Ölüm Sonrası Yapılması Gereken Hukuki İşlemler
Gün geliyor yakınlarımızı kaybediyoruz. Yakınlarını kaybeden kişilerin, ölüm sonrası hukuki işlemler yapması gerekiyor. Bu hukuki işlemlerin en sık gündeme gelenlerine bir bakalım.
Ölüm Belgesi Alma ve Nüfusa Bildirim
Ölüm evde gerçekleşmişse önce defin işlemleri için 188"i aramalısınız. Bu hattan ilgili Belediye Sağlık İşleri, Halk Sağlığı ya da Toplum Sağlığı Müdürlüklerine Ölüm Belgesi almak üzere yönlendirilirsiniz. Ölüm hastanede gerçekleşmişse Ölüm Belgesi orada düzenlenecektir. Adli vakalarda Ölüm Belgesi savcılık tarafından düzenlenir. Hastanede ya da adli bir vakayla ölümde durumu nüfus müdürlüğüne o makamlar bildirir. Evde gerçekleşmişse, Halk Sağlığı Müdürlüğü başvurunuz üzerine elektronik ortamda nüfus müdürlüğüne bildirir.
Mirasçıların Belirlenmesi
Yakınını kaybedenlerin kısa sürede hayatına giren bir terim: “Veraset İlamı”. Yani “Mirasçılık Belgesi”. Derin bir üzüntü içerisinde olsanız da, diğer mirasçılar sizin kadar acı çekmiyor olabilir. Hızlıca kendinizi miras kaynaklı bir anlaşmazlığın içinde bulabilirsiniz. Veraset ilamı, ölümün ardından ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği ile mahkemeye başvurularak alınan bir karardır. Bu kararda kimlerin mirasçı olduğu ve miras payları belirlenir. Veraset ilamı noterlerden de alınabilmektedir ancak karmaşık mirasçılık durumları mevcutsa; örneğin ölenin, paylarının bilirkişi marifetiyle hesaplanmasını gerektirecek kadar çok sayıda mirasçısı varsa veya nüfus kayıtlarında bir sebeple (soybağının reddi, vatandaşlıktan çıkma, vb) kapalı kayıt görünüyorsa noterler veraset ilamını vermeyebilmektedir.
Vasiyetname Varsa
Tespit edilen mirasçılara itirazı olan ya da bir vasiyetname bulunduğunu iddia eden kişi veraset ilamının iptali için dava açabilir. Noterler ya da mahkemeler kanalıyla yapılan vasiyetnameler nüfus müdürlüğüne bildirilirler, ölüm halinde nüfus müdürlüğü ölenin bir vasiyetnamesinin var olduğunu savcılığa iletmelidir. Savcılık da mahkemeden vasiyetnamenin açılmasını ister. Ancak bu süreçlerin sağlıklı işlememesi sebebiyle vasiyetin açılmak üzere mahkemeye hiç gelmemesi durumunda ya da vasiyetname noter ya da mahkemede değil kendi kendine yapılmışsa hak sahiplerinin bu vasiyetnameden hiç haberi olmayadabilir... Hak sahipleri bir vasiyetname bulunduğunu biliyorlarsa, ölümden sonra bu vasiyetnamenin açılmasını mahkemeden kendileri istemelidirler.
Miras Araştırması ve Mirasın Reddi
Veraset ilamında ölenin malvarlığı belirtilmez. Mirasçılar, ölenin malvarlığını öğrenmek ya da paylaşmak da isterlerse bir miras araştırmasına girişirler. Araştırma; tapudan taşınmaz sorgulaması, emniyet genel müdürlüğünden araç sorgulaması, bankalardan mevduat ve kiralık kasa sorgulaması, şirket hissesi ve hisse senedi sorgulamaları gibi birçok yönden yapılmalıdır. Malvarlığının tam olarak bilinmesi, ölenin sağlığında yaptığı işlemlerle bazı mirasçıları kayıracak (muris muvazaası gibi) durumların söz konusu olup olmadığı bu araştırma sayesinde ortaya çıkabilmektedir. Bu olay göründüğü kadar kolay olmayıp, deneyimli bir avukattan yardım alınması işi hızlandırır ve kolaylaştırır. Adil olmayan birtakım işlemlerin yapıldığını fark etmeniz halinde bunların iptali için açılması gereken davayı tespit etmek önemlidir.
Tabi malvarlığı değil ölenin borçları da mirasçılarına kalmış olabilir. Özellikle eğer tereke borca batıksa, yani ölenin malından çok borcu varsa, mirasçılar mirası reddetmek için dava açabilirler.
Vergi ve İntikal İşlemleri
Mirasçı olmanın bir de vergi boyutu var tabi ki... Ölen kişiden hiçbir mal kalmadığı takdirde vergi çıkmaz. Ancak bir mal varlığı varsa, vefat eden kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki veraset ve intikal vergisini tahsil etmeye yetkili vergi dairesine “Veraset ve İntikal Vergisi” için 4 ay içinde beyanname verilmelidir, verilmezse daha sonra usülsüzlük cezası ve gecikme zammı ile birlikte ödeme yapılması istenecektir. Aşağıda "intikal nedir" i açıklayacağız, şunu belirtelim, tapuda intikal yaptırmak zorunlu değildir. Ancak intikal yapılacaksa da yapılmayacaksa da bu verginin ödenmesi zorunludur.
Bu işlemler maalesef çok fazla bürokratik işlem gerektirmekte, ilgilileri hayattan soğutmaktadır. Örneğin bir gayrimenkul kaldığında, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden veraset intikal için vergi dairesine vermek üzere rayiç bedel yazısı ("genelde emlak vergisi bildirimi" başlıklı olur bu yazı) alınır. Rayiç bedel, zaten emlak vergisine esas bedeldir. Emlak vergisi borcu var ise o ödenir. Tapuda mirasçılara geçmesi için, diğer bir bürokratik işlemler silsilesi “intikal” sizi beklemektedir. İki türlü intikal olabilir: elbirliği mülkiyet ya da mirasçıların paylarının belli olduğu paylı mülkiyet. Paylı mülkiyetin avantajı, paydaşların dilediğinde kendi paylarının devrini yapabilmesidir, elbirliği mülkiyetinde bu söz konusu olamaz. Yine de uygulamada kişiler elbirliği intikali yapabilmektedir çünkü mirasçılardan herhangi birinin müracaatı yeterlidir, paylı intikal için tüm mirasçıların hepbirlikte müracaat etmesi gerekir. Genelde elbirliği intikali bu sebeple tercih edilir ve devam eder, ta ki taşınmazın satışı konusunda mirasçılar arasında bir anlaşmazlık çıkıncaya kadar...
İntikal için tapu müdürlükleri uygulamada “ilişik kesme” (vergi borcu yoktur yazısı alınması) yapılmasını istemekteler. Bu, vergi dairesinden verginin ödendiği ve taşınmazların intikal ve satış işlemlerine konu olabileceğine dair bir yazı verilmesidir. Kanunen intikal için ilişik kesme zorunlu değildir; intikal yapılmalı ve beyanlar hanesine vergi ilişiğinin kesilmediği yazılmalıdır, daha sonra satış olacağı vakit ilişik kesme belgesi alınabilir. Ancak bu durumu tapu müdürlüklerine izah etmek güçtür, intikal için illa ki ilişik kesmek isteyebilmektedirler.
Henüz ölenin intikalini yapamadan veraset ilamındaki mirasçılardan biri ölürse, o kişinin de veraset ilamının alınması, veraset ve intikal vergisinin ödenmesi ve ilişik kesme gerekecektir. Birisi öldüğünde veraset ilamını hemen alıp veraset intikal vergisini ödeyip ilişik kesmenin hemen yapılması bu nedenle önemlidir, aksi takdirde arada başkaları da ölürse kalanlara intikali yaptırmak için çok daha fazla uğraşmak zorunda kalırsınız.
Araç ya da Bankada Para Miras Kaldıysa
Vergi dairesindeki veraset ve intikal vergisi beyannamesinde bunlardan da bahsedilecektir. Aracın ruhsatının fotokopisi eklenecek, ayrıca bedeli de kasko bedeli olarak belirtilecektir. Kaskosu var ise, sigorta şiketine sorup öğrenebilirsiniz. Kaskosu yok ise, Türkiye Sigortalar Bilrliği"nin duyurduğu marka model rayiç bedel listelerinden bulunacak bedel belirtilmelidir. Bankadaki para bakımından, ilk önce bankadan ne kadar bakiyesi olduğunu gösteren yazı alınmalı,o meblağ beyannamede beyan edilmelidir.
Veraset ilamı ve vergi dairesinden alınan ilişik kesme (vergi borcu yoktur) yazısı ile beraber noterden araç devir işlemi gerçekleştirilebilir, bankalardan da para aktarımı yapılması istenebilir.
Ölüm Aylığı ( Dul ve Yetim Aylığı)
Ölenin eşi veya çocukları, ölenin emekli maaşını ölüm aylığı olarak almaya hak kazanabilir. Bunun ölenin eşinin emekli maaşı mı alıyor olduğu, belli bir prim günü sayısı, çocuklar için yaş ve çalışmazlık kriterleri gibi şartları vardır. Şartları sağlıyorlarsa SGK"ya başvurmaları gerekir.
Diğer Bildirimler
Ölenin işvereninin yapması gereken bildirimler için işyerine durumu bildirmeyi, ölenin kendisi bir işverense ya da bir ticari bir işletmesi varsa ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne, Meslek Odasına ve Ticaret Sicil Müdürlüğüne, üye olduğu vakıf ve derneklere, imzaladığı sözleşmeler varsa (kira sözleşmesi, müteahhitlik firması ile inşaat sözleşmesi, vs) ilgili kişilere durumu bildirmelisiniz. Kanunen mümkünse çeşitli ortaklıklar ve sözleşme tarafı olma hali sizin üstünüze geçebilir.
Allah kimseye yaşatmasın. Ama biliyoruz ki bu hayatın bir gerçeği ölüm. Hukukun da gerçeği, hem de çetrefilli bir gerçeği...
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* AŞAĞIYA YORUM YAPAMIYOR İSENİZ BU LİNKE TIKLAYIP FORMU DOLDURARAK DENEYİNİZ.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Avukat hanım veraset ilamını almak için mirasçılardan bir kişinin tek başına dava açması mümkün mü? Diğerleri de o veraset ilamından yararlanabilir mi?
Veraset ilamı çıkarabilmek için mirasçılardan herhangi birinin tek başına müracaatı yeterlidir. Bu veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Kendilerinin ayrı bir müracatta bulunarak veraset ilamını almalarına da bir engel yoktur.
Avukat hnm eşim vefat etmeden yaklaşık 1 ay önce boşanma kararı çıkmıştı lakin biz itiraza gidecektik . Bu durumda boşanmış oluyor muyum
Merhaba. Henüz boşanmış olmuyorsunuz. Duruşmada boşanma kararı verilmiş ancak gerekçeli karar yazılıp size tebliğ edilmemişse, dolayısıyla itiraz süreniz de henüz başlamadığından, yani henüz boşanmadınız. Hala ölen eşinizin karısı olarak mirasçısısınız. Boşanma, ancak boşanma kararının kesinleşmesiyle olur. Kesinleşme demek, kararın taraflara tebliğ edilmesine rağmen süresi içinde itiraza (istinafa) götürülmemesi ya da Yargıtay'da nihai kararın verilmesi demektir. Şu anda olacak şey şu; Karar size ve rahmetli eşinize tebliğe çıkartılacak, mahkeme, tebligatın iade dönmesiyle ölümden haberdar olduğunda kocanızın siz hariç mirasçılarına tebligat çıkartarak karara itiraz edip etmeyecekleri yönündeki beyanlarını alacak. Zaten tebliğ edildiyse ve isitinaf süresi devam ediyorsa mirasçılar şu an doğrudan istinaf edebilir. Kocanızın siz hariç mirasçıları, ölüm sebebiyle konusuz kalan boşanma davasını "kusur yönünden devam ettirerek" mirasçılık haklarınızın sona erdiğine karar verilmesini talep edebilirler, dikkat. Bunu yapma amaçları, sizin kusurlu olduğunuzu ispat ederek mirasçılığınızı sona erdirmek. Mirasçılar dahil olmayı tercih eder ve ispat edeceğiz diyerek itiraz yani istinaf yoluna giderlerse, ve ispat da ederlerse, sizin mirasçılığınıza son verilmesine dair bir karar çıkar. Devam ederler ama ispat edemezlerse, mirasçıların talebi bakımından devam edilen davanın reddine karar verilir. Boşanma kararı verilmez, karar verilmesine yer olmadığı kararı verilir. Nüfusta boşanmış değil dul ya da bekar olarak geçersiniz. Evli iken eşiniz ölmüş gibi olur. Eğer davayı eşiniz adına devam ettirecek başka mirasçı yoksa, siz de itiraz etmezseniz karar şu an olduğu gibi kesinleşir. Boşanma kararı verildi ise, boşanma olarak karar kesinleşir ve mirasçı olmaktan çıkarsınız. Mirasçısı olmak istiyorsanız ya karara itiraz edin ya da hemen davadan feragat edin. Dosyayı inceleyecek bir avukat ile hangisinin lehinize olacağını tartışın.
Çok faydalı bilgilendirme yapmışsınız ve kolay anlaşılır şekilde, teşekkürler... Veraset ve İntikal Vetgisi ne kadar süre içinde ödenmek zorunda acaba ve taksitle mi ödeniyor?
Merhaba, teşekkür ederim. Ölüm Türkiye'de gerçekleştiyse 4 ay içinde beyanname verilmeli, ödeme ise beyannameden sonra vergi dairesinin hesaplamayı ve tahakkuku yapmasından itibaren 3 yıl içinde ödenmeli, yoksa gecikme zammı işletilir. Bu üç yıldan birinde ödenirken, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebilir. Uygulamada geneldr taksit pek görülmez, çünkü malvarlığı az ise (örneğin tek taşınmaz gibi) bu vergi çok çok düşük bir meblağ çıkıyor merak etmeyin.
Merhabalar, olen kisinin iki cocugunun ayni anda bir yerde bulunup herhangi bir islem yapmasi gerekir mi vefattan sonra? Bu soruyu birbiriyle konusmayan kardesler icin sormak istedim. Tesekkurler
Öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarmak için kimsenin beraber gitme zorunluluğu yok mesela. ANCAK malesef veraset ve intikal vergisi beyannamesini vermek için aynı aynda aynı yerde yani vergi dairesinde bulunmak zorunda olacaklar. Ama bunu şöyle değiştirmek mümkün, bu kişilerden birisi ya da her ikisi de bir ya da iki ayrı avukata vekaletname verir, onların yerine avukatlar gider. İkinci bir seçenek de internet vergi dairesi ve e-devlet üzerinden veraset ve intikal vergi beyannamesini doldurmak, o zaman herkes ayrı ayrı onaylıyor kendi e-devletinden, ama e-devlet üzerindeki beyanname verme sırayla yapılıyor, ilk biri dolduracak sonra diğeri o doldurulanı onaylayacak şeklinde. Burada yine "ben doldurdum ,sıra sende" konuşması yapılmak zorunda olunacak, En kolayı hiç yüzyüze gelinmek istenmiyorsa kişilerden isteyenlerin avukat aracılığıyla beyanname işlerini yapması.
Merhabalar, Ben yurt dışında yaşarken vefat eden babamın mallarını benden habersiz kardeşlerim ve annem paylaşmış. Ben tereke davası açtığımda benden babamın mallarının ada pafta vs. isteniyor, ancak ben bunları bilmiyorum. Bu kanun yeni gelmiş, bilmiyorsan araştıramazsın diyorlar. Avukatım da böyle söylüyor, ne yapmam gerek ? Çok teşekkürler..
Merhaba Buse Hanım, terekenin tespiti davasında talep üzerine mahkemenin tüm Türkiye'deki tapu kadastro bilgilerinin sorgulanması için ilgili yere yazı yazması gerekir. Mirasçılar illa bilmek zorunda değil, mahkemeler işin kolayına kaçıyor ve mirasçılardan bildirmelerini istiyor. Ancak söylediğim gibi, mirasçı zaten bunu bilmediği için dava açıyor. Açıkçası ben, bilmiyorsan araştıramazsın sonucuna varılmasına sebep olan yeni bir kanundan haberdar değilim. Belki ben bilmiyorumdur, yanlış yönlendirmek istemem. Benim bildiğim kadarıyla, tespit yükü mahkemenin. Ha, gelen cevaplarda hiçbir taşınmazı yoktur denir, o zaman mahkeme der ki cevaplar böyle böyle, illa var diyorsan bilgilerini ver direkt o bilgiler üzerinden sorgulatma yaptıralım. Siz yurtdışında yaşarken babanızın mallarını sizden habersiz anne ve kardeşleriniz nasıl paylaşmış? Bu bir fiili paylaşım mı, yani her biri birini alacak şekilde kendi aralarında mı anlaşmışlar? Öteki türlüsü pek mümkün değil, neden derseniz siz babanızın çocuğu olarak nüfusta kayıtlı iseniz, adresinizi yurtdışına taşımamış dahi olsanız (diğerleri size gelen tebligatları siz Türkiyedeymişsiniz gibi tebliğ almış da olsa mesela) sizin paydaşlığınız yok edilemez. Yapacakları her işleme dayanak olarak sunmak zorunda oldukları Mirasçılık Belgesi denilen mahkeme kararında sizin de adınız bulunacağı için, örneğin tapuya gittiklerinde taşınmazı aralarından birinin üstüne geçirmek istediklerinde, tapu tüm mirasçıları aynı anda orada ister. Banka da öyle. Sizin imzanız bulunmadan uasal şekilde paylaşmaları imkansız.
Merhabalar ben evin tek çocuğuyum sürekli araç ile seyahat halindeyim. annem engelli babam yaşlı ve kanser hastası. bana bir şey olduğu takdirde yardımcı olacak yakın akrabamız yok. bu nedenle ailemin menfaatlarını korumak ve benden sonra ailem resmi işlerle uğraşamayacağı için çocukluk arkadaşım ve güvenilir dostuma ölümümden sonra bu işleri aileme yardımcı olabilmesi için, arkadaşımı vekil tayin edebilir miyim? şimdiden ilginiz için teşekkür ederim
Merhaba Mete bey. Normalde vekalet ilişkisi, vekilin veya vekalet verenin ölümü halinde kendiliğinden sona erer, vekaletname hükümsüz kalır. Ancak bunun aksini kararlaştırmak mümkündür. Noterde bunun belirtilmesi halinde, "vekalet verilen kişinin “ölümden sonra da” vekil olarak yetkilendirilmesine" şeklinde vekaletnamede belirtilebilir. Bu, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu kararlarına da konu olmuş birşey ve tamamen yasal. Yine de bazı noterler bunu yapmaya yanaşmıyor. Çünkü bu, sorumluluğu fazla bir işlem. İlla kararlıysanız başka noterlerde şansınızı deneyin. Vekalet veren olarak, gerçekten güvendiğiniz biri değilse , anne babanıza yarardan çok zarar da verebilir. İnsanoğlu sonuçta, iyi düşünün derim ben de. En kötü ihtimali düşünelim, diyelim ki güvenip vekaletname çıkarttınız ve vefat ettiniz, ama o kişi kötüniyetli davranmaya başladı ve anne babanıza zarar verici şeyler yapmaya çalıştı verdiğiniz vekaletnameyle. O kişiyi vekillikten azil hakkı, sizin mirasçınız olarak o an kim sağ ise ona ait olacak. Öldüğünüzde evli ya da çocuklu olmazsanız yani sadece ana babanız mirasçınız olur ise, ancak onlar o kişiyi azledebilir - eğer kötü niyeti zamanında fark edebilirlerse.
Merhaba avukat hanım babm vefat ettikden sonra 3 Y içinde reddi mirasda bulınduk 3 sene sonra yeni veraset ilamı lazım oldu onda oğluma kaldığını oğrendim butun malın ve borcun sulh mahkemesine dava actık kabul edilmedi şu an asliyeye dava actık mirasın hükmen reddi dilekçe olamams davalı olarak kime borcu varsa gostermeniz gerek diolar kafamız cok karştı yardımcı olablirmisinz?
Merhaba Rümeysa Hanım, mirasın gerçek reddi için sizin de yaptığınız gibi ölümden sonraki 3 ay içinde dava açılmalı bu doğru, ancak bu davada altsoylar da taraf olmalı ve reddetmeli. Aksi takdirde tüm malvarlığı ve borçlar da altsoylara yani oğlunuza kalır, şu an olduğu üzere. "Keşke" en başından bir avukat ile beraber çalışsaydınız, inanın asla sizi üzmek için değil bunca zaman kaybı, masraf ve borcun çocuğun üstüne kalması riskini daha ilk dava ile bertaraf ederdiniz, araştırmalar ve çevreden duymalar neticesinde kendi başına dava açınca hesaba katılmamış şeyler olabiliyor, bir işin okulunu okumak ve tecrübenin olayı çok büyük. Elbette siz de öyle düşünüyorsunuzdur, o halde geleceğe bakma zamanı. Daha sonra Sulh Hukuk mahkemesine açtığınız dava reddedilir, çünkü oğlunuz için olan mirasın gerçek reddi süresi geçmiştir. Mirasın hükmen reddi asliye hukukta açılır, doğru. Ancak sulh hukuktaki davalar gibi husumetsiz açılmaz, alacaklıları taraf göstermek gerekir. Alacaklıların tespit edilmiş olması kendi çabalarınızla araştırdınız buldunuz bunlar alacaklı gibi mahkemeye bildirerek olmaz, Babanız hakkında açılmış dava, icra takibi hepisinin tespiti lazım. Babanızın terekesinin borca batık olduğunun resmi belge ile ( aciz vesikası, iflas kararı gibi) ya da açıkça belli olması davanın kabulü için. Açıkça belli olmanın Yargıtay kararlarınca belirlenen kıstasları vardır. Bu dava ÇOK teknik bir davadır, kendi kendinize şunu yapın kazanırsınız diyebilmem mümkün değil, doğru da değil. Daha fazla hak kaybı olmaması ve çocuğun bunun mağduriyeti ile hayat boyu yaşamaması için bir meslektaşımızı avukatınız olarak tutun. Kendi çabanızla kurtarılabilir bir yanı yok.
Merhaba avukat hanım güzel bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederiz . Kardeşim babamla 20 senedir görüşmüyor . Babamla ben ilgileniyorum , her türlü işlerine ben yardımcı oluyorum . Babam tüm varlığını bana bırakmak istiyor . Noter tastikli vasiyet yazdırdı . Bunun geçerliliği nedir ? Taşınmaz mülklerini üzerimize satış yapması ileride nasıl problem çıkartır ? Teşekkür ederim
Merhaba Beril Hanım. Basit gibi görünse de çok yönlü bir soru. Noterden tek evlada tüm malvarlığını bırakma şeklindeki vasiyet, iptali istenene kadar geçerlidir; bu şu demek, kardeşiniz bunun iptali için dava açabilir. Tamamı iptal olmaz, ancak kardeşinizin saklı payını ihlal eden kadarı iptal edilebilir. Saklı pay şu demek; bir kişinin mirasçılıktan çıkarılmadıkça kanun gereği zorunlu olarak paysahibi mirasçılarının (örneğin evlatları gibi) o kişi kime ne devretmiş olursa olsun malvarlığından alacağı asgari hak. Bir kişinin evlatları için saklı pay, yasal miraspayının 1/2'sidir. Örnekle; Babanızın mirası 12 birim ve karısı sağ değilken 2 çocuğu varken öldü, her bir çocuğun "yasal miras payları" 1/2 yani 6'şar birim, "saklı payları" ise onun da yarısı yani 3'er birim. Çocuklarının saklı payları toplamda 6 birim. A, ölmeden önce en fazla; her bir çocuğunun 3'er birimden olmak üzere toplamda 6 birimlik payı ihlal etmeden yani 12-6= 6 birimlik bir miras kısmını başkalarına ya da o mirasçılardan birine (evlatlardan biri olan size) bağışlayabilir, satabilir, vb. Eğer 6 birimden fazlasını elden çıkarırsa, diğer mirasçının yani kardeşinizin saklı payı ihlal edilmiş olur ve itiraz ederse kendi 3 birimlik asgari kısmını alabilir. Taşınmaz mülkiyetlerini satış vb devrederse size, bunların geriye dönük iptalini isteyebilir, muvazaalı (danışıklı /hileli) benden mal kaçırmak için diyerek devirleri de iptal ettirebilir. Bunların hiçbirini yapamamasını sağlayacak tek şey babanızın kardeşinizi mirasçılıktan çıkarması. (Halk arasında evlatlıktan red diye bilinen şey mirasçılıktan çıkarmadır) Bu kesinlikle kolay değildir, birincisi dava açmak gerekir, yani karşı taraf olarak kardeşinizi gösterecek şekilde babanız sağ iken dava açacak. ANCAK bunun için bazı kanuni zorunluluklar vardır eğer onların sağlanmış olduğunu davada ispatlayabilirseniz davanız kabul edilir yani kazanırsınız. Bu dava ve şartları hakkında mutlaka bir avukattan yüzyüze yasal danışmanlık alın.
Merhaba, gercekten yardımınıza ihtiyacım var. Babam vefat etti ve amcamaşr verasete başvurmamız gerektiğini, asla intikal için başvurmamamız gerektiğini ısrarla vurguluyorlar. Konuya tam hakim olmadığımızdan da anlam veremedik ama maalesef iyi niyet sezmiyoruz. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Merhaba Ayşenur hanım. Babanızın mirası bakımından, evlat yani altsoy olarak siz sağ olduğunuza göre amcalarınız kesinlikle mirasçı değil. Veraset ilamı almak için notere ya da mahkemeye başvurun, onda bir sorun yok, aldığınız veraset ilamında mirasçıların kimlerin olduğu görünecek zaten; siz ve kardeşleriniz, anneniz de sağ ise anneniz mirasçı olacaktır. İntikal için başvurmayın demelerinin sebebini bilemiyorum çünkü dediğim gibi onlar babanızın yansoyları, yani mirasından payları falan yok. İntikal demek, tapu kaydına veraset ilamındaki mirasçıların işlenmesi demek. İntikali yapmak için tapu ilk önce yazımda da belirttiğim gibi vergi dairesinden veraset intikal vergisinin ödenerek "ilişik kesme belgesi"nin alınmasını ister, ilntikal yapılacaksa ilk vergi dairesinde o yapılacak. Vergi çok yüksek çıkmaz. İntikalin tapuda ayrıca bir masrafı oluyor, belki de ondan dolayı masraf etmeyin diye başvurmamanızı söylemişlerdir amcalarınız. Ancak eğer bir kötü niyet olabilir diyorsanız, bir şekilde hileli bir işlem ya da vesaire; bunu benim bilebilmem imkansız, o zaman mirasçılar kimlerse (veraset ilamında adı yazılı olacak kişiler) onlar hepberaber ilk vergi dairesine gidip veraset ilamını vererek ve beyanname doldurarak veraset ve intikal vergisini ödeyin , ilişik kesme belgesini alın, sonra da tapuya gidip intikali yaptırın, masrafını da ödeyin rahat eder kafanız. İntikal yaptırmanın masrafı dışında bir dezavantajı yok.
