CİMER"e Şikayet Nedir Ne Değildir?
Bilindiği üzere CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ; vatandaşların talep, ihbar ve şikayetlerini cumhurbaşkanlığına bağlı birimler aracılığıyla ilgili kuruma iletebilmesi için kurulan bir internet kanalıdır. Ülkemizde hızla yayıldı ve etkin bir şekilde işliyor gibi görünüyor. Ancak gerek çevremde bizzat gördüğüm kadarıyla gerekse kamuoyu duyuruları ve basına yansıdığı üzere CİMER"e amacının dışında yapılan başvurular çok fazla. Bu işleyen sistemin tıkanmaması ve asıl izlenmesi gereken hukuki yollar yerine CİMER kanalı ile yapılamayacak işlemler bakımından boşuna vakit kaybedilmemesi için birkaç hususu netleştirmeyi uygun görüyorum.
CİMER Adli Başvuruları İncelemez
Çok sık tanık olduğum bir hata şu; CİMER bir adli merci gibi kullanılmaya çalışılıyor.
- CİMER üzerinden suç duyurusu yapmaya çalışmak,
- CİMER"e uzun süren bir davanın uzun sürdüğü hakkında şikayette bulunmak,
- CİMER"den doğrudan bir makamın (belediye, vergi dairesi vb.) hukuken yapması gereken işin yapılmasını istemek hatalıdır. İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar. Aynı şekilde bir davanın neden uzun sürdüğü veya benzeri adli akışla ilgili bir şikayetiniz olduğunda size “davanız devam etmektedir, ilgili X Mahkemesi"nden bilgi edininiz” şeklinde matbu cevaplar gelecektir. CİMER bir makam yerine geçerek bir işi yapmaz, hatta aslında doğrudan o makama ulaşarak o işin yapılmasını da sağlamaz. Başvuruyu ciddi görürse o makama ulaşsa dahi bir inceleme yapılmasını sağlar ya da uyarıda bulunabilir.
Adli başvuru değil de idari yönden bir makamın ya da makamdaki kişilerin işlemlerini şikayet etmeniz gerekiyorsa; örneğin hakim, personel ya da mahkemenin işlemlerindeki hukuksuzluk bir ihmal ya da kasti bir davranıştan ileri geliyorsa idari olarak bunu CİMER üzerinden Adalet Bakanlığı"na ya da HSK"ya iletmeniz mümkün, işte o zaman incelenebilir. Size yönelik şahsi bir işlem yok iken, örneğin herkesin davası uzun sürmektedir , sırf bu sebeple yapacağınız şikayetlerden sonuç alamazsınız.
Detaylı ve Mümkünse Delillere Dayalı Başvuru Yapın
CİMER"in adli mercilere en benzer yönü şu; mümkün olduğunca detaylı (laf kalabalığı olmadan, nokta atışı niteliğindeki detayları belirterek) ve delillere dayalı yapılan başvurular daha olumlu sonuçlanıyor. Şikayete dair belge, fotoğraf gibi şeyler eklenmeli, en azından ekran görüntüsü dahi hiç yoktan iyidir. Doğrudan bir personelden kaynaklanan bir şikayet unsuru var ise personel adı belirtilirse, en azından olayın gerçekleştiği birim, tarih detayıyla aktarılırsa incelenmesi daha kolay olur.
CİMER başvurusu öncesinde bir İdari Başvuru yapma zorunluluğu yok. Yani CİMER"den size “X kurumuna başvurmadığınız için başvurunuz değerlendirilemez önce oraya başvurun.” şeklinde dönüş olmaz. Ancak yine de CİMER başvurunuzda “Şikayetimin konusu şudur. Bu konuda önceden X kurumuna dilekçeyle başvurmama rağmen dönüş sağlanmadı, Y"ye yaptığım ihbardan sonuç alamadım.” gibi belirtirseniz, hem durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılır hem de sorununuzu çözecek doğru birim daha kolay bulunur.
CİMER Şikayeti İsimsiz Olmaz, İsimsiz İhbar Olabilir
CİMER’e ihbar başvurusu yapılırken başvuru sahibi tarafından kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilmektedir. Şikayet başvurularında kimlik ve iletişim bilgileri CİMER görevlilerine karşı gizli olmamaktadır ancak diğer kişi ve kurumlara karşı CİMER tarafından gizli tutulması gerekmektedir. İhbar türü seçilerek kimlik ve iletişim bilgileri gizlenen fakat konusu itibarıyla şikayet türü kapsamında olan başvurular ise şikayet olarak işleme alınmaktadır. Böyle bir durumda şikayet olmasına rağmen hatalı şekilde ihbar olarak yapıldığı ve bu nedenle de isimsiz olduğu için; konusuna göre beklenen inceleme sağlanadabilir sağlanmayadabilir.
Haksız CİMER Şikayetinden Ötürü Tazminat
Haksız yere savcılığa ya da bir idari merciye şikayet edilmeniz gibi hakkınızda yapılan haksız CİMER şikayetlerinden sonra, ilgililerden tazminat isteme hakkınız, kanıtlanabilir şekilde zarar görmüş olmanız koşuluyla vardır. İlk olarak; şikayetin haksız yere olduğu sabit olmalıdır, yani örneğin hakkınızda bir inceleme, soruşturma vb yapılmış ve neticesinde kusurunuzun bulunmamış olması, hakkınızda içinde CİMER şikayeti unsuru bulunduran bir ceza davası vardı ise beraat etmiş olmanız lazım. Daha sonra da zararınızı kanıtlayabiliyor olmanız lazım. Maddi zararlar belge vs ile kolay kanıtlanır. Ancak “manevi” zarar gri alandır, mahkeme bu şikayet sebebiyle kişilik haklarınıza, ün ve şöhretinize, sosyal yaşantınıza ve insan ilişkilerinize vb zarar gelip gelmediğine bakacak, psikolojik yönden üzüldüğünüzü hatta tedavi görmek zorunda kaldığınızı ortaya koymanız durumunda manevi tazminat almanıza da karar verebilir.
Tazminat dışında ilgililer hakkında suç duyurusu da yapılabilir, zira ceza hukukumuzda “iftira” bir suçtur.
Tabi şikayet değil de isimsiz şekilde “ihbar” yapıldı ise, bu konuda muhatabınızı bilmediğiniz için dava yoluna gitmeniz imkansızdır.
Sadece Şikayet Değil, Talep ve Teşekkürler de Değerlendiriliyor
CİMER üzerinden taleplerin iletilebilmesi de mümkün, talepler toplu (birkaç kişi tarafından ayrı ayrı ancak birbirlerinin başvuru numaraları da belirtilerek) yapılırsa ilgili otoritelerin konuyu ele alışı daha etkin olabilir. Talepler toplum için yapılmamalı, sizi illa ki ilgilendiriyor olmalıdır ancak birey olarak sizi ilgilendirse de sizinle beraber toplumun bir kesimini de ilgilendirecek ise bunu belirtmeniz halinde başvurunun ele alınışı daha etkin olur. Örneğin “benim şu durumum var X kurumuna başvuru açılmalıdır” ya da “A mezunları çok mağdurdur birşeyler yapılmalı.” demek yerine, “X başvurularını 2 senedir Y kurumu öğrencileri olarak beklemekteyiz. Benim şahsi olarak şu şu zararım olmuştur. Başvuruların açılması ben dahil bu konumdaki herkesin mağduriyetini giderecektir.” gibi başvurulmalıdır.
İnsan doğası gereği bir şikayeti varken sesi çok çıkar, ama takdire değer bir durum olduğunda bunu bildirmeye üşenir. Üstteki başlıkta izah ettiğim şekilde detay bildirerek yapacağınız bir teşekkür / övgü muhatabına hızla ulaşır. Devlet kurumlarının düzgün işlemeyebilmesinin bir sebebi de kesinlikle motivasyon eksikliği. Hiç kimse en ufak hatasında eleştirildiği ama çok başarılı yaptığı işlerin övülmediği bir işi bir süre sonra düzgün yapmaya devam edemez. Teşekkürleri de ihmal etmemek lazım.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Temmuz ayında sağ gözümde ki sorun ile ilgili Ankara, Dışkapı Mevki Has. Göz servisine gittim ve sağ gözümde yüzde seksen görme kaybı olduğu tespit edildi. Her hastaneye gittiğimde MUTLU Bey Sağlık Bakanlığı Katarak için LENS vermediğinden dolayı ameliyatınızı gerçekleştiremiyoruz diyerek neredeyse bir yıla yakındır tedavi göremiyorum. Günden, güne görmeme zorlaşıyor. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Merhaba. Şikayetinizi buradan bu siteden değil de CİMER üzerinden (e-devletten) yapınız. Cimer'e yazacağınız yazıda olayları tarihleriyle, kişileri de soyadlarıyla biraz daha detaylı yazmanızı öneririm.
2020 mayis ayında değişik iş dosyası olarak Sarıkamış asliye hukuk mahkemesi tarafından açılmış davama değişik iş dosyası olmasına rağmen 2 yıldır karar verilmemiş ve hatta hiçbir şekilde gelişme olmamıştır, CİMER aracılığıyla 17.01.2022 Tarihinde yapmış olduğum bilgi talebine 100 günü aşan süreçte cevap dahi verilmemiş cevap vermeleri gereken yasal gün süresi nedir? Farklı şehirde ki asliye hukuk mahkemeleri bana konuyla ilgili bilgi verir mi?
Merhaba Emre bey. Aslında adli dosyaların sonuçlandırılması için "hedef süre"ler var, ancak hedef süre aşıldığı takdirde yaptırımının ne olduğuna dair düzenleme yok. E haliyle ülkemizde bu konuda şikayet yapılsa dahi bir sonuç elde edilemeyebiliyor. 2 yıl bir değişik iş dosyası için gerçekten uzun bir süre. Yalnız şu da aklınızın bir köşesinde bulunsun; UYAP vatandaş'ta değişik iş dosyaları bazen hiç gelişme olmuyormuş gibi görünüyor, aslında bir evrak giriliyor sisteme mesela ama niyeyse UYAP vatandaş'ta görünmüyor. Bu sorunu daha önce birkaç kişiden duydum. Belki bir gelişme olmuş olabilir. Yine de, gelişme olsa idi örneğin karar verilmiş olsaydı size tebliğe çıkarılması gerekirdi. Bazen tebliğ için de "talep" dilekçesi gönderilmesini istiyor yoksa tebliğe kendiliğinden çıkarmıyor mahkeme kalemleri, bu biz avukatları da çileden çıkaran bir durum. Farklı şehirlerdeki asliye hukuk mahkemeleri ne yazık ki o dosyanın hiçbir bilgisini göremezler. Sadece bir evrak sunacaksanız dosyaya, onu başka şehir adliyesi kanalıyla göndermek mümkün, onlar da içeriğini göremediği bir dosyaya sadece evrak gönderebiliyor yani. CİMER şikayeti yaparak yine de iyi yapmışsınız. Çünkü 2 yıl makul bir süre değil, bir gelişme olduysa size tebliğ etmemiş olmaları da hatalı. CİMER’e yapılan bilgi edinme başvurularına 15 iş günü; istek, şikâyet ve ihbar başvurularına ise 30 gün içinde ilgili kamu kurumları tarafından yanıt verilmesi taahhüt edilmekte. FAKAT tıpkı mahkemelerin hedef süresi gibi, CİMER'de de bu sürenin aşılmasının bir yaptırımı yok. Ben şunu öneriyorum, CİMER’e cevap alamadığınıza dair yeni bir şikayet yapın. Bu durumda cevap vermeyen kuruma cevap süresini geçirdiklerine dair cumhurbaşkanlığından uyarı gidiyor. Buna rağmen de bir yanıt gelmezse, cevap vermeyen yetkili makamlar hakkında suç duyurusunda bulunulabilir.
Ben asker Gazi yim eşim olan ilahe seven Azerbaycan vatandaşı turk vatandaşı oldu eşimin annesi olan Şefika yılmaz Ankara akyurtta evli kaynanam olan Şefika yılmazın gecmiş ahlak bozucu oldugundan dolayı eşim olan ilaha seveni yolda cıkarmaya calışır Ken yakaladım eşim olan ilaha seven aşırı anneci oldugundan dolayı cocuklarımı alıp azerbaycana kactı ben magdurum cocuklarımı getirmesini istiyorum saygılarımla
Üniversitelere öğretim görevlisi veya üyesi alınırken kişiye özel şekilde ilan verilmesi o alanda başvuru yapmak isteyenlere haksızlıktır.mesela tarih alanında dr alıyorsunuz tamam,yakınca şarkıda tamam diyelim Bulgaristan şehirleri ve Bulgaristan tarihi hakkında çalışma yapmak neyin nesidir kac kişi bunu yapar,böyle ayrı bir ders tarih ölümlerinde yoktur. Örnek üniversite ilanı giresun üniversitesi ilanıdır .30-05-2022 tarihli ilan resmen alınacak kişiye davetiye niyetindeyim. Bu diğer dr lara yapılan saygısızlık ve tarih bilgine saygısızlıktır Bu tür ilanlar diğer üniversitelerde de vardır. Lütfen lütfen cok iyi bilim insanlarını harcamayın. Gerekli hassasiyet gösterilmelidir
Merhaba, çok geç yanıt için üzgünümi yazınız gözden kaçmış. Şikayetinizi buradan değil, CİMER'e devlet üzerinden yapın. Ben bir cimer görevlisi değilim, sadece blog yazıları ile temel bilgilendirmeler yapıyorum.
Merhabalar Özel sektör bir fabrikada çalışmaktayım işyerinizde telefon yasak sakal uzatmak yasak göze batanları ücretsiz izne gönderip yıldırmaya kendisinin işi bıraksın diye uğraşıyorlar telefon getirdi diye Emre itaatsizlikten tazminatsız işten çıkarılanlar oldu iş yerinde kısaca mobing uyguluyorlar bu konuyu şikayet etsem olumlu dönüş olur mu sizce
Merhaba, çok geç yanıt için üzgünüm yazınız gözden kaçmış. CİMER, devlet kurumları ile ilgili şikayetlerin yapıldığı bir platform, siz ise özel sektörde çalışıyorsunuz. Bu şikayetinizi ya işyerinizin bağlı olduğu SGK İlçe müdürlüğüne yapacaksınız - ancak isminiz deşifre olabilir ve işvereniniz şikayet ettiğiniz için haksız yere sizi işten çıkarabilir ne yazık ki. Ya da bunu göze alıyorsanız, hem SGK ilçe müdürlüğüne şikayet edip hem de mobbing sebebi ile istifa edip dava açabilirsiniz, yalnız mobbingi ispatlayabilecek tanık dahil delilleriniz varsa bunu yapın, yok ise önermem.
