Akrabaya Verilen Borç Parayı İspat Etmek
“Bu devirde babana bile güvenmeyeceksin”, “İnsanoğlu, çiğ süt emmiş”. İlk başta kulağa çok acımasızca atasözleri gibi geliyor. Ancak bu mesleği icra ederken o kadar çok yakın akrabasına verdiği borç geri ödenmeyen hatta dolandırılan kişi görüyorum ki, birinci dereceden de olsa akrabaya borç verirken ya da geri ödenmek üzere onun giderlerini karşılarken iki kere de değil üç kere düşünülmeli.
“Senetle İspat Zorunluluğu” Nedir?
Bir hukuki işlemin tutarı belli bir sınırı geçiyorsa ancak yazılı belge ile (senetten kasıt budur) ispatlanabilir. Buna senetle ispat zorunluluğu deniyor. Bir borcu elden de verseniz, bankadan da verseniz 2022 yılı itibariyle 6640 TLnin üzerinde bir meblağ ise, “yakın akraba olmak” gibi birkaç istisnai durum haricinde bunun verdiğiniz bir borç olduğunu (ve geri ödenmediğini) yazılı belge ile ispatlamak zorundasınız.
Borcun verildiği tarihteki yazılı ispat sınırı dikkate alınacaktır. Örneğin borcu 2017"de verdiyseniz, 2022"de dava açarken 2022 sınırı değil 2017 ispat sınırı göz önünde bulundurulacaktır.
Kardeşime Elden Borç Verdim Geri Ödemiyor
Aile içi borçlar çoğunlukla elden verilir ve yazılı hiçbir delil olmaz. Bu borçları geri alabilmek çok zordur. Hemen hemen herkesin duyduğu şudur “Yakın akrabalara verilen borç tanıkla ispatlanabilir!” Bu, kısmen doğrudur. Kanunda “Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler”in tanıkla da ispatlanabileceği düzenlenmiş, evet. Yani yakın akrabalık, senetle ispat zorunluluğunun istisnası sayılmış. Ancak bu işlemlerin aksi de tanıkla ispatlanabilir, dikkat. Yakın akrabamın bana borcu var diyip birkaç tanık dinletip ondan para alabilmek o kadar kolay değil. Karşı taraf da böyle bir borcun olmadığına, olup da geri ödendiğine, sizin şu ya da bu sebeple iftira attığınıza, vb dair tanık dinletebilir. Her iki tarafın da tanığı inandırıcı beyanlarda bulunursa, mahkeme borcu ispata yeterli delil bulunmaması sebebiyle davanızı reddedebilir. Üstüne bir de karşı tarafa mahkeme masrafları adı altında yüklü miktarlarda para ödemesi yapmak zorunda kalabilir, alacaklıyken borçlu duruma düşebilirsiniz. Tanıklarım var diye eni konu her davaya girişmeyin. Borcun miktarını göz önünde bulundurup dava açmak alınabilecek bir risk mi düşülmeli. Sırf tanığa güvenilmemeli, kanuni anlamda “yazılı delil” olmasa dahi sosyal medya yazışmaları gibi başka “delil başlangıcı” kabul edilen kanıtlar , aynı ya da yakın tarihli ve yakın bedelli olacak şekilde bankadan nakit para çekmiş olmanız (çekip de ona verdiğiniz gibi bir savunmayla) ya da başka başka dayanaklar da varsa dava işine girişilmelidir.
Ayrıca, bu kanun düzenlemesi sadece yazılı belge olmaması durumunda geçerli. Yani yakın akraba olsanız dahi eğer borca dair yazılı bir belge düzenlediyseniz, artık o belgenin aksini tanıkla ispatlamak mümkün değil, senetle ispat zorunluluğuna tabisiniz.
Bankadan Havale Yapılan Borçta Durum Açıklamaya Bağlı
En iyisi bankadan havale yapmak ve açıklamasına da mutlaka borç olduğunu yazmak hatta bir vade için anlaşıldıysa onu da belirtmek. Sadece akrabalar için değil herkese verdiğiniz borçlar için bunu aklınızda bulundurun. Mümkünse karşılıklı imzalar içeren bir sözleşme yapın. Bu yönteme sözleşme yapmak mümkün değilse başvurun.
Açıklamasız havale borç verme sayılır mı? Açıklamasız havale borç ödeme sayılır mı? Açıklamasız havaleler bakımından kanunun ve Yargıtay"ın kabulü, gönderilen paranın “bir borcun geri ödemesi olduğu” şeklinde. Yani, siz birine bankadan göndererek ve açıklama yazmayarak bir borç verdiniz diyelim. O borcu geri almak için icra takibi ya da dava açtığınızda, eğer gönderirken bir açıklama yazmadıysanız sanki siz karşı tarafa borçluymuşsunuz da onu geri ödüyormuşsunuz olarak kabul ediliyor. Açıklamasız borç göndermenizin elden vermekle (paranın sayısal miktarının belli olması haricinde) hiçbir farkı kalmıyor. Çok tehlikeli. Karşı taraf çok kolay bir biçimde bu savunmayı yapabilir. Meblağ senetle ispat sınırının altında ise tanık dinletilebilir, üstünde ise dinletilemez.
Yakın Akraba için “Masraflarını Karşıladım, Borçlarını Ödedim” Demek Yeterli Değil, Bunların Geri Ödenmek Üzere Yapıldığının İspatı Çok Zor
Yakın akrabanın masraflarını karşılamak, borçlarını ödemek gibi şeylerde bunları size geri ödemesi şartıyla yaptığınızı ispat etmeniz lazım ve bu imkansız denecek ölçüde zordur. Mahkeme elbette tanık dinler ancak yeterli görmeyebilir. Çünkü bu konuda da Yargıtay"ın eğilimi, yakın akrabalar arası bu tip işlemlerin “bağış iradesi taşıyabileceği” yönünde.
Hele ki alacak belirli değilse yani “Evimde kaldı, herşeyini ben karşıladım” demeniz durumunda, kalem kalem şuna şu kadar buna bu kadar ödedim şeklinde alacağınızı somutlaştıramıyor olmanız ayrı bir sorun ve engel.
Alacak belirli iken de, örneğin onun bir fatura borcunu sizin kendi kredi kartınızla ödemiş olmanız durumunda, bunun bağış değil geri ödenmek koşuluyla sizin tarafınızdan ödendiği olay kolay ispatlanamaz. Sonuçta yetişkin bir insansınız, size yapılmış bir hile ve korkutma yok, kendi rızanızla belki de “helal ediyorum kardeşime” şeklinde ödediniz...
Sıhhati Tartışmalı Bir Delil Olarak “Yemin” Delili
Kanuna göre yemin de bir delildir. Karşı taraf, gönderdiğiniz paranın kendisine verilen bir borç olmadığı konusunda namusu, şerefi ve kutsal saydığı bütün değerler üzerine yemin edebilir ve mahkeme bunu delil olarak kabul edip davanızı reddedebilir. Bu delilin sıhhatinin tartışmalı oluşu ise uygulamadadır. Zaten gerçekten borç almış olmasına rağmen borç aldığını inkar etmekte olan bir insanın namusu şerefi ve kutsal saydığı bir değer olmayabilir ve vicdanı rahat bir şekilde yemin edebilir. Bunun günümüzde hala bir ispat vasıtası olması düşündürücü. Ancak maalesef geçerlidir.
Yakın Akrabalar Arası Dolandırıcılık Suçu Oluşmuyor
Yukarıda hile yok, korkutma yok , kendiniz vermişsiniz dedik. O kadar ki, hile olsa dahi yakın akrabaya ceza verilmiyor. Kanunda; haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerin birbirine, bir kimsenin üstsoyuna, altsoyuna veya bu derecede kayın hısımlarına, evlat edinen ve evlatlığın birbirine, aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerin birbirine karşı dolandırıcılık suçu işleseler dahi haklarında ceza verilmeyeceği düzenlenmiş. Bu kişiler sizden hile ile, maddi çıkar sağlayarak faydalanmış ve sizi dolandırmışlarsa bile hesabını soramayabilirsiniz.
Lütfen dikkat. “Ayıp” olmaz, dökün bir kağıda. İş başka akrabalık başka. Sonra pişmanlık olur...
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Merhaba iyi geceler çalıştığım iş yerinde bir arkadaşa bankadan kredi çekip para verdim herhangi bir sözleşme yapmadık elimde telefona atılan SMS ler var mukuki yolda dava açarsam SMS ler delil yerine gecermi davayı alabilirmiyim 05373461892 bana yardımcı olabilir misiniz
Merhaba Bilal Bey. Sözleşme yapmadınız, peki parayı bankadan mı gönderdiniz? Bankadan ise, açıklama yazdınız mı? Parayı elden verdiyseniz, büyük hata ettiniz. 2022 yılı için 6.646,56 TL'nin üzerinde olan para borçları ancak yazılı delille ispat edilebilir , tanıkla ispat edilemez. SMS'ler doğrudan delil değildir, teknik terimle "delil başlangıcı" sayılır. Bu kısaca şu demek; hiç yoktan iyidir ancak başka delillerle desteklenmeleri gerekir. İçerikleri de önemli, burada borç verdiğinizi bir şekilde ispatlasanız dahi, miktarı ispatta sıkıntı yaşayabilirsiniz. SMS'te miktar yazıyor mu, o ne yanıt vermiş, bunlar kritik. Bu gibi bilgileri de paylaşarak danışmanlık ücreti karşılığında olmak üzere [email protected]'ye göndererek daha detaylı sorularınızın yanıtlarını büromuzdan ya da bir başka meslektaşımızdan edinebilirsiniz.