Merhaba Aylin Hanım, Annem ve Babam ben 3 yaşındayken boşandı ve ne annem ne de ben babam ile o zamandan beri görüşmüyoruz (30 yıl). O yüzden babamın başka bir evlilik yapıp yapmadığını veya üvey bir kardeşim olup olmadığını bilmiyorum. E-devlet'de nüfus kayıdı sorgusu yaptığımda babamın hanesinde sadece boşanmış ve sağ olduğu yazıyor. Anladığım kadarıya mirasında çıkarmış olsa bu konuda bana dava açılmış ve kararın bana tebliğ edilmiş olması gerekirdi. Babamın yurtiçinde ve yurtdışında gayrimenkulleri olduğunu biliyorum. Bankalardaki parası veya hisseleri konusunda bir bilgim yok. Babam mal varlıklarını kardeş, yiğen veya 3 kişilere miras bırakabilir mi veya kurumlara bağışlayabilir mi? Bu bilgiler doğrultusunda babam vefat ettikten sonra benim yapmam gerekenler nelerdir? Babam vefat ettikten sonra bunu nasıl öğrenebilirim. Desteğiniz için teşekkürler.
Merhaba Ersin Bey, Babanız sizi mirasçılıktan çıkarma davası açsaydı , sizin de dediğiniz gibi size muhakkak dava kağıdı gelmiş olurdu. E devletten bakmanızı önerecektim ki bakmışsınız, orada başka evliliği ya da çocuğu görünmüyorsa kayıtlı şekilde eşi ve çocuğu yoktur. Babanız malvarlıklarından sizin saklı payınızı ihlal etmeyen kadar kısmı üçüncü kişilere miras bırakabilir. Saklı pay nedir konusunda önceki sorulara yapılan uzun yorumlarda örneklendirme var, oraya bir bakın. Ama malvarlığının tamamını elden çıkarması durumunda saklı payınız ihlal edilmiş olacağından dava açabilirsiniz, Tabi bu davada, babanızın mal kaçırmak için devirleri yaptığını ispat etmeniz gerekecek, devirleri ölmeden ne kadar önce yaptığından tutun da kimlere yaptığı , vesaire herşey önem kazanacak. Farzımisal babanız deviri ölmeden uzun yıllar önce yaparsa, ve devrettiği kişiler yakını vb olmazsa o işlemin sırf sizin saklı payınızı ihlal etmek için yapıldığını ispatlayamazsınız, mülkiyet onundu o tarihte sonuçta gerçekten paraya ihtiyacı olmuş ve satmış da olabilir, bir insan illa tüm mallarını satmadan çocuklarına miras bırakaca diye birşey yok. Babanız vefat etmeden onun üzerine olan malvarlığını araştırma imkanınız yok, kişisel verileri koruma kanunu bakımından çoğu kurum bilgi vermez. Diyelim ki yine de öğrendiniz,i zaten o vefat etmeden devirleri engelleyebilmek için yapabileceğiniz birşey yok. O vefat ettikten sonra mirasçılık belgesi için başvurup ve alıp, malvarlığını araştırmanın peşine düşülebilir ancak ÇOK zor. Bankalara, tapulara tek tek soracaksınız. Miras araştırması çoğu zaman avukatların dahi yaparken zorlandıkları bir durumdur. Çünkü işin kendisinin zahmetli olması bir yana, memurların kanuna aykırı engel olmaları gibi şeylerle de karşılaşılır. Yine de, vefattan sonra bir avukattan yardım almanızı öneririm.
Merhabalar ananem 15.10.2021 tarihinde Eskişehir de vefat etti.Mirasçılar iki kişi annem ve kuzenim.Annemin üzerinde vasiliğim var.veraset ilamını aldım ancak ananemin ikametgah adresi Çanakkale.Eskişehir’deki vergi dairesinden işlemleri yaptırmak istedim maalesef son ikamet neresi ise oradan işlemler yapılabiliyor dendi.Annem bakım hastası ve ben bakıyorum kalkıp Çanakkaleye gitme şansım yok.Herşeyin online olduğu bir dönemde mantık nedir anlayamadım ve elimdeki vasilik belgesi tapuda işlem yapmak için yeterli midir teşekkür ederim
Merhabalar, Eskişehirdeki vergi dairesi doğru soylemiş son ikametgah adresindeki vergi dairesinden yapılıyor işlemler, yani Çanakkale. ANCAK size güzel haberim şu olabilir, e-devlet üzerinden de veraset ve intikal beyannamesi doldurulabiliyor son 2 yıldır. Gib gov tr ye yönlendiriyor sizi. Nasıl yapıldığına dair devletin yayınladığı kullanım kılavuzu linki şudur. https://ivd.gib.gov.tr/verasetKullanimKilavuzu.pdf Beyannameyi anneniz adına siz doldurursunuz. Daha sonra diğer mirasçıların yani kuzeninizin de aynı şekilde sisteme girip, doldurulmuş beyannameyi onayla tuşuna basması gerekecek. Sonra süreci gib gov tr üzerinden takip edeceksiniz, en kötü çanakkale vergi dairesini telefonla arayarak yürütmeye çalışabilirsiniz. Yalnız yapımı biraz karışık gerçekten. Bazı yerleri anlamayadabilirsiniz. O anlamda ben bunu yapamam, ya da denedik olmadı derseniz danışmanlık ücreti gibi küçük ücretler karşılığı çanakkalede bulunan bir meslektaşımız size fiziken gidip vergi dairesinde doldurmak konusunda yardımcı olabilir, tabi ki bunun için sizin anneniz adına vasisi olarak ve ayrıyetten kuzeninizin de o meslektaşa vergi dairesine beyanname verme yetkisini içeren vekaletname çıkarmanız gerekir. Bunu ya da kendiniz bir şekilde çanakkaleye gitmeyi tercih edebilirsiniz.
mehaba, 17.11.2021 19:52 rümeysa berişpek e verdiğiniz reddi miras yanıtı üzerine benim de bir sorum olacak. Vefat eden kişinin çocukları reddi miras yaptıktan sonra borç vefat eden kişinin kardeşinin çocuklarına intikal edebilir mi? onlar da altsoy sayılıyor mu? teşekkürler
Merhaba Ayşe hanım. Vefat edenin kardeşinin çocukları "altsoy" sayılmıyor, yani teknik anlamda öyle demek doğru değil. Onlar yine yansoy. Ama borç onlara intikal edebilir. Miras,ın redd durumunda miras - ki bu bir mal değil sadece borçlardan ibaret de olabilir- mirası reddetmiş olan mirasçı sanki miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılır. Yani vefat eden X'in çocukları reddi miras yapınca, onlar tıpkı X'ten önce ölmüş gibi farz edilir ve X öldüğünde hayatta mirasçısı olarak kim varsa borç onlara kalır. Eşi varsa eşine, Üstsoy yani ana babası sağsa onlara, onlar sağ değilse kardeşleri varsa kardeşlerine, kardeşleri de sağ değilse kardeşlerinin çocuklarına kalır. Vefat edenin kardeşinin çocuklarının da reddi miras yapması lazım.
Merhaba Avukat hanım Babam Haziran 2021 tarihinde vefat etti. Ben ve diğer 2 kızkardeşim babamla görüşmüyorduk.Babamın 2. evliliğinden 1 erkek, 3. evliliğinden 1 kız çocuğu daha var. ve hayatta olan 3. eşi. Veraset ilamı çıkarmışlar bizde e devlet üzerinden belgeye sahip olduk. Babamın mal varlığı konusunda bilgimiz yok. Tapudan bir daire olduğunu , vergi dairesinden 2 aracı olduğunu öğrendik. Biz 3 kardeş diğer taraflarla görüşmüyor ve tanışmıyoruz. Mal paylaşımı nasıl olacak. Ne yapmalıyız. Teşekkürler
Merhaba Rıdvan Bey. Ölenin üzerindeki tüm mallarının toplu şekilde sorgulanıp öğrenilmesinin herhangi bir yolu yok. Siz yapılması gerekeni yapmışsınız tek tek tapuya ve vergi dairesine sorarak. Başka malı varsa da yine şüphelendiğiniz yerlere soracaksınız. Şu an varlığını bildiğiniz mallar için paylaşım konusunda diğer kişilerle irtibata geçip anlaşmak birinci yol. İkinci yol ise, diyelim ki diğer kişilerle irtibata geçmek istemiyorsunuz veya istediniz ama onlar yanaşmadı ya da malları satalım parasını paylaşalım dediniz istemediler, o zaman siz hariç diğer mirasçıların hepsine karşı ortaklığın giderilmesi davası açarak miras mallarının satılmasını, bu mallardaki payınızı talep edebilirsiniz. Bu davada avukat yardımı almanızı öneririm.
Merhabalar avukat hanım babamla 15 yıldır görüşmüyorum. Vefaat etti bir arabası olduğunu öğrendim bir bankayada kredisi olduğunu öğrendim ama başka bir kişiye elden senedi var mı başka bir borcu var mı bilmiyorum mirası aldığımda daha sonra eğer elden senedi varsa bana sorun çıkarır mı çıkarmaması için ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler
Merhaba Veli Bey. Miras ya tümüyle kabul edilir ya da tümüyle reddedilir. Bir kısmını almış bulundum ama sonradan senetleri çıkageldi tüh onları reddedeyim diyebilmek mümkün değil. Sizin şu aşamada senedi var mı yok mu diye sorgulayabilmeniz de mümkün değil. En fazla hakkında dava ya da icra takibi açılmışsa yani avukata düşmüş alacakları varsa onları öğrenebilmek mümkün. Mirasın 3 aylık süresi içerisinde açıkça reddedilmemesi ya da o süre içerisinde hiçbirşey yapılmaması kabul edilmesi demek. Mirası edinmeye dair birşeyler yapılması ise zaten kabul demek. Bu kabuller, dediğim gibi tümüyle kabul edildiğine delalettir. Diyelim ki senetleri var, ya da başka şekilde alacaklıları var ve bu siz kabul iradesi gösteren davranışlar yaptıktan sonra çıktı, o zaman yapacak hiçbir şeyiniz yok, o borçlar da sizin olacak. Ancak siz 3 aylık red süresi boyunca ve hatta sonraki süreçte de kabul iradesi gösteren şeyler yapmadınız, örneğin birtakım malları üzerinize geçirmediniz, hatta veraset ilamı dahi almadınız. Ve alacaklılar çıkageldi. İşte o zaman yapılabilecek birşeyler küçük bir ihtimal da olsa var, çünkü borçlar olduğunu yeni öğrendiniz. Yine de 3 aylık süre geçtiği için izlenecek yöntem klasik mirasın reddinden biraz daha farklı ve çetrefilli olacak, sonucu da garanti olmayacak, mahkemede birtakım şeyleri ispat etmeniz gerekecek. Kime ne kadar borcu var bilmediğiniz 15 yıldır görüşmediğiniz babanızın mirasını kabul etmek, tamamen şans. Hiç borcu olmayadabilir, oladabilir.
Saygılar Avukat hanım benim sorum şu yanıtlarsanız memnun olurum.Babam vefat etti miras çı olarak annem ve ben varım yani tek çocuğum noterden veraset ilamı çıkarttım köyde babamın üstüne 3 adet bahçe si cıktı veraset te 4 pay olarak belirlendi 3 pay bana 1 pay anneme belirlendi yalan söylemiyim borcum var ve hacizligim o yüzden reddi miras yaptım daha mahkeme tarihi belli olmadı. yazınızı okurken intikal yaparken paylı intikal demişsiniz ben direk mirası reddetmeden anneme paylı intikali yapabilir mi yim ? öyle yapabilirsem açtığım miras reddi davası iptal edebilir mi yim ? Birde kalan yerler memlekette istanbuldan tapu işlemlerini yapamazmıyım illa memleketemi gitmem lazım saygılarımla
Merhaba Erdi bey, yazının o kısmını belki kısa tutmuş olduğumdan çok açık olmamış olabilir. Paylı intikal şu demek; yine toplu bir mülkiyet söz konusu ama herkesin payının belirli olması ve istediği zaman istediği kişiye satabilmesi. Öbür türlü herkesin beraber karar verip beraber giderek satabilmesi mümkün. Tapuda intikali paylı yaparsanız yine ikinizin de orada mülkiyeti olacak, gidip de kendi payınızı annenize devretmeniz bir yarar sağlamaz, alacaklılarınız hatta bu yaptığınız devirden ötürü "mal kaçırıyor" düşüncesi ile o devrin iptalini de isteyebilir. Durumunuzda sizin lehinize olan tek şey mirasın reddi. O yerle ilgili tapuda herhangi bir işlem yapılması gün gelir de gerekirse malesef memlekete gitmeniz gerek. E-devlet üzerinden sadece tapu kaydı sureti alınabiliyor ve bir yerin mülkiyet hakkı satış ile alındığında belediyeye verilmesi gereken tapu beyannamesi verilebiliyor.
Merhaba ölen babaannemin henüz verasetnamesi çıkmamış 2019 yılında babamı kaybettik ben babamın verasetini çıkardım fakat babamlar zamanında halamlar babaanneminkini çıkarmamış bi evimiz var paylı hepimiz intikal etmek zorundamıyız çunku babamın veraset tapu işlemlerini hallettim zamanında
Merhaba Şevval Hanım, eskiden babaannenizin verasetnamesinin çıkarılmamış olması sorun değil, lazımsa şu anda da başvurulup çıkarılabilir, bir süresi yok. Evin kimin üzerine olduğunu yazmamışsınız, babaanneniz üzerineyse ve intikal yaptırmak istiyorsanız ilk onun da verasetnamesini çıkarttırın, sonra hem onun verasetnamesi hem de babanızın verasetnamesiyle birlikte isterseniz tapuda intikal yaptırabilirsiniz. Babanızın üzerineyse babaannenizin verasetini çıkarmaya gerek yok doğrudan babanızınkiyle tapuda intikali yaptırabilirsiniz. Asıl sorunuz aslında intikalin zorunlu olup olmadığı, tapuda intikal yaptırmak ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. Bunun bir yaptırımı da yok. Sadece intikal yaptıracaksanız da yaptırmayacaksanız da vergi dairesine verasetname ile başvurarak "veraset ve intikal vergisi"ni ödemek için beyanname verin ve ödeyin, çünkü onun gecikme zammı ve vergi ziyaı cezası olur. Zaten intikal yaptıracaksanız tapu sizden bu vergiyi ödedikten sonra vergi dairesinden alınacak "ilişik kesme yazısını" getirmenizi isteyecek. İntikali şimdi yaptırmasanız bile ileride yaptıracağınız zaman elinizde bu yazı hazır bulunur.
Av.hanim kolay gelsin.bi sorum olacak size cevap verirseniz sevinirim.babamdan bir tarla kaldı ve veraset ilamı nda 6 hisse var ve iki hisse benim.bunlara sadece benim adıma intikal yapabilir miyim.kendi payimi herhangi birine satmak için.
Merhaba Yalçın bey. İntikalin 2 türü var. Birisi elbirliği mülkiyeti şeklinde intikal, uygulamada çoğunlukla "tapuda intikal yaptık biz" dendiğinde kastedilen bu oluyor, bunun için mirasçılardan herhangi biri tek başına giderek tapudan yaptırabiliyor. ANCAK bu intikal ile sadece tapuda sizin ve diğer tüm mirasçıların adı tapuda görünüyor o kadar. Hepiniz "elbirliği" ile, yani beraberce taşınmaz üzerinde maliksiniz ve kimsenin payı belli değil şeklinde kaydediliyor tapuya. Sizin dediğiniz size ait olan 2/6'lık pay, ancak "paylı mülkiyet şeklinde intikal" yapılırsa tapuda 2/6 olarak belirtilir, ama malesef bu şekilde intikal için tüm mirasçıların hepbirlikte tapuya müracaat etmesi gerekir. Tüm mirasçılar hepbirlikte gider ve paylı mülkiyet halinde intikal yapılır ise siz artık ondan sonra kendi payınızı istediğiniz şekilde satabilirsiniz. Ama ilk dediğim sizin tek başınıza giderek yaptırdığınız elbirliği şeklinde intikalde kendi payınızı satamazsınız. Diğer kişilerin tapuya sizinle beraber gitme ihtimali yoksa, "paylı intikal"i yapabilmeniz ve dolayısıyla kendi payınızı satabilmeniz mümkün değil. O zaman tek çözüm var; "ortaklığın giderilmesi davası" (izale-i şuyu) açarak o yerin mahkeme eliyle satılmasını sağlamak, satım bedelinden kendi payınızı da almak. Tabi bu davayı diğer tüm mirasçılara karşı açacaksınız ve mahkeme eliyle satılan yer, piyasa rayiçlerine göre daha düşük bedelle satılır, bunları da düşünün.
Merhabalar Avukat Hanım, Verdiğiniz faydalı ve açıklayıcı bilgiler için teşekkürler, çok istifade ettik. Bizim şöyle bir durumumuz var, dedemiz vefat etti. Eşi hayatta ancak hastanede yatalak durumda. Tek çocukları annemiz. Mirasçılık belgesi aldık noterden annem ve annesi görünüyor. Vergi dairesine gitmek üzere bankalardan hesap durumları için yazı istedik. Tapuya da gidip malvarlığı listesi alıp belediyeden rayiç alıp vergi dairesine gideceğiz. Annemin annesinin sağlığı döneminde bana vermiş olduğu bir vekaletnamesi var ancak özellikle bankalardan bahsetmiyor taşınır taşınmaz mallar ile ilgili her türlü intikal işlemleri alım satım ve bundan kaynaklanan para tahsili vs var. Sorularım şu: 1. Anneannemizin durumu yukarıda bahsettiğim gibi olduğu annemiz de tek mirasçı olduğu için mirasın tamamını annemize alabilir miyiz? Bu sanırım reddi miras yoluyla olabilir gibi duruyor ama anneannemizin yaşayan kardeşleri var bu durumda onlar da hak sahibi olur mu? Ayrıca reddi miras davası sanırım uzun sürüyor ve dava açmak için avukata vekalet gerekecek, sağlık durumu nedeniyle notere gelip vekalet vermesi mümkün değil. Ayrıca noter götürsek konuşma bozukluğu da var biz bile bazen zor anlaşıyoruz. Ve yaşı da 90 a yaklaşık olduğu için sanırım psikiyatri raporu da alınması gerekecek. 2. Dedemizin banka hesabındaki miktarı mevcut vekaletname ile anneannem adına benim alamayacağımı söylüyor banka, sadece annemin payına düşen miktarı da diğer varis veya vekili olmadan veremeyeceklerini söylüyorlar. Anneannemin durumu da malum. Bu durumda yapılabilecek birşey var Mıdır? 3. Tapudaki mallar için ben de anneannemin de vekaleti olduğu için bu vekaletle sadece annemin üzerine intikal yaptırabilir miyiz ? 4. Taşınmazı intikal yaptırmak ve yaptırmama arasındaki fark nedir? Taşınmazla ilgili bir kiralama veya resmi bir işlem yapmak gerektiğinde kiralama vergi ödeme vs gibi intikal yapılmamış olması veya annem ve anneannem olarak iki kişiye intikal ettirilmiş olması sorun yaratır mı? Sorular biraz uzun oldu sanırım ama yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Suat bey. 1-) EĞER ANNEANNENİZİN KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ VE YATALAKLIK DURUMU OLMASAYDI: mirasın tamamını annenize almak için yapılabilecek yollardan biri anneannenizin reddi miras yapması olabilirdi, evet. Ancak aşağıda 3 nolu cevapta daha pratik olan yöntem var, "paylı intikal.". Reddi miras yapılırsa anneannenizin kardeşleri mirasçı falan olmaz, çünkü miras dedenizden kalan bir miras. Reddi mirasta mirası reddetmiş olan mirasçı sanki miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırma yapılır, anneanneniz sanki dedenizden önce ölmüş gibi kabul edilecekti, böyle bir durumda anneannenizin kardeşleri dedenizin mirasçısı değil. Türkiye'deki her dava gibi reddi miras davası da uzun sürer. Ölümden itibaren 3 ay içinde bu dava açılacaksa açılmalı. Avukatsız kendi davasını takip etmesi imkansız anneannenizin. Sizdeki vekaletname ile siz onun adına dava açıp da yürütemezsiniz, bu sadece avukat vekaletnamelerine mahsus bir yetkidir. ANNEANNENİZİN KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ VE YATALAKLIK DURUMU sadece bundan ibaretse; bir avukata vekalet çıkarmak için noter hastaneye gelerek işlemi yapabilir (imzasını ya da parmak basmasını alabilir). Bunu yapan noteri bulmak sizin çabanızla olacak birşey, kanunen her noter bunu yapmak zorunda ama uygulamada hastaneye, hapishaneye vb giden noter sayısı çok daha az. Ve noter gelmeden önce sizin de dedğiniz gibi bir psikiyatri + nöroloji uzmanlarından oluşan heyet raporu almanızı isteyecek. Bu sizin için en zor aşama bence. Çünkü hastanede bu raporu almaya çalışırken asıl bu aşama uzun sürecek ve rapor sonucu demans, bunama vb hafif derecede de saptanırsa hiçbir şekilde ne vekalet çıkartabilir ne de dava açabilir. Hatta kısıtlanması gündeme gelebilir. O çok daha uzun ve ayrı bir süreç. 2-) Bankalar, mirastan kaynaklanan para ödemesi yapmak için normal sizdeki genel vekaletnameyi de hatta avukat vekaletnamelerinin genel olanlarını da kabul etmiyor. "Banka hesaplarından para çekmeye" ibaresinin olması gerekiyor. "her türlü intikal işlemleri alım satım ve bundan kaynaklanan para tahsili "ne girmez bu, onlar hukuki işlemlerden kaynaklanan para tahsilleri. Mirasçı olarak miras payına düşen miktarı çekmek alım satım gibi genel hukuki bir işlem değil. Anneannenizin noterde vekalet verme durumu çözülmeden yapılabilecek birşey değil. Hatta vekalette de bu yetkinin özellikle bulunmasına dikkat edin dediğim gibi. Size ya da avukata da verse vekaleti, bankadan para çekmek için ayrı yetki şart. 3-) Tapuda intikal 2 şekilde olur, bu konuda üstteki Yalçın Yılmaz isimli kişinin sorduğu soruya yanıtımı okuyun. Elbirliği intikali yaptırırsanız (tek başına gidebilirsiniz tapuya) anneannenizin payını annenize devredemezsiniz. Sadece malı anneannenizin üstüne ve annenizin üstüne geçirtmiş olursunuz o kadar. Paylı intikal yaptırırsanız (masrafı daha farklıdır ve anneniz ile birlikte gitmeniz gerekir tapuya) o zaman anneannenizin payını, YENİ BİR O TAŞINMAZIN BİLGİLERİNİ VE O TAŞINMAZI SATIŞ YETKİSİ İÇEREN VEKALETİ ALARAK ve tapu masraflarını ödeyerek annenize satabilirsiniz. ya da bağışlayabilirsiniz. Tapu, elinizdeki vekaletnamede "intikal" yazdığı için intikali yapmak zorunda. YİNE DE, ÜLKEMİZDE BAZI TAPU MÜDÜRLÜKLERİ illa intikal için dahi yeni ve özel vekaletname istemekte, sorun çıkartmaktadır. Şansınıza kalmış. 4-) İntikal yaptırılmadan taşınmaz üzerinde ayni bir hak (intifa, sükna, vb) kurulamaz ve satışı yapılamaz. İntikal yapılması ile yapılmaması arasındaki fark bu. Kiralama ayni değil şahsi haktır, kiralayan o şekilde kiralamayı kabul ettiği sürece bu geçersiz değildir. Siz elinizdeki vekaletname ile intikal yaptırabilirsiniz, intikal ya da ALIM SATIMDAN KAYNAKLANAN PARALARI TAHSİL EDEBİLİRSİNİZ ANCAK yukarıda 3 nolu cevabın sonunda belirttiğim gibi alım satımın kendisini yapamazsınız. Tapu bunu kabul etmez. Çünkü alım satım için özel vekaletname şarttır; şu ada parselde bulunan taşınmazın satımına şeklinde ibare içerir özel vekaletname. Anneanneniz için size ya da bir avukata vekaletname çıkartmanız mümkün olursa o taşınmazın bilgilerini içerecek şekilde tüm intikal ve bilhassa SATIŞ yetkisini de içersin. Konumuza dönersek, anneniz ve anneanneniz üzerine yani iki kişi üzerine intikal yapılırsa, intikal elbirliği intikali ise , satarken o ikisinin de (vekaletnameli olarak sizin ve annenizin yani) beraber tapuya gitmesi gerekecek. Siz ya da anneniz kendi payını tek başına satamayacak. Paylı intikal olursa annenizin de anneannenizin de payı ayrı ayrı belirli olacağı için anneniz kendisi ya da anneanneniz (adına siz vekalet ile) pay devri işlemleri yapabilirsiniz.
Merhaba babam 3 ay önce vefat etti ve daha veraset ilamini çıkarmadılar Bende evliyim diğer kardeşlerim bekar. Babamin adina bi araç ve ev var. Erkek kardeşim beni arayıp sigortası yenilemesi gerektiğini ve arabanın devrini üstüne alması icin vekalet vermemi istiyor bu durumda ben ne yapmalıyım lütfen aydinlatir misiniz benim de o arabada payim yok mu
Merhaba, sizin de payınız var. Vekalet vermenizi asla önermem. Araba sigortası yenilemek için aracı üstüne alması gerekmez. Eğer erkek kardeşinizin aracı üstüne alması için verkaletname, vb verirseniz aracı satabilir, payınızı almanız imkansız hale gelebilir.
Emeğinize sağlık, her bir aşamayı tek tek yazmışsınız, işlemleri yazınızı takip ederek kolaylıkla yaptık.
Rica ederim, açıklayıcı olduysa ne mutlu bana. Bu işlemler gerçekten karışık ve zor.
Veraset ilami çıkması bir mal varlığı oldugunun kanıtı mıdır lütfen cevaplarmisiniz ?
Merhaba, kesinlikle değildir. Veraset ilamı sadece "şunlar mirasçıdır payları da şu kadardır" der. Ölen ve hiçbir malvarlığı olmayan bir insanın da veraset ilamı çıkartılabilir.
