Taşınmazı İzinsiz Kullanana Karşı Ne Yapılabilir
Size ait bir yer var ve başkaları tarafından izinsiz kullanıldığını fark ettiniz! Hatta bu “başkaları” tanıdık da olabilir; arsanın mirasçıların bir kısmı tarafından haksız kullanımı durumu buna bir örnek. Yani miras kalan taşınmazın bazı mirasçılar tarafından kullanılması ve diğer mirasçılar tarafından kullanılamaması. İzlenebilecek yolları genel bir bakışla ele alalım.
En Çok Görülen İşgal Durumları
Mirasçılardan bir kısmının miras kalan yeri tek başlarına haksız kullanımı ya da tüm mirasçıların onayı olmadan başkasına kullanırması, müteahhite vermesi, boşanmadan sonra diğer eşe ait olan evden ayrılmayan eş, kira sözleşmesi biten kiracının kiralananı boşaltmaması, sözleşmesi haklı sebeple feshedilen müteahhitin taşınmazdaki işgali kaldırmaması, başkasının taşınmazı üzerine malzeme bırakılması, ekim dikim yapılması ya da inşaat yapılması, başkasının ev, işyeri ya da deposunu izinsiz kullanma (uzun zamandır boş olması birşeyi değiştirmez), kamulaştırmasız el atma suretiyle özel mülkten izinsiz yol, elektrik hattı vb geçirilmesi gibi durumlar en sık karşılaşılan işgal durumlarıdır ve yukarıda belirtilen davalar açılabilir.
İşgalciyi Çıkarmak Amacına Yönelik
Taşınmazı izinsiz kullanan işgalciye ilk başta bir ihtarname çekilerek onu temerrüde düşürmek, yani tüm taleplerimizi ona ileterek dava açacağımız konusunda ikaz etmek gerekir, buna Yargıtay içtihatlarında “intifadan men koşulu” denilmekte. (İhtarname gönderilmesine gerek olmayan istisnai durumlar da mevcut olabilir.)
İhtarın gereklerini yerine getirmeyen işgalciye karşı mal sahibi (ya da bazı durumlarda mal sahibi olmamasına rağmen malı elinde bulunduran kişi) “El Atmanın Önlenmesi” (Müdahalenin Men"i ya da Tecavüzün Men"i de denir) davası açabilir. Bu davayı mirasçılardan biri ya da birkaçı miras kalan taşınmazı arada bir anlaşma olmaksızın kullanan diğer mirasçılara karşı da açabilir. Bu davada mal sahibi, tahliyeye ek olarak işgalciden bir hakka dayanmayan kullanım süresinin tamamı için uğradığı zarar ya da elde edemediği kira geliri karşılığı olarak geriye dönük 5 yıl ile sınırlı olmak üzere“Ecrimisil” yani işgal tazminatı da talep edebilir. Yani örneğin taşınmaz işgalciler tarafından 7 yıldır kullanılıyorduysa, taşınmaz sahibi son 5 yılı için tıpkı bir kira bedeli gibi bedel de isteyebilir. Ecrimisil tazminatının talep edilebilmesi için, taşınmazı kullanan kişinin, o taşınmaz üzerinde hak sahibi olmadığını bildiği halde taşınmazı kullanması söz konusu olmalıdır. Mesela yan arsadaki bir yapının sizin arsanıza bilmeden taşmış olması ihtimalinde inşaatı taşıran hak sahibi değildir ancak taşkınlık olduğunu bilmediğini ispat ederse, mal sahibinin ecrimisil talebi reddedilir.
Bunun dışında mal sahibi, taşınmaz üzerine bir inşaat yapılmışsa onun yıkılmasını ya da konulan malzemelerin kaldırılmasını da talep edebilir.
Dava Açılmasına Engel Bir Durum Var Mı?
El atmanın önlenmesi davası açabilmek için bir zamanaşımı yoktur, haksız müdahale devam ettiği sürece açılabilir. Ancak iyi niyete aykırı olmamalıdır, örneğin mirasçılar fiili bir kullanım olduğunu 20 yıldır biliyor ve ses çıkarmıyorduysa, dava ve talepleri iyi niyet bakımından olumlu sonuçlanmayabilir.
Dikkat edilirse, “bir hakka dayanmıyor olmak” da önemli. Yani işgalciler örneğin kullanımları için bir para verdilerse, arada sözleşme yoktu ki diye düşünülmemesi lazım, paranın verilmesi ve kabul edilmesi bir sözleşme olarak değerlendirilebilir.
Ceza Hukuku Yönünden
İşgalci bakımından TCK m.154"te düzenlenen “Hakkı olmayan yere tecavüz suçu” oluşabilir. Faile altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası verilebilir. Hapis verilmişse, bu suç için hapsin para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Ancak failin bir sabıkası yoksa ve diğer şartlarını da sağlıyorsa hakkında cezanın ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kurumları uygulanabilir.
Hakkı olmayan yere tecavüz suçu akrabalar arasında işlenirse duruma göre hiç ceza verilmeyebilir ya da cezada indirime gidilebilir.
Kritik olan şudur; bu suç şikayete bağlı bir suç olduğundan, fiilin ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde şikayet yapılmalıdır. Tıpkı hukuk davalarında gözetilecek olan iyi niyet gibi, ceza davalarında da şikayete bağlı suçlarda şikayetin süresi içinde yapılması önemli. Ayrıca yine tıpkı nasıl ecrimisil talebi için işgalcinin taşınmaz üzerinde kendisinin hak sahibi olmadığını bildiği halde taşınmazı kullanmasının zorunlu olması gibi, suçun gerçekleşmesi için de işgalcinin işgali bilerek yine de yapması, yani ceza hukuku tabiriyle kastının olması gerekir.
Savcılık şikayetini yaptıktan sonra, “hukuki bir mesele olduğundan” dolayı takipsizlik (kovuşturmaya yer olmadığı – KYOK) kararı verilebilir. Malesef bazen ceza kanununda suç olarak düzenlenmiş fiiller aynı zamanda bir hukuk davası konusuysa cumhuriyet savcılarınca suç olmadığı düşünülebiliyor. Bu karara karşı itiraz hakkınız vardır. Delillerinizi dilekçenize ekleyerek şikayeti yapmanız, fail hakkında kamu davası açılmasını kolaylaştıracaktır.
***
İşgalciler hem suçlu hem güçlü. Ama hukuk, sonuna kadar işgale uğrayan taşınmazın sahibinin yanında!
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* AŞAĞIYA YORUM YAPAMIYOR İSENİZ BU LİNKE TIKLAYIP FORMU DOLDURARAK DENEYİNİZ.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Merhaba avukat hanım, bilgiler güzel çok teşekkürler. Bizim mirasçılar olarak hepberaber kullandığımız bir tarla var, bostan gibi kullanıyoruz ancak kimin yeri neresi belli değil ve diğerleri tarafından bana bırakılan yerlere razı değilim, hep küçük , köşe, verimsiz yerler oluyor. Diğer mirasçılara karşı elatmanın önlenmesi açıp onlardan bir bedel de isteyebilir miyim? Ya da bir denklik sağlamak nasıl mümkün olabilir? Eğer mümkün değilse ne yapmak gerek? Teşekkürler.
Merhaba Suna hanım, kimin yeri neresi belli olsa da olmasa da cevap değişmez, zira bu yeri “siz de kullanıyorsunuz.” Mülk sahibi ya da sahiperinden biri eğer yeri kendisi de kullanıyorsa, yerin işgal edildiğinden bahisle el atmanın önlenmesi davası açamaz. Hep beraber kullanılması mirasçılar arasında hukuken “fiili taksim” olduğunu gösteriyor. Bu durumda sadece “Ortaklığın Giderilmesi” davası açılabilir. Ya bu yerin tapu kayıtlarında da kimin yeri neresi olduğu belli olacak şekilde fiilen paylaşılmasını (aynen taksim) talep edeceksiniz ya da satılmasını ve bedelini paylaşmayı. Mirasçıların ön alım hakkı var yani satışta öncelikliler, size payınızın karşılığı bedeli verdikleri sürece satın alabilirler, tam tersi de mümkün. Aynen taksimin mümkün olup olmadığını ise bilirkişi belirler, küçük ve verimsiz yerlerin size bırakılması, fiili taksimde bir adaletsizlik olduğu iddianız karşısında değerlendirmede bilirkişi raporunun rolü büyük. Tarım arazileri belli bir metrekarede küçüğe bölünemiyor, o husus ve tam eşit özelliklerle bölünüp bölünemediği, bölündüğünde eşit olamıyorsa kimin kime bir miktar denkleştirme parası vereceği gibi hususlar hep raporda değerlendirilecek. Ancak bu davalar gerçekten teknik, sağlam kanun bilgisi ve örnek içtihatların taranmasını gerektiren davalar. Muhakkak bir meslektaş ile anlaşmanızı, kendinizin yürütmemesini öneririm. Burada tarafımdan yapılan bilgilendirme çok basit temel ve küçük, bunun çok daha çetrefillenip detaylanacağını düşünün.
İşgal edilen arsa miraslı, davayı tüm mirasçılar olarak beraber mi açmamız gerekiyor, mirasçılardan birisi açabilir mi? Ve dava ne kadar sürer?
Biriniz açabilir. Davanın ne kadar süreceği mahkemesine göre (ilçe, merkez, hakim değişikliği, kaç kere bilirkişi raporu alınacağı) değişiklik gösterir ama minimum 1,5 -2 yıl sürer.