Merhaba 2 sene önce arkadaş a çeyrek altın taktım anlaşmalı olarak o da bana takacaktı. Takmadı. Nasıl paramı geri alabilirim en kısa yoldan
Anlaşmanız sözlü ise, nasıl ispatlamayı düşünüyorsunuz, bu çok zor. Kaldı ki miktar çok düşük, dava açmaya değer mi siz karar verin, dava masrafı katbekat fazlası olacaktır. Türkiye'deki hukuki süreçlerde "en kısa yoldan" olmuyor malesef. her yol süre olarak uzundur.
Merhaba. Babam ve annem 1990'da evlenmişler. Düğünde takılan bütün altınlar ve paraları babam, büyükbabama ticaret sebebiyle borç olarak vermiş. Büyükbabam hayvancılık yapıyormuş o zamanlar. Ancak büyükbabam birkaç yıl sonra kimseye borcunun olmadığını söyleyip kendisinin rahat bırakılmasını istemiş. 2005-2006 yıllarına kadar babam ve büyükbabam görüşmüşler ancak büyükbabam borç konusunda diretince babam bir daha babasıyla görüşmemiş. Doğrudan kan bağı olduğu için senet vs. de imzalamadıkları için büyükbabam "hiçbir şekilde kanıtlayamazsın, benim senin gibi oğlum yok demiş." Şimdi babam icra takibi başlatmak istiyor. Ancak 8 yıl gibi bir zamanaşımı var dendi bize. Acaba bu gibi sürekli oyalanan bir durumda zamanaşımı söz konusu mudur? Annem, 2021'de büyükbabamı aradığında, "Ben sizi tanımıyorum," dedi. Ben de bizzat duydum.
Merhaba Ayhan bey, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Alacakta zamanaşımı 10 yıldır bu birincisi. İkincisi , kan bağı olsa da olmasa da , düğünde takılan bütün altınlar gibi yüklü meblağlar sadece yazılı belge ile ispat edilebilir. Tanık dinlenmesi mümkün değildir. Bu iki sebepten de , bunları geri alabilmenizi pek mümkün görmüyorum.
Hayırlı günler Aylin hanım, yurtdışından yazıyorum : ben erkek kardeşime Euro bazında borç verdim.Şu an ödeyemem diyor. Türkiye’de ki Dairesini bana borç karşılığı vermek istiyor . Kabul etsem Dairenin tapusunu alsam üstüme kardeşimin Eşi iptal edebilirmi. Sıkıntı yaşarmıyım . Kendisi çünkü kabul etmiyor vermeseydin diyor.
Merhaba Zeliha Hanım, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Eğer Türkiye'deki dairesi "aile konutu" ise, yani kardeşiniz ve kardeşinizin eşi o dairede yaşıyor ise, evet, kardeşinizin eşi bakımından sıkıntı yaşayabilirsiniz. Çünkü bu devir her ne kadar borç karşılığı olsa da, bunun bir senedi sepeti yok, tapuda sanki para karşılığı bir satım olarak görünecek, oysa ki bir para karşılığı almamış olacaksınız. Eğer söz konusu taşınmaz aile konutu değilse, ve tşınmazın komple devrini kastediyorsanız (yani borcunu ödeyene kadar bir teminat olarak devretmeyi değil, temelli devretmeyi kastediyorsanız) o zaman kardeşinizle ikiniz arasında yazılı, ıslak imzalı bir belge düzenlenmeli, bu durum (borç karşlılığı devir) belgede belirtilmeli. Bu belgeyi (aslında bir sözleşmedir) bir avukat meslektaşım hazırlarsa iyi olur, hatta noterde yapılırsa çok daha iyi olur. Ancak dikkat, tüm bunlar, taşınmazın kıymetinin borca denk olması için geçerli. Aksi takdirde, taşınmazın kıymeti ile borç arasında bariz bir fark var ise, isterseniz noterde yapın yine de bu orantısızlık sebebiyle, menfaati olan kişilerce tapu iptal davası açılması mümkün.
Merhabalar, eşim, üvey abisine zor durumda diye kredi çekti. Abisi, Bir bahane bulup artık göndermiyorum parayı dedi. Çektiği krediyi abisinin banka hesabına gönderdi fakat açıklama kısmında bir şey yazmamış. Abisi de bu geçen aya kadar düzenli banka hesabından gönderdi. Abisiyle olan Mesaj konuşmalarda kredi borcu üvey abisine ait olduğuna dair beyanları da var. Hukuki olarak ne yapabiliriz? Ayrıca aile huzurumuz bozuldu tazminat açabilir miyiz?
Merhaba Enes Bey. Normalde, bankadan açıklama yazılmadan yapılan para göndermeleri kanun gereği "bir borcun geri ödenmesi" sayılıyor. Yani sanki eşiniz abisine borçluymuş da o borcu geri ödemiş gibi. Ancak sizin durumunuzda bu kabulü tersine çevirecek, lehinize bir durum var. o da abisinin geçen aya kadar kısım kısım geri para göndermiş olması. Mesaj konuşmaları hukuken doğrudan "yazılı delil" değildir, yine de mahkemede bir kanaat uyandırmakta faydalıdır. Tazminat davası değil, alacak davası açılması mümkün kredinin geri kalan (ödenmeyen) kısmı için. Ancak biliniz ki bu dava kesinkes kazanılabilir halde değildir, her ne kadar lehinize deliller varsa da, yine de mahkeme yazılı sözleşme olmadığından davayı reddedebilir. Çünkü yazılı delille ispat sınırı 2022 yılı itibariyle 6.646,56 TL'dir bunun üzerindeki alacak verecek ilişkilerinin ispatında yazılı delil kanuna göre şarttır. Akrabalar arası yazılı belge, sözleşme vb yapılmamasının hayat tecrübelerine göre kabul edilebiir olduğuna dair Yargıtay içtihatları var , lehinize istisna oluşturabilecek şekilde. Onlar da kullanılacak. Kaybedilecek bir dava değil, ama kesinkes kazanılır da denemez. Yine de dava açılıp şans denenebilir. Bir avukat meslektaşım ile anlaşabilirsiniz. Daha detaylı danışmanlık almak isterseniz [email protected] 'ye mail göndermeniz yeterli.
Miras davamız oldu.ilk önce anlaşma gereği 6 kardeşin 3 ü evlerinin üzerine para talep ettiler fakat mahkemenin biçtiği değerlerden fazla talep ettiler.annem ve diğer 3 kardeş ortağı olduğu muz arsayı satıp o 3 kişye verdik.güvenerek.imza devir günü birisi ben daha fazla istiyorum deyip gelmedi.hem parayı aldı şimdi bi ev daha vermesseniz imza vermem diye tehdit ediyo.imza verilmese satışa gidilecek herşey satılacak.o aldığı parayı nasıl ispat edip hakkına düşenden eksiltebiliriz
Merhaba. "Anlaşma gereği" demişsiniz, bu sözlü bir anlaşma mıydı, aranızda basit de olsa yazılı imzalı bir evrak yaptınız mı? Yazılı evrak var ise, onu bir avukat meslektaşıma ücreti karşılığında yorumlattırmanızı tavsiye ederim, kullanılan ifadeler önemli. Eğer yazılı bir şey yok ise bu anlaşma sözlü anlaşma ise, elden verdiğiniz arsa devri gibi bir işlem için olan büyük miktarda parayı tanıkla ispat edebilmeniz mümkün değil. Bu şekilde bir anlaşma yapmadan önce danışsaydınız keşke... Yapılabilecek pek birşey görünmüyor.
Merhaba, sayfanızı uzun suredir inceliyorum. Bir borç para verme durumum meydana geldi, yaklaşık bir sene önce. Kendisi arkadaşım oldugu icin guvenimden kaynaklı odemeleri eft yaparken açıklama kısmına borc ibaresi eklemedim. Ama elimde dekontlar ve borcunu kabul ettiği whatsapp konuşmaları var, şahitlerim de var. Sorum şu, birkac yer dekonta borc olarak yazılmasa bile whatsapp konuşmaları ve sahitlerin delil olabilecegini söylüyor. Bazi yerler de delil teşkil etmez diyor. Bu durum hakkinda detayli bilgi almak istiyorum,iyi çalışmalar
Hukuki kavram olarak whatsapp konuşmaları "delil başlangıcı" dır. Yazılı belge hükmünde değildir. 2022 yılı itibariyle 6640 TL"nin üzerinde bir meblağ ise, alacağınızı yazılı belge ile ispatlamak zorundasınız, banka dekontları bu işlevi görmeyecek açıklamasız olduğu için. Yine de delil başlangıcı demek, hiç yoktan iyi demektir, dava açmaya değecek bir miktar ise dava açılabilir.
Merhaba annem den alacağım karşılığında boş a4 kağıdı senet şekli vererek imza aldım.fakat Annem yinede ödeme yapmıyor bu durumda icra takibi ve malına tedbir koydura bilirmiyim? Teşekkür ederim
Yapılabilir, ancak yapılacak takibin türü bakımından belgenin bir avukat tarafından bizzat incelenmesi gerek. Danışmanlık ücreti karşılığı bir meslektaşıma belgeyi inceletin, [email protected]'den de yardım alabilirsiniz.
Merhaba, hayırlı günler. 2018 yılında akrabama 3.000$ borç verdim. Bu borcu elden vetdim ve herhangi bir ispatım yok. Telefonla konuştuğuöda, sürekli oyalıyor. Bu durumda açabileceğim, veya bir kanıt elde edebileceğim yöntem vat mı?