Merhabalar. Teyzem vefat etmeden önce anneme vasiyet bırakmıstı noter huzurunda. 18.11.2021 de vefat etti . Annemin herhangi bir işlem yapması gerekli mi ? Dün notere gitti mırascılık belgesi almak için ama tüm kardeşler çıktı. Bu arada teyzem hiç evlenmedi çocugı u yok 5kardeşler sadece ama o anneme bırakmak istemiş
Merhabalar. Bir vasiyetname olsun ya da olmasın, noter ya da sulh hukuk mahkemesinden çıkarılan mirasçılık belgelerinde sanki vasiyetname yokmuş gibi tüm mirasçılar görünür. Çünkü noter ya da sulh hukuk mahkemesi bir vasiyet var mı diye kendiliğinden araştırmaz, varsa da sistemden falan onu görmez, noterde yapılmış olmasının mahkemenin kendiliğinden görmesini sağlamaz. Bir vasiyetnamenin geçerli bir şekilde uygulanabilmesi, herkes için bir hüküm ifade edebilmesi için bir vasiyetnamenin açılması davası açılması lazım, bu davada verilecek karara "vasiyetnamenin açılması kararı" denir. Noterde yapılan vasiyetler bakımından, vasiyetnameyi hakime ulaştırma (bu davayı açma) görevi notere aittir, noter vasiyetnameyi mahkemeye ulaştırmadığı takdirde doğacak zararlardan sorumlu olur. Vasiyetnameyi muhafaza eden noterler, bir vasiyet yapılır yapılmaz bu durumu vasiyet yapanın bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğü’ne bildirir. Nüfus Müdürlüğü tarafından vasiyetçinin nüfus kayıtlarına bir vasiyeti bulunduğu şerhi koyulur. Her ölümün Nüfus Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerekmektedir, vasiyet yapan kişi öldüğünde, Nüfus Müdürlüğü ölen kişinin nüfus kayıtlarında vasiyet şerhini gördüğünde bu durumu derhal vasiyeti elinde bulunduran notere bildirir. Böyle bir durumda Noter muhafaza ettiği vasiyetnameyi Cumhuriyet Başsavcılığına iletir, savcılık da vasiyetnamenin açılması davasını açar. AMA: ülkemizde sistem bu şekilde düzgün işlemeyebiliyor bazen, KARIŞIKLIKLAR OLABİLİYOR. Anneniz şunu yaparsa, içiniz rahat olur; elinde mirasçılık belgesi ile beraber ya nüfus müdürlüğüne gidip ölenin bir vasiyeti bulunduğu şerhi var mı bir bakar mısınız notere bildirilmiş mi diye sorabilir, onlar var, bildirilmiş derse vasiyetnamenin bulunduğu notere gidip size nüfus müdürlüğü bildirim yaptığını söylüyor, vasiyetnamenin açılması için dava açıldı mı tarafınızca açılmadıysa açılması sizin sorumluluğunuzda, açılsın lütfen burada düzenlenmiş lehime bir vasiyetname var derse iyi olur. Noter diretirse (diretmemesi lazım ama oldu ya bir aksilik olursa) annenizde vasiyetnamenin bir örneği ya da en azından yevmiyo no ve tarihi gibi bilgileri varsa, son ihtimal olarak anneniz vasiyetnamenin açılması davasını kendisi açıp mahkemeden notere yazı yazılarak sorulmasını talep edebilir. Vasiyetnamenin açılması davasının açılmasının noter tarafından bir an önce yapılması gerekir. Yoksa tıpkı anneniz gibi diğer kardeşler de mirasçılık belgesi alabilir ve kendilerinin mirasçılığına mani olan bir vasiyetin olduğunu bilerek ya da bilmeyerek o belge ile birtakım işlemler yapmaya çalışabilirler. Son olarak, diyelim ki vasiyetname açılana kadar diğer kardeşler bunu yaptı, mirasçılık belgeleri "aksi ispat olunana kadar geçerli" belgelerdir, siz vasiyetnamenin açılması kararını aldıktan sonra mirasçılık belgesinin aksini ispat edebilir, yapılan işlemlerin iptali için dava açabilirsiniz.
Merhaba, eşimle 3 yıldır evliydik kendisi ekimde vefat etti benimle 1 cocugu var. Benden önceki evliliğinden 2 cocugu var. Veraset ilami için başvurduk bekliyoruz. Benimle evlendikten sonra edindiğimiz malları önceki evliliğinden olan cocuklarıyla paylaşmak zorunda mıyım? Bankada benim altınlarımı yatırmış ama şuan alamıyorum onlar da paylaşılacak mı 2 cocuguyla? Veraset ilamını aldıktan sonra malları kaçırmamaları / satmamaları için tedbir (?) Veya benzerini koydurabilir miyim?
Merhabalar. Eşinizin sizinle evlenmeden önce sahip olduğu mal varlıklarından 1/4 oranında miras hakkınız var, kalanı 3 çocuk arasında eşit paylaştırılır. Evlendikten sonra edinilen mallarda paylaşım oranı farklı, öncelikle sağ kalan eş olarak 1/2 oranda katılma alacağınız bulunduğundan bu size ait, bu malların tümünün bedeli hesaplanır ve yarısı size ait olduğundan hesap dışı bırakılır. Kalan yarısı için; ilk başta yazdığım mantık geçerli : kalan yarının 1/4'ü sizin, 3/4'ünü 3 çocuk paylaşacak. Evlendikten sonra edinilen mallar sizin üzerinize kayıtlı ise, diğer iki çocuk bunu fark ettiğinde bunların evlendikten sonra edinilmiş olmasına rağmen sizin üzerinize kaydettirildiğini iddia ederek dava açıp oradan alacakları yukarıda açıkladığı yarının 3/4;'ünden kendi paylarını alabilmek adına dava açabilir, hakkı var. Yani evlenmeden önce eşinize ait olanları da, evlendikten sonra ikinizin ortak edindiklerini de mirasçıları olan önceki evliliğinden iki çocuğu ile BELLİ ORANLARDA paylaşmak zorunda kalacaksınız. Banka hesabı eşiniz adına idiyse bankadaki altınlar için de aynı şey geçerli. Veraset ilamı alma davası dosyasında tedbir vs konulmaz, ama ayrıyetten terekenin tespiti (miras olarak ne kaldığının hepsinin tespiti) davası açılabilir ve o davada tedbir konabilir. Bu tedbirin konması için mahkeme nakit teminat yatırılmasını ya da örneğin bir evin teminat olarak gösterilmesini sizden isteyebilir. Terekenin resmi defterinin tutulması da kendi başına bir tedbirdir; mahkeme tedbir olarak buna da karar verebilir. Ancak zaten, mal kaçırmaları çok da kolay değil. Çünkü bir miras malının satılması için tapu tüm mirasçıların aynı anda gelmesini ister, banka da hepsi aynı anda gelmeden bankadaki malvarlığının onların payına düşen kısmı dahi olsa vermez. Süreçleri avukatla yürütmenizi tavsiye ederim.
Sevgili Aylin Beliz hanım, öncelikle böyle insanlara aydınlatıcı bilgiler vererek yardımcı olmanızdan dolayı Allah sizden razı olsun ve Ne muradınız varsa versin inşaAllah..Naçizane benim sorum şu; Annem 45 gün önce vefat etti. Oturdukları ev babamla ikisinin üzerine yarı yarıya hisseli olarak kayıtlıydı. ayrıca köyde de 2 tarla ve 1 bahçe var (arsa olarak geçiyor) bu durumda hisse paylaşımı ve yapılacak işlemler neler olur evin yarısı anneme ait ve biz iki kardeşiz.. şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Mustafa bey, iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Öncelikle, köydeki iki tarla ve bir arsanın kimin üzerine olduğundan bahsetmemişsiniz. Onlar da ev gibi babanızla annenizin üzerine yarı yarıya idiyse, (babanız sağ olarak kabul ediyorum) tüm bu mallarda ANNENİZİN YARIM PAYINDA babanızın miras hakkı 1/4, kalan 3/4'ü de siz ve kardeşinizin. Sadece ev yarı yarıya idiyse diğer tarla ve araziler sadece anneniz üzerine ise; evin üzerindeki ANNENİZİN YARIM PAYINDA pay oranları yukarıda dediğim gibi, diğer tarlaların ve arsaların tamamı annenize ait olduğu için BUNLARIN TAMAMI üzerinde pay oranları yukarıdaki gibi. İlk önce noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden annenize ait veraset ilamını (kimlerin mirasçı olduğunu gösteren belge) alın. Tapuda intikal yaptırarak bu taşınmazlarda yeni mirasçılar kimse onları tapuya işlettirmek zorunlu değil. Satış gerekeceği zaman zorunlu, yaptırmanızda fayda var. İntikal yaptırmasanız dahi, asıl zorunlu olan şey annenizin üzerine yarım ya da tam hisseli fark etmez neresi varsa o taşınmazların her birine dair veraset ve intikal vergisini ödemek ve vergi dairesinden ilişiği yoktur yazısını almak. Bunu yapmazsanız gecikme zammı var senelerce işler. Ölenin bağlı olduğu vergi dairesi neredeyse oraya gidip beyanname dolduracaksınız, beyannamede tek tek taşınmazların hepsini belirteceksiniz ekine tapu kaydını ekleyeceksiniz. Yazımızda adım adım açıkladım, önce taşınmazların bulunduğu yer belediyelerinden rayiç bedel yazıları almanız gerekiyor, o rayiç bedel yazıları ve tapu kayıtlarıyla beraber vergi dairesine gidilip beyanname doldurulacak. İlişiği yoktur yazısında her taşınmazın ayrı ayrı belirtilmesi lazım. Bu yazıyı da aldıktan sonra , bu yazı ve veraset ilamı ile birlikte artık tapuya gittiğinizde, X ilçesinde bulunan XYZ bilgilerine sahip taşınmazda biz mirasçılarız veraset ve intikal vergisi de ödendi intikal yapacağız dediğinizde, tapuda intikal yapılır. EV İÇİN KONUŞURSAK mesela evi 16 pay kabul edersek: babanızın evdeki payı zaten yarı idi yani 8/16 idi buna ek olarak annenizden gelen 1/2'nin 1/4ü de babanızın yani 2/16 daha babanızın olacak ve toplam 10/16 babanıza ait olacak. Sizin payınız annenizden gelen 8/16'nın 3/4'ünün yarısı yani 6/16'nın yarısı = 3/16 olacak, kardeşinizin payı da aynı şekilde 3/16'dır. TARLA VE ARSALAR da yarı yarıya idiyse oranlar ev için açıkladığım gibi. Onlar tamamen annenizin üzerine idiyse, babanız 1/4, kardeşiniz ve siz 3/4'ünü yarı yarıya paylaşacak şekilde (3/4'ün yarısı 3/8'er) paya sahip olacaksınız onların üzerinde.
Aylin hanım öncelikle merhabalar. Tüm yorumların ve cevaplarin hepsini okudum fakat sorumla alakalı bir cevap bulamadım. Benim sorum 5 yıl önce babam vefat etmişti annem ile boşanmış gorunmekteydiler mirasçısı olarak tek ben görünüyorum. Şimdi geçtiğimiz Aralık ayında da babaannem vefat etti babamlar 5 kardeşdiler simdi 4 amcam ve ben mirasçı olarak görünmektedir. Noterden bunla alakalı veraset ilanını aldım. Tapuda sorgulama yaptırmak için gittiğimde 5 adet arsa görünüyor fakat bunların sorgusunu yaptığımda bu yerlerde ev olduğunu gördüm. Şimdi miras olarak kalan bu arsa üzerindeki evler ne olacak muhtemelen evlerde gecekondu. Yerin tapusu bizde olduğu için bu kişiler çıkartılır mi? Ev yıkılır mı? O evlerdeki kişiler bir hak talep edebilir mi bu şekilde sorularım var. Birde bildiğim kadarıyla mal varlığı biraz daha olması gerekiyordu vefattan önce diğer mirasçılar bunların satışını yada kendi üzerlerine geçirme işlemini yapmış olmalarından suphelenmekteyim bunu nasıl bulabilirim bulursamda bir hak talebim yada iptali söz konusu olabilir mi? Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Mehmet Bey. Miras kalan arsalar üzerinde dört amcanız ve siz mirasçılar olarak hak sahibisiniz, söz konusu evlerin tapusu yoktur diye düşünüyorum , sizin dediğiniz gibi gecekondu olabilirler, en fazla imar barışından yararlanmışlardır. Bunların tapusuz taşınmazlar olduğundan kesin emin olun. Daha sonra bu kişilerin çıkartılması (ve doğal olarak evlerin de yıkılması) için dava açılması mümkün. Bu davayı tek başınıza siz mirasçı olarak açabilirsiniz. Hatta onlardan bu arsaları bedelsiz kullandıkları için en fazla geriye dönük 5 yıllık düşük de olsa kira bedeli karşılığı bir bedel ("ecrimisil") talep edebilirsiniz. Tabi her türlü davayı açabilmek için bu kişilerin TC kimlik numaralarını öğrenmeniz gerekiyor. Muhtarlıktan vb haricen kendiniz öğrenebilirseniz mükemmel olur. O yerdeki karakola durumu anlatıp polisle tespit etmeye de çalışabilirsiniz ama polis mahkeme kararı olmadan gidemeyiz diye reddedebilir. Hiçbir şekilde kendiniz öğrenemezseniz, yine idari yollara başvurular bulunur, sadece süreç biraz uzar. O kişilerin bir hak talep edebilmesi, ancak ve ancak buraları 20 yıl gibi çok uzun süredir kullanıyor olması halinde mümkün. Vefattan önce diğer kişiler mirasçı olmadıkları için kendi kendilerine üzerlerine taşınmazları geçirmiş olmaları imkansız, babaanneniz onlara satmış ya da bağışlamış olabilir, bu geçersizliği ispatlanmadığı sürece geçerli bir devir olur. Geçersizliğinin ispatlanması, ancak devir tarihinde babannenizin akıl sağlığının yerinde olamayacak olması, ya da vefata çok yakın bir tarihte devrin yapılmış olması (öleceğini anlayınca mal kaçırmak amacı güdüldüğünü gösterir) gibi hallerde mümkün, ama masraflı, yıllar sürecek, zor ve sabır gerektiren davalar bu devirlerin bozdurulması davaları. Böyle birşeyin olup olmadığını tespit için tapuda babaannenizin PASİF TAPU kayıtlarının çıkarılmasını isteyin, orada eskiden babaanneniz üzerine olan sonradan devredilmiş olan tapular varsa görünür. Kime devredildiği görünmez, ama onu ayrıca araştırabilirsiniz.
Aylin hanım merhaba, 3 kardeşiz ve annemizden miras kalan tarlalarımız var. Veraset ilamı yaptırdık fakat tapu aktarma işlemini henüz tamamlamadik. Kardeşlerden birinin haciz borcu ve düşük miktarda vergi borcu var. Borçlu kardeş,diğer hissedarlardan birine tapu işlemlerini aktarma sırasında vergi borcunu ödetip hissesine haciz gelmeden satın almasını istiyor. 1) Bu satın alma işlemi yapılabilir mi? 2) alacaklılar, sonradan borçlu kardeşden satın aldığı hisseden dolayı, bu hissedara bir borç veya sıkıntı çıkarabilirler mi?
Merhabalar. Borçlu kardeşin alacaklıları, tapuda intikal yapılmamış olsa bile taşınmazlar miras kaldığını saptayabilir ve haciz koyabilir. Borçlunun ister diğer hissedarlardan birine ister üçüncü bir kişiye olsun payını satabilmesi için önce intikal yaptırması yani tapudaki aktarmayı yaptırması lazım, sonra satabilir. Ama bu satış malı tamamen alacaklılardan kurtarmaz, alacaklılar eğer isterse bu satışın mal kaçırma niyetiyle yapıldığı iddiasıyla dava açıp tapuyu (satışı) iptal ettirebilirler. Alacakları büyükse böyle bir işe girişirler genelde. Satın alan hissedara sıkıntı bu anlamda çıkar yani, mahkeme kararıyla satış iptal olunup mal elinden alınabilir, tekrar borçlunun üzerine döner, haciz konulur, satılır... Dolayısıyla alacaklı bir dava açarsa bunun gerçek bir satış olduğunu ispat yükü borçluda olacak. Hissedardan hissedara bir satış hiçbir zaman gerçek olduğu düşünülmez. Bu yüzden kişiler genelde kaçırmak için akraba falan da olmayan üçüncü bir kişiye devretmeye çalışıyorlar ama onda da mahkeme gerçekten bir para aktarımı var mı yok mu gibi birçok hususu araştırabilir ve o satışlar dahi bozulabilir. Tercih sizin.
Merhabalar Aylin hanım Ben şunu öğrenmek istiyorum annem ve 4 kardeşiz babam dün evde vafat etti tek bir amcam var bugün dediki veraset işlerini hemen hallet çok şükür hiç birimizin hiç bi yere borcu yok biraz tarlalar var babamın tarafından.emekliydi evde çalışan bir tek ben varım dün defin ettik işlemler nasıl yürüyor elimde şuan sadece ölün belgesi var.VE ben ne yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim .
Nurdan hanım, öncelikle başınız sağolsun. işlemlerin nasıl yürüdüğünü hem myazımda hem de yukarıda defalarca soran kişilere yanıtlarımda söyledim. Lütfen okuyunuz. Mahkeme ya da noterden veraset ilamı alacaksınız. (Çok sayıda mirasçı yoksa noterden almak daha hızlı ve kolay olabilir.) Daha sonra babanızın üzerine taşınmazlar bulunan belediyelerden rayiç değer belgesi alacaksınız. Bu iki belge ile vergi dairesine gidip beyanname doldurup veraset ve intikal vergisini ödeyeceksiniz, size taşınmazlar için ayrı banka hesapları için ayrı vb "ilişiği yoktur belgesi" verilecek. Ondan sonra ancak taşınmazların kendi üzerinize devrini ya da başkasına satışını yapabilirsiniz, ya da bankadaki parasını çekebilirsiniz.
Öncelikle iyi öalışmalr diliyorum aylin hanım .Kafamı kurcalayan hiç bir fikir sahibi olmadığım konu var yardımcı olursanız cok memnun olurum .Annemle babam evlilikleri süre içerisinde koparetife girip taksıtle ev aldılar ev borcu bıttıgınde bosandılar .ev babamın üstüne boşanma süresince birlikte ödedıklerı annem evı babamdan cok almak istedi fakat babam vermedi . Sonrasında babam evlendı diğer evliliğinden hiç çocukları olmadı.Şimdi ise babam vefat etti :( bizi beklıyen sürec nedir verasat ilamında miras payı belli olurmu mahkeme yoluylamı yoksa noter yoluylamı veraset ilamı çıkarmalıyım
Merhaba. Veraset ilamı, tüm mirasçıların isimlerini ve miras paylarını gösterir. Hangi malların kaldığını göstermez. Yazdıklarınızdan, annenizle babanız büyük ihtimal anlaşmalı boşanmışlar ve dolayısıyla bir mal rejimi davası açmamış, babanızla arasındaki anlaşmada da babanız evden ona bir hak vermemiş diye anlıyorum. Annenizin o evden biten evlilikten dolayı bir hak talebi artık olamaz. Babanızın mirasçısı da değil. Dolayısıyla annenizin o evden bir hakkı olamaz ne yazık ki. Boşanma esnasında hallediklecek bir mesele idi. Siz babanızın mirasçısısınız, kardeşiniz varsa o da mirasçısı. İkinci evliliğindeki eşi de mirasçısı. O evden payı olacak kişiler bunlar. Veraset ilamını noterden ve mahkemeden almak arasında bir fark yoktur.
Öncelikle her yoruma cevap verdiğiniz için sizden çok çok teşekkür ederim.. Benim babam 2 hafta önce vefat etti veraset ilamında ben, annem ve evli olan ablam mirascı olarak görünüyor. Ablamla ben babamın üstünde olan evlerin annemin üstüne geçmesini istediğimiz için redd-i miras yapmayı düşünüyoruz fakat biz ret yaparsak babamın kardeşlerinle pay düşmesi mümkün müdür? yoksa bize ayrılan paylar anneme aktarılıp tek varis o mu kalacaktır? çok teşekkür ederim
Merhaba Murat bey. öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Reddi miras yapmanız durumunda anneniz babanızın üstsoyu ile birlikte mirasçı olacak, tabi üstsoy yani babaanne ve dedeniz sağ değilse babaanne ve dedenizin payı onların çocukları olan babanızın kardeşlerine düşecek. Yani bu mümkün. Tek varis anneniz kalmaz asla. Babanızın kardeşlerine pay düşmemesi için reddi miras yapmayın. Mirası aldıktan sonra annenize satış ile devredebilirsiniz illa da hepinizin üstünüze değil de sadece annenizin üstüne olsun istiyorsanız.
Yaptığınız açıklamalar için öncelikle teşekkür ediyorum, bu zor süreçte yazılarınızı takip ederek işlemleri halletmeye çalıştık. Ben babamdan tek mirasçıyım. Dedemden kalan bir ev var, dedem daha önce vefat etmişti, veraset vergisi ödenmiş ancak intikal yapılmamış. Bu ev için payım 1/4, bunu beyanda belirtmeme rağmen vergi tam olarak alınmış. Vergi dairesine itiraz için gittiğimde belediyeden rayicin 1/4 oranında alınması gerektiğini söylediler ancak belediye öyle bir rayiç bedeli veremeyeceklerini söyledi. Alınan verginin 3/4 ünü geri alma hakkım olup olmadığını varsa nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar diliyorum
Merhaba Emin bey. öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Veraset ve intikal vergisinin sadece payına isabet eden kısmı ödemek mirasçıların hukuki hakkı normalde, ancak tabi ki uygulamada yine "biz böyle yapıyoruz" mantığıyla vergi daireleri (tekrar tekrar da uğraşmamak için) hepsini birden bir mirasçı bulmuşken alıyorlar, buna bir engel yok çünkü. Vergi dairesinin 1/4 ödemek için rayici de 1/4 almalısınız demesi teorik olarak doğru. Ama elbette belediye de rayicin 1/4'ünü gösteren bir belge vermiyor -ya da ben hiç rastlamadım. Vermesi lazım, ama uygulamada tek hamlede hepsi ödenip kapatılıyor %99, belediye 1/4'ünü hesaplamayı neredeyse hiç yapmamış ya da belki kuruldu kurulalı birkaç defa yapmıştır o yüzden bilemeyebilir, usülü değiştirmek istemeyebilir. Eğer vergi çok büyük değilse, 3/4ünü geri almak için asla uğraşmamanızı öneririm çünkü vergi dairesi bunu geri ödememek için burnunuzdan getirir. Dava yoluna gitseniz de kazanamama ihtimaliniz yüksek, çünkü rızanızla ödediniz imzanız var ödeme belgesi altında. Diğer mirasçılara karşı dava açılması hukuken mümkün. Ancak tekrar ediyorum, bunda da eğer vergi miktari düşük idiyse diğer mişrasçılardan onların payını geri almak için yapacağınız dava masrafları daha fazla olacak ve davayı kazansanız dahi diğer mirasçıların üzerine bir mal yoksa alamayabilirsiniz ve yaptığınız masraf ile kalabilirsiniz. Veraset ve intikal vergisi öderken, tavsiyem hep tüm mirasçıların beraber gitmesi oluyor, çünkü beraber gidildiğinde beraber de ödeniyor. Zaten vergi beyannamesini doldururken tek sizin doldurmanızı kabul etmemeleri lazım, tüm mirasçıların aynı anda gelmelerini istemeleri lazım. Vergiyi tek mirasçı ödeyebilir, ama beyannameyi tüm mirasçılar imzalamak durumunda. Orada vergi dairesi sadece sizin imzanızla beyannameyi nasıl kabul etti, hayret. Kısacası, vergi miktarı düşük ise, düşükten kastım 1000 TL 'nin altında bir meblağ ise, dava açmak biraz... fazla meşakkatli olacaktır.
Merhaba kolay gelsin.. Babam 13/11/2016 tarihinde vefat etti..Mirasçılık belgesi noterden çıkarttık..Fakat tapudan veraset intikalı yaptırmadık,babamın üstüne ne var ne yok bilmiyoruz ve bu intikalın bir süresi var mı..E devletten sorgu yaptığımızda hiç bir şey gözükmemekte,tapuya gidip babamın tc’sini vererek sorgulattığımızda yine bir şey gözükmemekte..1981 yılında babam o zamanın ismiyle muhtar senedi yada köy senedi ile kendisine ait olan 3 parselli hissesini abisine bu senet ile satmış..Bu senedin geçerliliği var mı ..var ise bu parayı tekrar onlara ödeyerek tekrar hak sahibi olabilirmiyiz.Amcalarım vefat ettiler ve bu işlerle ilgilenen amcamın oğlu babam vefat ettikten sonra hiç aramadı bizde ilgilenmedik babamın yeri olduğunu bildiğimiz için ben aradım ihtiyacımın olduğunu söyledim..26 dönüm tarlada fındık var ve her sene toplanıyor ve bize bir şey verilmiyor..2021 ağustos ayında kendisi ile bire bir görüştüm size imza parası vereceğiz 5’er binlira deyip annenden ablandan vekalet al imza atmak için banka dekontuyla havale yapıp sanki bizim üzerimizde hisse varmışta bizde kendisine satış yapıyormuş gibi hissettik bende işkillendim ve bakarız deyip geçiştirdim..Kendisi baban haklarını sattı dava açabilirsin ama kaybedersen elinde köy senedi var şahitte var kaybedirsin masrafları sen ödersin dedi..Ben o senedi gördüm duruyor ama babam hangi pisikoloji ile 200 binlira karşılığında böyle bir şey yapmış olabilir bilmiyorum biz çocuktuk annemde hatırlamıyor….5 erbinlira bizden imza karşılığı bize şüphependirici geldi..Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler..
Merhaba Ercan Bey. İntikalin bir süresi yok, yıllarca yaptırılmayadabiliyor. Veraset intikal vergisini ödemenin süresi ölümden itibaren 4 ay, ödenmezse doğrudan bir cezası yok ancak gecikme faizi az az yavaş yavaş yıllarca işler. E-devlet ve tapulardaki sorgularda bir taşınmaz görünmüyorsa yoktur gerçekten. Köy senedi olayı sıkıntılı. Tarih yakın olsaydı bile bu yönden açılan davalar yıllar sürmekte ve çok yüksek masraflı davalar, sonucu da garanti olmayabiliyor - zira birbiriyle çelişen çok yargıtay içtihadı var. Bir de sizin dediğiniz satış yılı 1981 yılına ait, zamanaşımı süreleri geçmiş durumda.Parayı geri ödeyerek tapuyu almak gibi birşey olamaz. Köy senetleri geçersiz belgeler değil. Zamanaşımının tek istisnası satışın muvazaalı yani danışıklı / gerçeğe aykırılık içeren bir satış olması. Görünen o ki, satış geçerli bir satış, iptal ettirmek için geçersizliğini sizin ispat etmeniz lazım , bir hile ile alındığı vesaire gibi. İspatı çok zordur, sadece tanık yetmez. O yıllarda köy senedini aldıktan sonra orayı tapuda kendi isimlerine kaydettirmişlerdir çoktan. Birçok kez kadastro geçmiş olabilir oradan, kadastro esnasında da oranın kendilerinin olduğunu söylemiş olabilirler, kayıtlara öyle geçer ve kadastroya itiraz davası açmanın da süresi geçmiş durumda 81'den beri. Bir davada bunlar hep onlar lehine olacaktır. Hakim soracaktır, madem haksız ve geçersiz bir satış bu ve babanızın malı gaspediliyor, hayattayken babanız kendi malının haksız gaspedildiğini niçin hiç dava etmedi de bunca yıl sonra ölünce siz hileli satış olduğunu birden dile getirdiniz diye.. Dediğim gibi, göründüğünden daha zor bu davalarda ispat konusu. Sizin orada yasal olarak / tapu üzerinde bir hakkınız yok ki şu an tarımsal ürünlerden pay talep edebilesiniz. "İmza parası" hukuki bir işlem değil, böyle bir şey yok. "sanki hisse varmış da" gibi bir işlem olamaz, para ödeseniz de ne tarlada ne de fındıklarda HİÇBİR HAK iddia edemezsiniz, böyle bir işleme girişmeyin. Tapu müdürlüğüne gidip şu kişilere satış yaptım ben de satın aldım denilmedikçe (alıcı ve satıcı birlikte ister tapu), haricen eft ile ya da elle bir sözleşme dahi düzenlense bir hisse satışı yasal değildir mümkün de değildir. Böyle birşey imzalamayın. Tapu müdürlüğüne bir daha gitmenizi, babanızın PASİF TAPU KAYITLARINI almak istediğinizi söyleyin (neden diye irdelerlerse -çünkü ekstra iştir onlar için - dava açacağınızı söylersiniz) Yıllar önce yapılmış tapu işlemleri, bazı kadastro işlemleri, vb pasif tapu kayıtlarında çıkabilir. Bunu dışında illa da babanızın malvarlığının neyden ibaret olduğundan kesinkes emin olmak için ancak ve ancak "terekenin tespiti davası" açabilirsiniz. Mahkeme tüm türkye genelinde babanız adına olan taşınır taşınmaz ne varsa sorgular. Pasif malvarlığı da görülür orada. Bunu açtıktan sonra babanızın üzerine bir taşınmaz olmadığından emin olmuş olursunuz. Ama dediğim gibi, köy senedi ile daha sonradan kadastro esnasında ya da doğrudan tapuya giderek , vb bir şekilde orayı üstlerine normal bir tapu olarak aldılarsa (ki bu terekenin tespiti davasında bakılacak bir husus değil, başkasının üstüne birşey babanız için açılan davada sorgulanamaz) o satışı iptal ettirmeniz çok zor.
