Düğün İptalinde Para İadesi
Düğün ve davetlerin mevsimi olan yaz ayları geldi. Yeni evlenen çiftlerin ve davet sahiplerinin korkulu rüyası, bir sebeple organizasyonun iptal olmak zorunda kalması. Verilen kiralama ücretleri ve kaporalar çok ciddi meblağlar oluyor. İptale sebep olan organizasyoncu firma ya da salon sahibi ise, aldıklarını iade etmesi zorunlu. Aşağıdaki açıklamalar ise, iptale sebep olanın düğün sahibi olması için geçerli. Arada yazılı bir sözleşme olup olmamasına, organizasyona ne kadar süre kaldığına hatta iptalin sebebine göre ödenen paraların iade edilip edilmeyeceği değişir.
Arada Yazılı Bir Sözleşme Var Mı?
Bu, kilit soru. Varsa ve sözleşmede iptal halinde ödenen hiçbir meblağın geri verilmeyeceği düzenlenmiş ise iadesi mümkün değildir. Bunun istisnası, mücbir sebep halleri (doğal afet , devlet yasaklaması vb.) olabilir. Bir istisna da, sözleşmenin “matbu” (hazır) ve adeta bankaların müşterilerine imzalattıkları kitapçık şeklinde sözleşmeler gibi uzun ve üzerinde müzakere edilmemiş olan bir sözleşme olmasıdır ki, o zaman imzalanan sözleşmenin “genel işlem şartları” kapsamında olduğuna dayanılarak iade istenebilir. Nitekim, müşteri hukuken “tüketici” konumundadır. Ya da sözleşmedeki fesih hükümleri de göz önünde bulundurulmak kaydıyla ancak onlarla sınırlı olmamak üzere, feshin haklı bir fesih olduğu ispatlanmalıdır. Arada yazılı sözleşme yoksa, ispatta tehlike çanları çalıyor demektir. Her iki taraf için de zordur. Sözleşmenin feshinin haklı bir fesih olduğunu yasal olarak kullanılması mümkün delillerle ispatlamaya çalışması, müşteri için tek yoldur.
Kaporanın ne olursa olsun iade edilmesi gerektiğine, aksine sözleşme hükümlerinin “haksız şart” teşkil ettiğine dair Yargıtay kararları vardır, ancak bunun tam aksine Yargıtay kararları da vardır. Yani istikrarlı bir Yargıtay uygulaması yok. Sözleşmede ne yazdığı yine de önemli.
Mahkemeler ve hakem heyetleri tüketici yani müşteri lehine karar vermekten yana olabiliyor. Yeter ki doğru kanuni maddelere dayanılsın ve ispat iyi yapılsın.
Düğün / Davet Tarihine Uzun Süre Varsa
Yargıtay"ın kıstas aldığı en büyük kriterlerden biri budur. Organizasyoncu firma ya da salon sahibi, ücrete hak kazandığını ya da ücreti almadığı takdirde zararı doğacağını ispat edecektir. Eğer düğün ya da davet tarihine kısa bir süre kaldıysa ve bu kısa süre içerisinde yeri başkalarına kiraya verebilmesi piyasa koşullarına ve hayat deneyimlerine göre mümkün değilse zararı doğmuş ya da doğacak demektir ve kaporayı iade etmek zorunda olmadığı gibi düğün sahibinden bedelin tamamını da talep edebilme hakkına sahiptir. Gerçekten de, aksinin kabulü iyi niyete ve dürüstlük kuralı prensibine aykırılık olur. Yargıtay, 1- 2 ay kala yapılan iptallerin kısa bir süre kala yapılan iptal olduğu kanaatindedir.
İptalin Sebebi ve Feshin Haklılığı
Müşterinin organizasyonu iptali yani sözleşmeyi feshi haklı bir sebebe dayanıyorsa ; ki bu sebep salon sahibinin kusurlarından ya da başka haklı sebeplerden kaynaklanabilir, o zaman bedeli ödemek zorunda değildir ve ödediği bir kısım varsa da iadesini talep edebilir.