Merhaba. Yukarıda belirtildiği gibi, yazılı bir ispat vasıtanız olmadığından bu parayı geri alabilmeniz imkansıza yakındır. (2018 yılında 3000 dolar yazılı ispat sınırını aşmaktadır, bu nedenle tanıkla bu miktarı ispatlamanız mümkün değildir.) Şu yolla kanıt elde edin şeklinde bir akıl vermem mümkün değildir.
Merhabalar ben 2016yilinda halama tarla hissesine karşılık yirmi bin TL bankadan para çekerek para verdim ama elimde imzalı birşey yok lakin birçok şahitim var. Bana şimdi o zaman kaç para verdiysen onu veririm diyor benim param değer kaybetti bunu mahkeme yoluyla cozebilirmiyim
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Elden verdiğiniz bu parayı normalde geri alabilmeniz bile mucize olur. Veriyorsa alın ve faizini hesap etmeye çalışmayın. Faiz için hangi tarihte verdiğinizi, sonradan ondan hangi tarihte geri istediğinizi (temerrüt tarihi) ve en önemlisi meblağı yazılı şekilde ispatlamanız gerekiyor. Bunların hiçbirini ispatlayabilecek durumda değilken, veriyorsa alın. Mahkeme yoluyla faiz alabilme şartları bulunmamakta.
Merhaba, birine borç vermeyi ve verirken karşılıklı anlaşma imzalamayı düşünüyoruz. Bu belge nasıl hazırlanmalı ve avukat gerekli mi? Bu konu hakkında acil yardımınıza ihtiyacımız var. Ve aynı kişinin düzenli ödediği eski borcu var onu da belgeye yazabilir miyiz? Kolay gelsin.
Biriyle herhangi bir sözleşme yapmakta avukat yardımı zorunlu değildir. Ancak gereklidir. Gerekli olmasının sebebi, sözleşmenin geçersiz kılabilecek ifadeler içerebilme ihtimali, yazılması unutulabilecek önemli noktalar olabileceğidir. Taraflar arasındaki bir sözleşmeye her türlü borç yazılabilir, içerik çeşitli olabilir, buna hiçbir engel yoktur. Ne yazmak istiyorlarsa, kanuna aykırı olmadıkça yazıp karralaştırabilirler, borç belgelerinin bir şekli yoktur. Bir avukattan yardım almanız ile almamanız doğaldır ki bir olmayacaktır. Bu belge şu şekilde hazırlanmalı gibi bir şablon sunabilmem mümkün değil. Avukatlar olarak mesleğimiz budur sonuçta... Acil yardımı burada yazıların altından sunamıyorum, çok sayıda yazı altındaki çok sayıda yoruma acil yetişebilmek mümkün olmuyor. Ancak okuyabildim ve yanıtlayabildim. [email protected] 'ye mail yazmanız halinde sözleşme hazırlamak konusunda avukatlık ücretleri ile ilgili bilgi verebilirim.
Merhabalar. 2002 yılında dayımın oğluna altın borcu verdim 56 gr altın alacağım var. Yazılı delilimiz malesef yok fakat whatsapp yazışmalarında borcu kabul ettiği ödeyeceğim dediği mesajlar mevcut. Dava açılabilir mi?
Merhaba Fahri bey. Whatsapp mesajlaşmaları , "yazılı delil" değildir. Ayrıca, borçlu tarafı temerrüde düşürmez, yani ona yapılmış yasal bir "geri öde" ihtarı değildir. Eğer aradaki yıllarda borçlu bir geri öde ihtarı yapılıp temerrüde düşürülmüş olsaydı, o zaman zamanaşımı belki de dolmuş olmazdı. Ancak şu anki durumda alacağınız zamanaşımına uğradığından (alacaklarda zamanaşımı her halükarda 10 yıldır) dava açsanız da bu sebeple reddedilecektir.
Merhabalar 2007 senesinde babam vefat etti. Annem kardeşim ve beni alarak abisinin yanına 2 sene kalmış. Daha sonra 2.evliliğini yaptı. Fakat o 2 senede 75 tam altın, arsa, bize verilen fitre paraları dahil hepsini almış tabi annem kendi vermiş bize bakıyor vs diye. Ben dava açmak istiyorum fakat ne delil ne belge var. Anneme kalsa vermese de olur ama ben böyle düşünmüyorum. Bu işin peşini bırakmak istemiyorum fakat nerden başlamam gerektiğini bilmiyorum.
Bu durumda bir davanın reddedilme olasılığı çok yüksektir. Özellikle miktar (örneğin altının 75 adet olduğu) sadece tanıkla ispat edilemez. Riskli, önermem.
Merhabalar kolay gelsin bir arkadaşım kuzeni tarafından dolandırılmış.Olayın içeriği ise kar amaçlı ortak bir işe girişmek fakat sürekli arkadaşım para istediğinde bir bahane bulup durumu savuşturuyor.İşlemler havale yoluyla yapılmıştır fakat açıklama kısmına herhangi bir bilgi düşülmemiştir.Tam olarak nasıl bir yol izlenmelidir bu durum hakkında?
Açıklama yazılmadığı için, bu durum kanun karşısında sanki siz karşı tarafa borçluymuşsunuz da onu geri ödüyormuşsunuz olarak kabul ediliyor. Açıklamasız borç göndermenizin elden vermekle (paranın sayısal miktarının belli olması haricinde) hiçbir farkı yoktur. Dolayısıyla çözüm düşündüğünüz kadar kolay değil. İcra takibi ya da alacak davası yapılabilir, ancak ispatta çok büyük problem yaşanacaktır. Davanın reddedilmesi durumunda üzerine bir de karşı tarafa vekalet ücreti olarak minimum 10 bin TL civarı ödeme yapılmak zorunda kalınabilir. Kâr zarar olarak değerlendirin.
2022 yılı için 6.646,56 TL'nin üzerinde olan para borçları ancak yazılı delille ispat edilebilir , 2023 yılı için bu miktar ne kadar borcu 2022 yılında verdim davayı 2023 yılda açarsam yazılı beyazsız olan miktar 6,646 tl mi olur yoksa yeni yıldaki miktar mı kabul edilir
Mehmet bey, hukuki işlemlerin yapıldıkları zamanki yazılı delille ispat miktarı önemli. Dava açacağınız tarih değil. 5 sene önce doğan (verilen) bir borç için örneğin 5 sene önceki sınır baz alınır. Davayı 2023'te açmanızın veya 2023 sınırının bunun için bir önemi yoktur. Borcu verme tarihinizdeki sınırı araştırın.
Merhaba , 1 yıl önce iş kurdum ve teminat mektubu için eve ihtiyacım oldu . Teyzem in evi başka bir bankada ipotekte idi kredi ödediği için . Kredisini kapatıp evi iş yerim için teminat gösterdim . Teyzem in kredisini kapatır iken yaptığımız anlaşma kalan kredi ödemelerini bana gönderecekti fakat bu konuda artık ulaşamıyorum . Daha önce bir mesajlaşmamda ödeyeceğini söylemişti. Parayı banka aracılığı ile gönderdim . Bu konuda hukuksal süreç başlatabilirmiyim?
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Teyzenizle aranızdaki anlaşma sözlü bir anlaşma olduğu için bunu ispatınız mümkün değildir. Zira ödediğiniz para yazılı delille ispat sınırının üstünde bir meblağdır. Teyzeniz pek tabi sizin ona bir bağış mahiyetinde bunu yaptığınızı da iddia edebilir. Vicdani bir ödeme olarak. Kısacası dava açılamaz değil açılır açılmasına ama eliniz zayıf, muazzam bir ispat sorunu var.
Merhaba, ben 2013 yılında dayıma elden para verdim ancak anlaşmamız o zamanki verdiğim para karşılığı olan altındı. parayı verdiğimiz zaman altın değerini senet üzerinde kaleme döktük ve imzaladı. yani senette altın yazıyor. bunu mahkeme yoluyla alabilir miyim? senette yazan altın ve imzası kanıt olarak yeterli mi?
Merhaba Talha Bey. Evet, imzası olan yazılı bir belgeye sahip olduğunuz için bu konuda dava açabilmeniz ve alabilmeniz mümkündür. Detaylı bilgi için [email protected]'ye mail atabilirsiniz.
Yakın arkadaşıma 30 bin TLelden borç para verdim. Ardan 3 ay geçti ödemeyi reddediyo vermicem diyo. Elimde sadece watsaptan konuşmalar var. Parayı odicegine ve aldığına dair. Yardımcı olurmusunuz ?
Whatsapp yazışmaları yazılı delil değildir. Yazılı delil başlangıcı denilen, bir emare sayılabilmekteler. 30 bin TL'nin yazılı delille ispat sınırının altında kalan 2023 yılı itibariyle 14.802,552 TL lik kısmı için dava açıp tanık ve yazışmalar ile ispatlamaya çalışmanız mümkün. Ancak bunu aşan kısmı için ispatınız imkansıza yakın. Elden vermek, en büyük hatanız olmuş.