Merhaba avukat hanım, Dedem 1999 yılında annem 2010 yılında anneannem 17/02/2022 Tarihlerinde vefat ettiler yani bende torunları olarak 1.mirasçı durumundayım dayımlar ben ve ablamın haklarımızın üstüne yatmaya çalışıyorlar bende bu miras konularına çok uzagım benim hukuken nereye basvurmalıyım ve neler yapmalıyım bu konu hakkında bilgi almak istiyorum.
Merhaba Burhan bey. Dedenizin, annenizin ve anneannenizin mirasçılarının kimler olduğu ve miras payları ancak ve ancak veraset ilamı ile tespit edilebilir. Yazıda da açıkladığımız gibi, bu kişilerin veraset ilamlarını (ayrı ayrı) herhangi bir noterden ya da nöbetçi sulh hukuk mahkemesine dilekçe vererek alabilirsiniz.(noterden daha hızlı olur. noterden almaya çalışmanın dezavantajı, noterler bazen çok sayıda mirasçı olması ya da nüfusta kayıt hatalarının olması durumunda biz veremiyoruz mahkemeye gidin diyebiliyor) İlk başta veraset ilamlarını alın her birisinin. Daha sonra o veraset ilamları ile diğer iş ve işlemleri yapacaksınız çünkü. Bu ölen üç kişinin de herbirinin malvarlıklarının tam olarak ne olduğunu bilmiyorsanız, terekenin tespiti davası açılabilir her biri için (ya da sadece birinin mallarından emin değilseniz sadece biri için) . Mahkeme eliyle malvarlığıın nelerden ibaret olduğu tespit edilir bu dava ile. Bu tespit de yapıldıktan sonra, artık o yerlerin satımı konusunda dayılarınızla anlaşır mısınız bakılır, anlaşamazsanız ortaklığın giderilmesi davası açarak bu yerler sattırılıp paraları paylaştırılabilir. Yer değil de banka hesabında paraları kaldıysa bu ölülerin mesela, o banka hesabındaki paraları bir mirasçı tek başına veraset ilamı ile de gitse bankadan çekemez, bankalar tüm mirasçıların aynı anda gelmesini ister parayı ancak öyle verir. Dayılarınızın malların üstüne yatması öyle kolay kolay olmaz.
Aylin hanim merhaba. Yakin bir zamanda maasef babami kaybettik. Babam ve annem ikiside emekli maas aliyordu ben sigortali calisanim evliyim suan 19 yasinda universteye hazirlanan bir erkek kardesim var. Bunlari dusunmek zorunda kalmak cok zor ancak annem emekli maasi almasina ragmen babamin emekli maasindan faydalanabiliyor mu? Kardesim faydalanabiliyor mu. Eger banada buradan sigortali calisan olmama ragmen dusen bir miktar oluyorsa ben bunu kardesime devir edebilir miyim? Bir kac soru sormus oldum kusura bakmayin kolay gelsin tesekkurler.
Merhabalar. Annenizin SSK emeklisi mi Bağ kur emeklisi mi Emekli sandığı emeklisi mi olduğuna göre alabileceği oranlar değişmekte. Eğer anneniz kendi emekli maaşı dışında KENDİ BABASINDAN kalan bir maaşı da almıyorsa, bu üçünden hangisinden emekli olmuş olursa olsun bu üçünden hangisi olursa olsun, babanızın emekli maaşından "dul maaşı" adı altında yararlanabilir. Eğer babasından kalan vs başka bir maaş da alıyorsa yani halihazırda çift maaşı varsa, o zaman üstteki üçlü ayrım önem kazanıyor. Üçlü ayrımın bir de miktar bakımından önemi var- babanızın maaşının tamamı annenize bağlanmıyor, babanızın ne emeklisi olduğuna göre belli oranları var. Anneniz, kendisinin ve vefat eden babanızın ne emeklisi (bağkur, ssk , vb) olduğunu ve tc lerini de belirterek veraset ilamı ile birlikte SGK'ya babanızın maaşının kendisine bağlanması talepli bir dilekçe ile başvurursa , SGK tarafından bağlanabilecek maaşın oranı hesaplanır. Siz sigortalı çalıştığınız için babanızın maaşından yararlanamazsınız. Erkek kardeşiniz , "yetim maaşı" adı altında bir ödemeden sigortalı çalışmadığı için yararlanabilir gibi duruyor ama ancak ve ancak öğrenciliği devam ediyorsa. Üniversiteye hazırlanıyor olabilir ama bir okulda öğrenci mi? Değilse, 18 yaşını geçtiği için şu anda talep ederse bağlanmayabilir. Ama bir üniversiteye kaydını yaptırdığı vakit bir daha talep eder ve dilekçesinin ekine öğrenci belgesini de ekler, işte o zaman 25 yaşına kadar aylık alabilir.
Sayın avukat ,yorumlarınızınızı ilgi ile takip ediyorum ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.Babamı 2000 senesinde kaybettik,mirasçı olarak ben ve annem var,veraset ilamını Sulh mahkemesinden aldık (3/4 bana,1/4 anneme hisse belirtilmiş) ve veraset ve intikal vergi ve harçlarımı ödedik , temiz kağıdını aldık ancak tapu halen ölenin üzerinde .Annem 2011 senesine kadar evde ikamet etti.Daha sonra yeri işyeri olarak kiraya verdik ve kira gelirinide ben mirascı olarak beyan ettim kira gelirinin 3/4'ü için.Her sene verdiğim dilekçedede annemin 1/4 geliri olduğunu ancak beyan sınırı altında kaldığı için beyan etmediğimizi belirttik.Tabii stopajlar da bu oranlarda kiracı tarafından ayrı ayrı ismimize yatırıldı.Halende öyle burada yapılan bir hatamız varmı öğrenmek istemiştim. saygılarımla T.Yüngül
Merhabalar Turgut bey, yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Mirasçılar, vergi borçlarından miras hisseleri oranında sorumludurlar ve buna kira geliri vergisi de dahildir. Annenizin hissesi sınırın altında kalıyorsa onun beyanname vermemesinde ve ödeme yapmamasında problem yok, zaten stopajların da ayrı ayrı yatırılmasına dikkat etmişsiniz. Dolayısıyla sizin yaptığınız uygulamada ben bir yanlışlık görmüyorum.
Meslektaşım Aylin Hanıma detaylı açıklamalrı için çok teşekkür ederim. Turgut Bey, siz tapu intikali yaptırmadığınızı ve kira için gelir vergisi ödediğiniz belirtmişsizin, ama belediyeye ödenen emlak vergisinden hiç bahsetmemişsiniz. Yapmadıysanız belediyeden özel usulsüzlük cezası alabilirsiniz. Bilginiz olsun
Merhaba Aylin Hanım, öncelikle bilgilendirici yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Benim arkadaşımın mirasıyla ilgili bir sorum olacaktı. Arkadaşımın babası 2011 senesinde vefat etti. Babasından kalan kebapçı dükkanı var. Onu abisi işletiyor. Dükkanı satmak istemediği gibi annesine ve kardeşlerine kira vs de vermek istemiyor. Dükkan kazancını ise kendisi işlettiği için benim hakkım diyor. Arkadaşım ise bu dükkanın satılıp herkesin kendisine düşen payını almak istiyor. Bunun için öncelikle veraset ilamı alacak. Sonrasında vergi dairesine gidip veraset ve intikal vergisi ödemesi gerekiyor değil mi? Belediyeden de ayrıca rayiç bedeli alması gerekiyor mu? Arkadaşımın abisi dükkanın satılmasını istemediği için ortaklığın giderilmesi davası açılacak. O dava için de yine vergi dairesine gidip veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor mu? Arkadaşımın bu vergiyi ödeyecek ve dava açacak maddi bir durumu da yok. Öncelikle ne yapmalı nasıl bir yol izlemeli? Geriye dönük kira parası da istenebilir mi abisinden?
Merhaba, öncelikle geç yanıt için çok üzgünüm. Yorumunuzun onayı dikkatten kaçmış. Dükkandan kastınız, dükkanın taşınmazı, yani fiziken kendisi (binası ya da dairesi) ise bunun satılıp herkesin payının ödenmesi ancak "ortaklığın giderilmesi" davası ile olur. (İşletme hakkı, ruhsat falan bambaşka konular onu kastetmediğinizi düşünüyorum) Bu davayı arkadaşınız dahil tüm mirasçılar, tek başlarına diğer mirasçılara karşı açabilir. Bu davayı açmadan önce elbette arkadaşınızın en başta veraset ilamı alması lazım. Ki kimilerin mirasçı olduğu beli olsun. Bu dava açılacaksa dükkanın veraset ve intikal vergisinin ödenmesine (ve belediyeden rayiç bedel vs alınmasına ) gerek yok. Zaten bu verginin ödenmesi için tüm mirasçıların beraber vergi dairesine gitmesi gerekiyor, abi buna yanaşmayacaktır. Arkadaşımın davayı açacak durumu yok demişsiniz, o halde yapabileceği hiçbirşey yok. Ancak bu dava birçok davaya kıyasla aşırı masraflı bir dava değildir, bir şekilde masrafını toparlayabilirse, sonuçta kendisine miras kalacak. Hem başka davalarda olmayan şu imkan da var, ortaklığın giderilmesi davasının sonucunda bu yer satıldıktan sonra davanın masraflarından kendi payına düşen kısım haricinde diğer mirasçıların payına düşen masrafları o mirasçıların ödemesine karar veriyor mahkeme: yani en başta herşeyi davayı açan mirasçıdan alıyor evet (yani arkadaşınızdan) ama dava bittiğinde yapılan masraf örneğin 6 bin tl ise ve 3 mirasçı varsa, davayı açan mirasçının yani arkadaşınızın diğer mirasçılardan (abisi dahil) onların payına düşen 4 bin tl lik kısmı geri alma imkanı var. Bu masraf geri isteme olayı sadece devletin aldığı dava masraflarını kapsar. Arkadaşınızın avukatına ödeyeceği avukatlık ücreti hariçtir. Son olarak, geriye dönük kira parası elbette isteyebilir abisinden. Bu ortaklığın giderilmesi davası ile değil ayrı bir dava ile yapılacak. İlk başta ortaklığın giderilmesi açılır, bir duruma bakılır. İkisinin aynı anda açılmasına da engel yok, ancak ben olsam ilk birini bir süre sonra diğerini açarım. Abisi, ortaklığın giderilmesi davası esnasında, dükkanın satış parasındaki diğer mirasçıların paylarını ödeyerek almak isteyebilir. Normalde vefat tarihinden ortaklığın giderilmesi satış tarihine kadar geçen süre için kira parası yani ecrimisil talep edilebilir, ancak maksimum geriye dönük 5 yıl için talep edilebilir. Bu nedenle ölümün 2011 de olduğunu söylemişsiniz ya, örneğin 2022'de ecrimisil talepli dava açılırsa, 2017- 2022 arası kira bedeli istenebilir, 2017 - 2011 arası dönem için artık zamanaşımı dolmuş durumda. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez mantığı ile, hem ortaklığın giderilmesini hem de ecrimisil yani geriye dönük kira parasına yönelik davayı açmasını arkadaşınıza şiddetle tavsiye ederim. Bu uğurda avukatına ödeyeceği meblağlar ve dava açarken devletin alacağı meblağlar, sonunda kendisinin eline geçecek meblağların yanında solda sıfır kalacaktır.
Merhabalar Aylin Hanım, ben de hem yazılarınız hem de bıkmadan sorulara yanıt verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Yakın zamanda babam vefat etti. Adına şu anda annemin oturduğu 1 gayrimülk ve bazı tarla tapuları bulunmakta ancak bazı icra davaları ve hacizler de sözkonusu fakat toplam borç miktarını henüz bilmiyoruz. 4 kardeş reddi miras yapmamız halinde tek mirasçı annem mi olur yoksa babamın kardeşleri de mirasçı konumuna mu geçerler (babamın anne babası hayatta değil). Biz 4 kardeşin çocukları da reddi miras yapması gerekir mi (çocukların hepsi 3-11 yaş arasında). Annemin üzerine herhangi bir borç vs yok, kendi adı a bir ev var. Babamdan kalan borcu tahsil için neyin satılıp sayılmayacağına annem karar verebiliyor mu yoksa devlet bunu tahsil için herhangi bir mülkü satışa çıkarabiliyor mu? Ayrıca bu mallar satılmadan borç dışardan taksitle ödeyebiliyor mu? Şimdiden yardımınız için teşekkür ediyorum.
Merhabalar, geç yanıt için üzgünüm öncelikle. Çocuklarının hepsi reddi miras yaptıkları takdirde annenizin payı 3/4 olacak, kalan 1/4 de babanızın kardeşlerinin payı olacak. Yukarıda söylediğim siz 4 kardeşin çocukları yok ise. Eğer sizin de çocuklarınız varsa, paylaşımın yukarıdaki gibi olması için kesinlikle çocuklarınızın da reddi miras yapması lazım. Yaşları önemli değil. Dava kendi adınıza asaleten çocuklarınız adına velayeten açılacak. Anneniz adına ev olduğunu belirtiyorsunuz, anneniz reddi miras yapmadığı takdrde onun üzerine olan malvarlığından alacaklı kendisi istediğini seçip sattırma yoluna gidebilir. Annenizin onu satma bunu sat deme seçeneği yok. İlla satılmasını istemediği bir taşınmazını alacaklı ısrarla satmak isterse, annenizin kendi kendine başka bir taşınmazı satıp alacaklıya borcu ödeyerek icra dosyasını kapattırmaktan başka o satılmasını istemediği taşınmazı kurtarabilme imkanı yok. Satılacak mülkü devlet de anneniz de seçmiyor, eğer satış masraflarını karşılamayı göze alıyorsa alacaklı seçiyor beğeniyor. (Borç düşükse, satış masraflarına değmeyeceğini düşünerek satış istemeyedebilir alacaklı. Onun keyfine kalmış) Borç, başka bir taşınmazı sattırarak, ya da bir yerden nakit temin edilebildiyse o şekilde alacaklı ile anlaşma sağlanarak dışarıdan elbette kapatılabilir, alacaklının rızası varsa sorun yok. Taksit için de, alacaklı kabul ederse yapılabilir.
Merhaba babam 7 ay once vefat etti biz 4 kisi mirasciydik ablam 2 hafta once vefat etti evli ve 2 cocugu var onlardan biri engelli babamdan bize ev ve araba kaldi simdiki esi 2ci kere evlilikten. Esi bize reddi miras verse olurmu daha veraset ilami vermedik vermeden yapabilirmiyiz reddi miras. Babam o evi 1990da almis ablamda 2018de evlendi tekrar bide esinin hakki olurmu reddi miras yapmasa bize ne onerirsiniz. Cocuklar 19 ve 16 yasinda onlarin ne hakki olur bu durumda. Benim icin cocuklara kalsin ama 2ci esine kalmasin amacim. Onemli olan suan veraset ilami yapmadan babamin payini bize devredebilir mi esi.
Merhaba. Babanızın ikinci eşinin reddi miras yapmasında bir sakınca yok. Veraset ilamını almadan da reddi miras davası açılabilir, aldıktan sonra da açılabilir. Mahkeme gerekli görürse reddi miras davası esnasında veraset ilamını alın diye süre verebilir babanızın eşine. Babanız evi 1990'da aldıktan sonra ikinci eşi ile evlendiyse, ikinci eşinin MAL REJİMİ KAYNAKLI o evde hakkı yok. Ancak mirasçı olarak hakkı var. Bunu sona erdirmenin yolu reddi miras davası açması. Ablanızın eşinin babanızın mirasında hakkı yok. Ancak babanızın mirasından ablanıza kalan bir malvarlığı var ya, o artık ablanızın kendi malvarlığı hukuken, ablanız vefat ettiğinde de o babanızdan ablanıza intikal eden bir kısım malvarlığı, babanızdan intikal etmiş olup olmaması önemli değil, ablanızın kendi malvarlığı olarak onun eşine miras kalır. DOLAYLI OLARAK, babanızın mirasçısı olmasa da, ablanızın babanızın mirasındaki miras payının abla da vefat edince onun malvarlığı olarak onun kendi mirası olarak paylaştırılması sebebi ile ablanızın eşi, çok düşük bir pay sahibi de olsa evden hak iddia edebilir. Babanızın ikinci eşi ya da ablanızın eşi reddi miras yapmazlarsa size onların haklarını vermemek için önerilebilecek hiçbir yol yok. Çünkü yasa onlara bu hakkı tanımış. Yasanın mirasçılık verdiği kişilerden mirası kaçırmak mümkün değil.Yasa ikinci eş mi değil mi ayrımı yapmamış. Babanızın ikinci eşi değil de sizin öz anneniz olsa, yine miras bakımından aynı hakka sahip olacak. Ablanızın eşi ile beraber çocukları da aynı durumda. Dolaylı olarak hak sahibiler. "Veraset ilamı yapmadan" gibi birşey olmaz; veraset ilamı bir paylaştırma işlemi değil. Öncelikle bunu netleştirelim. Sadece kim mirasçı kim değil onu gösteriyor. Miras kalan malları da göstermez, veraset ilamını almak paylaşmak demek de değildir. Dolayısıyla veraset ilamını almanıza bir engel yok şu an. Babanızdan kalan miras payını size devretmesi bir miras payı devri sözleşmesi ile noterden olabilir. Ancak reddi miras en garantisi, ikinci eş reddi miras yaparsa o pay otomatik kalan diğer mirasçılara devredilmiş olur zaten.
Merhabalar, Annem 2021 Aralık ayında vefat etti. Yazlık ev dışında annemin babamla(babam yaşıyor) ortak olduğu bir gayrimenkül yok diye biliyoruz. Noterden Mirascılık belgesi aldık. Vergi dairesinden Veraset İlami başvurusu yapmamız gerekiyor mu ?Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi formunun arka tarafında İntikal eden Gayrimenkül Mallar kısmını doldurmamız gerekiyor mu? yoksa eşi ve çocuklarının bilgileri ve imzası ile başvuru yapmamız yeterli midir?
Merhaba. Vergi dairesinden yapılan başvuru veraset ilamı değil, yazıda da belirtildiği üzere "veraset ve intikal vergi beyannamesi" verme başvurusudur. Veraset ilamını zaten almışsınız. Vergi beyanname formunun intikal eden gayrimenkul mallar kısmını doldurmanız lazım, eğer sadece yazlık var ise o yazlığı yazmanız lazım, orada "payı" diye bir kısım vardır, yazlığın ortak olduğunu söylemişsiniz, tam yarı yarıya ise annenizin yani vefat edenin payına 1/2 yazacaksınız. Formda tereddüt ettiğiniz baika hususlar da olur ise vergi dairesi memurlarına sorun. Eşi ve çocuklarının bilgi ve imzaları elbette beyannamede gerekecek, ancak bu beyannameyi verme sebebiniz zaten ölen kişinin üzerine kayıtlı olan malları belirtmek, dolayısıyla yazlık ve yazlıktaki payı yazılmalı. Yazıda dikkatinizi çekti ise, bir "emlak vergisi değerini gösterir belge" almanız gerekiyor çünkü beyanname formunda emlak vergi değeri diye bir kısım da var. Annenizin mirasçılarından herhangi biri, yazlığın bulunduğu belediyeden bu belgeyi de almalı.
Merhaba Aylin hanım, babam 11 sene önce vefat etti ve mülkleri anneme kaldı. Annem geçen sene vefat etti veraset ilamı çıkardık sadece beyanname veremedik bazı sebeplerden dolayı. Kardeşlerim kendilerine kalan payı bana devretmek isterler. Bunu hangi aşamada ve nasıl yapmamız lazım. Teşekkür ediyorum yardımlarınız için.
Merhaba. Kardeşleriniz kendilerine kalan miras payını size noterde yapılacak bir miras payının devri sözleşmesi ile devredebilirler. Bunu her aşamada yapabilirsiniz, bir süresi yok. Ancak , miras payının bir bedel karşılığı olmadan bir mirasçı tarafından diğer mirasçılara devri, bir "bağış" gibi kabul ediliyor ve veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Kolay gelsın ıyı calısmalar babam vefat ettı 2 ay once falan bankadakı parasını kardesım havale yapmıs kendı hesabına ınternet bankacılıgından yapmıs ne yapabılırım
Merhaba, öncelikle geç yanıt için çok üzgünüm. Babanızın bankadaki parasının kardeşiniz tarafından bu şekilde gönderildiği ispatlanabilir. Kardeşinize paradaki miras payınız kadar olan miktarı size göndermesini, aksi takdirde hukuki yollara başvuracağınızı belirten ihtarnamenin noterden gönderilmesi iyi bir yol olacaktır. Bundan sonra size göndermez ise bankadaki paradan miras payınız kadarını almak üzere kardeşinize karşı dava açabilirsiniz. ANCAK, burada şunu değerlendirin, eğer babanızın bankadaki parasının miktarı fazla idi ise (4000- 5000 TL'den fazla ise örneğin) dava açmaya değebilir ancak değil idi ise, dava masrafınız çok daha fazla tutacaktır.
Merhaba Aylin Hanım benim babamdan kalma tarlam var onun bir kısmını genel satış vekaletnamesi yoluyla satabildik. Ama iki dönümlük alan için veraset ilamı almamız gerekti. Mahkemeye dava açtık ve veraset ilamını çıkardık. Şimdi kalan o iki dönümlük alan için intikal satış vekaletnamesi çıkarmamız gerekir mi yoksa normal satış vekaletnamesi ile satış yapılabilir mi?
Merhaba. Öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Kalan kısım için de ayrı bir veraset intikal vergisi beyannamesi verilmesi ve ayrı bir ilişiği yoktur yazısı alınması gerekebilir, tapunun uygulamasına göre değişir. Tapu ile görüşmenizi öneririm.
Merhaba Aylin hanım, babam 2018 yılında rahmetli oldu biz 3 kardeşiz birde annem var babamin kirada olan evi hepimize eşit miktarda paylastirildi. Babamın kiracısı bu sene itibariyle 17 yıllık kiracı hiçbir kontrat yapmadan evde oturmaya ve anneme kira bedelini ödüyor. Sürekli aksatarak ve çok ucuza oturduğu için çıkartmak istediğimizi söyleyince 6 aydır günü gününe ödüyor. Ama ben bu fiyata oturamaz çıksın evden dediğim halde anneme oturmaya devam edicem hiçbir kuvvet beni buradan cikartamaz diyor. Nasıl bir dava açmalıyım tek başına mı aile bireyleriylemi açmalıyım beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim
Merhaba Esra hanım. 10 yıldan daha fazla süredir kiracı olanları çıkartmak için illa da ödeme yapmamalarına gerek yok. Sadece 10 yıldan fazladır oturdukları için kiracıyı (ya da kiracıları) çıkartabilirsiniz. Kiracı yanlış biliyor, ya da sizi caydırmaya çalışıyor. Ayrıca kiracıyı çıkartmak dışında kira bedelinin uyarlanmasını / kira tespit davası açarak kiranın artırılmasını isteyerek dava açma hakkınız da var. Size kalmış. Dava açmadan önce ihtar çekmek gerekli , bu davalar da teknik bilgilere sahip olunması gereken davalar gerçekten. Haklı iken bu hakkınızı kaybetmeyin, tek başınıza açmanızı önermem, şehrinizdeki bir avukat meslektaş ile anlaşmanızı öneririm. Ya da şehirdışından bir meslektaşın davayı açmasında da hiçbir engel yok, sadece avukatınızın duruşmalara gidiş geliş masrafını karşılarsınız tek fark odur. Sorunuzda anlayamadığım kısım şu oldu; babamın kirada olan evi hepimize eşit miktarda paylaştırıldı demişsiniz bundan kastınız ev hala merhum babanızın üzerine ama kiraları mı eşit miktarda alıyorsunuz, yoksa evi eşit paylar şeklinde tapuda sizlerin üzerine intikal mi ettirdiniz? Tapuda eğer tüm mirasçıların payları ve isimleri ayrı ayrı belli değil ise, bu "elbirliği mülkiyeti" dir, tüm mirasçılar olarak beraber hareket etmeniz daha sağlıklı (bunun aksine yorumlanan kanun hükümleri var ancak uygulamada birlik yok, güvenli olan tüm mirasçıların hepbirlikte açmasıdır, ben bunu öneririm.) Eğer ki, tapuda mirasçıların paylarıayrı ayrı belli ise, bu "paylı mülkiyet"tir. Paylı mülkiyete geçti iseniz, yani eşit miktarda paylaştırıldı der iken kastettiğiniz o ise, mirasçılardan bir tanesi tek başına dava açabilir. Tapu senedinde muhakkak elbirliği mülkiyeti mi paylı mülkiyet mi yazar, oradan bakabilirsiniz, anlayamaz iseniz bir avukat meslektaşımıza göstererek danışmanlık alın derim. E-mail adresimizden ya da telefon numaramızdan bürmuza ulaşabilirsiniz.
