Karaborsadan Bilet Satışının Hukuki Durumu
Karaborsa bilet satışı suç mu? 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, spor müsabakalarına dair çoğu şeyi düzenlerken, korsan ve karaborsa bilet satışını da yasaklıyor elbette. Karaborsa bilet satışı suçtur. Bunun ciddi cezaları var. Ancak karaborsa biletler o kadar yüksek bedellere satılıyor, hatta bazen satılmıyor ve bu şekilde dolandırıcılık yapılıyor ki, yapan ceza alsa da almasa da bileti alamayan hayata küsüyor. Karaborsa peşinde koşan bu riski almış olmuyor mu, oluyor. Sonradan mağduriyeti gidermek zor, yapmayın.
Karaborsa Bilet Satmanın Cezası
İlgili federasyon, spor kulüpleri ve yetkilendirilmiş kurumlar haricinde bilet satışı yapanlar, altı aydan bir yıla kadar hapis ve yüz günden iki bin güne kadar para karşılığı hesaplanarak adli para cezası ile cezalandırılır. Bir de bu şekilde yaptıkları satışı, bileti değerinin üstünde satarak yapanlar için ise ceza daha ağır; bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz elli günden beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Lig Kartları Gibi Elektronik Kartların Ve Fiziki Biletlerin Sahte Üretilmesi Veya Gerçeklerinin Usülsüz Kullanılması
Gerçek kart ve biletlerin usülsüz kullanımında hem kullanan hem de kullandıran suçlu. Usülsüz kullanım yaptıran yani kendisine ait elektronik kartı bir başkasının spor müsabakasına seyirci olarak girmesini sağlamak amacıyla kullandıran kişi elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. Suçun spor müsabakalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanmış kişilerce işlenmesi halinde, verilecek adli para cezasının miktarı iki yüz günden az olamaz.
Sahte üretim ise başlı başına suç. Spor müsabakalarına seyirci olarak girişi sağlamak amacıyla fiziki biletin ya da elektronik kartın yetkisiz veya sahte olarak üretilmesi, satılması, satın alınması ve hatta bulundurulması yasaklanmıştır. Üreten ve satan kişiler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş yüz günden ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kartı kendi kullanımı için satın alan veya bulunduran kişiler ise iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sahte bilet ya da kartı üreten ve satanlar bakımından, resmi kurumların verdiği giriş kartlarından ise resmi belgede sahtecilik, özel kurumların verdiği giriş kartlarından ise özel belgede sahtecilik suçu ayrıca oluşacaktır.
Kişilerden Satın Alma Yapmayın
Gerçek kişi şahısların yetkisiz satış ve dolandırıcılık yapıyor olma olasılığı daha yüksektir. Yetkili kurum ve firmalar genelde bilindik olurlar, onlardan şaşmayın.
Bu Kişi yada Şirketleri İhbar İçin Ne Yapılmalı?
Kendiniz bireysel olarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda müsabaka bileti bu şekilde satılan spor kulübüne de haber vermek iyi bir fikir.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı sorular sorulduğunda yorumunuz yayınlanmaz.
