Muhtara Yapılan Tebligat
İşten döndüğünüzde kapıda postanenin haber verme kağıdını buldunuz. Mahkemeden evrak gelmiş ama muhtara verilmiş, bu tebligat geçerli mi? Tabii ki geçerli!
Tebligatın Muhtara Yapılması Geçerli Mi
Mahkeme, savcılık, icra müdürlüğü gibi resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gönderilen tebligatlarda, ya da trafik cezalarında posta geldiğinde adreste kimsenin olmaması halinde, postacı kapıya haber verme kağıdı yapıştırır, evrakı da mahalle muhtarına bırakır. Bu tebligatlar geçerlidir. Çünkü 7201 sayılı Tebligat Kanunu 21 inci maddesi uyarınca, haber verme kağıdının kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilmektedir. Bu ne demektir hemen açıklayalım: o tebligatın yapılmasının tüm sonuçları doğar. Savunma yapma, cevap verme, ödeme, itiraz etme süreleriniz başlar. Bu süreler genelde 3 gün, 5 gün,1 hafta, 10 gün, 2 hafta gibi kısacık sürelerdir, hele ki bu pandemi döneminde hızla, pek anlamadan geçer! Haber verme kağıdını kapınızda bulduğunuz anda derhal gidip evrakınızı alın ve avukatınıza haber verin.
Tebliğ Almak İstemiyorum Derseniz De Muhtara Bırakılır
Aynı madde, muhatabın tebliğ almak istemiyorum demesinde de geçerli. Bir nevi “korkunun ecele faydası yok” diyor kanun. Tebliğ almazsanız, muhtar alır ve geçerli sayarım diyor.
Adresiniz Güncel Olsun
İkametgahım eski evim görünüyor, taşımaya üşendim, yahut şu ya da bu nedenle taşımak istemiyorum diyor olabilirsiniz. Ancak nüfusta kayıtlı olan resmi adresiniz yani Mernis adresiniz tebligatlarınızın yapılacağı nihai adrestir. Tebligatta kanunun sistemi kısaca şöyle; resmi kurum haricinde bir karşı taraf varsa, örneğin gerçek kişi olan ya da özel hukuk tüzel kişisi bir alacaklınız, Tebligat Kanunu"nun 10. maddesi gereğince mahkeme, icra dairesi vb aracılığıyla ilk önce “bilinen en son adresinize” tebligat göndertebiliyor. Bu adres örneğin sözleşmedeki ya da senetteki adresiniz olabilir. Siz o adreste bulunmaz iseniz iade dönen tebligatı yeniden bu sefer sizin Mernis adresinize yani ikametgahınıza gönderebiliyor ve bu tebligat siz mernis adresinde artık oturuyor olun ya da olmayın yapılmış sayılıyor! Tebligatı çıkartan en başta bir mahkeme ya da vergi dairesi gibi resmi merciyse onun sizinle bir hukuki ilişkiden doğan bildiği en son adres olamayacağı kabulüyle, tebligatı doğrudan Mernis adresinize çıkartabiliyor.
Buradan yapılması gereken çıkarım şudur ki, mernis adresinizi ya da ikametgahınızı hep güncel tutun, yoksa büyük hak kayıpları yaşayabilirsiniz. Bulunmamak için sürekli adres taşımak ya da adresi hiç taşımamak özellikle borçlular tarafından uygulanan bir yöntemdir ancak katiyen güvenli bir yöntem değildir. Bazı durumlarda ilanen tebligat dahi mümkün olabiliyor, yani bir sebepten kişinin mernisinde hiç adres görünmüyor mesela. Ya da ne yapılırsa yapılsın ulaşılamadı, öyle bir adres yok ya da adres tebliğe elverişli değil. O zaman kanuni şartlara göre ilan veriliyor ve tebligat yapıldı sayılıyor. Haberiniz dahi olmadan süreler geçebilir, üzerinize malvarlığı varsa haczedilebilir, kendinizi savunma ve iddialarınızı ispatlama hakkınızı kaybedebilirsiniz. Üzerine mal varlığı olmayan borçlularca önemsenmemekteyse bile, bir tebligat her zaman kötü değildir, bazen lehinize olan bildirimleri de kaçırabilirsiniz.
Boşanma davası açan eşiniz iddia ve savunmalarını her türlü genişletebilir ve karşı koyamaz hale gelebilirsiniz, talep edebileceğiniz haklarınızı talep edemeyebilirsiniz. Kısacası gıyabınızda davalar görülür ve kaybedebilirsiniz. Bir ceza takibatında mesele küçücük olsa bile sırf iki satır savunma yazmadınız ya da duruşmaya gitmediniz diye hakkınızda yakalama ya da zorla getirme kararı çıkartılabilir ve en olmadık yerde bir polis çevirmesinde, devlet dairesi, banka ya da otel gibi yerlerde kimlik tespitinde derhal gözaltına alınabilirsiniz.
Önerim, E-Devletten Ara Sıra Kontrol Yapın
Ya gelen postanın haber verme kağıdı uçar giderse? Veya postacı yapıştırmazsa? Komşular alıp atarsa? İşte bu en sıkıntılı durum.
Kanun, haber verme kağıdını kapıya yapıştıran postacının varsa yönetici veya kapıcıya da haber vereceğini düzenlemiş, ancak postacılar haber vermeyebiliyor. Bir merciden beklediğiniz bir tebligat varsa ancak bir türlü gelmediyse muhtara gidip adınıza gelen tebligat olup olmadığını sorabilirsiniz. Mahkeme kalemini arayabilir ya da doğrudan gidip sorabilirsiniz.
Unutmamanız gereken şey, avukatınızla takip ettiğiniz bir işte, tüm tebligatların avukatınıza yapılması gerektiğidir, o zaman size ya da muhtarınıza yapılan tebligatlar geçersiz olacaktır. Aynı şekilde şahıs olarak sizin ya da şirketinizin bir e-tebligat ya da KEP adresi varsa tebligatın fiziken değil elektronik ortamda yapılması zorunludur, aksi yine geçersizlik sebebidir.
Tebligat beklemeyen kişinin hayatın olağan akışında her dakika adıma bir şey gelmiş midir acaba diye düşünmesi elbette anormal. Ama yine de beklediğiniz bir tebligat varsa da yoksa da benim şiddetle önerdiğim; arada sırada e-devlet sisteminden sorgulamalar yapmanız. Adli bir tebligat bekliyorsanız, ya da hakkınızda dava/icra takibi açıldığını düşünüyorsanız e-devlet UYAP Vatandaş Portalından giriş yaparak sorgulayabilirsiniz. Bir trafik cezası kesildiyse ya da şüpheleniyorsanız, yine e-devletten Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezanın varlığı ve tebliğ edilip edilmediğini sorgulayabilirsiniz. Aynı şekilde e-devlet İnternet Vergi Dairesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden ve burada saymadığım birçok resmi merci entegrasyonları üzerinden sorgulamalar yapabilirsiniz.
Muhtarlık nerede bilin, e-devleti öğrenin. Tebligatlarınızı önemseyin, tebliğ almamak geri dönüşü olmayan mağduriyetleri doğurur.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* AŞAĞIYA YORUM YAPAMIYOR İSENİZ BU LİNKE TIKLAYIP FORMU DOLDURARAK DENEYİNİZ.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Avukat hanım ben yıllardır temelli yurtdışında yaşıyorum. Türkiye'de boş bir evim var, adresime icradan tebligat gelmiş, hatta duyduğuma göre tapum üzerine haciz bile konmuş. Ne yapmam lazım mağdur oldum lütfen yardım edin
Merhaba İbrahim bey. Öncelikle şunu belirteyim, yurtdışında temelli yaşadığınız için Türkiye'deki mernis adresinizi de yurtdışı adresi yapmanız gerekmekteydi, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının konsolosluklara adres beyanında bulunmaları 5490 sayılı Kanun gereği zorunlu. E-devlet üzerinden yapılamaz. Bir kere bu kanuni zorunluluk nedeniyle, temelli yaşadığınız ülke adresini bildirmediğiniz için sorun yaşayabilirsiniz, baştan belirtmem gerekir. Kanaatimce ilk önce muhtara yapılan tebligatın Tebligat Kanunu 21.maddesinin gereklerine uygun olup olmadığına bakılmalı, örneğin postacı tebligatın üzerine sizin adreste bulunmama nedeninizi araştırıp yazmış mı yoksa doğrudan muhtara tebligatı götürerek usülsüz bir tebligat mı yapmış.,İkinci durumda icra hakimliğine tebligatın usulsüzlüğünden bahisle başvurulup tebligattan haberdar olduğunuz tarihin tebliğ tarihi olarak tespitini isteyebilmek mümkün. Tabi aynı anda icra dosyasına da haberdar olduğunuz tarihten itibaren duruma göre 3 ya da 7 gün içinde itiraz sunmanız da gerekiyor, bu iki süreç aynı anda işletilmeli. Yukarıda açıklanan yol olan 21. maddeye göre tebligatta bir kanuni aykırılık yoksa, o zaman mecburen sizin bakımınızdan uygulanma ihtimali daha düşük bir yol daha var o da denenebilir. Şu ki; İcra İflas Kanunu'nda gecikmiş itiraz düzenlemesi var, borçlu kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle (hastalık, yurtdışında bulunmak) müddeti içinde itiraz edememiş ise paraya çevirme muamelesi bitinceye kadar icraya itiraz edebilir şeklinde. Ancak uygulamada bu genelde temelli yurtıdışında ikamet etmek için değil ikameti yurtiçinde olup geçici süreyle yurtdışına çıkmış kişiler için uygulanıyor malesef, belirteyim. Yine de eğer hakkınızdaki icra takibinde henüz paraya çevirme aşamasına gelinmemişse, bu gecikmiş itiraz müessesesi de denenebilir. Bir avukatla çalışmanızı öneririm.
Mehaba avukat hanım birisi benim tanık olmadığım bir olaya beni tanık olarak yazmış..Ben bir şey görmedim tebligat gelmiş tanıklık etmekten nasıl kurtulabilirim.
Aylin hanım merhaba; kısa bir sorum olacak çok vaktinizi almak istemiyorum, bugun yarım gün açık olduğu için cevap yazmam gerekti o yüzden yazdım kusura bakmayın ,yanıtlarsanız minnettar kalırım. uyap e-satış sisteminden ihale yoluyla bir gayrimenkul aldık.ihalenin feshi süresini bekledik itiraz gelmeyince işlemleri yapıp tapuyu aldık. 1 ay kadar sonra borçlu şahıs "ben dağda oturuyorum komşum da yok yanımda da kimse yok yalnız yaşıyorum tebligatı alma imkanım yok muhtarlığa bırakılmış" diyerek dava açmış .nasıl bir cevap vermem gerekir.? şimdiden çok teşekkür ederim
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm selim bey. Usülsüz tebligat ihalenin feshi sebebidir. Tebligatın usülsüz olması birçok şekilde olabilir, yargıtay kararlarına dayanarak bir şansını denemek için davayı açmışlardır büyük ihtimal. Öncelikle belirtmeliyim ki tebligatın mernis meşruhatlı (m.21/2'ye göre) olması durumunda muhatap adreste yok idiyse posta memuru başka hiçbir araştırma yapmaz, komşuya gerek yoktur, Sizin lehinize tek ihtimal bu olur. Mernis meşruhatlı ise, ptt memuru doğrudan götürür muhtara verir, başka hiçbir araştırma yapmaz ve tebligat geçerlidir. Fakat eğer ki 21/2 meşruhatlı tebligat değilse (düz tebligatsa) adres gerçekten dağ evi gibi bir adresse ve etrafta komşu gerçekten yok ise, postacının gidip en yakın kolluğa ve muhtara komşu yok mu diye sorması, onlar da yok derlerse muhtara yapılması doğrudur ancak yine de tebligat üzerine Teb Kanunu Yönetmeliğinin 30. maddesinde belirtilen kimselerin var olmadığını ve bunu muhtar veya kolluktan da araştırdığını yazması gerekir. Söz konusu tebligat üzerinde komşulara dair hiçbir şey (komşu bulunmadığı, araştırıldığı vb) yazmıyorsa usülsüz tebligat olma olasılığı malesef yüksek... İhalelerde satış ilgililere tebliğ edildikten sonra tebligat mazbataları tek tek itinayla incelenmeli, usülsüz varsa tekrar gönderilmeli, acele edilmemeli, sonra satış yapılmalı. Komşu var iken komşuya haber verilmeden veya komşunun açık adı belirtilmeden muhtara götürülmesinin usülsüz olduğu açık ve kesindir. Olayınızda mahkeme, tebligat üzerinde posta memurunun komşu olmadığına dair bir yazısı olup olmadığını ve civarda komşunun gerçekten var olup olmadığını incelemeli. Ancak her halükarda, sırf komşu olmadığının araştırıldığının yazılmamasını usüsüzlüğe yeterli bulmayan aksi kararlar nadir de olsa var. Davalarda emsal kararlar sunarak mahkemeyi yönlendirmek önemli. Bunun için bir avukat meslektaş ile kendinizi temsil ettirmeniz en iyisi. Hangi tarafın sunduğu emsal kararlar hakimin daha çok aklına yatarsa, etkili olacaktır.
ev aldım kiracıya ihtarname gönderdim evi aldığıma ve 6 ay içerisinde boşaltması gerektiğine kendimin oturacağımı beyan ettim, sonuç Muhattap adreste kapalı olması sebebiyle en yakın yöneticiye sorulmuş olup muhattabın işe gittiği sözlü beyan edilmiştir imzadan imtina edilmiştir. Tebligat muhtar imzasına 05.08.2021 tarihinde teslim edilmiş olup haber kağıdı muhattabın kapısına yapıştırılmıştır ayrıca en yakın yöneticiye haber verilmiştir tebliğ mazbatasından anlaşılmıştr şeklinde noterden yazı aldım geçerli olur mu yasal süreç başlamış mıdır
Merhaba Dursun Bey, Tebligatın geçerli olduğunu yasal sürecin başladığını düşünüyorum. En yakın komşu ya da yöneticinin imzadan imtina etmiş olması önemli değil, önemli olan sorulmuş, yanıt olarak da o kişinin orada yaşadığı ancak işte olduğu öğrenilmiş ve muhtara da geçerli şekilde imzası alınarak verilmiş. Noterden tebliğ şerhi yazısını da almışsınız. Bence bir sorun yok.
Eşim adına düzenlenmiş banka borc konulu tebligat tebligatta yazan adres yerine babasının iş yerine teslim edilmiş ve şuan aile içi sıkıntılara neden oldu karşı dava hakkı bulunur mu tebligat gecerlimidir
Eşinizin en son bilinen adresi yerine babasının iş yerine tebliğ edilmesi kesinlikle geçerli değil, tebligat usülsüz tebligattır İtiraz hakkınız vardır, açımış olan icra takibi ya da davaya cevap verip de tebligatın geçersiz olduğunu belirterek savunmanızı yapabilirsiniz, veya duruma göre karşı dava açılabilecek bir imkan varsa dava da açabilirsiniz
merhabalar efendim kısaca benim daireden kiracı çıkartamıyorum 11 aydır kirada vermiyor avukat tuttum mahkeme kazandık icra teblikat gönderdik almadı icraya geri gitti teblikat şimdi avukat tekrar gönderecem dedi süreç böylemi işliyor yoksa avukat beni oyalıyormu teşekkür ederim şimdiden
Merhabalar, tebligat gönderilip alınmadığında aynen avukatınızın dediği gibi tekrar gönderiliyor, bu sefer alsa da almasa da artık 21/2 şerhli denilen bir şekilde gönderildiği için geçerli oluyor. Süreç böyle gerçekten, aklınızda soru işareti olmasın. Biraz uzun sürüyor tebligatların gidip gelmesi bile malesef, sabır... Dua edin ki kiracının üzerine bir mal ya da geliri olsun, yoksa dava kazanılmış olunsa bile tahsil edilemiyor bazen alacaklar.