Merhaba, Amcam 2017 yılında ölen babama üzerinde olan hisseli arsa tapularını kendisine vermesi şartıyla 55 gram altın gönderdiğini (tanıdıklarıyla elden göndermiş altını yazılı belge vs yok ) söyleyerek bizden bu altınları ya da şimdi bizim üzerimize geçen tapu paylarını istiyor ve bize dava açmış .davaya kardeşleri ve altınları verdiğini iddia ettiğini söylediği kişiler olmak üzere 6 tane tanık sunmuş.Bizim böyle bir altından haberimiz yok ve tanık olarak kimseyi sunamıyoruz. Sizce dava süreci nasıl işler acaba bilgi verirseniz çok ama çok seviniriz teşekkür ederim
Merhaba Nehir hanım. Sadece tanık ile böyle bir iddianın ispatlanması çok zor. İsterse 6 değil 16 tanık sunulsun. Yine de, bir davada bir taraf tanık delili sunuyorsa diğer tarafın da muhakkak bir kişi de olsa sunması iyi olur. Tanıkların akraba olmaması gibi bir şart yoktur , dolayısıyla akrabalarınızı iyi araştırın, bu konuda tanıklık yapabilecek biri varsa (böyle bir alacağın olmadığı hakkında ve başka şeyler hakkında) dinletilmesi iyi olacaktır. Ayrıca karşı taraf kendisini bir avukatla temsil ettirmekte, siz de böyle yapmalısınız. Aksi takdirde siz bir dilekçe sunarken karşı yanın avukatı 3 dilekçe sunacaktır, siz bir yazının akıbetini takip etmeye çalışırken avukat çoktan neticelendirmiş olacaktır. Bu davalar ciddi davalardır. İş mahkemenin ikna edilmesine bakıyor.
Merhaba Ablama borç olarak yüklü miktarda para verdim. Karşılığında senet ve borcu olduğuna dair kendi el yazısıyla kağıt aldım.Sahitlerimde var. Sizce dava nasıl ilerler iyi günler.
Merhaba Kübra hanım. Dava nasıl ilerler dediğinize göre, davanın açılmış olduğunu varsayıyorum. Davada hangi kanun maddelerini dayanağınız olarak gösterdiniz, ne davası açtınız? Karşı taraf yani ablanız yanıt verdi mi, o nasıl deliller sundu? Bir davanın nasıl ilerleyeceği bunlara bağlıdır. Bir avukatınız yoksa haricen forumlarla davayı yürütmeniz çok zor. Normalde sağlam bir dava ile alabileceğiniz bir para olan bu parayı da alamama ihtimaliniz olur, dikkat edin.
Merhaba, Birine banka üzerinden borç para gönderdim 1.000 TL + 6.000 TL açıklamasında borç olarak yazmıyor ama elimde borç verdiğim kişinin parayı borç olarak istediğine dair yazışmalar ve kendisine yaptığım ödemeye ait dekontlar mevcut. Sürekli bu hafta ödeyeceğim şu gün ödeyeceğim diye sözler verdiği de yazılı mesajlarda nasıl bir yol izlemem gerek borç verdiğim kişinin erkek arkadaşının dolandırıcılık suçundan da hali hazırda davası var ve ben alamadığım bu para hakkında dava açmak istiyorum ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz?
Siz de dolandırıcılık sebebiyle suç duyurusunda bulunabilirsiniz bulunmasına ancak bir paranın geri ödenmemesi bir alacak verecek ilişkisidir, her zaman ceza kanunu anlamında bir "dolandırıcılık" değildir. Savcılık da bunu böyle görerek takipsizlik kararı verebilir. Nitekim sizi aldatarak para istenmedi. Para istendi, gönderdiniz, sonra geri ödeneceği konusunda yalan söylendi. İkisi farklı şey. Para gönderiminde açıklamanız olmaması malesef aleyhinize. Sadece mesaj yazışmaları yeterli delil değildir. Hukuki yollara başvurmakta yapacağınız harcama, 7 bin TL alacaktan daha fazla tutabilir. Sonunda davayı kazanmanız halinde, karşı tarafın üzerine mal varsa ya da maaşı varsa alırsınız ancak hiçbir şeyi yoksa alamazsınız, davayı kazandığınızla ve masraf yaptığınızla kalırsınız.
Aylin hanım merhabalar, uzaktan bir akrabama elden 60 bin tl verdim. Aramızda herhangi bir yazılı anlaşma, belge yok. Fakat oğlum kendi telefonundan sms ile paramızı ne zaman göndereceksin diye sormuş. Borçlu uzaktan akrabamda kısa sürede ödeyeceğim yazmış. 60 bin tl yi mi diye sormuş o da evet onu yazmış. Bu smsler yani oğlumla borçlu akrabam arasındakiler yazılı delil başlangıcı olur mu
Yazılı delil başlangıcı olsa bile , alacağı ispata tek başına yeterli olmayabilir. Akrabanız, o mesaj ekran görüntüsünde yazışılanın kendisi olmadığını, başka birini onun adı ile kaydedip yazıştığınızı ve mahkemeye delil diye sunduğunuzu söylese? Ayrıca 60 bin TL gibi bir paranın elden verilmesi , akrabalık ilişkisi de olsa , hayatın olağan akışına ters görülebilir mahkeme tarafından... Kısacası, sadece mesaja dayanarak dava açılmasını risk olarak görürüm. Tanıklarınız , vb olması durumunda değişebilir, ancak o da alacağın tanıkla ispat sınırına kadar olan kısmı için işe yarar. Tanıkla ispat sınırı 2023 yılı için 14.802 liradır . Hukukumuz bu meblağa kadar olan para verişlerin elden yapılmasının makul olduğunu ve belgesiz ispatının mümkün olduğunu kabul ediyor.
Aylin Hanım merhaba, akrabam olmayan 3. bir kişiye, kurduğu ve şuan mevcut olan işinde maddi anlamda 2020 yılından beri destek vermekteyim. Maddi durumu ezelden beri iyi olmayan bir kişi bu. Rahatlıkla maddi durumunun kötü olduğu resmi veya banka kayıtlarından belli olacaktır.İlk günden beri hem arkadaşın hesabına bankadan yolladığım ödemeler olsun hem onun adına alınan araç,malzeme veya demirbaşlar olsun hepsi bankadan ödeme geçilmiştir benim tarafımdan. Belirttiği kişilere Ödeme geçerken "arkadaşın isim soyismini yazıp adına ödeme" veya direk bu arkadaşın hesabına para yollarken "arkadaşın ismini yazıp ödeme " olarak yolladım yıllarca. İleride yasal yolla paraları talep etmem durumunda ,para yollarken yazdığım bu açıklamalar yeterli olacak mıdır?Yeterliyse yolladığım tarihten itibaren 10 yıl içinde mi talep edebilirim, zaman aşımı süresi 10 yıl mıdır? Ayrıca WhatsApp konuşma kayıtları da mevcuttur. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba Sarp bey. Yargıtay "Ödeme" yi bir borç verme olarak kabul etmiyor. Bilakis Başkasına "X adına ödeme" yazarak bir para gönderdiğinizde örneğin, X size o parayı vermiş ve siz onun adına başkasına gönderiyorsunuz şeklinde anlaşılıyor, X'in parasını başkasına gönderme gibi. "Ödeme" değil de açıkça borç verme / borç olarak ödeme ya da geri alınmak üzere ödeme ibaresini kullanmalısınız. Aksi takdirde mahkeme bunları geri almak üzere verdiğinizi nereden bilecek? Yıllarca ödeyip ödeyip sonradan geri istemeniz, iyi niyetli görülmeyebilir. Bu kişiye bağış hükmünde sayılabilecektir verdiğiniz tüm paralar ve yaptığınız yardımlar. Ayrıca yıllarca bir kişiye karşılıksız yardımı mahkemenin bağış olarak kabul etme ihtimali de sırf bu sebeple yüksektir. Siz bu kişiden neden hiç karşılık almamanıza rağmen yardımınızı devam ettirdiniz, mahkeme sorgular. Aranızdaki ilişkiye göre sözleşme yapmanız iyi olurdu. Alacaklarda genel zamanaşımı 10 yıldır.
Benim bir alacak verecek olayım vardı karşı taraf kuzenimin eşinin akrabası bu kişi bizden kaarlı borç talebinde bulunuyordu kendisi e-ticaret yaptığını amerikadan ürün getirtip burda sattığını söyleyip nakit sıkıntısı yaşadığı noktalarda bizden kaar karşılığı para isteme talebinde bulunuyordu ilk zamanlar problemler yaşamadım ama 3-4 aydır resmen oyalanıyorum paramı hiç bir şekilde alamıyorum sürekli bugün yarın diyip oyanılıorum göndermiş olduğum bütün paralar banka yolu ile kişinin bizzat kendi ad soyadına ait şahsi hesabına havale ettim yollarken açıklama kısmına hiç bir şekilde borç olarak gönderdim diye bir şey yazmadım böyle birşey yaşayacağım aklıma gelmediği için ilk zamanlar çünkü denildiği gibi para alıp kaarla birlikte geri gönderdiği için güven problemi olmadığı için aklıma hiç bir şekilde açıklama kısmına not düşüp öyle yollamak gelmedi ama ilk günden bu yana ne konuşulduysa tek tek bütün mesajlar duruyor para istediği ödemelerini kabul edip mağdur ettiği için özürdilemeleri gönderecem idare edin vs diye borçlu olduğunu kabul ettiği yazışmalar mevcut.. Olay bu şekildedir nasıl bir yol izleyebiliriz almam gereken 160.000₺ bir Mevla bulunmaktadır
Merhaba. Durum birçok yönden sakattır. Öncelikle, açıklamaya borç olduğunu yazmamış olmanız ve arada başkaca bir yazılı sözleşme bulunmaması, büyük bir sıkıntı. Sadece whatsapp mesajlarında borcu kabul etmesi, bunun bir borç olduğunun mahkemece kabulü için yeterli değildir. Meblağ, uyazılı ispat sınırının (2023 yılı için 14.802,552 TL.) hayli üzerinde. Ayrıca sizin yaptığınız "karlı satış" yasal olarak izin verilen bir yol değil aslında, yani alacağınızın yasal olarak talep edilebilir bir alacak olup olmadığı da tartışılacak. İzleyebileceğiniz yol dava açmak, ancak kaybetme ihtimaliniz yüksek.