Merhabalar ben bir kişiden Fenerbahçe- slovacko maçı için 2adet bilet aldım ve 350 TL verdim. Ücreti peşin istedi gönderdim fakat biletleri atmadı ve telegram üzerinden mesajları sildi konuşmalar görünmüyor. Sadece benim ona attığım eft dekontu var ne yapabilirim acaba. Yardımcı olursanız sevinirim öğrenciyim zor durumda kaldım. Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar. Bu kişi ne yazık ki dolandırıcı. Sizin de bu meblağ için icra takibi ya da dava açmayabileceğinizi çünkü değmeyeceğini biliyor, tahmin ediyor. Bu para için açacağınız icra takibi masrafı bu para ile eş olacak, hatta belki daha fazla. Bu paranın iadesi konusunda pek bir ümit yok. Çünkü bu kişiler para hesaplarına geçtiği gibi çekerler, hesapta tutmazlar. Davaları kazansanız dahi yaptığınız masrafla kalabilirsiniz. Üzerinde bir parası olmayan bir kişiden davayı kazanmış olmanıza rağmen birşey tahsil edebilme imkanınız olmaz. Yapılabilecek şey, bu kişinin yanına kalmaması için suç duyurusunda bulunmak olabilir. Burada savcılık bu kişinin kimliğini araştıracak, ulaşırsa kişinin ifadesini alacak. Ancak burada sizin eliniz yine zayıf. Keşke konuşmaları o silmeden bir ekran görüntüsü almış olabilseydiniz, ispat konusunda yardımcı olurdu. İkinci sorun da, büyük ihtimal eft dekontunda bir açıklama belirtmediniz. Açıklama var ise suç duyurusundan olumlu sonuç alınabilir, bu kişi hakkında dolandırıcılıktan dava açılabilir. Ancak açıklama yoksa; açıklama yazmadan gönderilen para, sizin o kişiye borcunuz vardı da onu geri ödediniz şeklinde kabul ediliyor yasal olarak. Karşı taraf sizin ona borcunuz olduğunu ve onu geri ödediğinizi, daha sonra aranızın bozulduğunu ve ona iftira attığınızı söyleyebilir, ya da neden böyle yaptığınızı bilmediğini söyleyebilir, kişinin hakkında takipsizlik kararı verilir ve dosya kapatılır. Çoğu şekilde mağduriyet yaşamanız olası. Geçmiş olsun.
Merhaba Avukat Hanım, Benim bir adet kombine biletim var. Ben gidemediğim maçlarda bu bileti internetten satıyorum. Bu suç mu? Bana ait o maça gidiş hakkımı devrediyorum ve karşılığında para alıyorum. Bu karaborsa anlamı içermez ki? Ben zorla yada yasa dışı yollardan TOPLU şekilde bilet temini gerçekleştirmiyorum. Bu yine karaborsa olduğunu mu gösterir?
Merhabalar. Gri bir alan. Şahsi kanaatim, bu satışları ticari faaliyet kapsamında , yani bir meslek gibi yapmadığınız için ve sizin dediğiniz gibi toplu bir satım da yapmadığınız için burada yasadışı bir durumun bulunmadığı yönünde. Bir şikayet durumunda, bir savcı benim gibi yorumlayabilir, başka bir savcı ise kanundaki "İlgili federasyon, spor kulüpleri ve yetkilendirilmiş kurumlar haricinde bilet satışı yapanlar, altı aydan bir yıla kadar hapis ve yüz günden iki bin güne kadar para karşılığı hesaplanarak adli para cezası ile cezalandırılır." ifadesini çok dar yorumlayıp niyet ve amaca bakmaksızın yasak bu kardeşim diyebilir. Hakkında çok fazla emsal olan bir konu değil. O nedenle kanunu uygulayacak makamın değerlendirmesine göre, somut olaya göre farklar olabilir.
Peki bu biletlerin satışına aracı olan twitter ve bazı internet siteleri var. Hatta mobil uygulama olarak da hizmet veriyor. Satıcı biletini ilan olarak veriyor, iletişim bilgilerini yazıyor. Alıcı ile satıcı birbirini buluyor. Twitter da her maç binlerde bu şekilde ilan veriyor insanlar. Bu uygulama ve siteler bir suç işlemiş oluyor mu? Satış yapmıyorlar sadece ilan gösteriliyor. Bu konu hakkında yorumunuzu merak ediyorum. Teşekkürler
Merhaba. Arackı olan internet siteleri ya da sosyal medya hesaplarının sahiplerinin sorumluluğu somut olaya göre doğabilir. Şahsi kanaatim, sadece ilana aracılık ise bir suç oluşmayacağıdır. Yani bir birey olan alıcı, başka bir birey olan satıcı ile buluşuyor, tek sefere mahsus satış yapıyorlar, bu ikinci el ürün satmak gibi değerlendirilebilir. Ancak satışın da platform üzerinden gerçekleştiriliyor olması , yani mesela platformun komisyon alması durumunda biraz üstteki yorumdaki hususların değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Satıcılar bu satışları ticari faaliyet kapsamında , yani bir meslek gibi yapıyorsa ve özellikle toplu satımlar yapıyorsa bu yasal kabul edilmeyebilir. Kanundaki ibare "İlgili federasyon, spor kulüpleri ve yetkilendirilmiş kurumlar haricinde bilet satışı yapanlar, altı aydan bir yıla kadar hapis ve yüz günden iki bin güne kadar para karşılığı hesaplanarak adli para cezası ile cezalandırılır." dar yorumlanırsa, bireysel satışın hiçbir suretle yapılamayacağı anlamı dahi çıkabilir buradan . Hakkında çok fazla emsal olan bir konu değil. O nedenle kanunu uygulayacak makamın değerlendirmesine göre, somut olaya göre farklar olabilir.