Merhaba Aylin hanım; 2011de kesinleşmiş bir ceza var hükümlü yurtdışında ve teslim olmamış, 2016da yokluğunda dosya yeniden gözden geçirilirken, dosya tekrar infaza yollanıp tebligat gönderilmiş. Tebligat ceza zamanaşımını kesen sebeplerden ancak tebligat şahsın kendisine değil aile bireylerinden birine yada muhtara yapılmış. Bu durumda ceza zamanaşımı kesilmiş oluyormu acaba?
Merhaba, öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Ara ara gözden geçirmeler oluyor teslim olmamış olanların dosyalarında. Her tebligat ceza zamanaşımını kesmez, "geçerli yapılmış bir tebligat" ceza zamanaşımını keser. Sorunuz çok güzel ancak birden çok yanıtı var. Şahsın kendisine değil de , ŞAHISLA AYNI EVDE İKAMET EDEN bir aile bireyine ya da muhtara yapıldıysa, geçerlidir ve zamanaşımını keser. Ancak tebligat, şahısla aynı evde yaşamayan (ikametgahı farklı olan) bir aile bireyine, örneğin o gün evde bulunan ve normalde orada yaşamayan yengesine, yapıldıysa, usülsüz bir tebligattır, ceza zamanaşımını kesmez. Aynı şekilde aile değil de komşuya yapılan tebligat da usülsüzdür. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Aylin Hanım merhabalar; Benim ortağı olduğum maliye yönünden 2016 yılından bu yana gayri faal olan şirketimin ticaret sicili adresine SGK İPC tebliği 2019 yılında yapılmış. Bu İPC ile ilgili aynı konu defterlerin zamanında götürülmemesi sebebiyle uygulanan ceza mevcut ve bir kez daha verilmiş. Bu süreç içerisinde yapılandırma için SGK ya başvurularda ben şahsi ev adresimi verdiğim ve yapılandırma sonuçlarını bu adrese gönderdikleri halde bu İPC şirketin resmi adresine göndermişler ve ben 15 günlük itiraz süresini geçirmiş durumdayım. Bu itirazımı SGK komisyonu red etti. Bunun üzerine idare mahkemesine tebligat adresi konusunda itirazım geçerli olur mu? Burada SGK'nın elinde benim şahsi adresim olduğunu ispatlasam ve yapılandırma tebligatlarını ortaya koyarsam bir sonuç alabilir miyim? yada sizin bu konuda bana tavsiyeniz ne olur? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba Levent bey. öncelikle şunu diyeyim, şirketin sadece maliye yönünden gayri faal olması yeterli değil Ticaret sicil müdürlüğünde de faal görünmüyor olması lazım, aksi takdirde ticaret sicil müdürlüğü adresine yapılan tebligatlar yasal ve geçerli. Genelde ticaret sicil müdürlüğünde faaliyet kaydı masraf isteniyor diye kapatılmıyor, ama kapatılmalı. Yapılandırma başvuruları için verilen adresi SGK'nın genel sistemine eklememiş olabilirler, şöyle ki, siz adresi yapılandırma servisine bildirdiniz, yapılandırmaya has olarak düşünmüş olabilirler, bu nedenle yapılandırma harici tebligatlar yasal olarak hep ticaret sicile yapılmaya devam etmiş olabilir. SGK'nın tek birimi yok, yapılandırma birimi ayrı , İPC birimi ayrı. SGK 'ya sisteme genel olarak ev adresinizin kaydedilmesini talep etmediyseniz sadece yapılandırma servisi kendi sisteminde kaydedebilir. Tamamen oradaki memur ile sizin diyaloğunuza bağlı, yapılandırma servisindeki memura bunu nasıl ifade ettiğinizi bilmem mümkün değil. İdare mahkemesine itirazınız kabul edilmeyebilir. Yapılandırma tebligatlarının ticaret sicil adresinize değil eve yapılmış olduğunu ortaya koysanız dahi mahkeme genel sisteme mi sadece yapılandırma servisine mi kaydedildiğine bakacak ev adresinin, eğer sadece yapılanma servisine kaydedildiyse, sizin bunu genel kaydedilsin diye talep ettiğinizi ispatlamanız imkansız gibi, mahkeme davayı reddedebilir. Dava açma imkanı her zaman var, ancak çok olumlu görmüyorum. Para cezalarını ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Merhaba, Tapusu adıma kayıtlı elektrik ve su aboneliği bulunan evime ikametgah değişikliği nedeniyle "Gerçeğe Aykırı Beyan"" diye idari para cezası kesilmiş. Ağustos ayında ceza muhtara tebliğ edilmiş. Ben ekim ayında edevlette girdiğimde tesadüfen cezayı gördüm. itiraz için nufüs müdürlüğüne gittim fakat itirazımızı kabul etmiyor. Cezadan hiç haberim olmadı postacının kağıdını hiç görmedim. Ağustos ayında tatilde olabilirim muhtemelen. Nufüs Maaliyeye gönderdiğini söylüyor. Ne maliyeden ne de nufüstan bir ihbar aldım. Hakkımı arayabileceğim bir yer var mı? teşekkürler iyi çalışmlar.
Merhaba Hasan bey. Gerçeğe aykırı beyan para cezası genelde adres beyan yükümlülüğünü zamanında yerine getirmeyen (ikametgahını geç taşıyan) kişilere kesiliyor. Muhtara yapılan tebligat malesef geçerli görünüyor, kapınıza postacı kağıdının bırakılmadığını ispatlamanız çok zor. Tatilde ya da başka yerde iseniz, adreste bulunmayan kişinin tebligatı kapıya kağıt yapıştırılarak muhtara verilir, o kağıt uçabilir, biri alıp atabilir... Allahtan geç de olsa fark etmişsiniz. Daha fazla geciktirmeden (gecikme faizi işlememesi açısından) ödemek mantıklı olabilir. Nüfus da maliye de itirazı kabul etmez, tebligat yasal ve geçerli diyerek, tek yol dava. Ancak bu cezanın miktarı düşüktür, dava açma masraflarına değmeyebilir. Ödemek zorunda kalabilirsiniz gibi duruyor...
SAYIN AYLİN HANIM, BİLGİM OLMADAN KM DÜŞÜRÜLMÜŞ BİR ARAÇ SATIN ALDIM. AYNI GÜN SERVİSTE ARACIN 270 BİNDE SERVİSE TAMİRE GİRDİĞİNİ, BANA SATAN KİŞİ 2 GÜN ÖNCE KM'Yİ DÜŞÜRÜP, ARACI TÜV MUAYENESİNDEN GEÇİREREK BANA SATTIĞINI ANLADIM. BU KİŞİYE ARACI GERİ ALMASI İÇİN 12 GÜN ÖNCE NOTERDEN İHTARNAME GÖNDERDİM. BU İHTARNEMEYİ TESLİM ALMAZSA, POSTA İDARESİ NE YAPAR? MUHTARA TESLİM EDER VEYA KAPIYA YAZI BARAKIRSA BU KİŞİYE BU İHTARNEME TESLİM EDİLMİŞ Mİ OLUR.
Merhaba Murat bey. Tebliğ alınıp alınmadığını, kişinin o adreste ikamet ediyor olup olmadığını, ihtarnameyi gönderdiğiniz notere giderek öğreneceksiniz, Noter'e ihtarnamenin sizdeki sureti ile gidin, "tebliğ şerhini istiyorum" dediğinizde tebliğ edilmişse o ihtarnamenin arkasına tebliğ edilmiş olduğuna dair yazıyı yazar. Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz. Kişinin o adreste oturup oturmadığını tespit sorumluluğu posta memurundadır. Diyelim ki posta memuru araştırmadan ya da araştırarak burada oturmuyormuş diye ihtarnameyi iade etti, sizin noterden "tebligat iade dönmüş, ihtarnamenin kişinin MERNİS adresine , 21/2'ye göre" tebliğini istiyorum" diye talepte bulunmanız lazım. Noter tebligat ücretini alarak bir daha gönderir, mernis adresi ilk gönderdiğiniz adresle aynı ise, artık bu ikinci gönderdiğiniz muhtara verilerek kişiye tebliğ edilmiş sayılır. Mernis adresi ilk gönderdiğiniz adresten farklı çıkar ise, ilk gönderdiğiniz ve iade edilen tebligatı saymayın artık. Mernis'e ilk defa gönderiyormuşsunuz gibi olacak. Bu tebligat da iade dönerse, bu sefer mernis adresine ikinci tebligatı 21/2'ye göre isteyeceksiniz. 21/2, tebligat kanununun bir maddesi, noter onu bilir. Zor görünüyor ancak değil, ama adım adım gidin. Bir meslektaşımızdan da yardım alabilirsiniz. Dava sürecinde ise KESİNLİKLE yardım alın.
Avukat Hanım merhabalar, 2013 yılında bir ingilizce kursundan eğitim almıştım ödemelerimi yaptığım halde senetlerimi aldığım halde dün evime gelen tebligatla 2013 yılında açılmış olan icra davasını gördüm. İşin ilginç tarafı alacaklı vekilleri olarak görülen 3 avukatın baroda hiçbir bilgisi iletişim numarası adresleri bulunmuyor muhattap olacağım kurum 2015 yılında iflas ettiğini öğreniyorum. Aradan 8 yıl geçtiği için ve ben şehir değişikliği yaptığım için ödediğime dair evrakları 5 yıl geçtikten sonra gereksiz görüp atmıştım. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhabalar. Yazdıklarınızdan ödemeyi ne zaman ve nasıl yaptığınız anlaşılmıyor, 2 ihtimal olarak değerlendiriyorum. İhtimal 1: ödemeleri kursa giderken zaten yapmış olduğunuzu, hiçbir borcunuzun olmadığını varsayarsak; kötüniyetle 2013 yılında açılan takibin en başta gelen ödeme emri sizin elinize hiç ulaşmadıysa; siz evde yokken gelmiş ve muhtara tebliğ edilmiş olabilir, kapıya bırakılan ihbar kağıdını da siz görmemiş olabilirsiniz. Bu ihtimal üzerinden yorum yaparsam, tebligatı incelemek lazım usüle aykırı olan birşey yoksa bu tebligat geçerlidir. Siz de bilmediğiniz için itiraz süresini kaçırdığınız için takip kesinleşmiş olabilir. 8 senedir dosyayı sürekli yenileyip yenileyip ancak hiçbir işlem yapmamış olabilirler - bu malesef mümkün. Durum böyleyse, ödeme evraklarını atmış olmanız çok kötü olmuş. Bankadan yaptıysanız ödemeleri kaydı bulunur ancak büyük ihtimal elden yaptınız. Bu saatten sonra itiraz edilir edilmesine ancak olumlu sonuç almanız / takibi iptal ettirmeniz zor. İhtimal 2: Eğer 2013 yılında açılmış olan bu icra takibi dosyasının kağıtları o zaman size geldiyse, en başta kursa giderken ödeme yapmayıp ödemelerinizi icra takibi açıldıktan sonra yaptıysanız, zaten dosyada ödemenin kayıtları bulunuyordur, belgelerinizi atmış olmanızın bir zararı olmaz. Şu an gelen evrak ne evrakı olursa olsun itiraz olarak ben dosyaya ödememi yapmıştım diyebilirsiniz. Her iki ihtimal için de size gelen evrakı bir avukata gösterin, tam olarak şu anda ne evrakı geldi bir bakılmalı. Kurumun iflas etmesi, alacaklarını takip etmesine engel değil. Ancak burada kurum kötüniyetli, bu nokta üzerinden itiraz yoluna gidilecek. Avukatların baroda kaydı olmaması garip, belki de bulunduğunuz şehrin barosundan değil başka barodan avukatlardır. Türkiye Barolar Birliği'nin sitesinden barolar birliği levhasından isim ile sorgulama yapın, Türkiye geneli çıkar. Gelen çoğu evraka itiraz süresi genelde 1 haftadır, derhal evrakı bir avukata gösterin / resmini yollayın.
Avukat hanım merhaba. Benim eşim kasım 2020 de covid 19 oldu. Eşim Kamuda taşeron olarak çalıştığı için idari izinli sayılmış ve testin pozitif çıktığı gün aile hekimi rapor düzenlemiş. Yani eşim hem maaşını tam aldı hemde ssk dan hesabına para yattı.Biz devletin parasıdır haram diyerek bu parayı iade etmek istedik eşim kurumuna bilgi verdi ve kurum ssk ile irtibata geçip yersiz ödeme çıkarmalarını talep etti. Eşimin covid olduğu süreçte biz yeni bir ev almıştık ve yeni taşınmıştık.Tebligat eski adrese gimiş ve posta personeli adreste yok diye tebligatı muhtara teslim etmiş.Muhtarda tebligatı bize ulaştırmadı ve sonuç olarak icra takibi başlatılmış.Bizim bu süreçten hiç haberimiz olmadı zira para hesaptaydı ve dokunmadık iade etmek için. İcra tebligatı bize ulaştığında yasal süre geçmişti ve itiraz hakkımız yoktu.890 tl hakkımız olmayan parayı yemediğimiz için bizden 1760 tl aldılar.Kendi hür irademizle hakkımız olmayan bir parayı kendimiz bildirmemize rağmen bize bu yapılan haksızlığı gidermek için yardımlarınızı rica ediyorum. Cimerden hiç bir sonuç alamadık kabahatin büyüğü muhtarda zannımca nasıl bir yol izlemeliyim. Saygılarımla..
Merhaba Mehmet Bey. Büyük bir talihsizlik serisi olmuş başınıza gelenler, dürüst davranmışsınız ancak mağdur olmuşsunuz. Tek önemli şey şu: taşındığınız gibi ikametinizi yeni adresinize taşıdınız mı? Eğer ikametinizi yeni adresinize taşımadan önce tebligat eski adresin muhtarına verilmişse, muhtarın taşındığınızdan haberi olmadığından , sorumluluğu yok. Çünkü postacı adreste yok dediğinde muhtarların kişileri arayıp tebligatınız var demek zorunluluğu yoktur, her pazarda, işte, vb dışarıda olanları muhtarlar aramaz. Kapısına bırakılan kağıt, yasal olarak yeterlidir. Muhtar o kişiyi tanıyorsa kendi insiyatifiyle haber verebilir ancak böyle bir zorunluluğu yok, yeni adresinizi tespit etmek, tebligatı oraya yönlendirmek falan gibi bir görevi de yok. Devlet, alacaklarının kişilerin kendi rızalarıyla mı iade edilen bir alacak olduğuna yoksa ödenmemiş ve peşinde koşulan bir borç mu olduğuna bakmaz. Tebligat üzerine ödenmeyen her alacak için izlenecek yol devlet için aynıdır: icraya koymak. Bir borç icraya koyulduğunda üzerine faiz, harç ve avukatlık masrafları yüklendiği için miktarı artar. Haksızlık gibi görünüyor ancak değil, çünkü siz yeni adresinizi bildirmeden eski eve tebligat ulaştığı için, taşınılıp taşınılmadığını kendiliğinden bilemeyecek olan muhtarın da devletin de sizin yeni adresinizi tespit yükümlülüğü yok. CİMER'den bir sonuç elde edilebilecek bir husus değil. ANCAK eğer ikametinizi yeni adresinize taşıdığınız günden sonra tebligatın eski muhtara ulaştığından eminseniz, o zaman muhtarın bunu sistemden görebilmesi ve "muhatap bu adresten taşınmıştır" şerhinin düşülmesini postacıya söylemesi gerekirdi, o zaman devletin tebligatı sizin yeni adresinize bir daha göndermesi gerekirdi. Kısacası, tebligatın eski adresteki muhtara siz adresi yeni muhtarlığa taşıdığınızdan önce mi sonra mı yapıldığı çok önemli, önce ise yapılacak hiçbirşey yok. Sonra ise, ancak o zaman usülsüz tebligat ve muhtarın sorumluluğu düşünülebilir.
Merhaba Aylin hanım benim icra davamda ilamlı takip çıkmış üzerimde kayıtlı hiçbir şey yok, banka hesabımda para yok, herhangi bir sorun olurmu, bu icra kaç yıla zaman aşımına uğrar? Teşekkürler.