Merhabalar Aylin Hanım, Abim babamın evinde eşi ve çocuklarıyla oturuyordu ve eşiyle geçen yıl boşandı. Bir hafta mühlet istedi evden çıkmak için. Fakat çıkmadı bir ay iki ay derken en son çıkmayacağını söyledi bizde hukuki yollara başvurduk. En hızlı tahliye yolu olan İki haklı ihtar yoluyla tahliye talepli icra başlatacaktık. İlk ihtara itiraz etmedi ikinci ihtara itiraz etti. Dolayısıyla icra takibi durdu. Şimdi avukatımız bir ihtar daha çekip müdahalenin Meni ve ecrimisil davası açacağımızı söylüyor fakat genel olarak okuduğum itirazen iptali davası açılması gerekiyor diyor. Biz hiçbirşey istemiyoruz sadece mümkün olan en hızlı şekilde çıkmasını istiyoruz. Bu durumda hangisini yapmak gerekir. Çünkü avukat müdahalenin meni için iki yıldan bahsetti ve saçma geldi. Yazılı sözlü Kira sözleşmesi yok. Kira vs herhangi bir ödemesi yok evin faturaları bile hala bizim üstümüze. Bir iki ayda çıkaracak bir çözüm yokmudur.
Merhaba suna hanım. Malesef internetten okunan her bilgi her olaya uygulanamaz. İitrazın iptali davasının bazı şartları ve hukuki sonuçları vardır. Durumunuzda büyük ihtimalle itirazın iptali açmanın kanunda sayılan şartları mevcut değil. Ayrıca itirazın iptali davası ile tahliye de sağlanamaz. Bu bilgiler oldukça teknik, hukuk fakültesi bitirmek ile edinilen bilgiler. Avukatınız, dosyanıza en hakim kişidir, ona bu dava değil şu dava açılsın demek biraz işinin öğretilmesi gibi de algılanabilir. Müdahalenin men'i talepli dava açılması tahliyeyi sağlar, avukatınız haklı. Elbette buna ek olarak ayn davada ecrimisil de talep edilebilir. (edilmeli) Kardeşinizin bir "kiracı" sıfatı yok, "fuzuli şagil" sıfatı var. Kiracı olsaydı başka yöntemler uygulanacaktı, şimdi başka. Kiracı olsa idi, biraz daha hızlı çıkarılabilirdi ama o da bir iki ay asla değil 1 yıla yakındır. Avukatınız dürüst. İşgalci (fuzuli şagil) kişiler hızlı çıkarılamaz. Çıkarırız hemen diyen meslektaşlarımız ne yazık ki umut taciri olabilir... Kulağa 2 yılda çıkarmak saçma geliyor ancak değil. Türkiye'de haklı olmak demek hakkını hızla yerine getirebilmek demek değil ne yazık ki. Yargılamalar en hızlı 1 yılda bitiyor. Üzerine karşı taraf itiraz ediyor, itiraz istinaf mahkemelerinde sonuçlanana kadar 1 yıl daha geçiyor. Gerçek bu. Bir iki ay ile mucize arıyorsunuz.... Asla mümkün değildir.
Merhaba Avukat hanım Abim, annemin vefatından sonra babamızdan kalan evi işgal etti ve anahtarını değiştirerek bizim girmemize engel oluyor. Buna karşı ne yapabiliriz ve ne tür bir dava açıp o eve tekrar girebiliriz?o Saygılar…
Merhaba Aliye hanım. Kesinlikle haklı bir durumdasınız ve birçok dava yol ve yöntemi denenebilir. Abiniz o evde ne kadar hak sahibiyse, siz de dahil diğer tüm mirasçılar da o kadar hak sahibi. Abinizden sizin kullanımınıza engel olduğu süreye oranlı olarak ecrimisil (kira) bedeli istenebilir. Eğer o taşınmazı kullanmak istiyorsanız , satmak ya da sattırmak niyetinde değilseniz abinizin o taşınmazdan tahliyesi de dava ile sağlanabilir. Taşınmazı kullanmayacağız diyorsanız, ama abimiz de satmaya yanaşmıyor diyorsanız (büyük ihtimal yanaşmayacaktır) taşınmazın mahkeme eliyle satılması ve tüm mirasçıların kendi payına düşeni alması için de dava açılabilir. Tabi ne davası olursa olsun, dava öncesi ihtarname çekilmek zorunda, ve ihtarnamede yazılanlar çok önemli. Noterler tek tek tüm yazılması gerekenler yazılmış mı diye bakmaz. Ellerindeki klasik şablonu yazar geçerler. Gerek ihtarname faslını gerek dava faslını avukatla takip edin, kazanılması neredeyse kesin davalarda hak kaybı yaşamak çok can sıkıcı oluyor. Şu davasını şu şekilde açın vesaire demem doğru değil ve zaten yeterli de olmaz buradan yazmakla. Bu yolda avukatla ilerlemenizi öneririm, eğer İzmir'deyseniz size bir randevu ayarlayarak yüzyüze görüşebiliriz, değilseniz de [email protected] adresine telefon numaranızı mail gönderin, irtibatlaşalım. Saygılarımla.
Merhabalar size şöyle bir sorum olacak kapı komşumuzla bir yer sorunu yaşıyoruz olay şöyledir evine gidecek kısımda araba yolu yoktu daha önceden oda bizim harmanla olan sınır taşlarını yıktı ve bize yerine öreceğini söyledi bizde ilk başta kapı komşumuz diye bişey demedik ama sonra Bi husumet oldu ve bize ait olan yeri işgal etmeye başladı biz tapu kadastro çağırdık ve haklı çıktık ama buna rağmen devletin söylediği şeye uymayıp tekrar aynı şeyi yaptı ve bizde kolluk kuvvetlerine şikayette bulunduk ve hala düzelen bir durum olmadı ve tapu kadastro dan şöyle bir hata yapılmış bize ait olan yer onun üzerine yazılmış biz bunun için şikayette bulunduk ama hala düzelmedi ve yapan kişi yanlış yaptığını kabul ediyor şuan karşı taraf bizden izin almadan ev yapıyor ve devlet bunu bir kaç kez uyarmasına rağmen devam ediyor ben İstanbul da yaşıyorum annem ablam ve küçük bir kızı ile memlekette karşı taraf sürekli tehdit ederek konuşuyor ben gidecem yanlarına ama nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız çok memnun olurum iyi günler dilerim.
Merhaba. Durumu özetlediniz, genel olarak anladım ancak tapu kadastronun yerin aidiyetine dair tespitlerini, düzenledikleri belgeleri, devlet uyarıyor demişsiniz devletin hangi biriminin karşı tarafa nasıl bir uyarı yaptığını, sizin yaptığınız şikayetleri hangi mercilere yaptığınızı , bu gibi birçok bilinmeyeni bilmeden doğru bir hukuki yorum yapılabilmesi pek mümkün değil. Burada genel bir bilgilendirme yapıyorum, fikir edinilmesi açısından. Ancak sizin durumda zaten birçok işlem gerçekleşmiş. Bunlarda sorun ya da eksiklik var mı yok mu, daha farklı ne yapılabilir, bunları belge ve başvuruları incelemeden yorumlamak imkansız,o da başlı başına bir emek gerektirir. Bir avukat meslektaşımdan yüzyüze ya da mail yoluyla evrakları ulaştırarak emeğinin ve yapacağı belge incelemelerinin ücreti karşılığında danışmanlık almanızı önerebilirim.
Aylin Beliz Hanım, konuyla ilgili değil ama bir bilgiye çok ihtiyacım var. İhtiyaç nedeniyle tahliye davalarında ihtar çekme zorunluluğu yok. Biz de 8 aydır kiracı çıksın diye bekledik çıkmadı hala çok zor durumdayız. Çocuk okula başlayacak hep çıkacağız dedi diye de o bölgede okula verdik ve ev sahibimiz de çocuğunu bizim kiracı olduğumuz evinin muhitinde okula yazdırmış. 1 eylül sözleşme tarihi. Bugünden itibaren ihtarname çekip daha açma süremi 1 yıl uzatma şansım olur mu yoksa zaman çok az kaldığı için 1 ekime kadar dava açma yoluna mı gitmeliyim. Bir de bu davalar eskiden 2-3 ay sürüyormuş. Şu an yıllar mı sürer. Cevap verseniz çok memnun olurum. İyi çalışmalar,
Merhaba. İhtiyaç nedeniyle tahliye davalarında ihtar çekme zorunluluğu yoktur evet. Dava 1 yıldan aşağı sürmez, itirazlar vs olması durumunda (ki büyük ihtimalle olur) 2-3 yılı bulabilir kesinleşmesi. Dava açma süresinin uzayabilip uzamayacağı hakkında yorum kira sözleşmesinin incelenmesi ile yapılabilir, kira sözleşmesinin belirli ya da belirsiz süreli olması önem arz etmektedir. Emek ve hukuki bilgisini sunuyor olması ücreti karşılığında bir meslektaşım ile sözleşmeyi ya yüzyüze ya da mail yolu ile yorumlaması için anlaşmanızı tavsiye ederim. Ben de [email protected]'ye mail atmanız durumunda danışmanlık için yardımcı olabilirim.