Merhaba avukat hanım benim için çok önemli bir konuyu size danışmak istiyorum. Ben evli ama çocuğu olmayan ama 3 ağabeyi olan biriyim. Anne ve babam 2015 yılında vefat ettiler eşim hayatımın her evresinde varlıkta yoklukta zor günlerimde hep yanımda oldu bana hep sahip çıktı hatta işyerimizde benden daha çok çalışarak bana maddi manevi destek oldu ama kardeşlerim bana hiç destek olmadılar hatta benden borç paralar alıp ödemediler benim kalkınmamı hiç istemediler çocuğum olmadığı için mirastan pay alacakları için çocuğumun olmaması için adeta dua ettiler şimdi de alenen yüzüme sen ölünce mirasın bize kalacak diyorlar hatta ölmem için dua ediyorlar bana ikide bir artık yaşlandın eşinin çocuğu olmuyor onu boşa ama evlenme demeye başladılar mirasın tamamen onlara kalması için Ben kardeşlerime yani ağabeylerime asla ama asla miras bırakmak istemiyorum annem babam ninelerim dedelerimde sağ değil sadece kardeşlerim sağ ben noterden vasiyetname yapıp mirasımı sadece eşime bırakmak istiyorum . Noterden yapılan vasiyetname ile onların mirasımdan pay almalarını engelleyebilir miyim ? yada nasıl bir yol izlemem gerekiyor lütfen bana yardımcı olun sizden ricam bana bunu e mail olarak yanıtlarsanız çok mutlu olacağım saygılar sunuyor teşekkür ediyorum
Merhaba Orhan Bey. Sizin de dediğiniz gibi, şu anda vefat etseniz kardeşleriniz eşiniz ile beraber mirasçı olacak. Eğer mevzu bahis mirasçı olmasını istemediğiniz kişiler kardeş değil de çocuğunuz vs olsaydı, o zaman onları tamamen mirasınızdan mahrum bırakmak mümkün değil saklı paylı mirasçı oldukları için az da olsa almak zorundalar derdim ancak kardeşler saklı paylı mirasçı değildir dolayısıyla şu anda kardeşlerinize hiçbir mal bırakmamanız mümkün. Hukuken "mirasçılıktan çıkarma" ; vasiyetname ya da miras sözleşmesi denen iki çeşit ölüme bağlı tasarrufla mümkündür, bunların sonuçları farklıdır. Ancak uygulamada noterler miras sözleşmesi işlemi pek yapmıyor, vasiyetname yapılmasını tercih ediyorlar. Noterden bir vasiyetname yaparak, bu vasiyetnamede tüm malvarlığınızı eşinize bıraktığınızı belirtmeniz yeterli olacaktır. Vasiyetnamede "kardeşlerim x , y ve z yi mirasçılıktan çıkarıyorum" ya da "mirasımdan alamasınlar" gibi bir ibare bulunmaz. Sadece tüm malvarlığını eşinize bıraktığınız ibaresi yeterlidir. Dolayısıyla bu vasiyetname kardeşlerinize tebliğ fala edilmeyecek. Böyle bir şey yaptığınızdan siz ölene ve bu vasiyetname ortaya çıkana kadar haberleri olmayacak. Siz öldüğünüzde, eşinizin vakit kaybetmeden "vasiyetnamenin açılması" talepli bir dava açması gerekiyor, bu dava ile vasiyetnameden herkes haberdar olacak. Son olarak şuna dikkat edin; eğer 60 yaşın üzerindeyseniz, noter sizden bir "akıl sağlığı yerindedir" raporu almanızı isteyecektir, bu raporu noter kabul etse dahi saplık ocağından almayın, üşenmeyin tam teşekkküllü devlet hastanesinden heyet raporu şeklinde alın. Aksi takdirde kardeşleriniz sağlık ocağı raporu olması gibi basit bir sebeple iptalini isteyebilirler. E-mail olarak yanıtlayabilmem sistemsel bir durumdan dolayı mümkün olmuyor, umarım yanıtı görürsünüz.
merhaba. babam 4 haziran 2021 de vefat etti. 1 haziranda maaşını uyandiramadiklari icin banka gorevlileri vermemiş.10 bin tl. baska da malı yok. sadece annemle oturdukları evi 2000 yilinda ciplak mulkiyetini satış göstermiş. e devlette tapu annemin ustune cikiyor ama babamin da ölene dek kullanma hakki gorunuyor. babamin ben dahil 4 cocugu var.ben annemle ikisinin tek ortak çocuğuyum. digerlerini tanimiyorum. hic gorusmedik. babami da arayip sormazlardi. hepsinin annesi farkli. babam ölmeden önce onlara mal birakmamak icin evin ciplak mulkiyetini anneme satış göstermiş. bunun oncesinde akil sagligi yerinde raporu da almis. annem bu evde oturuyor.evi annemden ustume almak istiyorum. babamin bankadaki parasini istemiyorum.sadece babamin olumunu vergi dairesine bildirip sadece vergi borcunu odesem annemden evi alabilir miyim.yoksa yinede veraset ilami. cocuklarin rizasi falan birsuru islem yapmam gerekir mi
Merhaba. Evin maliki anneniz görünüyor o kısmı anladım. "Kullanma hakkı"ndan kastınızın büyük ihtimalle intifa hakkı olduğunu düşünüyorum. İntifa hakkı (kullanma ve yararlanma hakkı) mirasçılara geçmez. Dolayısıyla bu evde siz mirasçı değilsiniz, ev babanıza ait değil çünkü. Babanızın mirasına dahil değil. Bu sebeple, bu evin annenizden size ya da bir başkasına devri öncesinde babanızın veraset ve intikal beyannamesini vermeniz ve vergi falan ödemeniz gerekmiyor. Sadece tapu müdürlüğü, evin devri esnasında intifa hakkı sahibi olarak görünen babanızın öldüğünü bilmek isteyecektir, dolayısıyla veraset ilamını almalısınız, devir esnasında tapu bunu isteyebilir. Nihayetinde tapu kayıtlarından artık o kullanma hakkı silinecek babanız öldüğü için. Çocukların rızasına vs. gerek yok. Bu husus böyle iyi güzel. Ancak şunu bilin, bu evin yıllar önce annenize devredilmesinde bir mal kaçırma iradesi olduğu iddiasıyla babanızın diğer çocukları tapunun iptali talebi ile annenize de, anneniz size devrederse size de dava açabilir, buna hukuki anlamda bir engel yok. Babanızın evi anneniz üzerine devrederken satış göstermesi ancak aslında annenizin bunun karşılığında bir bedel ödememiş olması, ne yazık ki hukuken mal kaçırma olarak değerlendirilebilir mahkeme tarafından. Babanızın akıl sağlığı raporu almış olması elbette sizin lehinize ancak yeterli değil. Devir bedel karşılığı yapılmamışsa, sıkıntı var.
Merhabalar Avukat Hanım, çok araştırma yaptım ama açıkçası net bir şey göremediğime size sormak istedim. 20 yıldır teyzemle yaşıyorum, kendisi kanser hastası ve maalesef artık son evrede. Eşi vefat etti ve çocuğu yok. Bir tek evi var ve onu 5 yıl önce Ölünceye kadar bakma akdi" ile Tapu müdürlüğünde bana verdi. 5 yıldır da benim üzerimde olup vergilerini vs ben ödüyorum. 1.Ölümden sonra bununla ilgili herhangi bir işlem yaptırmam gerekiyor mu? Yasal mirasçıları kardeşleri oluyor mevcut durumda(yani benim teyze, dayı ve annem) onlar itiraz edebilirler mi? 2. olarak ölümden sonra mal kaldığı gibi borçlarda kalıyor, kendisinin hali hazırda ödemeye devam ettiği bir banka kredisi var, bu borç kardeşlere mi kalacak? 3. Olarak ölümden sonra banka hesaplarının kapatılması, faturaların üzerime alınması vs gibi yasal süreçler var, kendiliğinden resmi kurumlarca sonlandırılır mı bunlar yoksa bunları kardeşlerin mi takip etmesi gerek yoksa ben yapabilir miyim yeğeni olarak? Bu arada benle alakalı herhangi Bi vasilik yada vekalet durumu söz konusu değil? Kısaca özetlersem, sadece yan soyu bulunan teyzemin ölüm sonrası yasal ve hukuki işlemleri nasıl ve kim tarafından gerçekleştirilir ve ölünceye kadar bakma akdi ile ilgili bir şey yapmak gerekir mi? Şimdiden teşekkür ederim
Merhaba. 1) Sözleşmede bakım borçlusuna (yani size) tescil yetkisi de verilmiştir muhtemelen. Ölümden sonra sözleşmenizin bir sureti ile beraber tapu müdürlüğünden randevu alıp giderseniz, adınıza tescili yaparlar. (Tabi birtakım harç ve vergileri ödemeniz kaydıyla). Kardeşleri, "saklı paylı mirasçı" değiller, dolayısıyla teyzenizin mirasından illa ki almaları gereken zorunlu bir payları yok. Ölünceye kadar bakim akdinin geçersizliğini iddia ederek dava açarlarsa, ne sebeple geçersiz olduğunu ispat etmeleri lazım ve bu biraz zor görünüyor. 2) Ölümünden sonra borçlar, kardeşlere kalacak evet. Siz mirasçı değilsiniz çünkü , anneniz sağ. Ama onlar mirasçı. (Mirasçılara illa bir mal varsa kalmalı diye bir şey yok. Ev , akit gereği size bırakılmış. Kardeşleri, hiç mal kalmamış sadece borç kalmış konumundalar yani. 3) Ölümden sonra banka hesaplarının kapatılmasını ya da faturaları üzerinize almayı siz talep edemezsiniz, mirasçısı değilsiniz. Bunları mirasçılarının yapması gerekiyor. Hatta banka hesaplarındaki paraları çekmek için tüm mirasçıların aynı anda bankaya gitmesi gerekiyor mesela. Resmi kurumlarca kendiliğinden sonlandırılmaz, kardeşleri olan mirasçılarının halletmesi -lazım.
Çocuğun ölen kişinin emekli aylığını ölüm aylığı olarak alabilmesi için gereken "çalışmazlık şartları" nelerdir?
Ölenin çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için çocukların 5510 sayılı kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasındaki a b ve e bentleri hariç türkiyede ya da yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları, hiçbir surette kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekir. ( bahsi geçen a b ve e bentleri çok uzun bentler, kanunu açıp okuyabilirsiniz. Kısaca cezaevlerinde çalıştırılan bir hükümlü olmak, çırak ya da kısmi zamanlı çalışan stajyer öğrenci olmak, Türkiye iş kurumu tarafından çalıştırılan kursiyerlerden olmak gibi istisnai durumları düzenliyor Bu şekilde istisnai çalışmalar hariç, hiçbir şekilde sigortalı olmamanız gerekir. Fiilen çalışıp çalışmamak önemli değildir.)
İyi günler avukat hanım kardeşim vefat etti diğer kardeşim noterden mirascilik belgesi almış ismim ve payım yazıyor ancak e devlette bu gözükmüyor neden acaba
Merhaba Halil Bey, noterden alınan mirasçılık belgesinin bilgisi e-devlette görünmez. Ancak sulh hukuk mahkemesinden alınırsa görünür, ama o da sadece talep eden yani davayı açanda görünür. Diğer mirasçıların adı geçse dahi onlarda görünmez. Fakat bu, sizin ya da adı mirasçı olarak yazan diğer kişilerin bu mirasçılık belgesini kullanmasına engel değil, gereken yerlerde kullanabilirsiniz.
iyi günler avukat hanım. Babamın tarlasını satışa çıkardık. Babam halen hayatta fakat tarla üzerinde hissedar olarak vefat eden 5 kardeşi gözüküyor bu yüzden satışı gerçekleştiremiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim. babamın vefat etmiş kardeşlerinin çocuklarının tamamına mı ulaşmamız gerekiyor detaylı bilgi verir misiniz.
Merhaba, öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Bu tarla büyük ihtimalle babanıza ve tapuda ismi görünen vefat etmiş kardeşlerine miras olarak kalmıştır diye düşünüyorum. Önemli değil. Şimdi, gözünüzü korkutmak istemem ama gerçekten hem uğraştırıcı hem de masraflı bir süreç sizi bekliyor. Bu hissedarların her birinin mirasçıları kimlerse (çocukları ve eşleri sağ ise onlardır) onların hepsine ulaşmanız gerekiyor evet malesef. Babanız ya onların hepsinin kendisine buranın satışı için bir vekaletname vermesini isteyebilir, ya da buna razı olmazlarsa kendileri gelip (herkes aynı anda tapuya gidecek) ilk önce intikal yapılacak. (tapunun mirasçılar adına geçirilmesi) Tapu müdürlükleri intikali yapmadan satış yapmıyor. İntikal için ayrı bir randevu, ayrı bir vergi ödemesi olacak tabi. Tapuda intikali yapabilmek için, vergi dairesine gidip bu taşınmaza ilişkin veraset ve intikal vergisini ödemek gerekecek. O vergiyi ödedikten sonra, vergi dairesi tapu müdürlüüne hitaben yazdığı "ilişiği yoktur" belgesini sizlere verecek, o belge ile gidip intikal yaptırılacak. Daha sonra herkes hemfikir olmak şartıyla, yine aynı anda giderek satış yapılacak. Gördüğünüz üzere, bu mirasçıları ikna edemezseniz babanıza orayı tek başına intikalini yaptırma ve satma yetkisi içeren vekaletname vermeye, 20 kişi ise toplamda örneğin, ordu gibi oradan oraya hepberaber gidilmesi gerekiyor. Satış ve intikal için masraf bakımından dediğim gibi tapu dairesine ayrı ayrı randevu, ayrı ayrı vergi ödemesi yapılacak. Bu kişilerden biri bile satmak istemezse orayı satamazsınız. Böyle olursa, ortaklığın giderilmesi davası açıp mahkeme eliyle (değerinin çok altına satılır) satılmasını talep etmekten başka çözüm yok.
Merhabalar Aylin hanım, yorumlarınız değerli zaman ayırmanız da büyük incelik, borçlar hukukun da bir sorum olacak , şuan ödeme limitimin çok üstün de borcum bulunmakta , eşimle anlaşmalı boşansam ve bir rahatsızlıktan dolayı ölsem 2 farklı yerden aldığım emekli maaşım eşime çocuğuma hukuken kalır mı ? Diğeri ise eşim çocuğumve anne/baba borçlarım yüzünden hukuken onlara icra yaptırımı uygulanır mı ? Reddi miras gibi birşeyler mı yapılmalı ? Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim
Merhaba Umut bey, öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Boşandıktan sonra vefat etmeniz halinde, eşiniz sizin mirasçınız olmaktan çıkmış olacağı için ne emekli maaşlarının ne de başka malvarlıklarının ona kalması mümkün olmayacak. Aynı şekilde borçlar da ona kalmaz. Ancak maaşlarınız ve borçlarınız çocuklarınıza kalır. Çocuklarınızın maaşları kabul ediyorum ama icraları ya da borçları kabul etmiyorum deme imkanları yok, miras ya tümden kabul edilir ya tümden reddedilir. Çocuklarınız reddi miras yaparlarsa evet borçlarınızı ödemek zorunda kalmazlar. Ancak maaşlarınız onlara bağlanmaz, ya da başka malvarlıklarınız onlara kalmaz. Reddi miras yapmazlarsa maaşlar onlara bağlanır, ama icra yaptırımlarına da maruz kalabilirler.
Merhaba, Babam ailesiyle mübadele de gelmişler. Geldikleri yerdeki mallarına karşılık burada mal verilmiş. Babamın vefatı sonrası annem veraset çıkarmamış. Bizde o dönemde kucuk oldugumuz icin boyle bir durumdan haberdar degildik. Annemin vefatindan sonra biz çocukları olarak veraset çıkardık fakat babannem ölmüş olmasına rağmen kutukte sağ görünüyor. 1.ci sorum elimizde belge yok kutukten nasıl düşürebiliriz . Nufusa 2 sahitle başvurduk fakat duyum uzerine ölümü bildiklerinden kabul olmadi. Baska yolu var mi kutukten dusurmek icin. 2.ci sorum bizim tarafımızdan herhangi bir araştırma olmadığından mallar hazineye yada bizim mirasci olarak gorunmemize ragmen sahipsiz olarak görülüp kullanan kişilere devri mümkün mü? Öyle bir durumda hak talep edebilirmiyiz? Cevabınız icin simdiden Teşekkür ederim .
Merhaba Muradiye hanım. Nüfus müdürlüklerinin yapabileceği basitlikte bir işlem değil, dava açılması gerekiyor. 2. sorunuza cevabım ise sizi biraz üzebilir. Babanızın vefatı üzerinden kaç yıl geçmiş olduğuna göre değişebilen durumlar söz konusu. İlk olarak, babanız sağ mı ölü mü görünüyor onu belirtmemişsiniz. Babamın veraset ilamını almamış demişsiniz, ancak bir yandan da sorunuzun en sonunda "mirasçı olarak görünmemize rağmen" demişsiniz. Bir veraset ilamı alınmadıysa, ve tapun müdürlüğü gibi malların kayıtlı olduğu sicillere sunulup intikal vb yapılmadıysa, devlet kendiliğinden mirasçılar şunlardır diye tapu kayıtlarını incelediğinde göremez. Babanızın ölü göründüğünü ve sizin nüfus kayıtlarında babanızla soybağı sorununuzun kabul ederek yanıtlarsam, belirttiğim gibi, bu malları senelerdir soran olmadığı için kadastro çalışmaları esnasında, ya da birileri durduk yere hak iddia ederek birilerinin üzerine davayla ya da başvuruyla kaydedilmiş olabilir bu mallar. Dediğim gibi, tapu müdürlüğüne siz veraset ilamını sunmadan tapu müdürlüğü mirasçıcı yok mu var mı bilmez, araştırmaz da kendiliğinden. Mallar hazineye de kalmış olabilir. Babaannenizin sağ kaydını düzeltmek için dava açılmalı, babanız eğer normal şekilde ölü görünüyorsa onun veraset ilamı alınmalı ve mal araştırmasına girilmeli. Malların nerede olduğundan emin değilseniz , veraset ilamı ile tek tek kendiniz tapulara gidip sormak soruşturmak imkanına sahip değilseniz, babanızın terekesinin tespiti için da ayrıca bir dava açılabilir. İşte o zaman, mallar ile ilgili detaylar ortaya çıkar, şu an ne halde, kimin üzerine, vb. Ondan sonra başkaları üzerine bazı hakların göründüğü tespit edilirse, o kişilere (ya da hazineye) karşı dava açılabilip açılamayacağı o zaman değerlendirilmeli.
Merhaba avukat hanım dedem bir kaç ay önce vefat etti vefat ettikten sonra borçlarını öğrendik ve bu borçtan annemde yaralandı bu borçtan annemin cocukalri da yaralancak mı?sonra ardından babam bir ay önce vefat etti ve babamın mal varlığı annemin üzerine geldi mirascilik belgesinde paylar bölüşerek ayrıldı ve bizde annemin olan payi erkek kardeşime vermek yada satmak istiyoruz bunun için ne yapmalıyız..annemin bu borçtan yarralanmasini istemiyoruz .reddi verdik ama işte redten sonra süresi var ve biz o süresini geçtik bize biraz bilgi verebilir msiniz ne uygun olur ne ypasak
Merhabalar. Dedenizin borcundan anneniz onun mirasçısı olduğu için sorumlu. Ancak anneniz sağ iken bu borçtan annenizin çocuklarının sorumluluğu olmaz. Anneniz vefat ederse annenizin çocuklarının bu borçtan sorumluluğu olur. Babanızın mirasından annenize geçen pay , ölümden itibaren 3 aylık mirası red süresi geçtikten sonra artık annenizin malvarlığı haline gelmiş olur. Babanızın mirasından annenize kalan payı kardeşinize geçirmek gibi birşey olamaz. Anneniz babanızın vefatından 3 ay içerisinde mirasın reddi yaparsa, ancak o zaman o annenizin payı, anneniz hariç babanızın diğer mirasçıları kimse onlar arasında eşit paylaştırılır. "reddi verdik ama işte redten sonra süresi var ve biz o süresini geçtik" cümlenizi anlamadım. Ücreti karşılığında yüz yüze bir avukat meslektaşımıza danışırsanız, istediğiniz her detayı sorabilme imkanınız olur ve anlaşmak daha kolay olur.
İyi çalışmalar, kardeşim uzman çavuşluk yaparken sözleşmesi bir olaydan (22.01.2022) dolayı feshedildi. Kendisi işe dönüş davası açtı (13.02.2022) . Kardeşim 3 mayısta vefat etti. Bizde davasını devam ettirmek için avukatına (anne, baba ve 2 kardeşi olarak) vekalet vermemiz gerekiyormuş, birde Bankadan kredi çekmiş ve hayat sigortası yokmuş sanırım. Biz borcunu ödememek için miras reddi yaparsak, mevcut davasını etkiler mi? Avukata vekalet verilirken niçin kardeşlerinde ismi geçmesi gerekiyor. mirasçılık belgesinde 2 kardeşin isimleri geçmiyor, sadece anne ve baba görünüyor. bu konuda ne yapabiliriz.
Öncelikle başınız sağolsun.. Normal şartlar altında, kardeşinizin davasını mirasçılar olarak devam ettirebilmek için avukatına vekaletname vermeniz gerektiği doğru. Niçin kardeşlerin de ismi geçmesi gerektiğini sormuşsunuz, kardeşler mirasçı ise veraset ilamına göre, elbette anne ve baba gibi onlar da vekalet verecek ve isimleri geçecek. Davada taraf olarak yer alacaklar. Ancak burada elinizdeki veraset ilamında kuvvetle muhtemel bir sıkıntı, yanlışlık var. Vefat eden kardeşiniz evli değil büyük ihtimal, evli değil idiyse kesinlikle veraset ilamında şu anda adı geçmeyen iki kardeşin adları geçmesi gerekirdi. Büyük ihtimalle nüfus kayıtlarındaki bir sorundur bu. İlk bu sorun çözülmeli. Nüfus müdürlüğüne giderek çözülmez. Çünkü soybağı ile, mirasçılık ile ilgili bir konu. Sadece dava ile çözülür. Bence ilk önce kardeşinizin dosyasının avukatı ile görüşün, veraset ilamında ismi geçmeyen kardeşlerin ona vekalet vermesi ile bu sorun aşılamaz, diğer kardeşlerin verasette görünmemesinin sorun olacağını düşündüğünüzü söyleyin. Bir de, bu arada kendi e-devletinize girin bakın, vefat eden kardeş de diğer kardeşler de sizde kardeş olarak görünüyor mu mesela? Sizde de görünmüyorsa, sorun daha da karışık. Sizde görünüyor olsa bile vefat edende görünmüyor olabilir, buna karşı nüfus kayıtlarının düzeltilmesi talepli bir dava açılacak. O dava olumlu sonuçlanırsa, daha sonra eski veraset ilamının iptali ve yeni veraset ilamı düzenlenmesi talepli ayrı bir dava açılacak. O dava da olumlu sonuçlanacak, bu arada O İŞ DAVASI DOSYASINA BU DAVALARIN AÇILDIĞI BİLDİRİLECEK, iş davası dosyasının bu davaları bekletici mesele yapması yani bu davaların tamamen sonuçlanmasını beklemesi gerektiği kanaatindeyim. En son bunların hepsi hallolduktan sonra o kardeşler de artık veraset ilamında görüneceğinden hepiniz avukata işte o zaman vekalet verip davayı devam ettirebileceksiniz. Bu uzun süreci devam ettirmek istemiyorsanız, ki reddi mirasın süresi 3 AYDIR, bu davalar 3 ayda sonuçlanmaz. Eğer ölümden itibaren 3 ay içinde reddi miras yaparsanız, mirasçı sıfatınız sona ereceği için vefat eden kardeşin davasını ne anne babası ne siz, hiçbiriniz devam ettiremezsiniz. Mevcut davası düşer, dosya kapanır. Eğer reddi miras yapmayacaksanız ve fakat kardeşinizin mevcut avukatı ile yola devam edemeyeceğinizi düşünürseniz, başka bir avukat ile anlaşıp ayrıca bunları takip ettirebilirsiniz. Ancak ilk başta mevcut avukatla konuşmanızı ve verasetteki görünmeme olayını söylemenizi öneriyorum.
Merhaba Avukat Hanım bir yakın arkadaşımın babası kanadada vefat etti yıllar önce konsolosluğa bildirilmemiş şimdi arkadaşım babasının maaşında yararlanmak istiyor bu ölüm bildirilmesi durumunu çözmek için nasıl yol izlenmeli bir cezası varmi yasal olarak babasının maaşından yararlanabiliyor mu boşandı kendisi Boşanan kız evlat babasının maaşını alabilir mi ilginiz için şimdiden teşekkürler ederim
Merhaba, normalde böyle bir kişi babasının maaşından yararlanabilir. Ancak ölümün bildirilmesi için bunca yıl sonra nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği konusu net değil. Normalde, ölümün gerçekleştiği ülkenin yerel olarak yetkili makamlarından (sağlık müdürlüğü ya da nüfus müdürlüğü vb gibi - ülkesine göre değişir) alınacak bir belgenin konsolosluğa verilmesi ile oluyor. Ancak arkadaşınızın şu an Kanada'daki yetkili makamın hangisi olduğunu tespit edip, oradan bir belge alıp da oradaki türk konsolosluğuna sunma imkanı olur mu, bilemiyorum.
Merhaba tşk ederiz bilgilendirme için öğretmen ablam vefat etti çocuğu yok bekardı.1 devlet memuru ile ilgili hangi işlemleri yapmalıyım 2 üzerine katılım bankasından ev kredisi çekildi 64 taksiti ödendi 56 taksiti kaldı bende devlet memuruyum kredide kefilim ablam meme kanseri idi tedavi oldu iyileşti krediden önce kredi aşamasında meme metastazı geçirdi ve tedavi aşamasındayken vefat etti bu kredi ne olacak ödeyecekmiyim.
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Birinci sorunuzda ne yapabilirizden neyi kastettiğinizi anlamadım. Onun memuriyetinin sona ermesi ile ilgili işlemleri devlet zaten kendisi yapar. Sizin kendiniz için yapabileceğiniz bir şeyi soruyorsanız, örneğin, ölen devlet memuru üzerinden ölüm yardımı ödeneği alabilmek için ilk önce veraset ilamı alınmalı, daha sonra eşi ve çocuğu olmadığını belirten bir dilekçe ile (ekinde veraset ilamını sunarak) SGK'ya başvurulabilir. Şu anda ablanızın mirasçısı olarak veraset ilamında kimler görünüyorsa, siz de dahil, tüm mirasçılar 3 ay içinde mirası reddetmedikleri sürece ölenin tüm borçlarından sorumlular. Dolayısıyla kredide kefil olmasaydınız da, mirasçı olduğunuz için sorumlusunuz, ancak kefil olmanız tuzu biberi olmuş, banka diğer mirasçılardan önce daha kolay yol olarak ilk size yönelmeyi tercih edebilir. Kötü yanı şu, kefil olarak borcun kalanı sizden tahsil edilmeye çalışılabilir, ve edilirse de, madem öyle ev benim üzerime geçirilsin diyemezsiniz, siz ödemiş olmanıza rağmen başka mirasçıları da varsa (örneğin diğer kardeşleriniz varsa) onlar da ev üzerinde sizinle eşit haklara sahip olacaklar. Mirası reddetmek sizin için avantajlı değil, çünkü mirasçı olarak ödeme sorumluluğunuz ortadan kalkar ama kefil olarak kalkmaz, o mirasçılıktan ayrı bir sıfat. Hem de reddettiğiniz için borcu ödemek zorunda kalıp evden de hak talep edemez hale gelirsiniz. Kefillik yüzünden ödemek zorunda kalacaksınız gibi duruyor ne yazık ki.
Selamlar Anne annem vefat etti. Annemler veraset intikali işlerle uğraşıyorlar. Biraz iş mahkemelik duruma düştü. Ölmeden önce yatalak olduğu için belediye yardımları için ikametgahı Ankara'dan İstanbul'a aldık. İlgili idareler ikametgahı başka ilde. İlişiği yoktur yazısı istediler. İkametgah başka ilde olduğu için böyle birşeye gerek var mı. Sebebini öğrenebilir miyim? İyi günler dilerim.
Merhaba. Ölenin en son ikametgahı nerede ise, vergi dairelerindeki veraset intikali işlemleri ve ilişiği yoktur yazısının alınması malesef o ildeki vergi dairesinden alınmak zorunda. Yasa maddesi bu şekildedir, sebebi bu. O ilde işlemleri birkaç gün içinde halletmeniz zor olabilir. O nedenle belki de o ildeki bir avukat ile bir miktar iş takibi ücreti konusunda anlaşarak ve vekaletname vererek sıkıntınızı azaltabilirsiniz. (Vekaletnamede veraset ve intikale ilişkin beyanname vermek vb yetkilerin olmasına dikkat edin.)
slm, Babam 2016 da rahmetlik oldu ben 2018 icralık oldum ennem de 1 ay oldu mefat edelı babam öldügünde veraset ilanı çıkırmadık ben reddi miras yaptım annemin bilgileri üzerinden babamın adınada yapmam gerekmiydi.