Merhaba Sn. Aslan, ilamlar 10 yıl içinde icraya konmazsa ilam zamanaşımına uğrar artık icraya konamaz, ya da ilamlı icra takibi açılıp da alacaklı 10 yıl süreyle hiçbir işlem yapamazsa icra dosyası zamanaşımına uğrar ve kendiliğinden düşer. Ancak sizde durum farklı, size ilamlı takip açılmış. Alacaklı her sene işlem yapamasa bile dosyayı yenilerse, ilamlı icra takibi yenilene yenilene 20 sene boyunca devam edebilir. Çıkan ilamın yani takibin dayandığı mahkeme kararının ne olduğunu bilmiyorum, eğer ödenmezse tazyik hapsi uygulanan ilamlardan değilse, üzerinize mal edinene kadar herhangi başka bir yaptırıma maruz kalmazsınız. Üzerinize herhangi bir mal (miraslı da olur), gelir vb olursa alacaklı bunlara haciz konulmasını talep edebilir.
Merhaba iyi gunler ben birsey sormak istiyorum . Babaanneme muhtarliga gelen miras tebligati calinmis o tebligati nerden tekrar ulasabilirim.
Merhaba, babaanneniz e-devlet "vatandaş portal" portalından girip hakkında açılmış dava ya da icra takibi var mı bakabilir. Varsa yüksek ihtimalle içerik görünür. (Normal e-devlet değil vatandaş portal, tekrar belirtiyorum) Ancak küçük ihtimal içerik görünmüyorsa mahkeme numarasını not edip mahkemeye gidip durumu izah ederek tebliğe çıkarılan ve teslim alamadığı evrakı teslim alabilir (bunu siz yapamazsınız mahkeme kimlik ve imza karşılığı babaannenizin kendisine verecektir)
Aylin Hanım merhaba, şimdiden vakit ayırdığınız ve dönüşünüz için teşekkür ederim. Çok kısa bir sorum var; Gerekçeli kararı 1.5-2 ay kadar önce çıkan bir reddi miras dosyasında sonuç beklediğim şekilde kabul edildi ve karar belgesi sonunda tebliğinden itibaren 2 hafta istinaf yolu açık olduğu bilgisi bulunmakta. Yaşadığım karmaşa ise dosyada bu belgeden sonra eklenen başka bir belge yok ve bu tebligat bana hala ulaşmadı. Araştırdığım kadarıyla adrese tebliğ edilememesi durumunda muhtara teslim ediliyor, fakat tebligatın oluşturulması dahi gözükmüyor benim dosyamda. Burada beni zor duruma koyabilecek bir zamanaşımı gibi bir konsept bulunmakta mıdır? Beklemeye devam etmek yerine Adliye'ye giderek kendim tebliğ alabilir miyim acaba?
Merhaba Can bey. Tebligat eğer çıkmış da muhtara yapılmış olsaydı sizin de dediğiniz gibi dosya içerisinde hazırlanmış bir tebligat görünürdü. Bence böyle bir durum yok. Çünkü mahkemeler, yazılı talep olmadan gerekçeli kararı tebliğe kendiliğinden çıkarmaz. Burada bir zamanaşımı vesaire yok. Adliyeye mahkeme kalemine gidin, karraı elden tebliğ almak istediğinizi söyleyin. Tebliğ aldıktan sonra o 2 hafta süreniz başlar zaten. İki haftayı da beklemek istemiyorsanız kararı istinaf etmeyeceğinize (istinaftan feragat ettiğinize) dair bir dilekçe yazıp hemen mahkemeye verirseniz, süreç hızlanır. Bazı mahkeme kalemleri elden tebliğ yapmıyoruz illa PTT 'ye vereceğiz diyor, o zaman siz kararın tebliğe çıkarılmasını talep ediyorum diye bir dilekçe sunarsınız, evinize adresinize postaya verirler. Bu talep edilmedikçe bir gerekçeli kararın tebliğe çıkarılmasını aylarca bekleseniz de mahkeme kendiliğinden çıkarmaz, siz de fark etmişsiniz.
Merhaba uyaptan baktigimda 13.12.2021 de kapalı tebligta tarihinde gözüküyor elime ulaşma süresi kac günde olur tebligatımın evime gelmesini istemiyorum PTT yi arayıp kendim şubenizden alicagim diye bildirsem şubeden alabiliyormuyum ? Lütfen yardımcı olur musunuz
Merhaba, tebligat 13.12..2021 de mahkeme kalemi tarafından oluşturulmuş olabilir ama bu postaya verildiği anlamına gelmemektedir. Mahkemeler tebligatları toplu halde haftanın bir ya da iki günü verirler, postaya verilmesi mahkemenin hızına göre değişir. Verildikten sonra evinize gelmesi 2 haftaya yakın olur. PTT'Nin hızına, kırsalda mı merkezde mi yaşadığınıza göre uzayıp kısalabilir. Yasal tebligatlar şubeden alınmaz, adresinize gelir. Yine de takip no'sunu belirterek PTT'ye sorabilirsiniz, ama kabul edeceklerini sanmam.
Merhaba, Araç plakasına 03/08/2020 de ceza kesilmiş ve 25/08/2020 de muhtarlığa tebliğ edilmiş, Ne kapıya, ne komşuya nede site yönetimine bırakılan haber kağıdı yok, muhtar zaten bildirmedi,tesadüf e devlette gördüm. adres mernis vs doğru. Ceza 288 TL bilsek indirimli öderiz 216 TL. Şimdi faiziyle olmuş 500 Küsür TL. Bir merciye itiraz etme hakkımız yok mu yazınızdan doğrumu anlıyorum. Teşekkürler
Merhaba Ahmet Bey, tebligat geçerli görünüyor malesef. Muhtarın kusuru yok sizi arayıp haber vermek zorunda değil, ama etik olarak alınmayan tebligatların sahiplerine ulaşan muhtarlar var. Buradaki en kötü olan şey, kapıya kağıt bırakılmaması olmuş. İtiraz edememeniz adil değil gibi duruyor ancak talihsizlikler olmuş. İtiraz etseniz de öncelikle süreden, daha sonra da (diyelim ki süreyi gözardı edelim) tebligatın yapılışında bir usülsüzlük olmadığından dolayı itirazınızın reddolacağı kanaatindeyim.
Merhaba. Yeni aldığımda evde oturan kiracıya "yeni iktisap sebebiyle 6 ay içinde tahliye" talepli tebligat gönderildi. Ancak kişi adresinde bulunamayıp tebligat notere iade geldi. Halbuki kişi hala benim evimde oturuyor, muhtemelen postacıya "onlar taşındılar" dediler. Sonrasında noter TK. 21/2'ye göre kişinin mernis adresine tebligat çıkardı. Ancak bu kez de "bina yıkılmış" olarak iade geldi. Şimdi ne yapmalıyız? İlanen Tebligat yapılmalı diyorlar, ancak bunun ücreti nedir? Veya nasıl ilerlemeliyiz?
Merhaba Metin Bey. Burada muhtarla ya da ptt memuru ile ilgili bir sorun var, kiracı ile aralarında bir "tanıdıklık" yoktur umarım. Var olan binanın yıkılmış olarak tebligatının girilmesinde muhtarın buna onay vermesi ilginç. İlanen tebligat tek yol gibi görünüyor. Ancak bu yol aşırı masraflıdır, en son yaptığımda 3 bin TL civarı gider olmuştu yeni miktar nedir bilmiyorum. Değer mi değmez mi siz değerlendirin. Muhtar ve noter ile görüşmenizi, binanın yıkılmamış olduğunu, özellikle noterden bir daha 21/2'ye göre tebligat çıkarmasını talep etmenizi (normalde böyle bir usül yok - ama bina da yıkılmamış!) izah etmenizi öneririm.
Aylin Hanım merhaba, Öncelikle bu şekilde insanlara gösterdiğiniz özenli davranış ve yaklaşım için teşekkür ederim. Benim danışmak istediğim şey ise şu; Hisseli bir tapumuz vardı anlaşmazlık nedeniyle ihaleyle satışa çıktı. İhalede mülk bize kaldı fakat 3 gün sonra öğrendikki ihale fesh favası açılmış. Gerekçede karşı taraf avukat değişikliğine gitmişti uzun bir süre önce. Tebligat eski avukata gitmiş ve karşı taraf ihaleden haberi olmadığı için fesh davası açmış. Davalı kendileri davacıda biz görünüyoruz ve dilekçede tüm dava giderlerininde bize yüklenmesi gibi bir ibare mevcut. Benimanlamadığım karşı tarafa tebligat yapılmaması yada yanlış yapılması bizim suçumuz yada sorumluluğumuz da bir şey mi? Birde Anladığım kadarıylada 2 hafta içinde bu durumada bizim itiraz hakkımız varmış. Bu konu hakkıNda nasıl bir yol izlemeliyiz. 2 sorum oldu kusura bakmayın cevabınızı dört gözle bekliyoruz teşekkür ederiz. Sevgiler
Merhaba Emre Bey. Satış dosyasında şunun incelenmesi lazım: 1-) Karşı tarafın avukatının görevine karşı tarafın kendisi tarafından son verildiyse avukatın sorumluluğu artık devam etmez, dolayısıyla dosyaya bakın, azli karşı tarafın kendisi yapmışsa tebligatın azledilen avukata gitmesi durumunda karşı tarafın haberi olmadığı kabul edilebilir ve bu durum gerçekten de ihalenin feshi için haklı sebeptir. 2-) Karşı tarafın avukatı eğer dosyada kendi istifa ettiyse, istifasının müvekkiline tebliğinden itibaren görevi yine de 15 gün boyunca devam eder. Avukatın istifasının müvekkiline yani karşı tarafa tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde avukata tebligat yapıldıysa bu geçerli bir tebligattır ve İHALENİN FESHİ İSTENEMEZ. 15 gün sonrasında eski avukata tebligat yapıldıysa tebligat geçersizdir ve karşı taraf ihalenin feshini talep edebilir. Szie dava dilekçesinin tebliğ geldiği andan itibaren 2 hafta içinde bir avukat ile anlaşmanızı ve her halükarda cevap (itiraz) dilekçesi vermenizi tavsiye ederim. Bu dediğim hususları kontrol edin, fesih isteme hakkı yok ise eğer karşı tarafın o zaman bu davaya cevabınız ile sunduğunuz itirazınızın olumlu değerlendirilmesi olasıdır. Aksi halde davayı kaybedersiniz, ihale fesholunur ve dava giderleri size yükletilir. İhalenin feshi davasındaki hakim kusurun kimde olduğunu incelemez, bir dava haklı bulunursa kabul edilir ve otomatikman giderler davalı tarafa yükletilir. Karşı tarafa tebligat yapılmaması ya da yanlış yapılmasında bizim suçumuz ya da kusurumuz var mı demişsiniz ya, işte o hususta siz bunu kafaya koyup kusur bizde değil icra dairesi memurlarında diye ayrı bir dava açabilirsiniz; icra müdürü ve memurlarının tebligatların usülüne uygun olarak yapılmış olup olmadığını denetlemekle yükümlü olduğu ve yapılan usulsüz tebligat nedeniyle tarafların uğradığı zararlar için Adalet Bakanlığı aleyhine tazminat davası açılabileceğine dair birçok emsal karar var. Dosyayı kontrol edin, bir avukat meslektaşımızdan yardım alın. Telefonla büromuza cep telefonu hattından da ulaşabilirsiniz.
07 temmuz 2021 tarihinde Gıyabımda trafik cezası tanzim edilmiş adresime gönderilmiş, güvenlikli 24 saat güvenlik hizmeti veren bir sitede ikamet etmekteyim. Bu evrak tarafıma ve güvenliğe teslim edilmemiştir muhtarlığa teslim edildiği beyan edilmiştir. Bu cezayı ödedim ve trafik mahkeme sine müracaat ettim. Muhtara sordum "buraya bırakıyorlar 3 ay bekletiyoruz sonra imha ediyoruz" cevabını aldım kayıt varmı diye sordum "evrak kayıdı yapmiyoruz" cevabını aldım. Bu durumda biz vatandaşlar madur ediliyoruz kamu tarafından tanzim edilen kıymetli evrak kayıtsız olarak muhtara teslim edilmesi ve muhtar tarafından bize bildirilmemesi kıymetli evrak niteligine zarar vermiyormu ben PTT Müdürlüğüne yazılı müracaat ettim. Cevapta memurunu korumak bahanesiyle bizi suçlu buldu. Bu bir aksaklık degilmidir. Bu konudaki görüşlerinizi arz ve istirham ediyorum saygılarımla Hüseyin Gür
Merhaba Hüseyin bey. Malesef mağdur olunuyor, evet. Muhtarlara o kadar çok tebligat bırakılıyor ki, tek tek her birinin sahibine ulaşması ve söylemesi de imkansız bir şey. Sizin durumunuzda bence sorun PTT memurunun dağıtmak istemeyip hiç siteye gelmeyerek doğrudan muhtara gitmiş olması. Bunu ispatlayabilmek mümkün değil. Bunun gibi birçok farklı başka mağduriyetler de var PTT'den kaynaklı. Mahkemeden ya da trafik cezası gibi emniyet müdürlüklerinden gelen evraklar hukuki anlamda "kıymetli evrak" değil, o bambaşka birşey. (Çek, bono, poliçe kıymetli evraklardır.) Bu kesinlikle bir aksaklık, hem de sandığınızdan çok daha ciddi sayıda yaşanıyor. Keşke tek mağduriyet trafik cezası olsa, bazen insanlar çok büyük hak kayıpları yaşıyorlar. Tebligat kanununda bazı düzenlemeler yapılması lazım.
Aylin Hanım Merhaba, benim merniste adresim şehir merkezi olarak gözüküyor. Normalde bütün resmi evraklarım buraya geliyor. Fakat yıllardır kamulaştırma için yapılan tebligatlar, kamulaştırma ile ilgili bütün evraklar köye gidiyor. Köyde kahvehane var oraya bırakılıyor ve benim bundan hiç haberim olmuyor. Taşınmazlarım üzerinde yapılan kamulaştırmadan haberdar olamıyorum. Eğer köyden birisi bir şeyler söylerse anca haberdar olabiliyorum, duruma itiraz edemiyorum veya ödenen bedelin miktarından, hangi bankaya yattıgından haberim olmuyor. PTT ile konuştugumda gönderen kurumla alakalı diyip bilgi vermiyorlar. Bu evrakların adresime gelmesi için ne yapabilirim? Nereye başvurabilirim? Hiç bir çare bulamadıgım için buraya yazdım. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Yapılan kamulaştırma tebligatlarının usülsüz olduğunu düşünüyorum. PTT'nin bu meselenin gönderen kurumla alakalı dediği doğru, sonuçta gönderen kurum yani mahkeme ya da kamulaştırmayı yapan idare tebligatların hangi adrese gönderilmesini söylerse PTT oraya gönderir. Ama PTT'nin hatalı olduğu durum şu, diyelim adresiniz olarak köydeki eviniz (varsa) belirtildi ise, PTT memuru oraya gittiğinde tebligatı kahveye bırakamaz, tamamen yanlış, en fazla olsa olsa muhtarlığa bırakabilir. Yine de mernis adresinizin köy olmaması sebebiyle o tebligatlar da yine usülsüz olacaktır. Kamulaştırma tebligatlarını hangi kurum çıkarıyor, mahkeme mi, kamulaştırmayı yapan idare mi, buna göre yapılması gereken belirlenecek. Eğer mahkeme çıkarıyor idiyse, dava kesinleşmedikçe ne aşamada olursa olsun süresiz itiraz hakkınız var mahkemeye. Gelen tebligatları fiziken (En azından birini bile olsa) alabildiyseniz derhal şehrinizdeki bir avukatla anlaşın, gerekirse gidip dosyanızın içine geçerli mi diye incelemek için gidip bakacak çünkü, tebligat sıkıntısı yüzünden daha da mağdur olmayın.