Merhaba Aylin Hanım; Dedem 2009 yılında vefat etti babamlar 8 kardeşler babannem hayatta dedem den kalan dükkanı 2 amcam dedem sağ kullanıyorlardı vefat ettik den sonra da herhangi bir mirasçı nın izni olmadan kullanmaya devam ediyorlar. Biz ilgili bölge zabıta yı aradık şikayet ettik fakat çözüm olmadı sizce nasıl bir yol izleyelim.
Merhaba Volkan Bey. Zabıta ya da polisin yapabileceği bir durum değildir. Mirasçıların bazılarının diğer mirasçıların izni ve rızası olmadan bir yeri kullanıyor olması durumunda ilk önce kendilerine bu durumu sonlandırmaları için ihtarname çekilir, daha sonra da dava açılır. Bu yerin kullanılıp kullanılmaması bazen önemli olmayabilir, yani onlar orayı boşaltsa da bir anlaşma sağlanamayacak olabilir, ya da siz kullanamayacak da olabilirsiniz. O zaman doğrudan doğruya bu yerin mahkeme eliyle sattırılması ve tüm mirasçılarının kendi paylarını alması için dava da açılabilir. Gerek ihtarnamelerde gerek dava dilekçesinde kullanılan ifadeler önemli. Beraber çalışmak isterseniz, [email protected]'ye mail atmanız durumunda detaylı konuşabiliriz, yardımcı olabilirim, ya da bir avukat meslektaşımla anlaşmanızı tavsiye ederim.
İyi günler.2008 yılında babam,ben ve kardeşime ait elbirliği mülkiyet şeklindeki evimizi kiraya verdim.babam ve kardeşimin onayı ile sözleşmeyi kiracı ile ben yaptım. 10 yıl tahliye ihtarnamesini sadece ben göndersem olur mu?yoksa babam,ben ve kardeşim, üçümüz mü gondermeliyiz? Ayrıca kiracimiz sözleşmeyi karı koca birlikte imzalamislardi.ikisine ayrı ayrı mı ihtarname gondermeliyim ?yoksa bir ihtarnameye ikisini birlikte mi yazayım? Saygılarımla
Sözleşmede kiraya veren sıfatı taşıyan sadece siz iseniz, ihtarnameyi sizin göndermeniz yeterli. Muhatapların hepsine gönderilmeli. Tahliye ihtarname içeriği önemlidir, dava sonra davalaşıldığında ihtarnamede neye dayanıldığı incelenir. Haklı iken kayıp yaşamamak için tek başınıza hazırlayıp göndermenizi önermem. Noter, elindeki şablonu kullanır , somut durumunuza uygun incelemeyi yapmayabilir. Avukat yardımı alın.
Merhaba Avukat hanım, 2006 yılında annemden 1 arsa satış yoluyla miras olarak bana geçti, Geçen yıl belediyeye vergilerini ödemek üzere gittiğimde arsamın sağ ve sol parsellerindeki komşularımın %20 ve %80 oranında arsamı işgal ederek ev yaptığını gördüm. Belediye de konuyu araştırdığımda arsaya işgal eden komşularımdan birinin emlak vergilerinin de benim adıma beyan edilip emlak vergi borcumunda olduğunu öğrendim. Yani boş arsamın işgal edilmesi yetmemiş belediye işgal edenin binasının emlak vergisini bile bana borç yazmış. 2016 yılından bu yana, Bu durumda benim yapmam gereken nedir? Nasıl bir dava açmam gerekir? Yardımcı olursanız çok teşekkür ederim... Hayırlı işler diliyorum size...
Merhabalar, şu davası açın dilekçenize şöyle yazın diyebilmem mümkün değil. Durum sizin de fark ettiğiniz gibi dava ile düzeltilebilmesi mümkün bir durum, ancak ne davası açılacağı hem elinizdeki kayıtları fiziki olarak inceleyerek netleşir, hem de hukuk eğitimi gerektirir. İşgalin sonlandırılmasına yönelik bir dava olacak, ilk etapta emlak vergisi borçlarının iptali talebini içermeyecek. Vergilerin iptali ile işgalin olduğunun tespiti ve sona erdirilmesi, aynı mahkemede istenemez örneğin, farklı mahkemelerde farklı davaların konusu olacaklar. İşgale dair davanın sonuçlanmasından sonra vergiler için onu inceleyecek mahkeme değerlendirme yapabilir hale gelecek. Her iki dava da teknik, yıllar süren, her aşaması ayrı detaylı davalardır. Yüzyüze bir meslektaşımdan danışmanlık almanızı tavsiye ederim.
Merhaba avukat hanım Tekirdağ Şarköy de 21 dönüm içinde benim ve akrabalarının toplam 427 metre kare hissemiz var fakat belediye burayı işgal edip sosyal alana çevirip birde kafe işletiyor hakkımızı nasıl alabiliriz yardımcı olursanız sevinirim tşkler.
Merhaba Mürsel bey, durumunuzda Belediyeye karşı dava açmak ve kazanmak mümkün. Ancak burada şu davayı açın böyle yazın diyebilmem mümkün değil, doğru da değil. Ya kolaylık olması açısından şarköyden ya da tekirdağdan bir avukat meslektaşımla anlaşmalısınız, ya da büromuzdan avukatlık hizmeti almak hakkında bilgi isterseniz [email protected] 'ye mail atabilirsiniz.
Aylin Hanım merhaba, 2021 yılı Aralık ayında bir ev satın aldım. Evin içerisinde eski ev sahibi oturuyordu. Kendisiyle 2022 Mart ayına kadar kirasız oturabileceğine; sonrasında ise karşılıklı anlaşacağımız bir miktarda kira ödemesi şartıyla 2022 Haziran ayı sonuna kadar oturabileceği yönünde mutabık kaldık. Evi satın alırken satış sözleşmesi yaptık ve sözleşmede sadece 3.ayın sonuna kadar kira vs başka ödeme yaomayacak diye bir madde var. Nisan ayında hanımefendi hiç bir şekilde bizimle iletişim kurmayınca kendisine noter vasıtasıyla ihtar gönderdik. O da bize karşı ihtar gönderdi derken dava açtık. İlk duruşma bu hafta görüldü ancak duruşma bilirkişi atanarak ertelendi. Daire maliki olduğum için evin elektrik, su, doğal gaz gibi aboneliklerinin kapattırsam bu durum dava sürecini olumsuz etkiler mi? Tavsiye edebileceğiniz mobbing yöntemleri var mıdır? Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Elif hanım, Yapılması gereken şey öncelikle ihtar göndermek sonrasında da dava açmaktı ki, yapmışsınız. Davanızı tek başına mı yürütüyorsunuz, eğer öyle ise çok zorlanırsınız, bir avukat ile anlaşın. Eğer avukatınız varsa, dosyanın durumunu en iyi ondan öğrenebilirsiniz. Benim burada şu şekilde mobbing yapabilirsiniz, elektrik, su gibi aboneliklerini kapattırın gibi bir öneri vermem hem hukuki olmaz hem de etik olmaz. Karşı taraf kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu sebebiyle hakkınızda suç duyurusu yapabilir. Onun orada haksız kalması ayrı bir konu, sizin amacınız ayrı bir konu. Haksız işgalciye herşey mübahtır suç oluşmaz demez savcılık otomatikman. Kesin ceza alırsınız ya da almazsınız demiyorum en aızndan biraz başınız ağrıyabilir. İyice inada binerse iş, örneğin maddi zarara uğrarsa o kişi, elektriğin aniden kesilmesi ile bir aleti bozulsa örneğin, buradan yüüryerek tazminat davası açma yoluna da gidebilir... Hatta yıkanmak doğal ihtiyacımdır, yeni suyu bağlatana kadar 2 hafta yıkanamadım gibi manevi tazminat dahi isteyebilir. Tekrar söylüyorum , sizin mülkünüzde haksız şekilde kalıyor olması ayrı, onun hayatını iade ettirmesine zorluk çıkarmak amacıyla yapılan hareketlere karşı hak talep edebilmesi ayrıdır. Uç örnekler ama, olmaz değil. Herşeye rağmen bunları yapar iseniz ve karşı taraf bunları mahkemeye bildirse bile hakimin ne düşüneceğini kestirebilmem de mümkün değil. Durum şu anda lehinize iken aleyhinize de dönebilir.
merhaba babam ve amcamın hıssedar oldkları bir tarla var miras yolu ıle ben4/1 pay bana ve 4/1 pay kardeşime amcamın hisseside 4/2 payamcamın ogluna düştü bu tarla bir tarafı taslık ve engebelı diger tarafı tarıma daha elverıslı babam eskıden güzel yeri ekıyordu babam olunce amcam iyi olan yeri kendi ekmeye basladı böyle 20 yıl ektı taraflar arasında bir rizaı taksım sözkonusu deıl yani şimdide amcamın oglu payı oranında iyi yeri ekiyor bu tarla bölünemez 16 bin metre kare ben ve kardesımın rızası yok böyle bir durumda ne yapabılırım kolluk kuvvetlerını taksım olayı olmadan ektiği için devreye sokabılırmıyım ilk bunu ögrenmek ıstıyorum
Merhaba, kolluğun yapabileceği hiçbir şey yoktur. Rızai taksimin var olmadığı ileri sürülerek, onların orayı ekmesi ancak mahkeme kararı ile engellenebilir.