Merhaba. Yazdığınızdan babanızın mı annenizin mi reddi mirasını yaptığınızı tam anlayamadım Annenizin bilgileri üzerinden babanızın adına nasıl reddi miras yapacağınızı da anlamadım. Biraz daha detaylı açıklar mısınız
öncelikle merhaba dedemin adına engelli muafiyetiyle arac aldik dedem fevat etti 3 cocugu var araç dışında mal varligida var bu araç 1 kişinin adına devredile bilirmi acaba ötv odenmeden ?
Merhaba Cenk bey, engellinin ölümü üzerine ilk önce ölenin bu araç dışında b aşka malvarlığı var mı ona bakılır. Var diyorsunuz. Bu malvarlığının değerinin taşıtın değeri ile orantılı olması lazım. Mantık, devlete karşı hile yapmamak, mirasçılar arasında adil bir mal paylaşımı olduğunu devlete göstermektir. Mirasçılar devlete şunu demiş oluyor: “gerçekten mirasçılar arasında bir paylaşım var, o mirasçı o aracı alıyor diğer iki mirasçıya da bir ev düşüyor, o evin ederinin yarısı ancak o araç ediyor dolayısıyla mirasçılar aslında adil bir mal paylaşımı yaptılar”. Araç dışında var olan malvarlığının, veraset ve intikal vergisi beyannamesine dâhil edilmiş olması gerekiyor. Devlet denk mi, değil mi ona göre karar verecek. Denklik var ise; ilk noter işlemi ile araç tüm mirasçılar üzerine intikal ettirilecek, ardından ikinci noter işlemi ile üzerine araç devrolunmayacak olan diğer mirasçılar araç üzerindeki kendi miras hisselerinden o bir mirasçı lehine feragat edecekler, araç o tek mirasçı üzerine tescil edilecek ve hiç ÖTV çıkmayacak. Denklik yok ise, veya bu araç dışında başka mal olmasaydı, o zaman sadece o üzerine aracı alacak mirasçının payı ötv'den muaf olacaktı. Aracı üzerine devralan mirasçının kendi miras hissesine karşılık gelen kısım haricindeki hisselere karşılık gelen kısım için ÖTV ödenecekti. Durum ne olursa olsun, ötv tamamen ödenmese de kısmen ödense de; aracı üzerine devralan mirasçı devraldığı tarihten itibaren 5 yıl boyunca kullanmak zorundadır, 5 yıl dolmadan aracı elden çıkarması halinde ise satış anında kendisinden yine ÖTV alınır.
Aracı otv muafiyetiyle almıştık aracın ruhsatını nasıl 5 kardeşin üstüne yapabiliriz acaba nerelere gitmemiz gerek bu ruhsatin yenilenmesi için ? Simdiden tesekkürler
Merhaba Mevlut bey, yukarıdaki "Cenk ke" isimli okura yaptığım yorum aynen sizin için de geçerlidir.
merhabalar avukat hanım benim bir sorum olacak bundan 2 yıl önce annem vefat etti. Fakat annemin üzerinde gözükmüyordum. İlk evliliğinden çocuğuyum şimdi dava açtım annemin nüfusuna geçtim. Fakat erkek kardeşim 1 yıl önce bankadaki parayı veraset ilanıyla birlikte çekti dava etsem o parada hakkım olur mu. annem çalışmıyordu ev hanımıydı.
Merhabalar Hasibe hanım. Evet, o parada hakkınız var. Kardeşiniz mahkemece iyi niyetli de kabul edilmez, çünkü sizin varlığınızdan haberdar. Ama bunun için ilk önce annenizin veraset ilamını alın, onun parası çekilen banka şubesine gidip çekilen para miktar ve tarihini tam öğrenin. Daha sonra doğrudan erkek kardeşinize dava açılmamalı, ilk önce ihtar çekilmesinde yarar görüyorum İhtar için de dava içinde avukatla ilerlemezseniz hakkınız olan bir parayı da sırf usüli olarak eksiklikler yapabileceğiniz için alamayabilirsiniz. Bir avukatla anlaşın. Kesin alabileceğiniz bir paradan mahrum kalmayın.
merhabalar. google da bır konu hakkında bılgı sahıbı olmak amacıyla sitenize giriş yaptım. gezdim sitenizi sorulara cevap verdiğinizi gördüğümde mutlu oldum ve bu konuda önce size teşekkür ederek sorumu sormak istiyorum... ölen kişi hayatta iken mal varlıklarını çocuklarından birine (örneğin erkek çocuğuna) tapu olarak verdiyse (kendi üzerine tapu olarak 1 mal varlığı bulunuyor)... Kişi öldükten sonra miras sadece o an üzerine olan o tek mal varlığı için mi olur ?? diğer kardeş yada anne diğer mal varlıkları için hayatta iken mal varlıkları verilen kardeşe dava açabiliyor mu ?? ve en önemli nokta açarsa nasıl sonuçlanır ?? hayatta iken verdikleri miraslar da anne ve diğer kardeşe de bölünür mü ??
Merhaba, güzel düşünceleriniz için de ben teşekkür ederim. Kişi öldüğünde üzerine ne varsa, miras odur. ANCAK, bu değişmez ve kesinkes bir tespit değildir. Menfaati olanlar yani mirasçılar, malların daha fazla olduğunu ancak kendilerine kalmaması amacıyla kişi sağ iken başka şahıslara (bu şahıslar diğer mirasçılar da olabilir) devir yapıldığını iddia ederek tapu iptal davası açabilirler. Ölen hayatta iken bu davalar açılamaz. Ölüm gerçekleştikten sonra mirasçılar daha fazla mal varlığı vardı ama hayatta iken devirler yapılmış iddiası ile iptal davaları açabilirler. Nasıl sonuçlanır sorunuza yanıt verebilmeme imkan yok, bu kolay bir yanıt değil. 100 tane değişkene bağlı. Dava açanlar hangi hukuki maddeye, sebebe dayanarak açıypr? Hile mi, ölenin kandırıldığını iddia ederek mi, işlemlerin sakat olduğu sebebi ile mi? Her iki tarafın da tanıkları var mı, belgeleri var mı? Bunlar, davayı kazandıran ya da kaybettiren, üzerine savunma kurulan şeyler. Ölenin hayatta iken yaptığı tapu devirleri "satış" ise bankadan bir para aktarımı olmalı, elden verdim gibi birşey dinlenmez. Tapu bozulur. Satış değil bağışsa, bu bağışın mal kaçırma iradesi ile yapılmadığını ispatlayacak başka şeyler ( ölenle iyi ilişkisi olma , vb) olmalı. Böyle devirlerin bozulması mümkün olmasaydı, herkes tüm malvarlığını sağken istediklerine geçirir, yasal olarak mirasçı olmanın bir anlamı kalmazdı. Son olarak herşey usülüne uygun devredilse bile, örneğin satışsa bedel gönderilse bile, bağışsa bağış iradesi açıkça ortadaysa bile, ölenin "saklı paylı" yani zorunlu olarak kesinkes mirasından pay alması gereken mirasçıları varsa, onlar da bu saklı paylarını dahi alamadıklarını iddia ediyorlarsa, dava açıp yine de tapuları iptal ettirebilirler. Bunun sebebi, mirasçıların saklı payının herşeyden önde olmasıdır. Saklı paylı mirasçılar nasıl olur, vs bunlar için hukuk fakültesi okuyoruz. :) Hiçbir engele takılmadan bir devir nasıl yapılır, sizin aileniz içinde saklı tapunun bozulmasını talep edebilmesi muhtemel kişiler saklı paylı mı değil mi, bunlar inceleme ve mesai harcama gerektireceğinden danışmanlık ücreti karşılığında bir meslektaşımdan detaylı bilgi almanızı öneririm.
Merhaba avukat hanım bize de yardımcı olursanız çok sevinirim abim vefat etti bir tane oğlu var bide yengem hamile borçlarından dolayı reddi miras yapicak şimdi biz kardeş leri olarak tereddütte kaldık yengem ve çocuklar reddi mirasi yapınca borçlar bizemi düşüyor bizimde reddi miras yapmamız gerekiyor mu?
Merhaba. Yenge ve oğlu reddi miras yaptıktan sonra, abinizin üstsoyu yani anne babası sağ ise, miras onlara kalır. Onlar sağ değilse, mirasın birinci zümredeki tüm mirasçılar tarafından reddi olmuş olur. Bu durumda miras ikinci zümredeki mirasçılara geçmez. Miras ölenin kardeşlerine yani size otomatik geçmez. Kanun burada bir otomatik fren koymuş. Durun bir dakika, herkes reddettiyse kardeşleri koruyalım mantığıyla. Reddi miras yapmanız gerekmiyor.
Merhaba Mirasçılar olen kişinin bir dükkanını tapu intikalini yapmadan satabilir mi ? Gerekli Vergileri ödedikten sonra. Yardımınız icin teşekkürler.
Merhaba Bircan bey, intikal yapmadan satış yapılamıyor. İlla da intikal yapılacak. Tabi bu intikalin yapılması için ilk önce vergi dairesine gidilip veraset ve intikal vergisi beyannamesi formunu dolduracak ve vergiyi ödeyeceksiniz. "Elbirliği" şeklinde tüm mirasçıların üzerine ortak görünecek şekilde (bu intikalde tapu kaydında kimin ne kadar payı olduğu belirtilmez) intikal yapılırsa tüm mirasçılar beraber aynı anda tapuya giderek ya da birbirlerine vekalet vererek taşınmazı satabilirler. "Paylı Mülkiyet" şeklinde intikal yaptırılırsa hangi mirasçının oayının ne kadar olduğu kayıtlarda belli olur, herkes kendi payını ayrı olarak başkasına satabilir (ilk olarak diğer mirasçılara ben burayı satacağım siz alacaksanız alın yoksa üçüncü kişiye satacağım şeklinde belirten bir ihtar çekerek teklif etmesi şart).
öncelikle önceki yanıtınız için teşekkür ederim. İhtar yolladım fakat kardeşim daha önceden bana 50000 vermek istedi annemin daha fazla parası olur diye kabul etmedim. Fkat bankadan sadece70 000 çekmiş ben o 35000 i de alamayacak mıyım iyi niyetli mi olur kardeşim. belki hatırlamazsınız annem öldüğünde annemin üstünde olmadığım gözüktü gittim dava açtım kazandım annem olduğu ispatlandı.
Tekrar merhabalar Hasibe hanım. Kardeşiniz size 50 bin tl verebileceğini yazılı mı sözlü mü belirtti, ihtarnamenize yanıt verdi mi? Bu sorunun yanıtı ve daha farklı detaylar için danışmanlık almak isterseniz [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz, mail üzerinden bilgi alışverişi de daha kolay olur. İyi günler.
Çok bilgilendirici bir sayfa, teşekkürler. Babamın vefatıyla biz 2 kardeş babamın adına olan mülkten (ev) pay istemiyoruz. Bu evin tamamen annemin adına olmasında hem fikiriz. Veraset bildirimini (mirastan talebimiz olmadığının belgesi anladığım kadarıyla) çıkardık ve ölümle doğan vergiyi de kardeşim ödedi. Sorum şu: ben tapu belgesini yenilememizi ve evin 100% annemizin üzerine olduğunu tapu ile belgelememiz gerektiğini düşünüyorum. Kardeşim bu işlemin biz bir şey zaten talep etmediğimiz için gerekli olmayacağını, tapu devirde ayrıca da masraf çıkacağını söylüyor. Bense, mantıklı bir sebep verememekle birlikte, tapu belgesinde annemin adını görünce rahat edeceğim - yarın öbür gün evle ilgili bir işlem çıkarsa (satış, yasal bir zorunluluk…) bunun temiz bir şekilde annemin olduğunu belgelemek iyi olur diye düşünüyorum. Hükümet ve resmi mercilere güvensizliğim de bu rahatsızlığımın sebebi. Bu durumda, sizce ölen kişin üzerine olan tapuyu yeni sahibine (annem) tapu belgesini çıkarttırarak geçirmenin nir avantajı olur mu, yoksa işgüzarlık mı yapmış oluruz? Çok teşekkürler.
Merhaba Aynur hanım, geç yanıt için üzgünüm. Rica ederim. "Veraset bildirimi" diye bir belge yok, şu an sizin mirastan talebiniz olmadığına dair bir belge düzenlenmiş değil, böyle birşey yok. Kastettiğiniz veraset ilamı olabilir, veraset ilamı sadece mirasçıların kimler olduğunu ve paylarını gösterir. Kimin ne talep ettiğini ya da etmediğini göstermez. Veraset ilamı aldıktan sonra veraset intikal vergisi ödenir. (Kardeşim ödedi demişsiniz.) Şöyle diyeyim, bu ev bu şekliyle kaldığı sürece anneniz, kardeşiniz ve sizin üzerinize ortak. Ev annenizin üzerine yapılmadığı sürece yani bu haliyle durduğu sürece, örneğin yarın kardeşiniz vefat etse, kardeşiniz evli ise onun çocuğunun ve eşinin KARDEŞİNİZİN MİRASÇISI OLARAK bu evden hak talep etmesi mümkün. Kardeşiniz "Biz zaten birşey talep etmediğimiz için annemiz üzerine yapmamız gerekli değil" derken, bunı hesaba katmıyor. Şu an sizin "birşey talep etmemeniz" yazılı birşeye bağlanmadı, sadece sizin niyetiniz. Evi şu an anneniz üzerine devrecek olursanız , bunu babanız adına kayıtlı bu ev üzerindeki miras payından feragat şeklinde yapmanızı öneririm. Doğrudan satış yaparsanız, kardeşiniz iyi niyetli olmaz ise (ilişkinizin boyutunu bilmediğim için) ileride bir sebeple aranızın bozulması durumunda bu ev babamındı benim de hakkım var diyerek bu devrin iptali için dava açarsa , biraz başınız ağrıyabilir. Feragatte de iptal için dava açabilir ama devri iptal ettirmek onun adına daha zor olur. Niyet evi anneniz üzerine yapmaksa, tapu masrafından kaçılması mantıklı mı? Bence değil. Ona madem biz bu evden pay istemiyoruz, o halde bugün sen vefat etsen , kanun karşısında devir yapmadığımız için ve senin de payın olduğu için, senin mirasçıların da bu evde hak iddia edebilecek diye açıkça söyleyin. Aynı şey sizin eşiniz ve çocuklarınız için de geçerli. Siz bugün vefat etseniz, sizin eşiniz ve çocuklarınız da sizin payınız için bu evden hak talep edebilecek. Şu an eğer kardeşinizin eşi veya çocuğu yoksa, yani kardeşiniz sizlerden önce vefat ederse onun payı da mirasçısı olarak size ve annenize kalacaksa, o zaman devir yapmamak düşünülebilir belki. Ama kardeşiniz ilelebet bekar kalmayabilir, eninde sonunda da evlenebilir, başka mirasçıları olabilir.
Merhabalar, öncelikle Sorulan sorulari hiç üşenmeden hassasiyetle cevapladiginiz için gerçekten helal olsun. Sagolun varolun. Yakın zamanda babamı kaybettik. Mirasçıları olarak ben dahil 4 kardeş bir de annem var. Babamın üzerine kayıtlı 1 daire, 1 arsa 2 tane de arac mevcut. Mirasçılardan sadece benim kayda değer rakamlarda icralık borçlarım mevcut. Kardeşlerime sonuna kadar güveniyorum. Bana onereceginiz en mantıklı yol ne olur? Bir diger hususta babam üzerine olan 2 araçta gerçekte ablama aittir. Sadece avantajından dolayı babamın üzerine aldık. O araçların intikalini yaparken direkt ablamın üzerine yapabiliyor muyuz? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba Serdar Bey, yorumlarınız için teşekkürler. Reddi miras yapabilirsiniz. "Hem mirası reddedeyim böylece alacaklılarım birşey alamasın hem de arsa ve dairede hak sahibi olayım" gibi bir hukuki imkan yok. Yani kardeşlerinizin size o daire ve arsa üzerinden bir hak , pay vb vereceğine güvenmekten başka bir şansınız yok. Bir yandan babanızın mirasını dava ile reddedip de, başka bir hukuki yolla kardeşlerinizle bir sözleşme vb yapamazsınız, mirasın reddi geçersiz hale gelir. Eğer reddi miras yapacaksanız ilk siz onu yapın, dava sonucu verilen karar kesinleşsin, daha sonra araçların intikalini yapın. Gerçekte ablanız üzerine olan o iki aracın intikalini yaparken, hepiniz beraber gidersiniz, siz mirası reddettiğinize dair kararın aslını da götürürsünüz ve tapuya sunarsınız, kardeşleriniz ablanız lehine miras paylarını devrederler, tapu doğrudan intikali sadece araçların gerçek sahibi ablnaız üzerine yapar. (Bazı tapular, miras payının devrinin ilk önce noterde yaptırılmasını, noter belgesinin kendilerine sunulmasıyla tescil yapacaklarını belirtiyorlar. Aslında doğrudan tapuda yapılmaısna bir engel yok, bu nedenle taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğünden randevu alıp gidip yapıyorlar mı diye sorabilirsiniz. Türkiye'de bu işler tapudan tapuya değişir, bir müdürlüğün yapmıyoruz dediğini öteki yapabilir.
Merhabalar, Miras payının diğer hissedarlara devri için ne yapmak gerekir. İşlemler hangi aşamada ve hangi sırada olması uygun olur. Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Ergun bey, bu bir hukuk dalının konusu, burada bir yorumda detayıyla anlatmam mümkün değil. Kısaca özetlersem. Miras payının devri sadece miras açıldıktan ancak paylaştırılmadan evvel mümkündür. Miras, miras bırakanın ölümüyle açılır. Bedel karşılığı ya da bedelsiz olabilir. Bir miras payının devri sözleşmesi yapılmalı, kanuna göre bu sözleşme mirasçılar arasında yapılırsa yazılı olmak zorundadır, A4 kağıdına yazarak ve imzalayarak da olur , ancak kesinlikle önermem, noterden yapmayı öneririm. Noterden yapılmadığında, ileride sözleşmenin taraflarınca "imza bana ait değildi" şeklinde itirazlarla davalar açılırsa başınız çok ağrıyabilir. Noterde yapılan sözleşme metni ile tapuya gidildiğinde tescili yapıtrabilirsiniz. Doğrudan tapuda bunun yapılması kanunen mümkün ama uygulamada tapu müdürlükleri noterde yapın sonra gelin tescil edelim diyebiliyor. Aslında doğrudan tapuda yapılmaısna bir engel yok, bu nedenle taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğünden randevu alıp gidip yapıyorlar mı diye sorabilirsiniz. Türkiye'de bu işler tapudan tapuya değişir, bir müdürlüğün yapmıyoruz dediğini ötekl yapabilir. Daha detaylı sorularınız için bir meslektaşımdan danışmanlık ücreti karşılığında bilgi almanız, detaylı sorularınızı sormanız daha aydınlatıcı olur.
Merhaba Aylin Hanım, Annem birkaç gün önce vefat etti. Kardeşim yok. Sadece babam ve ben kaldık. Biz Ankara’da yaşıyoruz ancak annemin ikameti İstanbul’da idi. Şu an Ankara’dan halledemeyeceğim bir adım var mı ? Vergi dairesi ile ilgili işleri İstanbul’dan mı yapacağız ? Öyleyse eğer babamın bana vekalet vermesi ile sadece ben halledebilir miyim ?
Gizem hanım, veraset ilamını her yerden alabilirsiniz. Ancak vergi dairesi işleri ölenin son ikametgah yerinde yapılır, yani istanbulda yapmak durumundasınız. Babanız size vekalet verebilir ve tek başına halledebilirsiniz, ancak vekaletin veraset işlemlerini gerçekleştirme ve vergi dairelerinde adıma beyanname verme şeklinde yetki içermesini notere özellikle belirtin. Noter gerek yok diyebilir. Ancak vergi dairelerinden bazıları illa yazılmasını istemekte. Noter gerek yok dese de babanız bize gerek var dendi yazılmasını talep edyorum diye ısrar etsin gerekirse başka notere gitsin.
Merhaba Aylin hanım benim sorum şu babam vefat etti veraset belgesi almaya gittiğimde noter de mirasçı olarak ben ve annem gözüküyor fakat benim 3 ay önce vefat eden abim gözükmüyor (abimin 3 çocuğu var) veraset belgesine onları nasıl dahil edebiliriz biz 1989 Bulgaristan göçmeniyiz. cevabınız için şimdiden teşekkürler kolay gelsin.
Bedri bey, derhal hem annenizin e devletinden hem de kendi e-devletinizden vukuatlı aile nüfus kaydı alın. Orada abiniz görünüyor mu bakın. Görünüp görünmediğine göre yapılması gereken değişecektir. Daha sonra buradan değil de [email protected] e-posta adresimize bu konuda burada site üzerinden yazıştığımızı da bir hatırlatma olarak belirterek aldığınız nüfus kayıtlarının sonucunu da söyleyen bir mail atarsanız, ilerleme yöntemimizi belirleyebiliriz.
Merhaba, iki sorum olacak birincisi veraset ilamı nasıl kesinlestirilir, kesinlesmeden işlem yaptırılabilir mi? İkincisi veraset davasinda durusma yapilarak yaşıyor görünen ama 1965 de vefat eden babannem için şahit dinlenerek ölüm tarihi tespit edildi bu nüfusa nasıl kaydettirilir? Dava 10 haziran 2022 de görüldü. Ilamin kesinleşmesi mi gerekiyor birde mahkeme kendimi nüfusa bildiriyor. Teşekkür ederim.
Merhaba. Veraset ilamı kesinleştirilmez, çünkü teknik olarak iptali her zaman mümkün bir mahkeme kararıdır. Kesinleştirilmeden ve iptal edilmedikçe her türlü işlemde kullanılabilir. Mahkemece tespit edilen ölüm tarihinin nüfusa da o şekilde geçirilmesi için mahkemenin nüfus müdürlüğünr yazı yazması gerekiyor, yazıp yazmadığını mahkemeye sorabilirsiniz. Dava dosyasını görmeden daha fazla yorum yapamıyorum ne yazık ki.
Efendim merhabalar iyi olmanızı dilerim 2018 yılında annem vefat etti ölmeden 1 yıl önce üzerindeki tapuyu ablama devretti.annem öldükten sonrada başka bir mülkün satışını daha yaptılar.Beni sistemin dışında tutuyorlar tüm malların sadece erkek kardeşim üzerine olması için tedbirler alıyorlar.Ancak annemin tapu devri yaptığı ev 20002 den sonra edinilmiş mal olduğu için buna yönelik ve yine annemin edinilmiş mal hakkının olduğu diğer evden de miras alacaklısı olmamız gerekiyor.ancak ben ne yapacağımı bilmiyorum.asgari ücretle çalışıyorum kiradayım üç çocuk okutuyorum tek başıma mücadele ediyorum.Kısacası bu işlemler için avukat tutacak param yok.ne yapmam lazım.ayrıca annem kendi anne ve babasına veraset intikal yapmamış onlara da veraset intikal yapmak istiyorum.kalan malların mirastan kaçırılmaması için ne yapmalıyım
Merhaba. Edinilmiş mal boşanma davalarında söz konusudur. Mirasta edinilmiş mal diye bir kavram yoktur. Dolayısıyla edinilmiş mal olduğu için miras alacaklısı olmamız gerekiyor açıklamanızı anlayamadım. Annenizin ölmeden önce yaptığı devirlerin iptali şartları varsa mümkün. Anneniz öldükten sonra annenize ait bir mülkün satışını yapamazlar. Siz de mirasçısınız, tüm mirasçıların rızası olmadan miraslı bir yerin satılması mümkün değil. Annenizin sağken onlara zaten devrettiği bir mülkü satmışlardır olsa olsa. Bu temel bilgilerden sonra, şöyle diyeyim. Avukat için maddi imkanım bulunmuyor diyorsunuz, doğrudur. Ancak kaliteli hizmetlerin hangisi ücretsizdir ki, günümüzde bir yemek yemenin dahi 50 liranın altında olmadığını düşünürsek. Her emeğin ve hizmetin karşılığı için bir bütçe ayrılmak zorunda. Hukuk hizmeti , haklıyı hakkına kavuşturan bir hizmet ve avukatlar da bununla evlerine ekmek götürüyor. Okulu okunan bir iş. Benim ya da başka bir avukatın size şunu şöyle bunu böyle kanıtlarsınız demesi ya da ücretsiz hizmet sunması yanlış olduğu kadar mümkün de değildir. Ben burada kişilere temel bilgileri veriyorum. Hukuki danışmanlık vermiyorum. Mesele cimer'lik mi, davalık mı, vesaire temel bir yol gösteriş bu. Bu yol göstermeyi dahi gerekli görmeyen ya da ücrete tabi tutan meslektaşlarım var. Benim tavsiyem, öyle ya da böyle size karşı hakettiğinden fazla ücret istemeyecek işin karşılığını isteyecek güveneceğiniz bir meslektaşımla emeği karşılığı ücret ile anlaşmanız ve öyle ilerlemeniz. Kesinlikle yapamıyorum derseniz bulunduğunuz ildeki baroya giderek size bir avukat atanmasını talep edebilirsiniz, bunun için hiçbir geliriniz ya da malvarlığınız olmadığına dair sizden birkaç belge isterler ( SGK dökümü, fakirlik belgesi, vb gibi) Baro değerlendirir, talebinizi kabul ederse sizin için ücretsiz bir avukat tayin edebilir. Özel avukatla anlaşmanızı naçizane tecrübemle öneririm. Barodan vekil atanmasını önermem demiyorum , ancak ne yazık ki özel hizmet gibi olmayabileceğini göz önünde bulundurun.
Aylin Hanım Merhaba. Tek çocuğum. Babam 2019 yılında vefat etti. Ben şu an 24 yaşındayım. Babamın emekli ikramiyesi (22 yıllık memurdu) Bankaya gittik annem ayrı ben ayrı çektik. Annem sana altın alacağım dedi ben de güvendim verdim. Ama para toz oldu. Kendisine araba aldı. Bu konuda yapabileceğim bir şey var mı? Babamın 3 te bir maaşını alıyorum. Annem kendisinin çok iyi maaşı olduğu halde babamın maaşının da 3 te ikisini alıyor. Babam vefat etmeden önce bir ev sahibi olmuşlardı. Annem 6 ay önce beni evden çıkarttı. Kredi taksitlerini Annem ödemiş ve ev Annemin üzerine. Ben okuyorum. Ev ile ilgili bir hak talebinde bulunabilir miyim? Vereceğiniz yanıt için çok teşekkür ederim.