Avukat hanım kamu kurumunda çalışıyorum işyerinde personel şefini eşiyle beraber saat 10 da mesaiye başlayıp saat 1 de iştem çıkıyorlar diye şikayet edilmiş ve müdürün buna göz yumuyor diye olay dogru işyeri kamera kayıtlarına bakılsa zaten dogrulanacak ama işletme müdrü asılsız böyle bir şey yoktur deyip cimere cwp yazdılar olayı kapatmak için bu durumda cimere yalan beyanda bulunmuş olmuyormu kamuyu kasıtlı zarara ugratmıyormu ne yapmamız lazım bizim işletme müdürünü kime şikayet etmemiz laızm cezası yokmu yani olay adliyelik olsa o kişilerin işyerine giderken ki araclarının kamera kayıtları falan hepsi çıkacak ve bu kişiler halen saat 9 da gelip 1 de gitmeye devam ediyorlar cevabınız için teşekürler
Merhaba, çok geç yanıt için üzgünüm umarım yanıtı görürsünüz. Durum gerçekten dediğiniz gibiyse, CİMER'e bu kişilerce verilen yanıt yalan beyandır. Dediğiniz gibi, kamuyu zarara uğratıyorlar. CİMER'e ayrı kişiler tarafından ayrı zamanlarda aynı konu hakkında, savunmanın da yalan içerikli verildiği de belirtilerek, denetleme yapılması talepli şikayetler yapılması etkili olabilir. Cezası disipliner (idari) yönden elbette var. Son ihtimal, kurumunuzun bağlı olduğu ayrı bir müfettişlik birimi varsa oraya ya da SGK ilçe müdürlüğüne de denetleme yapılması talepli dilekçe verilebilir, ancak isminiz açık olacağından, bu yöntem size işyerinde sıkıntı olarak geri dönebilir.
Cimere şikayetçi olduğumuz askeri birlik şikayetçi olan kişinin ismini öğrenebilir mi cimerden bir başka kişi bilebilir mi ?
Merhaba, CİMER'e başvurunun şekilleri var. Konuya göre bazen isimsiz ihbar da mümkündür. Şikayet olunca başvurucu bilgileri alınır, normalde karşı taraf ile paylaşılmaması gerekir ancak yasal olmayan yönlerden paylaşılabiliyor ya da öğrenilebiliyor ne yazık ki. Konuya göre, eğer isimsiz ihbar mümkünse, ihbar yapılabilir. Bu durumda, kimliğiniz açığa çıkmaz.
Merhaba cimere ilçe belediyesini şikayet etmek istiyorum fakat şikayeti yazdıktan sonra kurum seçiminde il valiliği/ Büyükşehir Belediyesi olarak çıkıyor. İlçe belediyesi kurumlar içinde görünmüyor. Nasıl yapmamız lazım? İlçe belediyeler hakkında şikayette bulunamıyor muyuz?
Merhaba. Seçenekler arasında varsa kaymakamlığı seçin. Yoksa valiliği
Merhaba.Sosyal medyada paylaşılmasının suç olduğunu düşündüğüm bir videoyu paylaşan kamuda çalışan birini cimerden şikayet ettim.Ancak suç unsuru içermediği ortaya çıktı.Şikayetimi Cimer istek kısmından geri çeksem o kişi bana tazminat davası açabilir mi?Teşekkür ederim.
Merhaba bayram dolayısıyla geç yanıtlanıyor, üzgünüm. Suç unsuru içermediği ortaya çıkmış ise, neticeye varmış bir başvuru bulunuyor. Neticelendirilmiş bir başvuru için CİMER istek kısmından artık birşey yapılması mümkün değil. Yapsanız dahi bir etkisi olmaz. Karşı tarafın tazminat davası açmasına bir engel yok, mahkeme tazminatın şartları oluşup oluşmadığını inceleyecek. Oluşmamış olabilir.
Merhaba ben jandarma er personeli ŞAHİN İĞDE Görev yaptığım komando birliğinden ceza evine gönderildim bilmediğim sebepten dolayı... Geri birliğime gitmek için cimere istek başvurusunda bulundum.. Bu suç mu herhangi bir ceza durumu var mı? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba bayram dolayısıyla geç yanıtlanıyor, üzgünüm. Bilmediğim bir sebep dediğinize göre, size herhangi bir kağıt verilmemiş, açıklama ya da tebliğ yapılmamış CİMER'e yaptığınız şikayetin sonuçlanmasını bekleyin. Bir yandan da cezaevinde cezaevi müdürlüğünden hakkınızdaki suçlamayı bilmediğinizi belirterek evrak isteyin. Evrak verilirse (ki verilmeli) , mahkemeye yazı yazılabilir. Akrabalarınızdan bizzat gelip sizinle görüşecek bir avukat meslektaş ayarlamalarını isteyebilirsiniz.
Mrb hocam iyi çalışmalar kara yolları ile yılardır süren kamulaştırma davam var 1.5 sene süren iki dava gecirdik toplam 4 yilidir bilir kişilerin çıkarmış olduğu mebla olan paramı yaşanan eflasyon gelişmelerinde biçilen mebla 3 katı eridi ve davayı kapatmamız ragmen paramizin yatmamasindan ötürü kanunsuzca parselle girip inşaat başladılar kara yolları sekreteri ile görüşmemde parami yatırdılar ama bu seferde banka bloke koydu çünkü 1 inci aydaki son celsede davayı hâkim para yatmadı gerekçesi ile dusurdu bu sefer mahkeme karari red diye para yatmış olsa dağı çekemiyorum cilere şikayet etsem ne gibi gelişme olur
Merhaba Ramazan Bey. Sizi çok iyi anlıyorum, kamulaştırma davaları yıllar sürüyor ve para da çekilebilir hale gelene kadar enflasyon karşısında eriyor, çok dosyada bunun yaşandığını bizzat gördüm. Şimdi burada siz bildiğiniz kadarını yazıyorsunuz, ben de o kadarını biliyorum. Ancak mahkemenin kararlarını, mahkeme tarafından bankaya yazılan yazıları görmüş olsam daha iyi anlardım ve yorum yapardım. Kamulaştırmada iki dava oluyor, ilki acele kamulaştırma davası, onda bir meblağ yatırılıyor, ikinci davadan bağımsız (ikinci dava açılmasa bile) yattığı gibi çekilebiliyor. İkinci dava ise bedel tespiti ve tescil davası oluyor. İkinci davada da meblağ yatar, ama ilk davadan farklı olarak yatar yatmaz çekilebilir değildir. Hukuka göre , ikinci davada yatan kısım, ikinci davada davanın kabulüne karar verilmesinden itibaren çekilebilir hale gelir. Tahminim (doğru olmayabilir çünkü bir evrak incelemeden yapılan bir yorum bu) karayolları ikinci davada parayı yatırdı ancak mahkemeye yatırdığını bildirmedi. Mahkeme de son duruşmada yatırılıp yatırılmadığını bir daha sormadı, yatırılsaydı bildirilirdi diye düşünerek yatırılmadı kabul edip davanın reddine karar verdi ve düşürdü. Burada hem karayollarının hem mahkemenin kusuru olabilir, sadece karayollarının da kusuru olabilir. Sadece birinin de, ikisinin beraber de kusuru varsa da, bu CİMER ile çözülcek bir husus değil. Mahkemenin düşme kararını, para yatırılmış olduğu halde yatırılmama sebebi ile düşme kararı verilemeyeceği sebebiyle "istinaf" etmelisiniz. Hatalı bir mahkeme kararı varsa, bunu çözecek merci CİMER değil üst mahkeme yani istinaf mahkemesidir. CİMER;'e bu konuda şikayet yapsanız bile "yargılama süreci devam etmektedir" diye cevap gelecektir. Cimer in bağımsız yargının kararlarını denetleme yetkisi yoktur. Banka da mahkeme ne derse onu yapmak zorunda, davanın kabulüne değil reddine karar verildiği için paranın bloke edilmesi için bankaya yazı yazan mahkemedir, bankanın yapabileceği hiçbir şey yok. Bloke etmek zorunda. Bankanın hatası yok. Burada şunu görebiliyorsunuz, avukatla bir davayı takip etmenin farkı işte budur. Mesela sizin avukatınız olsa idi, para bankaya yatırıldıktan sonra mahkemeye bir dilekçe ile paranın yatırıldığını bildirirdi, bankadan da teyit edilerek sorulmasını talep ederdi. Karayolları hatalı olarak yatırdığını mahkemeye bildirmese bile, sizin avukat durumu fark edip mahkemeyi uyarabilirdi. Karayollarının ihmali olabiliyor. Mahkemelerin o kadar çok dosyası var ki, talepte bulunulmadıkça "bakayım para gerçekten yattı mı" diye sormayı atlayabiliyor. Bir avukatın işlevi bu, mahkemeyi "dürtmek". Ona yattı ama bildirilmedi, bankadan sorar mısınız diye talep etmek. Talep yoksa mahkeme kendiliğinden ya yattıysa diye hareket et-mez. Şu anda istinaf süresi geçmediyse karar istinaf edilmeli. Ücret konusunda anlaşırsanız bir avukata vekaletname verebilirsiniz, istinaf başvurunuzu o yapabilir. Dava dosyanızı inceleyebilir, sorun tam olarak kimde kesin saptayabilir.
Merhabalar çalıştığım firma 1 saat fazla çalıştıyor bizleri bende cimere şikayet ettim.. firmaya benim şikayet etiğimi söylerler mi söyledikleri takdirde işimden olurum lütfen cevaplarsanız sevinirim..
Merhaba Bülent Bey, CİMER'e "ihbar" şeklinde yapılan başvurularda kimlik bilgisi olmuyor. Ancak normalde ihbar değil de "şikayet" şeklinde olması gereken bir mesele de ihbar olarak yapılırsa değerlendirilmeyebiliyor. Siz anlaşılan o ki şikayet şeklinde, kimlik bilgilerinizi de vererek başvuru yaptınız. Bu bilgileriniz CİMER çalışanlarınca görülebilir. Ancak yasal olarak, CİMER çalışanlarınca bilgilerinizin hiçbir makam ve kurumla paylaşılmaması gerekir. Yasadışı herhangibir şekilde işvereniniz tarafından bilgilerinizin öğrenildiğini fark ederseniz, hukuki olarak haklarınız var. Normal şartlar altında, bilgileriniz şikayet ettiğiniz kuruma (işvereninize) söylenmez.
Merhaba.ben bir sitede yaptığmız evle alakalı bir paylaşımda bulundum.manzarasi bulunduğu konum vs güzel olması nedeniyle herkes o ev kaçaktir.izinsiz yapmışsınızdir.tapunuz yoktur vs diye bir çok haksız suclamada bulundu.onlari ikna edici aciklamalar yapamadım.bazilari şikayet edecegim seni dedi.ama kesinlikle kaçak değil.kendi varsayımlarından yola cikarak beni cimere ya da savcıliga sikayet edebilirler mi.yani gidip cimere yada savcılığa yazdığım seyleri atip bu konu arastirilsin diyebilirler mi.izinsiz hicbirsey yapmadık ondan korkmuyorum ama orada yazdığım bir çok konu var.gunlugum gibi bı yerdi anonim takiliyordum.ifşa olurum babamın kulağına gider diye çok korkuyorum.yardimci olursanız sevinirim.stresten uyuyamiyorum.
Merhaba Defne hanım. Herkes herkesi her zaman CİMER ve savcılık da dahil heryere şikayet edebilir, yazılanlar araştırılsın da diyebilir. Bu, hak arama hürriyeti, dilekçe hakkı gibi hakların bir sonucu. Önemli olan, araştırmaların sonucudur. Savcılık ortada bir suç olmadığını belirlerse, takipsizlik (KYOK) kararı verir ve şikayet açıldığı gibi kapanır. CİMER, şikayet edilecek birşey olmadığını, yapının kaçak olmadığını vb incelemeye değer bir konu olarak görürse inceler, kayıt ve belgeleri gördüğü takdirde başvurana herşeyin yasal olduğunu söyler ve birşey yapmaz. Gerçekten herşey usülüne uygunsa endişeleneceğiniz hiçbir şey yok, bırakın iddia eden iddiasını ispat etsin. Sadece kıskançlığından, tepikinizi ölçmek için, ya da başka sağlıksız sebeplerden de bu şekilde tepki görmüş olabilirsiniz. Şikayet edeceğini belirtenler asıl hukuka aykırı yapı yapmakla uğraşan, deyim yerindeyse mafyavari, haraç peşinde şahıslar da olabilir. Yanıt dahi vermemenizi öneririm.
Merhaba bayram tatili için Edirne Keşan'a geldik ve Keşanda bulunan cennet bahçesi diye bir parka dolmuş ile ailece gittik dolmuştan çocuk kucağımda inerken belediyenin yol kenarında araçlar park etmesin diye yaptığı taşlara takılıp çocuk kucağımda düştüm ve sonucunda sağ köprücük kemiğim kırıldı bununla alakalı bir dava açabilmek nasıl olur.(ayrıca kaldırıma araç park edilmesi zaten yasal değil bu taşları o şekilde koymak ne kadar yasal) ilginize şimdiden teşekkürler..