Kapora Ayrı, Cayma Parası Ayrı Şeydir
Kapora ya da kaparo, kanuni deyimiyle “bağlanma parası”dır. Cayma parası ise, sözleşmenin her iki tarafına para karşılığı sözleşmeden dönme imkanı verir. Şöyle; bir sözleşme yapılmış ve başta alınan paranın “cayma parası” olduğu düzenlenmişse, cayma parasını veren müşteri sözleşmeden dönerse bu tutarı artık geri isteyemez, o para adeta dönme karşılığında karşı tarafa verilmiş bir tazminat gibidir. Ancak kanun sadece müşteriye parayı yüklemiyor, cayma parasını alan yani salon sahibi sözleşmeden dönerse cayma parasının iki katını müşteriye ödemekle yükümlüdür.
Sözleşmede, başta verilen paranın nasıl verildiğine dair maddeye bakılmalı. Açık bir ifade yoksa kapora olduğu kabul edilir ve asıl alacaktan düşülecektir.
Hakkaniyet İndirimi
Yukarıda değinilen tüm bu kriterler, müşterinin yani tüketicinin bedeli ödemek zorunda olduğuna işaret ediyorsa, müşterinin en azından bedelin tamamını ödemekten kurtulabilmesini sağlayabilecek şeylerden biri , organizasyoncu ya da salon sahibinin yapmaktan kurtulduğu masraflar göz önünde bulundurularak bedelden bir hakkaniyet indirimi yapılmasını istemek olabilir.
* İSİMSİZ YORUMLAR YANITLANMAZ.
* Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.
* ÜCRETSİZ SORU SORMA PLATFORMU DEĞİLDİR. Blog altındaki yorumlarımız genel fikir verme amaçlı olup, olaya özgü danışmanlık değildir. Sorularınızın yanıtlanması genel olarak hukuki bir imkanın olup olmadığı şeklinde olacaktır. Sorunuz yayınlanmadı ise yazı metninde açıkça yanıtı bulunması sebebiyle olabilir. Birkaç defa aynı yönde yanıtlanmış sorular ile tamamiyle aynı olan sorular sorulduğunda da yorumunuz yayınlanmaz.
* Önemli not: Telefonla soru yanıtlama gibi bir hizmet vermemekteyiz. Whatsapp"tan ya da sosyal medya hesaplarından da danışmanlık vermemekteyiz. Danışmanlık ücreti, doğru yorum ve emeğin karşılığıdır. Yüzyüze görüşmek için randevu alabilirsiniz. İzmir dışında iseniz, ücretli online danışmanlık hakkında sadece bilgi almak için dahi [email protected] "ye mail gönderebilirsiniz.
Merhabalar, Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim. Eniştemden 10 bin Euro borç aldım, borcu bankadan EFT ile hasabıma "borç veriyorum" açıklamasıyla gönderdi. Geri ödemek istiyorum, ancak kendisine vergi çıkabileceğini bu nedenle eşinin veya başkasının hesabına göndermemi istiyor, eşinin hesabına gönderirken açıklama kısmına eniştenin ismini yazarak "borcumu iade ediyorum" yazsam hukuken borcumu ödemiş olur muyum, yoksa doğrudan kendi hesabına mi göndermem gerekiyor. Elden vermem durumunda şahit olması yeterli olur mu yoksa borcun ödendiğini belirten bir yazılı kâğıt düzenlenmesi şart mıdır? Teşekkür ederim.
Merhaba Aydın bey, sorunuz yazımızla ilgili genel bir soru değil. Blog yazılarım altında kişisel olaylara çözüm olarak "şıunu yapın şunu yapmayın" gibi değil dava açılabilir, açılamaz, istenebilir istenemez gibi hukuki süreç öncesi fikir oluşturmaya yönelik yorumlar yapıyorum. Bu nedenle mail ya da yüzyüze görüşme yoluyla hukuki danışmanlık ücreti karşılığında bir meslektaşımdan yardım almanızı önermek durumundayım. Bu sorunuz önemli sonuçları olabilecek bir soru, mantıklı bir soru. [email protected]'ye mail atmanız durumunda danışmanlık ücretimiz hakkında bilgi verebilirim. Saygılarımla.
