Velayet hangi durumlarda babaya verilir?
Boşanma davası olan kişilerin en çok merak ettiği hususlardan biri, velayetin neye göre ve kime verileceğidir. Velayet hangi durumlarda babaya verilir, bu yazımızda bunu inceleyeceğiz.
Evlilik birliği içerisinde anne ve babanın velayet hakkı ortaktır. Boşanma durumunda, kanunda velayet şöyle olursa anneye şöyle olursa babaya verilir diye bir sınıflandırma yoktur. Kanunen anne de baba da velayeti alabilir. Hakim geniş taktir yetkisine sahiptir, çocuğun durumuna ve Yargıtay kararlarına göre karar verir. Çocuğun durumu ile kastedilen örneğin yaşı, ihtiyaçları, velayetin verileceği ebeveynin ekonomik geliri ile bu ihtiyaçları karşılayabilip karşılayamacağı, kendini ifade edebilecek yaşta ve durumda ise çocuğun isteğidir. Yargıtay kararlarına göre, 3-4 yaşa kadar çocuğun anne bakımına muhtaç olduğu kabul edilerek (süt emmesi, tuvalet eğitimi olmaması gibi durumlar gözetilerek) çocuğun velayeti genellikle anneye verilmektedir.
Bu bir zorunluluk değildir. Bazı durumlarda, örneğin anne çocuğa bakamayacak kadar hastaysa ya da bulaştırabileceği bir hastalık taşıyorsa, çocuğa şiddet uyguluyorsa, aşırı yoğun çalıştığına veya çocuğun gelişimine uygun olmayan düzensiz, ahlaken uygunsuz bir yaşam sürdüğüne ve bu sebeple çocuğu ihmal edeceğine dair kuvvetli deliller varsa, vb. çocuk küçük de olsa çocuğun velayeti babaya da verilebilmektedir. Toplanan deliller ve alınacak uzman raporları doğrultusunda karar verilir.
Velayet kendisinde olmayan tarafın maddi yükümlülüğü var mıdır?
Elbette velayet kendisinde olmayan tarafın ortak çocuğa karşı maddi ve manevi yükümlülükleri devam eder. Masraflar ortak karşılanır, ancak örneğin çocuğun hangi okula gidecei konusunda son söz velayet kendisinde olan eştedir.
Ortak Velayet
Mevcut kanunumuz olan Türk Medeni Kanunu’na göre boşanmada çocuğun velayeti taraflardan sadece birine verilebilir. Uygulamada da durum ağırlıkla velayetin taraflardan birine verilmesi şeklinde olsa da, son zamanlarda mahkemeler ortak velayet uygulamasına da sıcak bakmaya başlamıştır, zira ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler sebebiyle artık ortak velayet kararı da verilebilir hale gelmiştir. Hakimlerin pek bu uygulamaya gitmemelerinin sebebi alışılagelende değişimi kolay kabul edememeleri olmakla bir başka sebep de ortak velayetin gereklerini yürütebilmenin boşanmış çiftler açısından zaman zaman zor oluşudur.
Bir anlaşmalı boşanmada hakimin ortak velayeti uygulanabilir olarak görmesi daha kolaydır. Ancak bir çekişmeli boşanmada da hakim, boşanmakta olan çiftin birbirleriyle zorunlu olarak sık sık sorunsuz iletişim kurabileceklerine kanaat getirirse bu kararı vermesine bir engel yoktur. Ortak velayetin çocuk açısından dezavantajları; çocuğun iki ayrı evde dönüşümlü ama temelli yaşamaya adapte olma sürecinin zor olabilmesi, çocuğun temel eşyalarının iki ebeveynin evinde de bulunması gerekliliği, ebeveynlerinin kendisinin ortak velayeti sebebiyle kararlar alırken tartışmaları sebebi ile kendisini suçlu hissedebilmesi, iki ebeveynin de çocuğun normal programında kolay organize olmasının zorluğu, eşlerden birinin veya her ikisinin de yeniden evlenmesi halinde çocuğun temelli yaşayacağı evdeki bu duruma ayak uydurabilmesinin zorluğu, evlenen eşin yeni eşinin de çocuğun onlarla yaşayacak olmasına ve eşinin eski eşiyle zorunlu olarak sık bir araya gelecek olmasına ayak uydurabilmesinin zorluğu, çocuğun ikametgahının yasal olarak aynı anda iki ev olamayışı ve çocuk adına gelecek bir tebligatın hangi adrese gönderileceği sorunu gibi sıralanabilir.