Merhaba Aylin Hn Benim Sorum Şu Şekilde. dedem babaannem 2amcam ve babam adına kayseride bir tarla varmış eski tapu olduğu için babam rahmetli olduğunda bilgisayar sistemine geçmemiş bizimde bu tarladan bu sene haberimiz oldu babam 1994de rahmetli oldu dedem ve babanne 1970lerde rahmetli oldular bu sene kayseriye gidip tapudaki isim düzeltmelerini yapıp 5 hisseli tapuyu tüm mirascılar üzerine çıkardım bu arada tapudaki herkes rahmetli oldu . vergi ilişikleri kesilip belediyeden borcunu ödedim buraya kadar sıkıntı yok. fakat tarlaya birileri ev yapmış yeri gidip görme imkanım olmadı tam adresi bulamadım.muhtar bilgilerini belediyeden alıp muhtardan haber yolladım fakat oturan hanfendide kayınpederinden kaldığını durumunun olmadığını söyledi o bölgedede zamanında senetle satışlar yapıldığı söyleniyor senedin varmı diye sorduğumda kem küm kayboldu yırıltıldı keşke 20 sene önce gelseydiniz paranızı öderdik şeklinde kelimeler kullanıldı . şimdi ben burayı boşaltmaları için ne yapmalıyım öncelikle noterden ihtarname çekmeliyim diye düşünüyorum ihtarnamede ne diye belirtmeleyim ve yerin tahliyesi için neler yapmam gerekiyor. Rica Etsem bilgilendirirmisiniz.
Merhaba, burada bir forum yorumunda ihtarnamede şu şekilde diyin şeklinde bilgi vermem doğru değildir.Bu durumda yapılacak şey ilk ihtarname sonra dava, ihtarname ve dava dilekçesinde dayanılması gereken kanun maddeleri Medeni Kanun'da yazmaktadır. Ya kendiniz kanunu inceleyerek yazınız ya da bir avukat ile anlaşarak ihtar sürecine girmeniz, yapabileceğiniz en iyi şey olur kanaatindeyim. Bu tip şeylerin davaları, ihtarname ile iç içe davalardır, eksik ifadeler davanın reddine sebebiyet verir.
Merhaba Aylin hanım 7 ay önce bir daire satın aldım aldığım kişi daireyi boşaltmadı ve hala da boşaltmıyor içerisinde oturuyor herhangi bir kira da ödemiyor bunun için ne yapmalıyım nasıl blr dava açmalıyım birde bu davanın maliyeti avukatlık ücreti de dahil ne kadar masrafım olur
Merhaba Murat bey, dairenizi işgal eden bu kişiyi çıkarabilir ayrıca ondan geçmişe dönük olarak haksız kullanımı karşılığı bir miktar bedel de isteyebilirsiniz. Kazanılabilecek bir davadır. Avukatlık hizmetleri için fiyat bilgisini buradan veremiyoruz, [email protected] 'ye mail yazmanız durumunda bilgi verebiliriz. Ayrıca bu amaçla açılacak davalarda devletin alacağı dava masrafları taşınmazın değerine göre değişmektedir, bu konuda da detaylı bilgi verebiliriz. Saygılarımızla
merhaba aylın hanım, tapulu taşınmazımın bir kısmını komsu işgalci olarak cevirmiş kullanıyor hakkı olmayan yere işgalci diye şikayet ettım savcılık dava açtı ceza aldı 5 yıl ertelemelı kesınlestı. fakat 3 yıldır hala işgal etmeye kullanmaya devam ediyor. hala sucu sonlandırmadı ve cıkmayıda dusunmuyor ben aynı konudan hakkı olmayan yere tecavuzden tekrar tekra sıkayetcı olabılırmıyım tekerrur mu etmıs olur sıkayetım dıye savcılık dosyayı kapatır mı takıpsızlık mı verır sonucta aynı konudan sonlandırmadan kullanıma ve suc ıslemeye haksız isgalcı olmaya devam edıyor. mesela uzun yıllar işgalcı oldugu surece ben bunu her ceza dosyası kesınlesınce tekrardan aynı konudan sıkayetcı olabılır mıyım tekerrur dosya dıye takıpsızlık vermezler degılmı aylın hanım tesekkurler.
Yasemin hanım, suç yani ceza davası ayrı, hukuk davası ayrıdır. Sizin bu kişiyi aynı durumdan bir daha suç duyurusu yapmanız mümkün değil, tekerrür değildir bu, aynı suç devam etmektedir. Bir daha şikayet yapmanızın hiçbir anlamı yoktur. Ceza almakla bu kişi hukuken çıkarılmaya hak kazanılmış olmuyor. Onu oradan çıkarmak için hukuk mahkemelerinde bir dava açılması , kazanılması, sonra da o kararın icra takibine koyularak icra edilmesi gerekiyor. Hukuk davası ve ceza şikayetinin paralel aynı anda yürütülmesi tavsiye edilir. Çıkarmak için olan dava süreci savcılık şikayetine benzemez, avukatla çalışırsanız hatasız ve daha hızlı ilerleyebilirsiniz.
İyi günler biz 9 dairelik bir binada yaşıyoruz ben en üst katta bizim üst kat ise kömürlük gibi bir yer zamanında bizim aldigimiz daireyi dublex yapmışlar çatı piyesli daire olarak geçiyor tapuda ama karşı dairemizin üstü boş ortak alan fakat bizim orada hakkımız olmadığını söylüyorlar zamanında sizin hakkınızı aldılar daire yaptılar diyorlar ama benim tapumda zaten piyesli yazıyor resmi yani geri kalan bahçe kömürlük gibi yerler ortak değilimdir onların dediği gibi olabilir mi ?
Sizin orada hakkınız olmadığını kim söylüyor, tapu müdürlüğü görevlisi mi? Resmi bir görevli bunu söylemiyorsa itibar etmeyebilirsiniz. Kim ne zaman orayı NEYE DAYANARAK almış? Bir mahkeme kararıyla mı alınmış orası? Bu konu bir dava konusu, bilirkişilerin yapabileceği bir inceleme. Benim burada söyleyebileceğim pek bir şey olamıyor ne yazık ki. Onların dediği gibi oladabilir olmayadabilir.
Bizim bahcemiz var sapanca gol yaninda Izali suur da ve ne satiliyor bekliyoruz Ve adamlar bungalov yapmis parasini kazaniyor 26 donum yer 9 donumu bize ait cikmiyom diyor O kisi geri kalan mirascilardan hepsini almis 3 kurusa Ben ne yapabilirim Eger adalet bu ulkede isliyorsa Tesekurler
Merhaba Serhat bey. Anladığım kadarıyla izale-i şuyu davası hala devam ediyor. Davanın bitmesini bekleyeceksiniz, sonra satış olacak, orayı şu an işgal eden kişi ya da kişiler satışa girebilir, herkes satışa girmekte özgürdür. Satış mahkeme eliyle açık artırma usülü ile yapılacaktır, siz de girebilirsiniz. En yüksek teklifi veren alır. İzale-i şuyu davası , başkalarının araziyi şu an işgal ediyor olmasını ise engellemez. Onları oradan çıkarmaya yarayan bir dava değildir.
Merhabalar sayın Avukat hanım,Bir Miras ve Ortak kullanılan Tarla ile ilgili bir sorunumuz var,2 dayım kendi arasında 11 kişiye ait olan Tarlayı başkasına Herkesin yada kısmı olarak iznini almadan başkalarına ekip biçme hakkı vermiş, Yani aralarında birde Herkesin haberi ve izni olmadan Kendi aralarında bir geçersiz kağıt parçası hazırlayıp iznimiz olmadan Tarlanın bize ait hissesini içine katıp rizamiz olmadan piyasasının çok çok altında hasat Ve kira bedeli sundu yanlız biz bunu kabul etmedik ama Duyduğumuza göre carla sürülmüş ve ekilmiş, ama şuan Ne yapacağımızı bilmiyoruz lütfen bir yol gösterin öncelikle ne yapmamız gerekiyor.
Merhabalar. Sizin de dediğiniz gibi bir kısım paydaşın tarlanın bu şekilde kullanım hakkını izin dışı başkalarına devretme hakkı yoktur. Yapabileceğiniz tek şey, buranın kullanımının engellenmesi için, yani işgalcilerin burayı boşaltması için müdahalenin men'i davası açmaktır. Ancak bu dava teknik ve yavaş ilerleyen bir davadır. Daha hızlı ilerletebilmek ve hatalara mahal vermemek için avukatla açıp yürütmenizi öneririm.
Merhabalar, babamdan kalan bir ev var. Ancak abimin oğlu orayı bir lokantaya çevirip kullanıyor. Bedelini de vermek istemiyor. Bu durumda ecrimisil dava açılabilir mi veya nasıl bir yol izlenebilir?