Merhabalar, iyi akşamlar.Ben Konya'dan Tunahan DEMİRKOL.Bir maruzatım var idi cevaplarsanız çok memnun kalırım.Bir düğün salonu ile 24.09.2022 tarihi,kına ve düğün için 02.09.2022 tarihinde sözleşme yaptık,imzaları attık.Düğün salonu sahibi 19.09.2022 tarihinde yerimize daha çok kişilik başka bir düğün ile değiştirdiğini ve bize kına/düğünümüzü yapamayacaklarını söyledi.Kınadan 3-4 gün önce iptal etti, paramızı+1000₺ davetiye parası ile iade etti.Fakat biz çok zorluk çektik, laf kavgası ettik karşı tarafla ve başka bir düğün salonunu çok daha pahalıya tutmak zorunda kaldık.Ablam'ın pskiolojisi bozuldu.Bu durumda ne yapabiliriz, karşı taraf üzerinde hakkımız var mı, dava açabilir miyiz, açsak kazanır mıyız?İşin para boyutunu geçtik artık cidden ettiklerini bulsunlat yanlarına kâr kalmasın.Cevap verirseniz çok sevinirim.
Merhaba Tunahan Bey, elbette dava açılabilmesi mümkün. Hem maddi hem de manevi zararınızın oluştuğunu düşünüyorum. Olumlu sonuç alma ihtimali hayli yüksek. Elinizdeki belgeleri (sözleşme metni vs) bir avukat meslektaşımla yüzyüze görüşerek inceletmenizi tavsiye ederim. Eğer Konya'dan bir meslektaş ile anlaşamaz iseniz , şartlarımız birbirine uyduğu takdirde beraber çalışabiliriz, ben İzmir'den de size avukatlık hizmeti verebilirim. Bunun Konya'dan bir meslektaşımla anlaşmaktan ekonomik yönden farkı, benim duruşma tarihlerinde Konya'ya gidip gelme masraflarımı karşılamanız gerektiği olur. Kaç duruşma olacağı baştan belli olmaz. Biz avukatlar olarak her duruşmaya mutlaka bizzat gitmemiz zorunlu değil ancak çoğu duruşmaya bizzat gideriz. Dava konusunda kararınız netleştiğinde daha detaylı bilgi için [email protected]' ye mail gönderebilirsiniz. Muhakkak dönüş yaparım. Saygılarımla.
İyi günler arada herhangi bir sözleşme yok düğün salonuyla anlaştık elden bin lira kapora verildi Düğün günü yağmur yağdı ve salonun elektrikleri çalışmadı bizde 15 dk içinde tekrar düğün salonu ayarladık düğünü başka bir salona taşıdık şimdi salon sahibi bizden 4 bin daha para istiyor ve mahkemeye vermekle tehdit ediyor yasal olarak herhangi bir yükümlülüğü varmıdır haliyle yapmadığım düğüne 5 bin TL para vermekte istemiyorum
Merhaba, öncelikle geç yanıt için üzgünüm, umarım görürsünüz. Arada yazılı sözleşmenin olmaması iki tarafın da aleyhine. Salon sahibi ayıplı hizmetine rağmen sizden para istiyorsa buyursun 4 bin TL için dava açsın. Hem suçlu hem güçlü. Size karşı yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirdiğini, sunduğu hizmetin eksiksiz olduğunu ispat etmek zorunda, elektrik sorunu yaşanmış, bunu ispat edemeyecek. Siz de hizmetin ayıplı olduğunu çok rahat ispat edersiniz., dava onun aleyhine sonuçlanır.
Sözleşme var düğüne beş gün kala yakın bir vefat haberi dolayısıyla iptal durumunda ne olur akrabalık derecesi çok yakın değil
Sözleşmenize bakınız. Sözleşmenizdeki şartlar geçerli olacaktır.
Merhabalar. Yaklasık 3 ay önce 2023 yazı için salon kiraladım. çevremden duyduğum kadarıyla salon sahibi salonu satmayı düşünüyormuş. Yaptığım sözleşmeye, ödediğim miktara salonun yeni sahibi uymak zorundadır dimi. Siz onceki sahibiyle anlaşmışınız, Beni ilgilendirmez gibi bi yorum yapabilirmi?
