Çocuk Evlat Edinmek
Bir çocuk evlat edinmek... Herkesin “ne güzel şey” dediği ancak kolay kolay cesaret edilemeyen bir durum. Yasal ve toplumsal sorumlulukları olduğu doğru, ancak zannedildiği kadar da zor değil.
Karşılıklı anlaşarak mı, kurumdan mı?
İki durum var. Birincisi, çocuğun biyolojik ebeveynleri ile anlaşma sağlayarak evlat edinme. Bu genelde evlilik dışı birliktelikten dünyaya gelen çocuklar söz konusu olduğunda ya da farklı sebeplerden dolayı çocuğuna bakması mümkün olmayan kişiler ile yapılan anlaşmadır. Ancak sadece biz anlaştık demek yeterli değil, uygulamada rıza davası denen biyolojik ebeveynlerin rızalarını tespit hükmü altına alan bir davanın açılması, kararın kesinleşmesinin üzerinden de 1 yıl geçmesi, bu bir yıl içinde evlat edinenlerin çocuğa bakmış olması gerekli, ancak ondan sonra mahkemeye başvuru yapılarak evlat edinme işlemi sonuçlandırılacaktır. Bu gibi bir taraflararası anlaşmanın bazı sakıncaları olabilir. Şöyle ki, biyolojik ebeveynler, rızalarının mahkemece tutanağa geçirilme tarihinden başlayarak altı hafta içinde rızalarını aynı usulle geri alabilirler. Geri almadan sonra yeniden rıza verirlerse, bu rıza artık kesindir. İster bu gibi rıza yönünden olsun, ister evlatlık ilişkisinin devam etme sürecinde olsun biyolojik ebeveynlerden kaynaklanacak maddi, manevi sorunlar olabilir. Yine de tamamen kişilerin yapısına bağlı.
İkinci durum çocuk esirgeme kurumlarından çocuk evlat edinmek. Bu, beklenmedik kişilerle ve taleplerle karşılaşma olasılığı bakımından daha güvenilir görülüyor. Ancak tabi mülakat, yaşam tarzınızın kurum tarafından gözlenmesi gibi süreçler var. Kurumlar evlatlık veren aile ile evlat edinen ailenin bilgilerini birbirlerine vermez. Ancak gün gelip de evlat edinilen öğrenmek isterse, bu bilgiler evlat edinilene verilir. Dava süreci ise aynıdır.
Şartlar nelerdir?
Birçok şart var. Evlat edinen, evlat edinilenden en az onsekiz yaş büyük olmalıdır. Eşler kural olarak beraber evlat edinebilirler, bunun için evlilikleri minimum beş yıldır devam ediyor olmalıdır. Eşlerin evliliği beş yılı tamamlamamış ise bu kez yaşlarına bakılır, otuz yaşını tamamlamış olmaları aranır. Evlilikleri en az iki yıldır sürmüş olması kaydı ile eşlerden biri, diğer eşin çocuğunu evlat edinebilir. Eşlerden biri otuz yaşını bitirmiş olması şartı ile diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun olduğunu veya iki yıldır kayıp olduğunu veyahut iki yıldan fazla olmak üzere birbirlerinden ayrı yaşıyor olduklarını kanıtlarsa, tek başına da evlat edinebilir. Otuz yaşını doldurmuş olan evli olmayan kişiler de tek başına evlat edinebilir. Her halükarda makhum olunan herhangi bir yüz kızartıcı suç olmamalıdır. Ekonomik durumun elverişli olması, evlat edinecek kişinin yabancı uyruklu olması halinde oturma (ve hatta çalışma) izninin bulunuyor olması gibi ikincil faktörler, kurumun yapacağı mülakatlarda ve mahkemenin kanaatinde etkilidir. Çocuk ayırt etme gücüne sahip yaştaysa onun da rızası olmalıdır.
Ücret karşılığı değildir, aile içi evlat edinilebilir ancak mahkeme kararı olmadan olmaz
Mahkeme kararı olmadan evlatlık bağı kurulmaz. Ve evlatlık ilişkisi katiyen para karşılığı olmaz. Para karşılığı evlatlık vermek, evlatlık işlemlerine aracılık etmek gibi eylemler TCK kapsamında insan ticareti suçunu oluşturur. Başkasına ait bebeği kendi çocuklarıymış gibi göstererek nüfusa kaydını yaptırmak da evlat edinmek değildir, TCK kapsamında çocuğun soy bağını değiştirme suçunu oluşturur. Evlatlık olarak verme taahhüdü diye bir şey de yasal değildir, evlat “rezerve” edilemez. Böyle bir taahhüt, ya da evlat edinmek için verilen para, kanunen “eksik borç” olarak kabul edilmektedir. Bu şu demek; borcun yerine getirilmemesi halinde dava açılamaz, ancak olur da borç yerine getirilirse ödeme ya da taahhüdün geri alınması istenemez.