Merhaba Ersin bey sorunuz beni hayli düşündürdü. Yanıtı kolay değil. Kazanılması kesin bir dava değil, onu bilin. Ama imkansız da değil. Bazı şeylere göre değişir. Hukuken, belediyenin hizmet kusurları sebebiyle tazminat davaları açılabiliyor. Adı üstünde hizmet kusuru. Bunlar olması gereken birşeyin olmaması sebepli oluyor örneğin rögar kapağı olması gerekirken olmaması ve düşüp zarar görme, belediyenin yarım bıraktığı bir inşaattan aracın üstüne birşey düşmesi, vb gibi. Başınıza gelen olayda, araçlar park etmesin diye yol kenarına belediye tarafından yapılan taşlar, bir eksik yapı değil. Bu karşımıza olası bir davada bilirkişilerce incelenecek iki durumu çıkarıyor: 1-) Taşlar bir düşme vb riski teşkil ediyor mu, uygun konulmuş mu? 2-) Taşların o şekilde yapılmasına dair alınmış bir karar var mı, yasal olarak usülüne uygun mu yapılmış? İlk sorunun yanıtı sizin başınza geldiğine göre "evet riskli" şeklinde olmalı ANCAK davalarda her zaman 2 kere 2 dört etmiyor, bilirkişiler "teknik bakımdan bir risk bulunmamaktadır" diye rapor düzenleyebilir. Ne raporlar geliyor karşımıza, garabet... Eğer bilirkişi raporu böyle gelirse, ve ikinci sorunun yanıtı olarak da davalı Belediye dosyaya usülüne uygun şekilde alınmış bir encümen kararı vb sunarsa, mahkeme düşüşünüz ile belediyenin bu yapısı arasında bir "illiyet bağı bulunmadığına" karar verebilir. Bu şekilde kararlar ne yazık ki çok. Daha da büyük sorun ise şu: diyelim ki dava açtınız, tamam. Mahkemece o yerde keşif yapılana kadar (dava açıldıktan aylar sonraya kadar) o taşlar sökülebilir, olay yeri değişebilir. Bir röğar kapağı eksikliği gibi "EKSİK" bir şey olsa idi mesela, mahkemece keşif yapılmadan önce ilk başta bir tespit talep edip, eksiklik için tespit yaptırabilirdik. Burada tespit istesek de, "şu aralıklarla şu büyüklükte taşlar vardır" diye tespit yapılacak en fazla, eksik birşey olmadığı için. Taşlar riskli mi değil mi tartışması yine ana dosyada olacak. Bir trafik kazası olmuş olsaydı, olay yerinde tutulmuş bir polis tutanağı olurdu. Zannederim olay yerine gelen bir polis yoktur ve tutanak tutulmamıştır? Eğer olayın gerçekleşişini tespit eden bir polis tutanağı varsa, dava düşünülebilir ama yoksa dava açmanız durumunda bu da ispatınız açısından aleyhinize bir durum. Son olarak, manevi tazminat çok düşük bir miktara hükmediledebilir, hükmedilmeyedebilir. Maddi tazminat talebiniz ise, belgelenmek şartıyla hastane masraflarınız, bazı ulaşım masraflarınız, ve iş ve güçten kalarak uğradığınız gelir kaybı varsa o olacak. Bunların belgelerini topladınız mı? Toplayın. Dava açarken devletin aldığı masraflar ve avukatınıza ödeyeceğiniz avukatlık ücreti, zaten sonuç ne olursa olsun doğal masraflar. Bunlar haricinde, dava Edirne Keşan'da açılmak zorunda olduğundan, avukatınızın Keşan'dan bir avukat olmaması durumunda duruşmalar için gidip gelme masraflarını karşılayacaksınız.. Tazminat talepli bu davanız reddedilirse, belediyenin avukatlarına reddedilen kısım üzerinden yasal vekalet ücreti ödemek zorunda kalacaksınız. (2022 yılı için en az 5000 küsür liradır). Tüm bunları değerlendirin. Eğer polis tarafından tutulan, taşların belirtildiği ve olayı tarif eden bir tutanak varsa, ve masraf konusunda da ne olursa olsun şeklinde kararlı iseniz, [email protected] mail adresimizden daha detaylı görüşme sağlayabiliriz.
Merhaba ben 7 yıllık kiraciyim, ev sahibim kiramı 900 TL'den 3500 TL'ye çıkardı asgari ücretle çalışan biri olarak bu meblayı çok bulduğumu söylediğimde ozaman çık dediler ben bu durumda ne yapabilirim .
Merhaba Arzum hanım. Blog yazılarının altında normalde konu ile ilgili sorular yanıtlanır. Bu sorunuz konusunda [email protected] adresine e-mail gönderirseniz, yardımcı olabiliriz.. Teşekkürler!
Bizim tarafimizdan herşey yasal ama yan tarafımizda da tanıdığımız biri mini otel gibi birşey yapmisti.onuda paylaşmistim o sitede.onun yasal izinleri var mi yok mu bilmiyorum.onu da şikayet edip araştırmasını isterlerse diye çok korkuyorum.cunku o forum sitesinde bir çok özel konum var. Kullandığım nick soruşturma aşamasında tanıdığımızin önüne düşer mi?ordaki konularda silinmiyor.oyle birşey olursa ifşa olursam mafolurum ben.herseyimi oraya yazıyordum.bi de böyle net olmayan bir şikayete savcılık ip adresi bulmak için uğraşır mi sizce? Cevabınız için çok teşekkür ederim
Savcılığın ne yapacağını bilebilmem mümkün değil. Otelin izni yok ise, otel sahibine olur olan size değil.
Yazık halk stresten nasıl aptallaşmış... CİMER anlatan yazının altına CİMER şikayetini girecek kadar kaybolmuş insanlar...
Merhabalar, çalıştıgım devlet kurumuna cimer üzerinden bir istek dilekçesinde bulundum. 15-20 günlük bekleme sonucunda dilekçeye kurumdan cevap geldi. Kurumla kimliğim paylaşılmış mıdır veya kurum kimlik bilgilerime erişebilir mi ? Erişilmesi durumunda aslında çok basit bir istekte bulundum ama yine de kişisel olarak algılayıp sorun çıkarabileceklerini düşünüyorum.
Merhaba Aysu hanım. bilgileriniz CİMER çalışanlarınca görülebilir. Ancak yasal olarak, CİMER çalışanlarınca bilgilerinizin hiçbir makam ve kurumla paylaşılmaması gerekir. Yasadışı herhangi bir şekilde şikayet ettiğiniz kurum tarafından bilgilerinizin öğrenildiğini fark ederseniz, hukuki olarak haklarınız var. Normal şartlar altında, bilgileriniz şikayet ettiğiniz kuruma söylenmez.
Merhaba , Diş hastanesine 5 yaşındaki oğlum için randevu aldım ve randevu saatinden önce doktorun odasına girdik oğlumun ön 2 süt dişi sallanıyordu ve çürükleride vardı doktorun odasına girdikten sonra doktor eldivensizdi ve çocuğu diş sedyesine yatırmadan ayakta eldivensiz eliyle sallanan dişine baktı sonra zaten bu diş sallanıyor çekmeme gerek yok diyip havuç yedır düşsün dedi sonra doktora ama çürükleride var ve çekilmesi gerektiğini söyledim ondan sonra tekrar eldivensiz şekilde baktı çekilmesi gerekiyor dedi ve dişine fısfıs sıktığı esnada oğlumun eli doktorun eline değdi diye doktor birdaha elini bana sürme diyip azarladı ve oğlum korktu ağlayacaktı doktor çocuk ağlarsa dişini çekmem dedi ve git sakinleştir gel dedi gittik 10 dk boyunca konuştum sakinleşti ve tekrar odaya gittik oğlum doktordan korkup ağlayacak gibi oldu ve doktor ağlayacak bu ben çekmem dedi ve bizi geldiğimiz gibi geri gönderdi ve cimere şikayette bulundum sonucu ne olur? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Tuğba Hanım, geçmiş olsun. İnsanlar bu sebeple devlet kurumlarını tercih etmeyerek özel kliniklere yönelmeye başladı, ne kadar acı... Ben bir CİMER çalışanı olmadığım için, sonucu şu olur demem yanlış olur. Olayı hekim isimleri ve tarihlerle birlikte belirttiyseniz, olumlu sonuç alınabilir.
Merhaba 8 yıldır calıstırdıgım işyerım ilk defa cimer e sikayet edılmıs. Yapılan kontrol ve incelemelerde şikayetin asılsız oldugu tutanakla tespit edildi ben şikayet edeni nasıl bulabilirim ve dava acma hakkım varsa hangi yolu ızlemeleyım Sonucta bulunduğum sehırde bilinen butık bir ısletmeyım ve ben bu seviyeye gelebilmek ıcın cok calıştım Lutfen bana bir yol gosterın lutfrn
Merhaba. CİMER'e şikayetler malesef anonim, yani intikam alma gibi durumlar olmasın diye şikayet edenin kimliği şikayet edilene açıklanmaz. Durumunuzu çok iyi anlıyorum, atılan bir iftiram sonucu mağduriyet yaşadığınız kanaatindesiniz. Ancak bir de aksini düşünün. Şikayet edilen herkes sizin gibi hukuk yoluyla hesabını sormak niyetinde olmayabilir, şikayet edene hukuk dışı yollarla zarar vermeye çalışabilirler. Devlet şikayet edenler sırf bu korkuyla şikayetinden vazgeçmesin diye bilgilerini paylaşmıyor.
Merhaba, ben sözleşmemin bitmesi sebebiyle 1 ay önce işten ayrıldım. Mayis ve haziran maasim hala yatirilmadi. İhbar göndermem gerekiyor ama avukat için maddi bir imkanım elimde bulunmuyor. Cimere yazsam faydası olur mu ve kanıtlamaniz gerekiyor yazıyor bu durumu nasıl kanitlayabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba Dilek hanım. Kesinlikle CİMER ile alakalı bir durum değil. Her avukat tutmaya durumu elvermeyenin hukuki ihtarname gönderme ve dava açma yoluyla çözülmesi gereken bir işlemi ücretsiz nasıl olsa mantığıyla CİMER'e yazdığını düşünsenize, böyle bir şey mümkün olabilir mi? Cimer hakkını alamayan işten ayrılanların hakkını almasını sağlamaz. Yazımızı incelediyseniz, CİMER'in devlet kurumlarının işleyişi ile iligli bir mercii olduğunu açıkladık. Sözleşmeli çalıştığınız kurum devlet kurumu olsa dahi, maaş ve tazminatlarınız işçilik alacağı kapsamındadır ve buna dair talepler adli makam ve mercilere yapılır yani dava açılır. Dava açmadan önce elbette ihtarname gönderilecek (ihbar değil ihtar). ASLA avukatsız kendiniz notere giderek ihtar çekmeyin, noterler ihtarda gerçekten istenmesi gereken tüm kalemler istenmiş mi belirtilmesi gereken uyarılar var mı bakmaz, eğer bir avukat metni ile gidilmez ise tek gelen vatandaş için ellerindeki klasik şablonu kullanırlar. Bunu o kadar çok görüyorum ki iş işten geçtikten sonra müvekkiller geliyor eksik içerikli ihtarnamelerle, baştan ihtar çekmek zorunda kalıyoruz, eksta masraf yapmış oluyorlar. Avukat için maddi imkanım bulunmuyor diyorsunuz, doğrudur tabi ki sonuçta şu an işsizsiniz ve alacağınızı da alamamış durumdasınız. Ancak kaliteli hizmetlerin hangisi ücretsizdir ki, günümüzde bir yemek yemenin dahi 50 liranın altında olmadığını düşünürsek. Her emeğin ve hizmetin karşılığı için bir bütçe ayrılmak zorunda. Hukuk hizmeti , haklıyı hakkına kavuşturan bir hizmet ve avukatlar da bununla evlerine ekmek götürüyor. Okulu okunan bir iş. Benim ya da başka bir avukatın size şunu şöyle bunu böyle kanıtlarsınız demesi ya da ücretsiz hizmet sunması (ihtarname hazırlaması vb) yanlış olduğu kadar mümkün de değildir. Ben burada kişilere temel bilgileri veriyorum. Hukuki danışmanlık vermiyorum. Mesele cimer'lik mi, davalık mı, vesaire temel bir yol gösteriş bu. Bu yol göstermeyi dahi gerekli görmeyen ya da ücrete tabi tutan meslektaşlarım var. Benim tavsiyem, öyle ya da böyle size karşı hakettiğinden fazla ücret istmeyecek işin karşılığını isteyecek güveneceğiniz bir meslektaşımla emeği karşılığı ücret ile anlaşmanız ve öyle ilerlemeniz. Kesinlikle yapamıyorum derseniz bulunduğunuz ildeki baroya giderek size bir avukat atanmasını talep edebilirsiniz, bunun için hiçbir geliriniz ya da malvarlığınız olmadığına dair sizden birkaç belge isterler ( SGK dökümü, fakirlik belgesi, vb gibi) Baro değerlendirir, talebinizi kabul ederse sizin için ücretsiz bir avukat tayin edebilir. Özel avukatla anlaşmanızı naçizane tecrübemle öneririm. Barodan vekil atanmasını önermem demiyorum , ancak ne yazık ki özel hizmet gibi olmayabileceğini göz önünde bulundurun.
Merhaba avukat hanım . Ben ve eşim geri dönüşüm işi yapıyoruz 2018 yılında imar barışından yalandık. hem ticari hem de evimiz var içinde . çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığınca bu işi 5 yıl boyunca yapabileceğimizi gösteren belgemizi verdi. neredeyse bütün evraklarımız tam. sadece ruhsatımız yok. belediye ruhsatı vermiyor gerekçe olarak ta orasını portakal bahçesi olmasını sunuyor. Ama gelip bakmıyorlar bile portakal bahçesinden eser yok her yer beton olmuş durumda. belediye ilgilenmiyor bile. konuyla ilgili yardımcı ola bilir misiniz ? ne yapabiliriz? şimdiden teşekkürler sabrınız için ?
Merhaba, durumunuzda Cimer'e başvurmanızı öneririm. Başvurup başvurmadığınızı belirtmemişsiniz. Eğer başvurdu ve sonuç alamadıysanız, öncelikle ilgili idarelere (Belediye'ye örneğin) ıslak imzalı dilekçe ile başvurulup, daha sonrasında yanıt verilmediği ya da olumsuz yanıt verildiği takdirde mahkemelerde dava açılabilir.
İyi günler Avukat Hanım, haziran ayında e-ticaret yoluyla Japonya'dan üç adet kitap satın almıştım, normalde 150 Avro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitaplara gümrük muafiyeti tanınması gerekirken benim kargoma muafiyet tanınmadı ve paketi teslim alırken gümrük vergisi ödemek durumunda kaldım. CİMER'e şikayet yoluna gittim ama bugün "eşyanın teslim edilmiş statüde olduğu ve yeniden muayenesinin mümkün olmadığı ilaveten GGM 'nin 2022/9 sayılı Genelgenin II. maddesi gereğince kıymeti takdir edildiği görülmüştür" denilerek itirazım reddedildi. Sizce bundan sonraki süreçte yapabileceğim bir şey var mı, cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Merhaba. Bu genelgenin bu maddesi gereğince yapılan işlemin yerinde olup olmadığına dair ezbere bir bilgim yok açıkçası. Araştırılabilir. Ancak şu anda CİMER'de başka yapılabilecek bir şey kalmamış. Sadece dava açılabilir. Ancak davada da bu şekilde red gelebilir. Gözden kaçırdığınız bir husus olabilir bu 150 Avro sınırı ve genelgeye dair. Ödediğiniz gümrük vergisi, dava açarak uğraşmaya değer bir tutar mı , onu siz değerlendirmelisiniz.. Dava yolu ile yapacağınız masraf , avukatlık ücreti hariç en az 1000- 1500 lira olacak.
Merhaba, Eski nişanlım tarafından sürekli hakaret ve tehdit içerikli e-postalar alıyorum. İçerik olarak ölüm tehditi bulunmamada benim adımı rezil edeceği, işim, hayatım konusunda kötü içerikli yazılar yayınlayacağı bilgi bulunmakta. Son olarak adıma açılmış sahte hesaplar ile “kahpe.adım.soyadım.şirketadımın” bulunduğu sosyal medya hesabı açtı. Bu deliller doğrultusunda şikayette bulunabilir miyim? Bir önceki kız arkadaşını darp ettiğini öğrendim, kişi olarak da farklı şahitlerim var bu konularda. Bu bilgiler ile şikayet edebilir miyim ve bir sonuç alabilir miyim?
Merhaba. Bu deliller doğrultusunda KESİNLİKLE savcılığa şikayette bulunulmalıdır. Olumlu sonuç da alınır. Ayrıca uzaklaştırma kararı için de aile mahkemelerine başvuru yapılabilir. CİMER, bireysel suçlar ile ilgilenmez. Tehdit, hakaret, ceza anlamında suçtur. CİMER, devlet kurumlarının işlemlerinden kaynaklanan suçları savcılığa iletebilir, sizin durumunuz böyle değil. Savcılık şikayetinde güvenebileceğiniz bir avukatla ilerlemenizi tavsiye ederim.
Merhabalar Turktelekomla ilgili edevlet üzerinden BTK ya yaptığım hakli şikayetimden sonuç alamadım şöyleki 2020 Haziran ayında üç aylık yazlık sabit internet hizmeti başlattım bitince akabinde uzatmak istedim tekrar ayrı bir iki aylık hizmet aldım .14 Haziran 2021 de ilçe Telekom kuruma giderek 2. Satın aldığım hizmet sözleşmemi iptal ettirdim.Bu yıl Temmuz 18 son ödeme tarihli iüç aylık ve iki aylık internet hizmeti için aynı anda fatura geldi.Kurumla görüşünce anlaşıldı ki geçen sene 14Haziran da iptal ettiğim hizmet için Turktelekom müşteri hizmetlerinden aramışlar ve bir sürü laf ebeliği yapıp bana iki aylık internet hizmeti iptalini iptal ettirmişler ve benim bir önceki yıl konuşma kayıtlarının dinlenmesini talep ettiğimde siz onay vermişsiniz şeklinde konuyu kapatıyor TTNET.Yani böylece bu yıl üç aylık internet hizmetini alırken otomatikman iki aylık diğer hizmeti de 15 Haziran 2022 açmışlar Aynı hanede aynı tarih içinde biri üç aylık düğeri iki aylık hizmeti açıp saçmasapan haksız yere ücret ödedim . Belki çok büyük bir meblağ değil ama Telekom müşteriyi aptal yerine koyup laf salatası yapıp hizmeti iptal ettirmemek için bu şekiide onay alıp (ki ben eğitimli yaşım gereği aklım şuurum yerindeyken böyle kandırılıyorsam cahil yaşlı insanlar ne yapıyordur?)Bunu nasıl çözebilirim Cimer ilgilenir mi Teşekkürler
Merhaba Burcu Hanım. BTK'ya yaptığınız şikayetten sonuç alamadığınızı dile getirmişsiniz. CİMER'e yapılan şikayetler bir ilgili birim seçilerek yapılıyor. İlgili birim olarak BTK haricinde seçebileceğiniz hangi birim olabilir bir bakın, onu seçerek şansınızı da deneyebilirsiniz. Ancak seçenekler arasında iligli başka bir birim göremezseniz ya da birim seçmezseniz, büyük ihtimal CİMER de şikayeti BTK'ya iletecektir. Yine çözümsüz kalabilirsiniz. Yine de Cimer ile de şansınızı deneyin derim. Şikayetinizde muhakkak önceden yaptğınız ve sonuçsuz kalan başvurunuzun detaylarına da yer vermenizi öneririm.
Iyi çalışmalar dilerim. ATAŞEHIR İSTANBUL da ikamet etmekteyim. Oturduğumuz binanın hemen yanı belediyeye ait boş arsa idi. Burada zamanla belediye küçük bir büfe işletmesine izin verdi. Kısa zamanda büfe yer işgali yaparak alanını genişletti. Yaklaşık 5 yıl gibi bir süredir kalan bölümü yani açık alanı çay bahçesi olarak çalıştırmaya başladı. Belediyenin tüm birimlerine ,Cimer üzerinden yaptığımız şikayetler sonuçsuz kaldı. Ruhsat müdürü, Emlak istimlâk müdürü, Park ve bahçeler müdürü, Çevre koruma müdürü hepsi söz verdi kapatılacağına dair daha sonra bizi aşan durum ve insanlar var diyerek oyaladılar. Bu arada çay bahçesi ruhsatı yok. Zaten yerleşim yerine bu kadar yakın alanda olmaması lazım. Çok ses,gürültü yapılıyor. Bazen kına, düğün, doğum günü kutlamaları yapılıyor. Ve bizler sesten çok rahatsızız. Uyari yaptığımızda tehdit ediliyoruz. Bu alan aynı zamanda çocuk parkı. Biz nereye şikayet edip kaçak olan çay bahçesini kapattıra biliriz.
Merhaba Fatoş hanım, yorumunuz gözden kaçmış, çok geç yanıt için üzgünüm. Ayrıca, CİMER aracılığıyla ülkemizin birçok ilgili kurumuna yaptığınız şikayetlerin bizi aşıyor denilerek veya başka suretlerle geçiştirildiği için ayrıca ülkem adına üzüldüm. İdari anlamda yapılması gerekenleri kısmen yapmışsınız. Şu anda yapılabilecek şeylerden biri olarak aklıma şu geliyor, apartman ya da sitenizin bir vergi numarası varsa, davalarda taraf olma ehliyeti de var demektir, apartmanca bir karar alıp belediyeye karşı dava açılabilir. Bundan önce, dilekçe ile belediyeye başvurmak ve 60 günlük cevap süresini beklemek, cevap geldikten sonra veya cevap gelmeden 60 gün geçtikten sonra bu sefer bir 60 gün de dava açma süresi var, o ikinci 60 günlük dava açma süresi içinde dava açılabilir. Açılan davada yaptığınız bireysel de olsa fark etmez CİMER şikayetlerinin delil olarak büyük önemi olacaktır.
Merhabalar Aylin hanım, Ben Bursa’nin iznik ilçesinde inşaat mühendisi olarak müteahhitlik yapan bir inşaat mühendisiyim.İlçenin fen işlerinde mesleğini kötüye kullanan bir mimar tarafından mobinge maruz kalıyorum, 24 daire olarak tasarladiğimiz bir projenin ruhsat işlerinde herşey imar mevzuatina uygun şekilde tasarlandı, bu proje 8 ay süre içinde çok uzun bir sürede ön olur aldi, ama bu süreçte benim projem diğer müteahhit firmalara uygulanmayan bir şekilde kontrol ediliyor, bunu kontrol eden şahis kadin bir mimar, kendisi birinci derece akrabam olduğundan, kişisel problemlerini açıklama yapmadan, sorun olan durumlari iletişim kurmadan, normal süre içinde değil her seferinde daha geç dönüşler yapip, diğer firmalari incelediği gibi incelemeden, olmasi gereken süreden daha fazla bir süre içinde bilinçli bir şekilde geciktirerek beni yıldırma pskolojisi ile davranarak ruhsat sürecimi uzatti.benim dosyama bakmayacağini, işlerimi yapmayacağini açik bir dille belirtti, kişisel problemleri sebebi ile bulunduğu kurumda diğer çalişma arkadaşlarina bu durumu kasitli olarak anlatarak algi operasyonu yapip onlarinda tarafından kötü davranişlara maruz kaliyorum, yoruma açik olan tasarimlara müdahale edilerek bütün statik hesaplari, mimari tasarimlari, mekanik hesaplari iletişim kurmadan böyle olacak diye kestirip atarak onlarin istediği tasarımlar maliyet gözetmeksizin, yapmak zorunda bırakiliyorum, yapmazsam onay vermeyeceklerini bildiğim için maddi manevi zarardayim.bütün sözleşmelerimde sürenin uzamasindan kaynakli maddi cezalar ödemekteyim, hiçbir müşetirime bu durumun benden kaynaklanmadiğini açiklayamadiğim gibi müşteri kaybediyorum.sadece sürenin uzamasi değil benim inşaat mühendisi olarak soru sorma hakkim elimden aliniyor, teknik olarak hiçbir detayi soramiyorum, hiçbir şekilde çözüm odakli geri dönüşler alamiyorum. Bu süreçte mevzuata göre yaptiğimiz her tasarım bu kismi düzelteceksin diyerek, bana zorla yaptirmak zorunda bırakiyor.benim ile aynı işi yapan, eskiden fen işleri müdürü olarak görev yapan, şuan mütahhitlik yapan firmanın sahibi ile süreç bu şekilde ilerlemiyor. Bahsettiğim müteahhit ikili ilişkilerini kullanarak nasıl tasarlamak istiyor ise öyle tasarlayip, istediği sürede istediği işi yaptiriyor, iskan ve yapi kullanmaya uygun olmayan projelerine bile onay aliyor, ikili ilişkileri sebebi ile göz yumdugu bir sürü detaya şahit oldum. Diğer firmalar ile olan ilişkisi ise şu şekilde, herkes onun dediğini yaptiği, açiklama istemediği, sürece herkesin işini yapiyor, ben bu şekilde yapabilir miyiz diye bile soramadan, hemde geç bir süre de yıldırma pskolojisi ile karşi karşiyayım.üstüne üstlük şuan dosyalarima bakilmiyor.bu durumu ilgili kurumun fen işleri müdürüne aktardim, bana yardımcı olmaya çalişiyor fakat inceleyen ve onaylayan, süreçten haberdar olmadiği için duruma ve projeye hakim olamiyor.ben ne yapmaliyim? Cimere nasıl şikayet etmeliyim? Bu durum bana maddi olarak 1 daire ücretine mal oldu.ve zarar ediyorum.cimere şikayet etmek çözüm olacak mi?
Merhaba Kübra hanım. Bu durumların sizi gerçekten yıprattığı, kasıtlı yapıldığı belli. CİMER'e yapacağınız şikayetin etkili olması gerekir. Ancak bunu garanti edemem elbette, sonuçta ilgili birimlerin ne yapacağını, nasıl değerlendireceğini bilmem mümkün değil. İsim ve tarih belirterek şikayetlerinizi aynı buraya yazdığınız gibi yazın, ancak biraz daha az detaylı olsun. Net olarak şikayeti içersin, cimer görevlileri çok uzun başvuruları okurken önemli noktaları atlayabilirler. Cimer'e yazmak haricinde, görevi kötüye kullanmadan suç duyurusunda da bulunabilirsiniz savcılığa. Ayrıca tazminat davası da açabilmeniz mümkün. Ancak hem suç duyurusunda hem de tazminat davasında lehinize tanıklık yapabilecek birilerinin olması önemli. O işyerinde çalışan kişilerden olmalı, ama o kişiye de mobbing başlaması kuvvetle muhtemel, tanıklık yapabilecek biri olur mu, düşünün, görüşün. Suç duyurusu yapmaya karar verirseniz , cimer'e başvuru yazar gibi bir dilekçe formatı olmaz, bir avukat ile anlaşmanızı öneririm.
İyi günler ben ölüm tehditleri aldığım konusunda bı şikayette bulundum Cimer üzerinden adalet bakanlığina elimde bu tehditlerin fazlasıyla görüntüsü var fakat hepsi küfür içerikli olduğu için cimere koyamadim dosya olarak. Şikayetim değerlendirilir mi sizce
CİMER, normalde savcılığa yapılması gereken şikayetler CİMER'e yapıldığında adalet bakanlığına mümkün mertebe iletmeye çalışıyor, konuyu ilgili savcılığa tevzi etmeye çalışıyorlar, ancak bu çok uzun ve sıkıntılı bir yöntem, çünkü CİMER'in asıl amacı bu değil. Suçların soruşturulması için yapılacak şikayetlerin muhatabı savcılıklardır. Şikayetinizi bulunduğunuz yerdeki savcılığa yapmanızı, ekine de görüntüleri (küfürlü de olsa) eklemenizi tavsiye ederim. CİMER üzerinden bu şikayetinizin ilgili savcılığa iletilememe veya iletilse bile çok geç olma ihtimali var.
Mrb Aylin hanım ben kurumsal adı olan bir kurumda 18 temmuzda öğretmen olarak işe başlamıştım. ve 8 ağustosta microsoft proğramlarını kullanmayı bilmiyorum diye sözleşmem olduğu halde bir mesajla işime son verildi. 20 gün kuruma gidip geldim ve sigortamı bir bahaneyle yatırmadılar zaten girişi dahi yapılmamıştı. şu an işsiz kaldım ve çalışamıyorum çünkü bütün özel kurumlar kadrosunu doldurdu mağdur oldum. ben bu süreçte nasıl bir yol izleyebilirim. SGK ya şikayette bulunsam neler yapılır bana avantaj ya da dezavantajları neler olur? Cimere şikayette bulunsam ne gibi yaptırımlar uygulanır? 20 günlük sigortamın yatırılmasını ve tazminat almak istiyorum
SGK'ya şikayette bulunun, CİMER'e yazsanız da SGK'ya durumu iletirler zaten. SGK, inceleme yapar yapmasına da aylar sürebilir, ve sonucunda bir ihlale rastanmamıştır gibi bir tutanak da tutulabilir. 20 günlük sigorta, her türlü alacak ve tazminat istemleriniz için dava açılabilir FAKAT sigortalılığınızın tespiti ve tazminat + alacaklar aynı davada istenemez, iki ayrı dava açmak zorunda kalacaksınız. Davadan önce işverene ihtar da çekeceksiniz. Davalar en az 2 yıl sürecek. Masrafları olacak. Sizin lehinize tanıklık yapması gereken o iş yerinde çalışmış olan tanığınız olması gerek. Var mı_ Değer mi, siz kararınızı verin. Bir avukat ile anlaşın.
Avukat hanım iyi günler dilerim. Ben Cimere 2 gün önce Ösym ile alakalı bir şikayette bulundum fakat az önce inceledim tekrar gözümden kaçmış bazı şeyler olduğunu gördüm bunun iptali için yeni başvuru oluşturdum ama benim merak ettiğim bu şikayetim bana olumsuz yansır mı benim yanlış anlamamdan dolayı yaptığım bu şikayet ve hemen geri çekmek istedim zaten öğrenciyim bunun olumsuzluğunu yaşar mıyım
Merhaba öncelikle geç yanıt için üzgünüm, umarım görürsünüz. Şikayetinizi iptal etmek için yeniden bir başvuru oluşturmuşsunuz, bunun olumsuz bir yansıması olmaz. Merak etmeyin.
Merhabalar iyi çalışmlar. 2 gün önce bir avukat tarafından arandım kendini öyle tanıttı 2 sene önce teslim almadığım kargo yüzünden hakkımda icra yoluna gidilecekmiş eğer teslim alırsak bugünkü fiyat üzerinden ürünü satın alacağım söylendi 2 sene önceki ev adresimi söyledi üzerinden 2 sene geçtiği için tam emin olamadık kabul ettik kargo geldh hiç alakası olmayan çakma bir ürün gönderildi internet üzerinden arattığımda fiyatının 100 tl yi geçmedi ni gördüm aynı markayı taşıyan bir benzeride yok bize gönderilen dandik bir marka fatura flan da gelmedi aras kargo ile yolladılar, hakkımızı arayabilir miyiz var mı yapılacak birşeyler rica etsem bilgi verir misiniz? teşekkür ederim.
Merhaba, sorunuz cimer ile ilgili değil. Yine de kısaca yanıtlarsam, sizi arayan kişinin gerçekten bir avukat olduğunu ben de düşünmüyorum. Yasal bir tebligat gelmediği sürece hiç kimseye bir ödeme yapmamanızı öneririm. Hakkınızda icraya gidilecek olmasının söylenmesi bunun bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu akla getiriyor. Kabul etmiş olmanız hatalı olmuş, paranızı iade almanız biraz zor. İlk önce savcılığa dolandırıcılıktan suç duyurusu yapmanızı öneririm. Bir avukat meslektaşım ile suç duyurusunu yapmakta beraber çalışmak için anlaşabilirsiniz.
Merhaba eşim Jandarma uzman çavuş olarak görev yapmakta bulunduğu bölgede lojman hariç ev yok.Bu yüzden lojmanı tercih etme durumunda kaldık lojmanda kullanılmaz durumda idi cimerin istek kısmına lojmanın tadilatı konusunda durumunuz olmadığını yaptiramayacagimizi bunun için yardım etmeleri gerektiğini açıkladım ve lojmanın durumunu fotoğraf olarak attım.Bu yazımdan dolayı eşime bir yaptirim uygulayabilirler mi geri dönüş sağlandı aradılar önce cimere yazmak yerine keşke bize bildirilseydi diye eşimin zor durumda kalmasını istemiyorum sizden kısa sürede cevap bekliyorum teşekkürler .
Merhaba Fatma Hanım. İdeal olanı, eşinizin bir yaptırıma maruz kalmamasıdır. Ancak keyfi bir uygulama olur mu onu bilemem.
Merhaba. 2001 2004 yillar arasında personel özlük bilgilerimi kullanarak kurdukları şirkete beni ortak edip sonrasında sahte kararlar ve imzalarla yönetim kurulu başkanı yapmışlar. Şirket sonrasında terk bırakılmış. Bundan dolayı tarafıma vergi borcu cikti. Avukat aracılığıyla vergi mahkmesine başvurdum yargıtay ve danistay kararlari ile davayı kazandım. Sonrasında da danistay şehri ile dava bitti vergiden muaf oldu. Lakin şimdi sgk cikti başıma dilekce istediler hem Ankaradayım hemde ilgili müdürlüğe gonderdim. Sonrasında da cimere istek yaptım. Hesaplara bloke koymuşlar. Ne yapmalaiyim Sgk blokemi sizce kaldırır mi
Merhaba. Dilekçelerinizin değerlendirilmesini bekleyin. Değerlendirme sonucunda blokenizi kaldırabilirler. Kaldırmazlar ise onun için de bir yasal başvuru yapılması gerekebilir.
Cimer e yaptigim basvurumu ilgili kurum isleme aldigina dair bilgi verdi sonrasina dair bilgi vermedi ilgili kurum dsi konu kacak yeralti kuyusu sure 60 gun olmak uzere .. daha sonra sikayeti tekrarladim onlara da ayni cevap verildi ama islem yok kanimca kurum sikayeti öteliyor bununla ilgili bi yasal hakkim varmi nelerdir tesekkur ederim
Merhaba, CİMER üzerine düşeni yaparak ilgili kuruma durumu iletmiş, gerekli uyarıları yapmış. Cimer, kurumu işlem tesis etmeye zorlayamaz. İlgili kuruma karşı dava açmaktan başka bir yol yoktur.
Merhaba gittigimiz bir restaurantta aldigimiz yemek ve fiyat sonrasi ayrica menudeki bir yemegi getirmemelerinden dolayi e devletten Haksiz Fiyat Sikayet Bildirimi olusturdum. Burada restaurantin bulundugu ilcedeki belediyeye atti isi. Simdi soyle bir kuskum olustu, buradan sonra tarafima haksiz sikayet ya da iftira davasi acilma ihtimali var ki? Ben neticede hak arama hurriyetimi kullanarak yaptim, acik bir iftira amaci kesinlikle yok.
Merhaba, size haksız şikayet ya da iftira sebebiyle bir dava açılır ise, onu yapanlar da hak arama hürriyetini kullanarak açmış olacaklar. Siz, bir iftira amacı olmadığını, dayanaklarınızı olası bir dava ya da şikaeyete yapacağınız savunmada belirteceksiniz. Değerlendirecek makamın ya da mahkemenin nasıl bir sonuca ulaşacağı hakkında yorum yapmam falcılık olur. Siz nasıl hakkınızı kullanıyorsanız, elbette karşı taraf da sizin haksız olduğunuzu düşünüyorsa o da hakkını kullanabilir ve aksi yönde başvurular yapabilir. Aksini düşünmek, ister cimer ister başka yollarla olsun, tek taraflı bir hak arama imkanı tanımak olur.
Aylin hanım merhabalar, Öncelikle değerli bilgilerinizle bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim. Benim sorum CİMER'in idari bir başvuru yolu olup olmadığıyla alakalı olacaktı. Örnek vermek gerekirse, CİMER'den ilgili kamu kurumuna yaptığım istek/şikayet başvurusu o kuruma gidip herhangi bir konu hakkında dilekçe vermekle aynı mıdır? Başka bir örnekle anlatmam gerekirse, idarenin yaptığı bir işleme karşı kurumun ön bürosuna itiraz dilekçesi bırakmam ve sonucunda idarenin bana itirazın reddiyle ilgili yazı göndermesi idari başvuru yollarının tüketilmiş olduğu belirtir. Bunun sonucunda ombdusmanlık/idari dava sürecini başlatabilirim. Aynı itiraz yazısını CİMER üzerinden yazsam, kurumdan itirazın reddi cevabı gelse, yine idari başvuru yolları tüketilmiş sayılıp ombdusmanlık/idari mahkemeye başvurabilir miyim? Teşekkür ederim.
Merhaba, yorumunuz gözden kaçmış ve yanıtlanmamış. Umarım görürsünüz. Sorunuz mantıklı ve hoş bir soru. Kesinlikle cimer idari bir başvuru yoludur, 60 gün içinde yanıt verilmediği takdirde 60 gün içinde idari dava açılabilir. Yanıt verildiği takdirde, yanıtın size tebliğinden itibaren 60 gün içinde de idari dava açılabilir. Yine de hak kayıplarına uğramamak açısından, idari dava gibi reddedildiğinde telafisi çok çok zor olan süreçleri kendi kendinize yaomamanızı tavsiye ederim.
Merhaba,ailem sokaktan yavruyken sahiplendiği iki köpeğe bakıyordu lakin hayvan düşmanı komşularımız tarafından köpeklerimiz tasmalı ve aşılı olmasına rağmen defalarca zabıtaya en sonunda cimere şikayet edildi haksız,yalan iddialarıysa köpeklerimizin bir çocuğa zarar verebilecek,parçalayabilecek olması saldırgan olmayan köpeklerimizi bu insanlardan onların zehirleme ve barınağa göndertme girişimlerimizden korktuğumuz için (yapmışlıkları var)çiftliğe gönderdik ama ha evden bir çocuğunu göndermişsin ha köpeğini hiçbir farkı yok .Bu süreçte bizim yapabileceğimiz en doğru şey cimere karşı bir şikayette bulunmak mıdır ,yardımcı olmanızı rica eder şimdiden teşekkür ederim .
Merhaba. Bu konuda Cimer'e şikayetten bir sonuç alabilmeniz çok mümkün görünmüyor. Eğer köpekleri ev içinde değil ev dışında bakıyorduysnanız, mülkiyeti sizde olan evcil hayvan statüsünde olduklarını ispatta zorluk yaşarsınız, bu durum biraz sıkıntılı. Ancak eğer evde baktığınız köpekleriniz idiyse, buna rağmen köpeklerinizi göndermek zorunda kaldıysanız, bu kişilere karşı manevi tazminat davası açmak düşünülebilir. Son olarak şunu belirtmeliyim; bir komşu diğer komşusunun evde baktığı hayvanını gürültü yapması gibi toplu yaşamı sıkıntıya sokacak hususları BELGElendirmediği sürece bir barınağa falan göndertemez, hukuken böyle bir şey yok. Sadece sözle gürültü yapıyor ya da saldırıyor diye iddia etmesi yeterli değil, zabıtaca tutulan bir tutanak vb olmalı. Eğer böyle birşey yok ise, göndermek uzaklaştırmak zorunda değilsiniz.
Mrb Aylin hanım geçen ayın 22 sinde sıfır Bi araç aldım wolsvagen bayisinden bana aracı alırken 200 liram eksik çıktı 1 ay sonra alayım dedim onlar biz size aracı verelim vdf kredisi yapalım dediler ısrarla.bende krediye faiz veremem dedim 1ay sonra param geldiğinde alırım dediğimde çok çok 201.700 ödersiniz faiz çok gelmez dediler ısrarla.ve ben günü gelmiş kredi tutarını ödemek istediğimde bu tutar 211 bin 450 elli lira olarak karşıma çıktı vdf dedikleri bu krediye meğerse günlük olarak faiz işleniyormus bu haksızlığı nasil nereye şikayet edebilirim neolur bana Bi yol gösterin.
Merhaba. Bayi ile aranızdaki durum, hukuki bir alacak - borç meselesi ve CİMER'in görev konusunu oluşturmuyor. Araç bayisi özel bir şirket, bir devlet kurumu değil. Bayi size krediyi açarken büyük ihtimalle sözleşme imzalatmıştır, yani işlem sizin rızanız ile hukuka uygun gerçekleşmiş görünüyordur. İradenizin fesada uğratıldığını yani hataya düştüğünüzü ya da bayinin sizi hileli davranışlarla yanlış yönlendirdiğini tüketici hakem heyetine başvurarak , yahut tüketici mahkemesinde dava açarak iddia edebilirsiniz. Ancak arabuluculuk, dava açma meblağ sınırı gibi meseleler vardır ve tek başınıza yürütmeniz biraz zor olabilir. Bir avukatla ilerleyin, ancak avukatınız da elbette emeğinin karşılığı bir ücret talep edeceğinden, fazladan ödediğiniz meblağ bakımından değip değmeyeceğine karar vermeniz gerekecek.
merhabalar aylin hanım. size durumu özet geçmek istiyorum. ben sgk çalışanıyım aynı zamanda kendi memleketim de 2. öğretim öğrencisi olarak eğitim görmekteyim. bu dönem dersimize giren bir hoca ile ilgili baya sıkıntı yaşamaktayız. Ben böyle yaparım da şunları yapacaksınız da gibi sert tavırlar sergiliyor ve hoca açık bir şekilde de ilk günden isterseniz gidin cimere şikayet edebilirsiniz diyoR. Derste öğrenciyi gösterip sen bana gülmezsen dersimde güler yüzlü olmazsan bende size gülmem sıkıntı yaşarız gibi muhabbetler de dönüyor ve isim soy isim not aldı bu öğrenciyle ilgili derste ona sıkıntı yaratmak için. bunun gibi bir çok durum var. ders spor salonunda oluyor biz bu durumları bize olan tavrını video alırsak veya ses kaydı cimere bu şekilde belirtirsek geçerli olur mu veya bu yaptığımız suç olur mu. ve toplu olarak cimere şikayette bulunursak bu suç olur mu? şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Toplu olarak CİMER' e şikayette bulunmanız daha güzel olur, daha etkili olur. Şikayette bulunmanızı öneririm. Video veya ses kaydı konusu gri, riskli. Her ne kadar cimer şikayeti için de olsa, sonuçta kişisel verinin kayda alınmasıdır. Kayda alırken kayda alıyoruz ve sizi şikayet edeceğiz şeklinde belirtilirse , karşı taraf da ne yaparsanız yapın isterseniz gidin şikaet edin tavrını devam ettirirse o zaman kişisel veri bakımından sıkıntı olmaz. Ancak hayatın da gerçekleri var, kayda alıyoruz şikayet edeceğiz dedikten sonra böylesine şahsi egolarıyla öğrencilerine eziyet etmekten hoşlanan bir kişi sizleri ilgili dersten bırakabilir...
İyi geceler. Oğluma yaz kursları kapsamında destek veren öğretmenimize cimer aracılığıyla 1 ay önce teşekkür mesajı yolladım.Bİliyorum ki okul idaresi bu mesajı öğretmene ulaştırmak istemiyor ve ulaştırmıyor. Teşekkür mesajından 15 gün sonra teşekkür talebimin ulaştırılmadığını düşündüğümü ,ulaştırılma halinde öğretmenimizin duygularını ifade etmek için iletişime geçeceğini düşündüğümü ve bir veli olarak teşekkürümün ulaştırılmasını talep ettiğimi yazdım.(İstek mesajı) Milli Eğitim tarafından teşekkür dilekçemin okula yollandığına dair dilekçeyi bana yolladılar. Burada mesele okul idaresi ve bunu bilinçli yapıyorlar.Bu aşamada benim yasal olarak nasıl davranmam gerekiyor. Bu teşekkürümün cimer aracılığıyla öğretmenime ulaştırılmasını konusunda çok ısrarcıyım.
Merhaba. Cimer'e bir daha yazıp. önceki başvuru numaranızı da belirtin ve "teşekkür dilekçenizin okul idaresine ulaştırıldığını bildiğinizi, ancak idarenin öğretmene durumu kasten bildirmediğini" açık açık yazın. Bu teşekkürümün okul idaresi tarafından doğrudan iligli öğretmene iletilmesi hususunun okul idaresine açıkça yazı ile bildirilmesini talep ettiğinizi söyleyin.
Merhaba ben cimere bir doktor hakkında şikayette bulunmuştum. Doktor benim şikayetim üzerine cevap vermiş ama cevapların çoğu yalan. Ben yalan olduğunu kanıtlayabilirim ama cevap veremiyorum. Bana cevap hakkı doğar mı? Ve diyelim ki, hatalı ameliyat dolayısıyla kalan izler için cimer beni haklı buldu, böyle bir durumda ne oluyor? Doktora ceza mı kesiliyor veya cimer de doktorun sabıkası mı oluyor? Cevaplarsanız çok sevinirim, Sevgilerle Hicran
Merhaba Hicran hanım. Cimer bir yargılama faaliyeti yapmaz, sizin talep ve iddialarınız yargılama konusu olabilecek şeyler. Şikayetiniz üzerine Cimer kendi yapabileceği şeyi yapmış, doktorun savunmasını almış. Ancak alınan savunmadan sonra bu savunma haksız, haydi ceza uygulayalım denebilecek bir konu gibi durmuyor iddia ettiğiniz konu. (iz kalması vb) Cevap verme imkanı sadece dava dosyalarında olur. Ameliyat dolayısıyla iz kalması ya da hatalı bir müdahale, bunların hepsi açacağınız bir malpraktis temelli tazminat davasında incelenebilecek durumlar. Dava açarsanız karşılıklı yanıt verme imkanları da olur. Cimer böyle bir durumda taraflardan birini "haklı bulmaz". Kanıtlanabilen durumlarda, bu gibi bir durum değil örneğin hakaret tehdit vb durumlarda cimer en fazla idari para cezası uygular ve bu sabıka yaratmaz. Ancak sizin durumunuz Cimer'in para cezası da uygulayabileceği bir durum değil, çünkü Cimer'e delil sunarak cimer huzurunda kanıtlanabilecek bir durum değil. Böyle bir davada mahkeme bilirkişiler atar, bilirkişiler tıbbi yönden bir hatalı durum var mı, gerçekten iz kalmayabilir miydi gibi yönlerden inceler, rapor düzenler, ona göre doktordan tazminat talep edebilirsiniz. Sabıkalık bir durum yok, çünkü ortada bir suç bulunmuyor.
Öncelikle merhaba.Bende 50 gün markette çalıştım ve istifamı vererek işten çıktım girdiğim günden beri hiç maaş almadım çıktıktan sonra maaşınız bugün yarın yatacak diye diye erteleyip duruyorlar sonra mağaza müdürü bana bende çalışanım insan kaynakları maaşınızı yatırıyor gidin ordan isteyin gidin şu semte talepte bulunun dedi ki aramanıza rağmen hiçbir dönüş olmadı şunu demek istiyorum iki kuruş emek sarf edip iki kuruş para alcaz ki onuda vermiyorlar savcılıktan dava açsam aldığım para da o işlere gidicek savcının alacağına gidicek vs. Bu konu üzerine dava açarsam devlet davalara savcı atıyor mu yoksa biz kendi cebimizden mi savcı bulup anlaşıp tutacağız bu konuda ilgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler
Merhaba Uğur bey. Yukarıdaki bazı yorumlardaki gibi, bu tip bir alacağı almak için izlenecek yol CİMER değildir. Bir devlet kurumu haricindeki işverenlere karşı (örneğin market) her türlü alacak ve tazminat istemleriniz için dava açmanız gerekiyor. Dava açtığınızda da olay savcı ile ilgili bir olay değil, .çünkü burada bir suç yok. Ceza mahkemesi olmayacak. Bu tip bir davayı bir avukat ile anlaşarak açacaksınız, savcı değil, bir avukat sizi temsil edecek. Ancak elbette alacaklarınızın çokluğu ya da azlığı ile alakalı olmaksızın, avukat da işini hayır için yapmadığından , sizden en azından asgari de olsa bir ücret alacak. Asgariden fazla da alabilir, tamamen aranızdaki anlaşmaya bağlıdır.
Merhaba Aylin Hanım, ben apartmanda yaşadığımız bir konu hakkında bilgi almak istiyordum. Apartmanın bahçesinde bir komşumuz köpek bakıyor benim de bu konuda fobim var malesef kendilerinden bir iki kere rica etmemize rağmen bağlamayı dahi kabul etmediler kendileride bakmıyolar aslında sadece rahatsız vermek için yapıyolar herkes rahatsız bu insanlardan ama herkes de korkuyolar onlardan sabıkalı bir çocukları biri bir şey dese hemen onu çağırıyolar göz dağı veriyolar insanlara ben annemle yalnız yaşıyoruz ve bizde korkuyoruz tabiki bebeği olan birisi köpekten rahatsızlığı apartman watsap grubuna yazdı köpek yer yere tuvaletini yaptığı için sinek oluştu diye oğlunu çağırıp kavga ettirdi bir komşumuzu inanmazsınız oğlu çocuklarıyla birlikte saldırdı aylardır evime girip çıkamıyorum belediyeyi aradık bakabilirler dedi bizim hiç böyle bir konuda hakkımız yok mu acaba giriş kattlar diye otopark alanı olan yeri resmen parsellediler taşları söktüler toprak taşıyıp bahçe yaptılar betondan kulübe bile yapmışlar köpekten önce tavşan bakıyolardı zabıtaya şikayet etmişler onlar gitti ertesi gün daha köpek geldi apartman içinde kedi baktılar daha bir dünya zararları var cimere şikayette bulunsam acaba sonuç alabilir miyim inanın şikayet etmeye bile korkuyorum o kadar pis ve tehlike insanlar ki bu konuda yasal bir hakkımız var mı acaba yardımcı olabilir misiniz ?
Merhaba Burcu hanım. Cimer'e şikayet etseniz de Cimer, birimlere yönlendirir şikayeti, birim, Belediyedir. Belediyeyi aradık bakabilirler dediler diyorsunuz, yani Cimer'den alacağınız sonuç da bu. Yine de şikayet edebilirsiniz, size kalmış. Cimer onlara şikayetçi olarak sizin adınızı vermeyecektir. Ancak elbette onlar tahmin edeceklerdir. Burada asıl çözüm komşuluk hukukuna aykırı durumlar olduğundan dava açmak. Ancak açılacak dava çabuk sonuçlanmaz. YILLAR sürecektir. Hukukumuz böyle. Hızlı işlemiyor. Açılacak davada, ilk başta onların hayvan beslediği yerin (otopark alanı gerçekten planlarda da otopark alanı olarak mı geçiyor mesela, bu bile incelenecek) ortak alan olup olmadığı belirlenecek. Ortak alan değil de kendi mülkiyetlerine dahil bir alan olarak görünüyorsa tapuda ya da yönetim planında, zaten o zaman davanız reddedilecek, yapılabilecek birşey yok. Ortak alan ise, davanın kabulü olasılığı yüksek. Ancak bazı ispat sorunları var, örneğin köpeğin bahçeye dışkıladığını ve dışkıların alınmadığını nasıl ispatlayacaksınız mesela? Fotoğraf çekmek bir delil, ama tek başına yeterli değildir. Mahkeme incelemeye geldiğinde elbette temizleyeceklerdir. Tanık dinletilmesi düşünülebilir, ama o da tek başına yeter mi yetmez mi hakime kalmış. Bu tür durumları hukuk yoluyla çözmek emek ve sabır istiyor. Süresi uzun, ispatı zor. Yine de sonsuza kadar böyle olup da katlanılmak zorunda değil. Bir şekilde dava açıp ilertletmek lazım. Dava açtıktan sonra agresiflikleri artabilir. Tecrübe ile sabit. Aslında bu kendi aleyhlerine olur. Olur da dava açtıktan sonra size ya da başka apartman sakinlerine tehdit, hakaret vs davranışları olursa derhal savcılığa suç duyurusu yapmak önemli. Komşuluk ile ilgili davada, bu tip savcılık dosyaları onların aleyhine olacak şekilde etkili olur.
Merhaba Aylin hanım, üst komşum sürekli arak balkonumu kirletiyor sofra cirpiyor ufak tefek çöpler atıyolar defalarca uyarmama rağmen 1 yıldır bu şekilde devam ediyor. Cimere sikayet etmem uygun olur mu ayrica kendisini sofra cirparken gordum ancak fotograf alamadım balkonumun ve pencemin onundeki ekmek kırintıları yemek artıklarını fotoğraflamam delil sayılabilir mi? Sürekli inkar ediyor ust komsularin yaptigini soyluyor ama kendi ustunde yonetici oturuyor onlar yapmiyorlar aksine uyarida bulunuyorlar ve yönetici de balkonuna ust katlardan herhangi bir pislik gelmedigini soyledi.
Merhaba, CİMER'e şikayet etseniz de herhangi bir devlet biriminin çözebileceği bir durum değil bence. Çünkü ortak alanda hayvan bakımı gibi bir durum değil mesela, Belediye böyle bir şeyle ilgilenmez. Ya da kira alıp da bildirmeme gibi bir durum değil , maliye de ilgilenmez. Dolayısıyla Cimer'den sonuç alabileceğinizi düşünmüyorum. Dava açılabilir ancak ispatta büyük sorun yaşanacak. Onun sofra çırpma anında, tam o anda kamera kaydı ya da fotoğraf çekebilirseniz, biraz etkili olabilir ancak mahkeme de sadece buna dayanarak hüküm kurmaz. Bu tip sorunları diyalogla çözmeye çalışmak en pratik yol... Hukuken çözüm dava açmak açmasına da, mahkeme hükmüne uymaz ise, bir daha , bir daha ve bir daha uğraşacaksınız. Mahkemenin o hükmü kurması da aylar hatta belki bir iki yıl sürecek tabi ki...
Merhaba, Ben üniversite 4.sınıf öğrencisiyim. Bölümüm de tamamıyla Türkçe dil ile eğitim veren bir bölüm fakat buna rağmen bir hocamız vize sınavımız için dili İngilizce olan 2 makaleyi çevirip onunla ilgili bir video hazırlamamızı istedi. Bu, sadece bu döneme özgü olan bir şey değil maalesef, geçtiğimiz dönem de aynı şey ile karşı karşıya kaldık. Final ödevimiz için ise bir mülteci ile görüşüp, sahada video çekmemizi söyledi. Her mülteci bu durumu pozitif karşılamayabilir (ki en doğal hakları). Ben ve birkaç arkadaşım bu dersten ciddi anlamda muzdaripiz. CİMER üzerinden şikayet oluşturduğumuzda , hocalarla ilgili şikayetlere Dekanlık bakıyor, sonrasında ise hocaya bildiriliyor. Size sorum şu şekilde olacaktı; bu durum için CİMER' e şikayette bulunmak istiyoruz. Haklılık payımız nedir? Yaptığımız şikayette adımız görünür mü? Teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.
Merhaba, cimer şikayetlerinde şikayet edilen tarafa isminizi cimer bildirmez. Ancak dediğiniz gibi cimer konuyu üniversitenizin dekanlığına iletecek, cimer doğrudan dekanlığa kimlik bilgilerinizi iletir mi şüpheli (kanaatimce iletmemeli) eğer iletir ve konuyu dekanlığın insiyatifine bırakırsa dekanlık hocanıza kimlik bilgilerinizi iletir mi, o da şüpheli. Kimliğinizin ortaya çıkmasını göze alıyorsanız şikayet oluşturmanızı öneririm...
ben yaklaşik bir ay önce yurtdışına gidiyordum ve onun için güvendığım bir arkadaşimin şirketine gidip 2 hafta sonra 3300 dolar ve 2 aysonra 37000 dolara şu şahisa ver dedim ve mühürlü yazıda aldım,ama o 2 hafta sonra parayı aktarmadı,cimere bunu için şikayet edebilir miyim ya da hangi yol izlemeliyim tyeşekkürler
Yukarıda benzer yorumlar bulunmakta. Cimer şahsi alacağınızı tahsil yolu değildir. Bir avukat ile anlaşarak ilamsız icra takibi yoluna gidebilirsiniz.
Merhaba Aylin hanım. Karşı apartmanın çatı katında güvercin beslenmekte. Hayvanların sesleri, dışkıları, besleyenlerin ıslık çalmaları, oraya buraya çakıl, taş atmaları vs. gibi nedenlerden dolayı bir çok kez belediyeye şikayette bulunduk. Ama her şikayetten bir süre sonra çıkıp yine beslemeye devam ediyorlar. Kanıt konusuna gelince, 7/24 kamera kaydı altındalar. Bu konuda ve ordaki barınağın kaldırılması hakkında CİMER'e şikayet talabinde bulunsak faydası olur mu veya olumlu bir sonuç alabileceğimiz bi öneriniz var mı? Teşekkürler.
Merhaba Aylin hanım. Karşı apartmanın çatı katında güvercin beslenmekte. Hayvanların sesleri, dışkıları, besleyenlerin ıslık çalmaları, oraya buraya çakıl, taş atmaları vs. gibi nedenlerden dolayı bir çok kez belediyeye şikayette bulunduk. Ama her şikayetten bir süre sonra çıkıp yine beslemeye devam ediyorlar. Kanıt konusuna gelince, 7/24 kamera kaydı altındalar. Bu konuda ve oradaki barınağın kaldırılması hakkında CİMER'e şikayet talebinde bulunsak faydası olur mu veya olumlu sonuç alabileceğimiz bir öneriniz var mı? Teşekkürler.
Merhaba, CİMER'e bu konuda yapacağınız şikayet belediyeye dilekçe vermekle aynı etkide olacak, başvurunuz belediyeye ya da zabıta birimine yönlendirilecektir.
Merhaba. İsimsiz bir şekilde bir öğretmene suç isnat edildi. Çocukları dövdüğüp sövdüğü, işini yapmadığı vb. Okul yönetimi araştırıp böyle bir durumun olmadığı sonucuna vardı. Şimdi bu şikayet edenin yanınami kalacak. Böyle bir hak olurmu. Siz ne dersiniz.
Merhaba. Okul yönetimi araştırıp böyle bir durumun olmadığı sonucuna vardığından , öğretmen hakkında da bir soruşturma, disiplin işlemi vb. yapılmadığını tahmin ediyorum. Bu durumda hukuki yönden öğretmenin bir zararı yoktur. (Bu durum bir manevi zarar oluşturmaz, her üzüntü duyulan olay hukukta doğrudan manevi zarar sebebi kabul edilmiyor.) Kaldı ki, zaten şikayet edenlerin kimliğini de öğrenebilmeniz mümkün değildir. Bunun sebebi, cimer'in oluşturuluş sebebidir aslında. Bir kan davası misali kim haklı çıktıysa o ona, o da ona, şeklinde geriye 'acısını çıkarmak' maksadıyla peşinden gidilmesin diye kimlikler gizli tutulmaktadır. Çok fazla sayıda başvurunun çok fazla sayıda tarafı ve her birinin çok çok agresifleşebilme, hatta şikayet edene karşı suç işleyebilme kapasitesini düşünün, hayal edin. Herkes sizin gibi hukuka uygun şekilde hesaplaşmak istemeyebilir. Böyle hak olur mu diye düşünülürse, o zaman ismi açık olarak yapılan suç duyurularını ele alalım örneğin, onlarda da sonucunda takipsizlik kararı çıkınca, hakkında suç duyurusu yapılmasına rağmen takipsizlik kararı verilmiş olan her kişi 'bakın suçsuzluğum ortaya çıktı, şimdi ben size sorarım' diye şikayetçilere hayatı dar ederdi, nasıl olsa kimlikleri açık. Suç duyurularının takipsizlikle sonuçlanmasında dahi bir 'iftira' ya da 'manevi tazminat' durumu hukuken gerçekleşmemekte kabul edilmektedir. (çok istisnai haller hariç) Böyle bir şeye cevaz verilseydi kişiler suç duyurusu yapmaktan çekinir hale gelirdi, bu sefer bazı gerçek suçlar sadece 'sonucunda ya takipsizlik çıkarsa , olay bana geri döner' çekincesiyle şikayet dahi edilemezdi. Ben bunların hepsinin bu şekilde olması doğrudur diye savunmuyorum, yanlış anlaşılmayayım. Var olan durumun anlaşılır şekilde dayanağını açıklamaya çalışıyorum,umarım anlatabilmişimdir.
Bir tanıdığım ve ablası sahte engelli raporu( epilepsi) alarak Milli eğitim müdürlüğünde memur oldular haksız yere kazanç elde edip vatandaşa kötü davranıyorlar duzenli olarak doktora gidip ilaçları alıyor klozete atıp yok ediyorlar bunları cimere şikayet etmek istiyorum ama benim şikayet ettiğimi bilmezlerin istemiyorum bunu nasıl yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim Ayrıca bağlı bulunduğu kaymakamlikta cimere bakan kişi çok samimi arkadaşı oluyor daha önce başka bir olaydan cimere şikayet edildiğinde cimer şikayet e bakan kişi kimin şikayet ettiğini söylemişti
"cimere şikayet edildiğinde cimer şikayet e bakan kişi kimin şikayet ettiğini söylemişti" diyorsunuz ya, işte o hukuk dışı. NORMAL ŞARTLAR ALTINDA şikayetçinin kimliği şikayet edilene söylenmez. Benim size önerebileceğim, yine cimer şikayeti yapabilmenizdir. Ancak hukuk dışı yollardan öğrenmenin önüne geçilebilmesi mümkün değil.
Merhaba.Ben bir devlet okulunda öğretmenim.Bir veli haksız yere beni Cimere şikayet etmiş.Ancak.adi gözükmüyor.Ayrica bu veli benimle olan WhatsApp konuşmalarını başka velilere ekran görüntüsü atmış.Ozel hayatı ihlalden dava açacağım.Ancak.Cimere şikayet edenin de aynı kişi olduğuna eminim.Sikayet eden kisinin kim olduğunu öğrenme imkanım var mı? Çünkü psikolojim çok bozuldu.Bu durum.beni çok etkiledi.Benimle ilgisi olmayan,asla yapmadığım ve yapmayacağım şeyleri yazmış.yani resmen iftira atmış.Kisiyi nasıl öğrenebilirim?Cevap yazarsanız çok mutlu olurum
Merhaba, soruların yüzde 70'i bununla alakalıdır, lütfen benzer yorumları okuyun, inceleyin. Şikayet edenin ismi şikayet edilene verilmemektedir. Şikayet edilen herkes sizin gibi hukuk yoluyla hesabını sormak niyetinde olmayabilir, şikayet edene hukuk dışı yollarla zarar vermeye çalışabilirler. Devlet şikayet edenler sırf bu korkuyla şikayetinden vazgeçmesin diye bilgilerini paylaşmıyor. Siz yine de özel hayatın gizliliğini ihlal sebebiyle hukuki yollara başvurabilirsiniz.
Tarafıma 2019 yılının Eylül ayında meni müdahale davası açıldı. Haziran ayında da biz karşı tarafa tapu iptal davası açtık. Avukatımızda Hmk 165/1. Md. Gereğince tapu davası sonuçlanmadan meni müdahalede davasının sonuçlanmayacağım söyledi fakat hakim tapu davasının sonuçlanmasını beklemedi ve meni müdahale davası 2022 Nisan ayında kesinleşti. Tapu davasında da haziran ayında karar çıktı ve kazandık avukatımızda iade-i muhakeme ve icranın geri bırakılmasını talep etti. Fakat hakim yaklaşık ispat bulamadığı için icranın geri bırakılması talebini reddetti. Tabi bu arada evden de tahliye edildik. Ama istinaf icranın durdurulması kararını kabul etti. Şimdi burda hakim bizi zarara uğrattı. Avukatıma Buna karşı tazminat davası açabilirmyim diye sorduğumda devlet hakim ve savcıları koruyor bişey çıkmayacağını söyledi. Cimere şikayet edeceğim fakat o hakimin baktığı başka bir davam daha var süreç aleyhime işler diye korkuyorum. Ne yapmam gerekiyor. Cevap verirseniz sevinirim.
Merhaba Muhammed bey. Normal şartlar altında, bir tapu iptal davası meni müdahale davasında bekletici mesele yapılacaktır, yani avukatınızın doğru bir talep yapmış olduğu açıktır. Ancak mahkemeler bazen ikinci davanın (sizin tapu iptal davanızın) kötü niyetle, ilk davayı sürüncemede bırakmak için açıldığı kanaati edinerek bekletme talebini reddedebiliyorlar. İade- i muhakeme, icranın geri bırakılması gibi süreçler hep yapılabilecek en iyi yöntemler ve hepsini yapmışsınız da. İstinaf hele şükür gereğini yapmış. Hem icranın geri bırakılması talebini kabul etmeyen hem de ilk davada bekletici mesele yapmayan hakimlerin hatalı kararlarının sizi zarara uğrattığı kesin ve net. Avukatınız olan meslektaşımın son söylediğine kısmen katılıyorum, evet devletin hakimlere (ve dolayısıyla adalet bakanlığına , yani yine devlete) karşı açılan davalarda kolay kolay kabul kararı vermediği çok doğru. Yine de buna katlanmak zorunda da değilsiniz, dava açabilirsiniz. Keşke açsaydım demekten iyidir. Cimer'e şikayet ederek hiçbir sonuç elde edilebilecek bir durum değil. Cimerden size gelecek yanıt nettir, "hukuki yollarla hakkınızı arayabilirsiniz" minvalinde bir cevap gelecek. Cimer, hakimlerin işleri dolayısıyla yaptığı işlemler , verdikleri kararlar sebebiyle zarara sebebiyet vermeleri durumunda onlara yaptırım uygulamaz, bunun sebebi yargısal kararları ve yargı mensuplarının fiillerini denetleyebilecek mekanizmanın yine yardı olmasıdır. Dava açarak sonuç elde edilebilmesi bile düşük ihtimal. Cimer şikayetçisi NORMAL ŞARTLAR ALTINDA öğrenilemez, ancak şikayetli hakim normal olmayan şartlar ile sizi öğrenebilir. Devam eden davanız varken böyle bir şeyi önermem. Dava açmanızı da önermem. Eğer devam eden davanız olmasaydı, ya da davanız bittiğinde, tazminat davası konusunda hala kararlı olursanız açılabilir derim.
merhaba kolay gelsın bır mahkeme senet dolandırıcıları evet ben senedı sonradan doldurdum demesıne ragmen beraat verdı detay uzun anlaatmıyım özet cek senet dolandırıcılı rent a car temınat senedını fazlasıyla doldurup ıcra meselesı delıller de kendı mesajları haksız kazanca ıstınaden savcılık aleyhınde ıddaname hazırlamasına ragmen hakım ıkısı hk beraat karar verıyor cımere detaylı yazdık karar bozulur mu dıger taraftan ıstınaf mahmekemesıne verıldı zaten ama arada cımer de görsun dıye gönderdık cunku haklıyız katıl bellı ıfadesı var delıl var ama beraat verıldı cok sacmaydı sonuc sızce cımer ınceler mı tesekkurler
Merhabalar. "icra meselesi dediler" diyorsunuz ya, gerçekten bu şekilde çıkan çok karar olabiliyor ne yazık ki. Savcılıklar bazen bir durum suç da oluşturuyor olmasına rağmen durumu sadece bir borç alacak meselesi olarak görüp takipsizlik verebiliyorlar veya mahkemeler de aynı şekilde nitelendirip beraat verebiliyorlar... Cimer, bir mahkemenin hukuki nitelendirmesini bozmaz. Yargı bağımsızlığı, güçler ayrılığı gibi temel hukuk ilkeleri bunu engeller. Cimer'den size gelecek yanıt hukuki prosedürün işletildiği, mahkemelerin bağımsız olarak serbestçe delilleri değerlendirerek karar verdiği gibi genel bir yanıt olacaktır. Her zaman karar = adalet olmuyor ne yazık ki. İstinaf ve sonrasında da temyiz şartları sağlanıyorsa Yargıtay dışında bir sonuç alabilmeniz mümkün değil.
Bir kamu kurumunda çalışmaktayım , şube müdürüm tarafından eski kayınpederinin arkadaşı olması nedeni ile tehdit ve iftiraya uğradım , bağlı bulunduğum sendika temsilcilerim ve personel sahitlerim var kurum icinde şikayetçi olduğum halde idare asılsız şikayet olarak değerlendirip konuyu kapatmaya çalışıyor üstelik bana asılsız şikayet ve şaiya çıkartmaktan 1 yevmiye ceza uygulama kararı verdi itiraz ettim yine aynı sonuç çıktı , alelen müdürün işlediği suçlar kapatılıp birde beni bastırmaya çalışıyorlar dava mi acmaliyim yoksa Cimere mi bildirerek genel müdürlüğe bilgi verilmesini sağlayarak tekrar soruşturulmasıni sağlamalıyım bilmiyorum, teşekkür ederim
Merhaba Sultan hanım, yaşadığınız durumlar çok ciddi. Her iki prosedürü de aynı anda işletebilirsiniz. Yani aynı anda hem dava açıp hem de cimer şikayeti yapabilirsiniz. Ne olursa olsun Cimer şikayetini kesinlikle yapın, ve olabildiğince detay yazın. Dava bakımından ise ne gibi bir taleple ne davası açılabilir, ona iyi karar verebilmek için ya şehrinizdeki bir meslektaşımla yüzyüze görüşün ya da [email protected] ' ye mail gönderip bizimle özelden irtibata geçin.
Merhaba Aylin Hanım, Ben Özel bir şirkete bağlı bir sitede Güvenlik Görevlisi olarak çalışmaktayım. Son zamanlarda telefon alma düşüncem vardı ve öğrendim ki burada ofis sahiplerinden birisi gümrük de çalışıyormuş. Bende bu kişiyle iletişime geçtim bana “Evet doğru gümrükte çalışıyorum hangi telefonu istersen getiririm” dedi parayı önden istedi bende bu kişiye inanıp 24.000 TL para gönderdim. Sonra ben bu kişiyle detaylı konuşunca şüphelendim ve aynı gün içerisinde iptal etmesini, paramı geri vermesini istedim. Ancak bana siparişleri geçtiğini ve bir miktarının kesileceğini söyledi, tabiki kabul etmedim paranın 18.000 TL sini zar zor aldım geriye 6.000 TL kaldı. Kalan paramı alamıyorum vereceğim, vereceğim diyerek beni oyalıyor. Söylediklerinin de hepsi yalan paranın üzerine yatmaya çalışıyor, ve bende bunu ona yedirmek istemiyorum. Kişinin isim soyismini ve ofisinin adresini biliyorum. Elimde kanıt olarak da şahit, konuşma ss leri, banka dekontları ve kişiyle aramda geçen konuşmanın ses kaydı. Bu durumda ne yapmalıyım CİMER’e şikayet etmeliyim yoksa Savcılığa mı gitmem daha doğru olur? Şimdiden teşekkürler.
Ferhat bey yazıyı okuduysanız, CİMER, devlet otoritelerinin işlemleri ile ilgili bir kurum. Konunun cimer ile uzaktan yakından alakası yok. Yapabileceğiniz şeyler bu kişiye karşı savcılığa suç duyurusu yapmak ve icra takibine girişmek. Suç duyurusu sonucunda paranız iade edilmez, sadece kişinin cezalandırılmasına yarar. İcra takibi paranızı geri almanızı sağlar. İcra takibi için kişinin TC kimlik numarasını bilmeniz hızlandırıcı ve faydalı olacaktır. Hukuki yardımlarımız hakkında bilgi almak için [email protected]' ye çekinmeden mail atabilirsiniz.
iyi günler aylin hanım, cimerden şikayet dilekçesi oluşturmak ve bazı işlerin aksadığını, doğru gitmediğini, güvendiğimiz halde mağdur edildiğimizi, çözülmesi için çok kez yazı yazmak, acaba ileride memur olurken sorun çıkarır mı, cimer mesajları önemsedi ve sorun çözüldü, hatta teşekkür bile ettim ama sonuçta şikayetler hala orada duruyor, ne dersiniz bir avukatın gözüyle bakarak bu duruma...
Merhaba Yağmur hanım, şahsi kanaatim bunların memur olurken ya da başka yerde sorun çıkarmayacağı yönündedir.
BELİZ HANIM. 09.12.2022 tarihinde Muhammet Bey e yazdığınız cevabı ve bir çoğunu okumuş olarak soruyorum. Öğretmen olarak MEB de çalışmaktayım. Cimer e yapılan ve şikayetinde neyi şikayet ettiği de anlaşılamayan, garip isteklerde bulunan ve benim dışımda gelişen okulla ilgili bir takım gelişmelerden dolayı beni suçlayan keyfi yazılmış şikayet için açıklama yazdım. Benim gibi bir çok meslektaşım da cimer aracılığıyla bu tür tehditlere, ayar vermelere, haksız, delilsiz, belgesiz suçlamalara maruz kalıyor. Buraya kadar okudu iseniz sizden ricam. Bu iftiracı için suç ve tazminat davası açacağım emsal olması için de elimden geleni yapacağım. Öğrenmek istediğim tek şey kim olduğunu bilmediğiniz biri için( Cimer bilgi vermiyor. 6698 ve 4982 ile şikayetçi kendini güvende görüyor) (hakkımdaki şikayetin sayı ve ilgi numarası bilgisi var) için nasıl suç duyurusunda bulunup dava açacağım.Mesleğinin 23.senesinde olan biri olarak aptalca suçlamalara bir kaç kez maruz kaldım. Hiç soruşturma geçirmedim. Artık tak etti, mesleğimin itibarsızlaştığı bu dönemde işimi öğretmeye çalışan profili düşük insanlara karşı duruşumdan dolayı keyfi olarak yazılmış cimer şikayetine açıklama yazmak ağrıma gidiyor. Bu iş için para da, zaman da harcamaya karar verdim. . Günümüz diliyle yaptıkları klavye delikanlılığının bir bedeli olsun istiyorum. Cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Serkan bey. Şikayet eden kişinin kimliğini bilmeseniz de CİMER şikayet numarası ile suç duyurusu yapmanız mümkündür. Tazminat davası açabilmeniz bu aşamada mümkün değildir. Suç duyurusunda savcılık dosyasında kişinin kimliği belli olduktan sonra tazminat davası düşünülebilir. Öncelikle cimer şikayetinin sizin aleyhinize olmayacak şekilde sonuçlanmasını, kapanmasını beklemenizi öneririm. Çünkü şu anda suç duyurusunu yapsanız, savcılık cimer şikayetinin sonuçlanıp sonuçlanmadığına, ne şekilde sonuçlandığına bakacaktır. Böyle kişilerin yanına kalmaması gerektiği konusunda sizi haklı buluyorum... Savcılık şikayetini kendiniz gerçekleştirebileceğiniz gibi, bir avukattan profesyonel yardım almayı da düşünebilirsiniz.
Merhaba, erkek arkadaşım şu an askerde. Ancak bulunduğu yerde yemekler çok yetersiz durumda. Açlıktan bayılanlar olduğunu söyledi. Akşam tek çeşit yemek ve yanında bir küçük ekmek veriyorlar sadece, sabah da birkaç zeytin, küçük peynir ve bir küçük ekmek yine. Kantin sorunu da mevcut. Bu durumu nasıl şikayet edebiliriz? İşin içinde askeriye olduğu için bir miktar çekiniyoruz ancak durum da pek katlanılır gibi değil zira bugün komutanları yemekler yüzünden görevlileri azarlamış ancak internetten baktığımda bu konuda Ocak ayında da şikayet olduğunu gördüm. Anladığım kadarıyla yeni bir sorun değil bu. Ne yapmamızı önerirsiniz?
Merhaba Sinem hanım, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Cimer başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru metninde durumun detaylarını belirtmenizde fayda vardır.
Merhabalar, dolandırıcı olduğunu farkettiğim bir numaradan ismim soyismimle “uzlaştırma dosyanız hukuk büromuza devredilmiştir,son gündür” vs gibi bir sms geldi ki epey de yaygınmış bu durum. Cimere şikayet edilebiliyor mu yoksa savcılığa mı başvurulması gerek?
Merhabalar, evet dolandırıcıdırlar. Cimer 'e şikayet etseniz de Savcılık makamlarını muhatap olarak gösteren bir yanıt gelecektir, burada yapılması gereken savcılığa şikayettir.
Merhaba, bulunduğum ilçe belediyesinden sokak hayvanlarını beslemek üzere oluşturduğum mama talebi reddedilmiş. Sebebini sorduğumda bizim zaten besleme noktalarımız var, ekipler ilgileniyor, şahıslara mama göndermiyoruz dendi. Ben de bulunduğum mahallede böyle bir besleme noktasının olmadığını söyledim ve oluşturmak istediğimi ve ekiplerin bu noktalarla da ilgilenmesini istedim. Böyle bir şey yapamayız, bizim belirlediğimiz noktalar dışında yeni bir yer talep edemezsiniz dediler ve ısrar etmem sonucunda o zaman büyükşehire şikayet edin dediler. Bildiğim kadarıyla 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu MADDE 4- (d)' ye göre belediyeler gönüllülere hayvanlar için mama sağlamak zorunda. Bulunduğum il son zamanlarda hayvanların işkenceye maruz bırakıldığı barınağıyla 'meşhur'. Yani istersen büyükşehire şikayet et bir yere varamazsın demeye getirdiler. Şu aşamada sonuç almak için ne yapmalıyım? Cimere başvurmam sonuç verir mi? Ve söylediğim maddeden belediyelerin mama sağlamak zorunda olduğu çıkarımını kesinkes yapabilir miyim?
Merhaba Sena hanım. Mücadeleniz için sizi tebrik ediyorum. Devam etmelisiniz. CİMER şikayeti sonuç verebilir, hem şikayeti yapın hem de aynı anda Büyükşehire de başvuru yapın. Hem cimer başvurunuzda hem de il belediyesine başvurunuzda ilçe belediyesinden gelen reddi anlatın ve mümkünse yazılı red evrakı var ise ekine ekleyin. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu MADDE 4- (d)' ye göre belediyeler gönüllülere hayvanlar için TEŞVİK sağlamak zorunda denmiştir, açıkça "mama" kelimesi zikredilmemiştir. Maddede bahsi geçen teşvikin mama sağlama ve beslenme noktası oluşturmayı da kapsadığını belirtmenizi tavsiye ederim. Bu çıkarım KESİNKES yapılır denilemez, zira hukukumuzda eğer kanun böyle yuvarlak bir kelime kullandı ise "kesinkes" denemiyor, her kurum kendi yorumunu yapıyor ne yazık ki. Ben, bu madde kapsamına gireceği ve dayanabileceğiniz kanaatindeyim. Şansınızı deneyin, mücadelenizi devam ettirin, kolaylıklar dilerim.
Merhaba. CİMER'e şikayet başvurumu yaptım. Detaylı bir şekilde anlattım daha önceden başvurduğum yolları vs. İnternette bir blogda sokak hayvanları ile ilgili şikayetleri İçişleri Bakanlığı'na yapınca daha etkili olduğunu okuduğum için oraya ilettim şikayetimi. Daha sonra valiliğe sevk edilmiş ve en sonunda bana gelen cevap İlçe Belediye Başkanlığı'ndan "Talebiniz Kurumumuz Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından değerlendirilmiş olup ; bahsettiğiniz şekilde bir hizmetimiz bulunmamakta olduğu hususunu, Bilgilerinize rica ederiz." şeklinde. Fakat sorun şu ki ben ilçe belediyesini şikayet ediyorum CİMER'e, bana yine ilçe belediyesinden böyle hizmet yok diye cevap geliyor. İlk defa CİMER'e başvurduğum için soruyorum, bu şekilde işlemesi normal mi? Sizin de söylediğiniz gibi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu MADDE 4- (d)' ye göre belediyelerin gönüllülere hayvanlar için teşvik sağlamak zorunda olduğunu ve bu teşvikin mama sağlama ve beslenme noktası oluşturmayı kapsadığını da belirttim. Yani ben kanuni hakkım uygulanmıyor diye şikayet ediyorum ve bana gelen cevap bu. Böyle bir kanala ne ihtiyaç var ki o zaman direkt ilçeyi aradığımdaki cevabı alacaksam? Gerçekten çıkar ilişkisi sağlayamadıklarına karşı belediyenin bu tavrı karşısında çok öfkeliyim. Yukarda da onlarca şikayette bulunan, sokak hayvanlarına tahammülü olmayan komşularla uğraşmak zorundayız. Umarım yakın zamanda bu zihniyetten kurtuluruz. Hayvanların korunması, tedavisi ve bakılması hakkında daha fazla kanunun olduğunu ve kanunların uygulandığını görmeyi istemek şu zamanda lüks kabul ediliyor maalesef.
Merhabalar. Kaza geöirdim sakat kaldım. yıllar sonra tazminat olarak alğım parayla protez bacak yaptırdım .sonra yanlışlıkla fazla ödemişiz diye faiziyle geri almak için maaşıma icra koydular. annemin de bankada olan parasına bloke koydular. banka parayı virman olarak icra dairesine gönderdi. annemin borcu yoktur diye mahkeme kararı ve haciz kaldırma yazısı var elimizde yine de sekiz aydır parayı hala geri alamıyoruz. cimere de yazdık ama nasıl bir yol izlemek lazım
Elinizdeki mahkeme kararını ve haciz kaldırma yazısını incelemeden hiçbir hukukçu sağlıklı yanıt veremez, şehrinizden bir avukat meslektaşıma bizzat yüzyüze elinizdeki belgeleri inceletin. Cimer'in yapabileceği birşey değildir.
Bir gurbetçi olarak, köyde bir arsa alıp müstakil bağ evi yapma istedim. Kanunları ve kuralları bilmediğim için, bana satılan yer tarla imiş. Yapılan bağ evinde kaçak yapıymış. Cimere şikayetten dolayı, hakkımda dava açıldı. Cimer bana şikayet eden kişinin adını vermedi. Mahkemede öğrenirsiniz dedi. Şimdi mahkemeye çıkacağım, kaçak yapıdan dolayı. Mahkeme şikayet eden şahsın adını verir mi? Aynı yol üzerinde nice kaçak yapı var o zaman. Bunlara ses çıkartmayan belediyeye dava açma hakkım var mı? Cevabınız için şimdiden tşk ederim. Bir gurbetçi olarak, köyde bir arsa alıp müstakil bağ evi yapma istedim. Kanunları ve kuralları bilmediğim için, bana satılan yer tarla imiş. Yapılan bağ evinde kaçak yapıymış. Cimere şikayetten dolayı, hakkımda dava açıldı. Cimer bana şikayet eden kişinin adını vermedi. Mahkemede öğrenirsiniz dedi. Şimdi mahkemeye çıkacağım, kaçak yapıdan dolayı. Mahkeme şikayet eden şahsın adını verir mi? Aynı yol üzerinde nice kaçak yapı var o zaman. Bunlara ses çıkartmayan belediyeye dava açma hakkım var mı? Cevabınız için şimdiden tşk ederim.
Merhaba Sedat bey. Şikayetçi kişiyi mahkemede öğrenmenin mümkün olacağını düşünmüyorum. Ne yazık ki, kanunları ;/ kaçak olduğunu bilmiyordum / gurbetçiyim bir mazeret değildir. Hukuk, Türkiye'de eğer taşınmaz alıyorsanız, gerekli araştırmaları yaparak yapı inşa etmelisiniz mantığındadır. Aynı yerdeki birçok kaçak yapı bakımından, ne demek istediğinizi çok iyi anlıyorum, ancak belediyeyi dava edip de niye diğerlerine işlem yapılmadı da bana yapıldı denilme imkanı yok. Böyle bir dava açılsa da belediye savunmasını hepsi için sıra ile başlatıyoruz, çevrede geçmişte şunlara şunlara işlem yapıldı , mevcut olanlara da kısa sürede başlatılacak belediyemiz bu konu üzerinde çalışıyor diyerek emsaller gösterecek ve burada eşitliğe aykırı bir durum bulunmadığını kendi emsalleri ile kanıtlayacaktır.