Merhabalar, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Elbette kendisine hem ecrimisil için dava açabilmek, hem de onu oradan çıkarabilmek mümkün. Bu davanın avukatlık hizmetleri hakkında detaylı bilgi için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
Merhabalar.. Ananem öleli 2 buçuk yıl oldu annem ve 3 kız kardeşine 1 ev ve bir arsa miras olarak kaldı . Daha sonra arada annemin kardeşleri 2 yıl boyunca bu evi kullanmaya başladı annemin rızası olmadan. Annem de miras olarak kalan arsayı kendi hakkına düşecek kadar ölçüp yapıp içine taşınmaz mülk inşa etti. Şuan da annemin kardeşleri işgal davası açacaklar yerlerini izinsiz kullandı diye bu durum da nasıl devam etmemiz gerek ne yapabiliriz . Teşekkürler
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Annenizin "bu arsada bana bu kadar düşüyor" diye düşünüp de ölçüp inşaat yapması kendisine bir hak doğmasını sağlamıyor ne yazık ki. Paylaşım , resmi şekilde noterde yapılmalı böyle durumlarda. Annenizin kardeşleri, dava açmakta haklıdır. Bu durumda size karşı dava açılmadan yapabileceğiniz bir şey yok. Size karşı dava açıldığında, ne davası olduğuna göre- eğer bu talebi yapmaya uygun bir dava türü olursa - anneniz inşa ettiği taşınmazın değerini karşı taraftan talep edebilir. Taşınmazın değeri arsanın tamamının değerinden çok fazla ise, arsanın kalan kısmının bedelini ödemek şartıyla tüm arsanın mülkiyetinin kendisine (annenize) geçirilmesi talebinde bulunabilir. Bunların haricinde, tıpkı kardeşlerinin annenize arsa için dav açtığı gibi annenizin de kardeşlerinden evin kullanılmasından doğacak bir kira bedeli karşılığı (geriye dönük olarak ecrimisil) talep etme hakkı vardır. Daha farklı sorularınız olur ise bir avukat meslektaşımdan ücretli danışmanlık almanızı ve kafanızdaki soru işaretlerini daha detaylı sormanızı tavsiye ederim.
Aylin hanım merhaba. 5 dönümlük bir tarla yarı %50 şekilde eşit olarak karı koca adına padişah tapulu. Devlet zamanında tebligat yollamış tapu harclarinizi yatırıp tapulariniz alın diye. Anne harcı yatırıp tapusunu almış baba yatırmamis hisse hazineye kalmış. Ve zaman sonra anne baba vefat etmis. Tek mirasçı Bir bayan anneden kalan tapuyu çıkartmış. Ve babam bayan a kalan yarı hisseyi tapudan satışını aldı. Tapu satışı yapılırken babasından hazineye intikal eden zilliyet hakkıyla ilgilide tüm haklanirinida yazılı olarak devraldık. Milli emlaga hissedarı bulunduğumuz yerin diyer kısmını almak için müracaatta bulunduk fakat bize hiçbir şekilde dönüş yapılmadı. bu işlemlerden 2 yıl sonra 14.01.2023 tarihinde tapuyu satın aldığımız mirasçı bayan hazineden zilliyet hakkını bize devrettiği yerin tapusunu 6 bin TL ye almis ve 16.01.2023 tarihinde 2 milyona birine devretmiş. Şuan son alıcı kişi bize ortaklığın giderilmesi ile ilgili dava açtı. Ne yapabiliriz. Saygılarımla iyi calismalar
Merhaba. Kişileri zorla bir taşınmazın ortaklığında tutmak mümkün değildir, diğer hissedar yerin satılarak ortaklığın giderilmesini istiyorsa, mahkeme buna karar verecektir, ortaklığın giderilmesi davaları bu nedenle pek reddedilmez. Bu davada kendinizi avukatla temsil ettirmeniz size şöyle yararlar sağlar; bu yeriniz için bilirkişilerce satış bedeli belirlendiğinde, avukatınız bu bedel düşük ise buna emsaller ile itiraz edecektir. Karşı tarafın normalde talep edemeyecek olmasına rağmen talep ettiği birşeyler var ise , bunun mümkün olmadığını izah edecektir. Kısacası, son alıcının ortaklığı sonlandırmak istemesine karşı hayır illa da ortaklık devam etsin 'i sağlayabilecek bir imkan yok. Ancak en azından haksız kayıplara uğramamak için bir avukat ile anlaşın derim. Dosyayı, karşı tarafın dilekçesini incelesin, olmaması gereken birşeyler var mı baksın.
Merhabalar deden kalan arazilerimiz var amcam yaklaşık 10 yıldır mahsul ekip kar elde ediyor ve kira bedelini ödemiyor halada bizim rızamızı almadan mahsul yetiştirmeye devam ediyor yadımcı olabilirmisiniz ne yapmamız gerekiyor
Merhaba Gürcan Bey, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Öncelikle böyle bir durumda amcanıza ihtar çekilir ve denir ki bu kullanımını sonlandır. Tabii ki ihtar içeriği bu kadar basit olmaz, hangi cümlelerin kullanıldığı çok önemli. İhtardaki ibareler eksik olursa davada sorun çıkar. Amcanız ihtarın gereklerini yerine getirmez ise amcanıza dava açabilirsiniz. Böyle bir davada hem amcanızın kullanıma son vermesi ve tahliyesi istenebilir hem de amcanızın haksız kullanımı karşılığı olarak geriye dönük 5 yıl ile sınırlı olmak üzere “Ecrimisil” yani işgal tazminatı da talep edilebilir. BU davalar biraz uzun süren ve teknik davalardır. Sabırlı olmalısınız. Bir avukatla ilerlemeniz sizin faydanıza olur. Büromuzun avukatlık hizmetleri hakkında bilgi almak isterseniz [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
MERHABA. EVİMDE BİR AKRABAM OTURUYOR. KİRA SÖZLEŞMESİ YOK. ONU EN KISA YOLDAN NASIL ÇIKARABİLİRİM
Merhaba Ayşe hanım. Öncelikle netleştirilmesi gereken bir şey var, kira sözleşmesi olmaması demek, arada kira ilişkisi olmadığını kanıtlamaz, bu kişi size hiç bedel ödemeden mi oturuyor evinizde? Eğer az da olsa bir bedel ödüyorsa, arada yazılı sözleşme olmasa bile kira ilişkisi var kabul edilir ve açılacak dava türü farklı olur. Kişi kiracı kabul edilir, işgalci değil. Eğer herhangi bir bedel de ödemiyorsa, o zaman işgalcidir. İşgalciyi de kiracıyı da çıkarmanın keşke hızlı bir yöntemi olsa, avukatlar olarak inanın biz de bunu isterdik. Yöntem var olmasına var ancak ne yazık ki yavaş. Bu konuda dava açılacak, elinizde bir mahkeme kararı olacak, o karara rağmen de çıkmazsa karar bir icra takibine konu edilecek, kişi öyle çıkarılacak. Çıkarmak dışında, bu kişiden kira karşılığı ödemesi de istenebilir. Tabi dava devam ederken, bu kişi hakkında "hakkı olmayan yere tecavüz" suçundan suç duyurusunda bulunmanız, suç duyurusu sonucunda bir ceza davası açılmasına yeterli delil bulunmasa ya da şikayet süresi geçmiş olduğuna kanaat getirilse bile kişinin evinizi terk etmesini sağlamakta hızlandırıcı olabilir.
Merhaba Avukat Hanım, babamdan kalan gayrimenkulleri abilerim kullanıyor bana da kullandırmayıp satmamı da istemiyorlar. Her türlü gayrimenkulü vermemeye çalışıyorlar. Bu gayrimenkul hisseli tapu durumunda. Bu durumda ben ne yapmalıyım? Onlar orayı bir güzel kullanıyorlar. Bir şey söylerim deyince mahkemeye ver diyorlar. Selamlar.
Merhaba Metin Bey. Yazımızda da bahsettiğimiz gibi, müdahalenin men'i davası açılabilir, onların orayı kullanmasını engellemek için. Geriye dönük olarak 5 yıllık kira karşılığı bedel (ecrimisil) de talep edebilirsiniz payınız oranında. Yahut bir seçenek de, buradan hiçbir şekilde faydalanmak istemiyorsanız, mahkeme eliyle buranın satılması için ortaklığın giderilmesi davası açabilirsiniz, ama onlar sizin payınızı ödeyerek satın almak yoluna gidebilirler, mahkeme eliyle satışlar illa üçüncü kişilere yapılır diye bir kural yoktur aksine paydaşların kendi payını satıp parasını alıp hissedarlıktan çıkmak isteyenin payını satın alması muhtemeldir. Buradaki payınızı satacak mısınız, yoksa onların kullanmasını önleyip, kira karşılığı bedel mi isteyeceksiniz karar verin ve ona göre içinize sinen bir meslektaşımla anlaşıp dava işlemlerine başlayın, kazanacağınız davalardır.
Merhaba, yazınız için öncelikle teşekkürler. Bizim yaşadığımız sorun şu amcam ile eşi boşanıyor. Hatta dava bitti ancak eşi istinata mahkemesine gitti ancak henüz sonuçlanmadı. Amcam bu süreçte evini satmaya karar verdi ve evi ben satın aldım. Amcamın eşi güzel konusmalarimiza rağmen boşaltcam diyerek evi boşaltmadı ve şu anda bosaltmam diyor. Öncelikli talebi amcamdan alacağı paranın ödenmesi ancak bu bizi ilgilendiren bir durum değil. Zaten amcam ile ben de görüşmüyorum bu talebinde bizlik bir şey yok. Şu anda kendisine ihtar çekeceğiz. Kendisinin işgalci durumunda olduğunu kabullenmiyor. Bu dairenin kira gelirine ihtiyacım olması sebebiyle süreci hızlandırmak için ne yapabilirim? Elektrik, şu, doğalgaz, kapı kilidi değiştirmek gibi hamleler ne gibi olumlu/olumsuz etki yaratabilir? Teşekkürler.