Mrb ben trabzon-fener maçına bilet arıyordum biri bilet satıyodu bende parayı gönderdim dekontada ts fb maçı bilet devrimi yazdim ve tüm mesajları ekran aldım ama o şahıs bileti atmadı suç duyurusunda bulunsam cezalanirmi acaba
Merhaba, evet suç duyurusunda bulunmanızı tavsiye ederim. Cezalandırılabilir.
Merhabalar gs maçı bileti için bir kişiyle anlaştım wp işletme hesabından bana yazdı ekran görüntüleri ve dekont duruyor ininal iban numarasına parayı gönderdim ancak bileti göndermeyip beni engelledi. Polise gittiğimde karaborsadan sen sıkıntıya uğrarsın dedi. Ben şimdi ne yapmalıyım.
Merhaba Can Bey. Polisin dediği doğru, yani evet dolandırıcılığa maruz kaldınız tamam. Ama karaborsadan sadece bilet satmak suç değil almak da suç. Siz bu konuda polise bir şikayet oluşturabilir ya da savcılığa suç duyurusu yaparsınız yapmasına ama polis de savcılık da bu durumda sizin satın alma faaliyetini yaptığınızdan haberdar olduğu için mecburen size de para cezası uygulamak zorunda kalır. Eğer bir kişiden değil de bir şirketten almış olsaydınız bileti, en azından "ben o şirketin yetkili olduğunu zannettim ve hataya düştüm "şeklinde bir savunma yapabilirdiniz. Ancak bir şahsın yetkili satıcı olmadığı apaçık ortada, bunun karaborsadan bilet almak olduğunu bilmiyordum diyebilme imkanınız yok.
Merhaba ben twitter üzerinden dolandırıldım. Yine maç bileti konusunda bir şahıs ile anlaşma sağladım. Ekran kaydı ve dekont, dekontta da açıklama mevcut, elimde var. Parayı yolladıktan sonra beni engelledi. Bu durumda yapabileceğim en iyi şey nedir?
Merhaba Ümit bey. Bu paranın iadesi konusunda, dekontta açıklama olduğu için dava ya da icra takibini olumlu sonuçlandırabilirsiniz ANCAK buna rağmen parayı geri almanız zordur. Bunun sebebi, bu dolandırıcı kişiler para hesaplarına geçtiği gibi çekerler, hesapta tutmazlar. Davaları kazansanız dahi yaptığınız masrafla kalabilirsiniz. Hukukumuzda, üzerinde bir parası ya da herhangi bir malvarlığı olmayan bir kişiden davayı kazanmış olmanıza rağmen birşey tahsil edebilme imkanınız yoktur. Yapılabilecek başka bir şey, bu kişinin yanına kalmaması için suç duyurusunda bulunmak olabilir. Suç duyurusu , paranın iadesini sağlamaz.