İyi günler. bodrum’da 1/38 paylı, kat irtifakı kurulu 2 adet arsa aldık. Ruhsat yenilemesi için Belediye önce diğer paydaşların onayını almamız gerktiğini söyledi. Daha sonra eğer diğer yapılan evler projeye uygun ise onaya gerek yok, ruhsat yenilemenizi yaparız denildi. Evlerden sahibi Alman olan bir ev kaçak eklentiler yapmış ve belediye yıkım kararı vermiş. Ancak şahıs şu an Bodrum’da oturduğu halde Alman olduğu için belediye tebligat yapamadığını söylüyor. Adam burada mülk edinmiş ve bununla ilgili vergi vermiş. Tıpkı bizler gibi, muhtar kanalı ile bu şahsa yıkım kararı tebliğ edilemez mi? Ya da tebligat için başka bir yöntem var mıdır? Onun yüzünden işlem yapamıyoruz ve kendi vatanımızda 2. sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyor, sağlıklar diliyorum.
Merhaba. Türk vatandaşı olmayanlara tebligat başlı başına bir sorun. Türk vatandaşı olup da almanyada yaşayan biri olsaydı, muhakkak bir mernis adresi bulunurdu ve muhtara tebligat mümkün olurdu. Ancak yabancı olduğunda, türkiyede kayıtlı bir mernis adresi yoksa ve şahsın yurtdışındaki adresi de tespit edilemiyorsa yapılacak tek seçenek "ilanen tebligat", ancak bu aşırı masraflı bir yöntem olduğundan belediye buna yanaşmıyor ve öylece bekliyor olabilir... Zor bir durum. Ancak sizin binadaki diğer daireler malikleri olarak belediyenin yapmadığı tebligata karşı yapabilecek doğrudan bir şeyiniz yok. Belediye' ye dava açmak mümkün olur olmasına da, türkiyede davalar çok masraflı ve uzun sürüyor bildiğiniz gibi. Yıllar alır. Belediyeyi ilanen tebligata zorlamak için tıpkı bana burada yazdığınız gibi durumu CİMER'e belediyeyi şikayet yoluyla taşımanın belki yararı olur, belki olmaz, bilinmez... Denenebilir.
Merhaba. Bir dostumun tavsiyesi ile e-devletteki mesajlara girince farkettim. 2019 aralıkta plakama trafik cezası kesilmiş. 24 saat site güvenliği olan daireme de muhtara bıraktık ibaresi gelmemiştir. Tabi ptt biz bıraktık siz almadınız deme hakkı , muhtarın da sizi arayacak değiliz ya gelip alsaydınız deme hakkı var anladığım kadarıyla. Aracı 2020 yılı Mart ayında noter den satış yaptığımda da plakaya kesilmiş bir ceza olduğu için noter uyarı vermeli ve satışa engel olmalı mıdır? şimdi 2022 şubat ayına geldik ve bu durumu şu an farketmiş bulunmaktayım , araç şu an benim üstümde değil ve yeni sahibinde de plakaya kesilen ceza çıkmıyor. geçmiş sahibi olduğum araçlara ait MTV ve trafik cezalarının olduğu bir özet ekran var , burada da borç/ceza çıkmıyor. 1- Muhtarlar adreste bulunmadığımdan teslim aldıkları ceza tutanaklarını kayda alırlar mı ? yani tutanağı bulamasak dahi en azından kayıt edildiğine dair bir defter tutmak zorundalar mı ? 2- ceza üzerinden 2 yıldan fazla geçmiş durumda bu durumda halen faiz işletip son ana yakın hacize başlayacak gibi görünüyor, bu kadar beklenmesi normal midir. Ceza geçerliliğini bu kadar süreden fazla korur mu. 3- geçen yıl vergi borcu uygulamasını e-devletten kullanarak yapılandırma yaptım ve bu borçla ilgili birşey olsa çıkması gerekmez miydi ? teşekkür ederim
Merhaba. Ptt'nin bırakmamış olsa bile biz muhtara bırakıldığına dair haber verme kağıdını kapıya bıraktık diye inkar etme ve muhtarın da sizi arayacak değiliz deme imkanı var malesef sizin de anladığınız gibi. Noter satışı yaparken aracın vergi borcu , üzerinde haciz olup olmadığı ve plakasına kesilmiş trafik cezaları görünür ve uyarı verir ancak sizde bunun olmamış olmasının sebebi satış tarihinde cezanın gelir idaresi başkanlığına (vergi dairesi) henüz bildirilmemiş olması olabilir. Trafik cezaları sisteme ÇOK geç işleyebiliyor. Cezayı kesen emniyet birimi, bunun bilgisini aylar sonra gib'e verebiliyor. Vatandaşa çirkin bir süpriz etkisi yaratıyor haliyle. Aracın yeni sahibine bu ceza artık yöneltilmez, kesildiği dönemki sahibi kimse hukuki muhatap odur bu birincisi. İkincisi, muhtarlar tebligatları kayda alıp da bir defterini yapmazlar, bırakılan tebligatı ellerinde 2-3 sene de tutmazlar, 3 ay veya biraz daha fazla tutar imha ederler. Dolayısıyla bu tebligat evrakını artık fiziken bulmanız imkansız. Son sorunuzun yüzde yüz cevabını bilmemekle yorum yapacağım; vergi borçları arasında gib gov tr de trafik cezaları da görünür. Dolayısıyla normalde yapılandırmada çıkması gerektiğini düşünüyorum. Ancak yukarıda da dediğim gibi yapılandırmayı yaptığınız tarihte araç sizin üzerinize değildi ve çoktan satılmış idiyse, sistem sadece güncel o anda maliki olunan araçları gösteriyor olabilir. Sistemler arası ( emniyet- gib- vergi dairesi) irtibat eksikliiği kaynaklı birinin kayıtlarında güncel bir maliklik olmasa da görünen diğerinde görünmüyor olabilir. Bunun haricinde son olarak; trafik cezalarının icraya konulması 2-3 sene sonra da olabiliyor. icraya koymaları, size ekstra masraflar doğurur. Tebligatın usülüne uygun yapılmadığına dair itiraz etseniz bile fiziken bulunması mümkün olmadığından kapınıza kağıt bırakılmadığını ispatlamanız çok zor, devlet işlettği gecikme zammını kâr biliyor ve silmiyor. İtiraz etmeniz mümkün. Ancak işlevsel değil. Daha da fazla işlememesi için ve bu cezanın silinmesi için zararın neresinden dönülse kardır mantığıyla ödemenizi öneririm. Bu cezaya ve zamma itirazda ispat sıkıntısı yaşayacağınız için daha fazla yıpranabilirsiniz.
İyi geceler Aylin hanım .benim eşimin bir yer davası var onun için avukata tepligat gelmiş ama oda gününü geçirmiş Ocak 24 de gelmiş onun için ne yapmamiz gerekiyo nasıl bir yol uygulamalıyız.. şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar. Avukatınıza giden tebligat ile verilen bir süre varsa ve o süre de geçmişse, bunu geri döndürecek bir yöntem yok malesef... Eğer avukatınızı azlettiyseniz (görevini sonlandırdıysanız) ve ondan sonra tebligat ona yapılmışsa, o zaman bu durumu mahkemeye bildirip vermeniz gereken dilekçeyi zamanında olmasa da verebilirsiniz. Onun dışında , bir çözüm yok malesef...
Merhaba cevap verirseniz çok teşekkür ederim, alamadığımız kiradan dolayı kiracıya icra ve tahliye takibi başlatmıştır, ikametgah almadı bizim dairede oturuyor , hala ailesinin yaşadığı evde ikametgahı gözüküyor , öncelikle bilinen son adres olan bizim daireye gönderdik iade oldu, bundan öncede noterden ihtar çektik oda iade olmuştu zaten kabul etmediler, sonra avukat arkadaş öyle uzar diyince icra ve tahliye takibi başlattık, bilinen son adrese gönderdik iade oldu , 6. İcradan sonra 21 /2 ye göre tebligat çıkardık, muhtara bırakmışlar tebliğ olmuş, fakat ilk gönderdiğimiz tebligat, uyap ın sitesine yanlış yüklenmiş, 16 icradan başka birinin iadesi yüklenmiş, 6. İcra müdürünün yanına gittim , yanlış evrak yüklemiş diye , o PTT nin hatası yanlış iade yüklemiş, sizi etkileyecek bir durum yok dedi, ayrıca ben buraya not düşüyorum dedi, zaten sizinkide iade olmuş dedi, diğer gönderdiğimiz tebligat mernise olan doğru yüklenmiş, acaba gerçekten mahkemeye verdiğimizde bir sorun olmadan devam edebilir miyiz, itiraz süresi bugün doldu, 1 ay dolunca da mahkeme açmayı düşünüyoruz.
Merhaba Sinan bey. PTT malesef bazen yanlış evrak tarayabiliyor. İkinci tebligat yani mernise göre olan ( 21/2. maddeye göre olan) geçerli şekilde yapıldıysa (görmeden kesin yorum yapmam imkansız ancak anlattığınıza göre yapılmış diye kabul ediyorum), bir sorun olmaz. Devam edebilirsiniz diye düşünüyorum. Tek başınıza takipte zorlanabilirsiniz, sonra o kararı tekrar icraya koymak zorunda olacaksınız . İcra daireleri elden evrak kabul etmeyebiliyor, artıok herşey elektronikleşti. Kolay gelsin.
Öncelikle hayırlı akşamlar. Asliye ceza mahkemesinde görülen bir davam var.ben başka bir ilde ikamet ediyorum. Esas mahkemem bulunduğum ilin mahkemesine talimatla ifadenin alınması için evrak göndermiş.fakat bu evrak bana hiçbir şekilde ulaşmadi.ptt den şahıs evinde bulunamadı diye kase vurulup gönderilmiş. Daha sonraki duruşma için mahkeme benim adıma zorla getirme kararı düzenlemiş. Fakat bu zorla getirme içinde kolluktan bana ulaşmaya çalışan kimse olmadı. Tabi bunların hepsini ben tesadüfen e-devlet UYAP vatandaş portalina girerek öğrendim. Bunda benim bir suçum yokki. Tamamen yazışmaların bana ulasmamasindan kaynaklanmış. Yarın mahkemem var bana yeniden zorla getirme çıkar mı. Yoksa yakalama emri mi çıkar. Yada ben ne yapmalıyım basit bir davada ifade vermek için adliyenin hangi birimine müracaat etmeliyim. Bu konuda bana yardımcı olursanız teşekkür ederim
Merhaba. Gerçekten sizin kusurunuz olmadan talihsizlikler olmuş. Sorunuzun yanıtı sanık mı mağdur mu tanık mı olduğunuza göre değişir. Mağdur ya da tanık iseniz tekrar zorla getirme çıkartılır, mahkeme karakola bir daha yazı yazılmasına karar verir, birşey olmaz. Sanık iseniz, tekrar zorla getirme de çıkartılabilir, yakalama da çıkartılabilir. Adliyenin herhangi bir birimine değil, doğrudan sizin için talimat yazılan mahkemeye gitmeniz gerekiyor. Umarım duruşmaya katılmışsınızdır. Eğer bir sebeple katılamadıysanız, şu an neye karar verilmiş olursa olsun vakit kaybetmeden , sizin için talimat yazılan bulunduğunuz ildeki o mahkemeye (örneğin Kırşehir 1. asliye ceza mahkemesi 2022/x Talimat sayılı dosya) gidip durumu bana anlattığınız gibi mahkemeye de anlattığnız içeriği olan bir dilekçe vermenizi ve bir sonraki duruşmaya katılacağınızı bildirmenizi tavsiye ederim. Böylelikle, yakalama çıkartıldı ise de mahkeme dilekçenizi okuduktan sonra yakalama için yazdığı yazıyı iptal edebilir.
Merhabalar.. Cevaplar için çok teşekkürler. Benzer sorusu olanlar da faydalanıyor... Benim sorum tahliye talepli icra takibine haksız itiraz eden kiracıya açtığımız itirazın iptali davası sürerken 2 yıldır alamadığımız kira alacaklarımıza aidat, su, yakıt ödemeleri de eklendi.. Bu ödemeler için yönetim kat maliki olarak tarafımıza ödeme emri yolladı. Yönetimin daireye hizmeti kesmemesi ve kiracıya icra takibi yapmadan direkt kat malikine ödeme emri yollaması dava söz konusu olduğunda bizi haklı çıkarır mı? Teşekkürler
Merhaba Bayram bey. Kiracının dava devam ederken aidat su ve yakıtı da ödemiyor olmasının süreci hızlandırabilecek bir etkisi yok malesef, hızlandırmak için bunlar gerekçe gösterilerek ekstra bir şey yapılamaz. Davaya bunun bilgisini bir beyan olarak sunmanız yine de dava sonucuna hakimde kanaat yaratmak açısından faydalı olur. Bir apartmanın yönetim planında aidat ya da fatura borçlarını ödemeyenlerin elektriğinin / suyunun kesileceğine dair bir madde varsa yönetim bunları kesebilir. Ancak kesmek zorunda değildir. Madde yoksa kesemez. Son olarak, apartman yönetimi aidatı kiracıdan tahsil edemezse, direkt kat malikine gitme hakkı da vardır. Aidat bakımından durum kesin, elektrik su ve yakıt bakımından ortak kullanımda olan elektrik su ve yakıt söz konusu ise yine aidat gibi, malik de direkt sorumlu. Ama kiracı üzerine aboneliği olan sadece daireye has yakıt elektrik ve sudan bahsediyor isek bunlardan kat malikinin sorumluluğu yoktur. Ortak kullanımdan kaynaklanan fatura bedelleri ve aidatın size karşı takibe koyulduğunu kabul edersek, tüm bu nedenlerle , size yönetim tarafından yapılan icra takibine itiraz ederseniz bu sefer yönetim size karşı itirazın iptali davası açar ve kazanır. İtiraz etmemek ve ödemek, ayrıyetten bunları kiracınızdan bir icra takibi yaparak istemek daha mantıklı olacaktır.
Sayın hanımefendi site yönetimi olarak bir üyemize Ptt yoluyla iadeli taahhütlü olarak gönderilen tebligatımızı ptt görevlisinden almamış ve ptt kağıdını imzalamamış.noter yoluyla tebligat yapabiliriz ancak buda maddi masrafa neden oluyor.acaba başka bir yol izleyebilirmiyiz?saygılarımla.
Merhaba Zülfikar bey. Malesef noter yoluyla yapmanızı önereceğim. Sizin de dediğiniz gibi masraf oluyor gerçekten, ancak bir icra takibi ya da dava açmak zorunda kalırsanız noter dışı yöntemler resmi yoldan uyarı olarak kabul edilmiyor. PTT iadeli taahhütlü gönderisini kabul etmeyen üye de büyük ihtimalle bunu bildiğinden kabul etmemiş olabilir.
Merhaba,kolay gelsin iş hayatım oldukça yoğun olduğundan dolayı yaşadığım köydeki evime bir askerlik kaçak cezası gelmiş tecillim bitmis ve kaçak kaldığım gün kadar 557tl ceza gelmiş 15 gün içerisinde ödersem bu tutar 127 TL olarak ödenecek mis ancak şöyle bir durum var bu kağıt tebliği tarihi üzerinde 1 Nisan olarak yazıyor fakat kargocu`nun bana ulaştırdığı tarih 13 Nisan ve bende bana o zaman tebliğ edildiği edildiği için acele etmeden pazartesiye bekledim o yüzdende kagittaki tarihe göre 18 gün geçmiş oldu herhangi bir yasal işlem baslatmam veya bu tebliğ tarihine itiraz etmem gerekiyormu çünkü ya memurun yada kargo şirketinin kusuru benim bildiğim kadarıyla tebliğ denilen şey tarafıma ulaşmış olduğu tarih
Merhaba. Üzerinde yazan tebliğ tarihi geçerlidir. (Üzerinde yazanın tebligatın postaneden çıkarılma tarihi değil de tebliğ tarihi olduğuna eminseniz.) Postacının size ulaştırdığı tarihin üzerinde yazan ile aynı olması lazım. Burada nasıl tebliği önce ulaştırmayı sonra yazdı anlayamadım. Sizin adresinize bir kağıt bırakılıp, daha sonra muhtara bırakıldı ise, o tarih tebliğ tarihidir ve tebligatın üstüne yazılır, geçerlidir. Sonradan elden size bunu muhtar, postacı ya da başka birinin ulaştırması , sizin daha yeni tebliğ aldığınız anlamına gelmez.
