Ölenin Çocuklarının Mirası Reddetmesi Halinde Miras Kimlere Geçer
Ölen birinden kalan miras her zaman mal ya da para olmuyor. Kalan borçlar mallardan fazla olduğu zaman ya da sadece borçlar kaldığında mirasın reddi gündeme gelebiliyor. Çoğu kişi, mirası reddettiği zaman kimlerin mirasçı olacağı konusunda tereddüte düşüyor. Miras, farklı durumlara göre farklı kişilere geçer.
Mirasın Reddi Nedir ve Sonuçları Nelerdir?
Mirasın reddi ya da reddi miras ; miras bırakanın ölümü üzerine mirasçılarının ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte tüm malvarlığını reddetmesidir. Mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi olmak üzere iki türlüdür. Mirasın gerçek reddi, miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine ölümden veya mirasçının ölümü derhal öğrenmiş olma durumu yok ise ölümü ve kendisinin mirasçı olduğunu öğrenmesi tarihinden itibaren 3 ay içinde açılacak bir dava ile yapılır. Mirasın hükmen reddi ise istisnai bir durumdur, miras bırakanın ölümü tarihinde kendisinin borçlarını ödemeden aczi açıkça belli ve resmen tespit edilmiş ise mirasın reddedilmiş sayılmasıdır.
Mirasın gerçek reddi süresini kaçıran ve mirasbırakanın aşırı borçları sebebiyle başını taşlara vurmak isteyen mirasçıların imdadına eğer şartları varsa mirasın hükmen reddi davası yetişebilir.
En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre tasfiye edilir. En yakın mirasçıların tümü mirası reddetmez ise, reddedenlerin altsoyu varsa miras payı altsoylarına geçer, yoksa bu durumda onunla aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.
"En yakın mirasçıları", kişi öldüğünde otomatik ilk elden mirasçı olan kişiler demektir.
Örnekle açıklayalım:
Miras bırakan M öldüğünde ardında eşi E, çocukları A, B, C ve C’nin çocuğu D kalmıştır.
Bu durumda M’nin en yakın mirasçıları eşi ve 3 çocuğudur. E, A, B ve C’nin hepsi M’nin mirasını reddederse, geride kalan torun D’nin mirası reddetmesi mümkün olmayacaktır, buna gerek yoktur. Eğer E, A ve B’nin biri bile reddetmemiş olsaydı, (D’nin ana/babası olan C’nin reddetmiş olması şartıyla) D’nin de reddi miras yapması gerekecekti.
Bir mirasın gerçek reddi davasında, yargılama esnasında mirasçılar mahkemeden kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını talep edebilir. Bu talep edilmeyip de, ret kararının verilmesi sonucunda miras daha önce mirasçı olmayanlara geçerse; bunlar için 3 aylık red süresi, önceki mirasçılar tarafından mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten işlemeye başlar. Yani mirası reddedenin çocuğunun mirası red süresi, ebeveyninin mirası reddettiğini öğrenmesinden itibaren 3 aydır. Yargıtay kararları velayet altındaki çocuklar için bu öğrenme tarihini genellikle ebeveynin reddi miras kararı kesinleşince "öğrendiği" ve 3 ayın başlayacağını kabul etmektedir. Farklı (tutarlı olmayan) kararlar vardır; bazı kararlar kesinleşme 3 ay, bazı kararlar kesinleşmeyi öğrenme 3 ay şeklinde süreyi değerlendirmektedir. Kesinleşmenin öğrenilmesi 3 ay olan yargıtay görüşü kabul edilirse, bu durumda her halükarda öğrenmeyi ispat külfeti davacıya aittir, 3 aylık süre hak düşürücü, hakimce resen nazara alınır. Velayet altındaki çocuk adına açılacak davalar için, kesinleşmenin yeni öğrenildiği iddiası ile dava açıldığında, velayet altındaki bir çocuğun adına o reddi miras davasını, hakkında verilen karar kesinleşen veli açacağı için kesinleşme ile öğrenilmediğini, daha sonra öğrenildiğini ispatlamak zor olabilir.
Mirasın reddi süresi boyunca mirasçılara icra takibi yapılamaz. Mirasbırakandan alacaklı olanların buna dikkat etmesi gerekir.
Ölenin Çocuklarının Mirası Reddetmesi Halinde Miras Torunlara Geçer Mi?
Bu sorunun aynısını şu şekilde de sorabiliriz, babanızın ya da annenizin kendi baba ya da annesinin mirasını reddetmesi halinde siz dedenizin ya da anneannenizin / babaannenizin mirasçısı olur musunuz? Her iki durum da aynıdır. Cevap evettir. Mirasın reddinde, şu unutulmamalı: mirası reddeden kişi, mirasını reddettiği kişiden önce ölmüş gibi sayılır ve kendi mirası da kendisinden sonra öleceklerin mirasları da o şekilde taksim edilir. Bu sebeple, örneğin dedenizin mirasını reddeden babanız, dedenizden önce ölmüş gibi kabul edilir. Dedeniz öldüğünde, babanız onun mirasını reddetmiş olsa da fark etmez, siz dedenizin mirasçısısınızdır. Önemli olan ölenin ölüm tarihinde kimlerin sağ olduğudur. Babanızı ölü kabul ediyoruz, o halde sağ olan sizsiniz ve mirasçısınız.
Babasının ya da Annesinin Mirasını Reddeden, Dedesinin ya da Anneannesinin / Babaannesinin Mirasçısı Olabilir Mi?
Bu sorunun cevabı babanın ya da annenin dede ya da anneanne / babaanneden önce mi sonra mı öldüğüne göre değişir.
Mirası reddedilen baba ya da anne, bir üst soyun yani dede ya da anneanne / babaannenin ölümü tarihinde sağ ise, kendisi ölenin mirasçısıdır. Kendisi sağ olduğu için kendisinin mirasını reddetmiş olan çocuğu, ölen dede ya da anneanne / babaanneden miras zaten alamaz.Yani bu ihtimalde cevap hayır.
Ama mirası reddedilen baba ya da anne, bir üst soyun yani dede ya da anneanne / babaannenin ölümü tarihinden önce zaten ölmüş ise, dede ya da anneanne / babaannenin mirası torunlara (yani onun mirasını reddetmiş olan çocuklarına) kalacaktır. Bu ihtimalde cevap evettir.
Ölenin Tüm Altsoyu Mirası Reddettiyse Miras Kime Kalır?
Mirasçılar hukuken zümrelere / derecelere ayrılmış durumda. Bunları burada anlatarak fazla teknik terimler kullanmaya gerek yok elbette. Sadece şu soru herkesin aklına geliyor olabilir, borçlu birinin tüm çocukları ve torunları yani altsoyu mirasını reddetti. Miras kime kalacak?
Ölen kişinin en yakın mirasçıları sağ değilse, ölenin terekesi (malvarlığı) tasfiye edilecektir. Ölenin eşi ya da üstsoyu sağ ise, miras onlara kalır. Ölenin eşi , üstsoyu ya da çocukları sağ değilse, ya da mirasının bunların tamamı tarafından reddi halinde miras artık ölenin kardeşlerine geçmez. Kanun burada bir otomatik fren , bir kasis koymuş. Durun bir dakika, eşi ve çocukları gibi en yakınındaki herkes reddettiyse , daha uzak olanları örneğin kardeşleri koruyalım mantığıyla. Çünkü bir insanın en yakın mirasçıları (genellikle birinci zümreden mirasçılardır ancak eşi ve çocuğu bulunmayanlarda en yakın mirasçılar ikinci zümreden de olabilir) doğrudan yanında yakınında bulunan kişilerdir. Çekirdek ailesi sayılır ve onun borca batık olup olmadığını daha kolay bilir. Ancak kardeşler için bunu bilmek, mirası zamanında reddetmek vb. daha zor görülmüştür.
"En yakın mirasçıları", kişi öldüğünde otomatik ilk elden mirasçı olan kişiler demektir. Yani, ölenin üstsoyu, altsoyu ya da hiç çocuğu yoktuysa, "en yakın mirasçılar" kavramı bu sefer kardeşleridir. Yani ölenin kardeşlerinin hepsinin mirası redetmesi gerekir.
Ölenin en yakın mirasçılarının olmaması ya da hepsinin mirası reddetmiş olması durumunda, miras daha uzak mirasçılara artık geçmez, tereke tasfiye olunur, yani borç harç olarak ne var, malvarlığı olarak ne var bir dava ile incelenir. Ödenebiliyorsa borçlar ödendikten sonra geriye kalan kısım varsa sanki hiç red olmamış gibi birinci derece mirasçılarına verilir. Borçlar hiç ödenemiyorsa, alacaklılar öyle kalakalır... Devlete kalmaz, devlet mirasçı olmaz, ödemez.
Hukuk sistemimizin bir sert zemini daha. Borç harç yap yap, sonra öl, mirasçılar mirası reddetsin. Alacaklılar havasını alsın.
Ölenin Mirasçısı Mısınız Bir Düşünün
Tüm bu beyin yakan sorulardan sonra, şuna değinerek bitireyim. Reddi mirası süresinde yapmamanın kurtuluşu yok. Birisi ölmeden ondan size kalacak mirası peşinen önceden reddedebilmek de mümkün değil, doğmamış bir haktan feragat edilemez. O halde yakınlarınızdan özellikle eşi ve çocuğu olmayan birisinin vefatı söz konusu olduğunda , göz önünde bulundurun, mirasçısı mısınız değil misiniz? Eğer mirasçısı iseniz, bu kişinin borçları ne kadar olabilir? Sizin hayatınızı karartacak kadar olabilir mi?
Çok Sayıda Mirasçı Varsa Avukatsız İlerlerken Usanabilirsiniz
Her türlü durumda hukukçu yardımı en iyisidir. Ancak bilhassa çok fazla mirasçının olduğu durumlarda, bu kişilerin ayrı ayrı dava açıp yürütmeleri hem zaman hem emek hem de masraf bakımından gereksiz fazlalıkta olacaktır. Bu durumda en iyisi, bu kişilerin bir avukata vekalet vererek tek davada davacı olmalarıdır. Avukat temsili olmadan bu yöntem imkansızdır. Ayrıca çok sayıda mirasçının bir kısmı bu yolu kullansa bile, avantajları hatalı mahkeme kararından korunmak olacaktır. Çünkü farklı mahkemelere düşen bu mirasçıların davalarından mahkemeler kendiliğinden haberdar olamayabilmektedir, mahkemeler arasında koordinasyon olamayabilmektedir. Bir avukatın hatalı ya da eksik durumları sistem üzerinden fark etmesi ve müdahale ile karar kesinleşmeden düzeltilmesini sağlaması mümkündür.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* AŞAĞIYA YORUM YAPAMIYOR İSENİZ BU LİNKE TIKLAYIP FORMU DOLDURARAK DENEYİNİZ.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Merhabalar.Evlat üst soydan önce vefat ediyor.ust soy,eş,çocuklar ve kardeşler reddi miras veriyor.Ust soy vefat ederse reddi miras verdiği vefat eden çocuğunun borçlarından dolayı üst soyun mirasına icra gelr mi.
Merhaba, Gelmez.
Merhaba annem 4 ay önce vefat etti.Annemin ilk evliliğinden 3 çocuğu var babamla evliliğinden tek çocuk benim.Babam 8 yıl önce vefat etmişti ve biz babamın borçlarından dolayı annemle miras reddi yaptık.Annemin üzerine görünen ev babam sağ iken babam tarafından yapılmıştı.Şu anda çıkan mirasçılık belgesini kardeşlerden biri çıkardı ve belgede 4 mirasçı görünüyor.Bu durumda babam annemden dolayı hisse sahibi olabilir mi? Diğer sorumda babam hisse sahibi olursa ben miras reddinde bulunduğum için bu hak kime kalır?Benim 2 çocuğum var onlar babam öldüğünde küçüktüler dolayısıyla onlar miras reddinde bulunmadılar eğer annemden dolayı babam üzerinde bir hak bulunursa çocuklarım bu hakkı alabilir mi? Böyle bir durum söz konusu olursa ne gibi işlemler yapmalıyız?Sorularıma vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Pınar hanım. Babanız annenizden önce vefat ettiği için annenizin mirasçısı değildir. Babam annemden dolayı hisse sahibi olabilir mi demişsiniz, bu mümkün değil. Annenizin mirasçılık belgesinde görünen 4 kişinin kim olduğunu yazmamışsınız büyük ihtimalle siz ve annenizin ilk evliliğinden olan 3 çocuğunu kastettiniz. Bu 4 kişi, anneniz üzerine kayıtlı olan ev üzerinde hak sahibidir. Evin kim tarafından yapıldığının ya da annenize kim tarafından devredildiğinin hiçbir önemi yok. Babanız tarafından onun parası ile yapıldı ise bile, annenizin üzerine iken anneniz vefat etti, hukuken önemli olan bu. Siz ve diğer 3 çocuk bu ev üzerinde eşit haklara sahipsiniz. İkinci sorunuzun mümkün olmadığını belirttim. Miras sıra ile kalır, babanız ilk öldüğü için, ondan sonra ölenin mirası yani annenizin mirasından babanıza hak ya da hisse kalamaz. İki çocuğunuzun annenizden geçecek bir hisse vb gibi bir hak sahipliği yok. Şuna dikkat edin, uyarayım, babanız öldüğünde siz onun mirasını reddederken, çocuklarınız küçükmüş ama varmış sonuçta. Babanızın mirasını sizin reddetmeniz, çocuklarınızın babanızın mirasçısı olmasına engel değil. Eğer babanızın borçları sebebiyle mirası reddetti iseniz, bu borçlar için babanızın alacaklıları çocuklarınızın üzerine malvarlığı varsa onlara yönelebilirler. Çocuklarınızın da mirasın reddi yapması çok iyi olurdu... Bu aşamada da bu dava açılabilir çocuklar adına, çocuklar yeni öğrendi iddiası ile. Ancak davanın kabul edilmeme olasılığı mevcut.
Merhabalar efendim babam öleli 30 yıl oldu yaklaşık 1 hafta önce nüfustan ölümü düşülmemiş belge yok elimizde birde tarla veya fındık bahçesi kalmış olabilir bunu nasıl yol izleyip öğrenebiliriz sevgiyle kalın saolun
Merhaba Hakan Bey. "1 hafta önce nüfustan ölümü düşülmemiş" kısmını anlayamadım, zannediyorum 1 hafta önce nüfusta ölü görünmediğini fark ettiniz. Bu kaydın düzeltilmesi için nüfus müdürlüğüne bir dilekçe ile başurabilirsiniz ancak davasız mümkün değildir şeklinde cevap verilebilir ya da hiç cevap verilmeyebilir. O vakit nüfus kaydının düzeltilmesi için dava açmak durumundasınız. Bunu hallettikten sonra babanızın veraset ilamını alacaksınız. Ondan da sonra tarlaların olduğunu düşündüünüz yerin tapu müdürlüğüne gidip veraset ilamına göre mirasçı olduğunuzu belirterek babanızın üzerine taşınmaz mal olup olmadığını sorgulayacaksınız. Hızlı olacak işler değil gördüğünüz üzere... O ilçedeki tapu müdürlüğüne gidip sorgu yapmak en masrafsız yoldur. Gitme imkanınız yoksa ya da bu yerin nerede olduğunu bilmiyorsanız, terkenin tespiti davası açılır, babanız üzerine ne var ne yok tespiti sağlanır.
Merhaba durumumuz biraz karışık sizlerin bilgisine ihtiyacımız var umarım yardımcı olursunuz babadan kalan arsa ve tasınmazlar kardeslere kaldı.ancak kardeşlerden biri vefat etti,ölen kardesın mırascısı cocukları ve eşi reddi mirasta bulundular.bu durumda diğer kardeşlerin sorumlulukları ne olucak ölen kardeşin icrada borcu bulunmakta bu borc diğer kardeşlere ölen kardeşin cocukları reddi mirasta bulundukları için geçermi
Merhaba. Ölenin borçlarından reddi miras yapan eşi ve çocukları sorumlu değil, çünkü artık mirasçı sıfatını kaybettiler, orası tamam. Ölenin eşi ve tüm altsoyu mirası reddetmişse, mirasçıları artık anne ve babası sağ ise onlardır. Büyük ihtimal ölenin anne ve babası sağ değil, bu nedenle kardeşleri soruyorsunuz. Ölen bir kişinin birinci zümredeki tüm mirasçıları kendisinden önce ölmüş yahut mirası reddetmiş ise, ikinci zümredeki mirasçıları yani kardeşleri otomatikman mirasçı olmazlar. Otomatikman ölenin icra borçlarından sorumlu olmazlar. Bunun sebebi kanundur. Kanun, mirasın birinci zümredeki tüm mirasçılar tarafından reddi halinde miras ikinci zümredeki mirasçılara geçmeyeceğini düzenliyor. Dolayısıyla ölenin kardeşlerinin ayrıca reddi miras yapmalarına gerek yok. Ama icra müdürlükleri bunu kendiliğinden dikkate falan almaz. Bakarlar ölenin hissedar olduğu bir taşınmazı var, haczi koyabilirler. Ölenin icra dosyalarından diğer kardeşlerine bir tebligat, vs gelir ise, ya da taşınmazlar üzerine bir şerh, haciz vs koyulmaya çalışılır ise MUTLAKA bir avukata vekaletname verin, gerekli savunmanızı yapar.
Peki ben şu an anneme reddi miras davası açabilir miyim annem yaşıyor iken bu bir çözüm olabilir mi...evliyim ve üzerim 3 tane ev var borç bana ulaşırsa evlerin gitme ihtimali olurmu sigorta neden iflastan 17 yil sonra borç gönderiyor dedem öleli 10 yıl oldu şirketin diğer ortakları 2 dayım dayimgil reddi miras vermediler ve kalan borçları ödüyorlar hala bize gelebilecek bir borç riski varmı şimdiden teşekkür ederim
Birisi yaşarken onun mirasını reddetmek mümkün değildir. Size gelebilecek borç riskleri hakkında bir önceki yorumda çok detaylı bir bilgi verdiğimi düşünüyorum, daha farklı bir yorumum yok Hatice hanım. İflastan ne kadar sonra borçların muaccel hale geldiğini bilmediğimden, zamanaşımı hakkında yorum yapamıyorum.
Merhabalar, vefat eden evli ancak çocukları yok, vefat edenin eşi ve kendi anne babası mirası reddetti 1 yıl önce ancak vergi dairesi vefat edenin vergi borçlarından dolayı abisini arayarak borcu ödemesi gerektiğini söylüyor, bu kişi borçtan nasıl kurtulabilir
Merhaba. Vefat eden ve çocukları olmayan birinin eşi anne ve babası mirası reddettikten sonra borç kardeşlere kalmaz. ANCAK vergi daireleri dahil, devlet kurumları reddi miras yapıldığını otomatikman bilmez, görmez. Ödeme emri gönderirlerse, reddi miras yapıldığına dair itiraz sunulur, o zaman ödeme emrini geri çekebilirler takibi düşürebilirler. Vergi dairesinin borçlu olduğunu düşündüğü kişileri "arayarak" borç tahsil etmeye çalışması yasal değil. Arayan vergi dairesi personeli dahi olmayabilir. Asla ödeme yapmayınız. Ödeme emri gelirse, derhal bir avukata gidin, o zaman yasal yollardan karşı koyulur ve borçtan kurtulunur.
Meraba benim eşim vefat edeli sekiz yıl oldu iki çocuğumla eşimin annesinin evinde oturuyoz kendileri yurt dışında ama bize rahat vermiyolar her geldiklerinde kavga ediyoz artık bıktım ev arıyom kiraya çıkacaz çocuklarımın babalarından dolayı miras hakkı varmı bana ne yapmam lazım
Merhaba Aslı hanım. Ev eşinizin annesinin evi. Eşinize ait değil. Dolayısıyla çocuklarınızın babalarının mirasçısı olarak oturduğunuz o evde bir hakkı yok. Her ne kadar etik değilse de, kayınvalidenizin kendi evinden yani oturduğunuz evden sizi çıkarma hakkı hukuken var. Eşinizin yani babalarının üzerine olan malvarlıkları varsa, çocuklarınızın da sizin de onlarda hakkınız var.
Merhaba, Oturmuş olduğumuz ev babaanneme ait ve babaannem 1981 yılında vefat etmiş. Halam, Amcam ve Babam da süreç içerisinde sıra ile vefat ettiler. Babamız şirket ortağı olduğu ve vergi borcu çıktığı için annem, ablam ve ben üçümüz, babamın vefatından sonraki 3 ay içerisinde reddi miras talebinde bulunduk ve mirasın gerçek reddi gerçekleşti. Ben ve ablamın çocuklar bulunmamakta. Bu durumda babaannemden babama düşen, oturmuş olduğumuz evdeki miras hakkı kime geçer? (Eşi ve çocukları olarak biz reddetmiştir.) Kardeşlerinin mirasçılarına geçer ise babamın borcu onları da etkiler mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.
Gökhan bey, oturduğunuz ev her ne kadar babaannenizden gelmekte olsa da, sonuçta babaanenizden doğrudan size geçmedi, geçemez. O ev babanıza geçti, ancak siz de babanızın mirasını reddettiğiniz için şu an size geçemez. Çocuklarınız olsaydı onlara geçebilirdi ancak yok. Babanızın ilk zümreden tüm mirasçıları mirası reddettiyse, ki ilk zümrede sadece anneniz siz ve ablanız haricinde başka kimse yoksa ve bunlar reddetiyse miras otomatikman kardeşlerine veya kardeşlerinin mirasçılarına geçmez. Bu, kanun düzenlemesi gereği böyle. Eğer babanızın kardeşleri ya da kardeşleri sağ değilse onların mirasçıları mirası açıkça kabul ederlerse miras hem bu ev hem borçlar dahil onlara geçer. Ancak reddederlerse veya hiçbir şey yapmazlarsa onlara geçmez. Gördüğünüz üzere konu oldukça teknik.
Bu ay vefat eden aysel annenin (2 oğlu 1 kızı var (kızı çok eski ölmüş) ) kızdan 1 torunu var , oğlanların birinden 1 torunu var diğer oğlan evli de değil çoçuğuda yok. kızdan Torunun(sadık) anneside babasıda aysel anneden yıllar önce ölmüş.. SORU 1 -- torun(sadık) mirası red ederse miras ne oluyor (alt soyuda , üst soyuda, kardeşide YOK. ) sadece dayıları ve halası var. SORU 2-- aysel annenin bekar oğlu mirası red ederse miras ne olur.? cevaplayabilirmisiniz? İYİ ÇALIŞMALAR.
Sorunuz karışık. Aysel anne dediğiniz kişinin kızı yani sadık'ın annesi , aysel'den önce ölmüşse, torun sadık da mirasını reddederse, miras 2 oğluna (oğlu ölüyse oğlunun çocuğuna) kalır. Hem başka altsoyu, üstsoyu ya da kardeşi de yok diyorsunuz hem bir yandan da "oğlanların birinden 1 torunu var diğer oğlan evli de değil çoçuğuda yok" diyorsunuz,ben bu cümlenizden Aysel'in oğullarının sağ olup olmadığını anlamıyorum çünkü çelişkili. Altsoyu üstsoyu kardeşi yok dediğiniz Sadık mı? Altsoyu üstsoyu kardeşi yok dediğiniz Sadık ise, Aysel'in oğulları sağ ise, mirası elbette oğullarına kalacak. Bekar oğlu mirası reddederse diyorsunuz, mirası reddetmeyen kim sağ ise ona kalacak. Bekar olmayan oğlu mirası reddetmeyen tek kişiyse ona kalacak.
Aylin Beliz Hanım, değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Müsaade ederseniz birkaç sorum daha olacaktı. Aile büyüklerimiz her şeyi o kadar ihmal etmiş ki, şuan tüm işlerle uğraşmak bana kaldı. Ondan rahatsız ediyorum kusura bakmayın. Söz konusu taşınmazın akıbetini öğrenmek için Tapu Müdürlüğü'ne gittiğimde babaanneme ait evin daha intikalinin bile yapılmadığını öğrendim. Yukarıda da bahsettiğim gibi biz reddi mirasta bulunmuştuk ve mahkeme İflas Hükümlerine Göre Tasfiye kararı almıştı. Oturmuş olduğumuz ev için, diğer mirasçılardan vekalet alıp intikalini yaptırdığımda, doğal olarak babamın vergi borcu olduğu için devlet harekete geçecek. Çünkü intikal olmadığı için iflas hükümlerine göre tasfiye kararı uygulanırken babama ait miras hissesini göremediler diye tahmin ediyorum. Bu durumda, Halam ve Amcamın mirasçıları da babama ait mirası reddettiklerinde, devlet, babamın borcu için (sonuçta evin 1/3 hissesi babamı kalmış olacak intikal sonrası) hisse satışına mı gider, yoksa evin tamamı için mi satış kararı alır? Eğer ki evin tamamı satılırsa, diğer mirasçılara öncelik tanınır mı? Aile yadigarı olduğu için evi almak istiyorum. Farkındayım çok karışık bir durum ancak okudukça farklı sorunlarla karşılaşıyorum. Kusura bakmayın.
Mahkeme iflas hükümlerine göre tasfiye kararını, ilk zümreden tüm mirasçılar (sağ olan çocuklar, sağ olan eş) mirası reddedince yapar. Hakkında tasfiye kararı verilmiş bir mirasın (terekenin) intikalinin yapılabileceğini zannetmiyorum. Hem mirası reddedip hem intikal yapılamaz ki. Şu an nasıl yaptıracaksınız intikali, yaptıramazsınız, intikali mirasçı olanlar yaptırabilir, siz reddetmişsiniz mirası. Tapu mirasçılık belgesi isteyecek sizden intikali yaptırmak için. E veremeyeceksiniz? Diyelim ki bir şekilde intikali yaptırdınız, tapu hata etti mirasçılık belgesi istemedi, intikali yaptırırsanız ona rağmen, mirası reddiniz geçersiz olur, babanızın borcu olan tüm kişiler (devlet de dahil) bunu ileri sürebilir, borçlar için size gelebilir. Evi mirasçı olarak edinebilmeniz mümkün değil. Borçlar için mirası reddedenler, malvarlığından da alamazlar. Devlet, babanızın hissesi için satışa gidebilir diye düşünüyorum.
Merhaba Aylin hanım herkese vakit ayırıp cevap verdiğinizden ötürü öncelikle size çok teşekkür ederim. Benimde size bir sorum olacak. Eşimle mayıs 2021 yılında boşanma kararı aldık eşim ayrılık sürecinde beni ve çocuğumu evden çıkardı ve evi satıcağını söyledi. (evi evlenmeden önce almıştı ve kendi üzerine). Bunun üzerine ben evi satamasın diye tedbir koydurdum ve satış yapamadı fakat bizim boşanmamız gerçekleşmeden eşim vefat etti ve haddinden fazla borcu çıktı. Borçları ödeyecek durumum olmadığı için çocuğum ve ben reddi miras yaptık mahkemenin olmasını bekliyoruz. Size sormak istediğim soru şu ev şuan boş bir şekilde duruyor biz eve geçsek bir sorun olur mu reddi miras yapıldığı için bizi evden çıkarırlar mı sonuç olarak o ev ne olucak. Cevap yazarsanız çok sevinirim.
Merhaba Sema hanım, öncelikle geç yanıt için özür diliyorum. Rica ederim. Mirası reddettiğiniz için o evde de bir hakkınız olmuyor tabi ki. Eşinizin mirasını reddetmeyen mirasçıları varsa (örneğin anne ya da babası sağsa onlar, değilse kardeşleri, onlar da sağ değilse kardeşlerinin çocukları) sizin evden çıkmanızı idteme hakkına sahip
Merhaba eşim 19.01.2022 tarihinde şekerden dolayı vefat etti şeker hastası olduğu için çalışamıyor idi tüm borçlarından dolayı reddi miras yaptım peki tüm borçları reddi miras kapsar mı yani silinir mi
Reddi miras tüm borçları kapsar. Borçlar silinmez, mevcutturlar. Ancak siz borçlardan sorumlu olmazsınız. Alacaklılar reddi miras yaptığınızı otomatikman bilemez. Size borç kağıtları gelmeye devam edebilir. Gelebilecek borç kağıtlarına itiraz süresi içinde reddi miras yaptığınızı belirten bir itiraz sunarak karşı koyarsınız, hak kaybına uğramazsınız.
Merhabalar.Annem birkaç gün önce vefat etti.Babamin 10 yil uzerine birşey alamiyor alirsa banka el koyuyor.Annemin mirasini babam reddederse bana veya kardesime kalir mi.Lutfen cevaplar misiniz?
Merhaba. Babanız annenizin mirasını reddetse de reddetmese de annenizin mirasında siz ve kardeşiniz mirasçısınız zaten. Babanız reddederse , o artık devreden çıkacağı için sizin ve kardeşinizin miras payı artar, babanız reddetmezse yine mriasçısınız ama miras payınız daha az olur.
Merhabalar. 3 aylık reddi miras süremiz 30 Ağustos’ta dolacak. İşlemlere bu hafta başlayabileceğiz. Adli tatil de mevcut. Bu sebeple reddi miras sürecinde gecikme yaşar mıyız? Yoksa işleme başlama tarihimizin 3 aylık süre içinde olması yeterli midir? Bu süreç uzun mudur? Şimdiden teşekkürler
Merhaba Merve hanım, işleme başlama tarihimizin 3 aylık süre içinde olması yeterlidir. Adli tatil işleri yavaşlatır. Normalde bu süreç adli tatile denk gelmezse mahkemenin hızına göre en az 7-8 ay hatta 1 yılı aşan bir süre sürebilecek iken adli tatil süresini de üzerine ekleyerek düşünebilirsiniz. İlçe adliyesi gibi küçük bir yerse 7-8 aydan kısa sürebilir ama pek sanmıyorum.
Aylin hanım merhaba. Bir sorum olacaktı. Babam vefat edeli 2 ay oldu. Babamın bir takım borçları olduğundan dolayı reddi miras yapacağız. Şu an oturduğumuz konut annemin üzerine. Reddi miras yapınca alacaklılar evlilik birliği içinde alındığı için annemin üzerindeki evin yüzde 50 hissesine haciz koyabilirler mi ?
Merhaba. Evlilik boşanma ile sonuçlanmamış ki evlilik birliği içinde mi dışında mı alındığı tartışılsın. Babanızın alacaklılarının annenizin üzerindeki evde hiçbir şekilde hakkı olamaz.
Merhabalar. Babam 5 ay önce vefat etti. Geriye mirasçı olarak eş ve 4 çocuk kaldı. Biz mirasın babamın yazılı olmayan vasiyeti üzerine annem ve ablam üzerine geçmesi için 3 kardeş reddi miras verdik. Fakat yeniden veraseti alınca gördük ki mirası reddeden kardeşlerin payları altsoylarına, yani reşit olmayan çocuklarımıza geçmiş. Avukatımız böyle olacağını bize söylememişti. Bu durumda; 1- Reddi miras davamızın iptalini isteyip ilk baştaki gibi 4 kardeş ve annemiz üzerine veraset alabilir miyiz? 2- Eğer bu mümkün değilse çocuklar adına mirası nasıl reddederiz? 3- Abimin çocuklarından ikisi eski eşinden olma ve velayeti annelerinde. Çocuklar adına reddi miras vermek istersek bu karar velayet altında bulunan çocuklar için annesine mi aittir? Kıymetli cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba. Ne yazık ki reddi miras yapılınca, çocuklar in bu geçerli olmaz, onlar için dr yapılmalıydı. Çocuklar için sizin reddi mirasınıza dair kararın kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde dava açılmalıydı, şu an açılabilmesi mümkün değil. Çocuklarınız sizden uzakta yaşayan yetişkinler olsa idi, hani sizinle irtibatlı olmadıklarını ve sizin reddi miras yaptığınızı yeni öğrendiklerini iddia ederek belki başvurabilirlerdi ama sizin için bu mevzu bahis değil. Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak çok istisnai durumlarda (başkaları tarafından hile ile ya da zorla reddi miras yaptırılması gibi örneğin) ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir. İstisnai durumları kanun maddeleri tek tek düzenlemiyor. İçtihatlarla gelişiyor, ya da genel olarak hukuki işlemlerin geçersizlik sebeplerine dayanılabiliyor. Hak düşürücü süre ve zamanaşımı geçmiş olabilir , bunların hangi tarihten başlayacağı dahi inceleme konusu. Reddi mirasınızı iptal ettirmeniz için istisnai sebeplerin var olmadığını düşünüyorum. Çocukların da reddi miras süresi geçtiğinden mirası nu saatten sonra reddedebilmeleri mümkün değil. (haberleri yeni oldu denilemez - reşit değiller ve ikametgahları mirası reddeden anne ya da babaları ile aynıdır ya da aynı olmasa dahi anne ya da babaları ile onlar mirası reddetti edeli hiç görüşmediklerini iddia ve ispat etmeniz gerekir ki etmeniz zordur. belki abinizin velayeti annesinde olan 2 çocuğu annesinde yaşıyorsa babasının yani abinizin reddi miras yaptığından yeni haberi olduğu iddia edilerek dava açılabilir o iki çocuk, için, bu nispeten daha inandırıcı olabilir. Bu konuda avukatlık desteği almak isterseniz [email protected] adresimize mail atmanız yeterli.
Merhabalar. Babadan kalan mirası reddettik, fakat pişman olduk. Reddi mirasın iptali mümkünmü? Mümkünse hangi kanuna maddeye dayanılarak iptal edilebilir. Tesekkurler
Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak çok istisnai durumlarda ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir. İstisnai durumları kanun maddeleri tek tek düzenlemiyor. İçtihatlarla gelişiyor, ya da genel olarak hukuki işlemlerin geçersizlik sebeplerine dayanılabiliyor. Hak düşürücü süre ve zamanaşımı geçmiş olabilir , bunların hangi tarihten başlayacağı dahi inceleme konusu. Dava işleri kolay değil. Hukuk fakültesi, bu gibi durumlarda hangi kanun maddelerine dayanılacağı, hangi emsal içtihatların kullanılacağı, davanın ne tür dayanaklarla açılacağı konusunda senelerce eğitim alınan bir yer olduğundan, avukatların dilekçenizi şu kanun maddelerine dayanarak yazın şeklinde yönlendirme yapması da birçok hatalı sonuç doğurabileceğinden yanlıştır. Bu, ücretsiz hukuki danışmanlık vermek anlamına da geleceğinden, yasadışıdır. Ücreti karşılığında dahi bir avukat kendi yazmadığı dilekçeyi şunu yazın diye akıl vermemeli. Bu yöntemle muhakkak unuttuğu noktalar olur. Bu sebeplerle, ne yazık ki size şu kanun maddelerine dayanın ve şöyle dilekçe yazıp dava açın demem mümkün değil. Reddi mirası yaparak pişman olduğunuz gibi şimdi de kendi kendinize iptali için dava açarak pişmanlık yaşama ihtimalindense, en sağlamı emeğinin karşılığını vererek bir meslektaşımla anlaşmanız ve kanun maddelerini seçmeyi onun tecrübesine ve eğitimine bırakmanızdır diye düşünüyorum. Seçim elbette sizin, 6098 sayılı borçlar kanununun miras hükümlerini inceleyebilirsiniz.
Sn .Aylin hn Vefat eden borca batık kişini Eşi ve 2 çocuğu Reddi miras yaptı 2 çoçuğun da çocukları yok. vefat eden kişinin borçları ,vefat eden kişinin kardeşlerine kalırmı. eşi ve 2 çocuğu mirası ret ettiği için ölen kişini kardeşleride miras ret mi edilmiş oluyor ,kardeşler miras reddi yapmamışlar
Merhaba, hem yazımızda hem de yukarıda birkaç soruya verdiğimiz yanıtlarda da belirttiğimiz üzere; ölen bir kişinin en yakıni tüm mirasçıları (eşi, çocukları ve anne babası) kendisinden önce ölmüş yahut mirası reddetmiş ise, en yakın olmayan mirasçıları yani kardeşleri otomatikman mirasçı olmazlar. Otomatikman ölenin icra borçlarından sorumlu olmazlar. Bunun sebebi kanundur. Kanun, mirasın birinci zümredeki tüm mirasçılar tarafından reddi halinde miras ikinci zümredeki mirasçılara otomatik geçmeyeceğini düzenliyor. Dolayısıyla ölenin kardeşlerinin ayrıca reddi miras yapmalarına gerek yok.
Merhabalar, Dedem birkaç yıl önce vefat etti. Babam, dedemin vefatından sonra kalan borçlardan dolayı mirası reddetmiş. Biz bunu başka bir dava aracılığıyla geçtiğimiz ay öğrendik ve ben ve kardeşim mirasın gerçek reddi davası açtık. Bizim davamız sonuçlandıktan sonra bu kalan borç annemize kalır mı? Eğer kalıyorsa annemizi bizim davamıza davacı olarak eklememiz mi yoksa dava sonuçlandıktan sonra annemiz adına yeni bir dava mı açmamız gerekir? Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum ve iyi çalışmalar diliyorum.
Anneniz babanızın babası olan dedenizin mirasçısı değil. Sizin davanız sonuçlandıktan sonra annenizin dava açmasına gerek yoktur.
Merhabalar. Dayım 5 yıl önce vefat etti . Eşi çocukları ve o gün tek torunu vardı reddi miras yaptılar ( şuan 2 torunu daha oldu ) . Dün annemin babasından kalan köydeki tatların tapularını çıkarttık miras yani . Tüm tapularda dayım da hissedar olarak çıktı . Bu hisselerin durumu ne olur annem alabilirmi . Tapular dededim babasından intikal ettiği için annem dayım ve kuzenleri de hissedar yani toplam 6 kişinin hissesi var . Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Dayınızın sonradan doğan 2 torununun adına da daha sonradan reddi miras yapılmadıysa, annenizin dedesinden kalan bu yerlerde dayınızın o 2 torunuyla birlikte anneniz ve annenizin kuzenleri beraber mirasçıdır, O 2 torun adına da reddi miras yapıldıysa anneniz ve kuzenler mirasçı olabilir. Bunu kesin anlamanın yolu, annenizin dedesi yani dedenizin babasının (tapuların sahibinin) güncel veraset ilamını almak. Noterden değil mahkemeden almanızı tavsiye ederim. (Reddi miraslar olduğunu da belirterek dava şeklinde açılmalıdır.)
Merhaba, Babam vefat etti. İcra borçları görünüyor. Borç var alacak yok. Dolayısıyla reddi miras için Veraset ilamı aldık. Ablam ve ben mirası reddetmek için dilekçe verdik. Uyaptan baktığımda karara çıkmış yazıyor ama ne bir karar tarihi ya da kararın ne olduğuna dair bir şey yok. 6 yaşındaki kızım için de reddi miras yapmam gerekiyorsa neyi beklemem gerekli. Adresime karar mı gelir. Yoksa e-devlette karara çıkmış yazısını görmem yeniden veraset ilamı almam için yeterli mi? 3 aylık süreyi kaçırmak istemiyorum. Ben de kendim için dilekçemi 22temmuzda vermiştim. 15 günde karara çıkmış yazıyor.
Merhaba. Vatandaş uyaptan içerik göremeyebilirsiniz. Avukatlar uyaptan içerikleri görebiliyorlar ve tebliğ edilmesi gerektiği halde edilmeyen kararlar varsa talep göndererek hızla halledebiliyorlar. Bir avukatınız olsaydı bunlar kolay olurdu ama şu an tebliğ alma, kesinleştirme gibi işlemleri her seferinde kendiniz gi,derek yapmak durumundasınız. Davayı adli tatilde açmışsınız, adli tatilde tebligatlar yavaşlar, kararın size tebliğ edilmemesi ondan da olabilir. Şu anda siz ve ablanız beraber mahkemeye gidip karara çıkmış göründüğünü ancak size posta ile ulaşan bir karar olmadığını belirtin, "mümkünse kararı burada mahkeme kaleminde elden tebliğ alabiliriz" deyin. Size kararı tebliğ ederlerken, kararı detaylı okuyun, eğer bu karara itiraz etmeyecekseniz (karar davanızın kabulü şeklinde çıktıysa) aynı gün mahkeme kalemine istinaftan feragat ettiğinize (karara itiraz etmeyeceğinize) dair bir dilekçe vererek kararın kesinleştirilmesini isteyerek süreci hızlandırabilirsiniz. Kızınız için reddi miras davasını sizin bu kararınız size tebliğ edildikten sonra itiraz süreleri de geçtikten sonra yani sizin kararınız kesinleştikten sonra 3 ay içinde açılması gerekiyor, ancak bu kızınız için açacağınız davanın bazı özellikleri var, avukatsız ilerlememenizi öneririm. Hakkaybı yaşamayın. Fakat şu dikkatimi çekti; sizin davanızın 15 günde karara çıkmış olması bana biraz hızlı geldi. Kararı mahkeme kaleminden tebliğ aldığınızda iyi inceleyin. Davanız gerçekten kabul edilmiş mi? Bu kadar hızlı karar, dava dilekçesinde bir eksiklik olduğunu ve davanın bu nedenle dahi reddedilmiş olabileceğini de gösterebilir.
Değerli yorumunuz ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Mahkeme yer İzmir’de ben ise istanbuldayım. Ablam da ankarada o yeni veriyor dilekçesini. O nedenle sık sık İzmir’e gitme durumum yok. Kasım ayında gideceğim. Kasım ayına kadar tebligat gelmesini beklesem sorun Yaşar mıyım acaba?
Bunu şimdiden benim bilebilmem mümkün değil, ne desem hatalı bir yorum olur Duygu hanım.
Merhabalar Üç yıl önce annem vefat etti annemin hiçbir borcu yoktu Babam annenizin sahip olduğu herşeyi ona ben aldım Onun için reddi miras yapacaksınız deyince Abim ve Ben kabul ettik ve dilekçeyi yazan avukat o zaman Abim be Bana Sizin çocuklarınıza geçer yani Babama üç torununa geçeceğini söylemedi Benim ilk evliliğimden 26 yaşında kızım ve ikinci eşimden 6 yaşında kızım ve Abimin 5 yaşındaki kızına geçti bizim red ettiğimiz miras payı . Babam Ben daha sağım hayattayım ben red etmedim Abim ve benim red edip torunlarına geçen miras hakkı için dava açtı mirasçılık belgesi iptali çıkan yeni tapuların iptali için 3 torununa da. Biz şu an Abim ile böyle bir durum yaşadığımız için pişmanız . REDDİ MİRASIN İPTALİ durumu bizim için mümkün olur mu? Ve babamın açtığı dava sonucu ne olur? Teşekkür ederim cevabınız için
Sizin reddettiğiniz miras payları malesef torunlarına geçer evet, siz bunu bilememişsiniz söylenmediği için doğal olarak. Babanızın miras payının torunlara geçisinin iptali için dava açarken dayandığı sebep ne acaba, zira mirasçılık belgesi iptali davası kolay kolay kabul edilmez. Paylaşılan miras babanıza ait miras değil ki, annenize ait miras. Babanızın "ben daha sağım hayattayım" demesi , torunların annenizin mirasçısı olduğunu gösteren mirasçılık belgesinin iptali sebebi değil? Mirasçılık belgesinin iptali gibi, reddi mirasın iptali de çok istisnai bir durum. ( Hile ile ya da tehdit edilerek reddi miras yaptırılmış olması örneğin bir sebep. Bunun için sadece tanık beyanı vb yeterli değil. Siz böyle birşeyin olduğunu iddia ve ispat edemezsiniz gibi duruyor.) Pişman olmak, vazgeçmek, vb ile bu tip davalar kabul edilmez. Siz dava açarsanız, reddedilme olasılığı çok yüksek. Babanızın açtığı dava reddedilebilir.
Aylin Hanım merhabalar. Benim eşim 10.09.2021 tarihinde vefat etti.Ben ve iki çocuğum adına mirası reddettik ve olumlu sonuçlandı. Bu borç üst soydan annesine ve kardeşlerine mi kalıyor. Kalıyor ise nasıl bir yol izlemeliyiz.Bu durumda dava açmaları için geç mi kaldık.
Merhaba. Eşiniz vefat ettiğinde en yakın mirasçılar yani vefat anında otomatikman mirasçı olan kişiler olarak siz ve çocuklar reddi miras yaptığınız için, miras artık en yakın olmayan mirasçılar yani üstsoy ve başkalarına geçmez. Bir şey yapmalarına gerek yoktur. Saygılar.
Merhaba Aylin Hanım, Öncelikle sorulara verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Sizin sayenizde birçok hususu öğrendim ancak hala sormam gereken bir husus var. Almanya’da ikamet ediyorum. Babam Türkiye’de vefat etti. İcralık borçlarından ötürü reddi miras yapacağım. Sizden öğrendiğim ben yapsam da babamın torununa yani kızıma bu borç miras kalacak. Kızım adına da reddi mirası nasıl yapabilirim? Yurtdışında olduğum için Türkiye’de bit avukata vekalet vereceğim, kızım adına da vekalet verebilir miyim? Bu hususta ayrıntı verebilir misiniz? Teşekkürler
Merhabalar, gec yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Kızınız için reddi miras davası açmak üzere avukata vekaletname verebilirsiniz, ancak vekaletnamede bu yetki yazsın ona dikkat edin. Ayrıca mahkeme kızınızı davada temsil etmek üzere bir kayyım (çoğunlukla bir avukat olur) atayacaktır otomatikman.
Aylin hanım iyi günler. Benim eşim 10.09.2021 tarihinde vefat etti.Ben ve iki çocuğum adına reddi miras davası açtım olumlu sonuçlandı. Eşimin annesi ve iki kardeşi hayatta .Annenin ve kardeslerinde açması gerekiyor muydu gerekiyorsa zaman baya geçti sıkıntı olur mu?
Merhaba Gülcan Hanım. En yakın mirasçılar olarak siz ve çocuklarınız reddi miras yaptığınız için artık miras iflas hükümlerine göre tasfiye olunmalı. Sizin mahkeme kararınızda en son karar kısmında mirasın iflas hükümlerine göre tasfiyesine diye yazıyor mu? Yazıyorsa karar doğru verilmiştir. Bazen hatalı olabiliyor. Eğer o şekilde yazıyorsa eşinizin annesi ve kardeşlerinin reddi miras yapmalarına gerek yoktur. Yazmıyorsa, kararı [email protected] adresimize mail ile iletirseniz, daha net yardımcı olabiliriz.
Merhabalar, Eşin vefat etmesi durumunda, vefat eden eşin ilk evliliğinden olma çocuklarının mirasta payı olduğu aşikar. Ancak eşin vefatından hemen sonra eş ile ortak alınan ev ve araba için diğer eşten olma çocuklar hemen ev ve arabanın satışını isteyebilir mi? Yani kendi paylarını isteyip evi ve arabayı sağ kalan eşten hemen talep edebilir mi? Yoksa sağ kalan eş ölene kadar aracı ve evi kullanma hakkına sahip mi? Teşekkür ederim.
Merhaba öncelikle geç yanıt için üzgünüm, umarım görürsünüz. Aracın ölen eşin üzerine kayıtlı olduğunu kabul ederek yorum yapıyorum. Mirasçılardan herhangi biri, her zaman ortak miras malı olan aracın satışının yapılarak parasından kendi paylarını almayı talep edebilirler. Sağ kalan eşin ölene kadar aracı kullanma hakkı yoktur, mal ortak hisseli bir miras malıdır, diğer mirasçılar ortaklığı zorla devam ettirmeye ya da malın kullanımını mirasçılardan olan sağ kalan eşe vermeye zorlanamaz.
Sn avukat torunlarim dünyaya gelmeden anne tarafı dedesi vefat etti anne süresi içinde reddi miras yaptı çok borcu vardi babasının sonra dünyaya gelen iki torunum dedesinin bıraktığı borçtan sorumlu olurmu torunlarımın biri 4 yaşında diğeri 7 aylık dede 02.02 2018 de öldü ilk torunum dedesi öldükten 7 ay sonra dünyaya geldi
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Torunlar ölüm anında hayatta değildir. Mirasçı olmazlar. Dedenin mirasının iflas hükümlerine göre tasfiye edilmesi gerekiyor.
Merhaba cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Babam 2016 yılında vefat etti biz 5 kardeşten 3 borçlarından doloyı avukat yardımıyla süresinde reddi miras yaptık sonradan araştırırken öğrendimki bizim çocuklarımız mirasçı oluyormuş. Tekrar başka bir avukatla görüşüp reddi miras davası açtık(5 yıl sonra) dava kabul edildi . Sonrasında bu durumla ilgili iptal olabilir mi?
Merhaba, oldukça şaşırtıcı, 5 yıl sonra çocuklar için açılan davanın kabul edilmesi, mahkemenin atlaması ile olmuş olabilir. Normalde sizin davanız kesinleştikten itibaren 3 ay içinde çocuklarınız için de dava açmanız gerekmekte. Bu 3 ay da geçirildiğinde, normalde "çocuklarım reddi mirası bilmiyordu yeni öğrendi" gibi bir mazeret kabul edilmez. Eğer başka bir nüans yoksa, karar gerçekten hatalı ise, hatalı reddi miras kararının iptali için ölenin alacaklıları tarafından dava açılması mümkündür malesef...
Merhaba 2013 yılında babam vefat etti ve borçlarından sebep annem ben ve küçük erkek kardeşim reddi miras yaptık. Reddi miras yaparken kardeşim 13 yaşındaydı annemin vekaletinde reddi miras yaptı. Ancak bu sene babamdan bize borçlar haricinde bir arsa da kaldığını öğrendik ve bu arsa değerli bir arsa. Ancak arsaya babamın borçlarından ötürü yaklaşık 35 adet haciz işlemi uygulanmış ve 33 tanesi zaman aşımına uğramış ve dilekçe yazılsa kapatılacakmış bilgisini aldık. Bu arsayı sonradan öğrendik varlığından haberimiz yoktu. Bu sebeple reddi mirastan vazgeçebilir miyiz? Birde şöyle bir durum var babam tek evlat reddi mirastan vazgeçemezsek miras kime kalır?
Bu sebeple reddi mirastan vazgeçemezsiniz. Yani bu arsanın satılmadan size kalması olasılığı yok. Aksi, reddi mirasın doğasına ters. Malı bilmiyorduk, yasal bir sebep değildir. Babanızın mirasının iflas hükümlerine göre tasfiyesi istemi ile bir dava açabilirsiniz, bu davada o tarla satılır (piyasadan daha düşük satılma olasılığı vardır), parası ile babanızın alacaklılarının alacakları ödenir, yani tüm borçlar kapatılır. Kalan olursa size ödenir. Böyle bir davayı avukatsız yürütmemenizi tavsiye ederim.
Merhabalar. Baba vefat ediyor anne sağ çocukları reddi miras yapıyorlar fakat torunlar yapmıyor 18 yaşından küçükler bu arada.Anne mirasçılık belgesi istediğinde sulh ceza mahkemesi tüm mirası anne ve torunlar arasında paylaştırıyor.Bu durumda torunların mirası reddi nasıl yapılabilir.
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm, umarım görürsünüz. Torunların ebeveyni olan çocukların reddi miras kararının kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde çocuklar adına da reddi miras için mahkemeye başvurulması gerekir. 18 yaşından küçük olmalarının bir etkisi yoktur, anne veya babaları velayeten başvururlar. Bu süreyi geçirdikten sonra başvurulursa, davanın reddedilmesi olasılığı mevcuttur. Anne babaların reddi miras kararından dava dilekçesinde muhakkak bahsedilmelidir. Torunlar adına dava açmak ve yürütmek için bir avukattan destek alabilirsiniz.
Merhabalar. Benim babamın amcası vefat etti ve 3 milyon lira borcu çıktı. Babamın amcasının çocuğu yok eşi de vefat etti. Babamın babası da vefat ettiği için babam mirasçılar arasında. Babam reddi miras yapacak. Annem ben ve kardeşimin de reddi miras yapması gerekir mi? Kardeşim ve ben resitiz. Birde ben evliyim. Eşimin de yapması gerekir mi? Teşekkürler
Merhabalar. Babanızın reddi miras yapması yeterli, anneniz, siz, eşiniz ve kardeşiniz doğrudan amcanızın mirasçısı değilsiniz.
Merhaba Aylin Hanım, benim dayım 2 ay önce vefat etti. Kendisinin eşi ve çocukları yoktu, yüklü bir borcu olduğundan kardeşleri reddi miras verdiler. Bu durumda yeğenleri olarak bizim de reddi miras vermemiz gerekir mi? Eğer reddi miras vermezsek borçlardan sorumlu olur muyuz veya miras bize geçer mi? Son olarak eğer reddetmemiz gerekiyorsa, bunu annem reddedip bu onaylandıktan sonra mı yapmam gerekir yoksa benim de ölümden sonra 3 ay içinde reddetmem gerekir mi? Teşekkürler.
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. En yakın mirasçılar yani muris öldüğü anda otomatikman onun mirasçıları olan kişiler mirasın reddi yaptıktan sonra, artık daha uzak olan mirasçıların, yani siz yeğenler gibi uzak ikinci zümre mirasçılarının reddi miras yapması gerekmez. Ancak yine de bundan emin olmak için, annenizin reddi mirasına dair kabul mahkeme kararını inceleyin, kararda terekenn tasfiyesine yazıyor olması gerekir. Eğer öyle yazıyorsa dediğim geçerli. Yazmıyorsa, karar hatalı olabilir ya da hesaba katmadığımız başka bir nokta olabilir, kararın yorumunu ücreti karşılığında bir avukat meslektaşıma yaptırmanızı tavsiye ederim.
Merhaba. Ben eşimin borçlarından dolayı reddi miras yapmak durumundayım. Aynı zamanda oturduğum ev eşimin üzerine. Fakat evlendikten sonra edinilmiş mal. Evlendikten sonra edinilen malda mal rejimi davasını reddi mirastan önce mi ne zaman açmalıyım
Merhaba. Evin edinilmiş mal olması ile alacaklılar ilgilenmez, onlar evin üzerine haczi koyarlar, bunu alacaklılara karşı siz itiraz, dava, vb. yollarla öne süreceksiniz. Mirasın reddi, katılma alacağı bakımından feragat anlamına gelmez, ilk önce mirasın reddi davası açılıp daha sonra mal rejimi davası da açılabilir, tam tersi de olabilir.
Merhaba Aylin hanım. Babam 2 ay önce vefat etti. Babama ölümünden önce açılmış bir alacak davası vardı ve ölümünden 2 hafta sonra tekrar Babama tazminat davası açılmış.Geride mirasçı Ben,annem ve kardeşim var.Bu tazminat davası mirasçı olarak bize gelicek biliyorum. Babamın üzerine küçük bir tarla araba ve traktör var sadece. Babamın üzerine olan mallar için satılamaz istenmiş fakat red edilmiş. Fakat şimdi ne kadar Tazminat istenecek bilmiyoruz ama muhtemelen yüksek bir rakam istenecek. Şimdi sorum şu: Biz hem bu davadan hemde mal kaybından nasıl kurtuluruz çünkü benim ve kardeşimin üzerine ev ve mal var. Biz şimdi Babamın arabasını, traktörünü ve küçük olan arsasını satıp reddi miras yapabilir miyiz?Annem sadece reddi miras yapsa bizim çocuklarımız mirasçı olurmuyuz. Teşekkür ederim.
Merhaba Hasan Bey, dediğiniz gibi bir durum hukukta yok, mirasbırakanın mallarını alayım ama borçlarını ödemeyeyim gibi bir mirasın reddi olamıyor. Mirasın reddinden önce mirasbırakanın mallarını satmanız hatta sadece üzerinize intikal ettirmeniz bile mirasın reddine engeldir, mirası kabul etmek demektir. Miras ya bütünüyle kabul edilir ya da bütünüyle reddedilir. Sizin mantığınızı da anlıyorum, ancak bir de şöyle düşünün, eğer bu dediğiniz mümkün olsaydı, hukukta bazı kanun maddeleri ile mirasçıların sorumlu tutulmasının, ya da sözleşmelere mirasçılar da sorumlu olacaktır şeklinde maddeler konulmasının ne anlamı kalırdı? Bir kişiden alacaklı olanlar ya da tazminata hak kazananlar, kişi öldü diye zararına katlanmak zorunda bırakılamaz, hele ki kişinin mirasçıları hem kişinin mallarını alıp , satıp ya da harcayıp hem de borçlarını üstlenmezlerse... Bu adil olur muydu? Diyelim ki mirası reddetmediniz, ancak mallarının hepsini de hemen sattınız. Babanızdan alacaklı olanlar mal kaçırma olduğunu öne sürerek satışların iptali için davalar da açabilirler. Uğraşırsınız. Son sorunuz bakımından sadece anneniz reddi miras yaparsa siz babanızın yine mirasçısı olursunuz tabi, miras payınız da artar.
Merhaba Aylin Beliz hanım. Ben ölürsem (hastayım) çocuklarım reddi miras yapacaklar. geçmişten gelen rahmetli eşime olan kefilliğim? ve benim bazı banka borçları için çocuklarımın üstüne olan değeri düşük de olsa bazı mal ve paraya haciz olması için reddi miras süresi beklenir mi, yoksa karar çıkması mı beklenir. Şimdiden çok teşekkür ederim Allah yolunuzu açık etsin...
Merhaba Oktay bey. Allah gecinden versin, ölümünüz halinde çocuklarınızın üzerine olan mallara haciz için ilk önce tabi ki onlara bir tebligat gönderilecektir. O tebligat gelsin ya da gelmesin. vefattan itibaren 3 ay içinde çocuklarınız reddi miras için dava açmalı, asla o süreyi kaçırmamalı. Tebligatı gönderecek olan alacaklılar reddi miras var mı yok mu araştırmaz, tebligat geldiğinde kişilerin kendilerinin borca itiraz ile bir reddi miras olduğunu ileri sürmeleri gerekmektedir. Tebligat çocuklarınızın reddi miras davası açmasından önce gelirse bile fark etmez, geldiği gibi reddi miras davasını tebligata (borca) itiraz süresi olan 1 hafta içinde açıp, borca itiraz dilekçelerinde de davanın açıldığını bildirsinler. Borca itirazda bu bildirildiği vakit, icra dairesi ya da dava açarlar ise mahkeme, reddi miras davasının sonuçlanmasını bekler, haciz konulmaz. Borca itiraz süresinde itiraz dilekçesi vermezlerse haciz konulur. Haciz konulmasından sonra hala 3 aylık süre içinde olmak kaydıyla reddi miras yapılsa bile, dava sonuçlanana kadar haczedilen malların satışı istenebilir, beklenmeyebilir, banka hesaplarından alacaklılara ödeme yapılabilir, çok sıkıntı yaşarlar. Reddi miras davası sonuçlandıktan sonra onların geri alınması için davalarla uğraşırlar. Mernis (yasal ikametgah) adreslerinin güncel olduğuna dikkat etsinler, vefat halinde derhal mahkemeye başvurmayı ihmal etmesinler, arada bir de e-devletten haklarında icra dosyası var mı diye sorgulasınlar...
İçten ve samimi olarak verdiğiniz bilgiler ve harcadığınız zaman için Allah sizden razı olsun Çok teşekkür ederim. Allah yolunuzu açık etsin.. (26/08/2022)
Selamlar Verdiğiniz hizmetlerin karşılığı ödenmez gerçekten Allah razı olsun sizlerden Annemin vefatından sonra kız kardeşim ve ben reddi miras dilekçesi verdik Dilekçeye reşit olmayan ikişer çocuğumuzu da eklemiştik ama onların reddi miras talebi reddedlidi Ablam yurt dışında, henüz reddi miras yapmadı Eğer varis 3 kardeş olarak mirası reddeder isek annemden kalan miras çocuklarımıza yani vefat edenin torunlarına kalır mı acaba? Yoksa torunları için de talepte bulunmamız gerekiyor mu? Tekrar teşekkürler...
Merhabalar, teşekkürler. Çocuklarınızın reddi miras talebinin reddedilmesi normal, çünkü davayı açtığınız tarihte onlar mirasçı değildi, siz mirasçıydınız. Aynı anda hem kendiniz hem de çocuğunuz için reddi miras dosyası açamazsınız, reddolur. Şu anki durumda: tüm varisler siz, kız kardeşiniz,ve yurtdışındaki ablanızdan ibaret ise (başka abiniz vs yoksa, babanız da sağ değilse), yurtdışındaki ablanız da reddi miras yaptığı takdirde, miras kanunun tabiriyle "en yakın tüm mirasçılar " tarafından reddedilmiş olacağı için annenizin terekesi (mirasını oluşturan tüm malvarlığı) tasfiye olunur. Yani artık miras torunlara kalmaz, torunlar yani çocuklarınız için reddi miras yapmak zorunda kalmazsınız. Ancak eğer ablanız reddetmez ise; en yakın mirasçıların tümü tarafından red şartı sağlanmadığından, torunlar yani sizlerin çocukları ablanızla beraber mirasçı olur, olmaması için çocuklarınız için reddi miras yapmak zorundasınız. Eğer ablanız yapmayacaksa, siz ve kız kardeşiniz çocuklarınız için yapacağınız reddi mirası kendiniz için verilen mahkeme kararı KESİNLEŞTİKTEN İTİBAREN 3 AY İÇİNDE YAPMALISINIZ. Bu süreye dikkat edin. Kararın verilmesi = kesinleşmesi değildir. Kararınızın kesinleşme tarihini mahkeme kalemine sorarak öğrenebilirsiniz. Çocuklarınız için yapacağınız reddi mirasta sizin mahkeme kararınızı da belirtmek, kanuni dayanaklarını belirtmek zorundasınız, kendiniz için izlediğinizden biraz daha değişik bir süreç olacak, hak kaybı yaşamamak adına bir avukatla ilerlemenizi öneririm. Ayrıca ablanız türkiyeye gelerek kendisi bu davası açmaktansa, onun da bir avukata vekalet vererek bu davayı yürütmesi mümkündür. ( Size ya da bir başkasına mirasın reddi konusunda vekaletname veremez, sadece avukatlara verilebilir bu tip bir vekaletname). Davanızda beraber çalışabiliriz. [email protected]'e mail atmanız yeterli.
Merhaba tek tek cevap verdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim. Anne ve babam sağ evli ve çocukları olan kardeşim 06.05.2022 tarihinde vefat etti. Borçları çok olduğu için eşi ve çocukları reddi miras yaptı. Ben ve annem babamda yapmak istedik ama noterde bizim yapmamıza gerek olmadığı söylendi yaparsak bile mahkemede yasal mirasçıları olmadığımız için hakimin hükmü yoktur kararı vereceği söylendi bir kaç avukatla görüştüm aynı şeyleri söyledi fakat yakın zamanda yine tanıdık bir avukat abisi ve anne babanın da yasal süre içerisinde reddi miras yapması gerektiğini yoksa eşinin ve çocuklarının mahkemesinin bitiminden sonra bizim borçlu olabileceğimizi söyleyince kafamız karıştı şu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor eşinin reddi miras mahkemesi sonucuna nasıl ulaşabiliriz bize bilgi verilir mi mahkeme sonuclandiktan sonra biz ayriyetten reddi miras davası açabilirmiyiz cevabınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Merhaba. Öncelikle, abinizin eşinin reddi miras mahkemesinin sonucuna ulaşabilmeniz mümkün değil, taraf olmadığınız için size bilgi vermezler. Abinizin eşine açıkça sorun. Eğer onun kendisi ve çocukları için açtığı davası kabul edildi ise, başka kişilerin yani sizin ve anne babanın reddi miras yapmanıza gerek yoktur. (Ölenin en yakın yasal mirasçıları, yani öldüğü anda otomatikman mirasçısı olan kişilerin hepsinin reddi miras yaptığı takdirde - bunlar abiniz için eşi ve çocuklarıdır, artık en yakın olmayan yasal mirasçıların reddi miras yqpmasına gerek yoktur.) Noter ve ilk yorum yapan meslektaşlarım ile aynı fikirdeyim. En son yorum yapan meslektaşım belki bir noktayı atlamış olabilir. (Örneğin abinizin çocuğu olmasaydı eşi ile beraber üstsoyu yani anne babanız da mirasçı olurdu, onların da reddi miras yapması gerekirdi. Ancak şu an öyle bir durum yok. Bunun gibi bir noktayı atlamış olabilir.)
Merhabalar. 2009 yılında amcamve hanımı vefat etmişti. %99 oranında sahip olduğu şirketler vardı ve oğlu reddi miras yapmıştı. %1 ortak babamdı ve şirketler fesih oldu. 2018 senesinde babamda vefat etti. Şimdi ise %1 ortak babamdan biz varislerine bu şirketlerden bize borç geldi ve hesaplarımızda bir takım miktara bloke kondu. Ne yapabiliriz?
Merhaba Halil bey. Babanızın mirası için ölümden sonraki ilk 3 ay içerisinde reddi miras yapmadığınıza göre, bu borçlardan mirasçı olarak elbette sorumlusunuz. Aksini kabul etmek alacaklıların alacak ve tahsilat hakkını ihlal etmek olur. Burada şu aşamada yapılabilecek tek şey, EĞER babanızdan size kalan bir malvarlığı yoksa (nakit para da dahil), babanızın terekesi (mirası) borca batıksa, mirasın hükmen reddi için dava açmak. Ancak bu dava kolay kolay kabul edilmez, saydığım şartlar var olacak + daha önce babanızdan kalıp da kabul ettiğiniz hiçbir mal ya da menfaat olmayacak. Bu şartları taşıyorsanız, bir avukat ile anlaşıp dava açabilirsiniz.
Merhaba İyi Çalışmalar Benim Babam vefat etti 2015 yılında reddi miras yapmadım sonradan mirasın hükmen reddi yaptım ve dava devam ediyor Şuan da elimize bir belge geldi ortaklığın giderilmesi paylı mülkiyet davası halam var amcalarım var dosyadaki kişi sayısı baya kalabalık ama babamın ismi yok miras bırakan olarak babaannemin ismi var bu dava ortaya yeni çıktı babaannem öldükten 10 yıl sonra yaklaşık benim mirasın hükmen reddi davamı etkilermi bu dosya daha önce yine bu şekilde babaannem den paylı mülkiyetten araziler satıldı ve aldık yaklaşık 40 kişi var dosyada
Merhaba Emre Bey. Yeni açılan ortaklığın giderilmesi davasında babaannenizin ismi olsa dahi babaanneniz ölü, mahkeme bunu anladığı vakit davayı babanız da ölü olduğu için size ihbar edecek, yani size sizin de davaya otomatik katıldığınıza dair bir tebligat gelecek. Bu davada sizin taraf olarak yer almayı kabul etmeniz ve reddi miras davanız olduğunu bildirmemeniz büyük sorunlara neden olacaktır. Kesinlikle size bir tebliagat gelirse bir avukatla ilerleyin, hak kaybına uğrarsınız. Ancak şu an asıl sorun, daha önce babaannenizden gelen (ancak babanız üzerinden geldi sonuçta) başka taşınmazlardan payları kabul etmiş ve almış olmanız. Şöyle izah edeyim, herhangi bir ortaklığın giderilmesi dosyasında babaannenizden düşecek pay ve mallarda, reddi miras kararı kesinleştikten sonra babaanneniz babanızdan önce ölmüş olduğu için siz hak sahibi olmamanız gerekiyor. Daha önceki zamanlarda yani henüz kesinleşmiş bir reddi miras kararı yok iken babaannenizden kalan araziler satıldı ve pay aldık demişsiniz. Siz mi aldınız, babanız mı aldı, bu paylar alındığında babanız sağü mıydı? Sağ idiyse sorun yok, onu babanız almış siz değil, sadece artık o paylar size geçmeyecek. Babanız sağ değildiyse ve o durumda babaannenizden kalan payları siz aldıysanız, şu an babanızın mirasını hükmen red etme talepli davanız reddolunmalıdır. Bunun sebebi, babaanneniz babanızdan önce ölmüş olup o eski ortaklığın giderilmesi dosyasında pay edilen mallar babanızın mirası olarak size geçmiş oldu ve siz de kabul etmiş oldunuz, hükmen red davanızın reddedilme olasılığı var durum böyle ise çünkü babanızdan bir mal ya da menfaat edinmemiş olmanız lazım. Mahkeme bunu saptayacaktır. En başında hükmen red davası açarken bir avukatla ilerleseydiniz, bu tip bilgileri alırdınız...
Merhaba. Babam vefat etti. Mirasçı olarak ben ve kardeşim kaldık. Benim bir çocuğum var. Mirası reddettiğimde anladığım kadarıyla payıma düşen borç ve alacak çocuğuma geçecek ancak ben bu durumun olmasını istemiyorum. Ben mirasın reddi dava dilekçesini hem kendi adıma hem de çocuğum adına aynı anda verebilir miyim?
Yukarıda çok benzer yorumlar var, lütfen okuyunuz.
Merhaba Aylin Hanım, öncelikle vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim. Abim 2008 yılında ölümlü bir kaza geçirdi ve hapis yattı, ölenin ailesi tazminat davası açtı abim hapis yattı ve tazminat davasını da kaybetti, icraya ödeme yaptı şu an emekli olduğu için ödeme yapmıyor ve icrada borcu devam ediyor.. sorum şu Babamın tapuda gayrimenkulleri var ve Allah gecinden versin vefatı halinde mirasçıları Annem, Abim ve ben. abim reddi miras yaparsa, miras hakkı çocuklarına geçeceğinden tazminat davası alacağı olan taraf bu gayrimenkullerden bir hak kazanabilir mi ? çok teşekkürler,
Merhaba Cemil bey. Abiniz babanızın mirasını reddettiğinde, babanızdan önce ölmüş gibi sayılıyor kanun karşısında. Dolayısıyla babanızın mirasındaki abinize ait pay, abiniz reddeder etmez abinizin çocuklarına geçiyor. Tazminat davası alacağı olan taraf abinizin mirasçıları yani çocuklarından alacağını alma yoluna elbette gidebilir. Abinizin reddi miras yapması bir çözüm değil. Aynı durum abiniz vefat ettiğinde de söz konusu olacak. Diyelim ki babanız öldü, abiniz reddi miras yapmadı, sonra abiniz de öldü, o taşınmazlardaki abinizin payı yine abinizin çocuklarına kalacak ve yine aynı durum. Siz kendinize göre haklısınız ancak tazminat davası olan taraf da mahkeme hükmü ile haklı bulunmuş durumda. Alacağının yok olma ya da engellenme ve mağdur edilme ihtimali yok.
cevap için çok teşekkür ederim Aylin Hanım, son bir sorum olacak. Abimin çocukları da, abimin reddi miras kararından sonraki 3 ay içinde Dedelerinin mirasını reddi miras ederlerse Hukuki durum nasıl olur peki ? babamın mirasçısı Annem ve ben kalıyoruz bu durum da.
Böyle bir durumda dediğiniz gibi anneniz ve siz kalıyorsunuz. Malvarlığı sadece ikinize kalacak.
Merhaba Biz 2018 yılında babamın 25 bin lira kredi borcu için reddi miras yaptık.Dedem 2008 yılında vefat etmişti şimdi dedemin evi satılıyor ve bize 150 bin lira düşüyor. Biz tapuda halen mirasçı olarak görünüyoruz amcamlar bizden vekalet istiyor evin satışı için ama pay alamayabilirsiniz diyor. Bende biraz araştırma yaptım o banka borcunu kapatınca mirastan pay alabiliyormuşuz böyle bir şey var mı. Miras düşen para kalan borçtan daha fazla olduğu için hak sahibi olabilirsiniz yargıtayda böyle bir şey geçiyor dediler bizim durumumuz nedir acaba.
Merhaba. Babanızın mirasını reddi 2018'de yaptığınızı yazmışsınız ancak hangi yılda vefat ettiğini yazmamışsınız. Babanızın dedenizden sonra yani 2008'den sonra vefat ettiğini kabul edersek; Dedeniz vefat ettiğinde babanız sağ idi, dolayısıyla dedenizden kalan evden düşen pay babanızın üstüne geldi, siz de yıllar sonra babanızın mirasını reddederek o payı da alamaz hale gelmiş oldunuz maalesef. Dedenizden doğrudan size kalmaz. Tapuda mirasçı olarak görünüyor olmanız sizi yanıltmasın. Tapu, sizin bir reddi miras yapmış olduğunuzu otomatik olarak bilemez, bilse de kendiliğinden güncelleme yapmaz. Banka borcunu kapatırsanız mirastan pay alamazsanız, doğru bir bilgi değil. Ortada kesinleşmiş bir mirasın reddi mahkeme kararı var, bu saatten sonra dedenizden gelen ev de dahil herhangi bir malvarlığından pay almanız mümkün değil. Reddi mirasın mantığına ters. Dedeniz babanızdan sonra vefat etmiş olsaydı, o zaman alırdınız. "Miras düşen para kalan borçtan fazla olduğu için pay alınır" durumu, bir kimsenin tüm yakın mirasçılarının mirasını reddetmesi ve mirasın iflas hükümlerine göre tasfiye edilmesi halinde , malvarlığından borçlar düşüldüğünde artan para olursa onun mirası reddetse dahi reddedenlere dağıtılabileceği yönünde bir kuraldır, Babanızın tüm yakın mirasçıları mirası reddetti mi? "Yakın mirasçı" kavramı hukuken yorumlanması gereken bir kavram. Eğer tüm yakın mirasçıları onun mirasını reddettiler ise,, bir dava açılabilir ve bu davada dedenizden kalan evde bulunan babanızın payı satılıp oradan gelen para ile mahkeme tarafından babanızın borcu kapatılır, sonra artan olursa size verilir. Dediğim gibi , bunun için babanızın tüm yakın mirasçılarının mirası reddetmiş olması lazım. Babanızın mirasını reddinize dair mahkeme kararını HUKUKİ DANIŞMANLIK ÜCRETİ karşılığında bir avukata yüzyüze ya da mail ile yorumlatmanızı tavsiye ederim. Bu tip forum altı yorulamalar eksik kalır. Burada genel bilgilendirmeler var, danışmanlık ve sizin durumunuzun detayıyla çözümlenmesi ayrı bir durum. Meseleyi sağlıklı yoldan yorumlatın, emin olun. Sonuçta bir dava açılabilir halde ise, uzun soluklu ve teknik bir mesele bu. [email protected]'den babanızın mirasını reddinize dair mahkeme kararının yorumlanmasını emek karşılığı danışmanlık ücreti ile yapabiliriz. Açılabilecek bir dava olursa, süreç nasıl ilerler, size masrafı ne olur, detayları konuşabiliriz. Sevgiler.
Merhaba babaannemden kalan miras icin amcamin esi ve kizi reddi miras yapti o payi yegeni olarak biz alabilirmiyiz
Reddi miras yapanların payı, geri kalan mirasçı sıfatı taşıyan herkese paylaştırılır. Babanız sağ değilse siz ve başka mirasçılar da varsa o başkaları arasında reddi miras yapanların payları paylaştırılacak. (Reddi mirastan sonra yeni bir veraset ilamı alındığında kimlerin mirasçı olduğu net olarak saptanabilir.)
Merhaba, benim şöyle bir sorum var. Babam 2 yıl önce vefat etti, borçlarından dolayı reddi miras yaptık. Dedem henüz hayatta fakat dedemin vefatı durumunda kalan mirasta bizim hakkımız var mı? Şayet mirasta hakkımız varsa, vefat edem babamın kalan vergi borçlarından kesilerek mi miras bize geçer? Vergi borcunda zamanasimi 5 yil durumu bu durumlar icin soz konusu mu? Bilgi verebilirseniz cok sevinirim iyi calismalar.
Merhaba, Dedenizin vefatı durumunda ondan kalacak mirasta hakkınız olacaktır, babanızın mirasını reddetmeniz buna engel değildir. Babanızın vergi borçları sebebiyle bir kesinti de olmaz.
Merhaba Aylin hanım, öncelikle hiç atlamadan geçiştirmeden, açıklayıcı ve yardımcı cevaplar verdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Tüm soruları ve sizin verdiğiniz cevapları okudum. Eger cevaplarsanız çok memnun olurum. Babam vefat etti, mirasci olarak 3 cocugu vardı, yani 3 kardeşiz. 2 cocuk tek davada, diğeri ayrı dava ile reddi miras yaptık. Yani babamın 3 çocuğuda reddi miras yaptık. Kararları aldık. Benim bir çocuğum var onun için reddi miras yapmama gerek olmadığını çünkü en yakın mirasçı 3 çocuğunda Red yaptığı için miras tasfiye edilir, toruna yada başka birine geçmez dediler, gerek olmadığını söylediler. Eger mirasçı çocuklardan 1i Red yapmasaydı benim cocugumda onunla beraber mirasçı olacağı için Red yapmak gerekirmiş. Ama zaman geçtikçe kafamı kurcalıyor acaba yanlış anlamış olabilirmiyim diye, 2 sene olacak ama tasfiye ile ilgili bir şey yapılmadı. Yada yapılsa bize tebligat vs gelir mi? Haberimiz olurmu bilemiyorum. Eğer cocuguma geçerse, o zaman biz mirasın resmi tasfiyesini isteyebilirmiyiz.
Merhaba Süleyman bey. Kafanızın karışması doğal. Kanunda boşluk var, farklı yorumlanabilen bir ifade. Kanun "en yakın mirasçıların tamamı mirası reddederse" tasfiye olunur diyor. Şimdi, "en yakın mirasçı" tabiri HUKUKİ değil. Altsoy mu, yansoy mu, kaçıncı derece , kaçıncı zümre, açıklık yok. Genel kabul edilen görüş, en yakın mirasçıların komple altsoyu kapsadığı görüşü. Bu nedenle bu görüşe göre sizin yapmanız yeterli değil, çocuklarınız da yapmalı. Daha az kabul edilen görüş (aslında ben de buna daha yakınım, ancak Yargıtay yakın olmayabiliyor) sizin dediğiniz görüş: ölüm anında mirasçı sıfatına sahip olan herkes (yani 3 çocuk) reddi miras yaptığı için artık bunlar en yakın mirasçıdır, başkasının yapmasına gerek yoktur görüşü. (Bu görüşe göre dediğiniz "Eger mirasçı çocuklardan 1i Red yapmasaydı benim cocugumda onunla beraber mirasçı olacağı için Red yapmak gerekirdi" ifadesi doğru.) Bu durumda, ŞAHSİ kanaatim aslında çocuğunuzun red yapmasa da sorun yaşamaması gerektiği. Ancak YİNE DE müvekkillerime çocuğunuz için de yapmalısınız'ı öneriyorum. Çünkü Yargıtay genel olarak bu kanıda. Yargıtay, anne babanın reddi miras kararının kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde çocuk adına da reddi miras yapılmalıdır diyor. Şu anda sizin çocuğunuz için bu 3 aylık süre geçmiş olsa dahi çocuğunuz adına reddi miras yapılmasını tavsiye ederim. Bu sizin yaptığınız kadar kolay bir süreç olmayacaktır, hem süre geçmiş olduğu hem de sizin kararlarınızı sunmanız gerektiği için, avukat yardımı ile yapın. Şu anda mirasın resmi tasfiyesini isteseniz de red kararı çıkabilir, çocuğunuz reddetmediği için. Sizin kararınızı veren mahkeme de büyük ihtimalle Yargıtay gibi düşünüyor. O nedenle reddi kabul edip bırakmış, tasfiyeye dair hüküm kurmamış. Çocuk için reddi atlamayın, geç de olsa dava açılmalı.
Aylin hnım cevp verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Dedemden kalma tarla için babam ve kardesleri intikal yaptırmamış, biz reddi miras yaptıktan 2 yıl sonra sonra aralarında alasarak intikal yaptırmışlar, E-devletten kontrol ettiğimde dedemden kalma tarlada hissedar olarak görünüyorum. ben herhangi bir işlem yapmadım, dava kararımda var. işte şimdi ben red yapmışım üstünden 2 yıl gecmiş, eger çocuguma gecseydi ben hissedar görunur müydüm ki, yoksa intikal ettirmemişler önceden, babam ölmüş biz red yapmışız onnlar aralarında anlasıp intikal yaptırmışlar yanlışlıkla mı hissedar görunduk bilmıyorum. Mahkeme baska sehirde olduğu için gidip öğrenemedim.
Merhabalar öncelikle soruma cevap vereceğin için çok teşekkür ederim kızımın babasından tam 17 yıl önce ayrıldık şu an eşi ve iki tane çocuğu var yalnız kızımın babası vefat edeli 5 yıl oldu biz 17 yıl sonra babasının borcu olduğunu öğrendik ve bize ve diyer kızına eşine vergi borcu kaldı reddi miras yapmamıştık şu an reddi mirası yapma aşamasındayız reddî miras yaparsak boşlar silinir mi miras kabul edilir mi yoksa zaman aşımına uğradığı için sıkıntı mı yaşarız ve şöyle bir sorum daha var ve çok sıktım ama dedesi yaşıyor mal varlığı da var babasına reddi miras ettiğimiz için dedesinin mirasından hak kazanabilir mi Bir de şu anki eş ve 2 tane çocuğu var onlar reddi miras yapmayacaklarmış bu durumda kızımın hakları ne olur bir açıklama yaparsanız çok sevinirim şu ana kadar onlardan hiçbir para almadık şu anki işe sadece maaş bağlatmış bizden habersiz kızıma yatan babasından aylık maaş 700 TL bunu aldığımız süreci geçirdigimiz için reddi miras ta olumsuz sıkıntılı bir durum olurmu teşekkür ederim
Merhaba Ayşe hanım, sorularınızın yanıtı ve buna göre açılacak reddi miras davasının türü, hukuk eğitimi gerektiriyor. Dava açılabilir, süre bakımından sorun yok, ancak bu klasik bir reddi miras davası değildir. Burada ders gibi anlatabilmem mümkün değil, detaylıdır, olaya özgüdür. Zaten borçlarla yüklenmiş ve kritik bir durumdasınız. Lütfen şu an reddi mirasınızı bir avukat eşliğinde yapın. Aksi takdirde davanızın reddedilme olasılığı yüksektir. [email protected] adresine mail atarsanız avukatlık hizmetleri konusunda detaylı bilgi verebiliriz. Ya da güvendiğiniz bir avukat meslektaşımla anlaşmanızı öneririm. Kızınızın dedesi hakkındaki sorunuz için, eğer dede henüz ölmemişse, babanın mirasını reddetse bile dedesinin mirasını alabilir kızınız. Dede çoktan ölmüş ise, dedenin malvarlığındaki miras hakkı şu an baba üzerine olduğu için, babanın mirasını reddederse dededen bir miras alamaz. Kızınıza bağlandığını söylediğiniz maaş, SGK ölüm aylığı ise reddi miras için bir olumsuz etkisi olmaz.
10 sene önce abim öldü, çocuğu yoktu.Mirasçı olarak eşi, annem ve babam göründü. Annem ve babam reddi miras yaptı. Annem ve babam vefat ettiğinde abimin borçları bize gelir mi. Annem ve babamın reddi miras yaptığı belge bizi bu borçlardan korur mu.
Aylin hanım merhabalar yardımlarınız için şimdiden teşekkürler Babaannem vefat etti mirası babam kendi borcu olduğu için reddetti bu durumda miras bana geçiyormuş ben babaannemin mirasını kabul ettiğimde babamın borcunuda kabul etmiş oluyormuyum Teşekkürler
Babaannenizin mirası ayrı, babanızın borçları ayrı. Babaannenizin mirasını kabul etmiş olmakla babanızın borçlarını kabul etmiş olmazsınız.
Aylin hanım merhaba, her soruya cevap vermeniz takdire şayan. Teşekkürler efendim Sorum şu. Annem vefat etti ve ondan kalan yüklü bir borç, bir yazlık ve 1daire kaldı. İki kardeşiz ve kardeşim reddi miras yaptı, ben yapmadım. Kardeşim gelen haciz kağıtlarına itiraz etti. Sonra 2 yıldır ses yok. Ben yurtdışındayım, TR de malım, param yok. Kardeşimle anlaşmamız yazlık benim daire onun şeklinde idi. Zamanı gelince dairesini vereceğim, bir şekilde Reddi miras yaptı kardeşim Ancak yine biz üstüne düşmediğimiz için cevaplardan gördüğüm kadarıyla çocukları var ve onlara miras kalıyor, reddi miras süresi geçti. Karışık olan şu yazlık annemin üzerine, ama daire babasından miras ve onun üzerinde görünmüyor,veraset alınmadığı için. 2, 5 yıl önce alacaklılar tek taşınmaz mal görünen yazlık için haciz koydular yazlığa, satış olacak denildi. Ancak iki yıldır öyle duruyor. Alıcı çıkmamış olabilir diye mi acaba? Bende zaten borcu karşılamadığı için satılsın dedim. Ancak son artışlarla ev fiyatı yükseldi. İşler değişti Soru şu 2 yıldır sizce neden işlem yapılmamış olabilir, yazlıkta kiracım var, gelen giden yok. Bir de yeniden veraset almadıkça çocuklar alacaklı görünür mü? 3. Soru (çok oldu biliyorum) bir avukat ile anlaşsam evi kendimiz satıp borcu kapatma yoluna gidebilirmiyiz? Aslında biraz daha bekleyip unutulsun diye de düşünüyorum, malum TR de bu işler pek düzgün takip edilmiyor. Çok teşekkürler cevap verirseniz efendim 🙏 Saygılarımla
Merhaba Murat Bey, evet malesef kardeşiniz reddi miras yapmış olsa bile onun çocukları yapmadığı için onlar şu an mirasçı. Annenizin babasından kalan dairenin tapu kaydında annenizin adının görünmüyor olmasının bir önemi yok. Bu veraset alınmadığı için böyle değil, intikal yaptırılmadığı için böyle. Veraset alınınca mallar otomatik isme kayıt olmaz. Veraset ile intikal farklı kavramlar. Alacaklılar, birkaç ek işlemle o annenizin babası üzerine görünen (ancak annenizin mirasçı olduğu ve doğal olarak hak sahibi olduğu) dairede de hak elde edebilirler. Üzerine görünmemesi o daireyi kurtarmaz. Alacaklılar o ek işlemleri yapmaya gerek görmemiş olabilir, halihazırda birine haciz koymayı yeterli bulmuş olabilir. Satış yapmak zorunda değil, haczi süresinde yenileyerek bekleyebilirler. Satış çok masraflı bir işlemdir, alacaklının satış masraflarını karşılayabilecek gücü olmayabilir. (En son alacaklı yaptığı masrafları elde edilecek paradan alabilir elbet ama ilk başta kendi karşılaması gerekiyor) Birçok sebep olabilir, bilmek güç, ancak süresinde yenilemeler ile haciz korunmaya devam edilebilir. Satış yapılmış ancak alıcı çıkmamış da olabilir. Çocuklar "alacaklı" görünmez, veraset alınınca mirasçı görünürler. Veraset ilamını icra alacaklıları da alabilir. Çocuklar mirasçı oldukları için, icra dosyalarına "borçlu" sıfatıyla dahil edilebilirler. Taşınmazı kendiniz satıp borcu kapatma yoluna gidersiniz gitmesine ancak hacizli taşınmazın satışı kolay olmaz. Alacaklı yan, sizin bu sözünüze güvenerek, yazıya dökseniz bile, haczi kaldırmaya rıza göstermeyebilir. Unutulsun ümidiniz biraz fazla iyimser, çünkü siz nasıl bu evin değerinin enflasyonla arttığının farkındaysanız icra alacaklıları da farkında, emin olun. Dosyalarda yapılacak bir işlem olduğu takdirde avukat ile ilerlemeniz en iyisi. Saygılarımla.
Geri dönüş için çok teşekkürler. Yani bizim durum da pek yapılacak bir işlem kalmamış gibi duruyor, sizin dediğiniz iyimser olup beklemek dışında :) Uygulanıyor mu yada pratikte varmı bilmiyorum ama yeni bir kanun ile borçlunun malı kendi satabilmesi yönünde haberler gördüğüm için sormuştum. Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İcra İflas Kanunu'na dair yönetmelikte, borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine müracaat ederek malın satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilecek şeklinde. 15 gün süreliğine. Alacaklı ile anlaşıp tabiki. Bu bizim için çok uygun görülmüyor çünkü birden çok alacaklı var ve 15 gün az bir süre. Bu kadar karışık bir işe ben girmezdim, giren kişi de çok düşüğe malı almak isterki bu da bize yaramaz. Ek bilgi olsun diye yazdım. Saygılarımla.
Babam 3 hafta önce vefat etti.Bankadan aldığı kredi borçları mevcut .İcralık oldu .Ayrıca üzerindeki arsa da hacizli .Reddi miras yapmadık .Veraseti kardeşler olarak aldık.Sorularım şunlar .Kredi borçları silinir mi ? Bizlere yeniden icra ya da haciz gelir mi ? ( Maaşa veya taşınmaza el konulur mu vs ) Reddi miras hakkımız hala var mı?
Kredi borçlarının silinmesi için sebep nedir? Elbette silinmez, malvarlığına hacizler ile sattırma yoluna gidebilir banka. Ya da mirasçılar olarak size takibi yöneltebilir. Mirasın gerçek reddi süresi olan 3 ay geçtikten sonra reddi miras hakkınız kalmıyor. Bunun istisnası, vefat eden kişinin borca batık olduğunun açıkça anlaşılması, ya da aciz belgesi gibi belgelerle sabit olması. Bu durumlarda mirasın hükmen reddi için dava açılması mümkün. Bu kurum, istisnaidir. Babanızın üzerine arsa olduğuna göre, borca batıklığı açıkça anlaşılır ve sabit durumda değil. Hükmen red davası açılsa dahi kabul edilmeyebilir.
Merhaba Aylin hanım; Babam 24.06.2022( 3 ay önce ) vefat etti. 3 kardeş olarak hepimiz mirası reddettik. Babaannem ise geçen hafta 18.09 da vefat etti.Babamdan dolayı reddi miras yaptığımız için yine de Babaannem in mirasçısı oluyor muyuz ? Eğer oluyor isek ne yapmalıyız?
Merhaba. Babaannenizin mirasçısı oluyorsunuz. Veraset ilamını alabilir, veraset intikal vergisi ödeyerek intikal işlemleri yapabilirsinz, yazıda detaylıca adım adım değindik.
Merhaba. Babam vefat ettiğinde borçlarından dolayı reddi mirasda bulundum. Babamdan 4 yıl sonra dedem vefat etti. Şimdi ben dedemin mirasını alırsam reddi miras iptal olur mu? Babamdan kalan borçları da ödemek zorunda kalırmıyım? Cevap verirseniz çok makbule geçer. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Dedenizin mirasçısı oluyorsunuz. Babanız hakkında yaptığınız redde olumsuz etki etmez.
Babam 2010 yılında öldü,annem ve iki kız kardeşim reddi miras yaptı.Ben yapmadım.Babam borca batıktı,ben sonra borçlarını ödedim.Babamdan kalan köyde 2-3 tarla var.Bunların tapularını üzerime almak için mahkemeden tek mırasçı olduğuma dair belge istedim.Mahkeme kız kardeşlerimin çocuklarınında mirasçı olduğunu ,onlarında mirası reddetmesi gerektiğini söyledi.Bunun üzerine kız kardeşlerimin tüm çocuklarıda(TORUNLAR) mirası red ettiklerini beyan ettiler,ŞİMDİ SORUM ŞU ; MAHKEME ŞİMDİDE TORUNLARIN ÇOCUKLARI MİRASÇI DER Mİ,BÖYLE BİR KANUN VAR MI, .BİLGİ ALABİLİRMİYİM.GÖNÜL DOLUSU TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Merhaba, durumu çok, güzel özetlemişsiniz. Endişe etmeyin, torunların çocuklarına sirayet etmez. Orada kalır. Anlattıklarınıza göre şu an tek mirasçı sizin olduğunuz kanaatindeyim.
Merhabalar, öncelikle kolaylıklar diliyorum. Benim de diğer arkadaşlar gibi bir sorum olacak. Diğer sorulara verdiğiniz cevapları inceledim bir kaç konuda açıklama buldum fakat hala kafamda net olmayan sorular var o yüzden gözümden kaçırdı isem ve tekrar aynı soruyu sormuş isem özürlerimi iletiyorum. Benim sorum şu annem bundan 10 yıl önce vefat etti. Babamı ise 30 gün önce kaybettim. Babamın üzerine olan herhangi bir malı,mülkü,parası hiç bir şeyi yok ve üstüne icra borçları var. Bu yüzden ben ve 2 kardeşim birlikte geçen hafta bir avukat aracılığı ile mirasın reddi davası açtık ben ve kardeşlerim adına. Fakat bu konuda benim merak ettiğim şey şu ; benim dedem ve babaannem Yani murisin anne ve babası hayattalar. Fakat 2. Zümre mirasçı olarak geçiyorlar. Sormak istediğim şey ; ben ve kardeşlerimin mirasın reddi davası sonuçlandığın da dedem ve babaannem Yani murisin anne ve babası otomatikman mirasçı konumunda mı olacaklar ? İcra borçları vesaire için dedem ve babaannem mesul tutulur mu ? Onların da mirasın reddi davası açması gerekiyor mu ? Görüştüğüm ve şu an davamızı açan avukat bizlerin Yani ben ve kardeşlerimin mirası red etmesinden sonra murisin anne ve babasının red etmesine gerek olmadığını onların 2. Zümre oldugunu söyledi fakat bu konuda hala tam olarak emin değilim. Eğer yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
Öncelikle geç yanıt için üzgünüm, mesajınız gözden kaçmış. Şu an davanızı açan meslektaşımın verdiği bilgiye katılıyorum, doğrudur. Anlatımınıza göre, bu durumda sizin kararınız kesinleştikten sonra artık babanızın anne ve babası mirasçı olmayacaklar.
Merhaba iyi günler. 1 sene önce kasım ayında babamı kaybettik. Hemen ardından 1 2 hafta içerisinde annem, ablam, abim ve ben olmak üzere reddi miras yaptık. Mirasın reddi gerçekleşti. Ancak haziran gibi bize bir tebligat ulaştı. Gönderen icra müdürlüğü. Annem abim ve ben tekrar yazı yazdık ve mirasın reddedildiğine dair evraklarla birlikte kendilerine ulaştırdık. Ablama da aynı işlemi yapması için yönlendirdik. Kendisi bu tebligatı yollayan icra müdürlüğünün olduğu şehirde yaşıyor. O da bizimle aynı işlemi aynı zamanda yapmak için gittiğinde tebligatın süresinin geçtiğini söylemişler. Kendisine tebligat ulaşmadı bu durumu bizden öğrendi ve bizimle birlikte aynı zamanda gerçekleştirdi. Ona ve bize gelen zamanlar farklıymış. Şu anda biz mirasçı o borçlu gözüküyor. Bu durum için avukatımız ilgileniyor ama bu süreçte herhangi bir sorun olur mu? Mirası çünkü o da reddetmiş ve kesinleşmişti.
Öncelikle geç yanıt için üzgünüm, mesajınız gözden kaçmış. Avukatınız dosyayı bilir, ondan bilgi alın. ÇÜNKÜ ihtimaller var. Örneğin red davasında verilen karar takipten önce ise, takip nedeni ile mirasçılar zaten takibin tarafı sıfatını kazanamazlar, bu nedenle itiraz yapılırsa kabul edilmelidir. Takipten sonra mirasın reddi kararı verilmiş ise, borçlu olunmadığına dair bir dav aaçılmalıdır. Bir diğer ihtimal, ablanıza gönderilen tebligat usülsüz gönderilmiş olabilir, usülsüz tebligattan sonra itiraz süresinin geçtiğinden söz edilemez , usülsüz ise avukatınız oradan ilerleyerek yapmıştır itirazını mesela. Ya da tebligat usülüne uygundur ancak icra dairesi süreyi yanlış hesaplamış olabilir, yanlış hesaplayabiliyorlar, hiç de nadir bir durum değil, avukat itirazı oradan tutturarak şekillendirmiş olabilir. Eğer süre doğru, tebligat usülüne uygun, ve takipten sonra reddi miras kararı çıkmış ise, borçlu olunmadığına dair dava açılır, dava sonuçlanana kadar ablanız borcu ödemek zorunda kalabilir (icrayı durdurmaz çünkü bu dava.) Ancak dava lehinize sonuçlandıktan sonra. ödenen meblağı geri almak için ayrı bir dava açılmak zorunda kalınabilir. Yani en kötü ihtimal bu olur.
merhaba babamla amcam aynı arsa üzerinde 2 katlı bina yapmışlar. tapu yarı yarıya görünüyor ve amcan vefat ettikten sonra kalan borcundan dolayı çocukları reddi miras yaptırdılar bu durumda amcamın olan hissesi öbür hissedara mı düşer. yoksa amcamın torunlarına mı düşer..
Öncelikle geç yanıt için özür dilerim umarım görürsünüz. Amcanızın torunlarına düşer.
İyi günler babam bir yıl önce vefat etti vergi borçlarından dolayı reddi miras yaptım fakat başka akrabalardan babamın bankada parası olabileceğini öğrendim bu durumda bankadan parayı talep etsem reddi miras ve vergi borcu durumu ne olur acaba muhtemelen vergi borcu bankadaki paradan daha fazla teşekkürler.
Öncelikle geç yanıt için üzgünüm, umarım görürsünüz. Reddi miras yapmış olduğunuz için bankadaki parasında hak sahibi değilsiniz. Banka , güncel bir mirasçılık belgesi sunmadığınız takdirde zaten parayı vermez, güncel mirasçılık belgesi sunamayacağıız için de parayı çekebilmeniz mümkün değil. Olur da bir şekilde (bankanın hatası ile vs) .çeker iseniz, vergi dairesi de bunu bir şekilde günün birinde tespit ederse, reddi mirasınıza rağmen bu işlemi yaptığınızı belgelendirerek iptali için dava açabilir ve faiziyle vergi borcunu sizden alma yoluna gidebilir...
Aylin Hanım merhaba, Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Babam mayıs ayında vefat etti. Ablam ve ben süresi içinde reddi miras yaptık. Ablama icradan tebligat gelmiş 7 gün içinde borcu ödeyin ya da miras reddi varsa 7 gün içinde itiraz edin diye. Ben de uyaptan baktım bana da ggönderilmiş ancak 1 ay önce taşındım eski adresime gönderdiklerini görüyorum. Uyaptan adresimi de güncelledim. İtirazımızı ne şekilde yapmalıyız. İcra dairesi izmirde biz başka şehirlerdeyiz? Ben adresime tebliğ edilmesini beklesem olur mu? Bir de vatandaş uyapta icra dosyasıyla ilgili her bilgi var. Evrak gönderme diye bir seçenek de var miraz reddi kararını oraya yüklesek olur mu? Şimdiden teşekkür ederim. Yardımlarınız için inşallah hep güzelliklerle karşılaşırsınız hayatta. Sağlıklı günler
Merhaba duygu hanım. Vatandaş uyaptan e-imzanız olmadığı sürece evrak gönderemezsiniz. Adresinizi taşıma tarihinizden önce tebligat çıkarılmış olabilir, riske atmayın, sizin de ablanızla birlikte itirazınızı şimdiden sunmanız daha iyi olur. İzmir'den bir avukatla ilerlemeniz sürecinizi çok ama çok kolaylaştırır. Çünkü örneğin siz bulunduğunuz şehirdeki adliye vasıtasıyla bir dilekçe göndermek isteseniz bile, birkaç günü bulacak, takip yanlışlıkla (evet malesef oluyor) sizin dilekçeniz fiziken ulaşana kadar kesinleştirilebilir. Sonra onu iptal etmek için gecikmiş itiraz davası açmak zorunda kalırsınız, uzun süre uğraşırsınız. Büromuz İzmir'de. Detaylı bilgi için [email protected] 'ye mailinizi bekleriz.
Merhabalar, Yakın zamanda babaannemi kaybettik. Babaannemin iki çocuğu var ve yasal mirasçıları onlar (Babam ve amcam). Babam borçlarından dolayı reddi miras yaptı ve tekrardan çıkarılan verasette yeni mirasçılar amcam ve ben olduk. Buraya kadar her şey net. Şimdi benim önümde iki seçenek var (Mirası kabul etmek veya mirasın reddi davası açmak) Bundan sonraki süreç için şunları merak ediyorum: 1) Mirası kabul etmek: Mirası kabul etmem durumunda herhangi bir noktada babamın borçlarından dolayı benden herhangi bir alacak talep edilir mi? Alacaklılar mirasın reddi işleminin kötü niyetle yapıldığını öne sürüp iptal davası vs bir yol ile babam üzerinden bana geçen bu mirastan alacaklarını talep etme hakları var mıdır? Bu durumda en ufak da olsa bir risk mevcut mu? 2) Mirasın reddi: Benim de babam gibi mirasın reddi işlemi gerçekleştirmem sonrasında miras kime geçer? Amcam tek mirasçı mı olur? Bu durumda bir önceki soruda belirttiğim gibi alacaklıların amcam üzerinden alacak talep etme ile ilgili bir hakları mevcut mudur? Çok teşekkürler.
Merhabalar. Karıştırdığınız nokta şu: reddi mirasa konu olan babaannenin mirası, ancak sorunuzu babanızın mirasına yönelik soruyorsunuz. Babaannenizin mirasını şu an reddetseniz, babanızın borçlarından neden sorumlu olasınız? Babaannenizin mirasını reddetseniz de reddetmeseniz de, babanız vefat ettiğinde babanız için eğer istiyorsanız ayrıca bir reddi miras yapmak durumundasınız. Babaannenizin alacaklıları var ise şu an, ve babanız ondan dolayı babaannenizin mirasını reddettiyse, siz babaannenizin mirasını reddetmez iseniz babaannenizin alacaklıları sizden talepte bulunabilir. Babanızın babaannenizin mirası için yaptığı reddi mirasının kesinleşmesinin üzerinden 3 aylık süreyi geçirmeden , babannennizin mirası için mirasın gerçek reddi yapıldığı takdirde babaannenizin alacaklıları reddi mirasın kötü niyetle yapıldığını ileri süremezler. Süre geçtikten sonra mirasın hükmen reddi yapılırsa, ancak hükmed red davasında kötü niyet ileri sürülebilir. Son sorunuz için de, diyelim siz de babanız gibi babaannenizin mirasını reddettiniz, mirasçı olarak tek amcanız kalır evet. Babaannenizin alacaklıları var ise, onlar elbete amcanızdan talepte bulunabilirler. Amcanız da reddederse, alacaklıların artık başvurabileceği kimse kalmaz.
Eşimden 2014 yılında bosandim. Esim 2017 de intihar ederek vefat etti. İki çocuğum var 10 ve 15 yasinda esimin banka borcundan dolayi çocuklarım adına haciz geldi. Bu borçla ilgili şimdiye kadar hiçbir bilgim yoktu Bu borcu ödemek zorundamiyim. Odeyemezsem sonuç ne olur, reddi miras yapabilme şansımız varmi yaparsak cocuklarimin aldığı yetim aylığı da kesilir mi.
Merhaba Hilal hanım. Geç de olsa borca batıklık durumunun yeni öğrenildiği iddia edilerek reddi miras davasının "türlerinden biri" (klasik reddi miras davası değil) açılabilir. Ancak bu davanın açılabilmesinin birinci koşulu, mirasbırakandan hiçbir menfaat elde etmemiş olmadır. Öncelikle, çocuklarınızın yetim aylığı alıyor olması ise, terekeye yani babalarının mirasına ait bir maddi menfaat sayılmıyor. Dolayısıyla EĞER BABALARINDAN BAŞKA HİÇBİR MALVARLIĞI DEĞERİ KALMADIYSA ( örneğin ev , araç, ya da bankada para almadıysa çocuklarınız ) an itibariyle yetim aylığı almaları dava açmaya engel değil. Reddi mirastan sonra yetim aylığı kesilmez merak etmeyin. Ancak şu an açacağınız dava, klasik red davası değildir, işin ucunda borçlardan sorumlu olma riski olduğu için, bir avukatla ilerleyin. Profesyonel yardımla kesin sonuç alırsınız. Hukuki hizmet hakkında detaylı bilgi için [email protected]'ye mail gönderebilirsiniz.
merhaba aylin hanım bir sorum olacaktı 2021 nisan ayında babam kovitten dolayı vefat etti ben annem ve 2 kardeşim reddi miras yaptık fakat yeni alınan veraset evrağında tekrar ben annem ve 2 kardeşime babama düşen payı bize bölüştürmüşler. bu payları bize değilde diğer verasetlerede dağıtılması gerekmiyormuydu. tekrardan düzeltilmesi için ne yapılmalı bana bir yol gösterirmisiniz. şimdiden teşekkürler..
Merhaba, veraset ilamı yanlış çıkarılmış gibi görünüyor. Reddi miras kararınızı kesinleştirdiniz mi, yani gerekçeli karar mirası reddeden davacılara tebliğ edilip itiraz süreleri geçti mi? Bunu yaptırmadan yeniden veraset ilamı almaya çalıştığınız için olmuş olabilir. Bunu yaptıysanız, mahkemenin hatalı karar vermiş olması söz konusu. Bu araa, eğer kararlarınız kesinleşmiş durumda ise, şu an siz artık mirasçı olmadığınız için babanıza ait veraset ilamını almakta hukuki yararınız yok, bu yeni veraset ilamı başvurusunu sizin yapmanız halinde davanızın reddedilme olasılığı da vardır. Şu anda sizden sonraki varisler kimse onlar alma hakkına sahip. Bu olasılığı göze alarak, yeniden illa da biz alacağız veraset ilamını derseniz reddi miras mahkeme kararınızı ekine ekine ekleyeceğiniz şekilde başvurabilirsiniz.
Merhaba Aylin hanım, icradaki memurlar farklı farklı cevap verdikleri için güvenemedim size sormak istedim. 2014yılında babam vefaat etti annem ben ve kardeşim borçlarından dolayı veraset ve reddi miras yaptık.2018de dul olan babaannem vefaat etti onun babam ile ortak olduğu icra dosyası açık borç varmış.2022 yılındada amcam yeni vefaat etti kimsesi yok malül raporu vardı ve borçlar yansımıyordu veraset yaptık.onunda icralık dosyalar gözüküyor ama dosya durumları kapalı yazıyor.size sormak istediğim 1. Olarak amcamın kapalı olan icra dosyaları tekrar açılıp bize yansıtılabilir mi ? 2. Olarak babamın veya babaannemin borcu amcama geçip reddi miras yapmassak bize yansıtılabilirmi? 3. Olarakta amcamı reddi miras yaparsak babannemin davalık olan arazisi var o sonuçlanırsa mirastan hak talep edebiliyormuyuz. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim .
İcra müdürlüklerindeki memurla hukukçu değildir, devlet memurudurlar ve doğal olarak doğru bir danışmanlık vermeleri mümkün değildir... Sorunuz çok detaylı, onların uygulamadan bilebileceği bir şey değil. Kapalı icra dosyalarının açılabilmesi, ancak borçlar zamanaşımına uğramamışsa mümkündür, ve alacaklıların yenileme için harç ödemeleri gerekebilir. Eğer zamanaşımına uğramamışlarsa ve alacaklı harç da öderse düşe dosyaları yenileyebilir. EĞER siz amcanızın veraset ilamında onun mirasçısı görünüyorsanız, ancak o zaman amcanızın alacaklıları bu kapalı dosyayı yenilediklerinde size yöneltebilirler. Babanızın veya babaannenizin borcu amcanız üzerinden size yöneltilebilir ama amcanızın mirası olarak. Dolayısıyla eğer amcanızdan size bir mal ya da para gibi olumlu birşey kalmayacağından, sadece borç kalabileceğinden eminseniz, ve amcanızın mirasçısı iseniz (veraset ilamında görünüyorsanız) bu olayları beklemeden amcanızın vefatından itibaren 3 ay içinde reddi miras yapılması iyi olur. Amcanızın ya da babanızın mirasını reddetmeniz, babaannenizin mirasından hak talep etmenize engel değil. Babaaneniz için reddi miras yapmadıysanız, onun üzerine kayıtlı (davalık ya da davalık olmayan) mallardan hak talep etmenize bir engel yok.
Merhaba, babam 8 yıl önce vefat etti ve reddi miras yaptım. 3 yıl önce evlendim ve 16 günlük bebeğim var. Borç 18ini doldurduktan sonra çocuğuma geçer mi ? Onun da reddi miras yapması gerekir mi ? Gerekirse ne zaman yapmalı ? Şimdi mi ? 18 inden sonra mı ? Teşekkürler şimdiden dönüşünüz için.
Merhaba. Borcun torunlara geçmesi için 18 yaş şartı yok, öncelikle bunu belirteyim. Ancak burada torun yani sizin çocuğunuz adına reddi miras yapılmasına gerek yok, bunun sebebi, babanızın ölüm anında çocuğunuz sağ ve doğmuş halde değildi, hayatta yoktu. Hayatta olmuş olan bir çocuğunuz o tarihte olsa idi, o zaman siz reddi miras yaptıktan hemen sonra çocuğunuz için de yapmadığınız için babanızın borçları ona kalmış olurdu... Şu an bir sıkıntı yok. Sevgiler.
Merhaba biz çok karmaşık bi durumun içindeyiz. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bi çok avukata sorduk hepsi farklı cvp verdi.. dedem 4.03.2022 vefat etti. Annem mirası ret etti miras. Bize intikal etmiş oysa burda tüm avukatlar annemin kardeşlerine kalır demişlerdi.. 10.ayda mirasçılık belgesi aldık öyle öğrendik.. ablamın da borcu olduğundan oda mirası ret edecek avukat ablamın borcunun alt soyuna geçececiğini söylemiş. Ablam hayatta alt soyu da mirası ret etsin mi böyle bi şey var mı. Altsoyu da mirası ret ederse miras kime kalır.. annemin ret ettiği miras kime kalırsa bu sefer onlar mı ret edenlerin borcundan sorumlu olur.murisin borcu yok. Teşekkür ederim
Merhaba Saime hanım. Dedenizin mirası sadece size kalmaz, annenizin kardeşleri ve size kalır. Nitekim zannediyorum aldığınız dedenize ait veraset ilamında da öyle görünüyor. Ablanızın mirası reddetme süresi annenizin mirası red kararının kesinleşmesinden itibaren 3 aydır, sizin veraset ilamını 10.ayda alarak öğrenmiş olmanızı değil annenizin kararının kesinleşmesini esas alabilir mahkeme. Yine de 10.ayda öğrendiğinizi iddia edersiniz. Eğer dedeniz vefat ettiği tarihte ablanızın altsoyu yoktu ise, ablanızın da reddetmesi sonrasında onun altsoyunun artık reddetmesine gerek yoktur, vardı ise onlar da ablanızın reddinin kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde reddetmeliler. Miras hukuku alanında çalışan meslektaşlarımla ilerlemenizi tavsiye ederim.
Mrb Aylin Hn. Ben 4 yıl önce eşimden ayrıldım. Şu an 8 yaşında kızım var ve velayeti annesinde. Babam 1 yıl önce vefat etti. Ben annemle yaşıyorum. Babamın üzerine 1 dükkan vardı. Ben kendi borçlarimdan dolayı reddi miras yaptım. Şimdi dukkanı annem ne şekilde satabilir.
Merhaba, babanızın veaset ilamını bir daha alın, büyük ihtimalle anneniz kızınızla beraber mirasçı görünecek. Öyle görünür ise, anneniz ancak kızınızın velayetine sahip olan eski eşinizin rızası ve tapuda işleme katılması ile dükkanı satabilir.
Merhabalar, amcamın yüklü miktarda borcu var 4 çocuğu var 1 torunu var vefad halinde tüm çocuklarının eşinin ve torunun da reddi miras yapması halinde borç bana kalır mı reddi miras yapmama gerek var mı ?
Merhaba, öyle bir durumda ondan bir mal edinip kullanmaya başlamadıkça, yani mirasını kabullenme davranışları göstermedikçe kanun hükmü gereği mirasçısı olmazsınız. Kabul etme davranışları sergilerseniz olursunuz. Sergilemezseniz, borçtan sizin sorumlu tutulmanız mümkün değildir.
Verdiğiniz cvp için çok teşekkür ederim .. bu son sorumu da cevaplarsanız çok sevinirim.dedemin mirasını Aslen annem borcundan dolayı mirası ret etti miras ablama geçti Ablam hayatta ve borcu olduğu için o da dedemin mirasını ret etti.. miras alt soya geçtiğinde şuan ablamın borcundan ,çocuklar sorumlu olur mu ? Yani dedemin mirası ret etmezlerse ablamın borcu çocuklarına kalır mı ?çocukların mirası ret etmesine gerek var mı ? Çok teşekkür ederim şimdiden vereceğiniz cevap için
Ablanızın çocuklarının dedelerinin mirasını reddetmeleri ayrıdır, annelerinin mirasını reddetmeleri ayrıdır. Ablanızın çocukları ablanızın mirasını reddetmek için ablanız vefat ettikten sonra başvurmaz ve reddetmez ise sorumlu olurlar tabi ki. Ablanız vefat etmeden, çocukların ablanızın borçlarından bir sorumluluğu olmaz. Başkaca detalylı inceleme ve sorularınız için bir avukatla hukuki danışmanlık ücreti karşılığında anlaşmalısınız.
Avukat Hanım iyi günler. Öncelikle vereceğiniz cevap için teşekkür ediyorum. Sorum: Dayım 10Ekimde 92 yaşında evli ve çocuksuz olarak vefat etti. Kardeşinin çocuğu olduğum için mirasçısı konumundayım. Dayıma yaşlılığı ve saflığından istifade ile birisi senet imzalatıp borca sokmuşlar ve hakkında icra takibi başllatmışlar. Senet 2011 tariihinde imzalanmış ama üzerinde vade tarihi yok. Alacaklı 2015 de icra takiibi başlatmış ama haciz koydurduğu yeri satışa çıkarmamış. Bu 2, 3 kez yenilenmiş. 300binlik 2011 tarihli senet bugün itibari 910 TL olmuş icrada. Sorum: Reddi miras yapacağım ama bir yandan da dayımı dolandıran bu şahsın dayımdan aldığı seneti iptal ettirmek istiyorum. Bunun için dava açmak istiyorum. Mirası gerçek red yapacağım. Daha sonra dava açacağım seneti iptal ettirmek için. Avukat olmayan bir arkadaşım reddi miras yaptığın için bu davayı açamazsın dedi. Neden dedim hukuki yararın olmadığı için hakim red eder dedi. Halbuki benim mantığıma göre reddi miras yapsamda benim hukuki yararımın devam ettiğini düşünüyorum. Zira tüm mirasılar olarak reddi miras yapcağız. Bu durumda kanun kimse reddi miras yapmamış gibi mal varlığından artan bir şey olursa mirasılar arasında pay edilir diyor. Bu doğru mu? Doğru ise benim hukuki yararım devam etmiş olmuyor mu? Seneti iptal ettirirsem bundan hukuki yarar sağlamış olmuyor muyum? Hakim davamı hangi gerekçe ile red eder? Hukuki yararı var diye kabul eder mi davamı? Özetleyecek olursam: Reddi miras yapıp ayrıca senet menfi tespit davası açmak istiyorum. Yorumuznuzu almak isterim. Eğer reddi miras yapmazsam zarar görme ihtimalim var. Reddi miras yaptığım gerekçesi ile dava açamazsam gene zarar görme ihtimalim var? Hukuk sistemi kişiyi böyle açmazda bırakmaya cevaz verir mi? Hukuk bu durumda bana mı yardımcı olur karşı tarafa mı? Adalet nasıl tecelli edecek? Bu da sorumun ikinci şıkkıydı. Teşekkür ederim.
Merhaba Murat bey, sayısız soru sormuşsunuz, malesef ücretsiz soru yanıtlama yapmıyorum, bu yasal olmadığı gibi vaktim de olmuyor. Çünkü sizin gibi çok sayıda kişi yazıyor. Burada genel bir yorum yapmam mümkündür, ancak ücretli danışmanlık için bir meslektaşımla anlaşabilirsiniz ya da [email protected]'den danışmanlık ücretlerini sorabilirsiniz. Kısaca; hem reddi miras yapıp hem de dayınızın senedi için dava açabilmeniz mümkün değildir. Dayınızın "mirasçısı" sıfatıyla bir dava açabilmeniz için reddi miras yapmamış olmanız gerekiyor. Sizin mantığınız doğru değil, hukuki yararınız yoktur. Hukuk nosyonu farklı bir şey, normal günlük mantığımız ile davaları yürütemeyiz. Reddi mirası da tek başınıza açmanızı önermem, borç miktarı çok büyük, ve eksik bir talep olur ise dava küçük usül eksiklik ve hatalarından reddedilebilir. Hukuk mahkemeleri adalet tecelli etsin diye herşeyi sizin adınıza araştırmaz, ceza mahkemeleri gibi değildir, usül ve ifadeler çok önemlidir. Hukuki yarar noktasında avukat olmayan arkadaşınız doğru söylemiş. Ancak kaz gelecek yerden tavuk esirgenmemeli, danışmanlığı karşılığı emeğini vererek hukukçulardan fikir alınmalı. Bir doktor muayenesine gider gibi önemli. Siz reddi miras yaptığınızda açmazda kalmayacaksınız. Hukuken o sizin dayınız diye onun hakkını savunmak hakkınız da göreviniz de yoktur.
Her soruya cevap vermeniz takdire şayan. Çocuğu olmayan Amcam vefat edince mirası bize kaldı. Borcu olduğundan reddi miras yapacağız. Toplam 52 mirasçı var veraset ilamında. Hepimiz reddi miras yapıyoruz. Reddi miras yapınca çocuklara geçsin istemiyoruz miras. TMK 612 Tüm mirasçılar red yaparsa miras iflas hükümlerine göre tasfiye edlir diyor. 50 mirasçıda yaklaşık 118 çocuk var. Bu nedenle çocuklar uğraşsın istemiyoruz. 1. Md. 612'ye göre hepimiz reddi miras yaptığımızda miras çocuklara geçmeden tasfiye edilir mi? Yoksa 118 çocuğunda reddi miras yapması gerekir mi? Önceki cevaplarınızda çocuklar da reddi miras yapası gerekir diye açıklamalrınızı okuyunca kafamız karıştı Md. 612 ile birlikte. Çocuklar reddi miras yapacaksa Md. 612 neden var. 2. Reşit olmayan Çocuklara reddi miras yaptırmak için Velisi dilekçe verse olur mu? 3. 52 kişi reddi miras dilekçesi verince hepsi aynı ilçede farklı mahkemeye düşüyor (3 Sulh hukuk) var. Herkesin reddi miras yaptığını mahkemeler nasıl billecek? Herhalde aralarında bir koordinasyon vardır. Tasfiye işlemi nasıl başlatılacak. Bir kişinin dilekçe vermesi yeterli olur mu tasfiyeyi başlatmak için? Bu sorular kafamıza takıldı. Yardımcı olursanız memnun oluruz. Teşekkür.
Merhaba, 52 mirasçının 52'si de reddi miras yaptığı takdirde çocuklara intikal etmez. Ancak aradan bir kişi bile yapmazsa intikal eder. Önceki yanıtlar ile ilgili dikkat etmediğiniz yönler olabilir. Sizin durumunuzdaki gibi amca/ dayı gibi yansoy değil de altsoy - üstsoy söz konusu olabilir örneğin. Sizin bahsettiğiniz durum için geçerli olan bu. 52 kişinin içinden reşit olmayanlar varsa elbette velileri onlar adına dava açacak ve her kişininki farklı mahkemeye düşecek bu doğal. Mahkemeler arasında kendi kendine koordinasyon olmayabiliyor, dava dilekçesinde mahkemeye bilgi verilmelidir. Gerektiği takdirde diğer mahkemelerle irtibat kurulması uygun şartlar oluşursa talep edilebilir. Sorduğunuz soruların neredeyse hepsi hukuk eğitimi gerektiren, forum altında anlatılması mümkün olmayan sorular. Sadece kanunu okuyarak ya da bilerek değil uygulama ile tecrübe kazanılan bu konular hakkında her avukat dahi bilgi sahibi değildir. Bilirsiniz ki avukatlar da bilgisini sunarak hizmet veriyor... Genel olarak bu şekilde bilgiler verebilirim. Miras hukuku zordur. Daha farklı sorularınız için online ya da yüzyüze danışmanlık ücreti ödeyerek hukukçu desteği almalısınız. Bir de, bu tip davaları avukatla takip etmenin en büyük avantajlarından biri de, bunca kişinin ayrı ayrı dava açması yerine tek avukata vekalet vererek masraftan, zamandan ve emekten de tasarruf edebilecek olmasıdır. Bunu da düşünmenizi önerebilirim. Sevgiler.
Merhaba Aylin Beliz Hanım, babamı Haziran 2021'de kaybettim. Babamdan 3 ay önce Mart 2021'de babamın eşi (üvey annem) vefat etmişti. Babamın son evliliğinde çocuğu yoktu dolayısıyla tek mirasçı benim. Eşi babamdan önce öldüğü için eşine ait malvarlıklarıda babamın miras getirisi olarak gözüküyor. Eşten kalma payı olan ev, araba ve arsa mevcut. Ben yaşantılarını bilmediğimden yasal zamanında reddi miras yaptım babamı, dolayısıyla eşinden gelen miras ya da borctanda sorumlu değilim. Eşi üzerinden çek-senet davası açıldı, icra kesinleştirmede olmuştu , eşinin kardeşleri bu bedeli mahkemeye ödeyip ihtiyati tedbir koydurttu. Bende o süreçte karşı dava açıp borca itirazımı yapmıştım, bu davada sonuçlandı. Babamın kendi banka kredisi, vergi ve SGK borcu dava ve ödeme emirlerine itiraz ediyorum bu günlerde. Yine banka kredisi için açılan icra davasında Avukatla birlikte reddi mirasımı ileterek itirazda bulunduğumdan banka benden hiç bir şey alamayacagını anlayıp nihayetinde Reddi Miras'ta yetkili olan ilgili İcra Müdürü'ne yönlendirdi dosyayı ve dosya durumu 'satışta' olarak güncellendi. Sanıyorum bende UYAP üzerinden adım adım borçlarının tahsil durumunu görebileceğim. Benim sorum şu olacak, Satış açılmış bir dosyanın kapanma süresi ortalama ne kadardır? Eşinden payı olan ev, araba ve arsa direkt olarak satışa gider mi? Borçları düştükten sonra kalan bedeli mirası reddettikten sonra da alma hakkım olduğunu öğrendim, atlamış olduğum herhangi bir durum var mı?
Merhaba Meltem hanım, keşke sorunuza net bir yanıt verebilseydim. İcra müdürlüklerinin işlem yapma, dosya kapatma süreleri büyük bir adliyede olup olmadıklarına yani dosya sayılarına, çalışanların çalışkanlıklarına, çalışan kişi sayısına, denetleme geçirme ya da tarama/dosya ayıklama sürecinde olup olmadıklarına göre değişiyor. Bu süre 2-3 ay olabileceği gibi 7-8 ay dahi olabilir. Satış talep edilirse, bahsettiğiniz mallar direkt olarak satışa da gidebilir. Borçları düştükten sonra kalan bir meblağ olursa onu mirası reddetmiş olmanıza rağmen alabilirsiniz.
merhaba eşimden gaiplik kararı ile boşandım 7 yaşında bir oğlum var boşanmanın akabinde hem şahsım hem de oğlum için reddi miras davası açtım, bugün mahkeme kararı ile oğlum için kayyımlık davası açmam gerektiğini belirtti yeni bir duruşmaya kadar kayyım bildirisini yapmam gerektiğini söyledi hakim bey. Maalesef bugüne kadar çok zaman ve para harcadım 2015 yılından beri uğraşıyorum gaiplik ve boşanma için sonunda kayyım için istenen ücretler çok yüksek olduğu için böyle davayı açmasam çocuk 18 yaşına gelince davayı kendi açıp ilerlese bir kayyıma ihtiyaç duymasak borçlar için reddi miras açıyoruz ve çok mağdur durumdayız. Ya da kayyım mahkeme tarafından istendiği için ücretsiz atanamıyor mu?nasıl yapmalıyım? Değerli bilgilileriniz için şimdiden teşekkür ederim .
Serap hanım, hayattaki her şey gibi hukuki süreçlerin kendisi de (mahkeme masrafları gibi), profesyonel bir hukuki hizmet de (bir avukatın bilgisi gibi) ekonomik olarak karşılık gerektirmekte. Kayyım için gereken ücreti dahi fazla bulduğunuzu belirtmişsiniz ancak o ücretler bugüne kadar deneyimlediğim kadarıyla çok yüksek olmuyor. Gerçekten cüzi oluyorlar. Size bu aşamada benim söyleyebileceğim, tüm bu süreci de 7 seneden çok daha hızlı halledebilecek idiniz, bir avukat ile anlaşmak olurdu. Bazen büyük faydalar sağlanacak sonuçlardan masraflar esirgenmez... Malesef eğer açtığınız davada verilen sürede kayyım atanması konusunda gerekli harç ve masrafları yatırarak dava açmaz iseniz, şu anki davanız oğlunuz bakımından reddedilecek ve reddi miras süresi de artık kaçmış olduğu için oğlunuz adına bir daha dava da açamayacaksınız. 18 yaşına gelince davayı kendi açamaz. Bugün bu dava düşse, artık yarın bir daha siz de açamasınız, süre geçmiş olacak, olay bu kadar kritik. Oğlunuza , babasının bir alacaklısı icra takibi yapsa örneğin, yapabilecek hiçbir şeyi olmaz. Kayyım elbette ücretsiz atanamaz, mahkeme size yardımcı dahi olmuş, doğrudan reddetmemiş, mahkeme kayyımı keyfi sebebiyle istemiyor, aslında bu davayı bir avukat açmış olsaydı, size en başta oğlunuz için kayyım gerekeceğini söyleyecek, belki davayı da o taleple açacak idi, hem zamandan tasarruf olacaktı hem de şu an bilmediğiniz bir davayı nasıl açacağınız endişesi taşımayacaktınız. Ne yazık ki davayı şöyle açacaksınız, şöyle yazmalısınız, şunu talep etmelisiniz diyebilmem mümkün değil. Hukuk, tek başına ilerlemek için zor, ücretsiz ilerlemek için imkansızdır.
merhaba aylin hanım babam 2.yıl 8 ay öne vefat etti ve üzerine evi vardı kardeşim babamın 4 yıl önce ev komşusuna satış yapıyor sonrada komşusu kardeşimin bir arkadaşına satış yapıyor ama bu surede evden hiç çıkılmayışı benim dikkatim çekmişti ama kirada oturuyorum dedi kardeşim bende inandım ve kira bedelini de bankaya yatırıp parayı tekrar elden iade alıyormuş tabi biz bunları bilmiyorduk ve kredi borcu var dedi bizde reddi miras yaptık ama daha sonra kardeşim evi üzerine aldı bu durumda kardeşim mal kaçırmış olur mu nasıl bir yol izlenmeli bizim yasal bir hakkımız yok diye düşünüyorum bu durumda şikayet etmemiz halinde banka kendisine olan borç için yeniden işlem başlatması olasımı yardımınız için şimdiden teşekür eder saglıklı günler dilerim
Merhaba Hasan bey, malesef özetlediğinizden anladığım kadarıyla tüm bu süreçlerden sonra artık bir hak talep edebilmeniz ya da satışları iptal ettirebilmeniz olası değildir. Reddi miras yapmış olmanız, zaten temel engeldir. (Bu aşamada mirasçı sıfatınız olmadığından.)
Evlat vefat etti eşi ve cocuğu mirasi red yaptı .ölen kişinin annesine babasına miras hakkı düşer mi
Merhaba, elbette düşer. Sıradaki mirasçılar ölenin annesi ve babası olacaktır.
Aylin hanım Allah rızası için bana yardımcı olurmusunuz çok rica ediyorum bir kaç ay önce kardeşim vefat etti ve baya borcları varmış kardeşimin çocukları reddi miras yapmışlar şimdi alacaklılar biz kardeşlere tebligat gönderiyorlar bu durumda ne yapabiliriz sayfanızdaki soruları ve yorumlarınızı okudum sizin yorumlarınıza göre alamayacaklarını anlıyorum fakat net olarak ne yapacağımı bilemiyorum şimdiden size çok teşekkür ediyorum
Merhaba, eğer kardeşinizin ölümü anında mirasçısı olan herkes reddi miras yaptı ise alacaklıların artık alacaklarını sizden alabilmeleri mümkün değildir. Eğer tüm mirasçılar reddi miras yapmadıysa, örneğin sadece kardeşinizin çocukları reddi miras yaptı ancak eşi yapmadıysa, eşi ile beraber sizin de sorumlu tutulabilmeniz mümkün olur. Buradaki kritik nokta bu. Alacaklılar reddi mirası falan bilmez, onlar gönderir, tüm bunları o dosyalarda izah edecek olan sizlersiniz. Alacaklılar tarafından size gönderilen tebligatlara itiraz süreleriniz çok hayati öneme sahip, burası gibi forumlarda günü gününe yanıt vermek imkansız oluyor, ben de günü gününe yanıt veremiyorum. Süreli durumlarda yanınızda yakınınızda avukat arayışına girerseniz daha hızlı sonuç alırsınız, sürenizi kaçırmış olabilirsiniz. Umarım kaçırmamışsınızdır ve yüzyüze bir meslektaşımdan yardım almışsınızdır. Şu an, kendi kendinize de olsa bir itiraz yaptıysanız, bu konuda danışmanlık ücreti karşılığında yapmış olduğunuz itirazınızın gerekli hususları içerip içermediği, daha başka ne yapılabileceği gibi detayları beraber inceleyebiliriz. Size uygunsa [email protected] 'den mail yazabilirsiniz.
MERHABALAR ölen kişinin eşi ve cocukları reddı miras yaparsa alacagı ve borcu ölen kişinin annesıne gecermi
Sıradaki mirasçı anne ve baba olur. Elbette miras onlara geçer. Anne ve baba borç sebebiyle mirasçı olmak istemiyorlarsa kendileri için başlayacak süresi içerisinde reddi miras yapmalıdırlar.
Aylin Hanım merhabalar. Kız kardeşim rahmetlik oldu. Bir oğlu var. Oğlu da reddi miras yaptı. Vefat eden kardeşimle birlikte 5 kardeş ve annem bir evin hissedarlarıyız. Kız kardeşimin vefatı dolayısıyla ve oğlu da reddi mirasta bulunduğu için ölenin hissesi anneme ve biz 4 kardeşe nasıl geçecek. Bunun için Sulh mahkemesine dava mı açacağız, yoksa tapuya gidip beyanda mı bulunacağız? Bir de veraset intikal vergisine başvuracak mıyız? Bize aşamaları hakkında bilgi verir misiniz lütfen. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
Merhaba. Ölen kız kardeşinizin hissesinin hangi oranlar ile anneniz ve 4 kardeşe geçeceğini sulh hukuk mahkemesi hesaplayacak, burada size bir oran hesaplaması yapabilmem mümkün değil. Sulh hukuk mahkemesi'ne kardeşinizin oğlunun reddi mirasından da bahsedilerek dava açmak suretiyle kız kardeşinizin güncel veraset ilamı alınmalıdır. (Noterler reddi miras durumunda veraset ilamı vermeyebilir, verirlerse de hatalı olabilir. Mahkemede açılması önerilir.) Veraset ilamını aldıktan sonra, elbette ki kardeşinizin vefat ettiği zamanda ikametgahı neresiyse oradaki vergi dairesine başvurarak yukarıda yazıda açıkladığımız adımları takip edeceksiniz. Aşamalar hakkında soru ile bilgi istemişsiniz ancak her sorunun altına yazıyı kopyalayıp yapıştırabilmem mümkün değil. (sırasıyla taşınmazın bulunduğu belediyeden veraset intikal vergisine esas olmak üzere alındığı belirtilerek emlak vergisi değerini gösterir belgeyi almak, veraset ve intikal vergisi beyannamesi doldurmak, vergiyi ödemek ve tapuya hitaben yazılmış bir ilişiği yoktur belgesi almak. yazıyı detaylı incelemeniz faydalı olur.) Veraset intikal vergisini ödedikten sonra vergi dairesinden alacağınız tapuya hitaben yazılmış ilişiği yoktur belgesi ile tapuya gidip işleteceksiniz. Bu işlemlerin daha hızlı ve daha rahat işlemesi için bir avukata vekaletname vererek de takip ettirebilirsiniz. Tercihen şehrinizdeki bir meslektaşımla anlaşın ,ya da İzmir'de iseniz sürece dair avukatlık ücretleri hakkında bilgi için [email protected]'ye mail yazın.
Merhaba Aylin hanım, benim abim 2016 yılında vefat etti. Mirasçısı olan oğlu geçerli zamanda reddi miras yaptı. Fakat Annem yani ölen abimin de annesi bilgisizlikten dolayı reddi miras yapmadı. Şimdi ölen abimin geçmiş borçları için anneme yani ölenin de annesine vergi dairesi yazı göndermiş. Ne yapabiliriz acaba? Annem mirasçı oluyor mu bu durumda? Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.
Merhaba Soner bey. Reddi mirasın 2 türü var, mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi. Abinizin oğlunun yaptığı mirasın gerçek reddi, daha kolay ve hızlı olan yoldur ancak vefattan itibaren 3 ay içinde yapılır. Mirasın hükmen reddi ise mirasbırakan borca batık idiyse her zaman yapılabilir ancak sıkı şartlara bağlıdır, bu şartların hepsini tek tek burada sayabilmem mümkün değil. Borca batıklığın en önemli şartı, ölenin borçlarının mallarından fazla olmasıdır. Böyle idiyse, ayrıca anneniz abinizden bu güne kadar hiçbir menfaat elde etmediyse ( abiniz üzerine olan mallarla paralarla ilgili bir işlem yapmak vb) ve bunlar dışındaki bazı diğer şartlar da sağlanıyorsa mirasın hükmen reddi için dava açılabilir. Bu konuda ya şehrinizdeki bir meslektaşımla yüzyüze görüşerek hükmen reddin şartlarını sağlıyor mu incelettirin, ya da [email protected] ' ye mail yazarsanız danışmanlık ücreti karşılığında tüm şartları sağlayıp sağlamadığı bakımından beraber değerlendirebilir, dava açılabilmesinin mümkün olup olmadığına karar verebiliriz.
merhaba babam 10yıl kadar önce babasından annesinden kalan mirası imza ile kardeşlerine verdi hak istemedi. benim o sağken yada ölünce bu kabul etmediği mirastan pay alma hakkım bulunuyor mu?
Merhaba Merve hanım. Nasıl bir imzayı kastettiğinize göre değişir, mirastan hak istememek yani mirastan feragat ancak "resmi yazılı şekil"de yapılırsa geçerli olur. Resmi yazılı şekil demek, noterde yapılması demektir. Eğer bu imza verme noterde yapılmadıysa geçersizdir. Eğer bu şekilde geçersiz ise; babanız vefat etmeden sizin dede ve babaannenizden kalan mirastan bir hak elde edebilmeniz mümkün değil, bunun için ancak babanız dava açabilir. Babanız vefat ettikten sonra siz dava açabilirsiniz. Noterden yapıldı ise, yani feragat şeklen geçerli ise, bunun iptali için dava açılmalıdır ancak bazı şartlar yoksa böyle bir noter işleminin iptali kolay kolay sağlanamayabilir.
Merhaba. Davalı taraf (4 çocuğu, 3 torunu var yaşıyor ve anne/babası vefat etmiş.) vefat etmiş. Davalı tarafın vefatı sonrası 4 çocukta reddi miras yapmışlar. Yargıtay bozma kararında altsoyu davaya dahil edin ve davayı yeniden görün diyor. Bu durumda 3 torunu dışında altsoyu kimler olabilir.?
Verdiğiniz bilgilere göre, 3 torunu dışında bir altsoy görünmüyor. Yargıtay kararını inceleyen bir hukukçu daha net yorum yapabilir. Bu şekilde haricen zor.
Merhaba babam geçtiğimiz ay vefat etti. Varlık şirketi babamın borcundan dolayı ben, annem ve kardeşlerim için icra takibi başlatmış biz henüz veraset ilamı çıkarmadık. Kalan borçlarından dolayı reddi miras yapmak istiyoruz ancak dedemden kalan ev var ve babam hayattayken dedem için verasetname ilamı çıkarılmadı borçlardan dolayı biz reddi miras yaptığımız taktirde alacaklı olan varlık şirketleri dedemden kalan eve haciz işlemi uygulayabilir mi? Teşekkürler.
Merhaba. Babanızın mirasını reddettiğiniz zaman dedenizden babanıza kalan ev vb malvarlıklarını da reddetmiş olacaksınız elbette. Çünkü onlar dedeniz babanızdan önce ölmekle dedenizden babanıza kalmış, artık babanızın malvarlığı. Borçları reddedelim ama mallar da bize kalabilsin gibi bir imkan yok. Babanızdan alacaklı olan kişiler siz babanız hakkında reddi miras yapsanız da yapmasanız da dedenizden babanıza kalan eve haciz, satış, her türlü işlemi uygulayabilirler. Siz reddi miras yapar iseniz sadece bu eve başvurabilme imkanları olur. Siz reddi miras yapmaz iseniz, ister sizin üzerinize (malvarlığınıza) başvurabilirler ister o dedenizden kalan eve başvurabilirler.
Merhaba Aylin Hanım babam 2019 yılında vefat etti o dönemde annem, abim ve ben reddi miras yaptık. Babannem 2021 yılında vefat etti çok yaşlı ve alzheimer hastası olmasından dolayı reddi miras yapamamıştı. Babaanemin verasetinde mirasçı olarak halamlar ve biz görünüyoruz. Henuz babannemin malları için intikal yapmamıştık. 06/12/2022 de babamın borcundan dolayı SGK babannemin mal varlığına haciz koymuş. Kamu alacağı olduğu için mi hak talep ediyor ve bu borcu ödemek mi gerekli yada itiraz edebilirmiyiz? Diğer borçlara emsal teşkil eder mi? Biz nasıl bir yol izlemeliyiz. Şimdiden teşekkür ederim.
Fatma hanım, hukuk "çok yaşlı olduğu ya da alzehimer olduğu için reddi miras yapamama"yı geçerli bir neden kabul etmiyor. Çünkü bu durumda yapılması gereken, babaanneye bir vasi atayıp, onun adına reddi mirası vasinin yapması idi. Burada sizin bilgisizliğiniz ya da bir ihmaliniz olmuş denilebilir. Şu aşamada bunu geri döndürebilmek mümkün değil. Babanızın borcu için babanızın alacaklıları, misal SGK babaannenizin malvarlığına haciz koyabilir, bu yasaldır. Kamu alacağı olsa da olmasa da böyle. Babaanneniz, babanızın mirasçısı idi, reddi miras da yapmadı.. Şu andaki tek çözüm, SGK ya olan borçların mecburen ödenmesi. Bunu ödemek ile hacizler kaldırılır. Ödenmediği takdirde SGK ya da başka alacaklılar haciz yapabilir, satış vb isteyebilir. Eğer babaanneniz henüz ölmeden , ancak onun adına mirası red süresi de geçmiş olmasına rağmen, bu hatayı düzeltmek için başka imkanlarımız da olurdu. Şimdi ölmüş kişi adına artık bir işlem yapılabilmesi mümkün değil. Zira ortada babanızın mirası gibi bir kavram kalmadı şu an. Babaannenizin vefatı ile, babanızın mirası değil, artık babaannenizin kendi mirasçılığı dolayısıyla oluşmuş bir borcu var ortada. SGK'ya olan borç şu an babanızın mirası değil, babaanneniz öldüğü için babaannenizin mirası, miras her zaman mal değildir, borç da bir mirastır.
Merhaba annemız vefat etti 3 kardeşiz diğer iki kardeş reddi miras yaptı reddimıras yapan kardeşlerin hakkı cocuklarına kaldı buraya kadar tamam rededen kardeşlerin cocuklarıda reddimiras yapacak ama onlarında cocukları var redettiklerinde onların cocuklarına hak geciyormu Aylin hanım merak ediyoruz bizi aydınlatırsanız seviniriz
Merhabalar Reddeden kardeşlerin çocukları da reddi miras yaparken , kendi davalarında altsoylarının da aynı davada reddi miras yapmasını sağlayabilirler. Çünkü evet, reddeden kardeşlerin çocuklarının çocuklarına da hak geçer ve eğer bu yapılmazsa, onların davası bittiğinde çocuklarının çocukları da tekrar dava açmak zorunda kalacaktır. Medeni kanunda bu kısa imkanı düzenleyen maddeler bulunmakta. Avukatlık, bu imkanı, buna dayanarak nasıl dava açılacağını bilmekte. Dava açacak mirasçılar ya kanunu inceleyip buna izin veren hükümleri bularak kendileri davayı o taleple açıp yürütebilirler yahut bu konuda yahut bir meslektaşımla anlaşabilirler.
benzer durumu yaşadık dedem vefaat etti anneannem zaten rahmetlik olmuştu. dayım mirası reddetmedi annem reddetti. bize geçti. bizde hem kendimiz için hemde çocuklarımız için reddi miras talebinde bulunduk. ilk sorum eşimin de reddetmesi gerekir miydi. sonuçta ben hukuken ölmüş gibi düşünülüyorum ve eşimde benim mirasçım ikincisi ise ileride doğacak çocuklar için de reddi miras yapacak mıyız
merhaba annem ve babam boşanmıştı benim velayetim babamın üzerineydi annem ben 15 yaşındayken vefat etti. O dönem babam iş kazası geçirdi hastane raporları var Ben 18 yaşıma gireli 1 ay oldu. Annemin banka borçlarından dolayı bana icra takibi başlatıldı. ben reddi miras yapabilirmiyim. Mahkemeye başvursam kabul olurmu çünkü o zaman reddi miras yapmam gerektiğini bilmiyordum.
Merhaba Sinem hanım. Reddi mirasın türleri vardır. Mirasın gerçek reddi yapma talebiniz kabul olmaz ancak mirasın hükmen reddi talebiniz kabul edilebilir. ( Tüm şartları sağlanıyorsa) Henüz hayatınızın başındasınız yıllarca mağdur olmamak açısından bir avukatla yürütmeniz kârınıza olur. Avukatlık ücretleri ile ilgili [email protected]'den bilgi alabilirsiniz.
merhaba dedem rahmetlik oldu anneannem zaten daha önce vefaat etti, dayım mirası reddetmedi annem reddi miras yaptı. onun hakkı bana ve kardeşlerime geçti. bizde hem kendi adımıza hem çocuklarımıza velayeten reddi miras talebinde bulunduk ilk sorum kanunen ben ölmüş hükmünde olup mirasım alt soyuma geçiyorsa eşiminde reddetmesi gerekir miydi mirası ikinci olarak ileride doğacak çocuklarım için de doğunca reddi miras yapacak mıyım
Mevzu bahis olan sizin mirasınız değil dedenizin mirası olduğundan, dedenizin mirasçıları arasında geçiş olur, dolayısıyla eşinizi ilgilendiren bir red durumu yoktur. Doğacak çocuklar için yapmanız gerekmeyecektir. Dedeniz öldüğü anda gelecekte doğavcak çocuklar sağ olarak var değildir, mirasçı sıfatına sahip değildir.
Merhabalar. Babam vefat etti. babamın borçları vardı ve ben 90 gün içerisinde reddi miras dilekçesi verdim. fakat ben evlenip boşandığım için çocuklarımda çıkarmam gerekiyormuş fakat bundan haberim yoktu. yani ben redi miras ettim ama alt soylarımı bu reddi miras davasına eklemedim. ve babam öleli 2 yılı geçti. çocuklarımı bu borçlardan nasıl çıkartırım evlatlıktan mı red davası açmalıyım yoksa yenşden mahkemeye mi baş vurmam lazım.
Çocuklarınız için ayrı dava açılması gerekmektedir. Yukarıdaki benzer sayısız yorumu inceleyiniz.
merhaba, eşim 21.1.23 tarihinde vefat etti. vergi dairesine yüklü borcu bulunmakta. üzerine kayıtlı herhangi bir taşınmaz veya taşınır mal yok. vd borcu için ben ve iki çocuğum i.in reddi miras yaparsam mahkeme onaylar mı? onaylarsa eşimin vd borçları kız kardeşinden talep edilir mi? teşekkür ederim.
Merhaba reddi miras yapabilirsiniz, ancak böyle ciddi sonuçları olan bir davayı, işin ucunda yüklü bir borç da varken, tek başınıza açtığınızda bir şeyler eksik kalırsa davanın reddedilme olasılığı elbette vardır. İnsanlar bu nedenle avukat tutmaktadır. Davanız kendi adınıza ve çocuklarınız adına kabul edildiğinde, eşinizin kız kardeşi en yakın mirasçılardan olmadığı için ve en yakın mirasçıların (siz ve çocuklarınız) tümü mirası reddettiği için eşinizin kız kardeşi artık mirasçı olmaz.
babam 1,5 yıl önce vefat etti eski şirketinden kalan borçlardan dolayı ben,annem ve 2 kardeşim reddi miras yaptık.Dedemden babama kalacak olan mirastan hak sahibi olur muyuz? olursak, babamlar 5 kardeşlerdi (babamla birlikte), ben ve kardeşlerim 1 hak olarak mı sayılıyoruz yoksa abim,ben,kız kardeşim ve babamın kardeşleri olarak toplamda 7 hisseye mi bölünüyor miras? biz reddi miras yaptığımız için borçlar dedemlere mi geçti onlar reddi miras yapmadığı için gelecekte bankalar dedemlerden bir hak talebinde bulunabilirler mi? yada dedem vefat ettiği zaman mirasa el koyma şansları var mı?
Betül hanım çok sayıda sorunuz var ve her biri mirasçılık konusunda genel bilgi paylaşımı değil sizin vakanıza özel hukuki danışmanlık ve yorum gerektirmekte. Danışmanlık ücretleri hakkında bilgi almak ve mail ile daha hızlı dönüş elde edebilmek için [email protected]'ye yazabilirsiniz.
Merhaba Aylin Hanım,annemin üzarine engelli aracı var henüz 5 yılı doldurmadı,Mirasçı olarak ben abim vardı ,ben reddi miras verdim,bu sefer mirasçı kızım oldu,kızımda reddi miras verirse boşanmış olduğum babası mirasçı gözükürmü,gözükmez ise tek mirasçı abim kalırmı,teşekkürler
Merhaba, kızınızın boşanmış olduğunuz babası yani eski kocanız, annenizin mirasçısı değildir, o nedenle mirasçı görünmez. Tek mirasçının abiniz mi kalacağını bilemem, kızınız adına da red yapıldıktan sonra, red durumları da belirtilerek annenizin veraset ilamı noterden değil sulh hukuk mahkemesinden tekrar alınmalıdır. Orada kimin mirasçı olarak geriye kaldığı kesin ve net görünecektir.
Merhaba avukat hanım, benim anneden bir babadan ayrı kardeşim vefat etti, kendisinin banka ve vergi borçları var, eşi ve küçük oğlu reddi miras için müracaat ettiler, bu durumda annesinin, babasının, benim ve öz kardeşinin reddi miras yapması gerekir mi, şimdiden teşekkürler.
Merhaba Yusuf Bey. Ölüm tarihindeki "en yakın mirasçılar" yani ölümle beraber doğrudan ilk etapta mirasçı olan eş ve çocuk reddi miras yaptığından, siz dahil başka kişilerin ondan sonra yapması gerekmemektedir.
Merhabalar Aylin hanım Benim sorum şöyle benim vergi borcunun var odeyemeyecegim kadar fazla. Annem babam sağ ve 3 kardeşim var ben aileme red davası açarsam ben öldüğünde bu borcum kardeşlerime yada aileme kalır mı ve bir de bu borcun aileme kalmaması için ne yapabilirim ailemin her ferdi baba red davası mı açmalı yardımcı olabilir misiniz teşekkür ederim
Merhaba, hukuk sistemimiz sizin red davası açmanız değil ailenizin her ferdinin SİZİN VEFATINIZDAN SONRA red davası açmasını gerektiriyor. Çünkü mirasçılık sıfatı, o zaman kazanılacak. Sizin onlara kalmaması için yapabileceğiniz bir şey yoktur.
Merhaba Aylin Hanım, babam 2012 yılında vefat etti, Annem ve iki kardeşim ile birlikte reddi miras yaptık. 4 ay önce benim bir çoçuğum doğdu, şu anda benim çocuğum babamın mirasçısı mı olmuş oluyor yoksa babam vefat ettiği zaman benim çucuğum henüz hayatta olmadığı için hiçbir hak sahipliği yok mu?. teşekkürler.
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Babanız vefat ettiğinde çocuğunuz sağ olmadığı için, siz de red yaptığınız için, şu an babanızın mirasçısı değildir.
Öncelikle merhaba çok teşekürler ilginiz için. Babam 13.01.2023 tarihinde vefat etti ve yüklü miktarda borcu çıktı ödeyemeyecek durumda olduğu için reddi mirasa gittik.Annem,ben ve kardeşim reddi miras verdik dava sonuçlandı ve belgelerimizi aldık. Babannem ve dedem yaşıyorlar onlarda reddi miras vermek istiyorlar.Çünkü kendilerinin mal varlığı oldukça fazla zarar ziyan gelmesin diye düşünüyorlar bu mümkünmü acaba. İkinci sorumda şu babama reddi miras verdiğimiz için , dedem ve babannem öldüklerinde mirasçı olabiliyormuyuz kardeşim ve ben. ilginiz ve cevabınız için çok teşekkürler.En kısa sürede görüşmek dileğiyle.
Merhaba Eser bey. Babanız vefat ettiğinde onun mirasçıları sadece anneniz siz ve kardeşiniz ise yani üçünüz dışında örneğin başka bir kardeşiniz yok idiyse, miras en yakın tüm mirasçılar tarafından reddolunduğu için artık ölenin anne babası ya da başka akrabaları tarafından red yapılması gerekmemektedir. Bu konuda dava açarlarsa boşuna masraf yapmış olurlar, davaları reddolur. Ancak babanızın alacaklıları kimlerin reddi miras yaptıklarını otomatik bilermez ve bir yerden de göremez. Bir gün gelip sizin üçünüze ya da babaanne ve dedenize bir tebligat gelir ise, reddi miras yapıldığına ve sizlerin hiçbirinin mirasçı olmadığına dair SÜRESİNİ KAÇIRMADAN gelen tebligata yanıt vermek gerekir. Nasılsa mirasçı değiliz diye cevap vermemezlik etmemek gerekir. İkinci sorunuz bakımından, dedeniz ve babaanneniz vefat ettiğinde, kardeşiniz ve siz onların torunu olarak mirasçısı olursunuz. Babanızın mirasını reddetmiş olmanız buna engel değildir.
Merhabalar avukat hanım babamı 2016 yılında kaybettik 4 kardeş yani bütün kardeşler olarak reddi miras yaptık annem hariç. Şimdi dedemden Bi miras kaldı annem bu durumda miras tan hak alabilir mi. Yapması ya da açması gereken bir dava var mı teşekkürler.
Merhaba, geç yanıt için çok üzgünüm umarım görürsünüz. Dedeniz annenizin babası olan dedeniz ise, anneniz ondan miras alır tabi ki. Dedeniz babanızın babası olan dedeniz ise, sanıyorum soruduğunuz bu, anneniz ondan KENDİSİ mirasçı olarak miras alamaz çünkü ANNENİZİN KENDİSİ onun mirasçısı değildir. Ancak dedenizin mriasından babanızın payına düşen mirası dolaylı olarak, babanızın mirasçısı olarak alır. Annenizin dedenizin veraset ilamını alabilmesi mümkün değil, çünkü onun mirasçısı değil yukarıda belirttiğim gibi. Anneniz şu an babanızın veraset ilamını alabilmek için mahkemeye başvurmalıdır, bu normal veraset ilamı almaktan biraz farklı olacaktır. Örneğin muhakkak reddi miraslar olduğu belirtilmelidir. Bu veraset ilamının alınması noktasında bir avukattan yardım alabilirsiniz. Babanızın veraset ilamını aldıktan sonra intikal talepli online randevu alıp tapu tarafından verilen tarihte tapuya gidip veraset ilamını sunarak tapuda babanız adına onun mirasçısı sıfatıylaİNTİKAL yaptırabilir, hatta babanız da ölü olduğu için intikali kendi adına yaptırabilir. ÇOK ZOR, masraflı ve uzun süren , defalarca tapuya gitme gerektiren işlemlerdir.
Merhaba Aylin hanım, babamız vefat etti ve reddi miras yapıyoruz tüm mirasçılar ve henüz sonuçlanmadı dava, peki reddi miras talebinde bulunduğumuz için vefat eden babamız adına olan abonelikleri üyelikleri ile ilgili işlemler nasıl yapılacak? Abonelikleri bulunan adreste annem ve kızkardeşim yaşamaya devam edecekler. Devir mi alacaklar iptal işlemi mi yapılacak? Babamın vefatından sonra ailem su ve gazı ister istemez mecbur kullanmaya devam ediyorlar. Reddi miras sonuçlanıncaya kadar bekleyip faturayı ödemeye devam etmeleri mi doğru olur? Yoksa en kısa zamanda nasıl bir talep ile devir ve ya fesih etsinler? Bu konuda da yardımcı olur cevap verirseniz çok sevinirim. Amacımız su gazı kullanıp sonra kullandığımız kısımdan sorumlu olmaktan kaçınmak değil tam tersi hukuka uygun davranmak istiyoruz reddi miras talebinde bulunduğumuz ve henüz sonuçlanmadığı için. Teşekkürler iyi bayramlar .
Merhabalar, abonelikler bakımından devir değil iptal olacağını düşünüyorum ancak bu konuda en güncel bilgiyi aboneliğin olduğu idarelerden alabilirsiniz. Reddi miras sonuçlanıncaya kadar faturayı ödemeye devam etmeleri doğru olmaz, babanızın borçlarını kabul etmek anlamına gelir. Derhal reddi miras davasını açar açmaz gidip feshetsinler. Bazı idareler bir form doldurtuyor, bazıları dilekçe yazın diyor, belirli bir kuralı yok.
Merhaba Aylin hanım,çok teşekkür ederek size birşey danışmak istiyorum. 2009 yılında babam vefat etti vergi ve sgk borcundan dolayı biz 3 kardes reddi miras yaptik.2 kizimiz( 1 abimin 1 benim kızım -2 torun) vardi babam öldüğünde onlara reddi miras yapılmasi gerektigini bilmiyorduk yapmamistik da. Vergi yapılandırmasına başvurarak borcu Su an 16 yaşındaki kızımız adına ödesek borç temizlenip mirasa hak kazanabilir mi? Ödeme yaparken dikkat etmemiz gereken birşey varmı?Ödeme yapıp borcu bitirince kalan yerlerin tapusunu üstüne yaptırabilir miyiz? Tesekkurler
Merhaba, geç yanıt için çok üzgünüm umarım görürsünüz. Kızlarınız şu anda mirasçılar zaten, yani mirasa hak kazanmış durumdalar. Yapılandırmalı ya da yapılandırmasız olarak kızlarınız adına borcu ödeyebilirsiniz ödemesine, ödeseniz de ödemeseniz de babanız adına kayıtlı taşınmazlarda vb tüm mallarda kızlarınız o borçtan bağımsız olarak zaten mirasçı. Şu an kızlarınız adına bir veraset ilamı alınırsa dedelerinin mirasçısı olarak görünürler ve tapuda o yerler kızlarınızın adına intikal ettirilebilir örneğin, borç ödensin ya da ödenmesin. Borcu bitirince o yerleri üzerine yapabilirsiniz gibi bir durum yok. O ayrı o ayrıdır.
Merhaba Avukat Hanım; 1 ay önce kardeşim vefat etti. Vefatından sonra ödeyemeyeceğimiz miktarda SGK borcu olduğunu öğrendik.Kardeşim bekardı. Annem ve babam sağ. İkisi de reddi miras yaptılar. Anne ve baba reddi miras yapınca borç kardeşlere kalır mı? Kardeşler olarak bizlerinde reddi miras yapmasına gerek var mı? İyi Çalışmalar dilerim.
Merhaba , kardeşiniz evli değildi ise, yani tek mirasçısının anne ve babası olduğundan emin idiyseniz, o halde kardeşler olarak sizin reddi miras yapmanıza gerek yoktur. (Red yapılmadan önce anne baba tarafından bir veraset ilamı alındı ise o sadece anne ve babayı gösteriyor idiyse tek mirasçılar onlardır. Alınmadan reddi miras yapıldı ise, reddi miras kararının sonuç kısmına bakarak emin olabilirsiniz.) Miras en yakın mirasçıların (ölenin ölüm anında mirasçısı haline gelen anne ve baba) tamamı tarafından reddedildiğinden , artık size geçmez.
Merhaba Aylin hanım,ben eşimden 4 sene önce boşandım. çocuğumun velayeti bende. Babası vefat etmiş ve yüklü bir borç kalmış,eski eşim ve kardeşleri reddi miras yapmışlar. Babası öleli uzun zaman olmuş,oğlum 6 yaşında ve bu süreçte oğluma büyük babaannesinden kalan biryerin satışı için intikal aldık. intikal listesinde 4 aylık bebek dahi vardı ve 13 alt soyun ismi vardı tüm taraflar ordaydı. Ancak ben borç durumunu bilmiyordum. Evime konuyla ilgili herhangi bir evrak gelmedi. Nasıl bir yol izlemeliyim? Nasıl bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz. Oğlumun ve kendimin geleceği için nasıl bir adım atmalıyım ? dediğim gibi oğlumun velayeti bende ve eşimle ayrılalı uzun zaman oldu. Teşekkürlerimi sunuyorum şimdiden
Merhaba Alican bey, çocuğun üzerine intikal almış olduğunuz için, artık bu saatten sonra hiçbir hukuki yol ve yöntemle mirası reddedebilme hak ve şansınız yok... Kulağa haksızlık gibi geliyor gelmesine ama, bir intikali yaptırmadan önce, acaba borç da var mıdır diye bir araştırma yapılmıştır da ona göre miras kabul edilmiştir diye kabul ediyor kanun. Doğrudan ne güzel mal kaldı diyerek üstüne mal almaz kimse, borç da var mıdır acabayı düşünmelidir diyor. Eğer emin değilse kişi, ilk terekenin tespiti davası açıp ve tespit ettirmeli tüm terekeyi; borçları ve malvarlıklarını görmeli, ondan sonra red mi edecek kabul edip intikal mi yapacak karar vermeli ver diyor....
Merhaba Beliz Hanım. Rahmetli olan dedemin, bize geçen miraslarının intikali için Sulh Hukuk Mahkemesine veraset ilamı için başvurdum. Veraset ilamını aldım ve intikal işlemleri için tapuya başvurdum. Bir süre sonra tapuda görevli bir memur beni aradı. Ölen dedemin 2. eşinden olan ve benim tanımadığım, ulaşma imkanım olmayan mirasçılardan birinin reddi miras yapmış olduğunu ve de sonuçlanmış olduğunu söyledi. Reddi miras yapan kişinin de veraset ilamında yer aldığını, bu şekilde intikal yapamayacağını söyledi. Bunun üzerine tekrardan Sulh Hukuk Mahkemesine gittiğimde ise bana tekrar veraset ilamı için başvurmamı ve reddi miras kararını bulup açacağım davanın dilekçesine eklememi söylediler. Bu kişileri tanımıyorum ve bulma şansım yok. Ne yapabilirim? Teşekkürler şimdiden.
Merhaba Tarık bey. Malesef gerekli olan tekrar veraset ilamı için dava açmanız , sonuçlanıp karar verilmiş eski dosyanız üzerinden artık işlem yapılamaz. Ancak sizin de dediğiniz gibi, o reddi miras kararını sizin bulabilmeniz pek mümkün değil. Bu, sistemin tıkalı noktalarından biri ne yazık ki. Açacağınız ikinci davada aynı bana izah ettiğiniz gibi dava dilekçenizde izah ederek, bu kararı bulabilme imkanınız olmadığını vurgulayarak mahkemeden sorgulanmasını ve araştırılmasını talep edebilirsiniz, yine de eskisi ile aynı şekilde karar çıkar mı bilinmez...