Bundan 43 ay önce tesbih koleksiyonumu başka ilde olana bı tesbihciye gonderdim tesbihleri satip hakki olan yüzde 20 sini kesip 14 bin TL atacagini soyledi ha bugün yarin 2 saate atar diye oyaliyor normal mesajlasmalar var buna dahil hukuki yonden dava acsam hakli cikarmiyim teşekkürler simdiden
Merhaba Muhammed bey, durum biraz zor. Bunun sebebi; diyelim ki dava açtınız; karşı tarafa gönderdiğiniz kargonun içinde tesbih olduğunu nasıl ispat edeceksiniz? Yani karşı taraf dese ki tesbih çıkmadı ki içinden, x göndermişti tesbih değil. Ya da diyelim inkar etmedi, ya da tanıkla, whatsapp yazışmasıyla vb bir şekilde tesbih gönderildiğini ispatladınız, kolleksiyonunuzdaki tesbih sayısını nasıl ispatlayacaksınız? Sayının önemi şu, bunların kaç lira edeceğinin belirlenmesi bilirkişi vasıtasıyla olur. Parayı almadan malı göndermemeniz gerekirdi. Hatta genelde durum şu oluyor, kişi para gönderiyor ama malı gönderecek kişi göndermiyor mesela. Sizde tersi olmuş. Onun hakkının %20 olduğu, bu tesbihlerin kaç tl ye satılacağı konusunda aradaki anlaşma , bunlar whatsapp yazışması ile ispatlanamaz. Yazılı imzalı sözleşmeniz yok. Şu anda dava açsanız da ispatı sıkıntılı görüyorum. Tek başına whatsapp yazışmaları yeterli gelmeyebilir, davanın reddedilmesi durumunda karşı tarafa üstüne bir de avukatlık ücreti gibi meblağlar ödemek zorunda da kalınabilir.
Merhaba, Hepimize ait diyerek kendi tapulu arsası üzerine turistik tesis inşa eden babama dairemi satarak para verdim. Direkt eft, elden nakit ve benim şirketime fatura edilmesi yoluyla verdiğim para tesisin genel maliyetinin yaklaşık dörtte birini karşıladı. Üç yılda bitirdik. Bitime yakın babam bana bir miktar geri ödeme yaptı ki bu benim ödediğim rakamın yaklaşık onda biri yani sembolik, fakat enflasyondan dolayı fark çok daha az gibi görünüyor. Ben ona 2018'de 500,000tl verdim o ise 2022 sonunda 200,000tl ödedi. Şu an sorun yaşıyoruz ve tesiste hakkım olmadığını iddia ediyor. Bu durumda ne yapabilirim? Tesisi satıp misal 15 milyon TL alırsa burada hakkım ne olur? Teşekkürler.
Merhaba İsmail bey. Öncelikle babanız da olsa, elden nakit verdiğiniz kısmın ispatı çok zor, onu geri alamayacağınız gibi düşünün. Birçok ihmaliniz var güveniniz kaynaklı... Tesisin "hepinize ait" olduğunu nasıl ispatlayacaksınız, yazılı sözleşmeniz yok. Haydi diyelim bunu da tanıkla falan ispatladınız - ki zordur mahkemelerin sadece tanığı yeterli görmesi - yazılı sözleşme yapmayarak borcun size geri ödenmesindeki enflasyonu göze almış sayılıyorsunuz hukuken. Bir vade yok ki enflasyonu hesap edesiniz, faiz isteyesiniz. Verdiğiniz paranın borç olduğunu ispatınızın çok zor olması bir yana, haydi diyelim borç, size 10 yıllık zamanaşımı içerisinde geri ödenebilir, enflasyon oldu diye karşılamadığını iddia ve ispat edebilmeniz mümkün değil. Babanız bunları muhtemelen birine sordu, o yüzden rahat rahat senin tesiste bir hakkın yok ki diyebiliyor. Çünkü hakkınızın olduğunu ispatınız gerçekten zor. Bazen adalet = gerçekte olan olmayabiliyor, adalet = ispatı mümkün olan oluyor. Babanız sizin ona verdiğiniz paraların hukuken karşılıksız "bağış" hükmünde olduğunu çünkü baba oğul olduğunuzu ileri sürebilir. Aile içinde bağışlar hukuken olası kabul edilmekte. Sizin ona yaptığınız ödemelerin bağış olmayan kısmını da size geri ödemiş olduğunu de ileri sürecektir. Dava açmanız durumunda işiniz hayli zor.
Merhabalar bir arkadaşa beni cepten arayarak borç para istedi ve havale ile 3500 tl gönderdim whatsapp ta mesajlaşıyoruz mesajlar ve sesli aramalar duruyor. 10 gün oldu hep yarına yada akşama erteliyor bahaneler ile. Bunu nasıl alabiliriz
Yukarıdaki benzer çok sayıda yorumu incelemenizi öneririm. 3500 TL gönderdiğiniz dekontta açıklama yaptınız mı, yapmadıysanız bunu borç verdiğinizi ispat etmeniz zor. İmkansız değil ama zor. Ayrıca arkadaşınız bu parayı çekip harcadı ise, üzerine de maaş dahil hiçbir gelir para ya da malvarlığı yok ise, davayı kazansanız da geri alamayabilirsiniz.
Müvekkilimin annesi ........... , ................. tarihinde vefat etmiştir. Anne ..... , vefat etmeden önce adresinde oğlu ........... ile birlikte kalmıştır. Müvekkilimin annesi ......... vefat etmeden ......... Devlet Hastanesi tarafından verilen .......tarih ve ...........nolu raporda belirtilen nedenlerle fiziki olarakta özürlü olup %93 oranında sürekli özürlü durumda olduğundan; ....... 3.Sulh Hukuk Mahkemesinin ................... K. Sayılı kararı ile kendisine müvekkilim vasi olarak atanmıştır. 4-Davalı .......... 2018 yılı Şubat-Nisan aylarında tarafların anneleri .............'ye ziyarete giderek kızı ...........'ın düğünü olacağını bu nedenle paraya ihtiyacı olduğunu ve kendisine yardımcı olmasını ve 15.000 Dolar borç bulmasını istemiştir. Anne .......... kızının bu isteği karşısında, müvekkilimi çağırmış ve ".........'ye yardımcı ol, ihtiyacını karşıla zaten borç vereceksin" demiş, müvekkilim de "kendisi ve çocukları ile bizim hiç bir diyaloğumuz yok, ben kendisine neden borç para verip, ihtiyacını karşılayayım, vermek istemiyorum" demiş ise de; annesi "oğlum ..........sizinle konuşmuyor ama benim kızımdır, senin durumun iyidir, kendisine bu parayı vermezsen, sana hakkımı helal etmem" demiş, müvekkilimde mecburen annesinin bu sözü ve sağlık durumunu da göz önüne alarak mecburen borç vereceğini söylemiştir. Belirtilen tarihlerde bir hafta sonu Cumartesi günü müvekkilim paranın hazır olduğunu söylemiş, bunun üzerine anneleri ..........'yi evine çağırmış, .........anne evine geldiğinde, müvekkilim yanına abisi ...........'ı da alarak de annesinin evine gitmiş ve annesi ile büyük abileri ...............'nın huzurunda davalıya elden 15.000 Amerikan doları nakit parayı teslim etmiştir. Davalı kızının düğününden sonra parayı iade edeceğini söylemiş ise de; iade etmemiş, annelerinin vefatında ise cenazesine dahi gelmemiştir. 5- Bu nedenle 15.000 USD alacağın fiili ödeme tarihindeki T.C.Merkez Bankası Efektif Satış Kuru üzerinden hesaplanacak TL karşılığının dava tarihinden itibaren kısa vadeli kredilere uygulanan en yüksek ticari faizi ile birlikte davalılardan müteselsilen ve müştereken tahsilini istemekteyiz. ŞİMDİ YUKARIDA YAZILAN BORÇ ALMA DURUMU KÜLLİYEN YALAN. DAVALI KİŞİ YILLARDIR AİLESİ İLE GÖRÜŞMÜYOR. AYRICA KARDEŞLERİ TARAFINDAN ANNESİNİN CENAZESİNE DE ÇAĞIRILMAMIŞ HABERSİZ DEFNETMİŞLER. AKRABA ARASINDA ALACAK-VERECEK DURUMUNDA SENET, BELGE İSTENİLMEZ DİYOR. BU DURUMDA NE GİBİ BİR SAVUNMA YAPILMALIDIR. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
Ücretsiz olaya has danışmanlık vermemekteyim. Bu durumda bir avukattan bilgisi karşılığı danışmanlık ücreti ödeyerek danışmanlık alınmalıdır.
Merhaba Aylin Hanım, Babam babaanneme 300 bin tl borç verecek fakat babaannemin geri ödeyeceğine dair şüphelerimiz var kendisinin akli sağlığı yerinde fiziksel anlamda da sağlıklı fakat okuma yazma bilmiyor bu nedenle vasiyetname yazıp notere verse 2 şahit bulmak epey zor oluyor. Bir sözleşme hazırlayıp imzalatsak sonrasında okuma-yazma bilmemesini öne sürebilirler bu iki seçenek dışında nasıl bir önlem alabiliriz.Şimdiden teşekkür ederim kıymetli vaktinizi ayırdığınız için.