Aile içi evlat edinmek ise mümkündür. Örneğin bir kişi, şartları taşıyorsa torununu, yeğenini, vb. evlat edinebilir. (Evlat edinilecek olan 18 yaşından küçükse, anne ve babasının ikisinin de rızası olmalıdır. Örneğin çocuğun anne babası boşandığı vakit, eğer çocuğun babasının rızası yoksa, çocuğun amcasının/dayısının çocuğu yani kız kardeşinin evladını evlat edinip nüfusuna alabilmesi mümkün değildir.)
Evlatlık evlat edinenin nüfusunda kayıtlıdır. Halk arasındaki “nüfusuna almak” deyimi hukuki değildir, evlat edinmek için kullanılabildiği gibi babası belli olmayan bir çocuğun annesiyle ya da evlilik dışı doğmuş olan kendi çocuğunun annesi ile evlenerek o çocuğu kendi nüfus kütüğüne kaydettirmek için de kullanılır. İkincisinin hukuki karşılığı “tanıma”dır, evlat edinme değil.
Evlatlık mirasçı olur mu?
Evlat edinenin mirası bakımından evlatlığın öz çocuktan hiçbir farkı yoktur, mirasçısıdır. İlginç olan şudur ki, tam tersi mümkün değildir. Evlatlığın mirasçılığı tek taraflıdır. Evlat edinen, evlat edinilenin mirasçısı olmaz.
Ayrıca, evlat edinilen, evlat edinenin akrabalarının mirasçısı değildir. Örneğin evlat edinenin başka bir çocuğu varsa, evlat edinilen o diğer çocuğun yasal olarak kardeşidir, ancak mirasçısı değildir. Benzer şekilde, evlat edinenin babasının mirası, evlat edinenin öz çocuklarına kalır ama evlat edindiği çocuğuna kalmaz.
Bu durumları değiştirmek için vasiyetname yapılabilir.
Evlatlık İlişkisinin Kaldırılması ve Mirasçılıktan Çıkarma
Şartlar sağlanmadan bir şekilde evlat edinmeye dair mahkemenin karar verdiği anlaşılırsa, ilişkinin kaldırılmasını istemek ancak kaldırılma sebebinin öğrenilmesinden itibaren 1 yıl, her halükarda ise 5 yıl içinde istenebilir. Kaldırma evlatlığın menfaatlerini ağır ölçüde zedeleyecekse kaldırma kararı verilmeyedebilir.
Normal soybağındaki mirasçılıktan çıkarma (halk arasındaki deyimiyle evlatlıktan red) halleri evlatlık için de geçerlidir. Mirasçılıktan çıkarma, ölüme bağlı tasarruf şeklinde, yani vasiyetname ve miras sözleşmesi şeklinde yapılabilir.
Manevi Tazminat
Evlatlık verilmiş olmadan ötürü, evlatlık verilenin biyolojik ebeveyninden sevgi ve bakım görmediği için manevi tazminat isteyebilip isteyememesi tartışmalıdır. Aynı şekilde evlatlık bağının mahkeme kararıyla kaldırılması halinde, evlat edinenin ve edinilenin birbirlerinden manevi tazminat isteyip isteyemeyeceği de tartışmalıdır. Her iki yönde de mahkeme kararları vardır, birlik yoktur. Şahsi kanaatim, her iki halde de somut olayın durumuna bağlı manevi tazminat istenebileceğidir.