Merhaba Ayla hanım. Demek istediğinizi anlıyorum, insan annesine de güvenerek veremeyecekse kime verir diye düşünüyorsunuzdur. Ancak yine de kendi aranızda yazılı birşey yapsaydınız keşke parayı annenize verirken... Birinci dereceden akrabalar arası borç vermelerde yazılı belge zorunlu değil, tanıkla ispat da geçerli miktar ne olursa olsun, bu sizin lehinize birşey. Annenize bir alacak davası açmanız durumunda, tanık beyanları, annenizin araba alma tarihinin bankadan para çekme tarihinize yakın olması gibi emareler davada delil olarak değerlendirilir. Yine de, tam miktarı ispat bakımından sıkıntı yaşanacak, onu da söyleyeyim. Maaştan alınan payların bu şekilde olması sosyal güvenlik yasalarından kaynaklı böyle, onun artırılması ya da azaltılması mümkün değil. Anneniz , sizi çıkarttığı evin maliki olduğu için ve siz de onun barınma sağlanmasına muhtaç olmayan reşit yaştaki çocuğu olduğunuz için sizi evden çıkarmaya yasal olarak hakkı var. (Etik olarak demiyorum, yasal olarak. Etik = yasa değildir) Ev ile ilgili kendiniz adına değil, babanızın mirasçısı olarak babanız adına bir hak talebinde bulunabilirsiniz, o da evliliğin ölümle sona ermesinden ötürü babanızın o evdeki evlilik vasıtasıyla olan mal rejimi alacağı yönünden bir dava açılabileceğidir. Ancak bu şekilde evden bir talebiniz olabilir. Ayrıca tüm bunlardan ayrı olarak şunu yapabilirsiniz, henüz eğitiminizin bitmesine 1 yıldan daha uzun bir süre varsa (davalar biraz uzu sürdüğünden süre bakımından dava açtığınıza değecek ise) annenize onun size YARDIM NAFAKASI (eğitim gören reşit çocuklar anne babadan bunu talep edebilir) talebi ile dava açabilirsiniz. Öğrencisiniz, biliyorum, ancak bu işlemlerin hiçbirini tek başına yapmanızı önermem, hakkınız var iken eksik talepli dilekçeler ile hak kaybı yaşayabilirsiniz. Ciddi davalardır, ne yapıp edip bir avukat meslektaşın emeği karşılığını ödeyerek profesyonel yardım alın.
Merhaba Aylin Hanım, Veraset İntikal Beyannamesi verirlen vefat eden anneme ait olan BES ve işverenin yapmış olduğu Hayat Sigortası da beyan edilmeli midir ? Bunları beyan ederken vergi dairesine ne götürmemiz gerekir ?
Merhaba. BES ve hayat sigortaları da veraset intikal vergisine tabi tututluyor, giderken poliçe ve ödeme belgeleri yanınızda olsun. Ancak bunlar haricinde bir başka belgeye ihtiyaç olup olmadığını vergi dairesi memurlarına sormalısınız, bilmiyorum.
Öncelikle sizlere kolay gelsin ben babamı kaybettim yaklaşık 1.5 sene önce 3 kardeşiz birde annem var ben reddi miras yaptım abim ablam ve annem mirasçılar babamın üzerine sadece bir tiraktor var geriye kalan tarlalar ise zaten daha önceden bolunmemisti amcamlarla ortak hepsi ben vergi dairesine hiç bir işlem yapmadım tiraktoru babamın üzerinden nasıl dusurebiliriz bize yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba Erol Bey, siz reddi miras yaptığınız için sizin vergi dairesinde bir işlem yapmanız gerekmiyor. Reddi miras yapmayan anneniz abiniz ve ablanız babanızın vefat ettiği tarihte ikametgahının bulunduğu yerdeki vergi dairesine gidip traktör için veraset ve intikal vergisi beyannamesini doldururlar. (Amcalarla ortak olan tarlaları katmadan sadece traktör için veraset ve intikal vergisi beyannamesi doldurulabilir, bir engel yok) Vergi dairesince hesaplanacak veraset intikal vergisini ödedikten sonra traktör bakımından düzenlenecek "ilişiği yoktur" belgesini vergi dairesinden alıp o yazıyla beraber noterden traktörü kendi üzerlerine geçirebilirler.
Merhaba 12 Ağustosta annem vefat etti. 3 kız kardeşiz. annem rahmetli babamın (öğretmen emeklisi) ve dedemin (bağkur) maaşını alıyordu. kız kardeşlerim de alıyorlardı. biri evlenince kesildi. annem ve bir kardeşim alıyordu. ben memur olduğum için yok dendi. şimdi bu durum nasıl olacak ne yapmamız gerekiyor
Merhaba Yasemin hanım, lütfen SGK'ya bir dilekçe ile yazılı olarak başvurun. Detaylı incelemeyi onlar yapar ve kimin ne kadar maaş alıp alamayacağını söylerler.
Merhaba Aylin Hanım.. babam kasımda 10 sene olacak vefat edeli ve biz gerekli işlemleri yapmadık. ölüm belgesini vs almıştık ama diğer işlermleri halletmedik. babama ait 4 katlı binamız var sadece. belediyeden binanın rahiç bedelini almamız gerekiyor.. annem vergileri ve dask sigortasını 2-3 yıldır ödemiyormuş. evlerimiz ortalama 110 metrekare ve bağcılarda.. çok ceza yer miyiz ya da nelerden ceza yeriz bilgi rica ederiz.. şimdiden teşekkür ederim..
Merhaba Gül hanım. Veraset intikal vergisini ödemek için evet sizin de anladığınız gibi belediyeden rayiç bedelini gösterir evrakı almanız gerekiyor. Emlak vergileri ve dask sigortaları tamamen ayrı, veraset intikal vergisine etki etmez, alakalı değil. Veraset intikal vergisini ölümden 10 sene gibi uzun bir süre sonra ödediğiniz için, ayrıca taşınmaz tek bir daire değil birden fazla olduğu için gecikme ve usülsüzlük cezası biraz fazla çıkabilir malesef. Güncel miktarı bilebilmem mümkün değil. Yine de, bu katbekat artacak, bir gün bu yerler satılacağı zaman ödemeden satamayacaksınız. Ne olursa olsun ödeyip kurtulmanızı tavsiye ederim.
merhaba ölen kişinin telefon hattını devir almak ,reddi miras için engel teşkil eder mi
Merhaba. Engel teskil edebileceğini düşünüyorum. (Zira ölenden bir menfaat elde etmek diyor kanun, menfaat illa para almak demek değil.) Ancak emsal bir karara rastlamadım.
Yardımseverliğiniz için müteşekkirim öncelikle... 3 yıl önce boşandığım kişi ile iki çocuğumuz var. İkisi de reşit değil (9 ve 6 yaşlarındalar) Babalarının ailesiyle görüşmüyorum. Babalarından ötürü kalan miras paylarından çocuklarımın faydalanması için nasıl bir süreç izlemem gerekir? Örneğin benim o şahsın ölüm belgesini alma, tapusunu sorgulama, vergi dairesine sorma gibi bi şansım yok. Çocuklarım da henüz küçük olduğundan bunu yapamazlar. Nasıl bir yol izlemeliyim acaba? Bir de gerekli şartları sağlayan küçüklerim için yetim aylığı başvurusunu edevletten onlar adına yapabilir miyim? Gerçekten çok teşekkür ederim bolluk ve bereket diliyorum size
Merhaba Bengi Nur Hanım, öncelikle teşekkürler. Eski eşinizin yani çocukların babasının ölümünden sonra onun veraset ilamını (ölüm belgesini değil , mirasçılık belgesini yani veraset ilamını) almak için onun ailesiyle görüşmenize gerek yok. Çocuklarınızın kimliği ile noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden velayeten alabilirsiniz. Veraset ilamını aldıktan sonra çocuklarınıza ne tür ve ne miktarda mallar kaldığını bilmiyorsanız, mirasçılık belgesi ile çocuklarınıza velayeten tapulara, bankalara tek tek giderek araştıracaksınız. Bunu araştırabilecek durumda da değilseniz, bunun için bir dava açılmak zorunda. Herşeyi tespit edebilmenin başka bir yolu yok. Davadan sonra, diyelim ki eski eşinizin bankada parası ve 2 taşınmazı olduğu ortaya çıktı. Bu mallardan çocuklarınızın paylarını alabilmek için vergi dairesine giderek veraset intikali yaptırmak zorunda kalacaksınız yine . Sizin yerinize yetkilendireceğiniz avukat da yapabilir. Başka bir yol yine yoktur. Veraset ilamının alınması ve mallar bilinmiyorsa tespiti için açılacak dava konusunda ücreti karşılığında hukuki destek almak isterseniz, [email protected]'ye mail gönderebilirsiniz. Yetim aylığı başvurusu e-devletten de, SGK'ya gidip gerekli formları doldurarak da yapılabiliyor. E-devletten başvuruyu yaptıktan sonra SGK'ya gidip da bir evrak imzalanması gerekip gerekmediğini, başvurudan sonraki tüm sürecin e-devletten tamamlanabilip tamamlanamadığını bilmiyorum. Saygılarımla.
Merhaba Avukat hanım, benim Annem 2017 senesinde vefat etti. Tarlalarımız var. Mirasçılık belgesini 2021 çıkardık. Bize kimse intikal yapmanız gerek diye, kimse demedi. Bunun gecikme faizi yüksek mi? İntikal için hangi belgeler gerekli? Şimdilik tüm mirasçıların e devletinden tarlalar gözükmüyor. Neden? Bide ben vefat eden eşimden, eşim 1995 de vefat etti dul aylığı alıyorum SGK. Babam 2011 de vefat etti. Onun da aylını alma hakım var mı? O da SGK lı. Yani çift aylık cevaplarınız için teşekkür ederim
Merhaba. Gecikme faizinin miktarı malvarlığının miktarı ve değerlerine göre değişir. İntikal için hangi belgelerin gerekli olduğu, nereden ne alınacağı adım adım yazımızda yazıyor,tek tek her soruya yorumlarda bir daha açıklayamıyorum. İntikal yapılmadan miras kalan yerler mirasçıların e-devletlerinde görünmeyebilir, sebebi kayıtlardan kaynaklı. Çift aylık SGK içerisinde 4-a mı 4-b mi 4-c kategorisinde mi sigortalı olunduğuna göre değişir, birebir sgk ya giderek uzmanlarından yüzyüze bilgi almalısınız.
Merhabalar. Babam 1 hafta önce vefat etti. 2 erkek kardeşim mevcut, ikisi de %90 zihinsel engelli. Annem ve ben varız ek olarak. Babamın üzerindeki yazlığın satılması gibi işlemler mahkeme kararıyla mı olabilecek acaba? Örnegin ÖTV indirimi ile alınmış bir arabası da var babamın. Kardeşlerimden birinin üzerine ve babam vasiydi. Araba ve yazlıgın satılması da sizin yukarıda anlattığınız süreçlerle aynı mı ilerleyecek acaba? Yoksa mahkemeyle mi çözülebilir bu süreçler? İlginize ve vaktinize teşekkür ederim şimdiden.
Merhaba Soner bey,, işiniz hiç kolay değil. Şimdiden güç diliyorum. Araba, kardeşiniz üzerine olduğuna göre, "babanızın" arabası değil. Satışı veya alışı için vasi sadece yetkili konumundadır, şu anda evvela babanızın vasisi olduğu kardeşleriniz için yeni bir vasi atanmasını babanızı atayan mahkemeden istemelisiniz. Kardeşiniz üzerine olan aracın satılmasında yeni vasi kim olacaksa (örneğin anneniz ya da siz) mahkemeden izin almak durumundasınız. Babanız üzerine olan yazlığın satılması ise daha da çetrefilli, bunun için ilk önce tapuda intikal yapmalısınız. Yazımızda intikalin aşamalarını açıkladık, (veraset ilamı alınması, vergi dairesi işlemleri, vb..) tek tek yoruma aktaramıyorum. Bu yazlığın satılması , eğer kardeşleriniz engelli olmasaydı babanızın mirasçılarının ortak iradesiyle mümkündü, yani anneniz, siz ve iki kardeşiniz tapuya beraber gidip ya da aranızdan birine hepiniz vekalet verip satışı halledebilirdiniz. Ancak şu an kardeşleriniz vesayet altında olduğundan, onları temsilen yeni atanacak vasinin ilk önce kendisini atayan mahkemeden izin alması gerekiyor. Mahkemeler bu izinleri kolay kolay vermiyor.
Merhabalar, öncelikle kolay gelsin ve tüm açıklamalarınız için çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 5 yıl önce babamı, 2 yıl önce de annemi kaybettim. Kız kardeşim ve ben yetim maaşlarını her ikisi üzerinden de alıyorduk. Henüz üniversiteden yeni mezun oldum ve çalışmaya başladım ki üzerimde ailemden kalan 13 adet icra davası olduğunu ve maaşıma daha hesap açtırır açtırmaz haciz koyulduğunu öğrendim. Çekmiş oldukları krediler olduğunu bildiğimizden bankalara ölüm belgesini zamanında iletmiştik ancak geri bildirim olmadı ve borçlar hala açık duruyor. Ek olarak başka borçlar da olduğundan durum bildiğimizden vahimmiş. Şu anda borçları ödeyebilecek durumda da değiliz çünkü toplam miktarları gerçekten çok yüksek. Bu durumda yapabileceğimiz herhangi bir şey var mıdır acaba? İlginizi ve vaktinizi ayırdığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Selma hanım, anne ve babanız için mirasın gerçek reddi yapma süreniz (3 ay) geçmiş. Süresinden sonra borç olduğunu öğrenen mirasçıların mirasın hükmen reddi yapma hakları, sıkı şartlar gerçekleşti ise olur. Sıkı şartlardan birincisi eğer anne ve babanızdan kalan artı yönde bir malvarlığı olmaması gereklidir, yani taşınır, taşınmaz ya da para olmamalıdır. Ayrıca onlar üzerinden hiçbir menfaat elde etmemiş olmak (yetim maaşı gibi sgk gelirleri hariç)ve başka başka zor şartları vardır bu davayı açmanın. kanunun mantığı, eğer hem borç hem de mal kaldıysa, ilk 3 ayda miras reddi yapmayan mirasçılar malları satıp borçları ödeyecek. Malları alayım da borçları reddedeyim mümkün değil. Ya da malların bir kısmını aldık, orneğin bankadaki paralarını çektik ama şimdi mirasın reddi yapacağız demek mümkün değil. Eğer malvarlığı varsa borçları reddetmek için yapabileceğiniz birşey yok, gerekirse o malvarlığı sattırılarak borçları ödeyeceksiniz.. Size kalan bir malvarlığı hiç yok, sadece borçlar varsa, o zaman hükmen red davasının şartları olup olmadığını ücretli danışmanlık alarak ve var ise de davayı beraber yürütmek üzere bir meslektaşımla anlaşmanızı öneririm.
Merhabalar avukat hanım size birşey danışmak istiyorum benim babam vefat etti 8 sene önce annem hayatta ve 4 kardeşiz mal paylaşımı mahkeme tarafından yasal olarak kime ne kadar kalıyor ve birde annem öldükden sonra üzerine düşen haklarını bana devretmek istiyor bunu yasal olarak nasıl yaparız cevaplarsanız sevinirim iyi çalışmalar
Merhaba Hayri bey. Annenizin tüm mirasını size bırakması, kardeşlerinize hiçbirşey bırakmaması yasal olarak mümkün değildir. Çünkü annenizin tüm çocukları onun saklı paylı mirasçısıdır, anneniz böyle bir şey yapsa dahi iptalini istediklerinde iptal ettirirler. Saklı paylarını almak zorundalar, almamak için feragat etmeleri gerekir. Anneniz sadece bir kısım mallarını sizin üzerinize devretse bile kardeşleriniz bizim saklı payımız ihlal oldu iddiasıyla dava açabilir, mahkemede bilirkişiler inceler, ihlla olmadıysa davaları reddedilir ihlal oldu çıkarsa o oranda davaları kabul edilir. Babanızın mirasında anneniz 1/4 paya sahip siz 4 çocuk 3/4'ü 4 te 1 şeklinde yani 3/16 şar paya sahip olarak paylaşacaksınız. Bu oranları babanızın veraset ilamını aldığınızda kararda da görebilirsiniz.
Merhabalar. Babam yaşamıyor, dedem de vefat edeli 57 yıl olmuş. Evi var. Ben torunu olarak veraset ilamı çıkarmaya hazırlanıyorum. Duyduğum kadarıyla dedem zamanında evlat da edinmiş ordan olan hiç tanımadığım, bilmediğim torunlar da var. Veraset ilamından sonra nasıl bir yol izlemeliyim. 57 yıldır mirasın o şekilde kalmış olması bizim için sorun yaratır mı, tanımadığım kişiler varken paylaşım nasıl olur vs. Cevaplarsanız sevinirim, iyi çalışmalar diliyorum.
Merhaba Nimet hanım, sorunuzun yanıtı bilinmeyenlerle dolu. Veraset ilamında kimler görünüyor olacak ise, hepsi mirasçı olacak. Eğer söz konusu taşınmaz hala tapuda dedeniz üzerine kayıtlı ise (ki büyük ihtimal öyledir), bunun sizlerin üstüne geçmesi için tüm mirasçılar olarak hepberaber tapuda intikal yaptırılması lazım. Bu mümkün olamayacak durumda ise, diğer kişileri tanımıyorsanız ya da ulaşsanız dahi sizinle beraber hareket etmeyeceklerine inanıyorsanız, bir dava açılarak bu yerin mahkeme eliyle satılması ve satışından gelen paranın paylaştırılması mahkemeden istenebilir. Bu uzun soluklu ve uğraştırıcı bir davadır, ancak çok sayıda birbirini tanımayan mirasçılı yerler için tek çözümdür. Bu evin satışı esnasında yapılacak açık artırmaya tüm mirasçıların katılması serbesttir, yani siz de diğer mirasçılar da taşınmazı satın alabilmek için açık artırmaya girebilir. Bir avukatla ilerlemeniz yararınıza olacaktır.
merhaba, babam vefat edeli bir seneyi geçti tapusuz ancak vergilerini ödediğimiz ev mevcut ancak belediyeye gidip veraset ve intikal beyannemsi vermedik. vermemiz gereklimidir.
Merhaba. Veraset intikal vergisini ödemenin süresi ölümden itibaren 4 ay, ödenmezse doğrudan bir cezası yok ancak gecikme faizi az az yavaş yavaş yıllarca işler.
Merhabalar Biz Hollanadada yaşıyoruz Babam 2 ay önce vefat ettiği. Onun adına düzenlenen tarlaların destek ve mazot yardımlarını şu anda hiç bir kardeşi alamiyor,kardeşlerinden birinin adına tekrar düzenlenmesi için nasıl bir işlem yapılması gerekiyor ve kimin yapması gerekiyor acaba?
Merhaba. Babanız adına verilen destek ve mazot yardımlarını ancak babanızın mirasçıları talep edebilir, mirasçılara bunların verilmeye devam edilebilip edilemeyeceğini bu yardımları yapan bakanlık, belediye, vb o kurum karar verecektir. Babanızın kardeşleri onun ölümü ile mirasçı olmadıklarından (çünkü altsoyu olan siz ve kardeşleriniz varken, babanızın kardeşleri onun mirasçısı olmaz), kardeşlerinin bu hakları babanız üzerinden alabilmelerinin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Yine de bu yardımları yapan kuruma giderek daha net bilgi alabilirler babanızın kardeşleri, belki yardım alanın aile bireyleri için düzenlenen özel bir uygulamaları vardır.
Merhaba avukat hanım size bişey danışmak istiyorum babam geçen sene vefat etti.on yıl önce vasiyetname yaptı üvey abimi mirastan çıkarmak tamamen iskat etti. Çünkü üvey abim babamın elinde ne varsa aldı bir evi kalmıştı onuda almaya çalıştı üvey abimi dava açtı vasi davası babamın akli dengesi yerinde değil ben yönetiyim diye mahkeme bunun icin il devlet hastane rapor heyetine gonderdi aklı dengesi yerinde olduğu kanıtlandı bunun üstüne itiraz etti mahkeme bir üst heyeti bölge heyetine gönderdi Ordanda temiz çıktı dava düştü babam bunun üzerine c.savclgnda şikayetci oldu gelip babama saldırdığı için daha sonrada babam sanirim bir yıl sonra olmali il sağlık kurulu heyet raporuyla vasiyetname yaptı iki şahitle beraber ve vasiyetnamde c.sav. şikayette bulundugu ibareside geçiyor Babam geçen sene vefat edince vasiyetname açıldı üvey abiminde haberi oldu bu sene vasiyetname iptali açtı ne durumda biz göremiyoruz sizce bu durumda vasiyetname iptal edilir mi
Merhaba Gurbet hanım, vasiyetnamenin iptali davasında vasiyetname alacaklıları olarak sizin taraf olmamanız imkansız, tarafsınızdır. Ancak e-devletten dosyanın tamamını göremeyebilirsiniz. Bunca zorlu süreçler geçmiş, babanız çok çabalamış, boşa gitmemesi açısından bu ciddi davayı bir avukatla anlaşarak takip ettirin. Vasiyetnamenin iptali kolay kolay sağlanamaz, avukatınız iyi bir savunma yaparsa, abinizin davası reddedilebilir. Karşı tarafın hangi iptal sebebine dayandığını bilmeden iptal edilebilir ya da edilemez denmesi doğru değildir. Dosyanın şu an ne aşamada olduğunu avukatlar UYAP sisteminden görebilmekteler. Size bildirimler usülüne aykırı şekilde tebliğ edildi sayılıyor olabilir, her şey mümkün. Bir sorun var mı yok mu yol yakınken görürsünüz. Hak kaybı yaşamayın.
Merhabalar babam yeni vefat etti nasıl bir yol izlemeliyim ilk olarak ne yapmalıyım ve açık olarak icra dosyaları da var annem sağ ve iki kardeşimde var üzerinde hiç bir mal varlığı yok tek emekli maaşı vardı babamın
Yazımızda tek tek açıkladığımızdan, eğer reddi miras yapmayacaksanız yapılması gereken adımlar için yazımızı okumalısınız. Açık icra dosyaları var dediğiniz için, eğer reddi miras yapacaksanız ölümden itibaren 3 aylık süreyi kaçırmamalısınız.
Merhabalar, Burada paylaştığınız aydınlatıcı bilgiler için çok saolun, Benim birinci sorum şöyle, Babam 2017 de vefat etti, 1 dairesi vardı ve o dairede de annem şu an oturuyor, biz şu an hala babamın evi için veraset ilamı çıkartmadık, 1 ay evvelde ablam vefat etti. Şimdi babam için veraset ilamı çıkartsak, ölen ablamın hakkı, sağ eşi ne de geçer mi? yoksa direk ablamın çocuklarına mı geçecek ablamın miras hakkı_? biz sağ kardeşler annemiz ve ölen ablamın çocukları da dahil ablamın sağ eşinin pay almasını istemiyoruz. Kendisi yakın zamanda da 2. evliliği yapma niyetinde birde. 2. sorum, Şu an hayatta olan annemin ölümü halinde, mirası kendisinden önce ölen kızı (ablamın) sağ eşine (2. kez evlensin yada evlenmesin.) miras hakkı doğurur mu? yoksa direk ölen ablamın çocuklarına mı kalır. umarım doğru anlatabilmişimdir. cevaplarsanız çok sevinirim. saygılarımla.
Merhaba. Babanıza ait veraset ilamını çıkardığınızda, ablanız yerine tabii ki onun mirasçıları kim ise onlara geçmiş olarak çıkacak, yani babanızın veraset ilamında ablanızın payı bakımından hem eşi hem de çocukları çıkacak. Sizin isteğinizle olan bir durum değil, kanun gereği bu böyledir. Sadece çocuklar diye bir imkan yoktur. Ablanızın eşi şu an evlense de evlenmese de bu durum açısından fark etmez. İkinci sorunuz bakımından , şu an hayatta olan annenizin ölümü halinde annenizin mirası ablanızın eşine hak doğurmaz, çünkü ablanız annenizden önce ölmüş durumda. Şu şekilde daha iyi netleşebilirsiniz: babanızın durumunda, babanız öldüğünde ablanız sağdı, sonradan öldü. Babanızın mirası ilk ablanıza geçmiş oldu, daha sonra ablanız da ölünce ablanız üzerinden ablanızın mirasçılarına geçmiş oldu. Ama anneniz ölürse şu an, ilk ablanıza geçip de oradan ablanızın mirasçılarına geçme gibi bir durum olmayacak, ablanız atlanacak ve annenizin altsoyuna yani sadece torunlara geçecek. Babanızın ölümünde ablanızın eşinin aldığı pay ablanızın üzerinden geliyor. Ancak anneniz ölse, artık ablanızdan gelebilecek birşey yok o eşe. Fark bu. Annenizin ölümü halinde "annenizin mirası" direkt ablanızın çocuklarına kalır. Annenizin mirasına herşey dahil, babanızdan kalan dairedeki annenizin payı , annenizin mirasıdır örneğin. Sevgiler.
Babam vefat etti :(((( üzerinde ticari araç var ve biz 3 kardeşiz ve 3'ümüzde memuruz. Annem ve kardeşlerim feragat edip aracın üzerime kalmasını istiyorlar fakat kanunda memur tiaceret yapamaz diyor fakat miras kalan bir de mal varlığı var bu süreçte resmi yoldan nasıl ticari aracı üstüme alabilirim? ticari bir aracı satın alınamayacağınıda biliyorum ama miras hakkımı da almak istiyorum. Benim durumumda olanlar için kanun nasıl haklar tanıyor. Babamın dişinden tırnağından arttırıp kazandığını satmak istemiyoruz. bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Merhaba Fatih bey, öncelikle geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Açıkçası güzel bir soru, daha önce uygulamasına rastlamadım. Ancak yorum yapacağım. Kanunda memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar diyor. Ticari araç ruhsatına sahip olmanın tek başına ticaret yapma ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma kapsamında olmadığını düşünüyorum. O aracı kullanarak ya da kullandırarak ticari gelir elde ederseniz , o zaman sıkıntı olur. Bu, kanunu yorumlayarak şahsen ulaştığım bir kanaat. Bir Yargıtay görüşü vs değil. Bu görüşümün aksine bir düzenleme ya da içtihata rastlamadım. Yine de başka kaynaklardan da araştırmaya devam edin. Saygılar.
merhabalar.Babamızı geçen hafta kaybettik.İstanbul'da 2,Silivri'de 1 ve Çanakkale'de 1 adet mülkümüz var. 2023 yılı vergilerini ödedik ve her belediye'den vergi dairesine verilmek üzere rayiç bedel yazılarını aldık..Şimdi e-devlet üzerinden beyanname doldurarak vergi dairesi'ne gönderecek ve vergi çıkması halinde ödeyip/çıkmaması halinde bir sonraki işlem olan TAPU'ya giderek pay adedi olan 4 kişiye bölerek yeni tapu alınacak doğru mudur? Son olarak belediye'ler tapu işlemi sonrasında nihai tapuların beyan edilmesi gerektiğini söylediler..Süreç doğru mudur? (Sgk tarafı da ayrıca halledildi)
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm, umarım görebilirsiniz. Saydığınız süreç doğrudur, evet.
merhaba. babam vefaat etti. farklı şehirlerde yaşıyorduk. son ikametgahındaki bir avukat ile anlaştım ve kendim için mirasın gerçek reddi için davayı açtım. karar kesinleşti ve bildirildi red oldu. benim bir çocuğum var 18 yaş altında. ancak avukata baştan ısrarla miras cocuga geçermi diye sormama ragmen geçmez dedi. siz reddettiğinizde biter dedi. sonradan mahkemdeden cocuga geçeğini örenmiş bana bildirdi.. simdi cocuk içinde red davası açacağım .size sorum cocugum için 3 aylık red süresi benim mirası reddettiğim ve kesinleşme tarihi itibariylemi başlar. yoksa benim davamda cocukta taraf olup cocukla berabermi açmalıydık red davasını. teşekkür ederim.
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm, umarım görebilirsiniz. Bir hak kaybınız yok merak etmeyin, sizin red kararınız kesinleştikten itibaren 3 ay içinde çocuğunuz için dava açılması gerekmekte.
Merhaba Avukat Hanım. Kız kardeşim vefat etti. Tek varisi oğlu reddi miras yaptı ve kararı çıktı. Babamdan kalan 1 evde annem ve 5 kardeş hisseli tapumuz var. Şimdi annem ve 4 kardeşimle vefat eden kız kardeşimizin 1/6'lık hissesinin bizlere pay edilmesini istiyoruz. Nasıl bir yol izleyeceğiz ve nasıl bir dava açacağız. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. İyi çalışmalar. diliyorum.