Merhaba, geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Salonun yeni sahibi sözleşmeye uymak durumunda değildir. Organizasyon sözleşmeleri şahsi haklar doğururlar. Yani sadece yapılan kişiye karşı ileri sürülebilirler. Organizasyon değil de kira sözleşmesi gibi yorumlayarak, kiralanan salonu satın alan yeni sahibinin tıpkı ev kiralarındaki gibi sözleşmeyle bağlı olacağını belirten lehinize yargıtay kararları da bulunmakta ancak genel kabul bu değil. Genel kabul bu gibi sözleşmelerin ev kirası gibi olmadığı yönünde. Bu durumda eğer salonun yeni sahibi sözleşmenize uymaz, iptal ya da birtakım değişiklikler yapmak isterse, siz haklarınızı ve varsa zararlarınızı salonun eski sahibinden talep etmek durumundasınız. Eski sahibi yani sözleşme yaptığınız kişi ya da şirket sizin muhatabınız. Sözleşmenizin içeriği önemli. Tek taraflı şekilde sözleşmeyi sonlandırma ya da devretme konuları düzenlenmiş mi? Sizin herhangi bir devir durumunda hiçbir hak talep edemeyeceğiniz düzenlenmiş mi? Bu gibi şeyleri sözleşmenizin elinizdeki nüshasını inceleyerek görebilirsiniz.
Merhabalar 26 Aralık 2022 tarihinden gelinlik kiralaması için belli bi miktar kapora ödeyip sözleşme imzaladim lakin yaşanılan doğal affetten dolayı düğün iptal oldu bunun sonucunda kapora ücretini talep ettim bana 2023 yılı içerisine girilip yıl kaybından dolayı verdiğiniz kapora ücreti verilemeyeceğini söyledi acaba bu konuda verilen kapora ucretimi geri alabilirmiyim
Merhaba İlyas bey. Normal şartlar altında doğal afeti düşünmez isek, bu durum aranızdaki sözleşmenin maddelerine bağlıdır; sözleşmenin nüshası sizde bulunuyorsa bakın, sözleşmede bu yazıyorsa geçerlidir. Sözleşmede yazmıyorsa böyle bir kural (yıl kaybı gibi) herhangi bir kanun düzenlemesi değildir. Fakat siz doğal afetten dolayı düğün yapılamadı diyorsunuz. Düğünün yapılamaması gerçekten afetten etkilendiyse sözleşmede yıl kaybı olayı düzenlenmiş olsa bile kaporanın geri alınabilmesi mümkün. Örneğin afetten dolayı düğün yapılacak salon hasar görmüştür , bu doğrudan afetten dolayıdır. Ama afet oldu davetlilerin çoğu gelemez diye siizn düğünden vazgeçmiş olmanız mevzu bahisse örneğin, bunun kanuni anlamda "mücbir sebep" sayılıp sayılmayacağı tartışmaya açıktır. Mahkemeler farklı farklı değerlendirebilir. Kaporanızın iadesi için tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz. Burada en önemli noktalardan biri şu, hakem heyeti başvurusu ücretsiz. Ancak başvurunuz kabul edilirse karşı taraf buna itiraz için mahkemeye başvurduğunda az da olsa mahkeme masrafı yapacaksınız. Bu mahkeme masrafına değer mi, kapora miktarı düşükse değmeyebilir.
İyi akşamlar, Düğünüm için bir salonla sözleşme imzaladık ve 5 bin tl kapora verdik. Sözleşmede 30-60 gün arası iptalinde toplam bedelin %80 i alınır yazıyor. Vefat durumlarımız oldu ve iptal etmek zorundayız. Salon sahibi bu durumda %80 i alacağını söylüyor. Buna hakkı var mı? Teşekkürler
Merhabalar Esra hanım. Öncelikle geç yanıt için üzgünüm umarım görürsünüz. Sözleşmenizde mücbir sebepleri düzenleyen bir madde var mı, var ise, vefat durumu mücbir sebep olarak yazılmış mı? Eğer yazılmamışsa, vefat kendiliğinden bir mücbir sebep sayılmaz ve salon sahibinin sözleşmeye göre bedelin %80'ini almaya hakkı olur ne yazık ki... Bir dava durumunda her ne kadar %80'i düzenleyen maddeyi kabul ederek sözleşme imzalanmışsa da bu miktarın fahiş olduğu bazı kanun maddeleri uyarınca savunulabilir. Tüketiciye karşı fahiş sözleşmelerin yapılamayacağı kanunlarla düzenlenmiş durumda, o kapsama sokulabilir, size karşı dava açılırsa yardım alacağınız avukat bu yönde savunma yapabilir.