Bir çocuğun hayatını iyileştirmek
İnsan, evlat edinmek ile bir çocuğun ruhunu sevgi ile besler, geleceğini inşa eder, ona sırf insan olduğu için iyi koşullarda yaşama hakkı olduğunu gösterir... Netice bu olacak ise, hukuki meseleler ne kadar meşakkatli olsa da halledilir.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Merhaba … 1991 yılında evlatlık edinilmişim . Babamın ilk evliliğinden çocuğu olduğundan , annemin nüfusuna geçip , babamın sadece soyadını almışım . Evlat edinme mahkeme karar kağıdım mevcut elimde . 1998 de babam vefat etti . Aynı yıl annemle ikimiz babamın maaşına bağlandık . 2010 da annem vefat edince ben her ikisinin de maaşını almaya başladım . ( annem SSK , babam Bağkur ) 2016 da sen bu maaşı alamazsın denilip maaşım kesildi ve ceza geldi … ödemek için gittiğimde , dosyanın üstünde kurum hatası yazıyordu büyük harflerle . Bunu bir türlü onlara anlatıp ödemekten kurtulamadım o zamanın parasıyla 20.000 ödedim 🤦♀️ Şimdi , kurum hatası mı yoksa ödemem gerekiyormuydu gerçekten sizce
Merhaba Hülya hanım, bayram dolayısıyla geç yanıt için üzgünüm. "Babamın ilk evliliğinden çocuğu olduğundan , annemin nüfusuna geçip , babamın sadece soyadını almışım " kısmında çözemediğim şey, böyle olmak zorunda değildi. Biriin ilk evliliğinden çocuğu olsa da evlat edinebilir bir engel yok, neden böyle yapıldı, isteğe bağlı bu yapılabilir mi şüpheliyim. Çünkü böyle bir durumu ilk defa duydum. Babanızla aranızda soybağı kurulmamış oluyor aslında, onun soyadını almanız soybağını kurmaz, nüfusuna geçip geçmemeniz önemli. SGK da böyle düşünmüş olacak ki, babanızla aranızda soybağı kurulmamış olduğu için onun üzerinden maaş almanız da haksız görülmüş ve daha sonra kurum hatası olarak belirtilip geri istenmiş. Bu yerinde bir işlem gibi görünüyor. Benim merak ettiğim, babanızın veraset ilamı var mı, orada mirasçısı görünüyor musunuz mesela? Babanızdan kalan malvarlığı var mıydı araba ya da taşınmaz gibi, onlar hakkında birşey yaptınız mı? Bunları da değerlendirmek gerekiyor.
Merhabalar avukat hanım, Hollandada yaşıyorum, çifte vatandaşlığım var ve evliyim. Eşim buranın vatandaşı. Eşimle buranın kanunlarına göre evlat edindiğim çocuğumu Türkiyede de nüfusuma almak istiyorum. Konsoloslukta söylediklerine göre Türkiye’de bir avukat tutmam gerekiyormuş. Türkiyede üstümde görünmediği takdirde mirasımdan yararlanmaması sözkonusu olabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba adaşım Aylin hanım. Mutlaka çocuğunuzu Hollanda'da evlat edindiğinize dair mahkeme ya da merci kararını kararını buradaki mahkemelerde ilk önce bir dava açarak onaydan geçirmek zorundayız. Daha sonra buradaki nüfus kayıtlarına işlenecektir. Eğer bu dava açılmaz, dolayısıyla nüfus kayıtlarına da çocuğun sizin çocuğunuz olduğu burada işlenmez ise elbette mirasınızdan yararlandırılmama gibi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Beraber çalışır isek, detaylar hakkında [email protected]'ye mail yazabilirsiniz. Sevgiler.
evlatlık verdiğim çocuğu nüfus kayıtlarında kimler görebilir. Bu bilgi ablama anneme ya da herhangi bir aile bireyiyle paylaşılabilir mi-nüfus müdürlüğünde falan-örnegin kimlik değistirdiklerinde
Merhaba Beyhan hanım, bu konuda net bir bilgim yok. Hukuki bir bilgiye dayalı olmayarak, tamamen şahsi tahminim, evlatlık verdiğiniz çocuk annenizin ya da ablanızın nüfus kayıtlarında görünmeyebilir. Çünkü soybağı değişmiş, yeni başka kişilerle soybağı kurulmuş oluyor. Sizin ve aile bireylerinizin kütüğünden çıkmış olması gerekiyor.
Evlatlık verdiğim çocuk nüfus kayıt örneğimde hala görünüyor ve hayatımı etkiliyor bunu gizlemenin bir yolu var mı acaba evlendikten sonrada benim kütüğüm değişince de yine görünecek mi
Kız kardeşim kocasından boşandı ben dayısı olarak yeğenimi üzerime alabilir miyim
Merhaba Selin hanım. Velayetin değiştirilmesi yapılmadı mı ki acaba? Eğer yapılmadıysa, yani evlatlık alan aile çocuğu kendi nüfusuna ve velayeti altına almadıysa, bu konuda bir dava açılması gerekmekte, dava açılmadan bu durumu sonlandırmak mümkün değildir.