Merhaba. İşgalciye karşı elektrik, şu, doğalgaz, kapı kilidi değiştirmek gibi hamlelere asla girişmenizi önermem, haklıyken haksız konuma düşerek üstüne bir de karşı tarafa tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz, çünkü tahliyenin yasal bir yolu vardır ve yasal yol bu değildir. TCK anlamında bu eylemlerin cuç teşkil ettiğine dair kararlar bile var. Onun haricinde, burayı satın alırken içinde biri olduğunu bilerek girdiğinizden, aslında kendisinin "hukuken" işgalci konumda olup olmadığı dahi net değildir. Dava açılmasından başka bir yolunuz yoktur, hızlı bir yolu yoktur. Günümüzde kira geliri elde etmek için herkes " hızlı " şekilde işgalciyi ya da kiracıyı çıkarmak istiyor ancak mahkemeler hızlı değil, sistem bu. Ayrıca, eşinin amcamdan alacağı bizi ilgilendirmiyor düşünceniz kısmen doğru, düşüncenin doğru olmayan yanı, amcanızın eşinin tazminat değil "mal rejimi alacağı"na o ev de dahilse, yani ev evlilik birliği içinde alınan bir ev ise, size karşı tapu iptal davası açmak imkanı bulunuyor. Henüz bir mal rejimi davası varsa da yoksa da, amcanızın size yaptığı satış mal kaçırma olarak görünebilir. Siz bu taşınmazı bedeli karşılığında almış olsanız DAHİ, amcanızın eşinin mal rejimi alacağının tahsiline engel olmak amacıyla satımın yapıldığı iddia edilir ve ispat edilirse, gerçek durum ve amaç bu olmasa bile , iyi niyetli üçüncü kişi olarak sayılmayabilirsiniz. Durumu bilebilecek durumda olan bir kişi olduğunuz kabul edilebilir. Satım bozulabilir bile. Bunları göz önünde bulundurun. Şu anda işgalci konumu olduğundan bahisle dava açmaktan başka imkanınız yoktur.
İyi günler Aylin hanım. Babannemin üzerine hisseli tarla vardı. Bavam daha önce vefat ettiğinden babannem vefat edince amcam ve halamlarla ben ve kardeşlerime 8 dönüm tarla kaldı. Bu tarlanın hangi 8 dönümü bize düştü ve bu 8 dönümde ben ve kardeşlerimin yeri neresi belli değil. Amcam bizim iznimiz ve bilgimiz olmadan 8 dönümü ekip biçiyor. Herhangi bir ücret de vermiyor. Bu durumda hakkımı talep etmek için noterden ihtarname mi çrkmekiyim. Ecrimisil davasımı açmalıyım. Ortaklığın giderilmesi davası mı açmalıyım. Yoksa hakkı olmayan yere tecavüz etmek suçundan şikayetçi mi olmalıyım. Yol gösterirseniz sevinirim. Kolay gelsin
Merhaba Mahmut bey. Miras kalan yerlerde kimin yeri neresi hukuken belli değildir zaten, o normal bir durum. Bunu belirlemek için tapuda ayrıca işlem yapılması lazım, bir işlem yapılmadıysa herkesin her yerde hakkı vardır. Amcanıza karşı yapılması gereken şey önce ihtarname çekmek, haksız yararlanmasını sona erdirmediği takdirde de dava açmak . Çekilecek ihtarnamenin içeriği ÇOK önemli. Ne davası açılırsa açılsın, sizi bağlayıcı olacaktır. Eksik ibareler olursa ihtar boşuna çekilmiş olacağından dava aşamasında avukatınız kendi çektiğiniz ihtarın eksik olduğunu belirttiğinde baştan çekilmek zorunda kalınır zaman kaybedersiniz. Noterler şöyle yazın daha doğru olur demez, yaptıkları işlemden aldıkları paraya bakarlar. Nitekim noterin kendisi hukukçu ise de yanında çalışan katipler hukukçu değildir , ihtarnameyi noter oturup kendisi hazırlamaz, ihtar çekilmesi gereken gibi mi çekildi bakmak yükümlülükleri de yoktur. Bu nedenlerle bir avukatla anlaşın daha ihtar sürecinden itibaren. İhtarın içeriği de açılacak dava da sizin isteğiniz doğrultusunda avukatınız tarafından yazılacaktır. Ecrimisil, ortaklığın giderilmesi ya da hakkı olmayan yere tecavüz hepsi ayrı ayrı dava ve işlemlerin konuları, tek dava ile görülemeyecek şeyler. Aynı anda yapılabilecek olanlar var yapılamayacak olanlar var. Buradan kurtulmak, payınızı alıp çıkmak istiyorsanız yapılacak şey ortaklığın giderilmesi davasıdır. Geçmişe dönük 5 yıl için ecrimisil talep etmek , ortaklığın giderilmesi olsun ya da olmasın isteyebileceğiniz bir şeydir. (Dediğim gibi, ihtarnamede ecrimisil talep ediyorum yazmak yeterli değildir, hangi maddeye göre ne kadar talep ettiğiniz, ne kadar süre vereceğiniz ve baika başka incelikleri vardır.) Suç duyurusu , bu bahsettiğim hukuk davalarından apayrı yürüyen bir süreç, ancak yer amcanızın HAKKI OLMAYAN BİR YER değil, hakkı olan bir yer, kendisi orada paydaş. Bildiğiniz gibi, burada şahsi olaylara yönelik şunu yapın bunu yapın şeklinde danışmanlık vermem yasal değil, emek ev bilginin karşılığı olan hukuki danışmanlık ücrete tabidir. Danışmanlık alarak detaylı olarak ne yapılabileceğine karar vermek için ve bundan ayrı olarak dava avukatlık ücretleri hakkında bilgi almak için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
Merhaba. Yaklaşık 40 sene önce komşumuz evini yaparken ifraz olmadığı için 1 metre kadar bizim sınıra geçmiş. Belli bir süre sonra bu komşular bu bir metrelik işgalden sonra kanalizasyonu bizim arsadan izin alarak geçirdiler. Şimdide aramizda bazı sorunlar var. Hem arsa işgali için hemde kanalizasyon için herhangi bir dava açabilir miyim.
Merhaba Ali bey. Tapu kayıtlarında şu an nasıl göründüğü önemli, onların 1 metre sizin arazinize geçtiğini söylediğiniz yer tapuda da sizin araziniz sınırları içerisinde görünüyorsa, kanalizasyon da yine tapuda sizin araziniz sınırları içerisinde görünüyorsa, dava açabilmeniz mümkündür. Şuna da dikkat etmek lazım, "izin alarak" demişsiniz, bu izni yazılı aldılarsa, yani arazi sahibi olarak sizlerin imzasını vb aldılarsa iş değişik, sadece sözlü oldu ise iş değişiktir. [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
Selam avukat hanım 2016'da dedemin babasından e devlet üzerinde tarla intikal etti.Mirascilar olarak toplanamadik toplanmayan o kişilerden biri tarlaları bizden habersiz ektirip eken ile yarı yarıya mahsul aliyormuş. Bunu 1 ay önce öğrendim . Bu konuda bizleri enayi yerine koyup satışa yanaşmayan mirascının nasılsa şehirde yaşıyorlar diye habersiz tarlalarımızı baskasına anlaşmalı ektirmesi ve gelir elde etmesi konusunda ne yapmalıyım? Dava acabilme hakkım var mı? Bu konuda tarafınızca bilgilendirilmek ve gerekeni yapmak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim 🙏
Merhabalar Ahmet bey, bahsettiğiniz durumu yapanlar tarla üzerinde her ne kadar paydaş olsalar da tarlanın tamamına sahip değiller, adı üstünde paydaş . Diğer paydaşların yazılı rızasını almadan taşınmazdan sadece kendileri gelir elde etme hakları elbette yoktur.. Paydaş da olsalar, paylarını aşan kısım bakımından hukuk karşısında "haksız işgalci" konumundadırlar. Bu haksız işgalin önlenmesi için sizin tek başınıza da olsa diğer mirasçılarla beraber de olsa dava açma hakkınız vardır. İşgalin önlenmesi için (onların bu tarlayı işletme faaliyetini sonlandırmak için) paydaşlardan her biri dava açabilir yani, tek başına ya da birlikte. Bunun haricinde, bir de geriye dönük olarak 5 yıllık haksız kullanımın karşılığı olan "ecrimisil" adlı bir tazminatın talep edilebilmesi de mümkündür, ancak bunun için bu talebin tüm mirasçı paydaşlar olarak hepiniz tarafından birlikte dava açılarak ileri sürülmesi gerekmektedir. Kısacası işgalci paydaş hariç diğer paydaşları da dava açmaya ikna edebilecekseniz hepbirlikte hem işgalin önlenmesi hem de geriye dönük 5 yıllık ecrimisil talepli dava açabilme hakkınız vardır, eğer diğerlerini davacı olmaya ikna edemez iseniz tek başınıza ecrimisil talep edemezsiniz ama işgalin önlenmesini talep edebilirsiniz. Daha detaylı bir hukuki danışmanlık almak isterseniz [email protected] ye bir mail yazın, burada yazıştığımızı hatırlatarak. Size dönüş yapalım Ahmet bey. Saygılar.