Merhaba Aylin Hnm , öncelikle sizlere çok teşekkür ederim. Benim birine kefillikten icra dosyam var , adresim gözükmüyor şuanda bende haciz olmasın diye açıkçası adresime almıyorum. Geçen bir kaza oldu şahitlik yazdılar panikle ailemin adresini söyledim. Babamın evine tebligat giderse babamlar tebligatı alınca diğer icra dosyası o adresi görebilir mi ? Yani tebligat o adrese yapıldığı için sistem orayı adres olarak görebilir mi ? Teşekkürler
Merhaba Nadir bey, geç yanıt için çok üzgünüm umarım görürsünüz.. Diğer icra dosyasından o adres görünmez merak etmeyin. Diyelim bir şekilde tespit ettiler, tek tek sizin taraf olduğunuz dosyalara bakarak vesaire, o zaman babanız oğlum bu evde ikamet etmiyor dediği anda, ptt memurunun tebligatı "iade" şerhi ile geri göndermesi gerekir. Buna rağmen geri göndermez de zorla babanıza verirse veya muhtara bırakırsa, usülsüz tebligat olmuş olur ve itiraz edebilirsiniz.
Merhabalar. Ev sahibim ekim 2021 de haberim olmadan alan kişi evi görmeden satın almış. Kasım ayında bana 6 ay süre vererek tahliyemi istemiş. Noterden ihtarname çekmiş ancak bana tebliğ edilmedi. Kirasını düzenli yatırıyorum. Tebliğ edilmeyen ihtarname mayıs 2022 de dün itibariyle tebliğ edildi. Sanıyorum bu ihtarname geçersiz oluyor. Asıl sorum bundan sonraki süreçte evi tahliye etmem için direkt dava açabilirmi. Yada önceden devam eden kontrat tarihini mi beklemesi gerekir. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, geç yanıt için çok üzgünüm umarım görürsünüz.. Kiralananı yeni satın alan kişi eğer kendisi ya da kanunda sayılan yakınları oturacak ise ancak tahliye davası açabilir. Bu davayı açmanın şartı, kira sözleşmesinin bitiminden yani kira süresinin son gününden en az üç ay önce kiracıya bildirimde bulunulması ve bildirimde bulunduğu kira yılının son gününden itibaren bir ay içinde gereksinim nedeniyle tahliye davası açılmasıdır. İhtarnamenin size tebliğ tarihi, kira döneminizin bitmesine üç ay kala ya da daha önce ise, ihtarname geçerli değil, daha sonra ise geçerlidir. Kira dönemi, kira sözleşmesi 3 yıllık ise üç yıl, 1 yıllık ise bir yılın bittiği ayın sonu demektir, sorunuzda kira sözleşmenizin ne zaman bittiğini belirtmemişsiniz. Eğer ihtarnamesi süresinde ise (açıkladığım 3 ay konusuna dikkat ederek) , yeni malik, şu an devam eden kira sözleşmenizin bitmesini bekleyecek ve onun sonunda 1 ay içinde davayı açacak. Size gelen ihtarname ve kira sözleşmeniz ile bir meslektaşımıza ücreti karşılığı danışır ve okuyarak incelemesini sağlarsanız, süreleri tam hesaplayabilir ve ihtarın geçerli olup olmadığını tespit edebilir.
Merhaba, ben İstanbul'da kiracı olarak ikamet ediyorum. 17.03.2022'de İzmir'den ev aldım. İçindeki kiracıya da benim oturacağımı, İzmir'e taşınacağımı noter aracılığıyla bildirmek için ihtar çektim. Sonrasında da telefonla arayıp 6 ay içerisinde evi boşaltmasını rica ederek bilgi verdim. Kiracı 17 mayısta ihtarnamenin kendisine ulaşmadığını bildirdi. İzmir'deki noteri arayıp durumu sorgulamak istediğimde telefonla bilgi veremeyeceklerini söylediler. 20 mayıs tarihinde de kiracıya elimdeki ihtarname örneğinin fotoğrafını ilettim. İhtarname gerçekten kendisine tebliğ edilmemişse bu durumda ne olur? Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim.
Merhaba Beliz hanım, ben Mayıs ayinda içerisinde kiracisiyla bir daire satin aldim. Ancak bu daireyi kendim oturmak için aldim. Ve bu evden başka hiçbir mal varligim yok. Evi de kredi cekerek satim aldim. Aldigim gün noterden tahliye için ihtarname cektim , muhtara teslim edilmiş görünüyor. Bu kanunen gecerli bir tebligat midir? Ve ayni zamanda agir engelli bir çocuk annesiyim. Kendimde kiracı olarak bir evde oturuyorum. Dava acarsam kazanacagimi düşünüyorum. Ama süre konusunu size danismak istedim. Kontrat bitiminden sonra 1 ay icinde acmis olursam sonraki süreç ne kadar olur?Zaman ayirdiginiz icin teşekkür ederim
Merhaba Filiz hanım. Tebligat geçerlidir. Davanın kazanılma ihtimali çok yüksek ancak süreç uzun. Hele ki avukatsız kendi kendinize yapmaya çalışırsanız daha uzun, zira adli tatil vb gibi sürelerde mahkeme kalemlerine iş yaptırmak çok zordur, tebligatı kalem eksik çıkarır, sizin bunu kendiniz saptamanız zordur oysa bir avukat sistemden fark eder etmez kalemle konuşur düzelttirir. Kısacası tek başına açacağınız bir davada hem haklı iken ispatlayamama sorununuz olabilir hem de süreç ciddi anlamda uzar. Avukatlı hali ile , kiracı yokuşa sürüp de üst mahkemeye davayı götürdüğü takdirde vesaire 1 seneyi geçer. Avukatsız haliyle çok rahat 2 seneyi bulur sürecin sonuçlanması. İşte ülkemizde kiracılar bu nedenle pişkin ve rahat, kolaysa çıkar beni diyerek oturuyor. Eve kendiniz yerleşmeye çok acil ihtiyacı olan kişiler bu nedenle içinde kiracı olmayan evleri tercih ediyor genelde.
aylinhanım merhaba kıracıma cıkması ıcın ben taşınacagımdan ıhtar yolladım ıhtar hem evıne hem ısyerıne gonderıldı ısyerınde kapıdakı personel arkadas almıs evdekınıde muhtara bırakmıslar teblıg olmus sayılırmı teşekkur ederım
Merhaba geç yanıt için üzgünüm, umarım yanıtı görürsünüz. Tebliğ olmuş sayılır, sıkıntı yok.
Adıma icra takibi açılmış.tebligat süresi 7 günü geçmiş ve icra islemi başlamış. Evimde arabama icra geldiği 12. Gününde öğrendim. Evime gelen tebligatı tanımadığım bir şahıs adını soyadını yaziip imzalamış .bende usulsüz tebligatta n dolayı mahkemeye başvurdum hakim adıma tebigati alan ksisnin benimle aynı ikametgahta oturup oturmadığın a polis araştırılması sonucu takibi istedi ve icrayi bir ay sonraki mahkeme gününe kadar sürdürdü.polisler bunama geldi ve böyle bir şahsın oturmadığın yönetici komşu olmadığını tutagina yazdı.kapima asılan kagidida görmedim bundada başka bı sism almış imzalamış oda benimle aynı konutta oturmayan biri postacı da evde olmadığımı su nedenden olmadığımı da belirtmemis.muhtara boylelikle verilmiş .yani tebligatim başkalarının oyuncağı olmuş bilerek.. bir ay sonraki mahkemede usulsuz teblikat olarak icralarim kalkarmi saygılarımla..
Aylin hanım merhabalar, Üşenmeden tek tek sorulara cevap verdiğiniz için yürekten teşekkür ediyorum öncelikle. Ev sahibim tarafından 21.05.2022 tarihinde açılan bir takipte ödeme emri var. Ben bu davayı bugün tesadüfen edevletten gördüm. Yüklenen son belgelerde PTT nin evrağı 27.05.20222 tarihinde muhtara tebliğ ettiği gözüküyor. Ancak bulunduğum meskende herhangi bir haber kağıdı yada ihtarname görmedim kesinlikle. Keza bana da teslim edilen bir evrak olmadı. Ben bu borca itiraz edeceğim ancak muhtara tebliğ tarifi baz alınırsa 7 günlük itiraz süreci aşılmış gözüküyor. Bugün ilgili icra müdürlüğüne gidip ittila tarihi olarak bugünü yazarak itiraz dilekçemi sunmam yeterli olur mu acaba? Buna ilave olarak farklı bir işlem yapmam gerekir mi, usulsüz tebligata ilişkin şikayet davası gibi? Peşinen teşekkürler ayıracağınız değerli vaktiniz için.
Merhabalar, rica ederim. Zor bir durum, icra dairesine gidip itirazınızı dediğiniz gibi sunun ancak daire 7 günlük itiraz süresinin geçtiğini belirterek reddedecek %99. Bulunduğunuz yerdeki icra hukuk mahkemesinde dava açılabilir. Ancak adresinize kağıt bırakılmadığını ispatlamanız zor olacak. Kağıt bırakılıp da bırakılmamıştı diye kötüniyetle itiraz edenler çok var , bu sebeple yapılan geç itirazlar reddedilebiliyor. İlçenizdeki bir avukat ile anlaşmanızı öneririm, dava ve itiraz süreçlerini, verilen kararları hızla sistemden takip eder. Daha da geç kalmayın, dava açmazsanız icra dairesi takibi kesinleştirip banka hesaplarınız dahil üzerinizdeki mallara haciz koyabilir.
Merhabalar, benim erkek arkadaşım uzak yol gemi kaptanlığı yapıyor. Burada değil gemide şuan da tebligat gelmiş ancak aileden kimse olmadığı için muhtarlığa bırakılmış burada olmadığı için dava dosyasının bekletilmesi adına postacıya durumu bildirip tebligatı almamamız gerektiği söylenmişti ancak tebligat alınmış. Durumunu bildirmek için tebligat kağıdıyla beraber adliyeye gitmek doğru olur mu ya da ne yapmak gerekiyor.
Merhaba. Postacıya kişinin uzak yol kaptanı olduğu söylenmesine rağmen postacının böyle birşey söylenmemiş gibi tebligat parçasının üzerine bunu yazmaması ve muhtara o şekilde bırakması usülsüzdür. DERHAL hiç vakit kaybetmeden hareket etmeniz lazım, süreler geçebilir, hatta şu an geçmişse bile tebligatın usülsüz olduğu mahkemeye ya da icra dairesine bildirilmelidir, geç de olsa cevap dilekçesi ya da itiraz dilekçesi sunulmalıdır. Evrakın ne evrakı olduğuan göre yapılması gereken şey değişir. Erkek arkadaşınız o tarihte gemide olduğuna dair çalıştığı bağlı olduğu şirketten ya da devlet kurumundan herhangi bir belge almalı, dilekçe o şekilde sunulmalı. Bir avukat meslektaşımla anlaşın, gelen evrakı incelesin, itiraz ya da cevap verme gerekip gerekmediğine baksın.
Merhabalar Beliz Hanım. Ben bir süredir tebliğgat bekliyorum ve işim gereği maalesef yılın çoğu zamanı başka şehirlerde hatta ve hatta başka ülkelerde oluyorum. Araştırmalarım neticesinde e-tebliğgata başvurdum ve UETS hesabı açtım. Bu doğrultuda tebliğgat bana mail yoluyla mı yapılır yoksa avukat olmadığım için tebliğgat her türlü evime mi gelir. Teşekkürlerimi sunarım.
Merhaba Gültekin Bey, bayramdan dolayı yaşanan gecikmeden ötürü özür dilerim. Sorunuz çok güzel bir soru, ama yanıtı yasaya göre ve uygulamaya göre farklı - ne yazık ki. E-tebligatların bildirimi e-mail ile geliyor ancak tebligatınızın içeriğini açıp görmek için UETS sitesinden giriş yapmanız gerekiyor. Yasaya göre, e-tebligat yani UETS hesabı olanlara normal tebligat yapılamaz, yapılan normal tebligatlar geçersizdir. İcra daireleri ve mahkemeler, avukatlarda ve kurumlarda tebligat göndermeden önce UETS olup olmadığını muhakkak kontrol ediyor ancak vatandaşlar için kontrol eden de var etmeyen de var. Edilmeli, ama uygulamada edilmeyebiliyor. Size gelecek tebligat normal tebligat olur ise ve ondan çok sonra haberdar olur iseniz, o tebligatın geçersizliğini, çünkü e-tebligat adresinizin olduğunu gönderen kuruma / mahkemeye dilekçe vererek ileri sürebilirsiniz.
Avukat Hanım Merhaba, 22 aylık kira borcu olan bir kiracım var. kendisine 1 haziran itibariyle tahliye talepli icra takip dosyası açtım. tebligat 2 kere gidip iade döndü. 1 temmuz da 21/2 kapsamında tebligat dilekçesi verdim. 6/7/22 tarihinde muhtara teslim edilmiş görünüyor. bundan sonra ki süreçte bazı sorularım olacak yanıtlarsanız çok memnun olurum. 7 günlük bekleme süresi ne zaman itibariyle başlamış oluyor ve bayram tatili hafta sonu gibi günler bu süreye dahil mi? beklemem gereken son gün nedir yani? eğer kişi itiraz ederse bir sonraki adımda ne yapmalıyım, ya da kişi herhangi bir işlem yapmazsa ne yapmalıyım? e imza ile uyap üzerinden işlem yapacağım, şehir dışındayım. bu nedenle hangi evrakı sisteme eklemem gerekecek bilemiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim. tüm özenli gayretiniz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.
Merhaba, bayramdan dolayı yaşanan gecikmeden ötürü özür dilerim. Umarım yanıtı görürsünüz. 7 günlük süre, tebliğin yapıldığı günü izleyen günden başlar yani 7 temmuz 1. gün. 7. gün de bugün yani 13 temmuz. Bayram ve haftasonu dahil, sürenin son günü bayram ya da haftasonuna denk gelirse süre uzar onun dışında uzamaz. 14 temmuzdan itibaren işlemlere devam edebilirsiniz. Süre konusunda küçük bir aydınlatma yaptım, ancak elbette bundan sonra şunu yaparsa bu olur bunu yaparsa şöyle yapın demem yanlış olur, tüm icra süreci kolay öğretilebilecek birşey değil, avukatlar bunun okulunu okuyor. Ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur. Dosyada icra müdürlerinin verecekleri kararlara göre her adımda yapılması gereken de sabit değil , değişkenlik gösterebilir. Kendiniz yürütecekseniz, kolaylıklar diliyorum.
Merhaba 17 Mart 2022 tarihinde tebligat adreste bulunmadigim icin muhtara teslim edilmis. 17 Subart-28 Mart 2022 tarihlerinde yurtdisinda seyehatteydim. Sonrasinda tebligatida muhtardan teslim almadim. Avukatta bana iletmedi bu durumda teblig hangi tarihte yapilmis saylir ve gecerli midir?
Merhaba Kazım bey öncelikle geç yanıt için özür dilerim. Bu dosyanızı takip eden bir kendi avukatınız vardıysa ve ona değil de size tebligat yapıldıysa, vekil varken asile tebligat yapılmaz, bu nedenle tebligat usülsüzdür. Eğer "avukat da bana iletmedi" derken kastettiğiniz kendi avukatınız değil de karşı tarafın avukatı ise yani size bu tebligatı gönderttiren avukatın size haber vermediğini söylüyorsanız, o avukatın size haber verme zorunluluğu zaten yok. Bu dosyada kayıtlı bir avukatınız yoksa (ki o zaman iletmediğinden yakındığınız avukat kim), doğrudan size tebligat yapılması sadece o zaman mümkün ve geçerli olur. Avukat varsa size yapılmamalı, size yapılan tamamiyle geçersiz, avukat yoksa size yapılan geçerli, tebliğ tarihi incelenmeli. Yurtdışında olunduğu belgelenirse süresi geçmiş olsa da itiraz yapma hakkı olabiliyor. Ancak bu derhal yapılıyor. Siz mart ayından bahsediyorsunuz. Artık büyük ihtimalle çok geç.