Merhaba, bu iki seçenek dışında var olan bir imkan yoktur. Hukuken sağlıklı olan sadece noterde vasiyetname ya da noterde sözleşme işlemi yapmaktır.
Merhaba Aylin hanım dedem üzerinden kalan miras payları halamlar tarafından 2007 yılında 3/4 kısmı 3 halam tarafından babama feragat edilmiştir karşılıgında yine aynı yılda satılan dükkandan 540 bin tl yi 3 kız kardeş tarafından paylaşılmıştır elden olarak ,babam burdan para almamıştır.Para aldıklarına dair şahitler vardır bunu ispat edebilmemiz mümkünmüdür teşekkürler
Merhaba Emir bey. Elden bu kadar büyük paraları alıp veren, sonucuna katlanır diyor kanun... Sonucu acı. Şahitle ispat sınırı, 2023 yılı için 14 küsür bin liradır. Kanun, bu miktarın üzerindeki bir paranın elden alınıp verilmesini, arada akrabalık olsa dahi makul ve akla uygun görmüyor. Ayrıca, para haricinde, diğer kısım da sakat. Miras payından ya da bir taşınmaz üzerindeki haktan feragat edilmesi, yazılı yapılmak zorunda olan durumlardır. Eğer şahit dışında hiçbir delil yoksa, sosyal medya yazışması dahi olsa yoksa, ispat konusunda çok zorlanacaksınız, bir davalaşma durumunda durumun tarafınızca ispat edilememesi ihtimali çok yüksektir.
Merhaba iş yerinden bir arkadaş sürekli borç para istiyor bende borç olarak veriyorum fakat hiç bir şekilde geri ödeme yapmıyor üstüne üstlük borç istemeye devam ediyor ödeyeceğim borçlarımı diyor bende sözüne güvenerek borç para vermeye devam ediyorum.O da yine ödemiyor tekrardan borç istiyor.bende verdiğim borçları kurtarmak için ilerde öder diye borç vermeye devam ediyorum.Parça parça toplamda 150000 TL borcu oldu dekont ses kaydı WhatsApp yazışması mevcut fakat dekontta açıklama bölümlerine daha yüksek tutar yazmış olduğum zamanlarda oldu bu tutardan o kişinin de haberi var Whatsapp yazışmalarında onay verdi mesala 700000 gibi 800000 gibi tutar bulunmaktadır dekont açıklamasında veya yazışmalarda faiz olarak yazdım bu tutarları Bu faizi yazmam suçmudur Faizi yazmamın sebebide artık borç para istememesidir.Fakat tekrar tekrar borç istiyor ödeme yapmıyor
Merhaba Gürkan bey, dekont açıklamalarında BORÇ kelimesini kullanıp kullanmadığınızı yazınızdan anlayamadım. Eğer kullandı iseniz, bu kişiye karşı hukuki süreci başlatmanızı öneririm. Eğer dekont açıklamalarında borç kelimesini kullanmadıysanız dahi süreç başlatılır başlatılmasına ama eğer itirazlarda bulunur ise, davada diğer deliller önem arz eder işte o zaman. Whatsapp yazışmaları, tanık, vb ne varsa. Faizi kelimesini bazı dekontların açıklamalarında yazmanız bir sorun teşkil etmez. Daha detaylı görüşmek için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz, daha detaylı yardımcı olmaya çalışırım.
Merhaba yakın bir akrabama elden parça parça toplamda 58.000 lira para verdim ve uzun süre ödemeyince kendisinden senet aldım, sonra yine ödemedi ve senedi icraya koydum, borçlu kişi işe girdi ve çalışıtğı yere maaş haczi yolladım başka bir şeyi yoktu, borçlunun çalıştığı yerden her ay para geliyordu en son 3000 lira civarı bir alacağım kalmıştı ancak borçlunun başka borçlu olduğu kişiler siz akrabasınız bu senedi anlaşmalı yapmışsınız o yüzden biz alacağımızı alamıyoruz gibi şeylerle dava açmışlar ve mahkeme benden alacağımı ispatlamamı istiyor, saçma değil mi yani zaten senet var.
Merhaba Cenk bey. Yaşadığınız durum kötü bir durum. Ama hukuken mümkün. Gerçekten de anlaşmalı senet yapan akrabalar olabiliyor, sırf diğer gerçekten alacaklı olan şahısları zarara uğratmak için. Açılan davada kendinizi savunmak, alacağınızın gerçek olduğunu ispatlamak zorundasınız. Nedense aklıma hemen "borçlunun borçlu olduğu kişiler"in aslında öyle olmadığı, borçlunun tanıdıkları olabileceği, bu davayı borçlunun bizzat kendisi ile anlaşmış olmaları sebebiyle açmış olabilecekleri geldi. Kötülüğün sonu yok, bu da bir ihtimal. Neyse. Öyle ya da böyle, şu anda açılan davada iyi bir savunma yapmalısınız, aksi halde haklı iken haksız konuma düşebilir, tahsil ettiklerinizi geri vermek zorunda dahi kalabilirsiniz. Bence bir avukat ile anlaşın ve kendinizi temsil ettirin. Mahkeme nezdinde dosyayı ciddiye aldığınızı gösterecektir, ayrıca elbette emsal kararlar sunmak, sizin lehinize olan durumları ortaya çıkarmak gibi birçok faydası olacaktır. Size karşı açılan davaya süresinde yanıt verdiniz mi örneğin? Cevap vermenin süresi vardır, süresinden sonra verilen cevap dilekçeleri ve sunulan deliller mahkeme tarafından değerlendirilmez. Size açılan davanın dilekçesi daha yeni elinize ulaştıysa, hızla avukat bulmalısınız. Size dava açan taraf tek başına değil avukatı ile ilerliyor. O karşı taraf 4 dilekçe sunarken, birçok emsal sunarken, siz zar zor 1 dilekçe sunabilirsiniz, dosyanızı zor takip edebilirsiniz... Sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
Annem ile aramızda kira sözleşmesi var 2018 yılında 3 senelik kira annemin emeklilik borçlanması için verdim .bununla ilgili imzalı belge hazırladım ve imzaladı. Buna rağmen 1 sene sonra beni bir süre sonra icraya verdi bende hepsini ödedim.Dava açarak belge istinaden 3 senelik tutarı isteyebilir miyi? Zaman aşımı nekadar olmaktadır? Kısa bilgi rica ediyorum.teşekkür ederim
Anneniz sizi icraya verdiğinde ödemek yerine itirazda bulunma imkanınız vardı, çünkü elinizde imzalı belgesi vardı. Ona rağmen ödediniz. Şimdi anladığım kadarıyla zaten icradan önce üç senelik kira tutarını ödemiş olup bir de üstüne icra açıldıktan sonra ona istinaden ödemiş olduğunuz 3 senelik kira tutarı da olduğundan, yani söz konusu üç senelik tutarı iki kere ödemiş olduğunuzdan, bu ödemelerden birini geri isteyebilip isteyemeyeceğinizi soruyorsunuz. Eğer doğru anladıysam durum bu ise, annenize imzalattığınızı söylediğiniz o belgede açık açık üç senelik kira karşılığı olduğu yazıyor ise , kira sözleşmesi ile o belge de uyumlu ise, geri isteyebilmeniz mümkündür. Sözleşmenin ve imzalı evrakın incelenmesi bakımından danışmanlık ücreti karşılığında yardımcı olabilirim, [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
anlaşmalı boşanma protokolunde egitim masrafları yarı yarıya diye anlastık fakat karsı taraf egıtım masraflarının 3500 tlsını ben ise 1500 tlsını veriyoruz.bunun ileride sorun olmaması ıçın kendı aramızda nasıl yazılı bir sözleşme vs. hazırlayabiliriz.
Merhaba cansu hanım. Arada RESMİ yazılı bir şekilde düzenlenen bir evrak olmadığı sürece size ileride toplu ödeme yapmak zorunda kalma gibi bir sıkıntı yaratabilir. Kendi aranızda bir sözleşme yapmak yeterli değildir. Bunun sebebi, yarı yarıya olacak düzenlemesi bir mahkeme kararına dayanmaktadır. Boşanma davası kararına karşı sizin aranızda imzalayacağınız adı sözleşmenin hiçbir hükmü yoktur. Bunun için karşılıklı resmi belge hükmünde olan uzlaşma ya da arabuluculuk gibi yol ve yöntemler var. Bir meslektaşımdan ya da benden ücretli danışmanlık almanız durumunda, bu yöntemlerin detayları, masrafları gibi konularda bilgi sahibi olursunuz. Bana mail yolu ile ulaşabilirsiniz. [email protected]
Merhaba notere giderek, düzenleme şeklinde 100 bin tl borç senedi yapıldı elden verilen bireysel bir borç için.Alacaklı olarak, ödenmezse eğer vade günü geldiğinde (1hafta içinde) ya da ertesi günlerde yapmamız gereken ilk nedir? Noterden 2 iş günü akabinde protesto etmek bizim durumumuzla alakalı mıdır? yoksa direkt icra dairesine , avukata basvurmamız mı gerekir ve bu durumda bize çıkabilecek ek masrafları kabaca söyleyebilirmisiniz.Teşekkürler
Merhaba Songül hanım. Borç senetleri tek tip değildir, çeşitlidir. İzlenecek yol tipine göre değişir. Buradan masraf hesabı söyleyebilmem mümkün değil. Elinizdeki borç senedini fiziken götürerek ya da online danışmanlık alacak iseniz taranmış halini mail ile göndererek bir avukattan ücretli danışmanlık almanızı önermek zorundayım. Belge incelemek, yapılacak şeylerin ne olduğu hakkında bilgi vermek hukuki danışmanlıktır ve elbette ücrete tabidir. Şehrinizdeki bir avukat meslektaşımdan randevu alın, online danışmanlık isterseniz bana ulaşmak için [email protected] ye mail yazarak ücretleri öğrenebilirsiniz.