Merhabalar Ben organizatörüm musterim ile aramizda bir problem oldu problemin kaynağı musterinin ilk once 5 agustosta bir tekne eglencesi icin rezarvasyon yaptirmak istemesi ile basladi oncelikle 5 agustos olarak istedigini belitti daha sonra kapora gondrrdi ve hemen akebinde 6 agustos 20:00-00:00 arasi olmasini istedigini yazili olarak whatsapptan beyan etti bizde tamam dedik daha sonra 5 agustosta bizi arayarak aksam geliyoruz sorun yok degil mi diye sorunca isler karisti 6 agustos diye kararinizi ilettiniz diyorum hayir diye idda ediyor elimde ekran goruntuleri mevcut beni cimere sikayet etmis bende sikayetine karsilik hemen bir sikayet olusturdum armut.com uzerinden alinan bir is oldugundan dolayi sozlesmes vs hic bir sey yapmadik ben iadesini yapacagimi kendisine soyledim ve 2 kez veya 3 kez bir tarih verdim fakat elimde olmayan bazi sebeplerden dolayi iadesini yapmak uzere bankaya gidemedim hesapta bir sorun vardi subeye gitmem gerekiyordu fakat sehir degil koy benzeri bir yerdeydim 1 haftadir donus alamayinca sosyal medya kanallarinda hakmimizda ileri geri cumleler kuruyor birde yetmiyormus gibi yuksek takipcili belirli sosyal medya hesaplarina ucret odeyerek hakkimizda karalama yapacagini iletiyor buna karsi ne yapabiliriz hukiki bir hakkimiz mevcut mu ve bu sahisin yaptiklari suc teskil ediyor mu diye sormak isterim tesekkur ederim
Merhaba Burak bey. Öncelikle burada CİMER'lik bir durum yok, oradan aleyhinize bir durum çıkacağını düşünmüyorum. Zararı olduğunu iddia ediyorsa mahkeme harç ve masrafını ödeyip gidip mahkemede dava açar, bedava diye kamu ile ilgisi olmayan konular cimerden çözülmez. Parayı derhal iade etmelisiniz. İade ettikten sonra bu davranışlarına devam ederse savcılığa suç duyurusunda bulunulması halinde başarılı olunabilir. Ticari itibarınızın zedelendiği bir raddeye gelirse durum, bunu somut şekilde ispat edebilirseniz tazminat hakkınız da vardır.
Merhaba 15 Eylül ve 17 Eylül tarihleri arasında kına ve düğünüm olduğundan dolayı Mayıs ayında organizasyon ekibi ile sözleşme imzladım ve 1000 tl kapora verdim. Bugün 14.08.2023 tarihinde organizasyon ekibine düğün tarihini ileri almam gerektiğinnden dolayı kiralamış olduğum belediyeden düğün salonunun ileri tarihleri müsait olmadığı için mecbur düğün salonundan tutmak zorunda kaldım ve kendi ekipleri olduğu için iptal etmek zorundayım diye belirttim. Kendileri 1 ay kalmış iptalini kabul edemeyiz ekip hazırlamışız onların masraflarını öderseniz ancak iptal ederiz yani tutmuş olduğum organizasyonu hiç bir şekilde kullanmadan 20 bşn tl ödemem gerektiğini belirtti. Size hiç bir şekilde dışardan masraf ettirmedik kendi sözleşmlerinede belirttikleri madde 60 gün önceden yazılı bir şekilde beyan edilmesi gerektiğini bu gün dışında verilen kapora ve tutarın tüketiciye verilmeyeceği yazılmış bu ne kadar doğru ve geçerli bir madde ve bu işi 7 bin TL kapora ücretini verirseniz ancak olur yoksa mahkemeye veririz şeklinde ifade ettiler. Sözleşmede bulunan ağır şartlar ve bu şartların içinde olan bir maddesi ise; Hizmet sahibi organizasyonun kendisi tarafından iptal edildiği durumda herhangi bir hak telep etmeye hakkı yoktur. Bu ağır şartlar ve kendi lehine hazırladıkları maddeler devlet tarafından ne kadar geçerlidir konu hakkında yardımlarınızı rica ederiz.
Merhaba Ayhan bey, organizasyon sözleşmeleri özel tipte tüketici sözleşmeleridir, bir mal satın alma ve iade etme gibi değildir. Salon sahibi ya da organizasyon yapan kişiler de o tarihi müşteriye ayırdıklarından, son 1 ay kala o tarihi başkasına da veremeyeceklerinden, müşterinin iptali sebebiyle zarara uğradıklarını belirterek mahkemelerde olumlu sonuçlar alabilmekteler. Aradaki sözleşme çok önemlidir. Organizasyon sözleşmeleri bakımından tüketiciler neye imza atarsa atsın iptal edebilirler ve sonuç tüketici aleyhine olmaz diye düşünülemiyor. Bir davalaşma durumunda, sözleşmede yazılan 60 günün geçerli bir düzenleme olduğuna karar verebilir mahkeme. Burada karşı tarafın haksız talebi, miktar bakımından olabilir. Sözleşmede iptal durumunda 20 bin TL ödenir diyor mu, ya da 7 bin TL kaporadan bahsediyor mu? Demiyorsa bunları ödemek zorunda değilsiniz. Ancak tahminim bir bedel konulmuştur sözleşmeye. O bedeli ödemek durumundasınız. O bedel çok fahiş ise, o zaman ödemeyebilirsiniz. Davalaşma durumunda, mahkeme karar verecektir fahiş olup olmadığına. Sözleşmenin haksız olan maddesi ise "hizmet sahibi organizasyonun kendisi tarafından iptal edildiği durumda herhangi bir hak talep edemez" kısmıdır. Tüketici, kendi zararı varsa onu talep edebilir. Sizin bir zararınız varsa talep edebilirsiniz. Genel anlamda bu şekilde yardımcı olabilirim. Olaya özgü hukuki danışmanlık ücretlidir, sağlıklı bir danışmanlık için emek ve bilgi karşılığı ücretini ödeyerek büromuzdan ya da bir meslektaşımdan danışmanlık alabilir, sözleşmenizi inceletebilirsiniz. Benden danışmanlık almak için [email protected] 'ye mail yazabilirsiniz. Sevgiler.
Merhaba Aylin hanım Biz 08.10.2023 tarihinde düğün salonuna 2000 tl tutarında kapora vererek salonu o güne ayırdık maddi açıdan dolayı iptal etmek istiyoruz kaporayıde istemiyoruz ama düğün salonu sahibi ısrarla sözleşmeyi ve imzalanan senetleri vermemekte kararlı nasıl bir yol izleyebiliriz desteklerinizi rica ediyorum 🙏🏻
Merhaba Merve hanım, umarım yanıtımı görürsünüz, biraz gecikti. Salon sahibi ile aranızda yapılan sözleşme ÇOK önemli. Sözleşmenizin örneğini hukuki danışmanlık ücreti karşılığında bir avukat meslektaşıma inceleterek kesin ve net yanıta ulaşabilirsiniz. Bu konuda benden destek almak isterseniz de [email protected] 'ye mail yazmanız yeterli. Sevgiler.
Merhaba. 08.10.2023 tarihinde gerçekleşecek olan düğünüm öncesi gelinlik provama benim ayarladığım gün ve saatte gittim. (Onlar öncesinde bir prova yapılacağını söyleyip çağırmadıkları için ben arama gereği duydum) Prova esnasında satış danışmanlarının ilgisizliği vurdumduymazlığı çok açıkça belliydi. Sonrasında duvağımı konuşmak üzere gelinliği çıkardım ve satış danışmanlarına duvak tasarımımı anlatmaya başladım. Bu arada duvağımı özel yaptıracağımı daha öncesinde konuşmuş ve ek ücret ödemeyi kabul etmiştim. Ancak satış danışmanları istediğim duvak ı yapamayacaklarını çünkü Elif hanım diye belirttikleri sözde firma sahibi olan kişinin bunu kabul etmeyeceğini söylediler ve seslerini yükseltmeye başladılar (3 kişi). Sonrasında Elif hanım dedikleri kişiyi arayıp durumu anlatıp telefonu bana verdiler ve bende normal bir şekilde durumu anlattım. Ama karşı taraf asla böyle birşey söylemediğini ek ücret diye belirtilen ücret karşılığında böyle bir duvak ı zaten asla yapmayacağını çok sert şekilde belirtip sesini yükselmeye başladı ve telefonda hoş olmayan şeyler söyleyip müsait olmadığını belirtip telefonu yüzüme kapattı. Ben de doğal olarak tepki gösterip böyle bir şey yapmaya hakkının olmadığını belirterek satış danışmanlarına durumu anlatırken birden kapı açıldı ve Elif hanım denilen kişi içeriye girip bana gelinliği asla vermeyeceğini çok net birşekilde belirterek beni oradan kovmaya çalıştı. Aynı zamanda da şatış danışmanlarının Elif hanımın da destek vermesiyle hakaretine uğradım. Ve daha fazla dayanamayarak orayı terk ettim. Düğünüme 10 gün kala yaşadığım bu mağduriyet için nasıl bir yol izlemeliyim.