Merhaba Aylin Hanım. Babam yaklaşık 1 yıl önce vefat etti. Reddi miras için bir avukat arkadaşımızla yol yürüyelim dedik. Başından beri kendisine çocuğum içinde red vermek istediğimi söyledim. Neticede eşimle birlikte çocuğumuz adına bir vekalet vererek hem kendim hem çocuğum için yasal süre içerisinde reddi miras davası açtık. Gelen sonuçta hakim, benim yasal mirasçı olduğuma ve talebimin kabul edildiğine , çocuğumun ise "yasal veya atanmış mirasçı olmadığı, dava açma hakkının bulunmadığı (aktif husumet ehliyeti olmadığı) anlaşılmış olup bu davacı yönünden davanın reddine" şeklinde karar verdi. Ve bu karar daha sonra kesinleşme şerhiyle tescillendi. Şimdi sizin sayfanızdaki yorumlara baktığımda ise çocuklar için de tekrar farklı bi dava açmam gerektiğini düşündüren olaylar okudum. Ancak benim davam sonuçlananlı neredeyse 1 yıl olacak. Ve ben zaten çocuğum içinde talepte bulunmuştum ancak mahkeme kabul etmeyince çocuğumun mirasçı olmadığını düşündüm. Sonuçta hukuk bilgim bu kadardı maalesef. Yani o karar güvendim. Çocuğumu bu mirastan doğabilecek borçlar için nasıl koruyabilirim. Bu mahkeme kararındaki aldanmama dayanarak, süresi geçmiş olsada tekrar bi reddi miras davası mı açmalıyım? Ve açacağım dava sizce kabul olur mu bu şartlar altında? Cevap verebilirseniz çok sevinirim gerçekten. Çok teşekkürler.
Merhabalar, sizin davanın kararı kesinleştikten itibaren 3 ay içinde çocuğunuz için de dava açılmalıydı evet. Sizin davanızda verilen karar doğru, çünkü ikiniz için aynı anda dava açılamaz, henüz siz mirasçı olarak var iken, sizin reddiniz kesinleşmemiş iken çocuk yönünden red verilmesi doğru bir karardır. Ancak bu, çocuk için artık hiç dava açmanıza gerek yok o hiç mirasçı olmayacaktır anlamına gelen bir karar değildir. Sizin kararınız kesinleşir, ondan sonra çocuk için red davası açma süresi başlar. Hukukumuzda "kanunu bilmemek mazeret değildir" şeklinde bir prensip mevcuttur Yağmur hanım, mahkeme "benim hukuk bilgim yoktu" ya da "avukatım beni bu konuda bilgilendirmedi" ye bakmıyor... Bu nedenle bu aşamada çocuğunuz için sizin için açılan dava ile aynı cins dava açılmasına açılabilir ama süresinde olmadığı sebebiyle reddedilmesi var olan bir ihtimaldir. Sizin için açılan dava türünde dava açılıp, eğer reddedilirse o vakit bir başka dava türü daha var mirası reddetmek için, o daha uzun süreni daha zor ve masraflı bir dava türü, ama o denenir o zaman. İlk önce kolay türü yani sizin için açılan türü çocuğunuz için de denemekte fayda var kanaatimce. Çocuğunuzun borçlarla uğraşmasındansa, gerekirse art arda iki ayrı dava masrafı yapmak daha mantıklı, göze alınabilir bir masraf. Davalar konusunda avukatlık hizmetleri bakımından sorularınız olması durumunda [email protected] ' ye mail yazabilirsiniz. Sevgiler.
Merhaba, Babamın önceden ortak olduğu firmanın sgk borcu mevcuttur. Arabasına ve emekli maaşına haciz gelmiştir. Babamın vefatı sonrası bu borç, reddi miras yapınca kime kalır. Torunlara yansır mı?
Merhabalar. Yazıyı daha detaylı incelemenizi tavsiye etmek zorundayım, çünkü her yorumun altına baştan süreci yazamam. Yazının konusu bu zaten. Eğer 3 aylık süresi içinde reddi miras yapılır ve kabul edilirse borç torunlara kalıyor, daha sonra o torunlar için de reddi miras yapılma süresi var, torunlar ayrıca reddi miras yapmak zorunda. Eğer siz vefat edenin çocukları olarak 3 aylık süreyi geçirdiyseniz, o zaman EĞER ŞARTLARI VARSA mirasın hükmen reddi davası açılabilir, şartları yoksa iş işten geçmiştir ve birşey yapılamayabilir... Siz yazı ve benzer yorumları biraz daha inceleyin, eğer babanızın vefatından itibaren henüz 3 ay geçmediyse derhal o süre geçmeden bir avukat meslektaşla anlaşıp mirasın gerçek reddi için mahkemeye başvurun. 3 ay geçtiyse, avukat meslektaşa danışın, diğer davanın açılabilme şartları var mı karşılıklı onu değerlendirin. Şartları varsa diğer türdeki dava açılabilir.
Merhabalar ablam vefat edeli 6 ay oldu ve bu gün bir bankaya ait hukuk bürosu annemi arayıp kızınızın borcu var emekli maaşınıza haciz işlemi başlatacağız diye telefon konuşması yapmış, ben hukuk bürosunu geri aradığımda borcun kaç günlük gecikmede ve ne kadar olduğunu sordum borç gecikmeye düşeli 160 gün olmuş ve bu borcu mirasçıları olarak bizim ödememiz gerektiğini söylediler, annem engelli ve emekli bir vatandaş, ayrıca biz bu borcu red etmek istiyoruz, borç bırakan kişinin hiç bir mal varlığı yok nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir yardımcı olursanız sevinirim.
Ramazan bey, emekli maaşına haciz kanunen mümkün değildir. O hukuk bürosu bir daha ararsa hem bu hukuki bilgiyi söyler hem de üstüne selam söylersiniz. Vatandaşın bu kadar kandırılmaya çalışılmasına katlanamıyorum, mesleğimizin yüz karası "tahsilatçı" tabir edilen bürolardır, emekli maaşını haczedeceğiz gibi saçma sapan bilgilerle korkuturlar. Annenizin emekli maaşı bakımından hiçbir şey yapamazlar. Ancak tabii ki maaş haricinde bankada bulunan diğer hesapları, ve sizlerin emekli maaşı harici maaş, para, menkul gayrimenkul mallarınız konusunda GERÇEKTEN ALACAKLI İSELER (dolandırıcılık da olabilir) talepte bulunabilirler. Size tavsiyem, bir icra müdürlüğünden resmi evrak gelmeden hukuk bürosu ya da başka nam altında arayıp para yatırmanızı isteyen HİÇBİR kişi ya da kuruma ödeme yapmayın. Bu kişiler gerçekten alacaklı ise, yapmaları gereken mirasçıları telefonla arayıp para istemek değildir. Bu şekilde bir tahsil yöntemi yoktur. İcra takibi dosyası varsa ona sizi ekleyecekler ya da doğrudan size bir takip açacaklar, size resmi tebligat göndertecekler, ondan sonra siz borca itirazlarınız varsa itiraz edeceksiniz, ödeyecekseniz de ödeyeceksiniz. Diğer kısma gelince: "Borcu reddetmek istiyoruz" diyorsunuz, mirasın reddi yaptınız mı? Mirasın reddi yaptıysanız ayrı, yapmadıysanız durum ayrıdır. Genel olarak bu şekilde bilgi verebilirim, ancak tek tek olaylara özgü danışmanlığı buradan yorumlardan vermiyorum. Ücretli olarak mirasın reddi, borca itiraz gibi konularda daha detaylı soru cevap bilgi almak isterseniz [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz. Saygılarımla.
Merhaba Ben, kardesim ve annem babam vefat edince borclarindan dolayi reddi miras davasi actik ve kesinlesti. Akabinde babanem vefat etti ve babanemden gelen mirasta hak sahibi oldugumu yukardaki yorumlarda ogrenmis oldum, tesekkur ederim. Ancak soyle bir durum var, dedem babannemden once vefat etti ve miras intikal olmamisti, babami reddi miras yaptigimizdan dedemden bize mal varligi gecemiyor, peki es durumundan dedemden babaanneme dusen miras payinda, babannem babamdan sonra vefat ettigi icin hak sahibi olabiliyor muyuz? Tesekkur ederim yanit icin.
Merhaba, evet babaannenizden gelen mirasta hak sahibisiniz, onda sorun yok, babanızın mirasını reddetmiş olmanız ona engel değil. Dedenizin babaanenizden önce vefat edip etmediği önemli değil, önemli olan dedenizin sizin babanızın mirasını reddetmenizden önce vefat edip etmediği. Dedeniz babanızın mirasını reddetmenizden önce vefat ettiyse dedenizden size malvarlığı geçemiyor, ama sonra vefat ettiyse geçer. Dedenizden babaannenize düşen miras payı , apayrı birşey. O her halükarda ; dedeniz babanızın mirasını reddetmenizden sonra da önce de vefat etse sonra da vefat etse "babaannenizin mirası (malvarlığı, terekesi ) olarak" size geçer.
Yeğenim bir hafta önce vefat etti. Evli değildir. Babası yok. Annesi sağ birde kız kardeşi var. Kız kardeşi eşiyle sorunlu ,eşi evi terk etmiş durumda ,vefat eden yeğenimin üzerine ev var sanırım bu evde miras hakkı hem annenin hem de kız kardeşinin hakkı olarak görünür kız kardeş eşinden dolayı miras hakkını ret ederse tüm miras ölen kişinin annesine mi geçer.
Merhaba Ahmet bey, evli ve çocuklu olmadan vefat eden yeğeninizin mirasçıları SADECE üstsoyudur. Yani annesi ve babası. Baba yok demişsiniz - buradan hayatta değil'i anlıyorum. Bu durumda sadece annesi mirasçısıdır. Anne sağ iken kardeşler mirasçı olamaz. (Yani üstsoy sağ iken miras yan soya geçmez.)
Merhaba Sayın Avukat Aylin Hanım, güncel ve verimli bilgilerinizi yeni keşfettim. Bir sorumu cevaplarsanız çok memnun olurum. Belki de cevabı yazdıklarınızda vardır ama, biraz kafam karıştı. Şöyle ki: Kardeşimiz vefat etti, Kardeşimle ben ve ablamın uzun yıllardır ilişkimiz yok. Kardeşimizin Yüklü borcu olduğunu kendi kızlarından öğrendik. Onlar da reddi miras yaptırdıklarını söylediler. Hatta reşit olmayan çocukları (kardeşimin torunları) içinde reddi miras yaptırmışlar. Annemiz ve Babamızda yaşamıyorlar, yani kardeşimizden önce vefat ettiler. Sorumuz şu: Kardeşimizin kendi kızları ve çocukları reddi miras yaptıkları için, kardeşimizin yüklü borçları ablama ve bana ve hatta reşit olan çocuklarımıza intikal eder mi? Ablam ve ben de reddi miras yaptırmak zorunda mıyız ve hatta çocuklarımız da (Dayıları oluyor) yaptırmak zorundalar mı? Cevabınız için binlerce teşekkürler... Saygılarımla
Merhabalar, evet benzer çok fazla yorum mevcut. Sizlere intikal etmez.
merhaba aylin hanım daha öncede yazmıştım, babam tek çocuk ve 2011 yılında vefat etti babama reddi miras yapmıştık babannemde yeni vefat etti ve siz mirasçısı olunabileceği bilgisini vermiştiniz. veraset ilamı çıkartamadık babannemle babam arasında soy bağında bir pürüz çıktı eksik bilgi olduğu için nufüsün düzeltilmesi davası açılması gerekiyordu ve bizde davayı açtık . bu dava sonuçlandığında babamla babannem arasında soy bağı düzeltildiğinde mirasçılık yönünden herhangi bir sorun olur mu , ya da babamın borcu vardı nüfus düzeltildiğinde babannemin malvarlığına el konulur mu ?
Merhaba Ceren hanım, babanızla babaannenizin nüfus kayıtları açtığınız dava ile düzeltilir ise, siz babaannenizin mirasçısı olmasına olacaksınız, o ayrı bir şey; babanızın alacaklılarının babaanenizin malvarlığına gidebilmesi ayrı bir şey. İkisi de mümkün. Şöyle düşünün: babaanneniz babanızdan sonra vefat ettiği için, siz babanızın mirasını reddederek sadece babanızla olan mirassal bağınızı kestiniz, babaannenizle olan bağınızı değil. Dolayısıyla babaannenizin mirasçısı olacaksınız, bu bir bilgi, cepte. Ama sizin yaptığınız reddi miras ile babanız kendi annesinin yani babaannenizin oğlu olmaktan çıkmadı. Bu tamamen ayrı bir bağ. Dolayısıyla babanızın babaannenizle olan nüfus bağı düzeltildiğinde, babanızın alacaklıları alacaklarını almak için babaanenizin malvarlığına gidebilir. Bunu engelleyebilme imkanınız yok. Babanızın alacaklıları mı önce davranır, siz mi önce davranırsınız bu da apayrı bir konu. Diyelim siz önce davrandınız ve babaannenizin malvarlığını kendi üzerinize intikal yaptırdınız, sattınız, vb. Babanızın alacaklıları sizin mal kaçırdığınızı iddia edebilir mi, edebilir. Olay göründüğü kadar basit değil. Davayı kendi kendinize açtığınızı anlıyorum. Dava sürecinde de sonrasında da bir avukattan danışmanlık ücretini ödeyerek danışmanlık alın. Buradan benim yardım etmem yüzeysel olur, doğal olarak. Olaya has danışmanlık farklı bir şeydir, davanızın sonucu olumlu çıkarsa ücreti karşılığında mahkeme kararını da inceleterek avukat danışmanlığı almanızı öneririm.
Merhaba Aylin Hanım, Dedem vefat etti. Bir müddet sonra babam da vefat etti. Borçlardan dolayı biz babama reddi miras yaptık. Sonradan 5-6 yıl sonra oğlum doğdu. Babamın birası oğluma ( yani torununa) geçer mi ?
Merhaba. Dedenizden babanıza geçen malvarlığını ya da borçları, babanızın mirasını reddederek reddetmiş oldunuz. Babanızın malvarlığı ve borçlarını da zaten kendiniz reddettiniz. Dedeniz de babanız da sağ iken oğlunuz mevcut değildi (doğmuş ve hayatta değildi). Bu nedenlerle, dedenizden de babanızdan da oğlunuza bir mal ya da borç geçmez.
Aylin hanim merhaba, Babam cocukken babasi vefat ediyor,annesi ile babamin amcasi evleniyor,babamin annesi dedemden once vefat ediyor,amcasi (Uvey Baba) da vefat ettikten sonraki evlilikten olan cocuklarin hepsi de reddi miras veriyorlar, bu durumda babam sag ve amcasinin tek olmeyen tek akrasasi bu durumda amcasinin mirascisi olabilir mi ,onun disinda diger evlilikten olan cocuklardan olma torunlar da mi mirasci olur? Eger bu kisiler mirasci ise hep birliktemi mahkemeye basvurmalilar yoksa babam tek vursa olurmu? Tesekkurler.
Ender bey, burada genel sorulara elimden geldiğinde yanıt vermeye çalışıyorum ancak olaya has, detaylı, hatta karışık, analiz ve uzun açıklama gerektiren kişiye ve olaya has durumlara yorumda bulunmam hukuki danışmanlık kapsamındadır. Çok sayıda sorunuz var ve bahsettiğiniz durum basit bir durum değil. Dilerseniz tüm sorularınız için danışmanlık ücreti karşılığında mail ile uzun uzun irtibat kurabiliriz.
Merhaba, benimde sizden bir konu hakkında bilgi talebi ricam olacaktı. Babam 2014 yılında vefat etti açıkcası şuana kadar miras ile ilgili annem hayatta olduğundan dolayı bir işlem yapmadım ancak e devletten kontrol ettiğimde " veraset ilamı kaydı bulunmamaktadır" . yazıyor. halbuki babamın 1 arsa ve 1 konutu mevcut ayrıca bankada bir birikimi olduğunuda biliyorum . ancak ben e devletten göremiyorum. annem ölüm aylığı alıyor. kız kardeşimde evlenene dek bu aylıkta faydalandı yani veraset ilamı çıkartılmasa bunları alamaz. peki ben neden e devlette mirasçı olarak görünmüyorum? herhangi bir red işlemi yapmadım.
Merhaba Yunus bey. E-devlette bazen alınmış olan veraset ilamları görünmeyebiliyor, bunun sebebi çeşitli olabiliyor. (Hatta bazen sistemsel bir sorun olabildiğine dair görüşler de duydum.) Dediğiniz gibi eğer bugüne kadar veraset ilamı hiç alınmamış olsaydı o aylıkların vb bağlanması mümkün olmazdı. Alınmış bir veraset ilamının e-devlette görünmüyor olmasının sizin mirasçılığınıza hiçbir etkisi yok, bir red yapmadıysanız elbette mirasçısınız. İyice emin olmak için, kendiniz ayrıca bir veraset ilamı alabilirsiniz, aldığınız ve kendinizin de göründüğü veraset ilamını her türlü yasal iş ve işlemde de kullanabilirsiniz. E-devlette mirasçı olarak görünmüyor olmanız hak sahipliğinizi etkilemez.
Merhabalar Aylin hanım. Nisan ayında trafik kazasında kardeşimi kaybettim. Bir takım borçları olduğu için annem ve babam reddi miras yaptılar. Bu durumda abim ve benim de reddi miras yapmamız gerekli mi? bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Betül hanım, ölüm anında sağ olan tüm mirasçılar (en yakın mirasçılar; yani anneniz ve babanız) red yaptığı için miras artık yan soya (kardeşlere) geçmez. Abiniz ve sizin reddi miras yapmanıza gerek yoktur.
Avukat hanım Merhabalar. Baya uzun yorumlar okudum ama benim sıkıntıma benzer yorum bulamadım o yüzden rahatsız ediyorum. Bir kişi vefat ettikten sonra (yasal süre içerisinde ) reddi miras yapılacak olsa ama eşi değil sadece reşit çocukları reddi miras yapacak olsa; Reddi miras yapmayan eş vefat ettikten sonra bahsedilen tüm işlemler tekrar baştan aynı şekilde yapılacak mıdır ? Teşekkürler iyi çalışmalar.
Merhaba Orhan bey, eş hariç tüm çocukları reddi miras yaptığında, örneğin bu kişinin borçları varsa, tüm borçlar eşine kalacaktır haliyle. Artık o borçlardan o eş reddi miras yapmamış olması sebebiyle sorumlu. Örneğin bu eş, bir icra dosyasına borçlu olarak eklendi alacaklılar tarafından. Eklendikten sonra, yani kendisine alacak talepleri yöneltildikten ve borçlu sıfatını kazandıktan sonra artık o eş de vefat ettiğinde, o eşin mirasçıları o tarihte kimlerse (çocuklar sağ ise çocuklar olacak tabi) alacaklılar eşin mirasçılarına da yönelebilir. Böyle bir durumda o çocukların eşin mirası için (yani annelerinin mirası için) tekrar reddi miras yapmaları tabii ki gerekecektir. Çünkü bu durumda artık mevzu bahis olan eşin (annelerinin) mirası, baba için yapılan reddin annelerinin mirası bakımından bir etkisi yoktur.
Aylin Hanım merhabalar, Babam 23 Eylül tarihinde vefat etti, borcu olup olmadığı konusunda herhangi bir fikir sahibi değilim fakat manevi nedenlerle reddi miras yapmak istiyorum nitekim bu yaşıma kadar benimle hiç ilgilenmedi. Elinizden öper 7 ve 9 yaşında 2 kızım var ve eşimden ayrı olduğum için velayetleri Annelerinde. Hem kendi adıma hemde çocuklarım adına reddi miras yapmak istiyorum, yukarıda bilgi verdiğiniz konulardan anladığım kadarı ile bunu kendim adıma reddi miras başvurusunda bulunurken tek seferde yapabilirim ("Bir mirasın gerçek reddi davasında, yargılama esnasında mirasçılar mahkemeden kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını talep edebilir" yazınıza ithafen). Bu yöntem iki ayrı reddi miras davası açmak yerine önereceğiniz en pratik yönetm midir ve bu durumda çocuklarım küçük olduğu için velayetlerini elinde tutan Annelerine itafen mi reddi miras dilekçesini hazırlamak gerekir ? "Mahkemenin sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını istemesi durumunda ret, sulh hâkimi tarafından daha sonra gelen mirasçılara örneğin reddi miras yapanın çocuğu sıfatıyla bulunan alt soyuna bildirilir, sonra gelen mirasçı sıfatı bulunan bu kişinin mirası kabul etme hakkı vardır. Bu hak 1 aylık hak düşürücü süreye tabidir. 1 ay içinde mirası kabul beyanında bulunulmazlarsa miras reddedilmiş sayılır" şeklinde görüyorum ilgili mevzuatı. Bu kapsamda çocuklarım adına da reddi miras yapabilmek için mahkemeden gelen bilidirime çocuklarımın velayetlerini elinde bulunduran eski eşimin 1 ay içerisinde cevap vermemesi yeterli olur mu? Değerli vaktiniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla, Meriç Yılmaz
Merhaba Meriç bey, doğru anlamışsınız, mevzuattaki düzenlemeye göre, ebeveyn kendi adına reddi miras başvurusunda bulunurken sonra gelecek olan çocuk adına da talep yapılması mümkün ANCAK mahkemelerimiz bu yöndeki talepleri NE YAZIK Kİ reddedebilmekte. Varlığı pek bilinmeyen bu maddenin uygulamasını yapmaktan kaçınabilmektedirler. Bu talebin reddolunması ve sadece ebeveyn için karar verilmesi halinde aynı dosya üzerinden uğraşmadan çocuk için ebeveynin reddi miras kararının kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde ayrı bir dosya açılması uygulamada ne yazık ki daha pratik olabiliyor. Oldu da mahkeme sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulması talebini kabul etti ve bunu uygulamaktan kaçınmadı. O halde velayeti elinde bulunduranın (eski eşiniz) 1 ay içinde herhangi bir kabul beyanı sunmaması yeterli olacaktır evet. Bunların hepsi sonuçları ciddi olan süreçler. Buradan dilekçenizde şöyle yazmalısınız şu ibareleri bu şekilde kullanıp talebinizi şöyle yapmalısınız gibi anlatabilmem mümkün değildir. Dilerseniz bir avukatla ilerletebilirsiniz, elde edilecek sonuç açısından masrafına değecektir.
Merhaba Aylin hanım Dayım vefat etti ve kendisinin alt soyu yok, anne babası da kendisinden önce vefat etti. Kendisinin annemden başka 4 kardeşi daha var. Annemin reddi miras vermesi durumunda miras bize geçer mi, ona göre biz de reddi miras vermek durumunda kalır mıyız?
Anneniz reddi miras yapar ancak diğer 4 kardeş yapmazsa, miras size geçer, siz de reddi miras yapmak durumunda kalırsınız.