Merhaba Ali bey, yeğeninizin babası ve annesi sağ ve belli, bu nedenle üzerinize alabilmeniz mümkün değildir. Çocuğun velayeti boşanma kararı ile ya kız kardeşinize ya da çocuğun babasına verilmiştir / verilmelidir.
Merhaba daha önce yazmıştım cevap vermiştiniz zaten hayır ailenin üzerinde suan çünkü soybagıma baktığımda çocuğu göremiyorum üstüne almışlar ama benim nüfus kayıt örneğimde hala daha çıkıyor hani bunu gizlemenin yolu yok mu napabilirim hayatımı etkiliyor sonucta bunu korumak söz konusu değil mi ?
Tekrar merhabalar Selin hanım. Nüfus müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurun. Durumu bana izah ettiğiniz gibi izah edin, her ne kadar çocuk ile soybağım sonlandırılmış ise de nüfus kayıt örneğimde çıkmaktadır ancak çıkmaması gerekmektedir, kayıtlardaki bu durumun düzeltilmesini talep ederim gibi bir ifade ile düzeltme talep edin. Davasız düzeltilebileceğini düşünüyorum. Nüfus müdürlüğü davasız düzeltilemeyeceğine dair yanıt verirse yahut hiçbir yanıt vermezse, düzeltmezse dava ile düzeltilmesi mümkün.
Aylin hanım araştırmalarıma bakılırsa görünür falan diyor kütüklerde işlem yapılamaz gizlenemez falan diyor ama anlamadım gitti napcagımı bilemedim yani miras olayları olduğu için görünürmüş falan öle şeyler yazıyorlar ben nüfus müdürlüğüne gitsem yardımcı olurlar mı
Nüfus müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurun. Sözlü değil yazılı başvurun. Durumu bana izah ettiğiniz gibi izah edin, Yukarıda örnek bir izah belirttim. Nüfus müdürlüğü davasız düzeltilemeyeceğine dair yanıt verirse yahut hiçbir yanıt vermezse, düzeltmezse dava ile düzeltilmesi mümkün.
Merhabalar Aylin Hanım. Eşim abisini, yeğenlerini,yengesini Maraş depreminde kaybetti. Sadece 18 yaşındaki yeğeni hayatta. Çocuk Suriye vatandaşı oturma izni suresi ve pasaport süresi bitmiş. Eşim 2019 yılında evlilik sebebiyle vatandaşlık aldı. Biz bu yeğenimizi evlatlık alabilir miyiz?
Merhaba Elmas Hanım. Medeni kanunumuza göre yetişkin yani 18 yaşındaki bir kişinin evlat edinilebilmesinin şartları, çocuğu evlat edinmekten daha fazla. Şunlardan birinin gerçekleşmiş olması lazım: Ya birinci seçenek; evlat edinenin altsoyunun yani eşinizin ve sizin ortak çocuklarınızın - eğer yetişkinlerse- açık muvafakati olacak. Ya ikinci seçenek; yeğeniniz evlat edinenler yani siz tarafından, küçükken en az beş yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş olacak. Devlet bunu araştırır. Evet bakmıştık demek yeterli değildir. Ya üçüncü seçenek ; evlat edinilen, en az beş yıldan beri evlat edinenler ile yani sizlerle aile hâlinde birlikte yaşamakta olacak. Deprem henüz yeni olduğu için, bu şartı sağlamadığınız bu kapsama giremeyeceğiniz açık. Bunların haricinde , yeğenle aranızda en az 18 yaş fark olacak, yani siz 36 yaşından büyük olmalısınız. Bu koşullar sağlanıyorsa, evlatlık alabilmeniz mümkündür. Aksi takdirde şu an için mümkün değildir, beraber 5 yıl yaşamayı tamamladıktan sonra mümkün olabilir. (Yeğenin ikametgahını sizin ikametgahınıza almalısınız, beraber yaşandığının en büyük kanıtlarından biri bu olacaktır.)