Merhaba! Ben bir futbol maçı için bilet almak istedim fakat 800 TL dolandırıldım. Fest ile parayı gönderdim ve bilet parası diye belirtip ticari ödeme yaptım. Aynı zamanda parayı gönderdiğim kişinin isim ve soyismi belli. Whatsapp yazışmaları da gene aynı şekilde duruyor. Ek olarak aynı kişi Twitter’da bir çok kişiyi dolandırmış. Dolandırıcılık için dava açsam sonuç alır mıyım? Bana masrafı ortalama avukat tutmadan ne kadar’a malolur?
Merhaba. Belirttiğiniz tüm hususlara göre, başvurunuzdan sonuç alabilirsiniz. Dolandırıcılık için dava açmıyorsunuz, suç duyurusunda bulunuyorsunuz, savcılık iddianame düzenlemeyi gerekli görürse iddianame düzenliyor, iddianamenin kabul edilip de bir ceza davası açılıp açılmayacağına ise mahkeme karar veriyor. Avukatsız ilerleyeceğinize göre güncel başvuru masrafını da avukatsız hesaplayabilirsiniz zannediyorum. Saygılarımla.
Merhaba Bir kişiye 5 ay önce kombine bilet için 10bin tl ödedim. (Dekontta açıklama yok ama bir sürü konuşma kaydı var) Kombinenin 2 ay sonra yükleneceğini söyledi. Türlü türlü yalanlarla oyaladı. 2 ay sonra kombinenin yüklenemediğini ve parayı geri vereceğini söyledi. 5bin tlsini 1 ay içinde ödedi ve sonra ortadan kayboldu. Öğrendiğime göre böyle çok para toplamış, başkasından aldığını başkasına verip belli kısımlarını iade etmiş. Bu şahısa yaptırım uygulatabilir miyiz? Toplu şikayet edilirse herkes incelenir mi? Yoksa sadece şikayet eden şahıslar mı incelenir?
Aylin hanım merhaba Bir şahıs tarafından para karşılığı kombine alıp dolandırıldım Şahıs meğerse benim gibi böyle en az 50-60 kisiyi dolandırmıs Benim verdiğim paranın yarısını aylar sonra geri ödeme yaptı Meğer başkalarını dolandırdığında aldığı parayı geri ödeme olarak veriyormus Zincir misali baskasından aldıgı kombine parasını kısmi iadeler yapmıs ve son olarak kacmıs Simdi hem bana olan borcunun yarısını bu yolla ödediği için ben de yaptırım görür müyüm? haberim yoktu, verdiğim parayı geri verdi sandım ayrıca bu şahısın yakalanması için tüm mağdurların toplanması mı gerekir yoksa 3-5 kişiyle bu durum hallolur mu Konusmalar, dekontlar mevcut
Merhaba, ben bir kisiden Bayern Münih - Galatasaray Bileti icin Dolandirim. Almanyadan geliyorum burda bizim Galatasaray dernegi icin 10 tane Bilet istemistik tam 30bin TL civarinda dolandirildik. Dolandiran kisinin Ismi, Adresi, Cep No su var. Annesinin Babasinin Telefon Numarasina ulastim. Kendilerine yazdim ama yardimci olmuyolar kendisi nerde bilmiyorum diyolar. Almanyadan nasil suc Duyurusunda bulunabilirim. Dekont. Whatsapp görüsmesi, Telegram görüsmesi hepsi elimde var. Ailesinin Isimleri vesayre hepsini arastirip buldum. Sen cok yasa Internet. Bana nasil bir yol önerirsiniz? Tesekkürler.
Merhaba Süleyman bey, geç yanıt için üzgünüm dikkatten kaçmış, umarım görürsünüz. Dolandırıcı kişi hakkında suç duyurusunda bulunmanız şart, ancak yurtdışından bir makama başvuruyu kendiniz yaparak soruşturması Türkiye'de yürütülecek bir suç duyurusunda bulunabilmek mümkün değil. Bu konuda Türkiye'den güvendiğiniz bir avukat meslektaşıma vekaletname vermeniz ve onun aracılığıyla yapmanız gerekiyor. Büromuzdan avukatlık ücretleri hakkında bilgi almak için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz.