Haciz ve Mal Paylaşımında OYAK Tazminatı (OYAK Rezervi)
OYAK, yani Ordu Yardımlaşma Kurumu,TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonudur. 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu uyarınca muvazzaf ve sözleşmeli Subay / Astsubay, Uzman Jandarma ve Askeri memurlar OYAK’ın “zorunlu daimi üyeleri” iken; Uzman Erbaşlar ile Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, OYAK ve OYAK"ın sermayedar olduğu bazı şirketlerde çalışanlar OYAK’ın “isteğe bağlı daimi üyesi” olabilmektedir. OYAK"ın amacı üyelerine emeklilik, ölüm ve maluliyet tazminat ödemeleri ve çeşitli sosyal hizmetler (konut ön birikim fonu, vb gibi) sağlamaktır. OYAK"ın ikramiye sisteminde üyelerin maaşlarından %5 ila % 10 arasında aidat (bir nevi prim) kesilir.
Bu yazımızda, OYAK tazminatı yani OYAK rezervi hukuki olarak ne gibi işlemlere tabi tutulabilir, inceleyeceğiz.
Emekli Maaşlarına Haciz Konulamaz
Ülkemizde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında SGK olarak birleşmiştir, böylelikle artık hemen hemen tüm çalışanlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu"na tabidir. Asker şahıslar da bu anlamda 4/c li kamu görevlisi olarak emeklilikleri bakımından bu kanuna tabilerdir.
Hukukta genel kural, emekli olmayıp çalışmakta olan kişiler bakımından, İcra İflas Kanunu m.83/2 ve İş Kanunu m.35 gereği maaşlarının 1/4"üne haciz konulabileceğidir. Ancak 5510 sayılı kanunun 93. maddesine göre sivil ya da asker fark etmeksizin emekli maaşları kamu kurumlarının alacakları ve nafaka alacakları hariç olmak üzere haczedilemez. Kişinin iki farklı emekli maaşı olsa bile haczedilemez. İstisnası kendisinin buna onay vermesidir. Bazen icra müdürlükleri hataen emekli maaşına haciz koyabilmektedir, talep halinde kaldırılır.
Emekli olup da (örneğin özel bir kurumda) çalışmaya devam eden kişinin emekli maaşı haczedilemez, yalnızca çalışmakta olduğu yerden aldığı maaş haczedilebilir.
Asker bir kişi emekli olup da OYAK birikiminin içeride bıraktığı kısmını maaş / irat şeklinde alıyorsa, o maaş da emekli maaşı olarak sayılmamakta olup, haczedilebilir.
5510 sayılı kanun öncesinde yani 2006 öncesinde emekli olanların emekli maaşlarına haciz konulabilip konulamayacağı konusunda çelişkili yargı kararları bulunmakta olup genel kanı konulamayacağı yönündedir. Yurtdışından elde edilen emekli maaşları kanunda haczedilemeyen malvarlıkları arasında sayılmadığından, onlar haczedilebilir.
Henüz Muvazzaf İken OYAK Rezervinden ya da Emeklilik Fonu Tazminatına Tedbir yahut Haciz Şerhi Konulabilir Ancak Haciz Kesintisi Yapılamaz
Emekli tazminatları üzerine ister sivil emekli ikramiyesi olsun ister askeri şahıs için olan OYAK rezervi olsun (o da emekli ikramiyesi niteliği taşımaktadır) ihtiyati tedbir yahut haciz konulabilir ve kesinti yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken, kişinin ikramiye alacağının DOĞMUŞ olması yani emekli olmuş olmasıdır.
Sivil bir kişi emekli ikramiyesine nasıl emekli olmadan hak kazanamıyor ve dolayısıyla ikramiye ona ancak emekli olunca ödenebiliyor ise, asker bir kişi de muvazzaflık süresi boyunca yani henüz emekli değilken OYAK kanunu gereği OYAK tazminatını çekemez. Doğmamış , muaccel olmamış bir haktan haciz kesintisi yapılması da mümkün değildir.
Henüz emekli olmamış yani muvazzaf bir asker kişinin OYAK"ta bulunan rezervine tedbir ya da haciz şerhi İŞLENEBİLMEKTEDİR ancak İNFAZ EDİLMEMEKTEDİR yani kesinti yapılmamaktadır.
Zaman zaman OYAK"ta bulunan rezervler bakımından icra müdürlüklerince muvazzaf / emekli ayrımı yapılmaksızın “borçlunun üçüncü kişide bulunan alacağıdır, bulunan paranın haczine ve X liranın dosyaya gönderilmesine” şeklinde kararlar kurulduğu görülmektedir ki, hukuken hatalıdır. Muvazzaf iken kesinti yapılmasına dair bir karar verilir ya da uygulama yapılır ise itiraz edilebilir ve iptali için dava açılabilir. İkramiye alacakları ve rezerv birikimleri muaccel olduktan sonra, yani ilişik kesildikten ya da emekli olunduktan sonra, tedbirli ya da haciz şerhli bulunan OYAK ikramiyesinden kesinti yapılarak mahkeme ya da icra dosyasına gönderilmesi mümkündür. Bir başka deyişle askerin kurum üyeliğinin sona ermesi durumunda tedbir ya da haciz şerhi devam ediyor olur ise ancak o zaman kesinti yapılabilir.
Boşanmada Mal Paylaşımında OYAK Tazminatının Durumu
Temel rejim olan edinilmiş mallara katılma rejimi gereği, 2002 yılı sonrasında evlilik içinde eşlerden biri adına edinilen malvarlığı üzerinde diğer eşin yasadan kaynaklanan “artık değerin yarısı oranında katılma alacağı” isteme hakkı vardır, yani halk arasında bilinen tabirle “malların yarısını” isteme hakkı. (Uygulamada tam yarısı olmayabilir.)
Boşanma halinde mal rejimi tasfiye edilirken sandık ve benzeri kurumlardan yapılan, örneğin OYAK ya da sivil fark etmeksizin emekli ikramiyesi ya da rezerv , maluliyet aylığı, vb alınan ödemeler Türk Medeni Kanunu m.219/2 uyarınca edinilmiş mal sayılmaktadır. Aynı şekilde OYAK tarafından kişinin muvazzafken maaşından yapılan kesintiler, konut ön birikim fonu gibi fonlara yapılan birikimler de edinilmiş maldır.
Mal paylaşımı davası, boşanma davasından sonra görülür. Boşanma davası sonuçlanıp kesinleştikten sonra, mal paylaşımı davası ne zaman açılırsa açılsın mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren sona ermiş sayılır. Yani boşanmanın kesinleşmesi geriye etki etmektedir.
Bunun OYAK tazminatına etkisi bakımından DİKKAT:
Henüz mal paylaşımı davası açılmamış olsa bile,
-Boşanma davası açıldıktan sonra asker eş tarafından çekmeye hak kazanılan OYAK rezervi, boşanma davasının kesinleşmesiyle birlikte geriye dönük olarak davanın açıldığı tarihten itibaren edinilmiş mal olmaktan çıkar, yani diğer eş tarafından hak talep edilemez. Yani boşanmadan önce emekli olunmadıysa, hak talep edilemez.
-Boşanma davası açılmadan önce asker eş tarafından çekilebilir hale gelen, yani emekli olunup hak kazanılan OYAK rezervinden diğer eş hak talep edebilir. Toplu olarak çekilip çekilmediğine ya da OYAK bünyesinde bırakılarak Emekli Maaş Sitemine katılınıp katılınmadığına göre hesaplama değişir.
- Muvazzaf iken boşanma davası açıldığında, OYAK rezervi henüz tahakkuk etmemiş ve beklenen bir alacak statüsünde olduğundan mal rejimi tasfiyesine dahil olmaz, diğer eş hak talep edemez. (Bu yönde kararlar çok olduğu gibi malesef nadir ve kanaatimce hatalı aleyhe kararlar da bulunmaktadır.)
- Eğer OYAK rezervi emeklilik sonrası irat olarak yani bağlanan bir maaş olarak alınmaya karar verilirse; 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununa göre toplam ikramiyenin 1/1 (tamamı), 1/2"si ya da 1/4"ü üzerinden elde edilecek kâr üzerinden maaş hesaplanır ve ödenir. Edinilmiş malda OYAK tazminatı bakımından kanunun mantığı; tazminat miktarının tamamı ya da bir kısmı baştan belli olsa dahi, tazminatın toplu mu alındığı yoksa talep üzerine maaş halinde mi alındığı üzerine kuruludur. Bir ikramiye şeklinde toplu alınan ya da hesapta bulundurulan OYAK tazminatı edinilmiş mal olup katılma alacağı talebine dahildir. Halbuki tazminatın toplu olarak çekilmesi değil de tamamının ya da bir kısmının üzerinden oluşacak kârdan aylık olarak maaş şeklinde alınması talep edilirse, bu maaşlar, henüz “muaccel olmamış bir irat” olarak değerlendirilmeli ve Türk Medeni Kanunu m.228/2 uyarınca asker eşin kişisel malı olarak hesaplanmalıdır. Bu maaşlar üzerinde ve dolayısıyla da içeride bırakılan birikim üzerinde diğer eşin talep edebileceği hak yarı yarıya değil kısmidir. Bu meblağ nihayetinde toplu para mahiyetinde bir meblağdır. Bilirkişi tarafından bir hesaplama yapılacaktır. PMF tablosundan yararlanılarak, asker kişinin ortalama bakiye yaşam süreniz bulunarak ödeme günlük irat şeklinde yapılsaydı her bir güne karşılık gelen miktar saptanacak, mal rejiminin sona erdiği tarihten (yani dava tarihinden) sonraki kalan günler ile çarpılarak bulunacak miktarın peşin sermayeye çevrilmiş değeri hesaplanacak, bulunan bu değer asker olmayan eşin hak talep edemeyeceği ve asker eşin kişisel malı olarak ele alınacak, içerde bırakılan tüm tazminattan bu bulunan değer çıkarıldıktan sonra kalan miktar edinilmiş mal kabul edilecek, asker olmayan eş ancak o miktarın yarısını alabilecektir. YİNE DE BU YÖNDE KARARLAR OLDUĞU GİBİ BUNA AYKIRI KARARLAR DA BOLCA MEVCUTTUR. Hakimler, farklı kararlar verebiliyor olup, garip olan Yargıtay kararlarında da bir birlik yoktur.
- Boşanmada OYAK tazminatı, emekli ikramiyesi ve kıdem tazminatı için ödemelerin evlilik süresince mi yoksa öncesinde mi yapıldığı da önemlidir. Evlenmeden önce emekli olunup da alınan bu gibi ödemeler edinilmiş değil kişisel mallar kapsamına girer. Boşanma sonrası bu ödemelerden sağlanan gelir eşle bölüşülmez.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Eşimden boşanıyorum Esim açtığı boşanma davasında oyaktaki emekli olurken bıraktığım 1/4 oranindaki mebladan ve üç aydan aya aldığım maaştan hak talep ediyor Ne yapmam gerekir
Merhabalar Hami Bey, Öncelikle şunu hemen belirtmeliyiz, eşiniz söz konusu üç aydan üç aya alacağınız maaştan hak talep edemez. Bunun sebebi bu gelirin size irat olarak (yani maaş olarak) ödenecek olması, henüz doğmamış bir alacak olmasıdır. Davaya cevap dilekçenizde bu talebe itiraz edilmeli ve ilgili yargıtay kararları emsal olarak sunulmalıdır. Ancak Oyakta emekli olurken bıraktığınız 1 / 4 meblağ nihayetinde toplu para mahiyetinde bir tazminattır. Bu meblağdan kısmen hak talep edebilir. Bilirkişi tarafından bir hesaplama yapılacaktır. (TMK m.228/2 ) Şöyle ki; PMF tablosundan yararlanılarak, sizin ortalama bakiye yaşam süreniz bulunarak ödeme günlük irat şeklinde yapılsaydı her bir güne karşılık gelen miktar saptanacak, mal rejiminin sona erdiği tarihten (yani dava tarihinden) sonraki kalan günler ile çarpılarak bulunacak miktarın peşin sermayeye çevrilmiş değeri hesaplanacak, bulunan bu değer eşinizin hak talep edemeyeceği sizin kişisel malınız olarak ele alınacaktır. 1 / 4'ten bu bulunan değer çıkarıldıktan sonra kalan miktar edinilmiş mal kabul edilecek, eşiniz ancak o miktarın yarısını alabilecektir. Daha detaylı yorum yapabilmek için dava dosyanızı incelememiz gerekir. İzmir'de iseniz randevu verebiliriz size. Başka bir ildeyseniz bu alanda uzman bir avukatla görüşmenizde fayda var. Saygılar.
Merhabalar, 16 aylık evlilik hayatım oldu ve bu evliliğimi mesleğimin 19 uncu yılında yaptım. boşanmada Oyak birikimi alacağı hesaplanırken bahsetmiş oldıuğunuz gibi yaşam tablosundan faydalanarak mı yapılır? Bu hesaplamada mesleğin sonunda yapmış olduğum ve kısa süreli evlilik gözönünde bulundurulur mu? Ayrıca, mal rejimi boşanma karar tarihi itibariyle sona eriyorsa ve bu boşanma istinaf, temyiz davalarıyla diyelim ki 10 yıl uzarsa Oyak birkimi bu süre sonu (mal rejimi sona erme tarihi) dikkate alınarak mı hesaplanır. Yine ayrıca Oyak ve emekli ikramiyesi alacağı hesaplaması aynı mıdır yoksa farklı iki hwsaplama ile mi yapılır. Teşekkür ederim.
Merhaba, evliliğin kısa süreli olması, hakkaniyet bakımından hesaplamalarda göz önünde bulundurulabilir, ancak esas olan, evlilik devam ederken emekli olup ikramiyeyi almak olduğundan, eşiniz hak talep edebilecektir. Mal rejimi boşanma karar tarihinde sona ermiyor, kararın kesinleşmesi tarihinde ve geriye dönük olarak davanın açıldığı tarihten itibaren sona eriyor, yani kesinleşme olup herşey bittiğinde, boşanmadan itibaren sona ermiş olarak sayılacak. Dolayısıyla ikramiyeyi boşanma davasını açtıktan sonra mı aldınız henüz açmadan mı aldınız o önemli. Dolayısıyla OYAK birikimi hesaplanırken yargılamanın uzadığı süre sonu/ne kadar uzadığı dikkate alınmayacak. Birikim, ikramiye ve diğer her tür kalem için bilirkişi raporunda ayrı ayrı hesaplama yapılmalıdır.
22 yıllık Akseki personelim ve halen muvazzaf olarak çalışıyorum. 17 yıllık eşim boşanma davası açarsa ; dava açma tarihine kadar Oyak’ta biriken tutarın yarısını rehin koydurup alır mı? Dava açmaz ve emekli olmamı beklerse ve emekli olduktan sonra boşanma davası açarsa tutarın tamamında mı yoksa Oyak ta bıraktığım kadarında mı hak sabini olur.
*yanıt güncellemedir Siz henüz emekli olmadan eşiniz boşanma davası açarsa birşey alması mümkün değil, bloke isterse konuluyor. Ancak OYAK'tan mahkemeye cevap geldikten sonra, blokenin kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Emekli olduğunuzda dava açarsa birikimin tamamı üzerinden belli bir miktar alabilir, ne kadar alacağı bilirkişi hesaplamalarıyla yapılıyor, tam yarısı olmasa da yarısına yakını olabilir. ANCAK EMS emekli maaş sisteminde durum farklı. Tutarın EMS'de bıraktığınız kısmı olur ise, onun üzerinden birşey alamaz, emekli maaşları hacze de mal paylaşımına da dahil değil. Ancak malesef aleyhe mahkeme kararları da var. Bu açıklamalarımız mahkeme kararlarının çoğunluğudur. Malesef bir birlik yok.
Merhaba, Babamla annem 5 yıl önce boşandılar. Babam emekli astsubay. Benim İçin yıllar önce ben çocukken oyak'a şerh bildirmiş. (oğlum üniversiteyi bitirince Oyaktaki parayı alabilir diye . Geçen yıl babama sorduğumda oyaktaki parayı. ben o parayı kullandım harcadım dedi böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Oyaktaki paraya şerh koydurulabiliyor mu.? ve şerh koydurulabiliyorsa bu şerhi bozdurup parayı kullanabilir mi?
Merhaba Batu Bey, benim bildiğim üye sağ iken başka bir kişinin birikimi çekebilmesine cevaz veren bir şerh OYAK sisteminde yok, ancak "hacizli" şerhi ya da üyenin ölümü halinde birikmiş rezervi "kanuni mirasçılarına" ya da "X şahsına" ödenmesi gibi şerh konulabilir. Yine de bilmediğim bir husus olabilir, bu hukuki olmaktan çok OYAK'ın kendi iç sistemi ile ilgili olduğundan yanlış yönlendirmek istemem. Şundan eminim; OYAK tazminatı ( oyak birikimi, oyak rezervi) üye emekli olduktan sonra çekilebilir, kullanılabilir. Emekli olmadan önce üyenin kendisi de dahil bu tazminata sadece birikim katabilir, çekemez. Babanız harcadıysa bile emekli olduktan sonra harcamış olması gerekiyor.
Şu an evliyim Oyak üyeliğim devam ediyor konut ön birikimde var emeklilik ikramiyesi de. Emekli olduğumda eşim dava açarsa , ikramiye ,Oyak Ems maaş sisteminden , konut paramdan hangi şartlarda ne kadar alabilir. Eşim de devlet memuru. Ben de onun ikramiyesini alabilir miyim ?
Merhaba, siz henüz emekli olmadan eşiniz boşanma davası açarsa birşey alması mümkün değil. Emekli olduğunuzda dava açarsa ikramiye ve konut ön birikimden belli bir miktar alabilir, ne kadar alacağı bilirkişi hesaplamalarıyla yapılıyor, tam yarısı olmasa da yarısına yakını olabilir. EMS emekli maaş sisteminden ise alamaz, emekli maaşları hacze de mal paylaşımına da dahil değil. Eşiniz devlet memuru olduğuna göre o da emekli ikramiyesi alacak ve evet siz de onunkinden mal paylaşımı davasında hak talep edebilirsiniz.
merhaba eşime boşanma davası açtım hacı osman veli ve zinnurin yılmaz durumları aynı, cevaplar farklı mı anlayamadım. Benin durumumda askeri personel çalışmaya devam ediyor , boşanma davası açtım, dava açtığım tarihe kadar olan oyak birikiminden hak talep edebiliyor muyum teşekkür ederim
Merhabalar. Zinnurin Yılmaz isimli danışanımıza verdiğimiz cevap en güncel içtihatlar yönünde, diğer cevabımız çok anlaşılır olmamış haklısınız. Derhal netleştirelim. Personel henüz emekli olmadan eşi boşanma davası açarsa birşey alması mümkün değil. Emekli olduğunda dava açarsa ikramiye, konut ön birikim fonu vb fon ve birikimlerden belli bir miktar alabilir, ne kadar alacağı bilirkişi hesaplamalarıyla yapılıyor, tam yarısı olmasa da yarısına yakını olabilir. EMS emekli maaş sisteminde durum farklı. O da bir birikim olsa da, eş ondan alamaz, emekli maaşları hacze de mal paylaşımına da dahil değil. Yani toparlarsak, sizin durumunuzda henüz çalışan kişinin OYAK birikimi çekilebilir durumda olmadığı (muaccel bir alacak olmadığı ) için birşey alamamanız mümkün malesef... Aksi kararlar da var. Mahkemelerin algısı karışık. Yargıtay kararlarının geneli, alamayacağınız şeklinde.
Merhaba emekli oyak üyesiyim. Şu anda oyaktan maaş almıyorum. Boşanma davası açıldığı tarihten sonra maaş sistemine geçiş yaparsam eşim oyak maaş sisteminden ve kalan ana paradan hak talep edebilirmi? Ayrıca evlenmeden önceki yapılan oyak ve diğer nakit birikimler ve araçlar bugün nasıl değerlendirilerek paylaşım dışı bırakılabilir.
Merhaba Halil bey. Evlenmeden önce yapılan OYAK ya da herhangi birikimler, yahut edinilen herhangi taşınır ya da taşınmaz mallar zaten mal paylaşımı dışındadır, bunlardan bir hak iddia edildiği takdirde davada bunların evlilik öncesi olduğu ispat edilmelidir. Evlilikten sonraki OYAK rezervi bakımından, eğer emekli olduysanız, mal paylaşımına dahildir ve bunu engellemek mümkün değil. Ancak emekli maaş sisteminde bulunuyor olmak kısmı gri, bu konuda eş tarafından pay alınabileceğine dair de alınamayacağına dair de mahkeme kararları var, Yargıtay kararlarında bir birlik yok. Yine de, bu sizin üzerinden maaş aldığınız bir gelir olacağı için, lehinize olan kararlara da dayanarak ve iyi bir avukat savunması ile birikiminizi paylaşım dışı tutmaya ya da en azından oranını düşürmeye çalışılabilir.
Merhaba ben bir aylık evliyken eşim trafik kazasında hayatını kaybetti eşim uzman çavuş tu 3 yıllık eşimin ailesi oyaktan vb haklardan faydalanabilir mi yada hangi durumlarda faylanamazlar ?
Merhaba Büşra Hanım, başınız sağolsun,. Eşinizin ailesi de onun mirasçısı siz de. Dolayısıyla hem siz hem de onlar OYAK'ın sağladığı BAZI haklardan yararlanabilirler. Onların yararlanmasını engelleyebilecek bir imkan yok. OYAK kanunu m.20'ye göre mirasçı olarak OYAK'tan "Ölüm yardımı" alabilirsiniz ya da diğer koşulları da sağlıyorsanız "Konut Ön Biriktirim Fonu"ndan yararlanabilirsiniz. Ancak "Emeklilik yardımı" (yani emekli ikramiyesi, oyak rezervi) bakımından durum farklı; En az 10 yıl müddetle OYAKta üye olarak bulunduktan sonra, görevli oldukları kuruluşlardan herhangi bir sebeple ayrılmak suretiyle üyeliği sona eren daimi üyeler ya da onların mirasçıları emeklilik yardımından faydalanırlar, eşinizin 3 yıllık olduğunu söylemişsiniz dolayısıyla sizin bundan faydalanma imkanınız yok. Ancak tam 3 yılı doldurduysa , eşinizin ödemiş olduğu aidatların nemasız olarak iadesini miras payınız oranında talep edebilirsiniz. Eğer 10 yıldan fazladır görev yapıyor olsaydı, ölüm tarihine kadar tahakkuk etmiş rezerv ne kadarsa onun üzerinden her bir mirasçı miras payına düşen kadarı kaç liraysa onu talep edip alabilirdi. (aidat borcu varsa ilk onlar düşülür) Mirasçıların kimler olduğu ve paylarının ne kadar olduğu, siz ya da onun ailesi tarafından alınacak veraset ilamında (mirasçılık belgesinde) yazar. Mirasçılar olarak sizin de eşinizin aile bireylerinin de OYAK kurumundan alacakları ölüm yardımı (10 yıl üstü olsaydı emeklilik rezervi de) Veraset ve İntikal Vergisiyle Gelir Vergisinden muaftır. Yapabilecekleriniz; önce veraset ilamı almak (noterden ya da mahkemeden). Daha sonra OYAK'a yazılı şekilde başvurarak ölüm yardımından miras payınız oranında yararlandırılmanızı talep etmek ( Eğer 3 yılı tam dolmuş ise, o güne kadar eşinizin ödediği aidatların miras payınız kadarının nemasız olarak size iadesini de talep edebilirsiniz.)
Merhaba Aylin hanım bir trafik kazasi sonucu rekor tutarda maddi tazminat ödemeye mahkum edildim 900 bin tutarında bir rakam.Sigorta şirketi bunun yarısını ödedi yarışı bana kaldı maaşımdan kesilmekte avukatla anlasmaya çalıştık ama olmadı emekliliğe 6 yılım var emekli olduktan sonra emekli maaşına haciz olmuyor diye biliyorum emekli ikramiyesi ve OYAK birimine nasıl bir uugulama olur eğer OYAK birikimini cekmeyip içerde bırakırsam durum ne olur şimdiden çok teşekkürler
Merhaba Uğur Bey, Emekli olduktan sonra birikiminizi nakit şekilde çekerseniz (tamamını ya da bir kısmını fark etmez) çektiğiniz tutarda karşı taraf hak talep edebilir, yani isteyebilir. OYAK biriminini çekmeden içeride bırakır da EMS üyesi olursanız, üzerinden maaş alınan bir meblağ olduğundan dokunulmaması gerektiğini düşünüyorum. "Düşünüyorum", çünkü benim dediğim yönünde alınamaz diye kararlar olduğu gibi aksi yönde de az da olsa karar var, bir birlik yok... Yine de içeride bırakmanız daha güvenli gibi.
Merhabalar, şu anda Vakıfbankdan kredi borcumu ödeyemediğim için hakkımda açılmış icra davası var. Ve tüm hesaplarım üzerinde para çekilemez blokesi var. Vakıfbank Oyaktaki birikimi mi haciz edebiliri mi. not: TSK ile ilişkim kesildi.
Merhabalar, İcra davası değil de icra takibidir diye düşünüyorum kastettiğiniz. Bir icra takibi sebebiyle banka hesaplarına konulan blokeler gibi OYAK'a da bloke konulması da haciz yapılabilmesi de mümkün- TSK ile ilişkinizin kesilmiş olması şartıyla (emeklilik ya da başka bir sebeple). Sizin de ilişkinizin kesilmiş olduğunu belirttiğinize göre, alacaklı banka OYAK'a ta birikim olup olmadığını sorgulatırsa ve talep ederse haciz konabilir.
Merhabalar. Eşimi kaybettim. Eşim emekli askeri personel. İkinci evliliğimizdi. İlk evlilikten bir çocuğu var. Eşim oyak ems den maaş alıyordu ve evlilikten çok kısa bir süre önce emekli olmuştu. Ortak çocuk yok. Oyak birikimleri ile ilgili benim payım ne olur acaba
Merhaba, başınız sağolsun,. Eşinizin ilk evliliğinden olan çocuğu da onun mirasçısı siz de. Dolayısıyla hem siz hem de o çocuğu OYAK'ın sağladığı BAZI haklardan yararlanabilirsiniz.. OYAK kanunu m.20'ye göre mirasçı olarak OYAK'tan "Ölüm yardımı" alabilirsiniz ya da diğer koşulları da sağlıyorsanız "Konut Ön Biriktirim Fonu"ndan yararlanabilirsiniz. "Emeklilik yardımı" (yani emekli ikramiyesi, oyak rezervi) bakımından ölüm tarihine kadar tahakkuk etmiş rezerv ne kadarsa onun üzerinden her bir mirasçı miras payına düşen kadarı kaç liraysa onu talep edip alabilir (aidat borcu varsa ilk onlar düşülür) . EMS'ye üye olmak birşeyi değiştirmez, EMS'de bırakılan miktar üzerinden tüm hesaplamalar yapılır. Mirasçıların kimler olduğu ve paylarının ne kadar olduğu, siz ya da onun çocuğu tarafından alınacak veraset ilamında (mirasçılık belgesinde) yazacak. Mirasçılar olarak sizin ve eşinizin çocuğunun OYAK'tan alabileceğiniz ölüm yardımı da emeklilik rezervi de Veraset ve İntikal Vergisi ve Gelir Vergisinden muaftır. Önce veraset ilamı almalısınız (noterden ya da mahkemeden). Sonra OYAK'a yazılı şekilde başvurarak ölüm yardımından miras payınız oranında yararlandırılmanızı talep edebilirsiniz. (Ekine veraset ilamını ekleyerek.) Gelelim miras paylarınıza. Veraset ilamında paylar yazacak yazmasına ama bu paylaştırma "katılma alacağı" hesap edilmeden yapılmış bir paylaştırma olacak. Normalde, sizin OYAK, birikiminin evlenme yılınızdan önceki kısmı da dahil olmak üzere eşinizin sizinle evlenmeden önce sahip olduğu tüm mal varlıklarından 1/4 oranında miras hakkınız var, kalanı 3/4 onun ilk evliliğinden olan çocuğunundur. Siz eşinizle evlendikten sonra edinilen mallarda paylaşım oranı farklı, öncelikle sağ kalan eş olarak 1/2 oranda "katılma alacağı"nız bulunduğundan bu size ait, bu malların tümünün bedeli hesaplanır ve yarısı size ait olduğundan hesap dışı bırakılır, kalan yarısı için; ilk başta yazdığım mantık geçerli : kalan yarının 1/4'ü sizin, 3/4'ü çocuğunun. E bunun hesaplaması nasıl ve ne zaman yapılacak? Kendiliğinden yapılmaz. Siz malları veraset ilamındaki oranlara göre paylaştıktan sonra ya da henüz paylaşmadan, katılma alacağı hesap edilmedi, edilsin diye siz de çocuğa karşı katılma alacağı için mal rejiminin tasfiyesi davası açabilirsiniz, çocuk da size karşı açabilir. Kim hakkının ihlal edildiğini düşünüyorsa o açar. Mesela OYAK'tan dilekçe ile talep ettiniz ve aldınız, çocuk da aldı. Oradan ödenen para, katılma alacaı hesap edilmeden yapıldı. Hakkının ihlal olduğunu düşünen siz ya da çocuk, diğerine katılma alacağı talepli dava açabilir. Bunun haricinde, evlendikten sonra edinilen mallar sizin üzerinize kayıtlı ise dahi fark etmez, çocuk bunu fark ettiğinde bunların evlendikten sonra edinilmiş olmasına rağmen sizin üzerinize kaydettirildiğini iddia ederek ayrıca bambaşka bir dava açıp oradan alacağı yukarıda açıkladığım yarının 3/4;'ünü alabilir, hakkı var. Yani evlenmeden önce eşinize ait olanları da, evlendikten sonra ikinizin ortak edindiklerini de mirasçısı olan önceki evliliğinden çocuğu ile BELLİ ORANLARDA paylaşmak zorunda kalacaksınız. Eşinizin banka hesaplarında bulunan paralar, araç vs için de tüm bunlar geçerli. Eşinizin üzerine ne var ne yoktu bilmiyorsanız ya da eksik biliyor olabilirim diyorsanız , tek başınıza terekenin tespiti (miras olarak ne kaldığının hepsinin tespiti) davası açabilirsiniz. Son olarak belirteyim ki bir miras malının satılması için tapu tüm mirasçıların aynı anda gelmesini ister, banka da hepsi aynı anda gelmeden bankadaki malvarlığının onların payına düşen kısmı dahi olsa vermez, vesaire vesaire. Tüm bu katılma alacağı olsun, mal paylaşımı olsun onun çocuğu ile anlaşarak çoğu şeyi yapmanızı öneririm. Ya da anlaşamazsanız, "mirasın (terekenin) paylaştırılması" davası açıp mahkeme eliyle paylaştırılmasını istersiniz. Bu davada katılma alacağınız da hesaplanacak, daha sonra siz çocuğa ya da çocuk size katılma alacağı için mal rejiminin tasfiyesi davası açmak zorunda kalmaz. Bu dava yıllar sürer. Miras davaları uzun sürer. Ama sonucunda herkes alacağını doğru şekilde alır. Süreçleri avukatla yürütmenizi tavsiye ederim.
Aylin hanım merhaba ben askeri personelim 2005 den buyana oyak üyesiyim 1,5 yıl önce boşanma davası açtım dava halen devam etmekte karşı taraf oyaktan olan birikimden istemek için dava dilekçesine ekletmis ben hâlâ görevdeyim ve emekli olmama 11 yıl var birikmiş olan parayı şuan bende kullanamıyorum sizde bilirsiniz kullanmam için emekli olmam gerekiyor 11 yıl sonra nekadar bir alacağı olur karşı tarafın ve alacağı kaç yıl üzerinden hesaplanır cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Mehmet Bey. Karşı tarafın 11 yıl sonrasına dayalı bir alacağı olamaz! Karı koca arasındaki mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihte sona erer, o tarihte alınabilir halde olan alacaklar ve tüm malvarlığı mal paylaşımı hesaplamasına katılır, alınabilir olmayanlar katılmaz. Eşinizin OYAK'tan pay istemesi, şu anda çalışıyor durumda olduğunuz için ve sizin de dediğiniz gibi o para sizin tarafınızdan kullanılabilir olmadığı için haksız. ve hukuksuz Tabi eşinizin bu hakkının olmaması kesinkes alamayacağı anlamına gelmiyor zira hakimler mükemmel kararlar vermiyor, hakimin ikna edilmesi, böyle bir durumla daha önce karşılaşmadıysa da işin hukuki yönünün hakime izah edilmesi gerekir. Haklı olmak ve hakkını almak arasındaki çizgi, iyi bir savunma ile oluyor. Eşinizin avukatı var, mahkemeyi yönlendirebilir ve hatalı kararlar çıkabilir. Sizin de kendinizi OYAK konusunda bilgili bir meslektaşımızla temsil ettirmenizi tavsiye ederim. (Not: sadece boşanma davasından bahsetmişsiniz ancak oyak da dahil mal paylaşımı hakkındaki talepler mal rejiminden kaynaklanan ayrı bir dava ile istenebilir boşanma davasında istenemez. Eşinizin size ayrı bir dava açmış ve orada talep ediyor olması lazım- orada talep etse de alamaz o ayrı ama teknik açıdan boşanma davası içinde bunu talep edemeyeceğinden söz ediyorum)
Merhaba iyi çalışmalar. 2006 yılında askeri okuldan mezun oldum. 2015 yılı kasım ayinda türk silahli kuvvetleri ile disipsizlik yüzünden ilisigim kesildi. Oyaktaki parama dokunmadım hiç. Oyaktaki param icraya kesilmiş. Bunun için ne yapabilirim? İlişik kesmeye açtığım davayı kazandım. Şu an mesleğime geri döndüm. 7 yıl boyunca ayrı kaldığım ve yatirmadigim OYAK aidatları geriye dönük olarak ödenmesi gerekir. Fakat Bursa'da şu sorun ortaya çıkıyor. 10 yıl dolmadan ayrıldığında param nemalanmamisti. Şimdi hukusuz şekilde atiligim mahkeme tarafından belgelendi. Geriye dönük alacaklarım hesaplanıp OYAK kesintileri yapildildiktan sonra param nemalanmis şekilde devrelerim ile aynı olması gerekmekte. Fakat OYAK kesilmemiş kullanılmamış paranın nemalanmasini yapmam diyor. Bu aradaki maddi zararın nasıl karşılanır. Bunun için ne yapabilirim? Teşekkürler
Merhaba, öncelikle geç yanıt için üzgünüm. Durumunuz çok özel, sık görülen bir olay değil. İlişiğiniz kesilmiş iken haciz konulmuş, bu yasaldır, çünkü o an muvazzaf değilsiniz. Tıpkı bir emekli gibisiniz. Şu anda o haczin devam edip etmediğini söylememişsiniz, ancak icraya kesilmiş dediğinize göre icra dosya borcunun tamamının tahsil edilip kapandığını anlıyorum. Onun için artık geriye dönük yapılabilecek birşey yok. Eğer dosya borcu devam ediyorsa yani icra dosyası hala açıksa, mahkemeye dava açarak tekrar göreve döndüğünüz andan itibaren olan kesintilerin hukuksuz olduğu belirtilebilir ve haczin kaldırılması talep edilebilir. Ancak gerçekten çok istisnai bir durum hakimin bu konuda çok bilgisi ve deneyimi olmayacağı kesin, hukuki gerekçelerle dilekçe içeriği sayesinde hakim yönlendirilmeli. Aidatlar ve nema bakımından ; mantıken aidatların geriye dönük ödenmesi gerektiği doğru. Ama 10 yıl dolmadan ayrılınmış olduğu için , OYAK şimdi anladığım kadarıyla insiyatif almak istemiyor. OYAK'a aynı bana izah ettiğiniz gibi izah edilerek bir dilekçe ile yazılı başvurulmalı, OYAK başvuruyu yazılı olarak reddetmeli, red yazısını tebliğ almanızdan itibaren yasal süresi içinde idare mahkemesinde OYAK'a karşı dava açılmalı. Mahkeme kararı olmadan böyle bir hesaplama ve nemalandırmayı yapma insiyatifini almak istemeyen OYAK'a karşı mecburen izlenecek yol bu. Sizin almış olduğunuz mahkeme kararı sadece mesleğinize geri dönmenizle alakalı çünkü. Kazanılmış haklarınızla ve hak iadelerinizle alakalı değil, bunlar ayrı bir dava konusu.
İyi akşamlar. Eşim boşanma davası açtı ve hala muvazzaf. 10 yıllık evliliğimiz oldu. Oyakta biriken parasını çocuklara bırakıcağına dair beyan vericekmiş. Boşanmak istemediğimi söylesem ve emekli olucağı zaman dava açsam oyaktan alıcağı paradan hakkım olanı alabilirmiyim. Çocuklara bırakma durumlarıyla ilgili bir soruya denk gelmedim sayfanızda. Teşekkür ederim.
Merhaba. Eşinizin davayı açtığı tarihte mal rejimi sona erdiği için, şu anda emekli olsa dahi bir hak talep edemezsiniz. Şu anda siz boşanmak istemediğinizi söyleseniz dahi, bu süreci uzatabilir ama mahkeme taraflardan biri istemiyor diye davayı düşürmez. Sonuçta kimse, istemediği bir evlilikte karşı taraf boşanmak istemiyor diye zorla tutulamaz, hakim boşanmak isteyen tarafın iddialarını kanıtladığına kanaat getirirse boşanmaya karar verebilir. Şu anda bu davanın kapanmasını sağlayacak tek şey eşinizin boşanmamaya ikna olması ve davasından feragat etmesi. Eşiniz davasından feragat ederse, daha sonra o emekli olduktan sonra dava açarsanız, onun OYAK birikiminden olan payınız hesaba katılır. Çocuklara bırakma ile ilgili şunu diyebilirim, bir boşanma davasında hakim taraflardan birinin bir birikimini çocuklara bırakmasına dair karar vermez. Dolayısıyla eşiniz dosyaya çocuklarıma OYAK birikimimden şu kadarını bırakıyorum diye bir beyan verse dahi bunun boşanma davasıyla bir alakası yok, hakim dikkate almaz. Mal paylaşımı davasında dahi dikkate alınmaz, çünkü çocuklar davanın tarafı değil. Eşinizin beyan sunması ile çocuklarınıza bir hak doğmayacağını bilin.
İyi günler Aylin Hanım. Babam yakın zamanda vefat etti. Annemden 20 yıl önce emekli olduktan sonra boşandı ve başka birisiyle evlendi. Ben 51, abim 53 yaşında annem de hayatta. Babam öncesinde anneme oyaktaki parayı sana bırakıyorum, varis olarak seni gösteriyorum demiş.Bu konuda ne yapmamız gerekiyor, haklarımız var mı? Teşekkür ederim.
Merhaba Filiz Hanım, bahsettiğiniz durum bir "sözlü vasiyetname" aslında. Ancak bunun ispatı imkansıza yakın derecede zor. Babanızın böyle söylediğini ispat için tanık dinletilse bile, mahkemede yeterli kanaati oluşturmayabilir. Haklarımız var mı demişsiniz, babanızın oyak birikiminde sizin iki çocuğu olarak elbette yasal mirasçısı olduğunuz için hakkınız var. Ama anneniz babanızın mirasçısı değil, çünkü eski eşi. Anneniz için tek yol sözlü vasiyetname vardı iddiası ile dava açmak ama dediğim gibi, bunu pek önermem. Kazanılmama ihtimali yüksek.
İyi günler A.Beliz hanım 1993 yılında mesleğe başladım 1998 yılında evlendim 2017 yılında emekli oldum.Oyak birikiminin tamamını sistemde bırakıp oyaktan emekli maaşı almaya başladım. Eşimle Eylül 2018 yılında evleri ayırdık Aralık 2019 da boşanma davası açtı.Avukatı 2022 yılında mal rejimi davası açıp oyakta bulunan ana paraya tedbir koydurup yarısını talep etti. OYAK yerel mahkeme kararına uyacağını benim yasal haklarım konusunda tarafsız kalacağını belirtti.oyak Emekli maaşımın gerekirse tamamını eşime mahsup edilen tutar ve yasal faizleri ödenene kadar onun adına haczedilip aktarılabileceğini de söyledi.Ayrıca konut ön biriktirim fonumda vardı orda biriken parayı 2005 yılında çekip ev almak için üye olduğum kooperatif e peşinat olarak vermiştim.o tutarında yarısını talep etmişler Adanadayım avukatımla birlikte yasal haklarınımı tam olarak nasıl koruyabilirim.yerel mahkemeye sunmak için belge örnek dava dosyası vb ulaşamadım.yasal hakkı haricinde eski eşime fazlasını ödeyip ödemeyeceğim konusunda endişeliyim. Nasıl bir yol izlememiz lazım
Merhaba Hüseyin Bey. Emekli olduğunuz anda OYAK birikimi "çekilebilir" yani "muaccel" hale gelmiş oluyor. Dolayısıyla, bir eşin , emekli olan asker eşe ait birikimin yarısında hak iddia etmesi teorik olarak kanuna göre mümkün. ANCAK, OYAK birikimlerinin Emekli Maaş Sisteminde bırakılması istisnai bir durum, tazminatın toplu olarak çekilmesi değil de tamamının ya da bir kısmının üzerinden oluşacak kârdan aylık olarak maaş şeklinde alınması üzerine kurulu bu sistemde bu maaşlar, henüz “muaccel olmamış bir irat” olarak değerlendirilmeli ve Türk Medeni Kanunu m.228/2 uyarınca asker eşin kişisel malı olarak hesaplanmalıdır. bu maaşlar üzerinde ve dolayısıyla da içeride bırakılan birikim üzerinde diğer eşin talep edebileceği hak yarı yarıya değil kısmidir. Bu meblağ nihayetinde toplu para mahiyetinde bir meblağ, Bilirkişi tarafından bir hesaplama yapılacaktır. PMF tablosundan yararlanılarak, sizin ortalama bakiye yaşam süreniz bulunarak ödeme günlük irat şeklinde yapılsaydı her bir güne karşılık gelen miktar saptanacak, mal rejiminin sona erdiği tarihten (yani dava tarihinden) sonraki kalan günler ile çarpılarak bulunacak miktarın peşin sermayeye çevrilmiş değeri hesaplanacak, bulunan bu değer eşinizin hak talep edemeyeceği sizin kişisel malınız olarak ele alınacak, içerde bırakılan tüm tazminattan bu bulunan değer çıkarıldıktan sonra kalan miktar edinilmiş mal kabul edilecek, eşiniz ancak o miktarın yarısını alabilecektir. Bu hesapları avukatlar ya da hakimlerin detayıyla bilmemesi doğal, bilirkişi bu hesaplamayı yapacak. YİNE DE BU YÖNDE KARARLAR OLDUĞU GİBİ BUNA AYKIRI KARARLAR DA BOLCA MEVCUTTUR. Hakimler, bu konuda kafalarına ne yatarsa, anlayabilip anlayamamalarına, araştırıp araştırmamalarına göre farklı kararlar verebiliyor, garip olan Yargıtay kararlarında da bir birlik yok. Dosyanızı yürüten avukatınız en iyisini bilir.Son olarak, kooperatife verdiğiniz para bir emekli tazminatı gibi değil, bir peşinat olduğundan, eşinizin o tutarın yarısını talep edebileceğini düşünüyorum.
öncelikle vakit ayırdığınız ve paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ediyorum. Oyak üyesi emekliyim. Emekli maaşı ve oyak emekli maaşı alıyorum. Borcuma binaen oyak emekli maaşımın yattığı banka hesabıma bloke koyuldu. İnternette başka bir kaynakta 5510 sayılı kanunda oyak maaşının haczedilemez emekli maaşı olarak tanımlanmadığı ve haczinin mümkün olduğunu okudum. Sizin bu konudaki yorumunuz nedir. Haczedilebilir ve icra müdürlüğü talebi ya da bankanın aldığı aksiyon(iş bu bloke koyulma durumu) doğru mudur ? Yoksa haczedilemez ve hatalı işlem yapılmıştır itiraz etmek ya da mahkemeye karşı dava açmak mi gerekir? Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Merhabalar. Emekli olunduktan sonra OYAK ikramiyesinin haczedilmesi mümkündür. Yani bu meblağ üzerinden maaş alıyor olmasaydınız toplu halde duruyor olsaydı haczi mümkündü. Üzerinden maaş alındığında ise, haczedilebileceği şeklinde kararlar da var haczedilemeyeceği şeklinde kararlar da. Ne yazık ki bir birlik yok. Ben ne olursa olsun bunun ikinci bir "emekli maaşı" statüsünde olduğunu ve bu nedenle haczedilemeyeceğini düşünenlerdenim. İcra dairesinin kesinti yapması işleminin iptali için mahkemeye başvurulup şansını denemek lazım bence. Tabi hakimin görüşü haczedilebilir yönünde ise, mahkeme masraflarının sizin üzerinizde kalacağını göze alarak.
Merhaba K.K.T.C de TSK devlet memuru olarak görev yapmaktayım.2021 yılında eşimeK.K.T.C de boşanma davası açtım.Eşim boşanmayı kabul etti fakat Oyak birikimimi ve Emekli sandığı ikramiyeleremin yarısını talep ediyor.Emekliliğim 2 yıl sonra doluyor.Oyak hukuk servisine bu konuyla ilgili mail attım.Gelen cevapta oyakla ilişiğim kesilmediği için kesinleşmiş alacak söz konusu değidir diye cevap geldi.Eşim ısrarla Türkiyede yargıtay kararı var oyak ikramiyesinin yarısını talep ediyorum size yargıtay kararı örneği getirecem diyerek davayı uzatıyor.Sİzde bu konuyla ilgili bir yargıtay kararı varmı mail göndereblirmisiniz.Teşekkür ederim.
Merhaba, yargıtay kararı örneği paylaşabilmem mümkün değil. Ancak eşiniz yanılıyor. Onun bulduğu yargıtay kararları, emekli olmuş ve oyakla ilişiği kesilmiş personellerle ilgilidir. Kararı anlamamış olabilir. Sunsun, görün. Ücreti karşılığında bir avukata da sunulan kararları ve eşinizin dilekçesini gösterip fikrini alabilirsiniz. OYAK'ın gönderdiği mail, muaccel bir alacağınızın olmadığı yönünde, yani sizin lehinize. Boşanma davası demişsiniz, ancak bu oyak'ın yarısını talep etme boşanma davasında yapılmaz, mal paylaşımı davasında yapılabilir. Eğer kastettiğiniz zaten mal paylaşımına dair dava ise (yani eşinizle iki dava aynı anda mevcut ise) mal paylaşımı davası dosyasına OYAK'tan gelen yanıtı sunun. Ayrıca bu maili sunduğunuz dilekçede, mahkemece gerekli görüldüğü takdirde OYAK'a yazılarak sorulabileceğini de belirtin.
Merhaba.Babam vefat etti.oyak üzerinden emekli sandığı dışında maaş alıyordu. bu maaşı annemin üzerine aktarabilirmiyiz?yoksa bu iptal olup birikmiş parayı mı almamız gerekiyor. bunun için gerekli evrakları yazarsanız çok sevinirim.iyi çalışmalar.
Merhaba Barış Bey. Yazımda hukuki olarak haklar, haciz ve mal paylaşımına yönelik dava ve icra takipleri ile alakalı bilgi paylaşımında bulundum. Hukuki olarak şunu belirtebilirim, maaş olarak almaya devam da edebilirsiniz, parayı toplu olarak da çekebilirsiniz. Ancak seçeceğiniz yöntem için OYAK tarafından talep edilecek evraklar hakkında gerekli bilgiyi OYAK'ı telefonla arayarak almanızı öneririm, santralin bağladığı birim yardımcı olmazsa , doğrudan hukuk müşavirliğine bağlatarak oraya sorun. Ben OYAK'ın güncel uygulamasını yani hangi evraklarını talep ettiğini bilemiyorum.
Merhaba Barış Bey. Yazımda hukuki olarak haklar, haciz ve mal paylaşımına yönelik dava ve icra takipleri ile alakalı bilgi paylaşımında bulundum. Hukuki olarak şunu belirtebilirim, anneniz babanızın oyak rezervinden kendi miras payını toplu para olarak da çekebilir, maaş olarak almaya da devam edebilir. Babanızın tüm çocuklarının yani anneniz dışındaki mirasçılarının kendi paylarından vazgeçmesi halinde anneniz babanızın maaşının tamamını alır, çocukların kendi paylarından vazgeçmemesi halinde anneniz payı ile oranlı maaş alır. Babanızın çocukları (siz dahil) paylarından vazgeçmezlerse, çocuğu olarak kendi paylarını maaş olarak almaya devam edemezler, toplu para olarak çekecekler. Seçeceğiniz yöntem için OYAK tarafından talep edilecek evraklar hakkında gerekli bilgiyi OYAK'ı telefonla arayarak almanızı öneririm, santralin bağladığı birim yardımcı olmazsa , doğrudan hukuk müşavirliğine bağlatarak oraya sorun. Ben OYAK'ın güncel uygulamasını yani hangi evraklarını talep ettiğini bilemiyorum.
Muvazzaf personelin maaşından OYAK üye aidatı kesiliyor ve birikiyor. Kişi TSK ile ilişiğini kesince eğer icrası varsa OYAK'daki birikimi eğer maaş sistemine kesilmediyse icra dairesine gönderiliyor. Şimdi buradaki sorun, tahsil harcı maaşlardan 4,55 kesiliyor. Peki OYAK'dan gelen bu birikimi maaş ödemesi olarak yorumlanamaz mı? Çünkü bu meblağ kişinin maaşından kesilen tutar ve dilediği taktirde ileride maaş olarak kendisine yansıyacak tutar. Tek fark eğer maaş sistemine katılmıyorsa defaten bu maaşa esas birikimini alıyor. Özetle OYAK birikimlerine uygulanması gereken tahsil harcı oranı ne olmalı sizce. Saygılarımla.
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz.. Tahsil harcı, haciz sonrası 4,55'tir , bu durum harçlar kanununa göre böyledir. Bence şu şekilde olmalı desem de bir faydası yok, kanuni durum bu.
Merhaba Aylin Hanım. 23 yıllık evliyiz. Eşim emekli oldu.3 yıl önce Emekli tazminatı ve Oyak ikramiyesi ile ev aldık. Ben boşanma davası açıyorum. Ev uzerinde hak talep edebilir miyim. İkisinin de kişisel olduğu, bu konuda yargıtay kararının olduğu,evin de ona ait olduğu benim hak talep edemeyeceğim söylendi. Nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkür ederim.
Merhaba. Eşiniz emekli olduğu ve emekli tazminatını ve oyak ikramiyesini çektiği ve oradan gelen para da katılarak evlilik birliği içerisinde ev aldığı için, bu ev edinilmiş maldır. Evden pay talep edebilirsiniz tabi ki. Eşinizin tazminatının ve oyak ikramiyesinin ne kadarının kişisel ne kadarının edinilmiş malı olduğunu bilirkişi raporu ile saptayacaktır. Eşinizin evlilik öncesi yıllarda birikmiş olan oyak ikramiyesi kişisel malıdır, evlilik sonrası olan kişisel malı değildir edinilmiş malıdır. OYAK rezervleri için en kritik nokta , rezervin çekilip çekilmediği , hatta çekilebilir hale gelip gelmediğidir. Henüz emekli olmamış asker kişiler boşanırken eşlerinin bu oyak birikiminden hak talep edebilmesi, birikim muaccel (ödenebilir) olmadığı için mümkün değil, ancak emekli olmuş hatta çekmiş olanlar için mümkündür. Şunu bilmenizi isterim, OYAK konusunda mahkemelerin kararları net değil. Birbiri ile ÇELİŞKİLİ birçok içtihat mevcut. Mahkemeyi lehe olan içtihatlarla yönlendirmek çok önemli. OYAK hakkında tecrübesi olan meslektaşlarımla anlaşarak çalışmanızı öneririm. Daha detaylı bilgi için [email protected]'den ulaşabilirsiniz.
Aylin hanım 1991 1992 arasi yedek subay olarak askerlik yaptım bizde maaslardan kesinti yapıldı fakat ben bu parayı almadim şimdi almam mumkunmu
Merhaba İsmail bey, OYAK'ı arayarak telefonla bilgi almaya çalışmanızı, mümkün olmaz ise dilekçe ile başvurmanızı tavsiye ederim. Bu konu hakkında şahsi dosyanızı inceleyerek, yapılan kesintinin niteliğini inceleyerek karar verilebilmesi mümkün, ne desem yanlış yönlendirme olur.
Bankalara olan borcum nedeniyle icra takibi başlatıldı. TSK’da mecburi hizmet süresini tamamlayarak istifa etmem durumunda OYAK birikimimi EMS’de bırakmam durumunda içerideki anaparaya haciz konulabilir mi yoksa sadece alınan maaşa mı haciz koyabilir? Yoksa hiç birine koyulamaz mı? Teşekkür ederim.
Merhaba. Emekli maaş sisteminde bulunuyor olma durumunda haciz kısmı gri bir alan. Emekli maaşı olarak alınacak meblağa haciz konulamaz. Normal şartlar altında, emekli maaşları hacze konu olamadığından, üzerinden emekli maaşı alınan bu sistemde bırakılacak ana paraya da haciz konulamaması lazım, hukuk mantığı gereği. Ancak malesef aleyhe mahkeme kararları da mevcut. Uygulamada bir birlik yok.
Merhaba, 29 yıllık evliyim eşim bana boşanma davası açtı, davayi o açtı dava açıldıktan sonra oyak birikimine hak talep edebilir miyim.davayi an tarafin önemi var mı, dava açtıktan sonraki geçen sürede Hakkım var mi
Merhaba Serpil hanım. Boşanma davasında mal talep edemezsiniz, yazımızda da bahsettiğimiz gibi mal paylaşımı davası ayrıca açılmalıdır ve boşanma davasından sonra görülür. Boşanmayı eşiniz açmışl olsa da mal paylaşımı davasını siz açabilirsiniz. Şu anda davayı açabilirsiniz, hatta çoğu zmaan boşanma ile birlikte bunun da açılması daha iyidir, ancak mal davası boşanmanın sonuçlanmasını bekleyecektir. Dava açıldıktan sonra geçen sürede hakkınız yoktur. Yine yazıda belirttiğimiz gibi, mal paylaşımı davası ne zaman açılırsa açılsın mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren sona ermiş sayılır. Mal paylaşımı davası için bir avukatla çalışın. Mahkeme gerçekten hakkınız var mı yok mu kendiliğinden araştırmaz, davanın doğru maddelere dayanılarak açılması, emsal kararlar gösterilmesi çok öenmlidir. En başta eksik talep edilen mallara daha sonra ayrı kalemler eklenemez, zor davalardır.
Merhaba; benim oyak'a 4/2 payım var ve 3 aydan 3 aya maaşta almaktayım. Bu birikimimi çeksem (sıfırlasam) sonrada boşanma durumunda bu durum bana sorun çıkarır mı? Teşekkürler...
Merhaba Yılmaz bey, evet olur. Siz bir meblağ çekimi yaptıktan sonra bir boşanma davası ve mal paylaşımı davası açıldığında, eşinizin hak talebi olur ise çektiğiniz miktardan alacağı olur. Ne kadarı olacağını bilirkişiler hesaplar.
Guzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim 657 tabi oyak üyesiyim eşim boşanma ve mal paylaşımı davası açtı dava dilekçesinde üzerindeki araba ve apart daireyi göstermiş oyak birikimleri ile ilgili dilekçesinde istegi yok müracatı sonradan oyak birikimlerinden alacak talep edebilir mi emekli olmam durumunda rezervi ems bırakırsam hak idda edebilir mi birde oyak yatırımda hi üzerinden borsa dan hisse alıp satıyorum bu hisselerden talepte buluna bilir mi burasi kâr zarar şeklinde işleyen bir yer borsada zarar a düşmem durumunda zarara ortak olacak mi boşanma davası sonrasi b alacak davası başlamadan başkasına havale edebilirmiyim Şimdiden teşekkür ederim
Davadaki talebe daha sonradan alacak kalemi eklenebilmesi mümkün değildir, ancak bu talebi yapmasına engel değildir. Talebi yaparsa sizin tarafınızca yasal dayanakları ile bunun mümkün olmadığı konusunda mahkeme uyarılmalıdır. Mahkemeler de hatalı kararlar verebiliyor. Böyle bir talep ekleme çabası olursa, karşı koymak zorundasınız. Emekli olmadan boşanma dava açılmış olduğu için , zaten eşinizin bir hakedişi olmamalıdır. Önemli olan boşanma davasının açılış tarihidir. Büyük ihtimalle eşinizin bir avukatı var, siz de kendinizi bir avukatla temsil ettirin, kayba uğramamanız açısından güvenli yoldur. Daha detaylı bir ücretli danışmanlık için büromuza mail atabilirsiniz ya da başka bir meslektaşımla görüşebilirsiniz.
Merhaba, polis memuruyum. Polis sandığı üyesiyim. 2004 de evlendim. 2019 da boşanma davası ve mal paylaştım davası açtım. Halen boşanma davası devam ediyor. Bu arada emekli olmak istiyorum. Karşı tarafın mal paylaşım davasında polis sandığından pay talebi var. Emekli tazminatıyla ilgili açık bir talep yoksa da "vb doğacak katılma hakları" Benzeri muğlak bir talep var. Eğer emekli olursam emekli tazminatı ve polsandan kayılma payı alma hakkı var mıdır? (Emekli olunca Polis sandığından toplu para almama, maaşa bağlanma gibi bir seçenek yok. Otomatik olarak toplu para ödeniyor) teşekkürler ederim
Merhaba Halil Bey. Tıpkı askeri personellerin OYAK ve emekli sandığı alacakları gibi, sizin polis sandığı alacağınız bakımından da, boşanma davası açıldıktan sonra emekli olacağınız için karşı taraf bir hak elde etmemelidir. Bunun nedeni kanun gereği boşanma davasının açıldığı tarihte, mal rejiminin son bulmasıdır. Ancak mahkeme bunu kendiliğinden göz önünde bulundurmayabilir, çok absürt kararlar çıkabilmekte, görüyoruz. Bu konuyu yasal dayanakları ile ortaya koymak (ilgili kanun maddelerini belirtmek ve emsal kararlar sunmak) mahkemeyi yönlendirmek ve ikna etmek bakımından gereklidir.
İyi çalışmalar . Şuanda maaşımdan icra kesintisi var . İlişiğimin kesilmesi durumunda maaş haczinde belirtilen sosyal mali haklar gibi kıstaslar oyaktaki parama haciz konulması anlamına gelir mi ? Yoksa bunun için oyaka ayrı bir haciz tebliği mi gönderilmesi gerekir.
Merhaba, OYAK'a ayrı bir yazı tebliği gerekir.
Merhaba. Eski eşimle 2010 yılında boşandık. 17 yaşında kızım var. Seneye 18 yaşında olacak. Kızım 18 yaşına gelince Babamın OYAK'taki parasında benimde hakkım var deyip dava açabilir mi? Ben şu anda muvazzaf olarak görev yapıyorum. Emekli olmama 3 yıl kaldı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba. Kızınızın böyle bir taleple dava açmasına imkan yoktur.
2015 yili Haziran ayında eşim vebosanma davası açtı 2015 yılı eylül ayında emekli oldum dava boşanmayla sonuçlandı ancak eşim üst mahkemede feragat nedeniyle tüm tazminat ve nafaka ve boşanma vazgeçerek dava düştü fiili üç yıl ayrılıkla dava açtım cuma günü karar çıkacak eşim boşanma sonrası tekrar oyakta Ems aldığım aylığa veya biriken Parana tazminat hakkı olurmu
Merhaba, hak talep edebilir. Çünkü ikinci ve şimdi karara çıkacak olan davanın açıldığı tarihte anladığım kadarıyla emekli idiniz. İlk davanın emekliliğinizden önce açılmış olması önemli değildir çünkü ilk dava ile ikinci dava ayrı davalardır. İlk davadaki feragatler ikinci davadaki taleplerini etkilemez.
2015 yılında emekli oldum, 2016 yılından itibaren OYAK emeklilik sisteminden maaş almaya başladım. 2017 yılında ikinci evliliğimi yaptım, 2023 yılında eşime boşanma davası açtım, eşim OYAK'ta bulunan birikmiş rezervimden hak talep edebiliyor mu. Şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Lokman Bey. Oyak birikiminiz bu ikinci evliliğinizden önce edinmiş olduğunuz bir malvarlığı olduğu için, ikinci eşinizin bundan bir talepte bulunması mümkün değildir.
Merhaba, Öncelikle çalışmalarınız mükemmel. Benim sorum şöyle; Kasım 2001 yılında evlendim. Eşim Eylül 2018 yılında boşanma davası açtı ve halen (istinafta) devam etmektedir. 1997 mezunuyum ve OYAK'a Eylül 1997 yılında üye oldum ve halen çalışmaktayım. Mal rejimi davasında OYAK ikramiyesi mal paylaşımı nasıl tasfiye edilir. (boşanma davası açıldığı tarihte OYAK'ta toplam rezervim ortalama 172 bin TL'dir) Ne yapmam gerekiyor. Teşekkür ederim.
Merhaba Taner bey, teşekkürler. Boşanma davasının açıldığı tarihte emekli değildiniz, hala da değilsiniz. Dolayısıyla OYAK rezerviniz henüz "muaccel bir alacak" yani hak edilmiş ve alınabilir / çekilebilir bir alacak değildir.. Bu rezervden eşinizin pay almaması gerekmekte. Bu yönde çok karar olduğu gibi, aksine de kararlar var, mahkemenin lehinize olan kararlara dair yönlendirilmesi gerekiyor. Boşanma davanızda avukatınız var ise, o gereken araştırmayı zaten yapacaktır. Yok ise, boşanma davası sona erdikten sonra görülecek olan mal rejimi davasında muhakkak OYAK tazminatı konusunda bilgili bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederim.
eşim askeri personel ve şuan çalışıyor, yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla şuan boşanma davası açsam, boşansam ve akabinde mal paylaşımı davası açsam oyakta birikmiş parasından hak alamayacağım. peki boşanma sonrası eşim emekli olduğunda tekrar mal paylaşımı davası açıp hem emekli ikramiyesi hem oyak birikiminden hak talep edersem ne olur?
Merhaba, evet eşiniz çalıştığı için şu an boşanma davası ve akabinde mal paylaşımı davası açsanız, oyaktaki birikiminden hak almanız mümkün değildir. Boşanma davasının açıldığı tarih önemlidir. "eşim emekli olduğunda tekrar mal paylaşımı davası açıp..." demişsiniz ya, mal paylaşımı davasını emeklilikten sonra açmanız önemli değil, önemli olan boşanma davasını açtığınız tarih. Aranızdaki mal rejimi o tarihte sona eriyor çünkü. Mal davası ne zaman açılırsa açılsın. Sadece OYAK birikimi derdiniz ise, eşiniz emekli olduktan sonra boşanma davasını açmak durumundasınız.
Merhabalar eşim ile 1 aylık evliyiz esim astsubay ve vefat etti oyak dan ailesi yararlanabilir mi ben istemesem de
Merhaba. Eşinizin veraset ilamını alın ve kimlerin mirasçı göründüğüne bakın. Sizinle beraber anne babası sağ ise onlar, sağ değil ise kardeşleri sizinle beraber eşinizin mirasçısıdırlar. (Eşinizin önceki evliliği ya da böyle bir evlilikten bir çocuğu yok ise tabi) Anne babası sağ değilse kardeşleri sizinle birlikte mirasçı olabilir. Elbette siz istemeseniz de, fark etmez, OYAK kanunu m.20'ye göre yasal olarak mirasçı olan herkes (veraset ilamında görünen herkes) OYAK'tan "Ölüm yardımı" alabilir. Eşinizin OYAK'ta bir birikimi varsa size ya da eşinizin aile bireylerinden mirasçı olanlara bu aşamada ödenip ödenemeyeceği hakkında OYAK ile görüşerek sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
Merhabalar 2008-2010 yılları arasında uzman çavuş olarak görev yaptım 3 yılı doldurmadım gerekçe gösterilerek para iadesi yapılmadı. 2 yıl boyunca maaşdan para kesildi oyak'a bu para yı hukuki yollardan alabilirmiyim. Sonuçta 2 yıllık biriken parayı günümüze kadar işletildi. Teşekkürler
205 sayılı oyak kanununa göre sistemde bulunan üyelerin, sisteme girişlerinden itibaren üç yıl geçtikten sonra rezervlerini alarak ayrılabilmeleri mümkündür. Dolayısıyla bu uygulama bir kanuna dayanıyor. 3 yıldan önce bir para ya da primin iadesini alamayacağınızı sisteme girerken kabul etmiş oluyorsunuz. Günümüze kadar işletilmiş olması, kanun gereği yasaldır.
Merhabalar, Oyak tan 2014 yılında TSK ile ilişiğim kesildiği için ayrıldım, bu esnada devam eden bir mahkeme dolayısıyla OYAK taki birikimime ihtiyati tedbir konularak tarafıma ödenmedi. Şİmdi ise mahkeme 2022 yılında sona erdi ve kesinleşti. Geçtiğimiz günlerde de tedbir kalktı. Fakat birikim miktarım aynı duruyor hiç bir şekilde nema faiz alamıyormuşum. bu konuda yorumlarınızı ve hukuki olarak mücadele edilirse alınacak şekilde ise ücretli hukuki danışmanlık yada müvekkiliniz olmak istiyorum .
Merhaba Mehmet Ali bey. Nemaya tedbir konulabilmesi (ve tedbir konulduğunda ödenmemesi) mümkündür. İlişiğiniz kesildiği tarihten itibaren faiz işlememesi de hukukidir. Üyeliği devam eden, ilişiği kesilmeyen kişilere faizlendirme yapılır. Konulan tedbir nedeniyle yıllarca çekilememesi , faiz işlememesi ile alakalı bir durum da değildir, dava sizden kaynaklı olduğu için ve konulan tedbire mahkeme karar verdiği için OYAK'ın kusuru da bulunmamaktadır. Dolayısıyla geçmişe dönük faiz talep edebilmek mümkün değil. Mahkeme kararı lehinize ise, tedbir de kalktığı için artık nemayı çekebilmeniz gerekir. Mahkeme kararı aleyhinize ise, karşı taraf mahkeme kararı gereği alacakları varsa alacaklarını icra yoluyla tahsil etmek için eğer nemayı çekmez iseniz nemanızdan kesilip gönderilmesini isteyebilir...
01.01.2001 de OYAK üyesi oldum 31.03.2022 tarihinde evlendim 26.05.2023 de emeklilik dilekçemi verdim 01.07.2023 tarihinde eşim evi terk etti ve 05.07.2023 tarihinde boşanma ve mal ayrılığı davası açtı 16.07.2023 tarihinde emekli oldum.oyak tamamını içeride bıraktım eşim oyaktan pay alabilirmi
Merhaba Serkan Bey. Evli olunduğu tarihler göz önünde bulundurularak bilirkişiler hesaplama yapacak. Evlenme tarihinizden önceki kazancınız, nemalarınız, birikimleriniz üzerinde eşiniz lehine bir kazanım hesaplanmaması gerekiyor. Boşanma davası açıldıktan sonrakiler için de aynı şekilde. Emekli olmuş olduğunuz için eşiniz bir miktar alacak. Eşinizin alabileceği miktar şu kadar meblağdır, yüzde şu kadardır diyebilmem mümkün değil . Bilirkişiler OYAK'ın niteliğine pek hakim olmayabiliyorlar. Hatta hakimler de öyle. Bilirkişileri de hakimi de emsal içtihatlar ile yönlendirmek gerekiyor. Bu nedenle boşanma davanızda da mal paylaşımı davanızda da bir avukat meslektaşımla ilerlemeniz faydalı olur.
Yorumlarınız için teşekkürler ben 2002 uzm. Çvş oldum. 2003 Oyak üyesi oldum 2006 yılında evlendim. 2019 yılında boşanma davası açtım. 2024 mayısta boşanma sonuçlanmış olup evliliğim bitiyor. Şimdi ileri zamanda mal paylaşımı davası açarsa karşı taraf Oyaktan hangi zaman dilimleri arasında benden alacak talebi etmiş olacak çok önemli bu cevap benim için 2006-2019 boşanma davası açtığım tarihimi yoksa 2006-2024 yılları arası dava sonuçlanması tarihimi esas alınıyor.
Merhaba Serkan bey, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Önemli olan evliliğin başladığı tarihten boşanma davasının açıldığı tarihe kadar olan müddettir. Yani mal paylaşımı davanızda 2006-2019 yılları arasındaki müddet esas alınarak hesaplamalar yapılacak. 2019'da davayı açtığınızda siz henüz emekli olmadı iseniz, eşinizin birikiminizden birşey alması mümkün değil. Bununla birlikte, eşinizin bu hakkının olmaması kesinkes alamayacağı anlamına gelmiyor zira hakimler mükemmel kararlar vermiyor, hakimin ikna edilmesi, böyle bir durumla daha önce karşılaşmadıysa da işin hukuki yönünün hakime izah edilmesi gerekir. Haklı olmak ve hakkını almak arasındaki çizgi, iyi bir savunma ile oluyor. Eşinizin avukatı var, mahkemeyi yönlendirebilir ve hatalı kararlar çıkabilir. Sizin de kendinizi OYAK konusunda bilgili bir meslektaşımızla temsil ettirmenizi tavsiye ederim.