Merhaba! Belediyede çalışıyorum Khk ile kadroya geçenlerdenim. 43 yaşındayım ve eşimden boşanalı 4 yıl oldu. Çocuğum yok. Bir kas hastalığına yakalandım ama hayatımda olumsuz bir etkisi yok, bazen çabuk yoruluyorum o kadar. Ölene kadar tedavi ile baskılanabilen bir hastalık. Adı miyasthenia gravis. Maaşımda ekstra bir dükkan açtığım ve battığım için haciz var ama 3 ay sonra bitecek. Uzun zamandır evlat edinmeyi düşünüyordum ve bu depremle artık zamanı dedim o kadar çok çocuk anne babasız kalmışken. Ama korkuyorum, rahatsızlığım ve üç ay sonra bitecek olan borcum engel olur mu diye? Borcu kapatabilirim engel derseniz tek kalemde. Ama hastalığım sizce engel olur mu? Ailemin mal varlığı çok, hepsi abimle bana kalacak. Ben kirada oturuyorum ancak geçinme ile ilgili bir problemim hiç yok. Ailemin yanına dönmeyi düşünüyorum kendi evimizde oturmamız benim lehime olur belki diye. Yanıt verirseniz çok minnettar olurum. Teşekkür ederim
Merhaba Gaye hanım. Rahatsızlılğınızın çocuk evlat edinebilmek için bir engel olarak değerlendirilmeyeceğini söyleyebilirim kesinlikle. Borcu olan evlat edinemez diye bir kaide de elbette yok, ancak devlet ekonomik durum araştırması yapıyor. Bu nedenle borcu kapattıktan ve maaştaki haczi kaldırdıktan sonra başvurunuzu yaparsanız daha olumlu bir değerlendirme olur diye düşünüyorum.
Merhabalar Aylin hanım eşimle 2yıldır evliyiz bir çok tedavi denedik ancak çocuğumuz olmadı. Velet edinme başvurusunda bulunmak istiyoruz ama eşimin geçmiş yıllardan sabıkası ve infazı var tck85. Yaklaşık 23 yıl öncesi. Bu durum evlat edinme işin olumsuzluk oluşturur mu? Cevaplayabilirseniz çok sevinirim
Merhabalar. Kanunda "sabıkası olan evlat edinemez" şeklinde açıkça bir düzenleme yok. Ancak kurumlar bunu inceliyor. Malesef olumsuzluk oluşturabilir. Yaklaşık 23 yıl önce olmuş olan bir sabıka, normal sabıka kaydında görünmüyor olabilir - arşiv kaydına alınmış olabilir. Çünkü, kural olarak ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmışsa adli sicil kaydı infazın tamamlanmasıyla kendiliğinden arşiv kaydına alınır. Hatta, duruma göre 5 ya da 15 yılın dolması ile arşiv kaydının da silinmesi talep edilebilir hale gelir. Eşinizin aldığı o eski ceza kararı metin olarak elinizde varsa, bu aşamada arşiv kaydının silinebilip silinemeyeceği ile ilgili kesin bir yorum yapabilmek için bir avukat meslektaşıma ya da bize ulaştırarak incelenmesi konusunda hukuki destek alabilirsiniz. ( [email protected])
Merhaba, önceki yorumlarda benzer bir durumdan bahsedilmiş ancak teyit için sormak istiyorum. Yeğenimi kendi nufüsma alabiliyor muyuz? Annesi, babası yaşıyor ve bereberler. Daha iyi koşullar için hepsinin onayı mevcut. Bu durumda evlat edinmek mümkün müdür? Cevabınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Merhaba Aytuğ bey, yukarıda bir yorumda yeğenini evlat edinebilip edinemeyeceğini soran bir danışan vardı. O danışanımız kız kardeşinin eşinden boşandığını, çocuğu kendisi üzerine alıp alamayacağını sormuştu, başka bir bilgi vermemişti, babanın buna izni / rızası olup olmadığı gibi. Çocuğun velayeti boşanma kararı ile ya kız kardeşinize ya da çocuğun babasına verilmiştir , sizin alabilmeniz mümkün değildir şeklinde yanıtlamıştık. Siz o durumdan farklı olarak yeğeninizin anne ve babasının ikisinin de rızası olduğunu belirtiyorsunuz. Yani kardeşim boşandı onun çocuğunu ben nüfusuma alabilir miyim gibi bir soru değil sorunuz. Sizin durumunuzda, eğer çocuğun (yeğeninizin) hem annesi hem de babası rıza gösteriyor ise, yeğeninizi üzerinize alabilmeniz yani evlat edinmeniz mümkün. Yazıda da belirttiğimiz gibi, anne babanın rızası olduğu takdirde aile içi evlat edinmek mümkündür, yeter ki diğer şartları taşıyor olun. Bir kişi, yasal şartları taşıyorsa , çocuğun anne ve babasının da rızası varsa, yeğenini, vb. evlat edinebilir.