Merhabalar Aylin hanım.aklimdaki sorular ile yazılanlara baktım ama benim sorunum ile ilgili bir durum tam yoktu.yine de bir şansımızi deneyip yazmak istedim.annemin kardeşleri ile arasında miras durumu var.kardesler ait bir dükkan ve köy arazisinde 1 dönüm arazi.ayrica bunun dışında ise takribi 100 dönüm civarında 18 hissedarli bağ arazisi,arsa vb gibi yerler.simdi annemizin hakkını almak istiyoruz tabiki ilk önce dükkan ile başladık ama alıcı bulduk sonunda onu da istemeyip kendileri almak istedi ama çok düşük fiyat vermek istediler bizde kabul etmedik.simdi bu durumda annem dükkandan payını alıyordu ama öğrendik ki kira daha fazla çıktı.ne koparirsak kardır anlayisiyla bizi artık iletişim olarak konuşamaz hale geldik.ve hep bir türlü dalavere ile zaman geçirmenin pesindeler.biz şimdi ilk olarak dükkana ihtarname yapip eksik aldığımız kira bedelleirni isteyebiliyor muyuz.daha sonra noterden buralara koydeki yerde ev var bizi kullandirmiyorlar ayrıca Ekim biçim yapıp birisine vermişler ondan da para arıyorlar.bunlar için noterden nasıl bir ihtarname cekmeliyiz.daha sonra neler yapabiliriz.daha sonrası zaten herhalde bir avukat tutup izaleyi şuya davası ile işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.ama ayrıca bu işler 2 3 yıl sürer ama takribi olarak avukatlık ücretleriniz nedir.ortqlama ise bize nekadara mal olur.saygilarimla görüşmek üzere
Merhaba Burak bey, noterden şöyle ihtar çekin şunları yazdırın diyemem, zira bu avukatların işi, ücretsiz hukuki danışmanlık vermek hukuka aykırı ve bilgi ve emeğe de saygısızlık olur. Bu konuda ya kendiniz araştırma yapmalı ya da bir avukatla ücreti ile anlaşmalı ve ihtarı avukata çektirmelisiniz. Noter aldığı paraya bakar, siz ihtarda demek istediklerinizin hepsini dediniz mi, yazılması gerekenler hukuken eksik mi yazılmış bakmaz, ihtar kısmında eksik bir husus olursa ileride dava açılacağı zaman anlaşacağınız avukat bu ihtar eksik, baştan çekmek zorundayız diyebilir. Çok yaşanan şeyler bunlar. Dolayısıyla şimdi ihtar aşamasından bir meslektaşımla anlaşın. Ayrıca, karşı tarafa bir avukat isminden giden ihtarname durumun ciddiyetini gösterecektir. İhtardan sonra, sizin de dediğiniz gibi izale-i şuyu aşaması olacak. Elbette Türk hukuk sisteminde bu davalar en az 2 yıl. Üst mahkemesi ile 3 ü buluyor. Avukatlık ücretleri bakımından buradan bilgi veremiyorum. [email protected]'ye buradan yazıştığımızı, ayrıca taşınmazların il olarak nerede olduğunu da yazarak mail atarsanız, dönüş sağlayabilirim. Saygılarımla.
Merhaba Aylin hanım. Babamla amcama dedemden kalan iş yeri var. Paylı mülkiyet amcamın %50 babamında %50 hissesi var. Amcam kendi hissesini satmak istemişti ancak yengem tedbir koydurunca tapuyu devredemedi. Yengemle davalık oldular. Boşanma davası falan açtılar. Amcam bu davalar bitene kadar kiraya vermek istemiyor anladığım kadarıyla biz de boş durmasını istemiyoruz kiracı da bulduk amcama haber verdik imza atmaya gelmiyor. Babam kiracıyla kendi adına kontrat yapıp amcamın hissesine düşen kirayı amcama verebilir mi? Bu kira kontratı geçerli olur mu? Nasıl bir yol izlemeliyiz
Tuğçe hanım bu şekilde bir kira kontratı geçerli olmaz. Kiracı kira ödemiyorum der, amcanız rızam yoktu der, sonradan başınız çok ağrır. Gelecek kiranın hayrını göremezsiniz davalardan. İnsanoğlu bu. Hisseli yerlerin tüm hissedarların rızası olmadan kiraya verilmesi yasal değildir. Yapabileceğiniz bir şey yok.
İyi günler aylin hanım. Ben 3 katlı bir ev satın aldım, evin eski sahibi evi alırken 3. Katta 1 yıl oturmak için benden izin istedi, bende kabul ettim, şimdi ise 2 sene oldu çıkmıyor, bu arada kahramanmaraş'ta yaşıyorum, ve depremden sonra evime oturduğum yere yani evin birinci katına geldiğim de ise eski ev sahibinin yeğenini orta kata oturttuğunu öğrendim sorduğum da ise ev boştu sizde yoktunuz bende kiracı olarak oturttum dedi ama ne kira sözleşmesi var ne de ödenen bir kira var üzerinden yaklaşık 5 ay geçti ve evimi işgal eden şahısları çıkarmak istediğimde hakaret edip saldırdılar ve ben en hızlı şekilde evimi nasıl geri alabilirim bilmiyorum lütfen beni aydınlatın
Merhaba Bülent bey, evi hızlı şekilde tahliye edebilmenin bir yolu yoktur, Türkiye'de yargı yavaş ilerlemektedir. Hem orta kata oturtulanları hem de 3. katta oturan evin eski sahibini çıkartmak için davalar açılabilir. Hızlı ilerlemeyecektir, ama sonuç alınacaktır. Bu kişilerden geriye dönük kira karşılığı bedel de istenebilir. Avukatlık ücretleri hakkında bilgi almak için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz. Saygılarımla.
Merhaba, dedem 1986 yılında vefat etmiş. Bir arsa miras kaldı. Ancak biz bunu 3 sene önce öğrendik. Ve veraset çıkardık ama intikal yaptırmadik. Verasette babam ve 2 amcama kaldığını biliyoruz. O bölge de yaşayan tanımadığımız biri bu arsanin kendisine ait olduğunu söyleyip dava açmış. Bilirkişi raporu ile de bu arsayi hakim kararıyla üzerine almış. Bize tebligat gelmedi ve biz bunu yeni öğrendik. Verasette babam ve 2 amcamın adı var dedemin bilgileri ve kimden miras kaldığı yazıyor. Buna rağmen arsamiz hiç tanımadığımız insanlara verilmiş. Sonuç 2023 temmuz ayında karara bağlanmış. Ancak 3 senelik dava da tebligat dahi gelmeyip elimizden alınan arsamiz için nasıl bir yol izlemeliyiz? Bu şekilde bize ait olan bir yerin haberimiz olmadığı için bir başkasına verilmesi yasal mi? Tapu müdürlüğü ve gerekli yerlerde dahil dava açmayı düşünüyoruz. Çünkü arsa bize ait, atalarımızın adı soyadı herseyi birebir tutuyor bilgilerde ve onların hiç bir bağlantısı yok. Tapu müdürü, hakim kararıyla sonuca bağlandığı için bizlik bir durum yok dedi. Size sormak istediğim bu tür bir dava ne kadar sürer? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Esra hanım. Veraset ilamı sadece mirasçıları gösterir, ölenin malvarlığını göstermez. Dolayısıyla şu anda o yer için bunca yıl tarafınızca bir hak iddia edilmemiş, üstüne bir mahkeme kararı ile başka birine ait olduğu tespit edilmiş iken o yeri geri döndürmenin imkanı yok denecek kadar azdır. Hukuk = gerçek durum değildir her zaman.. Size tebligat gelmemesi doğal, çünkü siz buranın varlığını bilmiyordunuz. Ancak bilebilecek imkana sahiptiniz. Daha önce araştırılmış olsa idi, bilinirdi. Araştırılmamış ve tarafınızca yeni öğrenilmiş olması, sizin sorumluluğunuzda olan bir durumdur. Yer hukuk karşısında şu an "başkasına verilmiş" değil, başkası gerçek dışı da olsa hak iddia edilmiş ve belki yalancı tanıklar vb ile de sahipliği ispatlanmış bir yer statüsünde. Verilmiş bir mahkeme kararı var ortada. Bu mahkeme kararı KESİNLEŞMİŞ ise, dava açsanız da reddedilme ihtimali yüksek. Kesinleşmemiş ise de, yıllar sürecek bir dava sürecine girilebilir, binlerce lira dökülebilir, ancak olumlu sonuç alınmayadabilir. Yine de denemek isterseniz, yerin bulunduğu şehirdeki bir meslektaşımla yüzyüze iletişime geçmenizi öneririm. İzmir, Manisa , Aydın veya İstanbul'da ise ben de yardımcı olabilirim.
Merhabalar Aylin hanım 1982 yılından beri oturduğum evin 2017 yılında başka birine ait olduğu nu ogrendim herhangi bir yıkım kararıda bize ulaşmadı 40 sene oldu hukuken bir hakkım varmı
Merhaba Mehmet bey, tapulu taşınmazların zamanaşımı ya da yıllarca kullanım ile mülkiyetinin kazanılabilmesi malesef mümkün değildir. Hukuken bir mülkiyet iddia etme hakkınız olmadığı kanaatindeyim.