Merhaba, savcılığa hakaret suçu nedeniyle şikayette bulunulabilir, ancak bunun için tanıklarınız gibi delilleriniz olmalıdır. Yaptığınız bir ödeme var ise, iadesi için firmaya ihtarname çekilebilir, iade edilmez ise icra takibi ya da dava yoluna gidilebilir.
Peki örneğin bir işletme sahibi olarak ayni tarihe yanlislikla dugun aldığımız taktirde sonradan alinan dugunu biz işletme olarak iptal edebilir miyiz edemez miyiz.
Aradaki sözleşme hükümlerine bağlı. Ancak arada sözleşme olsun ya da olmasın, ve sözleşmede ne yazarsa yazsın, iptal etmeniz hlinde eğer karşı taraf bir zararı olduğunu ispatlayabilecek durumda ise - maddi ya da manevi - sizden tazminat isteyebilecektir.
Merhabalar 24.02.2024 tarihinde 30.07.2024 tarihi için düğün salonuyla sözleşme imzaladık ne kadar kapora verebileceğim sorulduğunda 5 bin tl kapora verdim daha sonra 14.03.2024 tarihinde iptal etmek zorunda kaldım işletmeyi aradığımda ise sözleşmede kapora %30 alınır maddesi yüzünden benden 10 bin tl daha vermez isem senedi işleme koyacağını söyledi. İlk başta neden %30 almadınız dediğimde size yardımcı olmak adına vs. Şeyler söylediler. Yasal vazgeçme hakkımın 15 gün içerisinde olduğu söylendi eğer 15 iş günü ise tutuyor böyle bi hakkım var mı? Teşekkür ederim.
Tüketicilerden alınan senetler geçersizdir. Sizden alınan senedin işleme konulması durumunda itiraz etmeniz mümkündür. İtirazdaki her kelime önemli olacağından, sonraki aşamalarda sıkıntı çekmemek adına icra itirazını da avukatla yapmanızı tavsiye ederim. Ancak senedi bir kenara bırakır isek, sözleşme ayrı bir meseledir, sözleşmede kaporanın iptal halinde salon sahibinde kalacağı ve iade olmayacağı yazıyorsa, yazan kaporanın tamamını da ödemediyseniz, ödenmesi için dava açabilirler ve kazanırlar. Sözleşmede iade edilip edilmeyeceğine dair hüküm yok ise, tartışmalıdır, bir dava durumunda hakim tarafından niteliği değerlendirilecektir.
Merhaba Ayhan bey biz düğün için bir düğün salonu ile anlaştım fakat salonu ben sonradan gördün ve bana küçük geldi nişanlım anlaşırken bunu belirtti herhangi bir sorun olmayacak dediler ben salonu gördüğümde ise istemediğimi belirttiğimde bizden tuttuğumuz ücretin yarısını vermemizi aynı zamanda salon başkası tarafından tutulursa parayı geri vereceklerini ancak bu şekilde iptali söz konusu olduğunu belirttiler ve daha düğüne 70 gün var bizim bu durum da ne yapmamız gerekir yardımcı olur musunuz.
Merhaba, ismim Beliz. Nişanlınız anlaşırken bunu belirtti dediğiniz, zannediyorum "kız arkadaşım salonu küçük bulursa vazgeçebiliriz" ihtimalini belirtti ve onlar da sorun olmayacak dediler. Bunu nişanlınız sözlü mü söyledi? Onlar da sözlü mü sorun olmayacak dedi? Bu vaat sözlü iken, ödenecek para miktarı yazılı sözleşme ile mi yapıldı? Öyle ise, geçmiş olsun, işiniz biraz zor . Yine de sözleşmeyi okumak önemli, sözleşmeden çıkarılabilecek bir yorum / çıkar yol olabilir. Sözleşmenizi (emeğin karşılığı verilen her hizmet hakkını vererek olur ) ücretli danışmanlık alarak bir avukat meslektaşıma incelettirin , yapılabilecek bir şey var mı anlaşılsın. Dilerseniz ben de yardımcı olabilirim, [email protected] 'ye mail ile de sözleşmenizi gönderebilirsiniz.