Merhaba Levent bey, geç yanıt için üzgünüm, umarım görebilirsiniz. Öncelikle reddi miras kararını da ekinde sunarak NOTERDEN DEĞİL SULH HUKUK MAHKEMESİNDEN yeni bir veraset ilamı alınmalıdır. Bunun yanında, reddi miras kararının bir örneğini vefat eden ablanızın oğlundan alabilirseniz iyi olur. Bu alacağınız yeni mirasçı durumunu gösteren veraset ilamı ve ablanızın oğlundan edineceğiniz reddi miras karar örneğini , tapu müdürlüğüne vereceğini YAZILI başvuru dilekçesi ekinde sunarak taşınmazın anneniz, kardeşleriniz ve sizin üzerinize intikalini talep etmelisiniz. Öncelikle tapu müdürlüğünden bir başvuru ile gereğini talep edip, yapılmaz ve sessiz kalınır ise ya da olumsuz bir cevap verilir ise dava açılma yoluna gidilmelidir. ( Ablanızın reddi miras yapan oğlundan karar örneğini edinemeseniz de yeni bir veraset ilamı alarak tapu müdürlüğüne başvuruyu yapın derim)
Merhabalar Aylin Hanım, annem 2020 mayıs ayında vefat etti. Ben noterden mirasçılık belgesini çıkarttım. Tapusu annemin üzerine kayıtlı bir ev var. Biz dört kardeşiz, evin değeri vergi dilimine ulaşmadığı için hiçbir resmi bildirimde bulunmadık.Biz hata mı işledik, şu an için ne yapabiliriz? Bu arada kardeşim vefat etti. Mirasçılık belgesini tekrar mı çıkartmalıyız. Şimdiden teşekkürler, emeğinize sağlık.
Merhabalar Emine hanım. Emlak vergisi bakımından evin değeri vergi dilimine ulaşmamış olabilir. O ayrı, veraset ve intikal vergisi ayrıdır. Bu veraset ve intikal vergisi, senelerce ödenmese dahi uygulamada bir icra vs yapmıyor devlet. Ani ve acil olarak sıkıntı yaratan bir yaptırımı olmuyor. Sadece, seneler sonra örneğin, siz bu evi satmak isterseniz, önünüzde gecikme faizi ile bir ödeme çıkartır devlet. Faiz aşırı yüksek bir meblağ olmaz, ama imkanınız varken faizsiz ödemek mantıklıdır. Öncelikle, elinizdeki veraset ilamı artık geçersiz, çünkü orada mirasçı olarak görünen kardeşiniz de vefat etmiş durumda. Bu nedenle annenize ait veraset ilamını bir daha almalısınız. Yeni veraset ilamını aldıktan sonra, yukarıda detaylıca anlattığım prosedürde, ilk önce taşınmazın bulunduğu belediyeden veraset intikal vergisi için rayiç bedel yazısı alın, daha sonra vergi dairesine bu belediyeden aldığınız yazı ve veraset ilamı ile başvurarak "veraset ve intikal vergisi"ni ödemek için beyanname verin ve ödeyin. "ilişik kesme yazısı" nı alın, elinizde bulunsun. Tapuda bu taşınmazı kendi adınıza intikal yaptırmak ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. İntikal yaptırmamanın bir yaptırımı da yok. Gün gelip intikal yaptıracağınız ya da orayı satacağınız zaman, tapu sizden bu vergiyi ödedikten sonra vergi dairesinden alınacak "ilişik kesme yazısını" getirmenizi isteyecek. İntikali şimdi yaptırmasanız bile ileride yaptıracağınız zaman elinizde bu yazı hazır bulunur.
Merhaba avukat hanım. öncelikle verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederim. benim nacizane küçük bir sorum olacak, cevaplayabilirseniz memnun olurum. 2 kızı 1 oğlu olan bir baba ölümünden önce tüm mal varlığını oğluna bir kısmını satış bir kısmını bağış bir kısmını da hibe ve rücu yoluyla devrediyor. babanın ölümünden sonra burada kızlardan sadece biri tapu iptal ve tescil davası(muris muvazaası nedeniyle) ile mirasta olan hakkının bir kısmına tekrar sahip oluyor. yalnız dava açmayan kızının miras hakkı yine de oğlunda kalıyor. dava açmayan varisin hakkı saklı mıdır? mirastan hak sahibi olması için tüm varislerin dava açması yine de gerekli mi? satış, bağış, hibe ve rücu, yoluyla satış ne anlama geliyor? tapu iptal ve tescil davası nedir? muris muvazaası nedir? Bu tür davalar da avukatlık ücretleri nedir? Bu durumda mirasta payı olan kişinin miras hakkını sahip olabilmesi için nasıl yol ilerlemesi gerekir? Bu konular hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Merhaba Ahmet bey. Muris muvazaası sebepli davalarda dava açmayanın hakkı saklı kalır, düşmez, kaybolmaz, zamanaşımına uğramaz. Ama kendisinin hakkını alabilmesi için kendisinin dava açması gerek, başka mirasçıların açtığı davaların sonucundan faydalanamaz. Tapu iptal ve tescil davalarının birçok dayanağı olabilir. Muris muvazaası, bu dayanaklardan birisidir. Örneğin bir tapu iptali ve tescil davası, hata / hile ya da korkutma sebebiyle irade sakatlığına dayanıyor olabilir, kadastroya dayanıyor olabilir, birçok seçenek mümkün. Miras payı muvazaa yani halk arasındaki tabirle danışıklı işlemlerle , mirasçı kayırma ile ihlal edilen kişi, tapu iptal tescil davası açabileceği gibi, duruma göre tenkis davası da açabilir. Bu davalardan hangisinin açılacağı, dava açıldığında nasıl bir yol izleneceği ve nelerin talep edilebileceği hukuk eğitimi gerektiriyor, burada anlatılabilmesi mümkün olmayacak kadar detaylı. Bu tür davalar avukatlık ücretleri bir yana, devletin alacağı dava masrafları bakımından da en masraflı davalardandır. Devletin alacağı harç ve masraflar, tapu iptali istenen taşınmazın değerine göre değişecektir. Avukatlık ücretleri, asgari tarifenin üstünde olmak şartıyla her avukatın kendi inisiyatifindedir. Çoğu avukat başta bir miktar, dava sonuçlandığında da bir miktar ya da yüzde şeklinde anlaşırlar, ancak böyle bir zorunluluk yoktur. Büyük şehirlerde avukatlık ücretleri daha yüksek olabilmektedir. Avukat adaylarınızı belirleyip, avukat desteği almak konusunda niyetinizi ciddileştirdikten sonra ücretlerini öğrenmelisiniz.
biz şimdi 7 kardeşiz babam vefat ettiğinde annem ve 7 kişiye bölündü hisse ama annemin ilk evliliğinden 3 tane daha çocugu vardı şmdi annemde vefat etti veraset ilamında pay edilirken bu 3 tane cocugununda ismi var bunlar ayrı ayrı bizim gibi hakkamı sahipler yoksa annemin hissesimi 3 e bölüncek bunla iligili bi cevap yazarsanız sevinirim
Merhaba Vural bey, o üç çocuk, annenizin hissesini bölüşecekler. Sizinle aynı miktarda hisseye sahip değiller.
Merhabalar, ocak ayında babamı kaybettik. bu süre içerinde kiracısı olduğu dükkan sahibi hızlıca bize ulaşıp parasının derdine düştü bende kendisini mağdur etmeyeceğimi ve kirasını ödeyeceğimi söyleyerek mart ayına kadar kirasını ödeyip nisan ayında dükkanı boşalttım emlakçısına da anahtar teslimi gerçekleşti. fakat şimdi benden dükkanı için tadilat parası, site aylık aidat ödemesi ayrıca nisan ayı kirası istiyor. depozito sizde kalsın madem dükkanınızı tadilat ettireceksiniz diyorum depozito yok diyor babanız kiraya saydırdı diyor kanıtlayın diyorum kanıt yok diyor, site aidatları kiranın içine dahilmiş benden ek olarak para talep etmeye çalıştı fakat rahmetli babam her ay ödeme yaparken kira ve aidat ödediğini açıklama kısmına yazmış. ve son olarak güncel bir sözleşme yok sadece whatsapp üzerinden konuşma mevcut beni sürekli arayıp rahatsız ediyor ve para istiyor yasal olarak nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba Bahar hanım. Aramalarına yanıt vermek durumunda değilsiniz, kiracının mirasçısı olarak üzerinize düşen yasal herşeyi yaptığınızı ve aramaya devam etmesi durumunda savcılığa kişilerin huzur ve sükununu bozmak suçundan şikayet etmek durumunda kalacağınızı kendisine mesajla yazabilirsiniz. Bir tadilat parası vermek durumunda da değilsiniz. Bir mülk sahibi yerini boşaltan kiracının yerde olağandan daha fazla yıpranmaya sebep olduğunu iddia ediyorsa yani hor kullanma iddiası varsa bunu bir dava açarak tespit ettirmek zorundadır. Keza aidatın kiranın içine dahil olmadığını da bir dava açarak o ispatlamak zorundadır. Tebligat adresinizin (ikametgahınızın) güncel olduğundan emin olun, bir dava vs açarsa tebligatı bilmeden alamayarak mağdur olmayın. Onun dışında bir yükümlülüğünüz şu an için yoktur.
Merhaba avukat hanım,annemin annesi vefat edeli 56 yıl olmuş ve şimdi annesi adına veraset ilamı çıkarmak istiyoruz,annesinin adını internete yazdığımızda annesinin adına bir mal olduğu ve belediyeye kaldığını yazan bir yazı var,annem veraset ilamı çıkarınca belediyeye geçmiş malı mülkü ne olur?
Merhaba, annenizin annesinin veraset ilamını noterler çıkarmayabilir, aradan çok yıl geçmiş olduğu için. Sulh hukuk mahkemesinden çıkartılması daha iyi olur. Ancak siz veraset ilamını çıkarsanız da çıkarmasanız da, eğer annenizin annesine ait olmasına rağmen bir şekilde belediyeye geçmiş bir yer var ise, onun belediyeye ne şekilde (kamulaştırma mı, işgal mi, vb) geçtiğini ilgili malın bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek bizzat sorgulamanız ve öğrenmeniz gerekiyor. Onu öğrendikten sonra hukuken o malı geri alabilmek için yapılabilecek birşey olup olmadığı konuşulabilir.
merhaba, babam doğduğunda babannemle dedemin resmi nikahı yokmuş sonrasında ise ayrılmışlar babam tek çocuk 2011 yılında babamı kaybettik ve borcu olduğu için reddi miras yapmıştık babannemin vefat etmesi durumunda biz yasal mirasçısı oluyormuyuz. yoksa reddi mirastan dolayı veya resmi nikah olmamasından dolayı mirasçısı olamıyormuyuz.
Merhaba, babaannenizle babanızın soybağı doğumla kurulmuş olduğu için , babanız babaannenizin doğal mirasçısıdır ve siz de babaanenizin mirasçısı olacaksınız. Babanızın mirası için reddi miras yapmış olmanız buna engel değildir. Resmi nikah olmaması da anne ve çocuk açısından mirasçılığa engel teşkil etmiyor. (Eğer dedeniz deseydiniz, onun mirasçısı olmayabilirsiniz, çünkü babanız dedenizin nüfusuna kayıtlı olmayabilir eğer dedeniz onu tanıma yoluyla ya da benzeri bir yolla nüfusuna almadıysa)
Vefat eden babamın üzerinde kayıtlı olan arsa,daire araç için nasıl bir yol izlemeliyiz kardeşler bir araya gelmek konusunda zaman sorunu yaşıyoruz fakat bir avukata vekalet versek bir işle ilgilenir mi yoksa biz mi ilgilenmeliyiz ayrıca biz üç kardes ve 1 annemiz var sorun şu ki ortanca kardeşim sanıyorum icralık olmuş . fakat aynı ikamette yaşamıyor.bizim ile bu durumda nasıl bir destek almalıyız.
Merhaba Eren bey, vefat eden babanız üzerindeki malların üzerinize intikalini yapmak istiyorsanız yazımda belirttiğim aşamaları takip ederek öncelikle veraset ve intikal vergisini ödeyeceksiniz. Çok yüksek bir miktar değildir. İntikal için hepinizin aynı anda gitmesi de zorunlu değildir. Bir avukata vekalet vermeniz tabi ki mümkün, verip vermemek konusu sizin kararınız elbette. YALNIZ, kardeşinizin icra borcundan dolayı bu mallara haciz konmuş olabilir. Haciz kardeşinizin miras payı oranında olacak tabi ki. Ama satış vb isterseniz sorun yaşatacak size. Kardeşinizin haciz koyan alacaklıları borç değecek bir miktarsa bu malların satılmasını dahi isteyebilir. Kardeşinizin sizinle aynı ikamette yaşıyor olup olmamasının hacizle hiçbir alakası yok, haciz konulmasına etkisi de yok. Babanızdan kalan mallar üzerinde kardeşinizin payı oranında haciz olup olmadığını malların kayıtlı olduğu sicillerden öğrenebilirsiniz, örneğin daire üzerinde haciz olup olmadığını dairenin bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğünden, araç üzerinde olup olmadığını emniyet müdürlüğünden. BU sebeple bir avukatla anlaşacaksanız, malların bulunduğu il ya da ilçedeki bir avukatla anlaşmanızda fayda vardır.
Aylin Hanım, Yorumlara ayırdığınız vakit ve emek için teşekkürler. Gerçekten çok aydınlatıcı, yol gösterici bilgiler. Benim şöyle bir sorum olacak. Yanıtlayabilirseniz sevinririm. Babam 1999 yılında vefat etti. Annem ve 4 kardeş veraset ilamı çıkarmışız, Babamın vefat ettiği ilçenin vergi dairesine veraset intikal beyannamesi vermişiz, çıkan vergileri ödemişiz. -şiz diyorum çünkü annemin ifadesi bu.. O zaman yaşım küçük oladuğundan beyannameye ne yazıldı bilmiyorum, kopyası elimizde yok. Durum şu ki; babamın İstanbul ve Kocaeli'de gayrımenkulleri vardı, Annem İstanbul'daki gayrımenkulleri babamın ölümünden bir süre sonra sattı. Ancak Kocaeli'deki gayrımenkullerin tapusu halen babamın adına ve tapu intikali yapılmamış. Tapu intikali için başvurduğumda vergi dairesinden veraset -intikal ilişik kesme belgesi istediler. Yaklaşık 25 yıl önce beyanname verilmiş ve bu belge alınmıştır muhtemelen (aksi halde İstanbul'daki gayrımenkuller satılamazdı herhalde). Şimdi Kocaeli'deki gayrımenkul tapu intikali için hangi vergi dairesinden 'ilişik kesme belgesi' almalıyım? Tüm varisler Kocaeli vergi dairesine veraset -intikal beyannamesi mi vermemiz gerekiyor, bu belge için? yoksa 1999 yılında İstanbul'dan aldığımız ilişik kesme belgesinin örneğini mi edinmeye çalışmalıyız. Vergi dairesi zamanında beyannamede belirtilen gayrımenkullerin bulunduğu her bir tapu dairesi için ayrı bir 'ilişik kesme belgesi' mi vermiştir. Yoksa tüm tapu dairelerinde geçerli tek bir 'ilişik kesme belgesi vermiştir? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Normal şartlar altında ilişik kesme belgesi taşınmazların bulunduğu ve verginin ödendiği vergi dairesinden alınıyor, ancak 25 yıl önce verilmiş bu belgenin örneğini vergi dairesinin de size bulup vermekle uğraşacağı biraz şüpheli... Yapılması gereken, babanızın vefat ettiği ilçedeki o zamanlarda beyannamenin verildiği vergi dairesinden YAZILI OLARAK durumu bir dilekçe ile açıklayıp ilişik kesme belgesinin örneğini verilmesi istemeniz. Talebinizi yazılı olarak yapın, sözlü yaptığınızda 25 yıl öncesinin belgesini veremeyiz bulamayız diyerek ya da başka gerekçelerle geçiştireceklerdir. Zaten ödenmiş olan bir vergi için tekrar veraset intikal vergi beyannamesi doldurulmaması gerekir diye düşünüyorum, ama burası Türkiye olduğu için arşivden belge örneğini getirmek zor gelebileceğinden bir daha beyanname dolduruverin diyebilirler, bir daha doldurup ödemek zorunda dahi kalabilirsiniz... Keşke o yıllarda o belge saklansa imiş... Kocaelideki taşınmazlar için de aynı beyanname içerisinde İstanbul'daki vergi dairesine beyan yapıldı ise , alınan ilişik kesme belgeleri birden çoktur o zamanlarda elbette, normalde tam da dediğiniz gibi vergi daireleri beyannamede belirtilen gayrımenkullerin bulunduğu her bir tapu dairesi için ayrı ayrı 'ilişik kesme belgesi' vermek zorundadır. Umarım öyle yapılmıştır ve yazılı başvurunuzdan bir sonuç elde edersiniz. En kötü ihtimalle tekrar beyanname doldurup tekrar vergi ödeyerek belgeyi edineceksiniz...
Merhaba Aylin Hanım, Yorumlara ayırdığınız vakit ve emek için teşekkürler. Gerçekten çok aydınlatıcı, yol gösterici bilgiler. Benim Size bu konu hakkinda bir sorum olacakti: Babam yaklasik 11 yil önce bir arsa satisindan kardesime satis bedelinin yarisini vermistir. Kalanini, yani diger yarisini bana verecegini söylesede, bunu yapmamistir. Bana dügün hediyesi olarak 2000 yilinda bir daire hediye etmisti. Tapusu benim adima kayitli. Neden benim satistan payimi alamadigimi sordugumda kardesim bana dügünde verilen daireye sayarsin dedi. Bu konusma gecen sene babamizin vefatindan sonra gecti. Ben bu vaad edilen hakkimi alabilirmiyim ve nasil bir yol izlemeliyim. Bana verilen daireden kardesim veya annem hak talep edebilirmi?
Hasan bey, babanızın size yaptığı vaat sözlü. Dolayısıyla bunu ispatlayıp da oradan pay almanız imkansız. Hakkımı almak için nasıl bir yol izleyebilirim diyorsunuz ya, bu konuda bir yol izlemeyin, dua edin de size devredilen taşınmaz için dava açılmasın. Çünkü kardeşiniz de anneniz de size verilen daireden hak talep edilebilir. Bakın, bunun sebebi, size verilen vaatin sözlü olması, kardeşinize babanızın 11 yıl önce yaptığı satıştan gelen paranın yarısını BELKİ DE ELDEN vermiş olması, yani o paranın babanız tarafından kardeşinize verildiğinin belgesi kaydı kuydu bile olmayabilir. Ama size yapılan devrin ise SÖZLÜ OLMAMASI, devrin kaydı var: o da tapu senedidir. Şimdi düşünün: babanız size bir devir yapmış, bunun karşılığında siz ona bir para ödememişsiniz. Karşılıksız olan bu devir, bir mal kaçırma olarak görünmekte hukuk karşısında. Hukuk yazılı ispatlanabilenlerle ilerler. Siz "iyi de kardeşime de para vermişti, hatta bana da verecekti, sonra bu devri ona saydı" yı nasıl ispat etmeyi düşünüyorsunuz? Çok zor. Tanıkla bu şekilde bir vaadin ispatı çok çok zordur. Dolayısıyla şu an siz o satılan yerden gelecek paranın yarısı olduğunu belirttiğiniz hakkınızı almak şu yana dursun, elinizdeki daire için size karşı anneniz ya da kardeşiniz tarafından dava açılması tehlikesi ile karşı karşıyasınız. Şu anda kardeşinize ve annenize , babanızın size devrettiği dairedeki hakları karşılığı (hukuk karşısında onların da hakkı var görünüyor çünkü) paylarını ödemediğiniz sürece bu tip bir dava her an açılabilir, açılırsa sizin dediğiniz bu taşınmaz satışndan gelen pararnın %50 paylaştırlması vaadi de dahil olmak üzere ispat faaliyetlerine girişilecek, dava yıllar sürecek olduğundan, muhakkak bir avukatla ilerleyin.
Aylin Hanım, size sorulan sorulara ve cevaplarınıza baktım ama benim sorunuma tam uyan bir durum göremedim bu sebeble affınıza sığınarak bir şey sormak istiyorum. Vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ediyorum. Benim sorum şöyle '' Babam 2003 yılında vefat etti, veraset ilamında 5 kardeş ve annem mirasçı olarak gözüktük. Babamın üzerinde mal varlığı olarak oturduğu daire, memlekette birkaç parça tarla ve 2 bankada bir miktar para vardı. Ölüm sonrası yapılacak işlemler için annemle beraber oturan kardeşimize vekalet verdik. O da gerekli işlemleri vekaleten bizlerin adına da yaparak veraset ve intikal vergisi beyannamesini verdi. Tapuda intikal işlemi yapılmadı. Ev halen babamızın adına tapuda kayıtlı. Belediyeye emlak vergisi hiç yatırılmadı.( Babamız emekli kamu görevlisi idi tek oturduğu dairesi vardı ve düzenli olarak emlak vergisi muafiyet beyanını yapardı) Kardeşimiz Bankalardaki paraları çekti annemize verdi. Bu işlemleri yapan kardeşimiz (Tek kızı var başka kimsesi yok) 2018yılında vefat etti. Kızı onunla ilgili işlemleri yaparak veraset ve intikal vergisi beyannamesi verdi. 2023 yılı Eylül ayında Annemiz vefat etti. Annemizin üzerinde memlekette bir daire ile birkaç parça tarla var ayrıca babamdan kalan daire ve tarlalardaki 5/20 oranında miras hisseleri var. Henüz hiçbir şey yapılmadı. Şimdi bizim elimizde kardeşimizin babamızla ilgili verdiği beyannamenin bir örneği yok, beyannamede neleri gösterdiğini bilmiyoruz. Sadece veraset intikal vergi dairesinden bir bankaya hitaben yazılmış ilişik kesme yazısının fotokopisi var. Tapu dairelerine hitaben yazılmış ilişik kesme yazıları yok. Babamızdan annemize kalan miras paylarını annemiz için vereceğimiz veraset ve intikal vergisi beyannamesinde nasıl gösterebiliriz. Babamız için yeniden veraset ilamı çıkarıp tekrar beyanname versek 20 senelik usulsüzlük cezası ödememiz gerekecek. Bizim şimdi babamızdan ve annemizden kalan mallar için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.''
Mehmet bey sorunuzun yanıtını biraz siz de vermişsiniz aslında.. Şimdi babanız için tekrar beyanname verilmesine gerek var mı yok mu bunu o zamanlar kardeşinizin işlem yaptığı o vergi dairesinden sorgulatabilirsiniz, çünkü o vergi dairesi size beyannamede o tarihte neler gösterilmiş bilgi talep etmeniz halinde bilgi vermek zorundadır. Eğer taşınmazların vergisi ödenmedi ve ilişiği de kesilmedi ise sizin de dediğiniz gibi 20 senelik ceza tabii ki çıkacak. Bunun yok edilebilmesi mümkün değildir. Hem miras yoluyla mülk edineyim hem de vergi ve vergi cezalarını ödemeyeyim gibi bir imkan yoktur... Veraset ve intikal vergisi için çıkacak usülsüzlük ve zam haricinde emlak vergisi de hiç ödenmediği için ondan da sorumlu tutulacaksınız elbette. Kısaca, taşınmazların tapuda sizlerin adlarına intikalini yapmak için tüm vergi cezalarını ve borçları ödemeniz gerekiyor, aksi takdirde bir işlem yapılabilmesi mümkün değil. Hukuken tahakkuk etmiş bu vergilerin yok olması ya da siilinmesi de mümkün değildir. Yapılandırma vb kapsamına girip girmediğini ilk önce o bilgi alacağınız vergi dairesine sorun, tatmin edici bir yanıt verilemez ise haricen bir vergi uzmanına ya da konuya hakim bir muhasebeciye (her muhasebe uzmanı veraset konularını bilmeyebilir) danışın.
Aylin Hanım, bundan ilk bir kadar önce blogunuzu okuyarak elde ettiğim bilgilerle bir aşamaya geldim ve burada soru sorma ihtiyacım oluştu, cevap verebilirseniz mutlu olurum...Veraset belgesini adliyeden aldık, vergi dairesinden miras ve intikal için başvurmak için farklı şehirlerdeki gayrimenkullerin rayiç bedel evraklarını almaya başladım, bunu yaparken bir taraftan tapuda intikale başvurdum, tapuda intikaller sonuçlandı ama bu arada yıl biterek yeni yıl başlamış oldu. dolayısıyla belediyeye bazı borçlar yeni taahhuklar devreye girdi. bu borçlar emlak vergi borçları ve son ödeme dönemleri mayıs ve kasım ayları. Acaba elimdeki mevcut 2023 rayiç bedel evraklarının yeni yıl girdiğinden dolayı hükmü kalmamış mıdır?, 2024 rayiç bedelleri için tekrar almam mı gerekir, o zaman da borcunuz var diye vermeyecek sanırım. Veya tapular mirasçılara intikal ettiğin için zaten merhum adına olan bu rayiç bedel kağıtları hükmü düşmüş müdür? Zira henüz belediyeye yeni tapuların beyanını yapmadım. Bunun dışında bir diğer sorum da taksim hususunda olacak müsadenizle. Mirasçılar olarak aramızda menkul ve gayrimenkulların paylaşımını sözlü olarak yaparsak akabinde gayrimenkullerin tapularını kendi isimlerimize geçirmeli miyiz? tapudan öğrendiğim kadarıyla bu işlem bir "satış" olarak görüneceği için %4 tapu harcı ödemesi oluyor. yekünde bir hayli yüksek rakam çıkıyor bu durumda. En güvenli seçenek olarak bu yoldur mu dersiniz, yoksa bir mirasçının kendi paylaşımındaki bir gayrimenkulu yabancı birine satana kadar başka güveenli ve masrafı az yöntem var mıdır? Saygılar.
Rayiç bedeller hangi aydan hangi aya ilan edilip belirleniyor , bu konuda bir bilgim yok, ilgili belediyeden bilgi almak mantıklı olabilir. Miras taksiminin sözlü olması bir dava açılması durumunda inanılmaz ispat sorunlarına yol açacaktır. Kandırıldığını iddia edenlere karşı herkes tapu iptal tehdidi altında olacaktır. Kesinlikle önermiyorum. Kanunen sözlü bir miras paylaşım sözleşmesi geçerli değildir, kanun açıkça yazılı şekil şartına bağlı demektedir. Yaşayan tüm mirasçılar katılacak şekilde yazılı yapılmalıdır. Resmi yani noterde olması zorunlu değildir ancak sonradan itiraz edilmesini, bu benim imzam değil ya da benim imzam ama baskı ile imzaladım gibi itirazları bertaraf etmekte noterde yapılması çok güçlüdür. Tapu müdürlüğünün size yasal olan nedir konusunda bilgi verme yükümlülüğü yoktur. Elbette siz nasıl yapılacağını sorduğunuzda satış olarak yapacak ve geçecek. Sonradan açılacak davalar ile tapu müdürlüğü ilgilenmez. Ancak tekrar söylüyorum, bir yazılı sözleşme yapmadan (tercihen noterde) sadece satış yapıp geçerseniz, ileride açılacak davalarla senelerce uğraşma riskini göze almış olursunuz. Noter masrafı, dava masraflarının yanında hiç kalır.