Merhaba Aylin hanım ben avukata verdim nüfusla yazışmalar devam ediyor dedi bu süreç bu kadar uzun sürer mi napmalym evlatlık verdiğim çocuğu nüfus kayıt örneğinden gizlemek istediğim için
Merhaba, sürecin ne kadar süreceği nüfus müdürlüğüne bağlı. Küçük şehirlerde kısa olabilirken, büyük şehirlerde çok uzun olabilir.
7 yıldır bizimle kalan, annesi babası bize yakın farklı bir ilçede yaşıyor, çocukla ilgilenmiyorlar hatta çok az görüyor, yalnızca bizim söylememiz ile eksiklerini alıyorlarsa, anneanne ve teyzeyle bütün bağını kurmuş otizm tanılı engelli yeğenimi evlat edinmek için dava açsam kazanır mıyım?
Merhaba Rabia hanım. Öz anne ve babanın ilgilenmiyor olması, bir çocuğun evlat edinme ile onların nüfusundan çıkartılıp başkasının nüfusuna geçirilmesi için yeterli hukuki sebep değildir. Bilinçli olarak çocuğa işkence etme, uyuşturucu bağımlısı olma gibi durum ve davranışları olmadığı sürece, mahkeme illa ki öz anne babanın rızası olup olmadığına bakar. Eğer yeğeninizin anne ve babasının ikisinin de rızası olur ise, ancak o zaman yeğeninizi evlat edinmeniz mümkün. (tabii yaş farkı şartı gibi diğer şartları da taşıyor olmanız lazım) Bir kişi, yasal şartları taşıyorsa , çocuğun anne ve babasının da rızası varsa, yeğenini evlat edinebilir. Yeğeninizin otizm tanılı olması, fiilen sizin ona bakıyor olmanız, bunların hepsi sizin lehinize artıdır. Ancak anne baba rıza vermez ise, o zaman davada mahkemeden bilirkişi raporları aldırılması, aile bakanlığına inceleme yaptırılması için bazı taleplerde bulunulmalı, ancak bunlar da sizin lehinize (çocuğun üstün yararına uygundur diye) gelirse rıza olmamasına rağmen davayı kazanmak mümkün olabilir. Daha baştan rıza yoksa, davayı kendiniz değil bir avukatla açın, olumlu karar almak için ağır ilerleyen ve bol prosedürlü bir dava olacaktır çünkü.
Merhaba Aylin hanım.kurumdan evlat edinmek için öz evladin 7 yaşına gelmesi mı gerekiyor?
Merhaba, böyle bir yasal gereklilik bulunmuyor.
Merhaba, 14 yaşındaki yeğenim yetiştirme yurdunda kalıyor. Baba cezaevinde, anne gece aleminde çalışan ve resmi nikahlı eşi dışında başka kişilerden de dünyaya getirdiği 3 çocuğu var. Toplamda 7 çocuğu var ve 5 tanesi yurtta. Ayrıca uy*şturucudan sabıkalı. Bir dönem baktığım fakat üniversite için ayrılmak zorunda kaldığım yeğenimin velayetini almak istiyorum. Kendi işimi kurdum, sabıkam yok, çocuğu neredeyse her hafta ziyarete gidiyorum ve çocuk da benim velayetini almamı istiyor. Cezaevinde olan babası da onaylıyor fakat annenin henüz haberi yok. Çocuğun velayetini karşılık para talep etme ve rahatsızlık verme ihtimali var. Bu durumda çocuğun velayetini almak ve daha sonrasında ikametimize gizlilik kararı aldırmak mümkün mü?
Merhaba Çağla hanım. Yeğeniniz kurumda olsa bile velayeti hala anne ve babada (evli olduklarını düşünerek) ikisinde beraber olabilir. Eğer böyle ise, tek babanın rızası yetmez. Velayetin anneden kaldırılması için dava açılması gerekmekte. Anne baba evli değilse, velayet sadece annede ise de bu velayetin kaldırılması için dava açılması gerekmekte. Eğer velayet anne va babada da değil sosyal hizmetlerde ise, işiniz daha kolay, ancak anne babada ise ve annenin rızası yok ise annenin ve babanın velayetinin kaldırılması ve size verilmesi talepli dava açılabilir. Zorlu ve uzun sürecek bir davadır. Çocuğun bulunduğu şehirden bir meslektaşımla anlaşmanız kolaylık sağlayacaktır. İzmir'de ise beraber çalışabiliriz. [email protected] 'ye mail atabilirsiniz.