Merhaba Avukat Hanım, Denetimli serbestliğe neden olacak küçük bir suça karıştım, aile evimde yaşıyordum, iş dolayısıyla şehir değiştirdim fakat ikametgah adresim hala ailemin evi. Gelecek olan tebligatı ailem görsün istemiyorum bu yüzden ikamet adresimi güncelledim fakat denetimli serbestliğe neden olacak suçu işlediğimde ikametgah adresim hala aile evimdi. Bu durumda tebligat hangi adrese gelecektir? Adres değişikliğine dair savcılığa dilekçe versem elim güçlenir mi? Mevzubahis kağıdın yeni evime gelmesini istiyorum ne yapmam lazım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Çağdaş bey. Tebligat, ceza dosyasında geçen adresinize gidecek, büyük ihtimalle o da aile eviniz. Savcılık dosyanıza adres değişikliğini sizin bildirmeniz gerekiyor. Yoksa savcılık örneğin adresini değiştirip bildirmeyenlerde ilk bilinen dosyada bulunan adresine tebligatı yapıyor, oradaki kişiler tebligatı almazsa ya da adres boş olursa o zaman sisteme bakıp adresi değişmiş mi kontrol ediyorlar. Savcılığa vereceğiniz dilekçede, ikametinizi yasal olarak taşıdığınız yeni adresinizin denetimli serbestlik müdürlüğü'ne de bir yazı ile bildirilmesini, denetimli serbestlik müdürlüğünden gelecek tebligatların eski adresinize gitmesinin sizin için mağduriyete yol açacağını, istemediğinizi açıkça belirtin. Hatta imkanınız varsa savcılığa bildirmenin yanında ayrıca denetim dosyanızın bulunduğu denetimli serbestlik müdürlüğü'ne de ayrı bir dilekçe ile bildirmeniz işi daha da garanti yapar.
1...Hgs,otoyol gecisleri gibi odeme emirleri muhtara teslim ediliyor ve apartmanda herhangi bir komsu ve yoneticiye bolgi verilmiyor.indirimli o deme surelerinide gecmis oluyoruz..bu hususta muhtarlar secilmis kisiler olarak muhattabina haber vermekle yukumlu degiller mi? 2... Adima kayitli bir araci satisini yaptiktan sonra tarafima trafik ceazsi iletildi satis zamani olmayan trafik cezasi muhtara teslim edilmis diye bilgide verdiler..Ancaj muhtara teslim edilen trafik cexasi sistemlerde gozukmesi gerekmez mi?teblig yapildigihalde noter satisi gerceklestirdim cezaya itiraz hakkim var mi?
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Bahsettiğiniz sorun çok önemli bir sorun, bence bu konuda tebligat kanununda bir değişiklik şart. Ancak şu anki sistemde, bu tebligatlar geçerli ve muhtarların muhataba haber verme gibi bir sorumluluğu yok ne yazık ki. Diğer sorunuza gelince; muhtara teslim edilmiş cezanın sistemde görünmesi gerekir. Cezaya itiraz hakkınız satış yapıp yapmamanızdan bağımsız. Cezaya itiraz süresi size (ya da sizin yerinize yasal olarak muhtara) tebliğden itibaren 15 gündür. İtiraz edersiniz etmesine de, gerçekten muhtara tebliğ edildiyse itiraz sürenizin geçmiş olması sebebiyle itiraz süreden reddedilebilir. Muhtara tebliğ edilmiş olsa bile sizin bu cezadan hiç haberiniz olmadığını, hatta üzerine satış dahi yaptığınızı belirterek cezadan yeni haberdar olduğunuzu izah etmeniz durumunda , belki süre kısmında mahkeme öğrenme tarihini baz alabilir. Şansınızı deneyebilirsiniz.
Merhabalar Aylin Hanım, Aynı evde yaklaşık 12 yıldır kiracı olarak oturuyorum. Sözleşmemin sona ermesinden 3 ay önce ev sahibim bana bir ihtarname gönderdi. İhtarnamede ev kirasını 3 katına çıkarmadığım takdirde, sözleşmeyi uzatmayacağını ve evden çıkmamı istediğini yazıyor. Sanırım 10 yıldan sonra ev sahibi, kiracısını nedensiz olarak evden çıkarabiliyor. Ama benim sorum şu, şartlı bir ihtarname olabilir mi? %25 kira artışı 10 yıldan uzun süreli kiracıları kapsamıyor mu? Benim herhangi bir hakkım var mı? Kendisiyle uzlaşmaya çalışıyorum ama hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmıyor. Ya 3 kat, ya çık oluyor cevabı. Çok teşekkür ederim.
Merhaba geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. 10 yıldan sonra ev sahibi kiracısını nedensiz çıkarabilir, evet. Şartlı bir ihtarname de olabilir, hiçbir engel yok. %25 kira artış sınırlaması bırakın 10 yılı, 1 yıllık kiracıları dahi kapsamıyor, bu oranı getiren yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan kira sözleşmelerini kapsıyor. Ev sahibiniz ile uzlaşmaya çalışmaktan başka bir çözümünüz yok şu an. Sizi çıkartmak için dava açmak ya da kiranın mahkeme eliyle tekrar belirlenmesi için dava açmak gibi çeşitli imkanlara sahip.
Merhaba avukat hanım, Geçen hafta ışık ihlalinden ötürü trafik cezası yedim ve elektronik tebligat aracılığıyla tebliği aldım. Bu durumda PTT aracılığı ile konusunu ettiğim ceza için ikametime tebligat gelir mi. Ev adresime tebligat gelmesini istemiyorsam ne yapmalıyım. Kolaylıklar diliyorum.
Merhaba Selim bey. Elektronik tebligat aracılığıyla tebligatı aldığınız için artık PTT ile ikametinize bu ceza gelmez. (Ancak burası Türkiye, bir memurun dikkat etmeyerek - yanlışlıkla eve de göndermeyeceğinin garantisini kimse veremez. Göndermemesi gerekir.) Saygılar.
Aylin Hanım merhaba, icra celbi gönderilen kişi icra açtığımızı edevletten görünce tebligatı almamak için apar topar bir akrabasının yanına yerleşti. Bu sürede memur adrese gidip bulamayınca bir üst kattaki komşudan sormuş oda işte olduğunu ve geç geleceğini söyleyerek imza dan imtina etmiş. Sorunumuz şöyle, karşı taraf usulsüz tebligat olduğuna dair karşı dava ve tazminat davası açtı gerekçe olarak ta il dışında olduğunu akaryakıt fişleri ile gösterip, komşu adı olarak Mübella (soyad) yazıldığını ancak ilgili komşunun Müberra (soyad) olduğunu göstermiş. Mahkeme kolluktan adreste Mübella xxx in yaşayıp yaşamadığını araştırmasını istedi. Memurun isimde Müberra yerine Mübella yazması sorun yaratır mı soyadı doğru yazılmış?
Merhaba Veysel Bey, öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Bir kere bu kişi oradan komple taşınmış değil il dışında olması da tebligatın muhtara teslim edilmesine engel değil. Yani komşunun söylediğinin gerçek olmadığını, adamın işte olmadığını, muhatabın gerçekten il dışında olduğunu düşünelim, posta mazbatasına işte yazılmış olmasının bir önemi olmuyor çünkü il dışında da olsa, ikametgahı orası. Kapısına bildirim kağıdı yapıştırılır ve muhtara verilir, bu kadar. İşte denmiş olmasına rağmen işte değildir il dışındaydım sebebine itibar edilmemeli. Ancak komşu isminin yanlış yazılmış olması, mahkemenin takdirine göre değişir. BEN HAKİM OLSAM, soyadı tuttuğu için geçerli sayarım, posta memurunun harf hatası hak kaybına sebep olmamalı ancak hakim ayrı düşünebilir. Kanunda harf hatasına has bir madde yoktur, yoruma açıktır.
Merhaba avukat hanım, tahliye taahhütnamesi imzalayan bir kiracım tahliye etmesi gereken tarihte taşınmazı tahliye etmedi. Ben de icra kanalıyla tahliye takibi açtım. Müdürlük tahliye emrini tebliğ etti, muhtara teslim yazıyordu ancak şimdi kiracı icra mahkemesinde dava açmış. Tebligatın usulsüz yapıldığını söylüyor. Muhtara giden tebligatta yöneticiye haber verildiği, çarşıda olduğu, muhtara teslim edildiği yazıyor. Muhtarlık da ismi görünen kaşesini ve mührü basmış ancak ıslak imzalamamış. Buna ilişkin ne yapabilirim, tebligat gerçekten usulsüz mü?
Merhaba Lale hanım, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Tebligatın aslı incelenerek kesin yanıt verilebilen bir meseledir, görmeden tebligat hakkında yorum yapamam. Avukat ile ilerlemek bu tip durumlarda önemli oluyor. Tebligat kanununa göre muhatabı adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa durumun haber verilmesi için en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirileceği düzenlenmiş durumdadır. Tebligatın ilk kez mi ikinci kez mi muhataba gittiği de önem taşıyor, eğer ilki iade dönüp ikinci kez mernis adresine (TK m.21/2) gitti ise muhtara tebliğ geçerlidir. Bu hususlar başlı başına tebligat hukuku isimli bir hukuk dalının konusu.
Aylin hanım merhaba, ev sahibim dubleks evini 3 e bölüp 3 tane ayrı kira alıyor. malum kiralar artınca biz eski kiracılarını çıkarıp yeni kiracıya vermek istedi. bizde çıkmayacağımızı belirtince evi hüleli bir şekilde sattıp yeni malih bize 6 ay içinde çıkmamız için ihpar yolladı evin hüleli satış olduğunu biliyoruz fakat biz çıkmadan yeni kiracı alamadığı için bu durumu kanıtlayamayacağız. evden tahliye ettikten sonra dairelerin kiralık ilanlarını görüp belgelendirip mahkemeye başvurmamız yeterlimidir bu süreçte nasıl bir yol izlememiz konusunda desteğinizi rica ederim.
Merhaba Lale hanım, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Evet, yen, malik ihtar çektiği için, ve şu an sizin hileyi bilseniz de kanıtlayabilme imkanınız henüz doğmadığı için çıkmak durumundasınız. Ancak siz çıktıktan sonra buraya yeni kiracı alırsa bu yeni malik, yani iddia ettiği gibi kendi kullanmazsa, o vakit yeni malike ilanlar , tanık beyanları gibi delillere dayanarak dava açılabilir elbette. Şu mahkemede şu davayı açın dava dilekçesinde de böyle yazarak talep edin şeklinde bir yol gösterebilmem mümkün değil. Böylesi bir durumda avukatla ilerlemeniz yararınıza olur. Çünkü doğru açılırsa kazanılacak bir dava.
Lale Hanım merhaba, bana da cevap verirseniz çok memnun olurum. Kiracı kiralarını düzenli ödemiyor, bu nedenle 2 tane kendisine, 2 tane eşine (aile konutu olması nedeniyle) ihtarname gönderdik. ihtarnameler "adres hatalı, burada böyle birisi oturmuyor, daire 5'e soruldu çarşıya gittiği sölendi," gibi nedenle ihtarnamelerin hiç biri şahsa ve eşine teslim edilemeden muhtasar teslim edildi" (bu arada daire 5 ihtarnameyi gönderdiğimiz daire, komşu değil kapıya açıyorlar bu şekilde yanıltıcı beyan veriyorlar) ardından mernise gönderiyoruz. Mernis adresinde de benzer durumlar söz konusu. Kirayı da ödemiyor. En son icraya verdik. İcra'da 7 günlük itiraz süresi sona erdi, 30 gün içerisinde de kirayıda ödemedi. Tahliye talepli icra gönderdik. Ancak Kiracı tebligat usulsüz yapıldı diye itiraz etti. Tebligat şu şekilde yapılmıştır. Posta memuru adrese gitmiş, komşusu Ahmet Çokbilir diye birine sormuş, Ahmet Bey çarşıya gittiğini söylemiş, ancak imzadan imtina etmiş. Bu nedenle haber kağıdı yapıştırılıp, tebligat muhtara bırakılmıştır. Kiracının mernis adresi bir site olup, site içerisinde Ahmet Çokbilir diye bir komşu bulunmamaktadır. Bu nedenle tebligat usule uygun yapılmamıştır şeklinde itiraz etti. Biz tabiiki şoktayız, biz noterden ihtarname çektiğimizde iş bitti zannediyoruz. Kiracı tebligat kanunu çok iyi biliyor ve kendisine hiç bir şekilde tebligat yaptırmıyor. İcra dairesine durumu izah eden bir beyanda verdim, daha önce çektiğimiz 4 ihtarnameyi ve banka kayıtlarını gönderdim. Banka kayıtları ortada, daha önce gönderdiğimiz noter tebligatları ortada en son çare icraya başvurduk. Kiralarını ödedi, ama yine ödememeye başladı. Aldığımız kirayı noter masrafına veriyoruz. Bu durumda ne yapılabilir? Postacılar bu adamı ajan gibi takip mi edecek, belki de kendisi postacının karşısına çıkıyor, yalan beyan yapıyor. Mahkemeye gittiğimizde haklı iken haksız duruma düşüyoruz...
Merhaba. İhtarnameyi ikinci seferde mernise göndermiş olmanız yeterli, tebliğ edildi sayılır. İcra takibinde ise, ilk gönderdiğiniz tebligatı doğrudan mernis diye gönderiyseniz bile iade döner ise ikinci tebligatı 21/2. madde şerhi olarak göndermeniz gerekmekte. Kiracınız dediğiniz gibi bu konuda bilgili ve size zaman kaybettiriyor. Umarım avukatınızla ilerliyorsunuzdur. Tek başınıza çok yıpranacaksınız. Notere defalarca masraf yapmak, icraya durumu işzah etmeye çalışmak yerine daha hızlı hareket etmek için öncelikle bir avukat ile anlaşın. Farkı göreceksiniz. İcra daireleri avukat işlemlerini daha hızlı yapar. Kiracı tahliyesi avukatların dahi zorlandığı, can sıkıcı, bol bürokrasili bir işlem...
Merhabalar. İcra Dairesinde bir dosyam var. Tebligatlarım işletmeye ait tüm kayıtlı adreslerine, faaliyet gösterdiği adreslere göndermeme rağmen teslim alınmadı. Ancak adreslerde aktif olarak faaliyet gösteriyor. muhtara da teslim edilmedi. Bu şekilde anlıyorum uyap üzerinden. Muhtar a tebligatın bırakılması için daireye nasıl bir yazı yazmam gerekiyor? Örnek olarak kullanabileceğim bir yazışma önerirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Örnek dilekçe, yazışma paylaşabilmem avukatlık kanununa göre mümkün değil. Avukatların yaptığı meslek budur zira... Böyle bir durumda şirkete tebligatın yapıldı sayılması için uygulanacak madde tebligat kanununda mevcut, inceleyiniz. Yahut bir meslektaşımızla dosyanızı takip etmenizi tavsiye ederim.
Aylin hanım bloğunuzu biraz önce şans eseri buldum, çoğunu hızlıca okudum. Yok yok en azından şimdilik bir şey sormayacağım, emekleriniz için tebrik ve teşekkür edeyim diye yazdım. Eylül ayında yayınlanan "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinden" sonra vatandaşın avukata danışması, avukat tutması gerçekten zor bu nedenle yaptığınız şey çok değerli. Bundan avukatların ücretini fazla bulduğumu düşünmeyin vatandaşın imkanı yok ne yazık ki onu ifade etmek istedim. Tekrar kutluyor ve teşekkür ediyorum.