Merhaba Aylin hanım, Annem ölmeden önce teyzemle 2B arazisi alıyorlar ortak, tapu teyzemin üstüne cıkıyor Annemde 5 cumhuriyet altını karsılıgında arazi sende kalsın diyor kabul ediliyor Annem 2016 yılında rahmetli oluyor, teyzem aradan gecen zamanda ödeyecegim diyor, 2022 yılında borcunu istedigimde benden alacagınız yok deyip karakola gidip benden zorla altın para istiyorlar durumum yok üstümdeki arazinin satılıp paylasılmasını istiyorum diyor, savcılık makamı kovusturma yapılmasına yer olmadıgına karar veriyor. Bir whatsapp konusmasında teyzem : ben almayacaktım annen buldugun zaman ödersin dedigi icin aldım diyor. Teyzemin oglu ile yaptıgımız konusmada : Annem öde desin bir saat sonra benden al altınları, Annemden adam gibi iste öde desin ben öderim altınları farklı zamanlarda 6 yerde geciyor altın konusu.(annesi öde derse ödeyecekmiş) Bu olaydan haric son 5 yıl icerisinde ortak tapulu arazileri 3 sene ektiler icar parası isterkende aynı mahkeme ilemi davayı baslatalım yoksa ayrı ayrımı. İlamsız icra gönderdim, 62.038 tl 7 gun icinde itiraz ettiler, simdi itiraz iptal davası acmayı dusunuyorum sizin fikirlerinizide duymak isterim.
Merhaba Soner bey, burada TCK anlamında bir "suç" yok, savcılığın kovuşturmaya yer yok kararı normaldir. Burada bir suç değil alacak verecek meselesi var. Teyzenizin ve onun oğlunun whatsapp konuşmalarında ikrar (kabul) etmesi , bu miktarda bir alacak için kabul edilebilir bir delil değildir. Sırf buna dayanarak dava açarsanız reddedilmeye mahkumdur. Çünkü borçlar hukukumuzda, whatsapp yazışmaları yazılı hukuki delil değildir. Tıpkı bir tanık ifadesi gibi yazısız delil ya da delil başlangıcı hükmündedirler. Bir parasal alacağı arada yazılı delil olmadan ispatlamak, ancak "yazılı delille ispat sınırı"nın altında bir alacak olduğunda mümkün, bu meblağ 2023 yılı itibariyle 14.802,552 TL'dir, alacağınızın ancak bu kadarlık kısmı için dava açıp tanık ve yazışmalar ile ispatlamaya çalışmanız mümkün. Kalanı için yapabileceğiniz birşey yok. Anneniz ve teyzeniz aralarında yazılı bir anlaşma düzenlemeliydiler, akraba olmak buna engel değil Yargıtay'a göre. Taşınmazdaki paylar gibi ciddi meblağlar için elden para ya da altın verme, sözlü anlaşma olmaz diyor Yargıtay. İcar parası aynı dava dosyasında istenemez. Zannediyorum tüm davaları kendiniz açmak istiyorsunuz. Her biri ciddi sonuçları olan davalar. İşin ucunda bu kadar önemli sonuçlar varken, davanız yanlış açılmadan / eksik bilgiden reddedilirse, aynı konuda bir daha dava açamayacağınız için büyük mağduriyet yaşarsınız. En baştan herkes gibi bir avukat ile anlaşarak bu işlere girişmelisiniz; google araştırması ya da forumlardan yorumlar ile olmayacak kadar kritik davalar. Eksik ya da yanlış açılmış bir davayı sonradan düzeltme imkanı da yoktur. Mesela ilamsız icra gönderdim diyorsunuz, bunları kendiniz yapıp bir de masraf da yapıyorsunuz. Karşı taraf itirazın iptali davasında kesinlikle bir avukat tutacak, siz davanızı ispat edemezseniz (itirazın iptali davası YAZILI DELİLLE ilerler), karşı tarafın avukatına ödeyeceğiniz avukatlık masrafları da olacak. Netice olarak dava açılamayacak / redde mahkum durumlarda dava açıp kaybettiğinizde karşı taraf "üç dava açtı üçünde de üstüne bize ödeme yaptı" gibi şeyler diyerek sinirlerinizi bozabilir. Her hizmetin bir emek ve bilgi bedeli vardır, güvendiğiniz bir avukat meslektaşımı bulmak yapılacak mantıklı hareket. Tecrübe herşeydir. Eğer ki avukat meslektaş yardımı ile ilerlemeyi gerekli görmüyorsanız, zaten bu riskleri göze aldığınızı anlıyorum, itirazın iptaline ve icar alacağına dair dair içtihatları tarayın, kanunu da okuyun, ona göre davanızı açın, bol şans.
Merhaba amcam elden bir miktar altın ve döviz aldı sonrasında durumun düzelince yollarım parayı deyip bir kısım parayı yolladı ama açıklama kısmına borç verdim deyip beni borçlu çıkardı.bu durumda nasıl bir yol izleyebilirim ve ben bu kişiye çoğu kez banka üzerinden eft yaparak yardımda bulundum ama açıklama kısmına birşey yazmadım bana yardımcı olurmusunuz
Merhaba Melike hanım, amcanızın kötü niyetinin kurbanı olmuşsunuz. Açıklama kısmına bunu yazdığını para geldiğinde gördüğünüzü kabul ediyor hukuk. Sonradan gördüm okumamıştım, bir bahane olmuyor. Para ilk geldiğinde, açıklama yanlış olduğu için parayı geri göndermeniz, doğru açıklama ile göndermesini istemeniz lazımdı. Buna itiraz etmeyerek bu parayı kabul ettikten, üzerinden süre geçtikten sonra artık bu kötü niyetli davranışın kurbanı olmuş oluyorsunuz. Ayrıca elden altın ve dövizi ispatlayabilmeniz mümkün de değildir, orada da yine tedbirsiz davranan siz oluyorsunuz hukuk karşısında... Daha önceden gönderdiğiniz yardımların açıklama kısmına hiçbir şey yazmamanız da aleyhinize. Amcanız bunların sizin ondan aldığınız borçların geri ödemesi olduğunu iddia eder ise, yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Melike hanım, herşey bu kadar aleyhinize iken, biraz akıntıya kürek çekmek gibi olacak ne yaparsak yapalım. Tanıklarınız varsa, bu tanıklardan faydalanılarak bir miktar savunma yapılabilir. Para meblağları büyük ise, muhakkak bir avukatla anlaşın. Yoksa sonu açık ve net şekilde amcanız lehine.
Merhaba, annem erkek kardeşime daire alırken, iznimle kasamda bulunan 10.000 $'ı kardeşime ev depozitosu olarak elden verdi. Erkek kardeşim sadece 9.000 $'ı banka transferle açıklama bölümünü boş bırakarak geri verdi, ancak 1.000 $'ı vermiyorum diyor. Aramızda geçen text mesajları var. Paramın geri kalanını nasıl alabilirim?
Mrb Aylin Hn.Ben amcamın mağazasında pos cihazından, 1 yıl gibi bir süre içinde farklı zamanlarda pek çok kez kendi kredi kartlarımla farklı tutarlarda çekim yaptım. Hem malesef biriken borçlarımı çevirmek hem de kart kampanyalarından puan gelsin diye yapıyordum, kendisi de pos cihazında biriken bakiyeleri 30-35 gün sonra bana Başlarda sektirmeden eksiksiz veriyordu ancak bir süre sonra "sonraki ay topluca veririm vb açıklamalar" ile önce sadece bir kısmını vermeye daha sonra da hiç vermemeye başladı. En son deprem skıntısından sonra işler bozulunca ben de ödeme sıkıntısına düştüm ve tüm biriken parayı talep ettim.Ancak bana bakarız, biraz daha sabret 3 ay sonra büyük bir proje var oradan para gelecek gibi muallak açıklamalar yaparak ödemeyi yapmıyor. Evet burada benim yaptığım şey adına ister aptallık deyin, ister enayilik, ama hayatınız boyunca idol edindiğiniz, örnek aldığınız bir kişiden böyle acımasız bir ihanet beklemiyor insan.Toplamda 150.000TL gibi bir rakam sözkonusu.Borca veya rakama itirazı yok, ödeyeceğim diyor ama işlerin durumu malum artık hiç güvenim de kalmadı.Şimdi elimde pos cihazlarından çekilen tüm işlemlerin makbuzları duruyor. Bu pos makbuzlarını kullanarak alacak davası açabilmek mümkün müdür? Değilse kendisine belirli bir süre verip, ödeme protokolü imzalatsam, yine ödemez ise bu imzalı protokol ile alacak ve icra davası açılabilir mi? Hem pişmanlıktan hem de düşünceden aylardır uyuyamıyorum, umarım bu mesajı okur da bana değerli zamanınızdan bir miktar ayırıp cevap yazarsınız. Şimdiden çok tşk ve saygılar.