Eğer bu dezavantajların boşanan anne babanın sağduyusu ve iletişimi ile bertaraf edilebileceği düşünülüyorsa, ortak velayet en mantıklısıdır. Çocuğun psikolojisi açısından da uzmanlar, çocuğun sanki velayet hakkına sahip olmayan ebeveyn tarafından terk edildiği , birini tercihe zorlandığı duygularına kapılmasının önüne geçen bu yöntemi ağırlıklı olarak desteklemektedir. Çocuk, velayetine sahip olmayan ebeveyniyle örneğin sadece ayda dört gün ya da sadece haftasonları görüşmek ile kısıtlanmayacak, anlaşmaya göre uzun uzun dönemler boyunca her ikisinin evinde de kalabilecektir.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı sorular sorulduğunda yorumunuz yayınlanmaz.
Eşim beni aldattı, mahkeme ona rağmen velayeti ona verdi. ahlaken uygunsuz bir yaşam sürene velayet verilmez demişsiniz aldatmak bu kapsama girmiyor mu merak ediyorum
Soner bey, aldatma (zina), diğer eşe olan sadakat yükümlülüğünün ihlali anlamına gelmektedir. Yazımda bahsettiğim ahlaken uygunsuz yaşam, çok eşliliği yaşam tarzı haline getirmek ya da o tip bir işte çalışmak gibi durumlarla Yargıtay kararlarınca şekillenmiş bir kavramdır. Aldatma, aldatan eşin çocuğun velayet hakkını almasına doğrudan etki etmemektedir. Mahkeme genel olarak değerlendirmiştir, detay vermemişsiniz ama belki de aldatma olgusu ispat dahi edilememiştir. sonuç olarak çocuğun bakım ve gözetimini ihlal etmeyecek olduğu kanaatine vardığı için eşinize velayet hakkını vermiş olabilir. Yine de farklı durumlar olduğunu, özellikle kararın verilmesinden sonra eski eşinizin ahlaken uygunsuz bir yaşam sürdürme teşkil edecek başka davranışları olduğunu düşünüyorsanız her zaman velayetin değiştirilmesi için dava açma hakkınız vardır, bir avukat meslektaşımızla görüşmenizi tavsiye ederim.
Iyi gunler avukat hanm ben babaanneyim oglum coktandir ayri 7yasinda torunum 3aydir yanimda kaliyo anne calisiyor ben bakiyorum ve genede nafaka istiyor velayeti ver dedim bana sana vermem icin uygunsuz biri olmam lazim dedi babaya ver dedim gene oyle soyledi okul baslicak az kaldi noterden velayet verebilirmi bana yardimci olun ne yapilabilir teşekkür ederim
Merhaba Ayten hanım. Bir çocuğun velayetinin anne ve baba dururken babaanneye ya da başka birine verilmesi için gerçekten anne ve babanın uygunsuz biri olması lazım (uyuşturucu bağımlısı, fuhuş yapan, vb), bu konuda torununuzun annesinin söylediği doğru. Torununuzun velayetinin annesine verilmesini mahkeme uygun görmüş, yaşı da küçük, şu anda baba velayetin kendisine verilmesini dava açarak talep etse bile talebi kabul edilmeme ihtimali yüksek. Durumlarda bir değişme olsaydı, örneğin anne işsiz kalsaydı, alkolik olsaydı, vb o zaman babanın talebinin kabul edilme ihtimali artardı. Burada baba yani oğlunuz dava açarsa onun lehine olacak tek şey, çocuğun fiziken annenin yanında kalmıyor olması. Kısacası, şu anda sizin babaanne olarak velayeti kendiniz almanız mümkün değil. Ama çocuğun babası yani oğlunuz velayetin değiştirilmesi için dava açabilir. Noterde böyle bir işlem yapılamaz. Dava ile olmak zorunda. Dava açmaya kesin karar verirseniz, İzmir'de iseniz ofisimizde yüzyüze görüşebiliriz. Başka bir şehirde iseniz, size nasıl yardımcı olabileceğimiz konusundaki detayları konuşmak için telefon numaranızı [email protected] mail adresine mail ile gönderebilirsiniz.
Merhaba, miras yoluyla bana babamdan bir ev kaldı. O evi satıp kendi adıma bir arsa alıp ev yaptım. Eşim boşanıp bu eve tedbir koydurup evi alacağını söylüyor. Bu mümkün mü
Merhaba Betül hanım. Böyle bir şey mümkün değildir. Miras yoluyla kalan taşınmazlar evlilik birliği içinde edinilmiş olsa bile eşlerin kişisel malıdır. Ancak davanın başında mahkeme buna bakmaz, bunu bilemez. Tedbir istenirse koyar. Dava esnasında sizin bu evin miras malı olduğunu ispatlayabilmeniz halinde, dava sonunda karşı tarafın talebi reddedilir ve tedbir de kaldırılır. Bu nedenle mal davalarında ispat çok önemli. Bir meslektaşımla davayı takip etmenizi öneririm. Büromuzdan avukatlık hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için de [email protected]'ye mail yazabilirsiniz.