Merhaba Ahmet bey, takdirleriniz için teşekkür ederiz. Güncel ekonomik durumda avukatlık ücretleri dahil herşey arttı, bir basit yemeği dahi 100 TL'den aşağı yiyemiyor kimse. Demek istediğinizi anlıyoruz. Elbette herkes sağlam bir profesyonel hizmetin bedava sunulmayacağını, hukuki danışmanlık vermenin bir bilgi birikimi ürünü olduğunu bilir. Burada kesinlikle ücretsiz hukuki danışmanlık yapmıyoruz, bu yasal değildir. Asgari tarifeye tabi bir danışmanlık da değildir. Sadece kişilerin başlarına gelen bir durumda dava açılabilip açılamayacağına, karar verirken arada kalmaları gibi durumlarda genel br fikir oluşturmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz, her halükarda dosyanızı en iyi avukatınız bilir, bir avukat ile anlaşın tavsiyelerimizi yineliyoruz... Saygılarımızla.
Merhaba Aylin Hanım, Ben daire satın aldım kiracısı vardı. Maddi destek oldum karşılığında tahliye taahhüdü verdi. Tahliye taahhüdün süresi dolunca çıkmadı. Bende icra başlattım. İcrada itiraz ederek su iffadeleri kullanmış" tahliye taahhüdü de imza benim fakat kontrakt üstüme değildir, eşimin imzasida tahliye taahhüdü de yoktur ve bilgisi yoktur. Ayrıca ben son konusu adreste ikamet etmiyorum " diyor fakat hala evimden çıkmıyor ve kendisi oturuyor. Kontrakt çocuğu üzerindeydi ogluda kontrakt üzerine elle su yazıyi zaraka imza attı" bu daireden ben ayrıldım kontrakt babam üzerinde devam etmektedir". Bu kontraka istinaden kiracı yani babası tahliye taahhüdü verdi. Şimdi sorum şu: icra talebinin itirazı na kaldırmak için dava açarsam itiraz kaldırılır mi? Saygilar
Kamil bey, avukatsız ilerlemekten canınız yanmış, ancak hala tek devam etmek gayretindesiniz. Tahliye taahhütnamesini sözleşmede taraf kiracı olarak kim idiyse yani sözleşme kimin üzerine ise onun imzalaması gerekirdi. Farklı kişiler ise, taahhütname geçersizdir. Taahhütnamenin geçerli bir taahhütname olup olmadığına göre itirazın bertaraf edilmesi için izlenmesi gereken yöntem, mahkeme türü ve dava türü değişecektir. Danışmanlık ücretini ödeyerek tahliye taahhütnamesini bizzat bir meslektaşıma yüzyüze inceletin, öyle ilerleyin.
Merhabalar Aylin Hanım, 18 yaşından küçük iken mahallemizde bir silahlı yaralama olmuştu biz çocuk aklımızla biz gördük dedik ama birşey gördüğümüz yok idi. Bu gün elime tanık olarak gösterilmişim ama olayı hatırladığım yok ve tanık olmak isemiyorum, e-devletten sorgulama yaptığımda herhangi bir dava dosyası gözükmüyor, ne yapmam gerekiyor? Teşekkür Ederim Şimdiden.
Merhaba, öncelikle geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Tanık olarak dinleneceğiniz dosyalar e-devletinizde görünmez. Yaralama için görülen dava bir kamu davası olduğundan, tanıklık yapmak zorundasınız, yapmamanın cezası vardır. Kamu davası değil de bir hukuk davasında (örneğin boşanma, tazminat , vb) tanıklık yapmak zorunluluğu yoktur ancak bunlarda var. Gidin, gerçekten görmediyseniz görmedim diyebilirsiniz bunda bir mahsur yok.
Merhaba Aylin Hanım. Bir miras davasında mal paylaşımı yapılamadığı için mallar satılmak isteniyor. Fakat sıkıntı şurada kişi tebligatı almıyor. Muhtarlığa da bırakılamıyor. Çünkü tebligatı almayan kişi ikametgah adresini öyle olmadığı halde yurtdışı olarak göstermiş. Kişi Türkiye de yaşıyor ama ikametgah yurtdışı. Avukata danışıldı yurtdışına göndeririz fakat 50 000 tl gibi bir masraf olur dendi. Bu durumda ne yapılabilir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Kişinin Türkiye'de yaşadığı adresi bulmaya çalışacaksınız. Tabii ki yine almayabilir. Yapabilecek bir şeyiniz yok. Yasal adres yurtdışı ise, en sonunda dönüp dolaşıp oraya yapmak zorundasınız. Avukatınızın belirttiği yaklaşık 50.000 TL 'nin sadece yurtdışı tebligat masrafı değil, satış masrafları da dahil olarak söylendiğini düşünüyorum. Yoksa yurtdışı tebligat bu şekilde bir meblağ tutmaz. Fakat tabii ki sadece yurtdışı tebligat yapmak satış için yeterli değildir, satışın tüm aşamalarının da ayrı ayrı her seferinde yurtdışına tebliğ edilmesi gerekmekte, mahkemenin alacağı satış harç ve masrafları ile beraber bu rakamlara ulaşabilir durum. Bu durumun başka bir çözümü yok , satış yapılacak ise yurtdışına o tebligat da yapılacak, o masraf da karşılanacak.
Merhaba. İcra ihalesi alıcısıyım.usulsüz tebligat iddiası ile fesih davası açıldı.kişi bir belde de oturmakta ve beldede iki mahalle bulunmaktadır.3 borçluya yapılan tebligatlardan bazıları diğer mahalle muhtarına tebliğ edilmiş ve 2 nolu kağıt kapılarına yapıştırılmış.bu tebliğ usulsüzmüdür teşekkürler
Merhaba. Kişilerin adresleri (evleri) tebliğ edilen mahalle muhtarının bölgesinde değil diğer mahalle muhtarının bölgesinde bulunuyorsa tebligatlar usülsüzdür. 2 no'lu kağıdın kapılarına yapıştırılmış olmasının yani kendilerinin usülsüz de olsa tebligatlardan haberdar olmasının usülsüzlüğü ortadan kaldırdığı savunulabilir ancak zayıf bir savunmadır destekleyen Yargıtay kararı bulunmalıdır yoksa mahkeme tarafından böyle bir itiraz kabul görmeyebilir.
Merhabalar efendim biz 31 Aralık 2022 de bir ev satın aldık fakat evi aldigimiz şahsın yönetime borcu varmış ve yonetimde ev inşaat halinde mutait kaçmış gitmiş evin eksik yerlerinin tamamlanip iskan alinmasi için oluşturulmuş önceki ev sahibine de icra cikarmislar itiraz edince alamamislar biz aldık evi bizden talep ettiler ve en sonunda adımıza icra cikarmislar tabiikide beklemedigimiz bir durum oldugu için evrakta elimize geçmediği için itiraz süresi geçti ne yapabiliriz şimdiden tesekurler
Merhaba. Evin eski sahibinin yönetime olan borcu aidat gibi bir gider borcu ise yeni sahibi olarak siz bunu ödemekle mükellef değilsiniz. Ancak borç ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden beklenen tamirat tadilat gibi birşey ise ki evin eksik yerlerinin tamamlanması dediğinize göre kastettiğiniz borç bu şekilde bir borç olabilir, o zaman siz bu giderlerden sorumlusunuz. Apartman yönetimi, bu ikinci belirttiğim şekilde olup da ödenmeyen aidat ya da ortak giderler ile ilgili icra takibi başlatabilir. Evrakın elinize geçmemiş olmasının sebebini bilmiyorum. Kayıtlı mernis (ikametgah) adresinize yapıldı ise tebligatın geçerli olma ihtimali yüksektir. Şehrinizdeki bir avukat meslektaşım ile anlaşın, tebligatı bizzat incelesin, usülüne uygun olmayan bir yanı fark ederse usülsüz tebligat için bir dava açıp geçen süreyi geri döndürebilmek mümkündür. Tebligatı icra dairesinde fiziken incelemeden usülsüz olup olmadığını söyleyebilmek mümkün değildir. Bu nedenle incelenmesi için fiziki olarak avukat yardımı almalısınız.
mergaba avukat hanım gerçekten ilk defa bu sitede böyle birşey gördüm tek tek cevap vermişsiniz teşekkürler şimdiden sorum şu ben işteyken eve tebligat gelmiş durumum yok ödeme yapamayacağım biryerden kesil olarakta annem gösüküyor eve tebigat gelmiş postacı benim ismimi sormuş burda oturmuyor demiş siz anesimiisniz hayır niye soruyorsunuz demiş evrak bırakıcam demiş annemde ben almam demiş burda oturmuyorlar demiş geri gitmiş ppstacı kapıyada kağıt yapıştırmamış bu işin sonu ne olur ne gibi süreç beni bekliyor teşekkürederim
Merhabalar Elif hanım. Tebligatın türü, şerh içerik içermediği önemli. Bunu izah etmem zor. Şerhsiz, ilk defa gelen bir tebligat ise, gönderen yere iade edilmiştir edilmesine ancak ikinci kez şerhli gelecektir, alsanız da almasanız da yasal ikametgah adresiniz orası ise size tebliğ edilmiş sayılacaktır. Bu yüzden, yasal ikametgah adresiniz orası ise tebligatı kabul etmemezlik etmeyin, alın, gerekirse tebliğ edilen işleme itiraz edin. Aksi halde kabul etseniz de etmeseniz de itiraz süreleri de işler ve kaçar, tebligat yapıldı sayılabilir. Görmezden gelmeniz hakkınızda işlem yapılmasını engellemez, haberiniz olmadan hacizler blokeler konabilir.
Merhaba hiç bir yerde cevap bulamadığım bir sorunum var Ptt personeliyim ve tebligat yapıyorum.Bulunduğum şehirdeki bir şahısa götürdüğüm mahkeme kağıdı (mahkeme günü tarzında içeriği varmış sonradan öğrendim) zımbalarından açıldığı için kağıdı açıp okudun denilerek suçlanıyorum.Açan kişi ben değilim,çok kalın bir kağıt olduğu için zımba çıkmış,ben de çok önemsemeden usulünce tebliğ ettim.Bu işin sonu ne olur acaba,umarım mesajımı görürsünüz
Merhaba Yusuf Bey, yersiz bir iddia olduğunu düşünüyorum. Bir PTT personeli ile bu şekilde uğraşan kişilerin akıl sağlığından şüphe etmek lazım, inanılır gibi değil. Bu tip bir iddiadan sizin aleyhinize ciddi bir sonuçlanma olacağını düşünmüyorum, endişe etmeyin. Gerektiğinde herhangi bir adli makama tıpkı bana izah ettiğiniz gibi izah edersiniz. Kaldı ki diyelim ki açıp okudunuz, geri aynı yerden zımbalayıp da veredebilirdiniz, bunu nasıl ispatlayacak iddia eden taraf? Sizin o tebligatı açıp okumakta bir menfaatiniz yoktur, hayatın olağan akışına uygun değildir.
Merhaba avukat hanım, Tebligatı teslim aldım 7 gün içinde savunma dilekçesi isteniyor. Tebligat geç geldi tarafıma postacıdan teslim aldıktan sonraki tarih geçerli mi sayılır
Postacının tebliğ edildi kaşesini bastığı ve kapınıza "postanız var" kağıdını yapıştırdığı tarih tebliğ tarihidir, sizin muhtardan geç almanız vb önem arz etmez. Eğer tam tebliğ tarihinden emin olamıyorsanız, tebligatın üzerindeki örneğin 4000...2937 gibi bir rakam vardır barkodun altında, onu PTT nin sitesinden sorgulayın, tebliğ tarihi sistemde ne görünüyorsa odur.
merhaba avukat hanım benim sorum avukata vekaletname verdiğimizde tüm dava dosyaları avukatımıza mı yoksa ikamet ettiğimiz yere mi geliyor? Bu konuya dayalı başka bir sorum ise noterden avukatım adına vekaletname cıkardığımızda adres bilgisini nüfüsta kayıtlı olan yer değil de yine şahsımıza ait farklı bir adres belirtirsek bunun sakıncası olur mu yada buna gerek var mı açıkçası evime adresime dava dosyası gelsin istemediğimden böyle bir soru sormak istedim cevaplarsanız çok sevinirim işlerinizde kolaylıklar dilerim.
Merhaba geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Herhangi bir avukata vekaletname verdiğinizde, bu otomatikman tüm kurum ve mahkemeler tarafından görülmez. Dolayısıyla tarafınıza yeni bir dava ya da icra takibi açıldığında ya da bir şey tebliğ edileceği zaman bu sizin sistemde kayıtlı yasal ikametgah adresinize gelir. Çünkü o davada hangi avukatı görevlendireceğiniz henüz belli değildir. Bunun tek istisnası, daha onceden bir avukatınızın takip ettiği bir dosya ile ilgili yeni bir dosya açılmasıdır, örneğin bir mahkeme kararı ile karşı tarafa para ödemenize karar verildi ise karşı taraf bu kararı bir icra takibine konu ederse bu yeni icra takibinde tebligat icra takibine konu edilen kararın verildiği mahkemedeki davanızı takip eden avukatınıza gidecektir. İkinci sorunuza dair, noterdeki adresinizi başka bir adres de belirtebilirsiniz illa ikametgah olarak sistemde kayıtlı adresinizi vermek zorunda değilsiniz. Ancak yukarıda belirttiğim gibi, istisnalar hariç normal şartlarda size karşı açılacak (ve geçmişte alakalı olduğu başka bir dosya bulunmayan) bir davada noterde verdiğiniz adrese değil, yasal ikametgah adresinize tebligat gelir, avukat olsa da olmasa da.
Hayırlı geceler Aylin hanım bir sorum olacak cvp verebilirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim. Babam öldü reddi miras yaptım kabul edildi. Şimdi ise 18.03 2023 te e devlette adıma babamdan dolayı icra açılmış ve evime muhtarlığa gelen hiçbir tebliğgat yok ve bana bugün LITAS HUKUK ADINA GÖNDERİLMİŞ TELEFONUMA MSJ GELDİ GAZİOSMANPAŞA İCRA DAİRESİ DÜNYA VARLIK YÖNETİME OLAN MÎRAS BIRAKAN BABANIZDAN DOLAYI ADINIZA İCRA TAKİBİ BAŞLATILMIŞTIR DİYE AMA NE BENDE NE MUHTARLIKTA TEBLİGAT YOK BEN BU MSJ A İSTİNADEN GİDİP DOSYAYA TEBLİGAT YOK AMA İTİRAZDA BULUNDUM GERÇEKLİK KARARİ VE KESİNLİK ŞERHİNİN FOTOKOPİLERİNİ ÇEKTİRDİM DİLEKÇE YAZIP GÖNDERDİM BANA İCRA BAŞLATABİLİRMİ TEBLİGAT OLMADAN
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Reddi mirastan alacaklıların haberi otomatik olarak olmamaktadır. Bir tebligat geldiğinde yapılması gereken ilgili icra dairesine gidip ekinde gerekçeli reddi miras kararı ve kesinleşme şerhi olan bir itiraz dilekçesi sunmaktır, siz bunu yaptığınızı belirtiyorsunuz. İtirazınızda tebligatın USÜLSÜZ olduğunu belirtmiş olmanız önemli. Eğer belirtmediyseniz, sizin itiraz dilekçenize rağmen takip kesinleşmiş olabilir ya da itiraz süresinde olmadı ise kesinleştirilebilir. Böyle bir durumda maaşınıza ve tüm malvarlıklarınıza haciz konulabilir. Bu hacizler elbette kaldırılır kaldırılmasına ama DAVA AÇILMAK ve bunların kaldırılması istenmek durumunda kalınır. Bir avukata vekaletname verseydiniz, icra dosyasının içeriğini, ne aşamada olduğunu, sizin itirazınıza dair icra müdürü tarafından ne karar verildiğini vakit kaybetmeden görebilirdi. Hala bu şansınız var. Hacizler konulmadan itirazınızın akıbetini takip etmek için bir meslektaşıma vekaletname verin, durum kritik.
Merhaba Aylin hanım , ben tir şöförüyüm ve bu sebepten dolayı yurtdışında 1 ay kadar süre ile kalabilmekteyim, bana icra geldi itiraz süresine yetişebildim ama , eğer yetişemeseydim , nasıl bir yol izlemem gerekirdi , mağdur olmamak için ...