Hocam merhaba.anneme ve teyzelerime düşen tarladan dayım çıkmıyor.kendisi kullanıyor,mandalşna agacı ekmiş bizden izin almadan. Ne yapmamız lazım
Merhaba Cenk bey. Anneniz ve teyzelerinize düşen derken, düştüğüne dair ortada bir paylaşım sözleşmesi mi var, eğer varsa bu sözleşme noterde mi yapılmış? O çıkmayan dayınıza düşen bir yer de var mı? Yoksa bu tarla anneniz ve teyzenize dedeniz tarafından zamanında devir mi edilmiş? Şu anda tapuda tarla kimin üzerine? Bunun gibi detayları [email protected] 'ye yazarsanız, daha net bir açıklama yapabilirim.
Merhabalar Aylin hanım, Dededen kalma arazi ve üzerinde ev vardı.Ananemin sağlığında dayımla bu evde yaşıyordu.Dayımnın ilk eşi tarafından yanlışlık sonucu ev yandı.Yardım da toplanarak dayım tarafından tek katlı ev yapıldı.Ananem vefat ettikten sonra dayım ve ailesi burda yaşamaya devam etti.Daha sonra başka ile gitti ve yazları geldi döndü bu sirkülasyon devam etti.tapu geçerken arazıyı 3 parçaya lakin vefat eden dedemin üzerine yazdılar.Bizdede anahtar vardı annemle köy yakın olduğu için gidiyor kalıyorduk.geçen sene dayım anahtarı unuttum dedi ve bizdekini aldı bu evin üzerine daire olacak şekilde çatı katı atarak kapattı.evin önüne sağı soluna bilgimiz dışında beton araç pary yeri gibi düzenlemelerde yaptı.Bu evde annemin ve diğer kardeşlerin hakkı varmıdır.Yada eve girmeme durumu sö konusumudur.Ev dayımamı ait oluyor.neler yapabiliriz.
Tapu dedenizin üzerine olduğundan, annenizin de , dayınızın da o ev de dahil tüm taşınmaz üzerinde hakkı vardır. Bu konuda dayınız sizin faydalanmanıza izin vermediğinden, ondan dava ile evin kullanımı sebebiyle kira karşılığı bedel yani ecrimisil istenebilir. Dayınızın hak talep edebileceği tek durum, eğer bir gün tüm taşınmazın (evin üzerinde bulunduğu arazinin) mahkeme eliyle satılıp payının mirasçılar arasında paylaştırılması için mirasçılardan herhangi biri tarafından dava açılırsa, o davada bu evi kendisinin inşa ettiğini yeterli delille ispat edebilirse evin bedeli kadar parayı diğer paydaşlardan talep edebilir. Ancak bu dediğim gibi, ispat edebilmesine bağlı. Ortada böyle bir dava olmadığı sürece, şu anda anneniz dayınıza dava açıp kira (kullanım) karşılığı ecrimisil bedeli isteyebilecek durumdadır. Bu konuda kararınızı verirseniz, [email protected] 'den avukatlık hizmeti hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Merhabalar Aylin Hanım,15 ay kadar önce babam vefat etti bize birçok arsa daire dükkan ve 4 eşit ortaklı şirket ve işletme kaldı en değerli işletmenin olduğu mülk aynı şekilde 4 kişinin üzerine ortak,bu işletmeyi işletirken aramızda bazı sorunlar oluşuyordu bazı kardeşler dışarı kiraya verme fikrindeyken bazıları istemiyordu en sonunda en büyük abim çocuklarıyla beraber gelip işletmeye el koydu tehdit,darp gibi olaylarda oldu darp raporumda mevcut ve 3 ümüzü dışarı attı kendisi işletiyor arada bir anlaşma olmaksızın burdan yararlanıyor bu durumda tek başıma ne yapabilirim
Merhaba Fatih bey, en büyük abinizin yaptığı zorbalığa karşı hakkınızı hukuk ile aramanızı tebrik ediyorum öncelikle. Abiniz hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz öncelikle. Bundan ayrı olarak, abinizden ecrimisil yani kullanması karşılığında kendi payınız nisbetinde kira karşılığı bedel istemiyle dava açılabilir. Ayrı olarak, eğer bu yerin satılmasını ve ortaklığın sona ermesini istiyor, kendi payınızı alıp çıkmak istiyorsanız ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası açılabilir. (Son ihtimalde yer mahkeme eli ile satılacağından, gerçek piyasa değerinden daha ucuza satılma olasılığı yüksektir.) Bu ihtimalleri değerlendirin, hangi fikre en yakınsınız? Daha detaylı sorularınız olması durumunda [email protected] 'ye mail atabilirsiniz. Sevgiler.
Merhabalar öncelikle olaydan kısaca bahsedeyim miras şeklinde babama,iki amcama ve babaanneme ait olan bir yerde komşunun kendisine ait alan dışında balkonu bulunan(bizim arsamıza uzanan) kısımı ve ayrıca bize ait alanda arabamızın geçişini engelleyecek şekilde masa koyması halinde tapu kadastro çağırılıp ölçüldüğünde balkonun yıkılmasını sağlayabilir miyiz ? Ayrıca yol işgalide söz konusu.uyarıncada tehditler alıyoruz ve her defasında kavga çıkıyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Merhabalar Tayfun bey. Tapu kadastrodan memur ya da Lihkab bürosundan çalışan çağırılıp ölçüm yapılması suretiyle bir tespit yaptırıldığında, bu tespit ile yıkım sağlayamazsınız. Mahkeme kararı olmadan kesinlikle mümkün değildir. Bu şekilde bir tespit yaptırıp arkasından dava açılabileceği gibi, doğrudan dava da açılabilir, çünkü davada da bilirkişi incelemesi zaten yapılacaktır. Müdahalenin sona erdirilmesinin sağlanması ve hatta gerekirse yıkım, sadece dava sonucu verilecek karar üst mahkemeden de dönerek kesinleşince mümkündür. Bu tip bir davayı bir avukat ile açmanızda fayda var aksi takdirde olur da bir hata sebebiyle davanız reddolunursa aynı konuda bir daha dava açma hakkınızı kaybedebilirsiniz.
Merhaba benim size söyle bir sorum olacak Dedemden kalan miras var ve annem dahil 5 cocuğu var annem 12 sene önce vefat etti annemin payı bize düştü büyük dayım malı bölmedi sorun çıkardı tarlaları ekip biçti 3 sene öncede büyük dayım vefat etti şimdi cocukları ekip biçiyor bu sene ya bölünecek yada kim satmak isterse alınacak dendi amma bölmüyorlar satın almıyorlar benim sorum su biz 5 Kardeş mal bölüşülene kadar tarlaların ekilip biçilmesini istemiyoruz nasıl bir yol izlemeliyiz bu konuda ne yapabiliriz onlara göre kız evlada miras düşmezmiş tesekkur ederim
Merhabalar, aslında yazıda cevabınız mevcut. Burada yapabileceğiniz birkaç seçenek var. 1- Buranın mahkeme eliyle satılması için dava açmanız. 2- Birinci seçenek ile beraber ya da onu yapmadan, yerleri / evleri işgal edenlere dava açmanız ve geriye dönük kira karşılığı bir bedel ve aynı zamanda da bu yerlerin boşaltılması talepli bir dava açmanız. Bu ilk iki seçenek öncesinde ihtarnameler çekmek gerekecektir. 3- İlk iki seçenek ile beraber ya da onları yapmadan, savcılığa bu abilerinizin hakkı olmayan yere tecavüz suçu işlediklerini, sizin izniniz ve rızanız olmadan işleme yaptıklarını ayrıca sizin yerlerden faydalanmanıza engel olduklarını belirterek şikayette bulunulabilir. Savcılıktan bir sonuç çıkadabilir, çıkmayadabilir. Çünkü malesef bazı savcılar bunu şuç olarak nitelendirmemekte, hukuk davası konusudur gidin dava açın demekte ve 1 ve 2 nolu seçeneklere sizi yönlendirmektedir. Bu yolların dava olanlarından kesin sonuç alınır, ancak masraflıdır ve yıllar sürecektir, bilerek göze alarak girişmelisiniz. Savcılığa başvurmanın (avukatlık ücreti haricinde) bir masrafı yoktur. Her biri karmaşık süreçler olduğundan bir avukatla ilerleyin. Beraber çalışmak hakkında bilgi almak isterseniz [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
merhaba, Hisseli bir tarlamız mevcut. bu tarla için 6 yıl önce diğer hissedarlardan bir tanesi tamamının onun olduğuna dair satış vaadi davası açmış. dava ettiği için bahsi geçen tarlanın tapusu davalı olarak geçmekte. Tapunun 5 de 1 hakkı bizde görünmekte fakat davalı yer olarak görünmekte. bu dava açan hissedar bu araziyi kullanmakta ve dışarıdan şahıslara günübirlik kiralamakta. Nasıl bir yol izlemeliyim ?
Merhabalar. Satış vaadine dayalı davaların ispatlanması için resmi senetler (örneğin noter evrakı) gerekir. Davayı açanın elinde bunlar olup olmadığı önem arz ediyor. Dosyanızın içeriğini bilmeden, şunu yapabilirsiniz denilebilmesi mümkün değil. Siz davanın tarafı mısınız belirtmemişsiniz, zannediyorum ki tarafısınız. İşin ucunda taşınmazın mülkiyeti var. Bir avukat meslektaşımın dosyayı fiziken incelemesini sağlamanız en iyisi. Daha sonra içinize sinerse onunla anlaşıp vekaletname vererek davada kendinizi temsil ettirin. Daha fazla bilgi ve görüşme randevusu için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.