Ergun bey, hukuk amca mıdır yeğen midir bakmıyor. Yaptığınız şeyde arada bir yazılı sözleşme var mı yok mu ona bakıyor. Sizin verdiğinizi bu şekilde geri aldığınızı mahkemede ispatlamanız çok zor, amcanız da bunu biliyor. Olayın dışına çıkarak düşünün; bir kişi bir dükkandan alışverişler yapmış ve karşılığına mal ve hizmet almış olabilir. Bunun aksini, yani mal ve hizmet almadığını, bu şekilde aslında "dolambaçlı", olmaması gereken bir para çevirme yöntemi uyguladığını iddia eden kanıtlar yani siz kanıtlarsınız. Amcanız mal ve hizmet aldı, ödemesini de yaptı, aramız başka sebeplerle bozulunca bu şekilde gerçek dışı bir talep yapıyor dese, ne diyeceksiniz? Ne denilebilir? Dışarıdan üçüncü bir kişi olarak mahkeme amcanıza da inanabilir. Alacak davası açılır açılmasına ama kesin kazanılır diyen, yalan söyler. Karşı tarafın ne diyeceğine, delil durumuna, hakimin aklına yatıp yatmamasına bağlı bir durum bu. Kendisinden bir protokol, sözleşme, ne alabiliyorsanız, yazılı ve imzalı bir belge almak EN İYİ çözümdür. Ama ödemeyi yapmayan bir insanın bunu vermesi akılla bağdaşmıyor, vermeyebilir. Elinizde amcanızın imzasını ve imzadan da öte el yazısını (harf rakam vb) taşıyan yazılı bir belge olursa, işimiz çok kolaylaşır. Her zaman [email protected] 'den burada yazıştığımızı hatırlatarak ulaşabilirsiniz. Saygılarımla.
Annem ve babam yaklaşık 15 yıl önce müteahhit olan akrabamiza 2 ev 1 dükkan ve arsa karşılığında nakit elden para vermişler elimizde yazılı bir belge yok ama bazı tel görüşme kaydı ya da mesaj gibi belge var birde her ay bize dükkan kirası gönderiyor belki bu da delil sayılabilir sadece bizi değil bir kaç akrabamizi da bu şekilde dolandırmış ve bize her yıl borcunu vereceğini söyleyip gecistiriyor sizce dava açılsa kazanma olasılığımız nedir? Lütfen yanıtlayın artık geceleri uyuyamıyorum
Telefon görüşme kaydı bu gibi bir alacak davasında delil olmadığı gibi, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturabilir ve herhangi bir davada kullanılması durumunda haklı iken haksız konuma gelebilirsiniz. Mesaj bir belge değildir, mahkemede genel bir kanaat oluşturabilir ancak davanın kabulü için tek başına yetmez. Dükkan ve arsa karşılığında verilen nakit para ile her ay dükkan kirası göndermesinin alakasını anlayamadım, ikisi ayrı işlemler değil mi sonuçta? Elde sadece mesaj var iken dava açılsa da kazanma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Merhaba, Kuzenim 2019 yılında banka hesabıma 400 bin tl yolladı bana destek olmak için. (Geçmiş yillar da ben de ona elden desteklerde bulunmustum) Yani hibe diyebiliriz aslinda. Fakat Hiç farkında degildim ama şimdi kontrol ettiğimde dekontta sadece aciklama kismina "borc" yazmış. Ve şimdi bana diyorki benim ihtiyacım var sana verdiğim parayı bana geri ver hem de 2019 yılı kuruyla dolara çevirip o şekliyle istiyor. Birincisi dekontta sadece "borc" ibaresi yazması yeterli delil midir? Ikincisi Eğer yeterli delilse o gunun kurundan dolara çevirip verdigi parayi isteyebilir mi? Tum bunlarin tamaminda haklıdır derseniz bana icra takibi başlattığında sure kazanmak için ne yapabilirim? Ya da haklı çıkabilir miyim? Teşekkürler
Merhaba Serdar bey, hukukumuz parayı aldığınız anda açıklamaya baktığınızı kabul ediyor, dikkat edilmediği savunması yapılamıyor. Mahkemelerin baktığı en önemli şey ise "açıklama". Dolayısıyla size gönderdiği o meblağın iadesini talep edebilir. Ancak 2019 yılı dolar kuru ile talep etmesi mümkün değildir, böyle bir talep için aranızda bu şekilde bir anlaşma olduğunu ispat etmesi gerekir. Size icra takibi başlatır ise, itiraz edilmelidir. İtirazdaki her kelime, cümlenin nasıl kurularak itiraz edildiği dahi önemlidir. İtirazınızı hükümden düşürmek için dava açar ise, o davada itirazınızda kullandığınız her ifade sizi bağlayacaktır. Dolayısıyla en başından itibaren itirazı yaparkenden itibaren bir avukat ile ilerlemenizi tavsiye ederim.
merhabalar ben arkdaşdan bor aldım 30 bin tl ve 15 bin tl sine senet verdim ama senedi boş mu verdim tam hatırlamıyorum ve ayrı bu senedi de ödeme rahmen getirmedi ve 119 bin tl olarak doldurmuş ve icraya vermiş .şuan icra mahkemesinde süreçde elden verdim diyede belirtmiş ama benim aldıgom borcun dekontu ve ödedim dekontlar ve whatsapda konuşmalarımız mevcut bu durumda nasıl yol izlemeliyim savcılıkdada şikayette de bulundum.Bu 119 bin tl olan borcunun ispatlanmasını talep ettim imza sonrası başkası tarafından doldurulan senet yazı denetiminden geçmesi gerekirmi kriminalde incelenmesinide talet ettim savcılığa suç duyurusu yapmak için nasıl bir dilekce yazmalıyım
Kadir bey, yorumunuzdan icra mahkemesindeki süreci kendinizin yürüttüğünüzü anlıyorum. Bu halde hukuki bilginize güveniyor olmalısınız. Bildiğiniz üzere kambiyo senedi kaynaklı yapılan bu takibe itiraz üzerine icra mahkemesinde alacağın varlığı incelenmeyecektir. İmza size ait çıktı ise, 119 bin tl nin karşı tarafça ispatlanmasını isteyebilmeniz mümkün değildir, çünkü bu mahkeme sadece imza incelemesi yapar, borcu araştırmaz. Borçlu olmadığınızı ispat için genel mahkemelerde sizin dava açmanız gerekiyor. Savcılık şikayetini şu şekilde bir dilekçe ile yapın, şunları yazın diyebilmem mümkün değildir, bu taşıma su ile değirmen döndürmeye benziyor. Bir meslektaşımdan acilen yardım alın. Anlaşın, bırakın suç duyurusunu avukatınız yapsın. Muhtemel hatalarla gidecek paraya kıyasla avukatlık ücreti oldukça düşüktür emin olabilirsiniz.
Merhaba, Kız kardeşime ağustos ayında eşimin hesabindan 60000 TL.borc gönderdim. 2 ay sonra ödeme yapacaklardı fakat yapmadılar. Kasım ayında kardeşimin kayınpederi borcun 20000 TL.sini benim hesabıma gönderdi. Kalan tutar içinde yaza kadar bekleyin diyorlar. Banka dekontuna borç diye yazmadık. Fakat WhatsApp üzerinden konuşmalarımız mevcut. Kardeşimin üstüne olan işyerini kayınpederi işletiyor.bu durumda icra işlemleri başlatabilir miyim? Ya da şimdi senetle anlaşma yapabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeyelim?
Merhabalar Vildan hanım. Açıklamada borç verdiğinizi yazmamış olduğunuz için karşı taraf avantajlı. Bir icra takibi açmanız durumunda rahat rahat itiraz edecektir ve davada da tam tersi sizin ona borçlu olduğunuzu ve borcunuzu geri ödediğinizi dahi söyleyebilecektir. Çünkü Yargıtay böyle diyor. İspat yükü, yani durumun böyle olmadığını ispat etmek sorumluluğu sizde. 60 bin TL gibi bir meblağ için tanıkla ispat kanunen mümkün değildir. Kız kardeşiniz olmasından dolayı ve ayrıca kayınpederinin bir miktar ödeme yapmış olmasından dolayı (ki kayınpederin bu parayı o gönderilen için değil başka sebepten gönderdiğini de belirteceklerdir) kendinizin savunma ve iddianızı güçlendirme imkanınız hiç yok değil. Yine de sadece bu ödemeye, kız kardeş oluşuna ve whatsapp mesajlarına güvenerek dava açılması yüzde yüz kazanılır anlamına gelmiyor, durumun sizin aleyhinize yönleri olduğunu göze alarak icra ya da dava açılabileceğini bilmelisiniz. Senet vermeye yanaşıyorsa almanızda bir sakınca yok. Senet fikrine yanaşmazsa ya da siz böyle bir istekte olmazsanız, tahsili için de riskini bilerek sürece girmekte kararlı olursanız, birlikte de çalışabiliriz. Sevgiler.
Merhaba Aylin hanım, yazmış olduğunuz yorumların hepsini okudum. Benim de sormak istediğim konu babamın bana bankadan kendi hesabındaki yüklü mevduatının hepsini benim üstüme devretti. Herhangi bir açıklama yok. Şimdi ise geri istiyor ve savcılığa şikayet etti. Ortada tehdit veya zorlama yok. Banka kamera kayıtları da aynı. Başka çocuğu da yok yani ben tek evladıyım. Güya ben dolandırmışım ama iddiaları soyut. Sizin yorumunuz nedir, teşekkür ederim.
Bir açıklama olmaması sizin lehinizedir. Babanız ortada bir tehdit , zorlama ya da kandırma olduğunu somut olarak ispat edemez ise geri almak için açtığı veya açacağı davası reddedilir, savcılıktan da bir şey çıkmaz, takipsizlik kararı verilir. Bu şekilde bir halde sadece soyut iddia yeterli değildir, hatta tanık beyanı dahi tek başına yeterli görülmeyebilir.