Merhaba. Öyle bir durumda siz yurtdışında çalışırken tebligat geldiğini ispat ederek gecikmiş itiraz yapılabilmesi mümkün olurdu. İspat vasıtası olarak da pasaportunuzun, vizenizin ya da işvereninizden alacağınız bir belgenin sunulması gerekirdi. Turistik gezi için gitmelerde bu imkan yoktur ancak yurtdışına çalışma, eğitim gibi gitme durumlarında vardır.
İyi çalışmalar Aylin Hanım ... Ödeme emri evrakı postacı tarafından çok kişi çalışan işyerinde kapısına ya da evin kapısına geldi kimse yok komşuya bırakabilir mi? Gelen evrağı evin kapısına bildirim yapıp muhtarlığa bırakması gerekirken elinde bayrak yapıp beni sağa sola soran bu postacı için ne yapabilirim .
Merhaba Süleyman bey, ödeme emri ya da başka tebligatların komşuya bırakılması hukuka uygun değildir. Sizin de dediğiniz gibi gelen evrağı evin kapısına bildirim yapıp muhtarlığa bırakması gerekirdi. Mahkemeye ya da icra dairesine yani tebligatı çıkaran merciye dönen posta tebligat evrakının üzerine bakmanızı tavsiye ederim. Orada "komşusuna tebliğ edildi", ya da tebligatın geldiği işyerinde adınıza tebligat almaya yetkili bir kişi yahut evde ise aynı konutta oturan bir kişiye tebliğ edildiği yazmıyor ise, tebligat usülsüz tebligat olabilir, sürelere ve tebligata itiraz edebilirsiniz. Şahıs olarak bunu anlamanız biraz zor olabilir, bu nedenle bunu inceleyebilecek bir hukukçuya da danışmanlık ücreti mukabilinde tebligat üzerindeki yazıyı gösterip danışabilirsiniz. Bunun haricinde; gelen evrak üzerinde postacının tebliğ ettiği tarih ve kendi ismi ve sicil numarası damga halinde basılı olmalı ya da kalemle (elle) yazılı olmalıdır. Değil ise, mahkeme ya da icra dairesi yani tebligatı gönderen kurum ne ise oraya dönen posta tebligatı parçasında kesinlikle olmalıdır. Oradan bakarak posta memurunun ismini ya da en azından sicil numarasını öğrenip, hem PTT'ye hem Cimer'e şikayette bulunabilirsiniz.
Sayın avukat merhaba Öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Ben yabancı olduğum için bu kanunlara hakim değilim Karar muhtara verilmiş ve kapıda bi belge yok maalesef Bu nedenle İtiraz süresi dolmuş ve işlemediğin bir suç iddaası üzerine hakkımda karar çıkmış Karar geri bırakılsada şuan o iddiaya karşı suçlu görünüyor oluyorum adliye sisteminde Bununla ilişkin ne yapmam gerekiyor ? İtiraz ve kararı bozma imkanım var mı ? Nasıl bir yol öneriyorsunuz Teşekkürler ve saygılar
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım bir şekilde görürsünüz. Karardan nasıl haberiniz oldu bilmiyorum. Eğer bu bir hukuk mahkemesi kararı olsaydı, yani örneğin bir tazminat kararı gibi, dediğiniz mümkün de, ceza mahkemelerinde karar verilmeden önce, hakkınızda yakalama kararı çıkarılması, emniyet tarafından ülkenin her yerinde aranmanız gibi birçok aşama yapılmak zorundadır. Tahminen en az 1 yıl sürmüş bir ceza davasında hiç bulunamamış ve haberdar edilmemiş olmak gerçekten sık rastlanacak bir durum değil. Arada yurtdışına çıkmanız, trafik kontrolüne girmeniz, bir hastanede, devlet dairesinde ya da bankada işlem yapmanız gibi bir durum hiç olmadı o zaman demek ki. Olsaydı bir şekilde sizi bulanlar, örneğin polis, hakkınızda ceza davası var/ yakalama kararı var diye bildirirlerdi. Sorgusu yapılmayan sanığın yokluğunda dava görülemez. Mahkeme önünde sorgusu yapılamayan sanık yönünden davada zamanaşımı doluncaya kadar yargılama devam edecektir. Sizin hiç ifadeniz alınmadan, haberiniz dahi olmadan verilen mahkumiyet kararına itiraz ve bozma imkanınız var. Bir avukatla anlaşın. Kararın incelenmesini talep eder iseniz veya benimle çalışmak isterseniz [email protected] adresine mail yazın. Danışmanlık ücreti karşılığında kararı inceleyip, izlenebilecek yollar hakkında detaylı bilgi verebilirim.
Merhaba ben depremzedeyim depremden 1 hafta sonra Ankara'ya geldim verilen deprem yardımlarından dolayı ikametgahımı değiştirmedim çünkü değiştirmedim yardımlar kesilecekti . Bana Dijitürk icra dosyası açtı tebligat gönderdi ve muhtara teslim etmiş . Fakat muhtarda postacıda yani kimse tebligat geldiğini bana söylemedi . Arabama arsalarıma ve hayırseverlerin gönderdiği paraya haciz konuldu ne yapabilirim . Yok mağdurum yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Merhaba, muhtarın da postacının da haber verme yükümlülüğü yoktur. İkamet yeri değişmesine rağmen ikametgahını taşımayan kişiler (ne sebeple olduğu kanun karşısında önemli değildir) muhtara tebligatın bırakılması riskini göze almış kabul edilirler. Hukukta süreler çok önemli, tebligat daha da önemli... Durumu kurtarmak gerçekten zor Kerem bey. İtiraz etmesine edersiniz ama itirazın reddedilme ihtimali yüksektir, olacak hukuki sürecin tüm masraflarını düşündüğünüzde daha çok masraf yapabilirsiniz. Ödeyerek kapatılabilecek bir borçsa kapatmak daha mantıklı olabilir.
Merhaba, Benim kiracım şirket. Kirayı geciktirdiği için noterden ihtar gönderdim. "Tanınmadı" notuyla notere iade edilmiş. Bu ne anlama geliyor? Tebligatı almayı red mi etmişler ? Yada adreste bulunamamış mı oluyor ? Notere gittim, muhtara bırakma şahıslarda oluyor şirket için madde 35 e göre dava açma gerekir dediler. GÖnderdiğim adres şirketin mernis adresi. Ne yapmam gerekir ?
Merhaba Orhan bey. Borçlu yan bir kişi değil şirket oldu mu, ne yazık ki bu, çok büyük bir sorun ve noterler insiyatif almıyor. Tanınmadı diye dönen, her şey olabilir: red etmiş olabilirler, adreste bulunmamış olabilirler, vs. Size önerim, bir meslektaşımla anlaşıp icra takibi veya dava yoluna gitmeniz. İhtarla yapılamayan bu gibi durumlarda duruma göre icra yada dava açmak şart. Size şu davası açın şunu yazın, icra takibini böyle açın vb diye tarif edebilmem elbette mümkün değil. Benimle çalışmak isterseniz , buradan yazıştığımızı hatırlatarak [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
Merhaba aylin hanım . öncelikle bizi aydınlattıgınız için tşk ederiz. mevcut kira sözleşmem devam ederken Ev sahibim zamlı başka bir sözleşme yapmak istedi. anlaştıgımız fiyat üzerinden yaptık sözleşmeyi. ama ilk sözleşmedeki elle yazdıgımız maddelerı eklemek ıstemedı bunun uzerıne aramızda tartışma çıktı ve ilk yaptıgımız sözleşmeyi yırttı ve yenı yapılan sözleşmeyi bana vermedi. yırttıgı sozlesmeyı zorda olsa aldım yapıstırdım ve okunaklı hale getırdım. zaten sözleşmenın fotokopisinide çekmiştim. ev sahıbı sonradan yapılan sozlesmeyi göstererek icra davası açmıs bana fakat elime tebligaat ulasmadı E devlet uzerınden gordum. kirayı elden verdigim için vermedigimi iddaa etmiş kira sözleşmem yıllık bu arada. bu durumda yapabılecegım bir şey varmıdır
Ev sahibiniz gerçekten insan olmayan birisi. Ancak burada sizin de kusurunuz var, yasal olarak kiranın bankadan ödenmesi son yıllarda zorunlu. Bu çağda elden ödeyen ispat edememe sorununa katlanır diyor yargı kararları. Siz arada eski sözleşmenin geçerli olduğunu elinizdeki yırtılmış da olsa sözleşme ile ispatlarsınız ispatlamasına ama, eski sözleşme gereği geçerli olan kiraları ödediğinizi ispatlamanız zor. İcra tebligatı yakın zamanda elinize ulaşacaktır. MUTLAKA bir avukatla çalışın. Birkaç gün daha bekleyin, hala gelmezse tebligat, tebligat gelmeden de gerekirse anlaşacağınız avukatınız dosyaya dahil olsun. Bazen ev sahipleri tebligatın geldiğine dair kapıya bırakılan kağıtları kiracı görmeden takip edip yok ediyor ya da bir komşuya "yok ettiriyor". İtiraz sürenizi kaçırmanızı sağlıyor. Eski sözleşmeye göre de olsa, ödediğiniz kiraları tekrar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kalmamak için, olası davada hakkınızı emsal kararlarla savunmanız gerekecek. Beraber çalışmak konusunda bilgi almak için, buradan yazıştığımızı hatırlatarak [email protected] ' ye mail yazabilirsiniz.
Merhaba Aylin Hanım. Net olarak cevap alamadığım bir konu hakkında sizden bilgi almak istiyorum. Tahliye taahhütnamesi olan ve üç ay da kirayı ödemediği için hem tahliye taahhütnamesi hem de ödenmemiş kiralar için icradan avukat aracılığıyla tebligat yapıldı. Ancak avukat tebligatı mernis adresine yapmış ve mernis adresi de eski oturduğuı ev olarak görünüyor. Kiracı tebligattan haberi olduktan 15 gün sonra bir hafta önceki tarihi vererek yeni haberi olduğunu beyan etmiş ve buna dayanarak karşı dava açmış. İcradan ödenmemiş kiralar bu arada yatırıldı. Kiracının açtığı karşı davalar ile davalıyken davacı konumunda mahkeme günü verilmiş. Benim bu durumda öğrenmek istediğim konular şunlar. 1. Kiracı usulsüz tebligat nedeniyle açtığı davayı kazanırsa tahliye taahhütnamesi (mahkemeye kadar geçen süre 3 ayı bulduğundan süresi de geçmiş olduğu için) geçerliliğini yitirir mi? 2. Açtıkları karşı davada tebligat usulsüzlüğünden dolayı kazanırlarsa mahkeme ve avukatlık masraflarını ev sahibi mi, avukat ( tebligat usulsüzlüğü varsa bu avukatın hatası olmaz mı) mı öder? 3. 3 ay gecikmeli olarak yatırdığı ve icra yoluyla kendisinden tahsil edilen kiralar nedeniyle açılan davada tahliye kararı çıkar mı, yoksa orda da usulsüz tebligat dolayısıyla tahliye davası düşer mi? 4. Watsap yazışmalarında daha önce haberdar olduğu halde bir hafta sonra haberi olmuş gibi itiraz ettiği halde kiracının avukatı watsap yazışmalarının belge kabul edilemeyeceğini iddia ederek öğrenilen tarihi bir hafta sonrası olarak kabul edilmesini istemiş. Watsap yazışmaları itirazı reddetmeye yeterli belge teşkil etmez mi? Bu sorularıma cevap verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Yağmur hanım, çok sayıda sorunuz var ve yanıtları hukuki danışmanlık kapsamında, Buradaki yorumlarda genel anlamda tebligatlar hakkında bilgiler veriyorum, olaya has danışmanlık vermiyorum. Sizin de bildiğiniz gibi bu bir emek ve bilgi paylaşımıdır, okulu okunan ve uygulamada tecrübesi edinilen bir meslektir. Dilerseniz tüm sorularınıza danışmanlık ücreti karşılığında tek tek , açıklayarak yanıt verebilirim, [email protected] ' ye yazmanız yeterli. Anlayışınız için teşekkürler, sevgiyle...
Aylin hanım merhabalar, Benim ev sahibim evi 23.08.2023 te satmış, Alan kişi de evi hiç görmeden İstanbul gibi bir ilde 500.000 bedel karşılığı almış. Alan kişi evi görme bahanesiyle gelip aslında ben evi aldım kendim oturacağım size ihtar çekeceğim dedi. eski ev sahibiyle olan kira sözleşmemim başlangıç tarihi 01.09.2020.evi alan kişi 08.09.2023 tarihinden noterden tebligat göndermiş ptt bana 26.09.2023 tarihinde teslim etti.Tebligat konusu daireninin şu kişiye satılması ve ihtiyaç nedeniyle mecurun tahliyesi.evi 23.08.2023 aldığı için 26.09.2023 te tebliğ edilen ihtarın1 aylık ihtar süresi geçmiş oluyor mu yoksa kira başlangıcı 01.09.2023 olduğu için ihtar süresi geçerli mi,yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler.
Alev hanım, önemli olan tebligatın sizin elinize geçiş tarihidir. Yazımda da, yorumlarda da genel bilgiler paylaşmaktayım. Sizin sözleşmenize göre tebligatın elinize geçiş tarihinin kanunda öngörülen ihtar zorunluluk süreleri bakımından değerlendirilmesi sorunuz olaya has hukuki danışmanlık kapsamındadır. Profesyonel bir değerlendirme hizmetinin cüzi de olsa bir danışmanlık ücreti olmakta, dilerseniz [email protected] 'ye mail yazmanız durumunda ücreti karşılığında seve seve yardımcı olabilirim.
31.01.2024 TARIHINDE UYAPTA EŞİMEİCRA ODEME EMRI KAPALI TEBLIGAT GONDERILDI. 12 GÜN GEÇMESİNE RAĞMEN TEBLİĞ EDİLDİ BİLGISI UYAPTA MEVCUT DEGIL.BU DURUM NEDEN OLUSMAKTADIR. MUHTARA YAPILAN TEBLİGAT ILE TEBLIĞ SAYILMIŞ OLUNUR MU
Tebliğ edildi bilgisi icra memurunun dönen tebliğ mazbatasını ekranında onaylaması ile dosya içinde görülebilmekte. Tebliğ edilip edilmediği konusunda net değilseniz dosyaya evrak girmesini beklemeyin, süreleri kaçırırsınız. "Muhtara yapılan tebligat ile tebliğ sayılmış olunur mu" genel bir soru. Genel bir yanıt da verilemez. Bazen geçerli olur bazen olmaz, yazı da bununla alakalıdır. Örneğin o adres kişinin yaşadığı adresi ise evet tebliğ geçerlidir, değilse mernis adresine ikinci tebligat talep edilecektir, bu yapılmadan geçerlidir denilemez. Duruma göre yanıtı değişecek bu şekilde sorularınız için şehrinizdeki bir avukat meslektaşımdan ücretli danışmanlık alırsanız, tam sizin durumunuza uygun cevabı gönül rahatlığıyla alırsınız. Tebligat mazbatanızın incelenmesi ve şahsi adres durumlarınız bilinerek hukuki yorum alabilmek için nline ücretli danışmanlık için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.
Aylin hanım merhabalar, yeğenim dul ve yetim aylığı alıyordu işe başladığında otomatik kesilmedi sgk tebligat göndermiş postacı apartmanda oturmayan birinin ismini yazarak '' komşuya soruldu çarşıya gitmiş komşu almakta imtina etti ''notu düşerek muhtarlığa teslim edilmiş muhtarlıkta aranmadı icraya verildiğimizi ögrendik bu konuda ne yapmalıyız yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba Elif hanım geç yanıt için üzgünüm soru gözden kaçmış, umarım görürsünüz. Yapılan tebligat usülsüzdür. İtiraz edebilirsiniz. SGK'nın gönderdiği tebligatın niteliğine göre itiraz şekli ve yeri değişir; icra tebligatı idiyse icra dairesine itiraz edilecek, henüz ortada icra ya da dava yok ise, birşey yapmak zorunda değilsiniz ancak yine de SGK'ya bir dilekçe verilerek itiraz ededebilirsiniz.